فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 2 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدتقی سجادی، مرجان کیان، سعید صفایی موحد* صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی پدیده انتقال آموزش در آموزش های ضمنخدمت سازمان آموزش و پرورش آغاز شد که بدین منظور ابتدا به شناسایی دوره های آموزشی ضمنخدمت دچار شکست انتقال آموزش پرداخته شد در مرحله دوم به بررسی علل و پیامد های این امر، و در مرحله سوم به طراحی مدل توجیهی این فرایند اقدام گردید. در مرحله پایانی نیز به منظور اعتباربخشی نظریه پایانی از معیار های تناسب (بازنگری توسط شرکت کنندگان)، جامعیت (بازنگری توسط شرکت کنندگان)، قابلیت فهم (طراحی مدل و بازبینی توسط متخصصان و شرکت کنندگان)، شفافیت (توضیح روندکار) استفاده شد. رویکرد پژوهش حاضر از نوع کیفی و روش نظریه مبنایی بود که محیط پژوهش (جامعه) شامل تمامی معلمان با سابقه در زمینه حضور در دوره های آموزشی ضمنخدمت بود. اطلاع رسان ها (نمونه) نیز شامل 23 نفر از معلمان استان خراسان رضوی بودکه براساس روش نمونه گیری هدفمند و قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه های عمیق نیمهساختارمند و روش تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیشنهادی استراس و کوربین بود. نتایج حاوی دو پدیده محوری «انتقال آموزش» و «یادگیری» بود که متاثر از عوامل زمینه ای موثر یادگیری (یادگیرنده، آموزش دهنده، محتوا، امکانات و تجهیزات آموزشی، زمان و مکان آموزش، ارزشیابی و بازخورد) بودند. این دو پدیده شامل پیامدهای نیز بودند که به دو دسته پیامد برای معلمان (دید منفی و بی انگیزگی نسبت به سایر ضمن خدمت ها، اتلاف وقت، کاهش سطح و کیفیت تدریس) و پیامد برای دانش آموزان (بی نظمی و شلوغی در کلاس، بهره مندی از روش های کلیشه ای و تکراری، عدم بهره مندی از مطالب روز، دل مردگی و روزمرگی) تقسیم شدند.
    کلیدواژگان: انتقال آموزش، دوره های آموزشی ضمن خدمت، معلمان، آموزش و پرورش، پژوهش کیفی
  • سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی* صفحه 25
    نیازهای متنوع و متعدد آموزشی سازمان ها از یک سو و هزینه های بالا و صرف زمان زیاد برای آموزش از سوی دیگر باعث شده است که هرچه بیشتر روش های نوین آموزش و از جمله آموزش های از راه دور مورد توجه قرار گیرد. در این میان پیشرفت های سریع تکنولوژی به این امر سرعت بخشیده است. در این تحقیق سعی بر آن است که امکان پیاده سازی آموزش از طریق موبایل به عنوان یکی از زیر مجموعه های آموزش از راه دور، در شهرداری تهران مورد بررسی قرار گیرد. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان مالی و اداری شهرداری تهران تشکیل می دهند که تعداد 330 نفر از میان آن ها به عنوان حجم نمونه به صورت تصادفی انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که روایی و پایایی آن از طریق روش های استاندارد مورد تایید قرار گرفته است. از آزمون tتک نمونه ای و آزمون فریدمن برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد شهرداری تهران به ترتیب اولویت از جنبه یادگیرنده، ابزاری و اجتماعی، آمادگی لازم برای پیاده سازی آموزش موبایلی را دارد.
    کلیدواژگان: تغییر پارادایم آموزش و بهسازی، امکان سنجی، آموزش از طریق موبایل، مدل FRAME، شهرداری تهران
  • ایرج سلطانی*، حمید دلائلی، اکبر نیلی پور طباطبایی صفحه 41
    پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان اعمال نقش های منابع انسانی عنوان شایستگی های مدیران منابع انسانی شرکت های تولیدی با الگوی شایستگی های اولریش، در شرکت فولاد مبارکه انجام شده است. از جامعه آماری 32 نفری متولیان منابع انسانی 16 نفر و از جامعه 120 نفری مدیران اجرایی 90 نفر به روش تصادفی و بر اساس جدول مورگان انتخاب گردید و با استفاده از الگوی شایستگی های اولریش دو نوع پرسشنامه برای مقایسه دیدگاه مدیران منابع انسانی از عملکرد خودشان و دیدگاه مدیران اجرایی از عملکرد متولیان منابع انسانی شرکت طراحی گردید. پس از آزمون آنوا، آزمون نرمالیتی، آزمون تی تک نمونه ای، آزمون تی دو نمونه مستقل نرمال و ضریب همبستگی پیرسون به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها استفاده شد و نهایتا نتایج زیر بدست آمده است: عمل گرای معتبر با میانگین 12/ 3، عامل فرهنگ و تغییر با میانگین 98/ 2، مدیر استعداد/ طراح سازمان با میانگین 04/ 3، معمار استراتژی با میانگین 89/ 2، مجری عملیاتی با میانگین 98/ 2، هم پیمان کسب و کار با میانگین 96/ 2 و میانگین کل موارد 00/ 3 برآورد شده است.
    کلیدواژگان: عمل گرای معتبر، عامل فرهنگ و تغییر، مدیر استعداد، طراح سازمان، معمار استراتژی، مجری عملیاتی، هم پیمان کسب و کار
  • سمیه دانشمندی*، اکبر کمیزی صفحه 59
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر ادامه تحصیل کارکنان بانک انصار انجام گرفته است. روش پژوهش، آمیخته (ترکیبی) است که در آن داده های کمی و کیفی مورد نیاز، از طریق مصاحبه و پرسشنامه، جمع آوری شده است. پایایی پرسشنامه، با استفاده از روش آلفای کرونباخ (817/ 0)، محاسبه گردید. به منظور انجام مصاحبه، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 13 نفر از مدیران بانک انصار و برای اجرای پرسشنامه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه، تعداد 380 نفر از پرسنل شاغل در بانک انصار به عنوان نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای تحلیل داده های کیفی از روش کدگذاری استفاده شده است و داده های بخش کمی نیز با استفاده از روش t تک گروهی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج یافته ها نشان داد که در حال حاضر انگیزه لازم برای ادامه تحصیل در افراد شاغل در بانک انصار وجود دارد ولی تدابیر و امکانات برای همگان مهیا نمی باشد.
    کلیدواژگان: ارتقای سطح تحصیلات، آموزش، انگیزه کارکنان، موانع ادامه تحصیل
  • رمضان جهانیان* صفحه 81
    هدف پژوهش حاضر ارائه چارچوب استانداردسازی توسعه منابع انسانی در نظام های آموزشی است که به روش توصیفی از نوع پیمایشی اجرا گردید. جامعه آماری کلیه اساتید و مدرسین رشته ها و گرایش های علوم تربیتی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 12 کشوری به تعداد 255 نفراست و نمونه آماری نیز مساوی جامعه آماری، که با استفاده از روش سرشماری انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. نتایج به دست آمده نشان دادکه، چارچوب استانداردسازی توسعه منابع انسانی دارای چهار بعد و بیست و سه مولفه به شرح زیر می باشد. بعد تعهد، شامل: تعهد علنی جهت توسعه افراد در تمامی سطوح، آگاهی کلیه کارکنان از چشم انداز و اهداف کلان، تدوین طرح جامع کسب و کار، تدوین نیازهای آموزشی و توسعه کارکنان، آگاهی کلیه کارکنان از نقش خود در موفقیت سازمان، ارتباط مدیریت ارشد با نمایندگان کارکنان و ارتباط مدیریت ارشد با نمایندگان کارکنان می باشد. بعد طرح ریزی، شامل: تدوین منابع لازم آموزش و توسعه، ارزیابی نیازهای آموزش و توسعه با توجه به اهداف، طراحی فرایند ارزیابی نیازهای آموزش و توسعه، تعیین مسئولیت توسعه افراد در سراسر سازمان، صلاحیت مدیران جهت توسعه کارکنان، تناسب اهداف و استانداردهای توسعه ای و پیوند اهداف آموزشی به استانداردهای خارجی است. بعد اقدام، شامل: معارفه کارکنان جدید و تعیین نیازهای آموزش و توسعه آن ها، توسعه مهارت های کارکنان متناسب با اهداف، آگاهی کارکنان از فرصت های توسعه، تشویق کارکنان در تعیین نیازهای آموزشی و نحوه تامین آنها، اقدامات موثر جهت تحقق اهداف آموزش و توسعه و اقدامات موثر جهت تحقق اهداف آموزش و توسعه می باشد. بعد ارزیابی، شامل: ارزیابی نقش توسعه کارکنان در اهداف، ارزیابی نتایج آموزش و توسعه در سطوح فردی، گروهی و سازمانی و آگاهی مدیریت ارشد از هزینه ها و منافع توسعه افراد است.
    کلیدواژگان: چارچوب، استانداردسازی، توسعه منابع انسانی، نظام های آموزشی
  • فرنوش اعلامی*، حمید رحیمیان صفحه 103
    هدف این پژوهش ارائه راهبردهایی به منظور آموزش و توسعه کارآفرینان اجتماعی در ایران می باشدکه به روش آمیخته انجام گرفته است. در بخش کیفی با 12 کارآفرین اجتماعی که به روش هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه عمیق انجام گرفت و اشباع نظری حاصل گردید و سپس به روش نظریه برخاسته از داده ها و روش روایتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. کارآفرینان اجتماعی عواملی چون فرهنگ سازی و آگاهی بخشی عمومی، مطالعات تطبیقی و الگوبرداری، راهبری اثربخش تر نهادهای سیاسی و اجتماعی، توسعه فعالیت های مرتبط با آموزش کارآفرینان اجتماعی و نهادینه سازی کارآفرینی اجتماعی در نظام آموزشی را موثر در آموزش و توسعه کارآفرینان اجتماعی در ایران بیان می کنند. در بخش کمی پژوهش به منظور تایید نتایج حاصل از بخش کیفی و تعمیم پذیری داده ها، 5 فرضیه تدوین و سوالات پرسشنامه بر اساس آن تنظیم گردید. نمونه آماری بخش کمی پژوهش 58 نفر از بنیانگذاران و مدیرعاملان موسسات خیریه در استان تهران بودند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. سپس به روش آزمونt تک نمونه و آزمون فریدمن داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و همه مولفه ها تایید و تنها دو زیرمولفه مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: راهبردها، آموزش و توسعه، کارآفرینان اجتماعی
  • رضا مهدی* صفحه 123
    منابع انسانی توانمند یکی از مهم ترین و پایدارترین توانمندسازهای سازمانی است. در همه الگوهای جامع تعالی سازمانی، سهم زیادی به دانش افزایی، آموزش و بهسازی کارکنان به عنوان یک توانمندساز مهم و اثربخش بر عملکرد و تعالی کارکنان و سازمان ها داده می شود. به دلیل اهمیت، سهم و نقش دانش، نگرش و توانایی منابع انسانی در عملکرد افراد و سازمان ها اکثر سازمان های پیشرو، سرمایه گذاری های گسترده ای برای دانش افزایی و بهسازی منابع انسانی انجام می دهند. تغییرات و چالش های محیطی بیانگر این واقعیت است که موفقیت در عرصه رقابت به ویژه رقابت جهانی، تا حدود زیادی متاثر از نقش منابع انسانی دانشی، ماهر و توانمند است. توسعه منابع انسانی در سازمان ها یک نوع تعهد متقابل بین افراد و سازمان هاست. در چارچوب این تعهد متقابل، افراد با انجام وظایف محوله، دارای حقوق معینی نظیر بهره مندی از فرصت توسعه و بهسازی مستمر می شوند. به رغم اهمیت و ارزش توسعه و بهسازی منابعانسانی در موفقیت بنگاه ها و جوامع، برخی از سازمان ها و بنگاه های کسب و کار بالاخص در شرایط رکود اقتصادی، از استخدام دراز مدت افراد و بهسازی آنها شانه خالی می کنند. در چنین موقعیتی، منابع انسانی در مقیاس ملی و بین المللی از ظرفیت های مناسب برای بروز توانمندی ها و استعدادهای خود محروم می شوند. در این مقاله، با روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی کیفی، ماهیت توجه بنگاه های کسب و کار ایرانی به موضوع اساسی آموزش و بهسازی منابعانسانی از منظر مسئولیت اجتماعی بررسی و تبیین شده است. بر اساس این پژوهش، باید توسعه و بهسازی منابعانسانی در سطوح بنگاهی و ملی، یک مسئولیت با ارزش و اساسی در برابر صنعت، سازمان ها، دولت، سرمایه انسانی کشور و جامعه ملی و بین المللی، برای سازمان های مسئولیت پذیر امروزی باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، توسعه منابع انسانی، توانمندسازی، دانش، آموزش ضمن خدمت
|
  • Seyyed Mohammadtaghi Sajjadi, Marjan Kian, Saeid Safaei Movahed* Page 1
    The purpose of this study is to investigate the transfer of learning in the in-service training courses of Education Department. Thus, the study went on to identify those training courses which failed, how this failure took place and what repercussions occurred and then to design the process of the justification model. Participants of this study consisted of those teachers who had participated in development courses. These participants were 23 teachers from Khorasan Razavi Province, selected purposefully on the basis of data saturation. This study was conducted within qualitative approach using grounded theory method. In order to gather the sine quo non data, semistructured interviews were used. Afterwards, the interviews were recorded and transcribed. To analyze the gathered narrative data, Strauss and Corbin's method came to help. Consequently, two core phenomena, namely Learning and Learning Transfer emerged which emanated from contextual conditions such as learners, trainers, content, facilities and equipment, time and space, evaluation and feedback. These two phenomena culminated in outcomes which can be categorized as "consequences for Teachers" (such as negative attitude towards training, wastage of time, lack of quality teaching) and "Consequences for Students" (such as disorder and congestion, facing the same old stereotypical methods, lack of updated knowledge, apathy and monotony). At the end, to validate the emerged paradigm, the following criteria were applied: appropriateness (member check), comprehensiveness (member check), understanding (external audit and member check), and clarity (process description).
    Keywords: Transfer of learning, In, service Training for Teachers, Education Department, Qualitative Research Method
  • Seyyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi* Page 25
    Modern methods of education such as distance education are considered nowadays due to numerous and varied educational needs of organizations on the one hand and the high costs and spending lots of time for education on the other hand. In the meantime it has been accelerated by rapid progresses in technology. This research attempts to study the implementation feasibility of education through mobile as one of subsets of distance education in Tehran municipality. Statistical population of the research was consisted of financial and administrative staff in Tehran municipality. 330 persons were selected among the statistical population as the sample size randomly. The tool for data collection was questionnaire which its validity and reliability has confirmed by standard methods. The single-sample T-test and Friedman test were used for analyzing the data. The results show that Tehran municipality has essential preparation for education implementation through mobile respectively from learner, social and instrumental aspects.
    Keywords: Changing the Paradigm of Learning, Improvement, Feasibility Study, Learning through Mobile, FRAME Model, Tehran Municipality
  • Iraj Soltani*, Hamid Dalaeli, Akbar Nilipour Tabatabaei Page 41
    The current research was performed in Mobarake Steel Co. in order to determine the required competencies in human resources entitled “competencies of human resource managers in companies based on Ulrich competency model”. The statistical society of the study comprises of 16 human resource managers among 32 and also 90 operational managers among 120 that were randomly selected using the Morgan table. Then two kinds of questionnaires were designed in order to compare the viewpoints of human resource managers about their own performance and also operational managers’ viewpoints about human resource managers’ performance using Ulrich competencies model. The data were analyzed through SPSS software, ANOVA, normality test, one sample T test, two independent sample T test, simple regression, multivariate regression and Pearson correlation. Finally the following results were estimated: Credible Activist 3.12, Culture & Change Steward 2.98, Talent manager/organization designer 3.04, Strategy architect 2.89, Operational executor 2.98, Business ally 2.96, and the mean was 3.00.
    Keywords: Credible Activist, Culture, Change Steward, Talent Manager, Organization Designer, Strategy Architect, Operational Executor
  • Somayeh Daneshmandi*, Akbar Kamizi Page 59
    The present study dealt with studying the factors which are affecting on continuing education of employees in Ansar bank. The study employed a mixed method research in which qualitative and quantitative data were collected using interviews and questionnaires. The reliability of questionnaires was calculated 0.817% through Cronbach’s alpha test. The statistical society contains two groups of people; Managers and Employees. In this study, 13 managers of Ansar bank were selected for interview, using purposive sampling technique, and questionnaires were distributed among 380 employees of Ansar Bank using stratified random sampling. In order to analyze qualitative data, it was coded based on frequency, and for quantitative part the data gathered was analyzed by taking advantage of single-group t statistical methods. The results showed that there is sufficient motivation for continuing education among employees of Ansar bank but arrangement and facilities are not available for all of them.
    Keywords: Promotion of Education, Training, Employee Motivation, Barriers of Continuing Education
  • Ramezan Jahanian* Page 81
    The purpose of the current study is to provide a framework for standardizing human resource development in educational systems. The descriptive survey method was conducted. The population consists of all professors and teachers in the field of educational sciences in Islamic Azad University in region 12 of Iran who were 255 persons. The sample is also equal to population that were selected using census sampling and also the census methods used. Data was collected via a researcher made questionnaire. The results show that, the framework for standardizing human resource development have four dimensions and twentythree components, which are as follows: component of commitment including explicit commitment to the development of people in all levels, all staff awareness of the vision and main objectives, comprehensive business plan, designing the training and development needs of staff, all staff awareness of their role in the organizational success, relationship within managers and employee representatives. Dimensions of planning includes as follows: developing the necessary resources for training and development, assessing the training needs and development according to the goals, designing the process of development and training need analysis, determining the responsibilities of individuals throughout the organization, competency of managers for staff development, appropriateness of goals and development standards and also joining learning goals with international standards. Dimensions of action Includes as follows: introducing new staff and identifying their training and development needs, developing of employee skills according to the goals, informing staff from development opportunities, encouraging staff to determine the training needs and the way of providing them, effective proceeding for goal achievement of education, and the development and effective proceeding for achieving training and development goals. Dimensions of evaluation includes: evaluating the role of staff development for achieving goals, evaluating the results of training and development for the individual, group, organizational levels and senior management knowledge from the costs and benefits of individuals development.
    Keywords: Framework, Standardization, Human Resource Development, Education Systems
  • Farnoosh Alaami*, Hamid Rahimian Page 103
    The purpose of this study is to present strategies for training and development of social entrepreneurs in Iran. A mixed method study was conducted in two phases: qualitative and quantitative. In the qualitative phase twelve social entrepreneurs were interviewed in-depth. The interviews were conducted based on the theatrical saturation and purposeful sampling. Then “Grounded Theory” and “Narrative Method” used for analysis. Five general categories of factors were identified as a result of qualitative phase in order to expand training and development of social entrepreneurs: public awareness and culture building, comparing study and benchmarking, more effective strategies of political and social institutions, developing entrepreneurs’ activities with training of social entrepreneurs, and initializing entrepreneurship in educational systems. In quantitative phase, 5 hypotheses were formulated based on obtained qualitative results in order to verify and generalize them. The sample size for quantitative phase of this study contains 58 CEOs or founders of NGOs using convenience sampling method. Then the data were analyzed using one sample t-test and Friedman. All components were verified except two sub-components.
    Keywords: Strategies, Training, Development, Social Entrepreneurs
  • Reza Mahdi* Page 123
    Enabled human resource is one of the most important and sustainable enablers for organizations. In all total models for organizational excellence, it has given a high share to increase knowledge, training and personnel development as an important and effective enabler of the personnel and organization performance. In order to increase knowledge and development on human resources, most of the leading organizations have invested broadly due to the importance, contribution and the role of the human resources knowledge, attitude and ability in the performance of personnel and organization. Environmental developments and challenges show that success in competition field specially, world competition, largely take effect from knowledgeable, skilled and enabled human resources. The organizational human resources development is mutual commitment among personnel and organizations. Based on the mutual commitment, personnel with doing assigned duties obtain certain rights such as continuous development opportunity. Despite the importance and value of human resources development in the success of institutes and communities, some organizations and institutes specially, in recession conditions shirk from long term employment of personnel and their development. In this situation, human resources in national and international scales are deprived to show their abilities and talents. In the current paper, using descriptive - analytical and quality survey, nature of the Iranian institutes’ attention to human resources training and development issue was studied and explained from the perspective of social responsibility. Based on the research, human resources development in institutes and national levels need to be a valuable and fundamental responsibility for the modern accountable organizations in industry, organizations, government, and human capital of national and international society.
    Keywords: Social Responsibility, Human Resources Development, Empowerment, Knowledge, Training