فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم ابراهیمی، مریم صادری صفحات 7-25
    واژه ای که بدان پرداخته شده و در صدد مفهوم شناسی آن در فضای قرآن بوده ایم، کلمه «لقاء الله » است که یکی ازمفاهیم عرفانی قرآن است. برای این مقصود، ابتدا معنای لغوی واژه را تبیین کرده؛ که شرط اصلی تبیین مفردات می باشد و سپس با در نظر گرفتن ساختار سور و آیات لقاء الله ، تفسیر آیات را در جایگاه بافت و سیاق دنبال کرده و لقاء الله مطلوب قرآن را بیان کرده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که لقاء الهی به معانی مختلفی چون حضور معنوی وشهود باطنی خداوند سبحان، عقاب وثواب الهی،ملاقات فرشتگان تفسیر شده است که هرکدام از آن معانی در جای خود مطلوب است.اما با توجه به حکمت خداوند در مساله خلقت،این نکته به دست آمد که لقاء مطلوب الهی همان حضور معنوی وشهود باطنی خداوند بوده که مخصوص مومنان است.
    کلیدواژگان: مفردات، لقاء الله، بافت وسیاق، شهود باطنی، مومنان
  • محمد آهی*، زهرا آزادی نسب صفحات 26-45
    امانت الهی از مباحث میان ژرف و ارزشمندی است که درک آن مستلزم مطالعه و پژوهشی عمیق، میان رشته ای و گسترده است. پژوهش های صورت گرفته در این زمینه چشمگیر نیست. در متون تفسیری و عرفانی حقایق و مصادیقی برای آن ذکر شده است. در متون تفسیری شیعی مصداق «ولایت و حقیقت دین» از میان مصادیق ذکر شده، از بسامد بالایی برخوردار است. در تفاسیر اهل سنت مصداق «تکالیف دینی» بیشترین تاکید را دارد. در متون عرفانی بنابر شیوه تاویل گرایی مصادیقی چون«عشق، معرفت، تکالیف دینی و ولایت» مصداق امانت دانسته شده است که تکیه اغلب این متون چه تفسیری چه عرفانی، بیشتر به ذکر مصادیق امانت بوده و بعضا به امور مرتبط با امانت الهی از جمله علت پذیرش انسان، ابای دیگران و... نیز پرداخته اند. ازاین روی در این مقاله سعی شده است حقیقت امانت،سرارائه، علت پذیرش انسان و ابای دیگران با استنادات نقلی واستدلالات عقلی، تبیین و تحلیل گردد و بر این اساس دیدگاه مولوی در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امانت الهی، قرآن، مثنوی، میان رشته ای، انسان
  • محمد میرحسینی، نرگس انصاری*، زهرا سلیمی صفحات 46-64
    اسلوب حکیم یکی از عناصر زیباشناختی در متون است که گوینده بنابر اقتضاهای بافتی وموقعیتی، روش خردمندانه و حکیمانه ای برای بیان غرض خود در پیش می گیرد. این عنصر اگرچه گاه در بدیع و گاه در استفهام مطرح می شود اما به دید غالب در علم معانی و موارد خروج کلام از اقتضای ظاهر است که به کارگیری آن بر بلاغت کلام می افزاید و بلیغ بودن قائل آن را ثابت می کند. به کارگیری این شیوه ی هنری در زبان قرآن که متصف به بلاغت بوده و جنبه ی بلاغی آن از جمله موارد اعجاز زبانی آن به شمار می آید، اهمیت این مساله را روشن می سازد. اثبات بلاغت قرآن کریم با بررسی این آرایه برای نشان دادن زیبایی وبخشی از وجوه اعجاز قرآن کریم وعمق بخشیدن به فهم کلام وحی الهی، با بیان اسرار و اغراض بلاغی مورد نظر خداوند در به کار بردن آن، از اهداف این پژوهش هست که تلاش شده است با روش توصیفی- تحلیلی واز طریق ذکر نمونه هایی از ده جزء میانی قرآن کریم و نیز نمودازی آماری به آن دست یابیم. اشاره به فراوانی ومیزان کاربرد این آرایه برای اثبات تاثیر کارآمدی آن در جهت نشان دادن وتثیبت بلاغت قرآن کریم وتقسیم بندی این آرایه بر چهار وجه مذکور از مهم ترین مشخصه های این پژوهش است. رویارویی با عناد وناسازگاری مخالفان پیامبر اکرم (ص) مبنی بر خواسته هاو بهانه هایی غیر قابل قبول برای نپذیرفتن ربوبیت خداوند متعال ورسالت رسول اکرم (ص)،از جمله دلایل به کاربردن آرایه ادبی اسلوب حکیم است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت، اقتضای ظاهر، اسلوب حکیم
  • محسن پیشوایی علوی، فردین حسین پناهی صفحات 65-93
    گزاره های پرسشی با کارکردهای کنشی متنوعی که در زبان دارد، یکی از ابزارهای موثر زبان در تاثیرگذاری بر مخاطب، و ایجاد کنش های بیرونی است. با توجه به اهمیت ویژه ی گزاره های پرسشی، در تاثیر و بلاغت کلام، بررسی موردی کنش های کلامی گزاره های پرسشی در قرآن کریم و تبیین نقش کنشی آنها در تاثیر و بلاغت قرآن، از ضروریات پژوهش در حوزه ی بلاغت و قرآن پژوهی است. در این مقاله به منظور تبیین جنبه های دیگری از بلاغت گزاره های پرسشی در قرآن کریم، بر اساس نظریه ی کنش کلامی(speech act)، به بررسی کارکردهای کنشی گزاره های پرسشی در قرآن کریم می پردازیم و برای دست یابی به نتایج دقیق تر در این زمینه، سوره ی «مومنون» به عنوان زمینه ی بررسی موردی انتخاب شده است. نتایج این تحقیق، کارکردهای هدفمند و پویای زبان قرآن در عرصه ی کنش های کلامی را نشان می دهد. از سوی دیگر، با توجه به ابتنای مبانی نظریه ی کنش کلامی بر «زیان طبیعی» و کارکرد آن در جوامع انسانی، برخی مبانی این نظریه، در تضاد با ویژگی های کلام وحیانی قرآن و دیگر کتاب های آسمانی است، و در بررسی آیات قرآن کریم بر اساس نظریه ی کنش کلامی، باید نسبت به این مساله دقت لازم را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: سوره مومنون، گزاره های پرسشی، کنش کلامی، گوینده، مخاطب، بافت
  • سمیرا خسروی، حسین خاکپور، سمیرا دهقان صفحات 93-112
    معنا شناسی به بررسی معنا و مفهوم نشانه های مختلف می پردازد. یکی از انواع مختلف معنا شناسی که در تحلیل آیات قرآن می توان به کار گرفت، معنا شناسی شناختی است. معنا شناسی شناختی به شاخه های متعدد تقسیم شده که یکی از آن ها را می توان طرح های تصوری نام برد که باعث فهم بهتر قرآن می گردد.
    مقاله ی حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد قرآنی، به بررسی طرح های تصوری معنا شناسی شناختی در واژگان قرآن کریم پرداخته و در انتها به این نتیجه دست می یابد که: در قرآن کریم خداوند از روش های گوناگونی برای بیان آیات استفاده کرده است تا بتواند منظور خود را بهتر و راحت تر به انسان ها بفهماند و انسان ها مشکلی در دریافت معنا و مفهوم آیات نداشته و به دنبال بهانه ای برای دوری کردن از قرآن و آموزه های اسلامی نباشند.
    یکی از این روش ها، طرح های تصوری است که خداوند مفاهیم آیات قرآن را برای مخلوقات به تصویر می کشد. طرح های تصوری معنا شناسی شناختی، به سه نوع حجمی، حرکتی و قدرتی تقسیم شده و پدیده های جهان هستی را این گونه قابل لمس و متصور می کنند.
    کلیدواژگان: قرآن، معناشناسی، معناشناسی شناختی، طرح های تصوری
  • حسن حیدری صفحات 113-133
    مرصاد العباد یکی از آثار با شکوه نثر فارسی در قرن هفتم است. دوره ای که ادب فارسی از حیث تاثیر پذیری از قرآن و حدیث و ادب عربی در اوج است. نویسنده کتاب، توانسته است با استفاده هنرمندانه از آیات قرآن و احادیث نبوی و بر اساس سه مرحله شریعت، طریقت و حقیقت، مسیر سیر و سلوک عرفانی را ترسیم کند. در این مقاله تاثیر کلام وحی بر مرصاد العباد بررسی شده است. این جستار نشان می دهد که نجم الدین رازی ضمن حفظ سنت مشایخ تصوف در استفاده از قرآن و حدیث، در به کار گیری آیات وحی در ساختار تالیفی مرصاد العباد ودر محتوای آن نوآوری داشته است. حوزه استفاده او از کلمات و متن آیات از یک واژه تا یک بند است. در قسمت برون متنی یا ساختار تالیفی، نویسنده در نحوه انتخاب نام فصل ها و باب ها و نامگذاری آنها از کلمات آیات و متن آیات بهره برده است. هم چنین در قسمت درون متنی و محتوا، نجم رازی با مقاصد مختلفی مانند استناد، استشهاد، تاویل و تفسیر، هم از متن آیات و هم از ترجمه آنها استفاده کرده و دست به ترکیب سازی و تصویر سازی زده و انواع آرایه های بلاغی را آفریده است. این ترکیب ها و تصویر ها بیشتر از نوع اضافه تشبیهی است که یک رکن آن کلمه قرآنی یا ترجمه آن است.
    کلیدواژگان: آیات وحی، مرصاد العباد، تاثیر پذیری، ترکیب، تصویر، آرایه
  • بهجت سادات حجازی، سید علیرضا حجازی صفحات 134-160
    داستان شیخ صنعان در منطق الطیر عطار تا حدودی متاثر از ماجرای حضرت موسی و خضر (علیهما السلام) در قرآن است. از این رو هردو داستان، زمینه تفسیرها و قرائت های متفاوت را در نزد اهل اندیشه و معرفت فراهم کرده است. دو رکن اساسی نظریه بینامتنیت -که اولین بار از سوی ژولیا کریستوا در فرانسه مطرح شد- یعنی عدم استقلال متن و مکالمه گرایی زبان را در داستان شیخ صنعان و البته فقط رکن دوم (یعنی مکالمه گرایی زبان) را در داستان حضرت موسی و خضر (علیهما السلام) می توان جستجو کرد.
    در هر دو داستان رفتارهایی به ظاهر شگفت انگیز و غیر معقول از سوی پیر و مراد سر می زند که شاید بتوان عنوان «شطحیات رفتاری» را به آنها اطلاق کرد؛ هر چند که داستان های قرآنی به دلیل آسمانی بودن و مبرا بودن از کذب و افسانه و اسطوره، به کلی از این امر مستثنی می شوند. آیا بر مبنای داستان موسی و خضر (علیهما السلام) پیروی از پیر به طور مطلق و بی چون و چرا ضرورت دارد؟ و یا بر مبنای داستان شیخ صنعان گاه ضرورت ندارد؟ بین شطحیات صوفیان و متشابهات قرآنی چه نسبتی وجود دارد؟ نگارنده در این نوشتار بر مبنای نظریه بینامتنیت، به بحث و فحص این دو داستان می پردازد
    کلیدواژگان: حضرت موسی و خضر (علیهما السلام)، شیخ صنعان، بینامتنیت، شطحیات رفتاری
|
  • Ibrahim Ibrahimi, Maryam Saderi Pages 7-25
    This research examines the semantics of liqa'' Allah (meeting God) which is a mystical term in the Holy Quran. To this end، initially، we explicated the literal semantics of this word، as the main prerequisite in philology، then interpreted the related verses in the Qura''nic context and register based on the structure of surahs and verses and finally we clarified the proper meaning of the Qur''anic liqa'' Allah. We reached this conclusion that the term has been interpreted to have different meanings such as spiritual presence and inner intuition of God، the Glorious، divine reward and punishment، and meeting angels. All these meanings are appropriate in their positions، but according to the divine wisdom in the creation، it was concluded that the most suitable one is spiritual presence or inner intuition of God، which is believers-specific.
    Keywords: singulars, liqa Allah, context, register, inner intuition, believers
  • Mohammad Ahi*, Zahra Azadi Nasab Pages 26-45
    The divine loan is a profound and worthwhile topic that requires an in-depth، interdisciplinary and broad study. The studies carried out in this area are not considerable، however. Facts about and samples of the Divine Loan has been cited in exegetic and mystical texts. The divine loan is a profound and worthwhile topic that requires an in-depth، interdisciplinary and broad study. The studies carried out in this area are not considerable، however. Facts about and samples of the Divine Loan has been cited in exegetic and mystical texts. In the Shiite exegetic texts، seeing Divine Loan as «the guardianship (velayat) and the core of the religion» has high popularity while the Sunni interpretations emphasize «religious practices». In the mystical texts based on the method of interpretation، the loan has found meanings like «love، knowledge، religious practices and guardianship». In most such exegetic or mystical texts there is an emphasis on mentioning the samples and examples but occasionally they have addressed some pertinent issues such as accepting the Divine Loan by the mankind، refusing it by others. Therefore، in this article، using scriptural citations and rational arguments، we have tried to explain and analyse the truth of the Loan، the mystery of the divine offer، the reason why mankind accepted it and why others refused to do so، in order to study Rumi''s view in this regard.
    Keywords: Divine Loan, the Quran, Masnavi, interdisciplinary, mankind
  • Mohammad Mirhosseini, Narges Ansari*, Zahra Salimi Pages 46-64
    Uslub al-Hakim is one of the aesthetic elements in literature، based on which the author finds judicious and sage ways to convey what he/she intends under the requirements of context and situation. Although the literal element is also found in al-Badi'' and al- Istifham، it majorly adds to discourse rhetoric and proves the speaker''s eloquence when it is used in semantics and in instances of discourse breaching formal requirements. Employing this artistic technique in the Qur''anic language، which is known for its rhetoric، and its rhetorical feature is one of its linguistics miracles indicates the significate of this problem. The present study is an attempt to prove the rhetoric of the Holy Qur''an through analyzing this device to depict the beauty and part of the aspects of the miracle of the Holy Quran and to deepen the understanding of the divine words by means of expressing mysteries and rhetorical intentions of God. To this end، the study was carried out using an analytical-descriptive method and by giving instances of using the technique، in the middle 10 ajzā of the Holy Qur''an، with statistical representations. Showing the frequency of the technique intended to prove its effectiveness in expressing and picturing the rhetoric of the book and categorizing the technique into the four mentioned dimensions is one of most important characteristics of the present study. Among the reasons for using Uslub al-Hakim has been to counter the opponents of the Prophet (PBUH) who were rejecting the Prophet’s call by giving pretexts to accept the Godhood of the Sublime God and the mission of Prophet Muhammad (PBUH).
    Keywords: the Holy Quran, rhetoric, formal requirements, Uslub al Hakim
  • Mohsen Pishvaii Alavi, Fardin Hosseinpanahi Pages 65-93
    Having a variety of performative functions in the language، questions are one of the most effective tools affecting the audience، and creating external acts. Regarding the special importance of questions in influencing and the rhetoric of speech، case studies of the speech acts of questions in the Holy Qur''an، and explicating their performative function in the influence and eloquence of the Qur''an is one of the necessities in the field of rhetoric and Qura''nic studies. To explain some other aspects of the rhetoric of questions in the Qur''an، in this article، based on speech act theory، we study the performative functions of questions in the Qur''an. To achieve better results، surah «Al-Mu’minoon» has been selected as the corpus. The results of this research show the purposeful and dynamic functions of the language of the Qur''an in the realm of speech acts. On the other hand، due to the fact that speech act theory is founded on «natural language» and its function in human societies، some principles of this theory are contrary to features of the inspirational language of the Qur''an and other scriptures. Thus، in the study of verses of the Holy Quran using speech act theory، this needs to be taken into account.
    Keywords: surah Al Muminoon, questions, speech act, speaker, audience, context
  • Samira Khosravi, Hossein Khakpour, Samira Dehghan Pages 93-112
    Semantics studies the meanings of different symbols. One part of semantics used in the analysis of Qur''anic verses is cognitive semantics. Cognitive semantics is divided into different branches and one of them is image schemas that help in better understanding of the Qur''an. This article with a Qur''anic perspective uses an analytical- descriptive method to study the conceptual designs of cognitive semantics in Qur''anic words، and concludes in the end that: God has made use of several methods for expressing Qur''anic verses so that His intended meanings are conveyed to humans more clearly and comfortably and hence humans do not claim understandability as an excuse to avoid the Qur''an and Islamic teachings. One of these methods is the conceptual designs by which God portrays the implications of the Qur''anic verses for the creatures. The image schemas of cognitive semantics are in three general types: spatial، transformational، and force.
    Keywords: the Quran, semantics, cognitive semantics, image schemas
  • Hasssan Haidary Pages 113-133
    Mersad-al-Ebad is considered one of the great works in Persian prose in the 7th century، when Persian literature was at its peak in terms of being influenced by the Qur''an، hadith and Arabic literature. Artistically using Qur''anic verses، Prophet Muhammad''s Hadith and based on the three stages of shariat، tariqah and ḥaqīqah (ultimate truth)، the author of this book has been able to depict the spiritual journeying and wayfaring. In this article، the effects of the Qur''an on Mersad-al-Ebad has been studied. The results show that Najmeddin Razi while protecting Sufi leaders’s tradition in using the Qur''an and hadith، innovatively applied the Qur''anic verses in Mersad-al-Ebad''s structure as well as its content. His use of words and the texts of verses range from a single word to a full paragraph. In the outer structure or the compilation structure، Razi used Qur''anic words and verses for the selection procedure and the names of chapters and sections. In the inner part and the content، he has used verses and their translation، for different purposes such as documentation، summoning، paraphrase and interpretation، has embarked on words combination and imagery and has created various rhetorical devices. And he and integration and depiction and crated various kind of rhetorical devices.
    Keywords: Quranic verses, Mersad, al, Ebad, influence, image, device
  • Behjatosadat Hejazi, Seyyed Alireza Hejazi Pages 134-160
    The story of Sheikh Sanan in The Conference of the Birds (Manṭiq-uṭ-Ṭayr) by Attar is somehow influenced by the story of the prophet Moses and the prophet Khidr (PBUT) narrated in the Qur''an. Because of this، both stories have prepared the basis for different interpretations and readings for the men of though and knowledge. Two essential elements of intertextuality- first introduced by Julia Kristeva in France- that is، non-independence of the text and language dialogism can be traced in Sheikh Sanan Story while only dialogism can be looked for in the story of the prophet Moses and the prophet Khidr (PBUT). In both stories apparently surprising and unreasonable acts are performed by pir and murshid that may be termed «behavioral shathiyat» although Qur''anic stories are absolutely free from this as they are heavenly and without falsehood، fiction and myth. Is it necessity to unconditionally follow pir based on the story of the prophet Moses and the prophet Khidr (PBUT)? Or based on Sheikh Sanan Story sometimes it isn’t necessity? What relationship exists between Sufis'' shathiyat Mutashabihat of the Qur''an? The author tries to discuss and delve into these two stories on the basis of theory of intertextuality.
    Keywords: Prophet Moses, prophet Khidr (PBUT), Sheikh Sanan, intertextuality, behavioral shathiyat