فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/12
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمد ابوعطا صفحات 1-14
    با وجود تشابه موضوع رهن کشتی و توثیق محموله آن (تامین تضمین و وثیقه مالی مناسب برای طلبکار)، مقررات این دو قرارداد در قانون دریایی ایران، نه تنها از نظر شرط بودن قبض در وقوع عقد، قابلیت ظهرنویسی و امکان انتقال سند وثیقه، نوع حق عینی طلبکار، اولویت طلبکار مقدم یا موخر در مقام استیفای حق و اثر ازبین رفتن وثیقه بر عقد و امکان وصول طلب نسبت به یکدیگر تفاوت های اساسی دارند، بلکه احکام توثیق بار نیز از برخی جهات یادشده مغایر قواعد کلی و مسلم حقوقی بوده، قابل نقد به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رهن، قبض، ظهرنویسی، طلب، تلف
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، مهدی موسوی صفحات 15-40
    یکی از ضمانت اجراهای غیرقضایی که در برخی سیستم های حقوقی برای حفظ حقوق یک طرف قرارداد در مقابل نقض تعهدات طرف دیگر قرارداد پیش بینی شده، حق فروش خودیاری کالا از سوی طرف زیان دیده است. این ضمانت اجرا هم در کنوانسیون بیع بین المللی کالای 1980م وین پیش بینی شده و هم قانون گذار در نظام حقوقی ایران از آن استفاده کرده است، اما همچنان در نظام حقوقی ایران ناشناخته مانده است. در این مقاله سعی شده است با بررسی تطبیقی، پیرامون این نهاد مطالعه و پژوهش صورت گیرد. به عقیده نگارندگان در صورت وجود شرایط لازم برای استفاده از فروش خودیاری، این نهاد قابلیت به کارگیری در قراردادهای دیگر غیر از موارد مصرح در قانون را دارد و می توان از این ضمانت اجرا به طور گسترده استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بازفروش، حق العمل کار، ضمانت اجرای غیرقضایی، فروش خودیاری، متصدی حمل و نقل
  • منصور امینی، مونا عبدی صفحات 41-59
    نمایندگی ظاهری یکی از اقسام جدید و کاربردی نمایندگی هاست که در هر دو نظام حقوقی کامن لا و حقوق نوشته و در قوانین بیشتر کشورهای جهان- صرف نظر از درجه پیشرفت و توسعه اقتصادی و اجتماعی– و همچنین در برخی از اسناد بین المللی به آن اشاره شده است و روز به روز بر کاربردهای آن در حوزه های مختلف نمایندگی همچون اشخاص حقوقی، روابط استخدامی جدید، مسئولیت بیمارستان ها، کارت های بانکی، قراردادهای سرمایه گذاری مشترک افزوده می شود. نگارنده در تحقیق حاضر تلاش کرده است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این نظریه از دو بعد حقوقی و اقتصادی بپردازد و در بعد حقوقی نیز به مطالعه تطبیقی این نظریه در قوانین کشورهای مختلف اشاره کند که خود ارائه دهنده الگوهای متفاوت قانون گذاری در این حوزه است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که پذیرش صریح این نهاد با توجه به کارایی و مزایای متعدد حقوقی و اقتصادی در حوزه نمایندگی، کارآمد خواهد بود و نپذیرفتن آن آثار اقتصادی زیادی بر جامعه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اجتناب کننده با حداقل هزینه، اصل حداقل هزینه، بررسی تطبیقی در نظام های حقوقی، ظاهر، نمایندگی
  • خیرالله پروین صفحات 61-83
    اندیشه نظارت بر مطابقت قوانین عادی با قانون اساسی، برگرفته از ضرورت هایی است که ریشه در دو اصل مهم «وجود سلسله مراتب میان هنجارهای حقوقی»و «برتری قانون اساسی بر سایر قوانین و مقررات» دارند. قانون اساسی به عنوان قانون برتر از لحاظ جایگاه حقوقی در راس هرم هنجارهای حقوقی قرار دارد و از همین رو نیازمند سازماندهی و انتظام خاصی است که به مثابه ضمانت اجرایی برای تحقق مفاد اصلی این سند قانونی عمل می کند. این سازماندهی و انتظام امروزه در ادبیات حقوقی با عنوان دادرسی اساسی شناخته، و در قالب دو الگوی اصلی مطالعه می شود که الگوی نخست مبتنی بر نظارت دادگاه ها بر قوانین است و الگوی دیگر نیز با تاکید بر نقش مراجع سیاسی در نظارت بر قوانین، اعمال می گردد. این دو الگو دارای اهداف یکسان، ولی پیشینه تاریخی و سازوکار اجرایی متفاوتی هستند.
    کلیدواژگان: الگوهای نظارت، دادرسی اساسی، قانون اساسی، مطابقت قوانین، نظارت قضایی
  • لعیا جنیدی، ملیحه زارع صفحات 85-105
    اعمال قاعده خرق حجاب شخصیت حقوقی بر مدیران، به طلبکاران شرکت های تجاری اجازه می دهد بدون درخواست ورشکستگی یا انحلال شرکت، خسارت های مازاد بر سرمایه وارد بر خود را از مدیران مطالبه کنند. قاعده خرق حجاب خود سبب دعوای مجزایی نیست و تنها دادگاه را مجاز می سازد در حالی که شخصیت حقوقی شرکت باقی است، مدیران را مسئول جبران خسارت های جبران نشده قرار دهد. بنابراین، مراجعه به مدیران سبب مستقلی نیاز دارد و طلبکاران باید استحقاق خود در مراجعه به مدیران را به اثبات برسانند. در این مقاله، قواعد حاکم بر مبنای مسئولیت مدیران به طور کلی و در فرض خرق حجاب شخصیت حقوقی در حقوق ایران، فرانسه و امریکا مطالعه شده است، تا به این ابهام پاسخ داده شود. اصل کلی، مسئولیت مبتنی بر تقصیر مدیر است و در خرق حجاب شخصیت حقوقی نیز اعمال می شود؛ مگر در شرایط استثنایی.
    کلیدواژگان: خرق حجاب، شخصیت حقوقی، مسئولیت محدود، مواد 142 و 143 لایحه اصلاحی، مدیر
  • محمد هادی دارایی صفحات 107-150
    لازم الوفا بودن عقود از بنیادی ترین اصول نظام کامن لا و حقوق ایران بوده که در طول زمان با استثناهایی روبه رو شده است. این استثناها در کامن لا در قالب نظریه عام معاذیر قراردادی، و در حقوق ایران با عنوان دو قاعده تعذر و تعسر اجرای قرارداد مطرح می شود. نظریه معاذیر قراردادی در نظام کامن لا شامل سه قاعده جداگانه است: «غیرممکن شدن»، «عقیم شدن هدف» و «غیرقابل اجرا شدن». در حقوق انگلیس دو نظریه اول پذیرفته شده است، اما نظریه سوم مورد قبول نیست، ولی در حقوق امریکا رشد یافته است. در حقوق امامیه و ایران، معاذیر اجرای قرارداد در قالب دو قاعده تعذر وفا به مدلول عقد و نفی عسر و حرج طرح شده اند. قاعده تعذر با کمی تفاوت، معادل «غیرممکن شدن» است و قاعده نفی حرج تقریبا مشابه «غیرقابل اجرا شدن» که البته تفاوت های مهمی نیز با هم دارند. به اعتقاد برخی حقوق دانان تاسیسی مشابه عقیم شدن هدف در حقوق ایران یافت نمی شود. اما تحقیق نویسنده نشان می دهد که می توان رد پای این نظریه را در فقه امامیه یافت که ذیل قاعده تعذر وفا قابل طرح است.
    کلیدواژگان: تعذر، تعسر، عقیم شدن هدف، غیرممکن شدن، غیرقابل اجرا شدن
  • ابراهیم رهبری صفحات 151-177
    جریمه های مالی در مسیر کوشش برای متوقف ساختن رویه های ضدرقابتی و بازدارندگی بنگاه ها از ورود به فعالیت های انحصارگرایانه، حربه ای قدرتمند در اختیار مراجع رقابتی تلقی می شوند. این مقاله می کوشد تا در مطالعه ای تطبیقی، ضمن بیان ماهیت و کارکرد عمده این ضمانت اجرا، قلمرو اجرایی آن را تبیین کرده، مراحل اصلی فرایند تعیین جریمه و همچنین مهم ترین عواملی را که در این میان نقش ایفا می کنند، تحلیل نماید. نتایج حاصل از مطالعه تطبیقی آشکار می سازد که موضع حقوق رقابت ایران در قبال مسئله جریمه نقدی دچار کاستی های جدی بوده و موازین کلی، مجمل و دور از قواعد آن، مستلزم بازنگری اساسی و عنایت به مفاهیم و تدابیری است که در گستره حقوقی کشورمان ناشناخته مانده یا نادیده گرفته شده است؛ امری که ضرورت بهره گیری از مطلوب ترین راهکارهای حقوق دیگر کشورها را به طور فزاینده نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: جریمه مالی، حقوق رقابت، رویه های ضدرقابتی، ضمانت اجرا، مراجع رقابتی
  • حسین شریفی طرازکوهی، نازیلا سیه جانی * صفحات 179-199

    آسه آن و نفتا برای پیشبرد اهداف معینی انعقاد یافته اند. آسه آن بنا به دلایل سیاسی شکل گرفت، اما با گذشت زمان دامنه فعالیت های خود را به حوزه های اقتصادی و تجاری، امنیتی و فرهنگی گسترش داد. نفتا که یکی از مهم ترین موافقت نامه های امریکای شمالی شمرده می شود، توانسته است یک سیستم ادغام اقتصادی و تجاری ایجاد کند.
    با توجه به اسنادی که به تصویب رسیده است، می توان دریافت که رعایت اصول و قوانین حقوق بشری همواره مد نظر این دو پیمان بوده است. آنچه در این مقاله بررسی می شود، شیوه عملکرد آسه آن و نفتا در بهبود وضعیت حقوق بشر در منطقه است و اینکه کدام یک از این موافقت نامه های منطقه ای در رسیدن به این هدف توانسته اند موفقیت بیشتری کسب کنند. به همین منظور عملکرد هریک از موافقت نامه ها جداگانه بررسی و نقاط قوت و ضعف عملکرد هر کدام مقایسه خواهد شد. بر اساس پژوهش ها می توان نتیجه گرفت که عملکرد آسه آن در حفظ و حمایت از موازین حقوق بشر به دلیل پیچیدگی و مشکلات خاص منطقه ای از عملکرد نفتا ضعیف تر بوده است.

    کلیدواژگان: آسه آن، حقوق بشر، رعایت موازین حقوق بشر، موافقت نامه های تجاری، منطقه ای، نفتا
  • باقر شاملو، مصطفی پاک نیت صفحات 201-226
    اثبات گرایی، رویکردی تجربه گرایانه برای فهم پدیده ها و روابط انسانی است که نخستین بار آگوست کنت، اندیشمند شهیر فرانسوی، آن را مطرح کرد. علوم انسانی و اجتماعی تا مدت ها تحت سیطره تفکر اثباتی قرار داشت؛ از جمله در حقوق کیفری نیز اندیشمندان بنام ایتالیایی درصدد تحلیل مسئله جرم با رویکردی اثبات گرایانه بودند. اگرچه برخی دیدگاه های ایشان همچون نظریه بزهکار مادرزاد، مورد اعتنای اندیشمندان کیفری واقع نشد، اما تا مدت ها تحت تاثیر ایشان چنین انگاشته می شد که تنها تجربه ملاک علمی بودن و زیربنای حقوق کیفری می باشد. قضاوت های ارزشی و احکام هنجاری از نگاه ایشان قابلیت اتصاف به وصف علمی بودن ندارد. رویکرد اثبات گرایی، تفکر انتزاعی ناشی از اصول گرایی کیفری کلاسیک را که تا قبل از آن رویکرد غالب سیاست کیفری بود، به سمت عینیت گرایی در علت شناسی جرائم، بر مبنای جدایی عین و ذهن متحول نمود. اما خود نیز در ادامه، چه به لحاظ روش شناختی و چه به لحاظ کارایی، با نارسایی هایی روبه رو گردید. تا آنجا که باعث شد برخی از بازگشت به رویکرد سزادهی اصول گرایان کلاسیک سخن بگویند.
    کلیدواژگان: آزمایشگاهی شدن، اثبات گرایی، اصول گرایی، تجربه گرایی، علت شناسی، عینیت گرایی
  • محمد باقر شیخی صفحات 227-249
    این نوشتار به منع «الزام های اجرایی» در موافقت نامه های سرمایه گذاری می پردازد. الزام اجرایی از ابزار های مهم حقوقی در کنترل سرمایه گذاری است. منع الزام نیز یکی از پدیده های حقوقی رو به گسترش در قرن حاضر است که برای رفع موانع تجارت آزاد به روابط سرمایه گذاری راه یافته و از اهمیتی ویژه برخوردار است. ادبیات حقوق بین الملل اقتصادی به استفاده و منع استفاده از الزام ها اشاره دارد، اما نتایج و آثار حقوقی آن ها را کمتر مد نظر قرار داده است. منع الزام اجرایی، تعارض تعهدات در چارچوب روابط تجارت آزاد را تا حدودی کاهش می دهد، اما تعارض جدیدی را از زاویه مسئولیت بین المللی موجب می شود. در این مقاله خلا حقوقی ناشی از گسترش دامنه این منع، موضوع تحلیل تطبیقی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: الزام های اجرایی، انتقال فناوری، تعهدات بین المللی، سرمایه گذاری خارجی، منع الزام های اجرایی
  • عبدالحسین شیروی، محمدحسین وکیلی مقدم* صفحات 251-276

    برخلاف دیدگاه سنتی مبنی بر لزوم مداخله دولت در شکل دهی و ایجاد ضوابط حقوقی، رویکرد های مبتنی بر جامعه شناسی حقوقی در دهه های اخیر مفاهیم و نظریاتی را مطرح نموده که مبنای آن لازم نبودن استفاده از ضمانت اجرای قانونی و نقش آفرینی دولت به شکل رسمی در عرصه حقوق است.
    حقوق نرم از مهم ترین مفاهیم شکل گرفته بر اساس دیدگاه اخیر است که با توجه به معارضه آن با نظریات سنتی، چالش های نظری فراوانی را نیز ایجاد کرده و البته با پاسخ های متعددی از سوی پیروان حقوق نرم همراه بوده است. با اینکه در دنیای جدید نمی توان نقش و اهمیت حقوق نرم را نادیده گرفت، درباره این موضوع چندان در ایران مطالعه نشده است. بر این اساس، در این مقاله تلاش شده است افزون بر تحلیل ایرادهای مطرح شده پیرامون مبانی حقوق نرم و پاسخ های ارائه شده در مقابل آن ها، عناصر شکل گیری حقوق نرم، اصلی ترین علل رواج، و مزایای آن نسبت به حقوق سخت ارزیابی گردد.

    کلیدواژگان: تکثر گرایی حقوقی، جامعه شناسی حقوقی، حقوق سخت، ضمانت اجرای فرا حقوقی، قانون گذاران غیر دولتی
  • سید محمد طباطبایی نژاد صفحات 277-300
    سایه حکومت قواعد حقوق عمومی بر حقوق رقابت موجب شده است که برای سالیان متمادی «داوری پذیری» دعاوی مرتبط با حقوق رقابت با چالش همراه باشد. این چالش در نگاه اول ناشی از تعریف سنتی کارکرد داوری تجاری به عنوان نهادی برای ایجاد تعادل قضایی میان منافع متعارض و خواست های متفاوت اشخاص طرف دعوی است. در گذر زمان، نهاد داوری از ابزاری متعلق به اراده اشخاص خصوصی تبدیل به نهادی شده است که به صورت بخشی از نظام کلی حاکمیت قضایی دیده می شود. این تعریف جدید از نهاد داوری مستلزم این است که در فرایند رسیدگی داوری منافع عمومی و خصوصی هم زمان مد نظر قرار گیرند. هدف این مقاله این است که با رویکرد تحلیلی و تطبیقی، چالش اعمال قواعد آمره از سوی داور بر اساس مبانی کلی حاکم بر داوری از یک سو و کارکرد و اهداف حقوق رقابت از سوی دیگر بررسی شود.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، حقوق رقابت، داوری، داوری پذیری، قواعد آمره
  • همایون مافی، احمد محسن زاده صفحات 301-323
    اعتبارات اسنادی به عنوان روش تسهیل پرداخت های بین المللی، تضمین و تعهد مشروط پرداخت بانک خریدار (بانک گشاینده اعتبار) به فروشنده (متقاضی اعتبار) است. از این حیث، اعتبارات اسنادی را می توان متداول ترین شیوه پرداخت قیمت کالاها در تجارت بین الملل تلقی کرد. شکل سنتی اعتبارات اسنادی، تجاری است که تعهد مالی ناشی از آن ریشه در اسنادی دارد که بیان کننده انجام معامله به وسیله ذی نفع است و به عنوان مکانیسم پرداخت و تامین مالی معاملات بین المللی کالا به کار می رود. بر خلاف اعتبار اسنادی تجاری که یک سند پرداخت است، اعتبار اسنادی تضمینی برای حمایت از ذی نفع در صورت قصور دستوردهنده از انجام تعهد یا پرداخت، درنظر گرفته شده است. اعتبارنامه اسنادی تضمینی معادل ضمانت نامه بانکی بوده، بابت تضمین انجام کار و تعهد به شکل اعتبارات اسنادی صادر می شود. این مقاله با مقایسه اعتبارات اسنادی تجاری و تضمینی به بررسی اشتراک ها و افتراق های این دو سند می پردازد و مهم ترین جنبه های حقوقی آن دو را با یکدیگر مطابقت می دهد تا به این پرسش پاسخ دهد که طرفین از هریک از دو ابزار به کار رفته در تجارت بین الملل چه موقع و به چه شکلی بهره برداری می کنند.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی تجاری، اعتبار اسنادی تضمینی، مقایسه
  • سعید محسنی، الناز نهاوندی صفحات 325-349
    تصرفات حمل کننده نسبت به کالا نیابتی است. او در جریان حمل ملزم به اجرای دستورهای قانونی شخص ذی نفع است. این حق در تمام متون قانونی بین المللی درباره حمل و نقل کالا و نیز در قانون تجارت ایران بررسی شده است. مقررات حق یادشده در قانون تجارت ایران (ناظر بر حمل های ملی) با مقررات مربوط در کنوانسیون CMR که ایران نیز به آن ملحق شده (ناظر به حمل های بین المللی)، باوجود برخی تشابه ها، دارای تفاوت هایی است. حق دراختیار گرفتن کالا در اصل متعلق به ارسال کننده بوده، گاهی به مرسل الیه منتقل می شود. درهر حال، اعمال آن وابسته به وجود شرایطی است. تشخیص ذی نفع حق دراختیار گرفتن کالا و شرایط اعمال آن از جهات بسیاری، از جمله مسئولیت حمل کننده، دارای اهمیت است. در این مقاله ضمن تبیین ذی نفع حق پیش گفته و تشریح شرایط اعمال آن، آثار شناسایی دارنده حق و ضمانت اجرای شرایط اعمال آن بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ارسال کننده، حق دراختیار گرفتن کالا، حقوق ایران، حمل کننده، کنوانسیون CMR، مرسل الیه
  • پژمان محمدی، مرضیه شرقی صفحات 351-368
    قلمرو عمومی حقوق مولف که ناظر بر پایان مدت حمایت است، در تلاش برای ایجاد تعادل و توازن میان حقوق صاحبان اثر، جامعه و اشخاص ثالث است. به این منظور، با پایان مدت حمایت از حقوق مالی مولف، امکان استفاده آزاد از آثار مشمول این نهاد فراهم می شود. در این میان یکی از دشواری های قابل بحث، ماهیت آثار متعلق به قلمرو عمومی است که به اعتقاد برخی، اثر پس از تعلق به قلمرو عمومی، به مال مباح تبدیل می شود. این گروه در تایید نظر خود به ویژگی های مشترک موجود میان آثار قلمرو عمومی و مال مباح استناد می کنند. در مقابل، این باور وجود دارد که آثار فکری پس از تعلق به قلمرو عمومی، به دلیل ازدست دادن عنصر کمیابی، اصولا دارای وصف مال نیستند.
    کلیدواژگان: پایان مدت حمایت، حق مولف، قلمرو عمومی، مال عمومی، مال مباح
  • سید فضل الله موسوی، حسین خلف رضایی صفحات 369-391
    جامعه بین المللی با اقتباس از نظام های حقوقی ملی، برخی اصول و قواعد امری را در حقوق بین الملل مطرح ساخته است. در این رویکرد، بعضی هنجارها به عنوان ضامن ارزش ها، نظم عمومی و منافع حیاتی جامعه فراروی دولت ها قرار گرفتند که به حقوق الزامی یا قواعد آمره حقوق بین الملل موسوم شدند. این قواعد برای پدیدار شدن فرایندی مختص به خود دارد که به نظر می رسد راهی جدا از منابع صوری کلاسیک حقوق بین الملل، یعنی موارد مندرج در ماده 38 اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری است. از سوی دیگر، ابهام و اجمال مفهومی قواعد آمره، تحقق مقصود آن ها را با مشکل روبه رو ساخته است و همین موضوع، ضرورت تبیین و پرداختن به آن ها را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: تعهدات ارگاامنس، جامعه بین المللی، جنایات بین المللی، قواعد آمره، منابع حقوق بین الملل
  • شقایق واحد، رضا معبودی نیشابوری * صفحات 393-412

    ترویج استفاده از داوری به عنوان یک روش حل اختلاف، در گرو اعتماد عمومی به روش یادشده است. در این میان، بی طرفی (Impartiality) و استقلال (Independence) داوران، از جمله شرایط لازم برای تحقق این اعتماد تلقی می شود. استقلال و بی طرفی داور موجب تضمین رسیدگی منصفانه در داوری است و نبود این ویژگی ها باعث می شود که نتوان به فرایند حل اختلاف و نتیجه حاصل از آن اعتماد کرد و آن را عادلانه تلقی نمود. اهمیت اعتماد به سلامت نظام حل اختلاف به حدی است که به منظور تامین آن در اسناد بین المللی بارها بر ضرورت وجود دو وصف پیش گفته تاکید شده است. در دهه اخیر هم زمان با گسترش فوق العاده داوری، بحث در خصوص استقلال و بی طرفی داور، از مسائل مهم و درعین حال چالش برانگیز بوده است، زیرا قوانین و مقررات داخلی و بین المللی معمولا تعریف مشخصی از مفاهیم یادشده به دست نداده اند. مقاله حاضر در صدد تبیین این نکته دقیق است که استقلال و بی طرفی دو مفهوم مجزا هستند و قابلیت جایگزینی یکدیگر را ندارند؛ استقلال، مربوط به ارتباطات داور با طرفین است و بی طرفی، رفتار داور را در برخورد یکسان با طرفین در نظر دارد. تفکیک یادشده دارای این اثر حقوقی است که هریک از این دو ویژگی باید دلیل جداگانه ای برای جرح داور قلمداد شوند.

    کلیدواژگان: استقلال، بی طرفی، داور، داوری تجاری بین المللی، جرح داور
|
  • Mohammad Abouata Pages 1-14
    Although the subject-matter of cargo and ship mortgage are similar (providing financial security for creditors),the regulations of these contracts, differ from each other essentially with regard to the conditionality of taking possession in concluding the contract, the possibility of endorsement and cession in mortgage document, the creditor s kind of real right, the preference of prior or latter creditor in vindication of right and the effect of mortgage loss on the contract and the possibility of recovery of claim. Moreover the cargo mortgage regulations are, in some regards and aspects, contrary to general legal rules and hence subject to criticism.
    Keywords: Mortgage, Taking possession, Indorsement, Claim, Loss
  • Fakhroddin Asghari Aghmashhadi, Seyed Mehdi Mousavi Pages 15-40
    One of the non- judicial enforcements which is addressed by some legal systems in order to preserving rights of a contracting party against breach of obligation of other party, is the right for sale of goods in self-help type by the damaged party. This enforcements was predicted and addressed in both Vienna Convention for international sale of goods and Iranian legal system. But it is still unknown and strange in Iran’s legal system. In this paper we will try to study this judicial institution comparatively. Author believes that if all requirements are fulfilled for using self-help sale, this institution has potential ability to be addressed in other contracts other than the contracts which is written by law and this enforcement can be used in a vast area.
    Keywords: Self, help Sale, Non, Judicial Enforcement, Resale, Commission working, Transportation agent
  • Mansour Amini, Mona Abdi Pages 41-59
    Apparent agency is one of the new and practical kinds of agencies that have been considered in both legal systems – common law and civil law- and in most laws of different countries in the world – regardless of level of economic and social development - and also in some international documents. Its applications have been increased in different field of agency such as legal entities, new employment relations, hospital liability, bank cards, joint venture contracts …In this article has been tried to study this theory on the legal and economic aspects with analytical – descriptive way and in legal aspect has been referred to comparative study in laws of different countries that show different models of legislating in this field.Findings of this study show that explicit acceptance of this theory, according to several legal and economic benefits in field of agency, is necessary and. ..
    Keywords: Agency, Appearance, Comparative study in legal systems, The Least, Cost principle, The Least, Cost avoider
  • Kheirollah Parvin Pages 61-83
    The idea of supervising the conformity of statutory law with constitutional law, is due to necessities rooted in two essential principles: the supremacy of constitution and the hierarchy of the law. Constitution as the supreme law in the sense of status and legal value, is placed at the top of the legal pyramid of every political system and therefore requires a special organization and discipline that will act as the sanction of the principles and the main content incorporated in this legal instrument. this special organization and discipline known as Constitutional justice in legal Literature now and have studing in two main patterns. Firs pattern based on Supervision of courts on rules and other pattern is Apply by Emphasis on role of Political Institutions in Supervision on rules. This two patterns have common purpose but have different backgrounds and methods.
    Keywords: Constitution, judicial Review, Constitutional justice, Conformity of rules, patterns of Supervision
  • Laya Joneydi, Maliheh Zare Pages 85-105
    The doctrine of piercing the corporate veil fascilitated holding directors liable for corporate debt. Nevertheless, the doctrine is not a seperate cause of action. Directors are bound by fiduciary duty, duty of loyalty and duty of care and skill to the corporation and its shareholders. However, there is not such a contractual relationship between directors and creditors. Thus, requiring directors to compensate creditors should be justified on tort law. In the Iranian, French and American legal systems, fault-based liability is the cause of action for director's liability. The author found that in piercing cases, director's liability follows the traditional rules of fault-based liability unless specified otherwise by statute as strict liability.
    Keywords: Articles 142, 143 of Act Modifying Commercial Code, Limited Liability, Separate Legal Personality, Director, Piercing
  • Mohammad Hadi Daraei Pages 107-150
    “Pacta sunt servanda” is one of the most fundamental principles in the common law and Iranian legal systems, which have been exposed to exceptions in the process of time. These exceptions are part of general doctrine of frustration. Iranians exceptions to this rule are named as “Ta`azzor” and “Ta`assor” rules. Doctrine of Frustration in Common law includes three subdivision theories: “impossibility of performance”, “frustration of purpose” and “impracticability” (hardship. All of these theories applied where a supervening event occurs. In English courts, only first two theories are accepted but third one is applicable in American courts. In imamieh Jurisprudence and Iranian law, “Ta`azzor” rule in most aspects is similar to Impossibility and “Ta`assor” rule is somehow like Impracticability. Some Iranian lawyers are said that we have no rule like “Frustration of Purpose” but I believe we can find traces of this theory in Imamieh jurisprudence and according which it is part of “Ta`azzor” rule.
  • Ebrahim Rahbari Pages 151-177
    Financial fines are regarded as a powerful implement in the hand of Competition Authorities which apply in the way of ceasing anticompetitive practices and hindering undertakings from entering into monopolization activities. Having regarded the nature and main function of this sanction, this paper in comparative study is going to clarify executive domain and primary stages of fine determining and also the fundamental factors which should be accounted in such process. Results derived from comparative study manifest that Iranian competition law's approaches as to pecuniary fine suffer from serious deficiencies and its general, ambiguous and unusual regulations need fundamental review and attending to notions and measures which may be unrecognized or ignored in our law framework. This situation indicates the increasing importance of pursuing the most efficient solutions of other legal systems.
    Keywords: Financial fine, Competition Law, Sanction, Competition Authorities, Anticompetitive practices
  • Hossein Sharifi Taraz Koohi, Nazila Siahjani Pages 179-199

    NAFTA and ASEAN were concluded topursue certain goals. ASEAN,being developedas for political reasons, gradually expanded its work scope intoeconomic, trade, security, and cultural extents. NAFTA on the other hand has been able to form anintegrated economic and trade system. According to documents regarding the observation of human rights within ASEAN and NAFTA frames,it is clearly indicated that they have persistently considered the issues related to such issues. The present paper tries to analyze ASEANand NAFTAdegree of commitment tothe improvement of human rights in the region, and to compare these two regional agreements efficiencyon the above mentioned issue. Therefore, the performance of each agreement is studied separately in order to determine its strengths and weaknesses.The results of the study show that ASEAN, due to its region-specific complexity and particular difficulties, has underperformed NAFTA concerning itscommitment to the observation of human rights.

    Keywords: Regional trad agreement, ASEAN, NAFTA, Human Rights, observation of Human Rights
  • Bagher Shamlou, Mustafa Pakniat Pages 201-226
    Positivism is an empirical approach for understanding of human communication and phenomena, which raised firstly French famous thinker “August Comte”. Human and social Sciences were under domination of positive thought for a long time. In criminal law inter alia Italian famous thinkers sought to analyses the crime problem with a positive approach. However, some of their point of view such as born criminal thesis was not respected by penal scientist, but was affected by their idea was assumed that experiment is the only scientific criterion and basis of criminal law. They thought that value judgments and normative sentences have not scientific character. The positivist approach, developed the abstract thought of classic criminal fundamentalism which was before this, the dominate approach of penal policy towards of objectivism at etiology of crime on the basis of separation of objectivism and subjectivism. But it faced with insufficiency in both methodology and efficiency, so that somebody talked about returning punity approach of classic fundamentalism.
    Keywords: Positivism, Fundamentalism, Laboratory, empericality, etiology, objectivism, experimentalism
  • Mohammad Bagher Sheikhi Pages 227-249
    This work examines the legal consequences of prohibition of "performance requirements" in foreign investment agreements. Performance requirements have been the significant instruments of control and management of foreign investment operation within the territories of host States. Its prohibition is one of the developing legal phenomenons of the 21st century. The conflicts between general international obligations and investment specific obligations of host States is the main problem of this legal change. Although the prohibition of performance requirements reduces the conflicts of the members’obligations within the framework of free trade relations, it causes new challenges in particular from the corner of States’international responsibility. The author shall consider the aspects of this new coming phenomenon and its legal vacuum in a comparative and critical analysis.
    Keywords: Prohbition of Performance Requirements in International Investment Agreements: A Comparative View
  • Abdolhossein Shiravi, Mohammad Hosein Vakili Moghadam Pages 251-276

    While traditional points of law are based on centralism and formalism, in the last decades contrasting approaches emerged that deny the traditional role of government in law. “Soft Law” is one of the main concepts in this viewpoint that is completely controversial. Although soft law has evidently a great influence in practice, it is still a relatively unstudied topic in Iran. This article is an attempt to consider the arguments of opponents and proponents of soft law, its core characteristics, benefits and instruments. The article argues that both of soft law and hard law should be used to make legal development.

    Keywords: Private lawmakers, Hard law, Legal Pluralism, Legal Sociology, Non legal sanctions
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad Pages 277-300
    For decades, the approach of legal systems towards private arbitration in competition law has been characterized by a certain mistrust or suspicion. Initially, this attitude may somehow have been linked to the uncertainty as to the arbitrability of competition law issues, in view of the fact that, in competition law matters generally, public interests are heavily at stake. In fact arbitration is a mechanism for pursuing a balance between the conflicts of parties’ demands. However during the time, more gates have been opened for arbitration and it got not only a private means but a way in which both private and public interests are secured. The public interests so are factors that shall be precisely considered to prevent the situation in which courts rejecting award in reviewing stage due to the fact that the public policy aspects of the case are not complied. In this article we scrutinize the challenges arbitration may encounter especially in respect of competition law in an international environment in respect of application of mandatory laws.
    Keywords: Arbitration, arbitrability, International trade, mandatory rules
  • Homayoun Mafi, Ahmad Ali Mohsenzadeh Pages 301-323
    The Letter of credit as a method of smoothing international payment is a conditional security and obligation to pay the customer bank (issuing bank) to seller (applicant). For this purpose, the letters of credit may be considered as the most usual method of payment of goods price in international trade. The classic form of letters of credit is the commercial letters of credit whose financial obligation is rooted in the documents that demonstrates the making of transaction by the beneficiary and it is used as a mechanism of payment and financial security in international transaction of goods. Contrary to commercial letter of credit which is a payment document, standby letter of credit has been taken into account for protection of beneficiary in case of default of payment to perform obligation or payment.Standby letters of credit are equal to bank guarantee and issued as performance and obligation security and in the form of letter of credit. This article with cmparison of commercial letter of credit and standby letter of credit is to review the similarities and differences of these two documents and the most important legal aspects of both are compared in order to answer this question that when and in which form each of these means are used in international trade by the parties.
    Keywords: Comparison, Commercial letter of credit, Standby letter of credit
  • Saeed Mohseni, Elnaz Nahavandi Pages 325-349
    In a contract of carriage, parties have a right which arising out of the contract to give orders to carrier about stopping goods in transit, delivering the goods to a person other than the consignee shown in the consignment note and etc.This right mostly belong to consigner but sometimes it’s transferred to consignee. It’s possible for the consignee when an entry to this effect made in the consignment note and for exercising his right of disposal, he should already present the copy of the consignment note. This right is also provided in Iran commercial act with some similarities and differences. In this article we’ll explain the beneficiary of right and rules of application in CMR and Iran commercial act either.
    Keywords: right to dispose of goods, consigner, consignee, carrier, CMR conversion
  • Pedjman Mohammadi, Marzie Sharghi Pages 351-368
    The public domain of copyright which considers the end of protection period, attempts to cause balance among the rights of authors, society and third parties. So at the end of financial rights of author’s protection period the possibility of free utilization of these literary works will be possible. But in this situation one of the controversial difficulties is the nature of these kinds of literary works which, according to some scholars, after belonging to public domain, they will change in to the Allowable. To approve their idea, they focus on common features existing in these literary works(works relating to public domain) and the Allowable. On the other hand it is believed that literary works after belonging to public domain essentially works after belonging to public domain essentially due to lacking of scarcity element are not considered property at all.
    Keywords: Public Realm, End of Support, Copyrigh, Public property, Lawful Property
  • Sayyed Fazlollah Mosavi, Hossein Khalaf Rezaee Pages 369-391
    Contemporary international law introduces a notion of peremptory norms comparable to hierarchy of norms in national legal system. A jus cogens is a norm of international law considered so fundamental that it overrides all other sources of international law. A rule of jus cogens has a specific process of emergence that will be essentially different from other sources of international law which reflected in Article 38(1) of ICJ Statute. Unfortunately, there is not a precise definition of jus cogens norms. The vagueness of the definition and thereby its instances is one problematic issue that harden realization of ideals of the international community.
    Keywords: Jus Cogens, Sources of International Law, International Community, International Crimes, Erga Omnes Obligations
  • Shaghayegh Vahed, Reza Maboudi Neishabouri Pages 393-412

    The propagation of utilization of arbitration as a method of dispute resolution depends on the public confidence in the method. In this regard, the independence of arbitrators and their impartiality are necessary conditions for the realization of such confidence. Independence and impartiality of arbitrators ensure a fair trial in arbitration and the lack of aforementioned features makes it impossible to trust the fairness of the dispute settlement process and its result. The importance of confidence in the health of the dispute settlement system is to the extent that many international instruments have frequently emphasised on the necessity of the two above-mentioned features. In the recent decade, contemporaneous with the incredible development of arbitration, the debate over independence and impartiality of arbitrator has become important and controversial because neither national laws nor international provisions provide a clear difinition of the said concepts. This article set out to explain the exact point that the independence and impartiality are distinct concepts and are not interchangeable with each other; Independence is concerned with the relationships between the arbitrator and disputing parties, while impartiality considers the arbitrator's conduct over the equal treatment with the parties. The aforesaid distinction includes such a legal effect that each of these two concepts shall be considered as an autonomous and separate cause for challenging arbitrators.

    Keywords: Independence, Impartiality, Arbitrator, International Commercial Arbitration, Challenge of Arbitrator