فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه ارغوانی*، امیر قمرانی، سمانه سادات جعفرطباطبایی صفحه 7
    این پژوهش با هدف، نقش آموزش راهبردهای خودتنظیمی بر تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان انجام شده است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه روستای دهک در سال تحصیلی 92-91 بودند که بر طبق جدول مورگان، 68 نفر از دانش این پژوهش با هدف، نقش آموزش راهبردهای خودتنظیمی بر تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان انجام شده است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه روستای دهک در سال تحصیلی 92-91 بودند که بر طبق جدول مورگان، 68 نفر از دانش آموزان به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. پس از اجرای آزمون تعللورزی تحصیلی نسخه دانشآموز سولومون و راتبلوم (1984)، 40 نفر از دانش آموزانی که دارای نمره تعللورزی بالاتر از 50 بودند برای جایگزینی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) انتخاب شدند. آزمودنی های گروه آزمایش، به مدت 16 جلسه دو ساعته تحت آموزش خودتنظیمی قرارگرفتند، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. در پایان دوره آموزش، هر دو گروه آزمایش و کنترل مجددا آزمون نامبرده را دریافت کردند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش تحلیل کواریانس تک متغیره در سطح معناداری 05/ 0> P نشان داد که آموزش راهبردهای خودتنظیمی میزان تعلل ورزی تحصیلی گروه مورد نظر را از 60/ 74 به 85 /71 کاهش داده و تاثیر مثبت و معناداری بر تعلل ورزی تحصیلی دارد. در نتیجه، با آموزش راهبردهای خودتنظیمی میتوان راهبردهایی کارآمد و سودمند را برای کاهش تعللورزی تحصیلی در اختیار دانش آموزان قرار داد.
    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای خودتنظیمی، تعلل ورزی تحصیلی، دانش آموزان مقطع متوسطه
  • مهدی ثقفی، اعظم پوریوسف صفحه 27
    هدف از انجام این پژوهش بررسی امکانسنجی استقرار روش کارت ارزیابی متوازن جهت ارزیابی عملکرد شرکت های مستقر در شهرک صنعتی بیرجند است. یکی از روش های ارزیابی عملکرد سازمان، روش کارت امتیازی متوازن می باشد که به بررسی تمامی جنبه های سازمان می پردازد. در این پژوهش، چهار دیدگاه مربوط به ارزیابی متوازن شامل دیدگاه مالی، مشتری، فرایندهای داخلی و یادگیری و رشد از دو بعد وضعیف فعلی و آرمانی مورد بررسی قرار می گیرد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا، توصیفی- پیمایشی و از ابزار پرسشنامه در قالب مقیاس پنج رتبه ای لیکرت استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که امکان استقرار راهبرد های شرکت با رویکرد کارت امتیازی متوازن امکان پذیر است. هم چنین می توان گفت که شرکت ها به اهمیت معیارهای غیرمالی نیز در ارزیابی عملکرد پی برده اند ولی از ارزیابی متوازن به طور مستمر استفاده نمی کنند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد راهبردی، کارت امتیازی متوازن، نظام مدیریت راهبردی
  • اقدامات توسعه ای و نقش آن در تامین امنیت پایدار مناطق مرزی / مطالعه موردی: کمربند سبز دشت خوشاب/ مرز خراسان جنوبی با افغانستان
    زهره رضازاده، مفید شاطری، عمران راستی صفحه 49
    رابطه بین توسعه و امنیت رابطه ای تایید شده و در هم تنیده است و در تحقیقات و مطالعات متعدد، رابطه مستقیم بین امنیت و توسعه مورد پویش قرار گرفته است و امروزه تقریبا در یک باور عمومی، راهبردهای مبتنی بر توسعه بهترین و کامل ترین راهبردهای امنیتی شناخته می شوند. امنیت بسترساز توسعه می باشد و از طرفی، از توسعه تاثیر می پذیرد به طوری که توسعه نیافتگی می تواند بستری برای بروز ناامنی باشد. تاثیر و تاثر توسعه و امنیت در مناطق مرزی اهمیت و آثاری مضاعف دارد چرا که عدم توسعه مناطق مرزی و حاشیه ای، جریان مهاجرت را از مناطق مرزی به سوی مناطق شهری تسریع و تشدید نموده و با خالی شدن سکونتگاه های مرزی از جمعیت و فعالیت و انباشته شدن مناطق مرکزی و شهری از جمعیت، هم مناطق مرکزی و هم مناطق مرزی با مسائل و مشکلات امنیتی مواجه می گردند. یکی از ویژگی های مشترک اغلب مناطق مرزی ایران و به خصوص مناطق مرزی شرق کشور، پایین بودن سطح توسعه، بالا بودن نرخ بیکاری، ناپایداری جمعیت روستایی و تخلیه سکونتگاه های مرزی می باشد. در نتیجه، راهبردهای مبتنی بر توسعه و ایجاد اشتغال که به پایداری سکونتگاه های مرزی کمک نماید می تواند به عنوان یک راهبردی امنیتی در مناطق مرزی مورد توجه دولت مردان قرار گیرد. در این راستا، در سال 1385 ایجاد کمربند سبز مرزی به عنوان یک اقدام توسعه ای در قسمتی از محدوده مرزی شهرستان سربیشه (استان خراسان جنوبی) ایجاد گردید. این پژوهش در پی آن است تا اثرات امنیتی ناشی از این اقدام را در محدوده مطالعاتی مورد نظر، مورد کاوش قرار دهد. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی و از حیث گردآوری اطلاعات، ترکیبی از روش پیمایشی و اسنادی است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 151 نفر انتخاب و اطلاعات گردآوری شده از پرسش نامه محقق ساخته، به کمک نرم افزارهای آماری و آزمون های ویلکاکسون، همبستگی اسپیرمن و آزمون T- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که بین ایجاد اشتغال و تامین امنیت در منطقه ارتباط معناداری وجود دارد و توجه به توسعه و امنیت مناطق مرزی و افزایش رفاه و درآمد اقتصادی مرزنشینان از طریق فعالیت های سالم اقتصادی، با حمایت و سرمایه گذاری دولت، بر کارکرد امنیتی مرز تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: اقدامات توسعه ای، امنیت، نواحی مرزی، خراسان جنوبی، دشت خوشاب سربیشه
  • سید محمدحسین قریشی، نرجس حاجی آبادی، محسن مبارکی صفحه 73
    تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در سال های اخیر به همراه توسعه ی صنعت، فناوری و ارتباطات، موجب گرایش گویشوران زبان ها و گویش های بومی و اقلیت به زبان ملی کشورمان یعنی فارسی معیار شده است و این روند، عاملی برای تضعیف جایگاه و تهدیدی برای حفظ زبان ها و گویش های محلی به حساب می آید. بیرجندی یکی از گویش های محلی کشورمان است که در سال های اخیر کاربرد آن در حوزه های مختلف کاهش یافته و فراگیران این گویش در نسل جوان هر روزه کمتر می شوند. هدف این پژوهش، به دست دادن شواهدی در مورد جایگاه اجتماعی این گویش و میزان کاربرد آن در حوزه های مختلف با استفاده از پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده در چهار گروه تحصیلی، پنج گروه سنی و دو گروه جنسیتی در شهر بیرجند است. بررسی داده های این پژوهش نشان می دهند که به طور نسبی بیشترین میزان کاربرد گویش بیرجندی مربوط به حوزه خانواده است و هر چه حوزه رسمی تر می شود، میزان کاربرد گویش بیرجندی کاهش می یابد. سن در کاربرد گویش در حوزه ها و موقعیت های مختلف موثر است. در مجموع یافته های این پژوهش از زوال تدریجی گویش بیرجندی در منطقه حکایت دارد.
    کلیدواژگان: فارسی معیار، گویش بیرجندی، حفظ زبان، زوال گویش
  • فرحناز کهن صفحه 95
    نهادهای آموزشی از جمله نهادهای بنیادی جامعه به حساب میآیند. اهمیت نهادهای آموزشی در تاثیرگذاری بر تمدن ها بدان حد است که بدون نهادهای آموزشی، هیچ تمدنی راه به جایی نخواهد برد. از این رو، دانشگاه ها، حوزه های علمیه، مدارس، پژوهشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و... کانون انباشت علم برای تمدن سازی محسوب می شوند. سرزمین پهناور ایران، از سال های دور به دلیل موقعیت ویژه جغرافیایی، از کانون های اصلی علم و فرهنگ به شمار می رفت. در دوران اسلامی که سرزمین ایران، به مدت چندین قرن، پیشتاز و پرچم دار فرهنگ و تمدن اسلامی بوده است، فراوانی مراکز آموزشی از جمله مساجد، مدارس، خانقاه ها، بقاع،... در اغلب شهرهای ایران، مبین گسترش چشمگیر علم و دانش و وجود هزاران عالم و دانشمند و دانشجویان علاقه مند بوده است. هدف مقاله حاضر، بررسی نقش نهادهای آموزشی در گسترش علم و دانش در دولت امیران سامانی (خراسان بزرگ) است. این پژوهش از نوع تاریخی است که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته و داده های آن با استفاده از نظام کتابخانه ای، جستجو در منابع و یاداشت برداری انجام پذیرفته است. بررسی ها نشان می دهد که نهادهای آموزشی جزئی از فرهنگ هر جامعه هستند که جامعه عصر سامانیان نیز از این قضیه مستثنی نبوده است. دوره سامانیان، دوران رشد تفکر عقلی و فلسفی است. رویه ملایم و جهان بینی خاص امیران سامانی و احترامی که نسبت به شعرا، علما و دانشمندان داشتند، باعث شده بود که قلمرو حکومتشان مرکز علم و دانش، ادب فارسی، علوم و هنرهای مختلف گردد. مراکز آموزشی در عصر سامانیان از یک سو، استادان و دانشجویان را پیرامون هم گرد می آورد و از سوی دیگر، ابزار پژوهش و بحث علمی را فراهم می ساخت. سامانیان با افزایش مراکز آموزشی، بسیار کوشیدند آموزش و پرورش را همگانی کرده تا آموزش مختص یک طبقه خاص نشود. به همین منظور، مراکز بسیاری مسوولیت ترویج آموزش و پرورش را بر عهده گرفتند تا همه مردم بتوانند به راحتی علوم عصر خود را فرا گیرند. نوشتار حاضر تلاش دارد این نهادهای علمی را معرفی و نقش آنها در پیشرفت علم و دانش را در عصر سامانیان بیان کند.
    کلیدواژگان: سامانیان، نهادهای آموزشی، خراسان بزرگ
  • علی اصغر محمودی نسب صفحه 131
    شهر سرایان از جمله شهرهای کویری ایران است که همیشه در تنگنای تهیه، حفظ و توزیع آب بوده و ارزش آب در آن بیش از هر جای دیگر احساس می شود؛ به همین دلیل برای رفع این کمبود، آب انبارهایی در سطح شهر ساخته شده تا نیاز ساکنین را برطرف کند. در این پژوهش، شش آب انبار باقی مانده در محلات بافت قدیم شهر سرایان مورد مطالعه قرار می گیرد. پژوهش حاضر براساس روش توصیفی و تحلیلی، به معرفی عناصر معماری بناها و تحلیل آن از جنبه های مختلف پرداخته است و مواد و یافته های آن، بخشی از طریق مطالعه منابع کتابخانه ای و بخش دیگر به صورت میدانی انجام شده است. تاکنون در مورد آب انبارهای شهر سرایان مطالعه جامعی انجام نگرفته و آن چه صورت گرفته، بیشتر جنبه توصیفی داشته است. اهمیتی که این بناها در زندگی مردم از گذشته تا به امروز داشته است؛ نگارنده را بر این داشت که این آب انبارها را به صورت اختصاصی مورد مطالعه قرار دهد و پرسش اساسی تحقیق حاضر این است که آیا تنوعی در عناصر معماری آب انبارها دیده می شود؟
    در بررسی آب انبار مورد مطالعه شاید این طور به نظر می رسد که در عناصر اصلی آب انبارها تنوعی دیده نمی شود؛ در حالی که با بررسی پلکان، سردر ورودی، پاشیر و مخزن می توان تنوع در نقشه و عناصر آن مشاهده کرد. هم چنین در پوشش فضاها بویژه سردر بنا، چون بخش اعظم این آب انبارها در زیر زمین است و هنرمند نمی تواند در همه فضاها تزئین کاری انجام دهد، اوج هنرنمایی خود را در سر در بنا انجام داده و از این بین بناهایی که در مرکز بافت و محلات اعیان نشین هستند، نسبت به بقیه بناها دارای تزئینات بیشتری هستند. این بناها از لحاظ معماری چه در پوشش سردر و چه پلکان یا مخزن طوری ساخته شده اند که شرایط اقلیمی کمترین تاثیر را در بناها داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرایان، آب انبار، معماری، صفویه
  • ایرج مهدی زاده، سیدعلی سیادت، مصطفی مستکملی، مجید انصاری فر، زهرا مستکملی صفحه 165
    ورود به هزاره سوم از نظر نظام جهانی تعلیم و تربیت، دارای وجوه ممیزه و شرایط ویژهای است. بدین مفهوم که همزمان با تغییر در ابعاد فناوری، مدیریتی و ساختاربندی نوین منابع، لازم است از هر فرصتی در راستای توسعه مدارس و حرکت به سوی توانایی محوری فراگیران و نقشپذیری بهتر عوامل بهره مند گردید. تصویب طرح ایجاد مجتمعهای آموزشی و پرورشی در سال 1389 ش. از جمله اقدامات نظام آموزشی ایران برای تحقق شعار مدرسه محوری به عنوان یک سیاست اصولی به شمار میآید. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان بهره وری مجتمع های آموزشی و پرورشی از بعد آموزشی در سال تحصیلی 1393-1392، پژوهشی توصیفی از نوع پیمایشی است.با توجه به جامعه آماری 153 مجتمع، تعداد 85 مدیر و 243 معلم به روش نمونه گیری طبقهای متناسب باهر منطقه انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مصاحبه، مراجعه به کتابخانه و دو پرسشنامه محقق ساخته برای مدیران و معلمان استفاده شد. روایی محتوایی و صوری آنها از طریق مراجعه به مبانی نظری و اساتید متخصص مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار پرسشنامه معلمان به روش آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 2/98 و مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه مدیران نیز 8/95 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از آمار توصیفی و همچنین برای معناداری از آمار استنباطی از طریق نرم افزار spss استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مجتمعها در بعد آموزشی به اهداف خود رسیدهاند. هم چنین میزان تحقق اهداف آموزشی در مجتمعهای آموزشی و پرورشی روستایی و شهری به جز تجارب دست اول دانشآموزان، در سایر مولفه ها تفاوت معنی داری نداشت. از دیگر سو، تشکیل کلاسهای تقویتی و فوقبرنامه، مهمترین برنامه مدیران برای جلوگیری از افت تحصیلی میباشد و اغلبمعلمان ومدیرانمعتقدند که کمبود امکانات و فناوری های نوین، مهمترین چالش پیش روی مجتمع ها در ارائه آموزش اثربخش و با کیفیت می باشد.
    کلیدواژگان: مجتمع های آموزشی و پرورشی، آموزش، بهره وری، مدرسه محوری
|
  • Arghavani. Marziyah*, Ghomrani .Amir, Jafar Tabatabai. Samaneh Sadat Page 7
    This project has been accomplished with the aim of the role of instruction in self-arranging strategies in educational postponement of students. The research methodology was in semi-experimental form with pretest -post test pattern and control group and the research statistic community was whole girl students of secondary school of Dehak village from Nehbandan Township in 2012-2013 school time which 68 numbers of students has been selected randomly from the Morgan table and performing the educational postponement test of Solomon and Rat bloom student copy (40، (1984 number of the students who hold the educational postponement grade over 50 and they has been selected for superseding in two groups of Experimental and Control band (per group in 20 number). The testing’s of the experimental group has been trained under the self-arranging instructions for 16 session of two hours، but the control group has not received any interference. At the end of instruction program، both of the experimental and control group have been received the said testing anew. Data analysis with the use of SPSS software and the single variant Coronas analysis method indicated meaningfully the level of P 05/0>، which dropped the instruction of self-arranging strategies in educational postponement of the said group from 60/74 to the level of 85/71 and verified the positive and meaningful effect to educational postponement. Therefore، by training of self-arranging strategies، we are able to represent the effective and profitable methods in decreasing of the educational postponement of the students.
    Keywords: training of self, arranging strategies, educational postponement, students of secondary school
  • Saghafi. Mehdi, Pour Yosef. Azam Page 27
    The aim of accomplishing this research is the inspection of the probability of installing the balanced evaluation card method for assessing the operation of stationed companies in Brijand’s industrial town. One of the evaluation methods for operation of the organization is the concessionary balanced card which considers all aspects of the organization. In this research four points of view relating to the balanced evaluation such as; financial، customer، interior and learning and growth processes from two aspect of the present and ideal situation has been investigated. The present research from the aim aspect is applicatory and from its accomplishment view is descriptive-measurable one and the questionnaires has been used in the form of Likeret’s five grade scale. The findings indicates that the probability of installing the company’s strategies by the approach of balanced evaluation card is possible. And also it can be said that the companies conceived the importance of non-financial criterions in assessing this operation، but they don’t use continuously from the balanced evaluation method.
    Keywords: Evaluation of strategic operation, balanced evaluation card, strategic management system
  • Expansion actions and its role in providing permanent security of frontier localities / Case study: the green belt of Dashte Khoshab/South Khorasan border with Afghanistan
    Rezazadeh. Zohreh, Shateri. Mofid, Rasti. Omran Page 49
    The relation between expansion and security is a verified and interwoven relation and in numerous researches and studies، the direct relation between security and expansion has been researched and almost today in one public belief، the strategies based on expansion are known as a perfect and complete security skills. Safety is the bed maker of development and at one hand is impressible from expansion in a way that underdevelopment can lead to the appearance of insecurity. The effect and influence of security in frontier localities has an important and double impression، because of the lack of expansion of the boundary and marginal regions، accelerated and intensified the flow of immigration from frontier localities to the urban regions and by unsettling of people from boundary realms and accumulation of people and occupations in central cities، both the frontier localities and central cities encounters with strict problems and difficulties in relation to the security issues. One of the more common features of the frontier localities of Iran especially the eastern frontier localities of the country is the low level of development، ascending the rate of unemployment، instability of rural population and the evacuation of dwelling boundaries. As a result، the strategies based on expansion and occupation employment which can help to the stability of dwelling boundaries and as a kind of security approach to be taken in consideration of politicians in frontier localities. In this direction، in 1985، the creation of green belt boundary as a developmental action in the district of border limit of Sarbisheh Township (South Khorasan Province) has been established. This research attempts to investigate the effects of safety caused from this action in the considered study limits. The present research from the aim aspect is applicatory and in regard to the study method is descriptive-analytic and with respect to data collection is combination of measurable and documentary method. The sample volume has been analyzed by the use of Kokaran formula and the selection of 151 people and data collection verified from questionnaires and then accomplished by the use of statistical software and Wilcoxon Test، correlational Spearman and T- Test. The results indicates that there is a meaningful relation between job creation and security providing in the region and considering of the expansion and security of frontier localities and welfare increasing and economic incomes frontiersman from the safe economic actions، with the support and investment of the government has a positive influence in the security operations of frontier localities.
    Keywords: Expansion actions, Security, Frontier localities, South Khorasan, Dashte Khoshab of Sarbisheh
  • Qoreyshi. Yyed Mohammad Hossein, Hajiabadi.Narjes, Mobaraki.Mohsen Page 73
    Social، economic، political and cultural changes in recent years along with the expansion of industry، technology and communication has brought out the inclination of language speakers and local dialects and minority to the national language of our country، i. e. standard Farsi and this trend is counted as a factor for weakening of its position and a thread to the preservation of languages and local dialects. Birjandi dialect is one of the local dialects of our country which its usage has declined in various ranges in recent years and the learners of this dialect among young generation becomes less in every days. The aim of this research is obtaining some evidences relating to the social stance of this dialect and the scale of its application in various ranges by the use of questionnaires، interview and observation in four academic groups، five age circle and two sexuality class. The data investigations of this research indicates that the most rate of Birjandi dialect usage relatively is related to family realm and whatever this domain becomes so official، the range of the Birjandi dialect application decreases. The age class is effective in the application of this dialect in different scopes and situations. Totally the findings of this research indicates the gradual decline of Birjandi dialect in the region.
    Keywords: Standard Farsi, Birjandi dialect, language preservation, dialect decline
  • Kohan, Farahnaz Page 95
    Educational institutions counts among the essential dispositions of the societies. The importance of educational institutions in effect of civilizations is in the extent that without educational institutions none of the civilization will reach to any successes. For this reason، the universities، religious science institutes، in questing centers، schools، and research centers and so on are counted as a center of knowledge storage for civilization of societies. The large land of Iran from the far past for its specific strategic geographical position was counted as a principal focus of science and culture. In Islamic period the land of Iran which was a pioneer and leader of the Islamic culture and civilization for several centuries، the abundance of preaching centers such as; mosques، schools، monasteries، shrines،…in most of the cities of Iran has been the indicative of significant growth of science and knowledge and the presence of thousands of interested scholars، scientists and students. The aim of present paper is the inspection of the role of preaching institutions in expansion of science and knowledge in the Samanides Emirs province (Great Khorasn). This research is historical one which has been accomplished in descriptive-analytic way and its data has been conducted by the use of library system، research in references and note taking method. The studies indicates that the preaching institutions are part of the cultural stations of each society which also the society of Samanides era was not exempted from this circumstance. The epoch of Samanides is the age of intellectual and philosophical reflection grows. The mild policy and special theology of Samanides Emirs and their reverence towards the poets، scholars and scientists has been caused that their government territory become the center of science and knowledge، Persian culture، sciences and various arts and crafts. The preaching institutions in Samanides era from one hand assembled the masters and students around together and from the other hand provided the devices of research and scientific discussions. The Samanides by increasing the training centers more attempted to publicize the education and until the educating of people was not exclusive to especial groups in society. For this reason، lots of training centers take the responsibility of education dissemination so that all people be able to learn easily the science of their era. The present paper tries to introduce this scientific centers and explains their role in developing of science and knowledge in Samanides era.
    Keywords: Samanides, Preaching institutions, Great Khorasn
  • Mahmoudi Nasab. Ali Asghar Page 131
    The city of Sarayan is among salt desert cites of Iran which always has been in a straitened circumstances of water provision، preservation and distribution and the worth of water feels more in comparison with the other places; for this reason for obviating of this shortage، some lamp reservoirs has been built around the city to avert the water needs of residents. In this research، 6 number of remained lamp reservoirs in precincts of old texture of city has been investigated. The present research on the base of descriptive-analytical research method، deals with introducing and analyzing of the architectural elements of masons from different points and its materials and findings has been accomplished in one part from library references and from the other aspect performed in field studies. So far in no comprehensive study has been accomplished in relation to the lamp reservoirs of Saraysn city and all the inspections has a descriptive aspect only. Because of the importance of these masons in people’s life from the past to this day، it convicted the writer of the present article to investigate specifically these lamp reservoirs and the main question of this research is that whether there can be seen some kind of variety in architectural materials of lamp reservoirs? Perhaps in the inspection of the said lamp reservoir it seems that there is no variety in the original materials of lamp reservoirs; whereas by the inspection of entrance room stairs، gate valve and tank، the diversity can be seen in their design and materials. Also in the coverage of rooms specially in relation to the front portal of the mason door and because most part of these lamp reservoirs are in basement ground and the artificer cannot perform ornamentation in all of the areas and spaces، the artificer accomplished the highest dexterity of himself in front portal of the mason door and among them the masons which are in the center of texture and precincts of the grandees and nobles contains most ornamentations in relation to the other remained masons. These masons from the architectural aspect as in portal door coverage or as in stairs or tanks has been built in such a way that the ecological conditions has a least effect in these buildings.
    Keywords: Saraysn, lamp reservoirs, architecture, Safavid
  • Mehdizadeh. Iraj, Siyadat. Seyyed Ali, Mostakmeli. Mostafa, Ansarifar, Majid, Mostakmeli, Zahra Page 165
    The entrance to third millenniums from the viewpoint of global system of education has a distinguished aspects and special features. In this sense that with contemporary changes in technological، management aspects and modern structural resources، it is necessary to exploit from each kinds of opportunities in direction of school’s development and moving to the pivotal capacities of learners and the better inclinations of them. The approbation of establishing of educational complex plans in 2010 are counted among the actions of the educational systems of Iran for the accomplishment of school based slogan as an essential policy. The present research with the aim of inspecting the enjoyments scale of educational complexes from learning viewpoints in the school time 2013-2014 is research based and descriptive and measurable one from research methodology. By considering of statistical community of 153 complex، the number of 85 principal of school and 243 teacher has been selected from category mensuration method suitable with each regional district. For the aim of data collection the interviews، library referral and two prepared questionnaires for principal of schools has been used. The content and formal reference of them has been inspected by theoretical principles and expert university professors. The value of teachers’ questionnaires computed by Corn Bach Alfa method and its amount was 98/2 and the obtained amount of Corn Bach Alfa for principal of schools’ questionnaires was 95/8. For analyzing the collected data from descriptive statistic and also for its meaningfulness the deductive statistic of the SPSS software has been used. The finding of present research indicated that the training complexes achieved to their goals from educational dimensions. And also the scale of fulfilment training goals in rural and citizen education complexes did not have any meaningful differences in other factors except for first rate experience of students. From the other side، formation of consolidating and extracurricular classroom programs is the significant programs of principals for preventing educational falling and the majority of teachers and principals believe that the lack of equipment and modern technologies is the important coming challenges of education complexes in presenting effective and qualified training.
    Keywords: educational complexes, training, exploitation, school basing