فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1392)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/08/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عزیز آرمن*، امین تبعه ایزدی صفحه 1
    در پژوهش حاضر سعی شده است با استفاده از آمار و اطلاعات مربوط به دوره 1385-1338 رشد اقتصادی ایران توسط برخی از روش های متداول سری زمانی پیش بینی شود. با مقایسه عملکرد پیش بینی های درون نمونه ای برای افق های یکساله، سه ساله و پنج ساله، اقدام به گزینش روش برتر در هر افق زمانی شده است و سپس رشد اقتصادی ایران برای دوره های متفاوت خارج از نمونه با روش های برتر، پیش بینی شده است. روش های مورد استفاده در این پژوهش در دو دسته روش های تک متغیره (شامل الگوریتم باکس جنکینز و مدل فضای حالت) و روش های چند متغیره(شامل مدل اتورگرسیو برداری و مدل تصحیح خطای برداری) دسته بندی شده اند. نتایج پژوهش حاکی از این است که روش های تک متغیره بطور کلی در پیش بینی رشد اقتصادی ایران بهتر عمل می کنند. نتایج همچنین مبین این است که پیش بینی با روش های چندمتغیره به دلیل حساسیت های موجود در این روش ها شامل تصریح مدل، لحاظ خصلت مانایی سری های مورد نظر در مدل سازی و معیار مورد استفاده جهت تعیین تعداد وقفه بهینه، عملکردهای متفاوتی را نشان می دهند. با این حال روش های چند متغیره توانایی پیش بینی دقیقتر از روش های تک متغیره را تنها در کوتاه مدت (در این تحقیق یک سال) دارا می باشند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، ایران، الگوریتم باکس، جنکینز، مدل حالت، فضا، مدل اتورگرسیو برداری سیمز، مدل تصحیح خطای برداری
  • امیر رضا سوری* صفحه 41
    مطالعه حاضر به دنبال تحلیل عوامل موثر بر تجارت درون صنعتی ایران با کشورهای طرف تجاری در بلوکهای منطقه ای ASEAN و GCC، ECO، OIC، D8، EU به صورت متقابل و به تفکیک بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات با استفاده از داده های تلفیقی دوره 1980- 2009 مبتنی بر رویکرد مدلهای تابلویی پویا و به کارگیری روش گشتاورهای تعمیم یافته است. برای توضیح تجارت درون صنعتی بین ایران و کشورهای طرف تجاری، متغیرهای اندازه اقتصادی، درآمد سرانه، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، مسافت و عدم توازن تجاری مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که اندازه اقتصادی، درآمد سرانه و مسافت مهمترین متغیرهای توضیح دهنده تجارت درون صنعتی ایران و کشورهای طرف تجاری هستند. بر اساس یافته های پژوهش اندازه اقتصادی رابطه مثبت و درآمد سرانه رابطه منفی با تجارت درون صنعتی دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که مسافت و عدم توازن تجاری تاثیر معکوسی بر جریان تجارت درون صنعتی ایران و کشورهای طرف تجاری دارند.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعتی، بلوک های منطقه ای، داده های تابلویی پویا، مقیاس اقتصادی و روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • محمد علی ابوترابی*، محمد علی فلاحی، مصطفی سلیمی فر، سید محمد حسینی صفحه 71
    ارتباط میان عملکرد بخش واقعی و بخش مالی توجه مطالعات بسیاری را به خود معطوف کرده است. با این وجود، در حالی که اجماعی نسبی میان اقتصاددانان درباره اثر مثبت توسعه مالی بر رشد اقتصادی وجود دارد، رابطه علی بین این دو هنوز محل مجادلات بسیاری است. به علاوه در غالب مطالعات رابطه توسعه مالی و رشد اقتصادی بدون توجه به عوامل پیرامونی موثر بر آن ها مورد بحث قرار گرفته است. به همین دلیل، مطالعات اندکی به بررسی اثر نفت بر عملکرد بازارهای مالی پرداخته اند. مقاله حاضر تلاش می کند تا با مطالعه اثر درآمدهای نفتی بر رابطه علیت توسعه مالی و رشد اقتصادی، پاسخی به تفاوت رابطه علی مالی-رشد در کشورهای وابسته به منابع نسبت به کشورهای توسعه یافته دارای اقتصادهای تولیدمحور ارائه دهد. این مقاله با بکاگیری الگوی تصحیح خطای برداری به انجام آزمون علیت سه متغیره میان رشد اقتصادی و شاخص های منتخب توسعه مالی و نیز شاخص چندبعدی توسعه مالی (که با استفاده از روش تجزیه مولفه های اصلی استخراج شده است)، با لحاظ نمودن شاخص سهم درآمدهای نفتی از درآمدهای دولت در الگو طی سال های 1352 تا 1389 می پردازد. یافته های این تحقیق گویای آن است که بر خلاف نتایج آزمون علیت دومتغیره که علیت معکوس از رشد به توسعه مالی را نشان می دهد، نتایج آزمون علیت سه متغیره این حالت انفعالی را در مورد برخی از شاخص های توسعه مالی رد کرده و در مورد سایر شاخص ها نشان می دهد که این رابطه علی یک طرفه در حضور درآمدهای نفتی تضعیف می شود.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، بازارهای مالی، نفت، رشد اقتصادی، آزمون علیت
  • سعید راسخی*، احمد جعفری صمیمی، زهرا کیان ارثی، میلاد شهرازی صفحه 99
    بی ثباتی بازار ارز از طریق ایجاد نااطمینانی در بازده سرمایه گذاری موجب افزایش هزینه بنگاه ها و متعاقب آن، افزایش نوسان بازده سهام آنها می شود. از طرف دیگر، بی ثباتی بازده سهام می تواند از طریق تغییر ثروت سهامداران، نقدینگی و نرخ های بهره و اثرگذاری بر جریان ورود و خروج سرمایه موجب تغییر در عرضه و تقاضای ارز و نوسان نرخ ارز گردد. در این راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی متقابل نوسان نرخ ارز و نوسان بازده سهام ایران است. برای بررسی اثر نوسان نرخ ارز بر بازدهی سهام از الگوهای CAPM و ICAPM و جهت بررسی اثر نوسان بازده دارایی بر نرخ ارز از رویکرد سبد دارایی استفاده شده است. فرضیه های تحقیق با استفاده از یک الگوی خودرگرسیون ناهمسان واریانس شرطی چندمتغیره (MGARCH) و با بکارگیری داده های فصلی طی دوره زمانی طی دوره 1390-1370 آزمون شده است.
    نتایج بررسی، نشان دهنده اثر مثبت نوسان نرخ واقعی ارز بر نوسان بازده سهام در ایران است. در حالی که بر اساس یافته های تجربی بدست آمده، نوسان بازده سهام اثر معناداری بر نوسان نرخ واقعی ارز ایران ندارد. در چارچوب نتایج مقاله حاضر، پیشنهاد می شود سیاست گذاران ضمن توجه به انضباط پولی و مالی و کنترل نقدینگی، از اعمال سیاست هایی که موجب افزایش نوسانات دو بازار سهام و ارز می شوند، پرهیز کنند.
    کلیدواژگان: نوسان نرخ ارز، نوسان بازده سهام، گارچ چندمتغیره، ایران
  • محمد علی فیض پور*، مهدی امامی میبدی صفحه 119
    ساختار بازار و تاثیر آن بر رفاه اجتماعی موضوعی است که می توان ظهور آن را با تاریخ علم اقتصاد همزاد دانست. اگرچه در عمل تقریبا نمی توان شرایط رقابت کامل را تصور نمود اما، می توان با تحقق بخشی از شرایط این بازار، تحقق بازاری با ساختار نزدیک به رقابت کامل را انتظار داشت. در ایران با تصویب سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی سعی شده است تا زمینه های شکل گیری رقابت در اقتصاد ایران پدید آید تا با تحقق آن، رفاه اجتماعی افزوده شود. بر این اساس،مساله اصلی این پژوهش بررسی توانایی افزایش رفاه اجتماعی با تغییر ساختارهای در صنایع تولیدی ایران است. بدین منظور و برای تعیین ساختار بازار از روش آنتروپی استفاده گردیده و برای برآورد میزان افزایش رفاه اجتماعی با تغییر ساختارهای غیررقابتی از روش کولینگ–مولر استفاده شده است. داده ها از سرشماری کارگاه های صنعتی توسط مرکز آمار ایران، در سال های اول برنامه های دوم، سوم و چهارم توسعه (1374، 1379 و 1384) استخراج گردیده است.یافته های این پژوهش نشان دهنده افزایش رفاه اجتماعی در صنایع تولیدی ایران در سال 1384 بر حسب روش کولینگ–مولر به بیش از 35 هزار میلیاردریال افزایش می یابد. بر اساس نتایج این پژوهش و با تحقق شرایط رقابت کامل می توان رفاه اجتماعی جامعه را به شدت افزایش داد. از نظر سیاست گذاری این یافته نمایان گر توانایی افزایش رفاه نه با سرمایه گذاری های جدید، بلکه با تحقق بیشتر شرایط رقابت کامل است.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، ساختارهای غیر رقابتی، روش کولینگ - مولر، صنایع تولیدی ایران
  • جلیل خداپرست شیرازی*، امین تبعه ایزدی صفحه 147
    هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین درآمدهای نفتی، نوسانات آن و عملکرد اقتصاد کلان و نقش نهادها است. در این مطالعه تلاش شده است، با تاکید بر هردوی مکانیزم های اقتصادی و سیاسی، تاثیر درآمدهای نفت، نوسانات این درآمدها و عملکرد نهادها بر فعالیتهای اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا از داده های 18 کشور نفتی طی دوره زمانی 2012- 1996 والگوی خود توضیح برداری پانل استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیر مثبت سطح عمومی قیمتها و حجم نقدینگی بر تولید است. همچنین اثر نرخ ارز حقیقی و شاخص آزادی اقتصادی بر تولید، به ترتیب منفی و مثبت بوده است. نهایتا اینکه درآمدهای نفت تاثیر مثبت بر تولید کشورهای مورد بررسی داشته است، در حالیکه نوسانات این درآمدها اثر نامطلوبی برجای گذاشته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که درآمد نفت در کشورهای صادرکننده نفت، از حالت یک ثروت بادآورده خارج شده و با توجه به الگوهای رشد جدید میتوان از آنها به عنوان عاملی برای تولید در این کشورها یاد کرد. بهرحال نوسانات وارد شده بواسطه درآمدهای نفتی بر اقتصاد کشورها و نیز کاهش کیفیت نهادها در کشورهای نفتی میتواند اثرات نامطلوبی بر تولید داشته باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نهادها، نفرین منابع، نوسانات درآمدهای نفت
|
  • Seyed Aziz Arman*, Amin Tabaeh Izady Page 1
    This article aimed to forecast Iran's economic growth rate using annual time series data released in the period of 1338-1385, employing various econometric approaches. To prefer the most appropriate method based on a time-duration consideration, we applied a package of proper diagnostic tests on the output of different models and then singled out the most fitted model accordingly. We used these preferred models to forecast economic growth rate in a different duration period. Two classes of econometric approaches were considered; univariate and multivariate methods. Univariate methods incorporate Box- Jenkins method and State-Space method and the multivariate ones consist of VAR and VEC techniques. Results indicate that univariate approaches forecast Iran's economic growth more accurately. However, multivariate methods, which demonstrate very sensitive to the time-series properties of the variables and also to the specification of the models, emerge volatile performance. Nevertheless, the current methods display more powerful in forecasting just-one period ahead.
    Keywords: Economic Growth, Iran, Box, Jenkins Method, State space model, Original Sims Model, Vector Error Correction Model
  • Amir Reza Soori* Page 41
    In this paper we revisited the recent contribution study examines the determinants of Intra-Industry trade(IIT) in the Agriculture, Industry and service sectors between IRAN and European Union, D8, OIC, ECO, GCC and ASEAN countries in the period 1980- 2009, using a dynamic panel data. This study uses country-specific characteristics as explanatory variables. The results indicate that IIT is a negative function of the difference in GDP per capita between IRAN and her trade partners. Statistically strong evidence is also found that this trade is influence by the similar demand. We also introduce an economic dimension; this proxy confirms the positive effects of IIT. This result reveals the importance of scale economies and the variety of differentiated products. Our results also confirm the hypothesis that trade increases if the transportation costs decrease.
    Keywords: Intra, industry Trade, Regional blocs, Dynamic panel data, Agriculture sector, Economic dimension
  • Mohammadali Aboutarabi*, Mohammadali Fallahi, Mostafa Salimifar, Seyed Mohammad Hosieni Page 71
    The relationship between real and financial sector have focused the attention of many previous studies. Although there is an approximate consensus among economists about the positive effect of financial development on economic growth, the causality between these two is still challenging. In addition, in most studies the finance-growth nexus has been discussed without considering the effective environmental factors. Hence, a few studies had investigated the effect on financial markets performance. By studying the effect of oil revenues on causal relationship between financial development and economic growth, the present article attempts to offer an answer to the distinct in finance-growth causality between resource-based developing countries and production-oriented developed economies. This paper considers the ratio of oil revenues as a share of total government revenues in Iran during 1352 to 1389. It tests tri-variate causality between economic growth and some indicators of financial development in the presence of inflation rate during 1352 to 1389 by using VECM model and also multilateral index of financial development which derive from principle component analysis. The findings indicate that in contrast with the results of bi-variate causality tests which indicate the adverse causality from growth to finance, the results on tri-variate causality tests in the presence of high inflation rates reject this passive effect in some cases of financial development indexes and this one-way causal relation become weaken in the case of others.
    Keywords: Financial Development, Financial Markets, Oil, Economic Growth, Causality Test
  • Saeed Rasekhi*, Ahmad Jaafari Samimi, Zahra Kiyan Ersi, Milad Shahrzadi Page 99
    The instability of foreign exchange market increases the firms’ costs through increasing uncertainty in investment pay off and consequently, raises their stock returns instability. On the other hand, the instability of the stock returns may change the demand and supply of foreign exchange through the wealth of stock holders, the liquidity and interest rate as well as capital inflows and outflows and then, it volatiles the exchange rate. In this framework, the main purpose of the present research is to investigate the relationship between the volatility of stock return and exchange rate uncertainty in Iran. To study the effect of exchange rate volatility on the return, we have used CAPM and ICAPM and to study the effect of asset return volatility on the exchange rate, we have employed the asset portfolio approach. The research hypotheses have been tested by using a multivariate GARCH model and quarterly data during 1991-2011. The empirical findings indicate the positive effect of real exchange rate volatility on the stock return fluctuations. In contrast, empirical results of this research show that the stock return fluctuations do not affect on the exchange rate volatility. In the framework of the findings, we suggest that policy makers should pay attention to monetary and fiscal discipline and inflation control but not to make policies causing fluctuations in the markets.
    Keywords: Exchange Rate Volatility, Stock Return Volatility, Multivariate GARCH, Iran
  • Mohammad Ali Feizpour*, Mehdi Emami Meybodi Page 119
    Market structure and its impact on social welfare, is the subject that twin with emergence of economics history. In practice, however, almost impossible to conceive of the conditions of perfect competition, however, can fulfill part of the requirements of this market, achieving near-perfect competition market structure expected. Accordingly, the main issue of this study was to evaluate the ability to increase social welfare by changing the structure of manufacturing industries in Iran. Two methods for determining the market structure of the Herfindahl - Hirschman and entropy is applied. To estimate the increase in social welfare by changing the competitive structure of Harbrger and cooling methods - Mueller has been used. The study of census data by the Statistical Centre of Iran's industrial workshops, programs in the early years of the second, third and fourth (1995, 2000 and 2005) have been extracted. The results showed an increase in social welfare in the manufacturing industries in 2005, according to Harbrger methods over eleven thousand billion Rial. The rate of change of the cooling methods - Mueller to more than 35 thousand billion Rial increases. The results of this study and the realization of the conditions of perfect competition can sharply increase social welfare. This finding demonstrates the ability to increase the prosperity of not making new investments, but more the realization of perfect competition.
    Keywords: Social Welfare, Non Competitive Structures, Harberger Technique, Cowling, Mueller Technique, Manufacturing Industry, Iran
  • Jalil Khodaparast Shirazi*, Amin Tabaeh Izady Page 147
    The aim of this study is to investigate the probable relationship between oil revenue volatility, economic growth and the role of institutions. To achieve this, the impact of oil revenues, its volatility and role of institutions on economic activity are examined with an emphasis on both economic and political mechanisms. In this regard, the data from 18 oil producing countries during 1996-2012 and Panel Vector Auto Regression models were utilized. The results show a positive impact on the general level of prices and liquidity on production. The effect of the real exchange rate and the economic freedom index on production was negative and positive, respectively. Furthermore, oil revenues have a positive impact on the production in the surveyed countries, while the volatility of these revenues is adversely left. The results indicate that the oil revenues in oilproducing countries are not windfall wealth anymore; and according to the recent growth theories, they can be considered as a production factor. The resource curse is the effect of oil revenue volatility on the economy and the reduction of the institution quality that could have a negative impact on oil production in producing countries.
    Keywords: Economic Growth, Institution, Oil Volatility, Resource Curse