فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1394)

نشریه حکمت صدرایی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا ارشادی نیا* صفحات 7-22
    تاویل در حوزه معرفت شناسی دینی، کلامی، فلسفی و عرفانی از واژه های پرکاربرد و پرتاثیر است. حکمای متعالی و عرفای محقق قلمرو تاویل را به حوزه هستی شناسی نیز مرتبط دانسته و سرچشمه تاویل در حوزه الفاظ و مفاهیم را در این مبدا مستقر دیده اند. بیان ربط این دو حوزه از اهداف مهم حکمای متعالی در تفسیر متون دینی است که پیشاپیش سبب زدودن شبهات نیز می شود. برجسته سازی مقصود و همگرایی این دانایان در منظور از تاویل شایسته و بیان زیرنهاد آن، همسان بودن کتاب تدوین و کتاب تکوین در نیاز به کاربرد تاویل برای راهیابی به حقیقت موجودات و تاثیر منحصربه فرد نگاه یگانه انگار به هستی و فراسو قراردادن آموزه های دینی، همانند ظاهر و باطن، از اهم مقاصدی است که در این نوشتار برای شفاف سازی فرایند تاویل دنبال می شود. همچنین، بی اساس بودن ادعای ظاهرگرایان در نفی مطلق تاویل و اتهام تاویل گرایی گزافه محور علیه رقیبان خود رهاورد ارزشمند این تبیین است. تاریخ ممتد ظاهرگرایی گواه حملات پرتعصب و مجادلات اشباع از تصلب در برابر اعمال قواعد عقلی و شهودی در فهم مقاصد ژرف ظواهر متون دینی است. دامنه شبهه های ظاهرگرایان از منع مطلق تاویل تا تحریف مفهوم و مصداق آن گسترده است، اما ساختار ادبیات متون دینی آن ها را به گذر از ظاهر و اراده معنای غیرلغوی و دستور زبانی و کاربرد تاویل ناگزیر کرده است. بیش از همه، حکمت متعالیه آماج اتهامات بی اساس این گروه است و ایجاب می کند با نگاهی همه جانبه در قلمرو لفظ و معنا، و در ساحت کتاب تدوین و تکوین، سیر کاربرد تاویل در سنت و سیره حکمت متعالیه در مواجهه با متون دینی بررسی شود. در این پردازش طرح بدیع حکمت متعالیه یعنی جمع بین بقای الفاظ بر معنای ظاهری و گذر به باطن معنا، در مواجهه با متون دینی محسوس، و کارامدی این روش برای دست یابی به ژرفای آموزه های خردپرور دینی ملموس است.
    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر به رای، ظاهرگرایی، باطن گرایی، حکمت متعالیه
  • محبوبه اسماعیل زاده نوقی*، محمدحسین مهدوی نزاد، بیوک علیزاده صفحات 23-35
    در مکتب اسلام، به ویژه مذهب تشیع، اعتقاد به ولایت و لزوم استمرار آن در همه زمان ها از تفکرات مبنایی و اصولی محسوب می شود؛ به طوری که دین انسان بدون این اعتقاد پوسته ای بیش نیست و فاقد محتواست. هدف از نگارش این مقاله معقول کردن و تبیین مسئله ضرورت استمرار ولایت پس از خاتمیت بر اساس آثار ملاصدراست. ائمه اطهار (ع) مصادیق اتم و اکمل ولایت اند که پس از ختم رسالت، هدایت بشر و اداره کائنات به دوش آنان قرار داده شده است. جایگاه بالای ولایت و امکان دسترسی به این مقام و تبیین مبانی فلسفی عرفانی ملاصدرا، که پشتوانه های معتبر روایی نیز دارد و با مسئله لزوم استمرار ولایت پس از خاتمیت مرتبط است، از دیگر مباحثی است که در این مقاله بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ولایت، خاتمیت، حکمت ملاصدرا، امامت، تشکیک وجود
  • زهیر انصاریان*، رضا اکبریان، لطف الله نبوی صفحات 37-53
    دیدگاه صدرالمتالهین درباره پیوند دین و فلسفه در دو مقام پدیداری و فهم قابل رهگیری است. نسبت دین و فلسفه در مقام تنزیل و پدیداری از حیثیات مختلفی نظیر حیث منشا، فاعل شناسا، روش، مسائل، زبان و زمان بررسی می شود. در این نظریه، دین و فلسفه در اصل روش و مسائل متحدند، اما از جهت مرتبه نسبت به یکدیگر تفاضل دارند. نتیجه این تفاضل در نسبت زبانی و زمانی دین و فلسفه نمایان می شود؛ به طوری که، زبان دین علاوه بر اشتمال زبان حکمی از زبانی تنزیلی بهره می برد که رقیقه ای از زبان حکمت محسوب می شود؛ همچنین، با عنایت به تفاضل معرفتی دین نسبت به فلسفه، فیلسوفان برای نیل به حقیقت باید از آموزه های انبیا اقتباس کنند و بنابراین، فلسفه زمانی از دین متاخر است. مناسبات دین و فلسفه در مقام فهم نیز عبارت است از روش هایی زبانی و باطنی برای نیل به معنای معتبری که الفاظ متون دینی از آن ها حکایت می کنند. بهره گیری از این روش ها فلسفه را در جایگاهی قرار می دهد که با اقتباسی روش مند از آموزه های دینی، در عین حفظ گوهر تفلسف، می توان آن را به دینی بودن متصف کرد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، دین، فلسفه، تنزیل، تاویل، فلسفه دینی
  • نفیسه ترابی *، محسن جوادی صفحات 55-69
    واهمه در میان قوای نفس قوه ای مهم است که علاوه بر جایگاه مهمی که در نفس شناسی دارد در سایر حوزه های پژوهشی مانند معرفت شناسی، اخلاق و عرفان نیز نقش آفرینی می کند. واهمه در نسبت با عقل دو جنبه مطیع و سرکش دارد. از یک سو در درک معانی جزئی به عقل خدمت می کند و از سوی دیگر، سبب خطای ذهن در امور کلی می شود. بنا بر نظر ملاصدرا، وهم قوه ای غیرمستقل و دارای مرتبه ای از تجرد و به منزله عقل نازل است. قوه واهمه از این حیث که سبب به خطا افکندن ذهن می شود، بیش از جنبه دیگر آن مورد توجه فلاسفه است. به گونه ای که ملاصدرا آن را شیطان درون و راه نفوذ شیطان به نفس آدمی می داند. طبق دیدگاه او جنبه گمراه کننده واهمه به مدد خواطر شیطانی، علاوه بر آن که منشا بروز برخی رفتارهای انسان است، در مسیر سلوک نیز موانعی برای سالک راه حق ایجاد می کند. در این مقاله ضمن بررسی چیستی وهم و نسبت آن با عقل نزد ملاصدرا، نقش آن را در اخلاق و عرفان بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: وهم، عقل، شیطان، خواطر، ملاصدرا
  • منا فریدی خورشیدی*، فاطمه سلیمانی صفحات 71-83
    آیه مبارکه نور از جمله آیاتی است که اندیشمندان مختلف، از جمله ابن سینا و ملاصدرا، دست به تفسیر و تاویل آن زده اند. ابن سینا در تفسیر خود، با نگاه فلسفی صرف، تمثیل های موجود در آیه نور را به مراتب عقل نظری تاویل می برد. در مقابل، ملاصدرا با بهره گیری از مبنای اصالت وجود و تشکیک وجود سعی در تبیین نظامی برای نزول فیض و رحمت الهی دارد و تمثیل های آیه نور را با این نظام تطبیق می دهد. آنچه در تفسیر ملاصدرا از آیه نور اهمیت دارد آن است که در عین وجود صورتبندی های مشائی در براهین منطقی صدرا برای اثبات وجود خدا به مثابه نور، باز هم جنبه فلسفی عرفانی وجه غالب و بارز تفسیر او بر آیه نور است. دغدغه فکری و تفاوت رویکرد ابن سینا و ملاصدرا، تفاوت روش شناختی تفسیری ابن سینا و ملاصدرا و توجه ملاصدرا به ظاهر و عبور از ظاهر به باطن از جمله عوامل مبنایی تفاوت تاویلی ابن سینا و ملاصدرا از آیه شریفه نور است.
    کلیدواژگان: نور، تاویل، مراتب عقل، نظام فیض، اصالت وجود، تشکیک، ابن سینا، ملاصدرا
  • معصومه عامری*، زهره توازیانی صفحات 85-100
    در این نوشتار، مبانی و راه حل های ملاصدرا در مسئله شر بررسی شده است. وی از جمله فیلسوفانی است که با تلاش وافر، ضمن طرح انواع شبهاتی که صفات کلیدی علم، قدرت و خیرخواهی خداوند را نشانه رفته اند و به تبع آن احسن بودن نظام عالم را نیز زیر سوال برده اند، با مددگرفتن از اصول و مبانی حکمت متعالیه خود، راه حل های منطقی برای آن ها ارائه می کند و همچنان بر اعتقاد خود به خیر محض بودن خدا، قدرت مطلقه، حکمت بالغه، علم بی منتها و احسن بودن نظام صادر از او تاکید دارد. اصلی ترین مبنای ملاصدرا در پاسخ گویی به شبهات در این زمینه اصالت وجود است و راه حل های اساسی او در این خصوص، از الگوی عدمی بودن شر و مجعول بالعرض بودن آن تبعیت می کند، یعنی همان راه حل هایی که فیلسوفان یونان باستان نظیر افلاطون و ارسطو در این باب عرضه کرده اند، اما نوآوری ملاصدرا در این باب بازگشت به استفاده کاربردی از اصل اصالت وجود و مساوق قراردادن آن با خیر است، علاوه بر این که از براهین لمی و انی در حل مسئله مدد گرفته است؛ مهم ترین یافته های وی حل مشکل ثنویت و هموارکردن بستر توحیدی در حوزه عمل و نظر برای هضم مسئله شر و پاسخ گویی مناسب به شبهات مطرح شده آن است. این بحث در مقاله حاضر به تفصیل بیان می شود.
    کلیدواژگان: خیر، شر، عدمی بودن شر، مجعول بالعرض بودن شر، اصالت وجود، ملاصدرا
  • محمدکاظم فرقانی*، امیر راشدی نیا صفحات 101-116
    ملاصدرا در آثار مختلف خود تقریرات مختلفی از رابطه شناخت خداوند و شناخت نفس ارائه کرده است. بنا بر احصای انجام شده تعداد این تقریرها به ده تقریر بالغ می شود که عبارت اند از: تقریر مثال و صورت، تقریر انسان کامل، تقریر لب لب قشر انسانی، تقریر عبودیت، تقریر تجرد نفس، تقریر لا موثر فی الوجود الا الله ، تقریر عقل اول، تقریر سیر تکاملی انسان، تقریر شناخت عالم و تقریر وجود رابط. نخست، به نظر می رسد این تقریرات بیان های مستقل از یکدیگر در تفسیر عبارت «من عرف نفسه عرف ربه» باشد. با بررسی این تقریرات از جنبه حضوری یا حصولی بودن شناخت و همچنین یگانگی یا دوگانگی شناخت نفس و شناخت خداوند، این ده تقریر به تقریر وجود رابط بازمی گردد. بنابراین، این تقریرات که در ابتدا غیرمرتبط با یکدیگر به نظر می رسند، با بررسی انجام شده، در واقع بیان گر وجوه مختلف از یک تقریر خواهند بود.
    کلیدواژگان: خداشناسی، خودشناسی، علم حضوری، علم حصولی، ملاصدرا
  • سید محمد منافیان* صفحات 117-133
    دیدگاه میرداماد درباره مجعول بالذات، نظریه جعل بسیط ماهیت است. مطابق با توصیف وی، چون شیء ممکن (ماهیت) در حد ذات خود محتاج به علت است، پس آنچه در فرآیند جعل، حقیقی و بالفعل می شود همانا خود و ذات ممکن الوجود است؛ نه اموری بیرون از ذات چون وجود یا اتصاف. فهم منسجم و دقیق این دیدگاه، در گرو التفات به اصطلاح «وجود» و «ماهیت» و نیز دو ویژگی تقدیر و حقیقت ماهیت در اندیشه میرداماد است. به باور میرداماد، فرآیند جعل چیزی جز سیر ماهیت از مقام تقدیر به مقام حقیقت و تقرر نیست؛ و در تحقق ماهیت، هیچ چیزی بر آن افزوده نمی شود. پس از فعلیت ماهیت، وجود به مثابه معنای انتزاعی محض از خود ماهیت متقرر انتزاع می شود و اتصاف ماهیت به موجودیت، مفاد جعل ترکیبی است. از آن جا که میرداماد در مقدمات استدلال خود بر جعل ماهیت، از عینیت معنای سلبی امکان با ماهیت متقرر بهره برده، جعل ماهیت در اندیشه وی ملازم با اصالت ماهیت مصطلح در حکمت متعالیه نیست.
    کلیدواژگان: جعل بسیط، ماهیت تقدیری، ماهیت متقرر، وجود، امکان، میرداماد
  • مهدیه نزاکتی علی اصغری*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 135-142
    سهروردی ادراک بصری را اشرف ادراکات حسی می داند. ویمعرفت شناسی اشراقی را با ابصار آغاز می نماید و قاعده اشراقی ابصار را چنان بسط می دهد که ادراکات مراتب بالاتر را نیز دربرمی گیرد، لذا در معرفت شناسی اشراقی نخست باید فعل ابصار را از دیدگاه فلسفی تحلیل و بررسی نمود تا بتوان در نهایت به درک حقیقت علم حضوری اشراقی نائل آمد؛ اما ملاصدرا که بحث های فلسفی خود را بر اساس اصالت و بساطت وجود مطرح می نماید،مبحث ابصار نفس را هم ناشی از بساطت و تجرد و احاطه وجودی نفس می داند. در نظر وی آنچه نفس دریافت می نماید، غیرمادی و از شئونات و تصرفات بالطبع نفس با افاضه قدرت الهی و درنتیجه، مدرکات بالذات نفس می باشدو به تعبیر دیگر، معرفت نفس در حقیقت کشف و نمود، مدرکات باطنی نفس می باشد که در جهان مادی، به صورت ادراک قواکه در حقیقت آلات و معدات ادراک نفس هستند، نمود می نمایند. پس معرفت نفس ناشی از اتحاد آن در قوس صعود و خلاقیت در قوس نزول می باشد.
    کلیدواژگان: کلید واژه: ابصار، نفس، علم اشراقی، سهروردی، ملاصدرا
|
  • Mohammadreza Ershadinia* Pages 7-22
    «Tawil» (hermeneutic) is a very common and influential keyword in theological، philosophical، mystical، and religious epistemological literature. Transcendent philosophers and mystics believe that «Tawil» is also related to ontology and that the roots of the esoteric meanings of terms and concepts are laid in this field. Exposing the relation between these two fields is one of the most important goals of transcendent philosophers which also removes doubts beforehand. Magnifying the intention of these scholars by appropriate «Tawil» and its foundations، the necessity of using the esoteric meaning to unearth facts of the book of «TADWIN» and the book of «TAKWIN» (existence)، unique effect of monistic attitude about the universe، and prioritizing religious thoughts، like esoteric and exoteric meaning، are the main goals of this article in clarifying the process of «Tawil». Another result of this article is to prove that the claims of exoterisits in the denial of «Tawil» and the accusation of extremist esotericism against their rivals is a fallacy. Exoterists have faced the application of intellectual and intuitive rules to get the profound meaning of religious literature with fanatical disputes and attacks. In this regard، the Transcendent Philosophers are targets of accusation. Therefore، it requires to address the process of using «Tawil» to explain the religious literature with a comprehensive consideration of terms and concepts، and of the book of «TADWIN» and the book of «TAKWIN». In this article، I shall demonstrate the novelty of innovative approaches of Transcendent Philosophy، a way to obtain esoteric meaning while the exoteric meaning is kept unchanged، in facing to religious literature، and the fruitfulness of these approaches for reaching profound meanings of enlightening religious doctrines.
    Keywords: Mulla Sadra, Transcendent Philosophy, Interpretation by Personal Opinion
  • Mahboobeh Esmailzadeh Noqi*, Mohammad Hosein Mahdavinegad, Bouok Alizadeh Pages 23-35
    Belief in the walāya and the necessity of its continuity at all times has been considered as one of the principal and significant doctrines of Muslims in general and Shi’ā in particular without which religion is meaningless. The present paper aims to depict a reasonable framework based on the philosophical basis of Mulla Sadra in order to explain the above mentioned doctrine. Imams are exemplars of walāya and they were responsible to lead creatures after the prophecy. Relying on the opinions and works of Mulla Sadra, the author attempts to explain the distinguished place of the doctrine of walāya, the possibility of achieving it and continuous human need for it.
    Keywords: Walāya, End of Prophecy, Mulla Sadra, Imamate, Hierarchy of Existence
  • Zoheir Ansarian*, Reza Akbarian, Lotfollah Nabavi Pages 37-53
    The relationship between religion and philosophy as knowledge systems and study of their interactions has always been an important issue in religious and philosophical thought that has a large influence in clarifying the meaning of religious philosophy. Islamic philosophers’ views on this issue can be investigated in a uniform pattern. Based on this pattern, each philosopher studies the relationship between religion and philosophy in two stages: creation and understanding. Each philosopher, according to his views about the relationship between religion and philosophy in the creation stage, describes how to transmit the religious doctrines into philosophy. Mulla Sadra's view about the relationship between religion and philosophy can be considered in two stages: creation and understanding. The relationship between religion and philosophy in the creation stage have different sections: origins, methods, problems, language, time and the relationship between prophet and philosopher. In this theory, religion and philosophy are united in method and problems, but these are different in degrees. The result of this difference appears in language and temporal relationship between religion and philosophy. The language of religion Includes argument and a logical method that is a weakened version of argumentative methods. To access the truth, philosophers should adopt the teachings of the prophets. Thus the philosophy should be founded later than religion. The relationship between religion and philosophy in the understanding stage includes the language and esoteric methods for obtaining the valid meaning of religious texts that are stating the truth. Accordingly, methods of interpretation can be employed to achieve religious philosophy.
    Keywords: Mulla Sadra, Religion, Philosophy, Descent, interpretation, Religious Philosophy
  • Nafiseh Torabi*, Mohsen Javadi Pages 55-69
    Estimation is an important faculty in the faculties of the soul. It has an important role in psychology and other research areas including epistemology, ethics and mysticism. Estimation causes errors of mind in understanding the universal notions and helps reason to understand the particular notions. According to Mulla Sadra, estimation is an immaterial faculty which is not independent. Mulla Sadra believes that estimation is the reason which descends to a lower level. The role of estimation in errors of mind is more significant for philosophers than other thinkers. Thus, Mulla Sadra held it to be the source of faults of the mind and gateway of Satan to deceive human. From his point of view, estimation, in tandem with satanic temptations, is the source of some human behaviors. In addition, it causes obstacles in mystical seeking. In this paper, we shall analyze Mulla Sadra’s account of the nature of estimation and its relationship with reason. Then we will attempt to analyze the Estimation's role in ethics and mysticism.
    Keywords: Estimation, Reason, Satan, Mulla Sadra
  • Mona Faridi Khorshidi*, Fatemeh Soleimani Darebaghi Pages 71-83
    Q24: 35 (known as the verse of the Light) is among the verses that have been interpreted by some philosophers, some of whom are Avicenna and Mulla Sadra. Avicenna suggests a purely philosophical interpretation and understands the analogies of the verse as the levels of theoretical reason. By contrast, based on the notions of principality and gradation of existence, Mulla Sadra tries to come up with a system of divine grace descent and adapts the analogies of the verse to this system. It is important that although Mulla Sadra tries to prove the existence of God as the Light through Peripatetic approaches, his exegesis of the verse preserves its mystical approach as well as its philosophical one.The difference in aims, attitudes, exegetical methods and the degree to which they consider the apparent meaning are the main factors which distinguish Avicenna from Mulla Sadra on the Exegesis of Q24: 35.
    Keywords: Light, Exegesis, Levels of Reason, System of Grace, Principality of Existence, existential gradation, Avicenna, Mulla Sadra
  • Maasumeh Ameri*, Zohreh Tavaziany Pages 85-100
    In this article, Mulla Sadra’s account of the problem of evil is considered. He is one of the philosophers who attempt to provide logical solutions for the problems which stem from divine attributes (omniscience, omnipotence and goodness) by appeal to the bases of Transcendent Philosophy and thus defend God’s omniscience, omnipotence, goodness, wisdom and defend this world to be the best possible one. The most basic factor in answering the doubts in this respect is principality of existence and his basic solutions in this respect, as in the case of some Greek philosophers such as Plato and Aristotle, follow the model of understanding evil to be nonexistent and accidentally made. Mulla Sadra’s innovation, however, is his use of the principle of principality of existence and its equivalence to goodness. Moreover, he makes use of a priori and a posteriori arguments to solve the problem. Therefore, by solving the problem of evil, he suggests solutions for the problem of dualism and gives way to monotheism. We provide this discussion in following article.
    Keywords: Goodness, Evil, Nonexistence of Evil, Accidental Making of Evil, Principality of Existence, Mulla Sadra
  • Mohammad Kazem Forghani*, Amir Rashediniya Pages 101-116
    Mulla Sadra as a great Islamic philosopher has provided various expositions about God-knowledge and self-knowledge in his various works. These expositions have been counted and they exceed to ten, including: idea and form, the perfect man, the nucleus of the nucleus of the human crust, thralldom, immateriality of the soul, “There is no cause in Being but Allah”, the first intellect, the evolution of man, the universe-knowledge and the connective being, At first glance, it seems that these independent expositions are the interpretation of this tradition: "the person who knows himself knows his God". By examining whether the knowledge in these cases is acquired or intuitive and whether self-knowledge and God-knowledge are the same or different, these ten expositions trace back to "the connective being". Therefore, according to the studies, it seems that these expositions which sounded independent and irrelevant to each other, are actually the different aspects of a single one.
    Keywords: God, knowledge, Self, knowledge, Mulla Sadra, Acquired knowledge, Intuitive knowledge
  • Sayyed Muhammad Manafiyan* Pages 117-133
    Mir Damad’s idea of essentially made is the theory of simple making of Quiddity. According to his description, because of essential need of possible being to creative cause, its essence and quiddity is the thing that becomes real in the process of making, not the accidental such as existence or qualification. Detailed studies of his theory depend on recognizing the meaning of "existence" and “quiddity" in his works and understanding two main properties of quiddity: being hypothetical (taqdir) and being real. According to Mir Damad, the process of making and creation is the action of going out from being hypothetical to being real and nothing is added to quiddity. When quiddity became real, “existence”, as a mental nature, is perceived. Thus, the ascription of existence to quiddity is a composite making. Because Mir Damad has regarded in his argument for the simple making of quiddity, the negative aspect of essential possibility as the same thing with real quiddity, he does not believe in principality of quiddity in the sense in which it is negated in the transcendental philosophy.
    Keywords: Simple making, Hypothetical Quiddity, Real Quiddity, Existence, Essential Possibility, Mir Damad
  • Mahdie Nezakati Ali Asghari*, Morteza Hoseini Shahrudi Pages 135-142
    Suhrawardi believes that the visual perception is the greatest perception. He begins the illuminative epistemology with the vision (Ibṣār) and develops the illuminative principle of vision to the extent that it includes the higher-order perceptions. So, in order to understand the nature of intuitive knowledge in the illuminative epistemology, one should begin by exploring the notion of vision. On the other hand, Mulla Sadra, whose philosophy is based on the notion of principality and simplicity of existence, traces the soul vision back to its simplicity, detachment and existential encompassment. According to Mulla Sadra, what soul perceives is immaterial and of its natural affairs which is emanated by divine power. So, what soul perceives is its essential object of perception. In other words, self-knowledge is in fact the manifestation of soul’s internal objects of perception which manifests in the material world in the form of faculty perception which prepares soul perception. Thus, self-knowledge stems from its unity in the ascending arc and its creativity in the descending one.
    Keywords: Vision, Soul, Illuminative Science, Suhrawardi, Mulla Sadra