فهرست مطالب

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید اسماعیلیان *، مسلم علی محمدی صفحات 1-22
    در مباحث مدیریت، بررسی و ارزیابی طرح های سرمایه گذاری نقش کلیدی و تعیین کننده ای دارد. معمولا منابع سرمایه گذاری روش هایی مانند نرخ بازده حسابداری، دوره بازگشت سرمایه، نرخ بازده داخلی و ارزش فعلی خالص (NPV) را جهت تصمیم گیری در این حوزه معرفی می کنند و از میان آنها روش ارزش فعلی خالص را به عنوان معتبرترین روش توصیف می نمایند. روش ارزش فعلی خالص و سایر روش های ارزیابی سنتی، با ثابت فرض کردن عوامل درگیر در سرمایه گذاری، عدم اطمینان موجود در سرمایه گذاری را در نظر نمی گیرند. هدف اصلی این پژوهش، لحاظ کردن عدم اطمینان موجود در طرح های سرمایه گذاری و ارائه الگویی جهت ارزیابی تصمیم های سرمایه گذاری با استفاده از سیستم داینامیک و اختیار سرمایه گذاری است. در الگوی طراحی شده، از اختیارت به عنوان سناریویی برای بررسی تغییرات استفاده شده است. برای تعیین متغیرهای اصلی مدل از روش تئوری برخاسته از داده ها استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد که سرمایه گذاری به میزان 1011*3 ریال برای ایجاد ظرفیتی جدید به اندازه 300000 واحد در ماه، به همراه کاهش قیمت فروش محصول از 1200000 ریال به 850000 ریال می تواند بیشترین سودآوری را در بازه مشخص شده یعنی پایان سال دهم، در مدل شبیه سازی شده، داشته باشد. همچنین دو اختیار توسعه و انقباض در قالب سناریویی مشخص لحاظ گردیده و نتایج مربوطه به دست آمده است.
    کلیدواژگان: تصمیم های سرمایه گذاری، سیستم داینامیک، اختیار سرمایه گذاری، تئوری برخاسته از داده ها
  • احمد بدری، عبدالمجید عبدالباقی * صفحات 23-40
    در این مقاله با استفاده از تجزیه و تحلیل مبتنی بر سیگنالهای بنیادی به بررسی برتری نسبی سهام برنده-بازنده بر اساس عملکرد فعلی و آتی از منظر ترجیحات رفتاری سرمایه گذاران پرداخته شده است. بنابراین بر اساس عوامل مربوط به سودآوری، تغییرپذیری عایدات و رشد، سیگنالهای بنیادی (F-Score) مربوط به محتوای اطلاعاتی 7 شاخص مالی شناسایی و بر مبنای آن سهام برنده-بازنده، تعیین و رفتار آتی بازده آنها بر مبنای ترجیحات ریسک گریزانه سرمایه-گذاران مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق از اطلاعات مالی تمامی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی1380 الی 1390 استفاده شده است. نتایج اولیه این تحقیق نشان دهنده وجود بازده بالاتر همزمان و آتی پرتفوی سهام برنده نسبت به سهام بازنده تا یک دوره زمانی پس از تشکیل پرتفوی و وجود رفتار مومنتومی و سپس رفتار معکوس بلندمدت آنهاست. همچنین نتایج تحقیق نشان دهنده وجود غلبه تصادفی بازده همزمان مرتبه های دوم و سوم سهام برنده نسبت به سهام بازنده و همچنین غلبه تصادفی مرتبه های دوم و سوم بازده دو دوره بعد سهام بازنده نسبت به سهام برنده در بازه های منفی بازار است.
    کلیدواژگان: ترجیحات سرمایه گذاران، سیگنالهای بنیادی، سهام برنده، بازنده - مومنتوم - غلبه تصادفی
  • شکرالله خواجوی *، وحید علیزاده طلا تپه صفحات 41-54
    در این پژوهش، رابطه بین سطح افشای داوطلبانه و هزینه های نمایندگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا، تاثیر اندازه شرکت، نسبت بدهی، نسبت اعضای غیرموظف هیات مدیره و تمرکز مالکیت نیز کنترل شده است. برای اندازه گیری متغیر سطح افشای داوطلبانه، چک لیست بوتوسان (1997) که توسط کاشانی پور و همکاران (1388) تعدیل شده، مورد استفاده قرار گرفته است که شامل 71 شاخص در شش بخش کلی پیشینه اطلاعاتی، خلاصه ای از نتایج مهم تاریخی، آماره های کلیدی غیرمالی، اطلاعات بخش ها، اطلاعات پیش-بینی و بحث و تحلیل مدیریت است. همچنین، از نسبت هزینه های عملیاتی به فروش، نسبت گردش دارایی ها و نسبت کیوتوبین به عنوان معیارهای هزینه های نمایندگی استفاده شده است. برای آزمون فرضیه اصلی پژوهش، رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های حاصل از بررسی 67 شرکت در دوره زمانی 1382 تا 1390 بیانگر آن است که بین نسبت هزینه عملیاتی به فروش و نسبت کیوتوبین با سطح افشای داوطلبانه به ترتیب رابطه منفی و مثبت معناداری وجود دارد؛ ولی بین نسبت گردش دارایی ها و سطح افشای داوطلبانه شرکت ها رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سطح افشای داوطلبانه، نسبت هزینه های عملیاتی به فروش، نسبت گردش دارایی ها، نسبت کیوتوبین
  • رضا راعی، شاپور محمدی، حنظله فندرسکی * صفحات 55-74
    شاخص بازار سرمایه به عنوان دماسنج اقتصادی هر کشور می باشد. از این رو پیش بینی این متغیر جهت اخذ دید کلی از وضعیت اقتصادی و اخذ استراتژی های سرمایه گذاری، یکی از مسائل مهم به شمار می رود. از جمله روش های پیش بینی پرکاربرد در سری های زمانی مالی، شبکه عصبی می باشد که با توجه به جامعیت این روش و عدم وجود برخی از پیش فرض ها در خصوص داده ها، گسترش زیادی نسبت به روش های آماری یافته است. اما وجود نویز در سری های زمانی به خصوص در سری های زمانی مالی و اقتصادی باعث کاهش دقت پیش بینی شبکه عصبی می گردد. یکی از روش های نوفه زدایی در سری های زمانی، تبدیل موجک می باشد. این تحقیق به مقایسه بین دقت پیش بینی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در دو مدل شبکه عصبی با استفاده از داده های نوفه زدایی شده با تبدیل موجک و شبکه عصبی با استفاده از داده های اولیه از ابتدای سال 1385 تا 31 خرداد 1392 می پردازد. نتایج حاکی از بهبود معنادار در پیش بینی شبکه عصبی با استفاده از داده های نوفه زدایی شده می باشد.
    کلیدواژگان: تبدیل موجک، شبکه عصبی، نوفه زدایی، آستانه
  • مهدی علی نژاد ساروکلایی، مریم بحرینی *، ارزو طاهری صفحات 75-90
    یکی از اهداف گزارشگری مالی، ارائه ی اطلاعاتی است که برای سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و دیگر کاربران فعلی و بالقوه در تصمیم گیری های مربوط به سرمایه گذاری و اعتبار دهی و سایر تصمیم ها، سود مند باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مکانیزم های حاکمیت شرکتی شامل مالکیت مدیریتی، ساختار هیئت مدیره و اندازه هیئت مدیره بر رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و مدیریت موجودی کالا در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون چند متغیره با استفاده از گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 47 شرکت می باشد که طی سال های 1385 تا 1390 عضو بورس بوده اند. متغیرهای کنترلی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند رشد شرکت، اندازه شرکت، اهرم مالی، سودآوری، چگالی سرمایه، سن و مالکیت خصوصی می باشند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که مالکیت مدیریتی بر رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و مدیریت موجودی کالا تاثیر معنی داری دارد. ولی ساختار و اندازه هیئت مدیره بر رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و مدیریت موجودی کالا تاثیر معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران نهادی، مالکیت مدیریتی، ساختار هیئت مدیره، اندازه هیئت مدیره، مدیریت موجودی کالا
  • علی غیوری مقدم *، حمیدرضا حاجب صفحات 91-106
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ساختار سرمایه بر کارایی سود به عنوان معیاری جامع از عملکرد مالی است. در بررسی این تاثیر، نظریه ارائه شده توسط جنسن و مکلین (1976) در باب تاثیر اهرم مالی بر هزینه های نمایندگی و متعاقبا بر عملکرد واحد تجاری مد نظر قرار گرفت. لذا در این پژوهش تاثیر غیر خطی اهرم مالی بر کارایی سود مورد توجه است. نمونه مورد بررسی شامل 28 شرکت فعال در صنعت خودرو و ساخت قطعات در دوره زمانی 1391-1384 است. به منظور محاسبه کارایی سود از روش تحلیل پوششی داده ها و به منظور بررسی تاثیر اهرم مالی بر کارایی سود از رگرسیون داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج بدست آمده تاثیر غیر خطی (به شکل U وارونه) اهرم مالی را بر کارایی سود مورد تایید قرار داد. لذا می-توان چنین گفت که در واحدهای مورد بررسی، افزایش اهرم مالی از طرفی با کاهش وجوه نقد آزاد در دسترس مدیر، هزینه های نمایندگی را کاهش و باعث بهبود عملکرد می شود و از طرفی دیگر می تواند با افزایش ریسک ورشکستگی، هزینه های نمایندگی بدهی را افزایش و عملکرد را تضعیف نماید. از دیگر یافته های پژوهش می توان به تاثیر منفی و معنادار دارایی های ثابت، عدم تاثیر اندازه واحد تجاری، دارایی های نامشهود و نرخ رشد بر کارایی سود اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، کارایی سود، تحلیل پوششی داده ها و داده های ترکیبی
  • سید جمال الدین محسنی زنوزی *، حسن حیدری، فرزانه طالبی صفحات 107-130
    یکی از موضوع های مورد توجه و تاثیرگذار در مسائل اقتصادی بازار دارایی هاست. به لحاظ نظری اگر بازار دارایی ها از نظر اطلاعات کارا عمل کرده و افراد عقلایی رفتار کنند، قیمت دارایی ها منعکس کننده اطلاعات موجود درباره وقایع مورد انتظار است. از سویی دیگر از جمله موضوع های مهم که به گونه ای گسترده در اقتصاد کلان مطرح است، انتخاب سیاست ها و ابزارهای مناسب در جهت از بین بردن عدم تعادل و ایجاد ثبات اقتصادی است. در این تحقیق شوک های سیاست مالی بر روی قیمت دارایی ها شامل قیمت مسکن، قیمت سهام و نرخ ارز مورد بررسی قرار خواهدگرفت. بدین منظور با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR)، 5 متغیره و داده های فصلی سال های 1369-1390 به بررسی تاثیر شوکهای مالی بر متغیرهای نامبرده در ایران پرداخته می شود. نتایج حاکی از آن است که مخارج دولت تاثیر معنی داری بر قیمت هریک از متغیرهای بازار دارایی ها دارد و یکی از عوامل مهم برای توضیح نوسانات این متغیرها به حساب می آید. برای محاسبه روابط پویای بین نااطمینانی متغیرها از رهیافت BEKK در مدلهای GARCH استفاده شد. کواریانس های محاسبه شده بین متغیرها، حاکی از رابطه منفی بین قیمت سهام و نرخ ارز با مخارج دولت، و رابطه مثبت قیمت مسکن با مخارج دولت می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، قیمت مسکن، قیمت سهام، قیمت ارز
|
  • Pages 1-22
    Evaluation of investment desicion has the decisive and key role in management discussions. Usually invest resources introduce methods such as accounting rate of return، payback period، internal rate of return and net present value (NPV) for decision making in this scope and describe the net present value as most reliable method. NPV and other traditional evaluation methods assume constant factors in investment and don’t consider uncertainty in decision making. The main objective of this study is to provide a model for evaluating investment decisions by using of system dynamics and real option. In this study، system dynamic method with Systemic approach was used to cover the weaknesses of traditional methods such as NPV that evaluate the investment decision one-dimensionally. Also، to considering the uncertainty in the investment project، real option was applied. At the final step، real option have been used as a scenario in designed model. Grounded Theory was applied for determining the affecting variables. Obtained results showed that investing about 3*1011 Rials to creating new production capacity about 300000 units per month with reducing product sale price from 1. 2 million Rials to 850000 Rials is most profitable state (scenario) of simulated model in specified time in software (end of tenth years). Also، expansion and contraction، two determined options were considered in a scenario and related results were obtained.
    Keywords: Investment Decision, System Dynamic, Real Option, Grounded Theory
  • Ahmad Badri, Abdolmajid Abdolbaghi * Pages 23-40
    In this article، the fundamental signal analysis to evaluate the relative dominance of the winner-losser stocks based on investor’s preferences has been investigated. Therefore، based on factors related to the profitability، growth and variability the signals of information content of seven financial ratios are identified and based on winner-loser stock related to investr’s preferences identified. In this study، all the financial data of listed companies in TSE for the period 1380 to 1390 are used. The results indicated that the higher current and future return of winner stock related to losser stock one Period after portfolio formation. Also the further results indicate the second and third order of stochastic dominance of winner stocks relate to losser stocks and second and third order of stochastic dominance of losser stocks relate to winner stocks in the negative market conditions.
    Keywords: Investor's Preferences_fundamental signals – winner_losser stock_Momentum – stochastic dominance
  • Shokrollah Khajavi *, Vahiad Alizadeh Taltapeh Pages 41-54
    In this research، the relation of voluntary disclosure level and agency costs of listed companies of Tehran Stock Exchange is studied. In this regard، the effects of firm size، debt ratio، non-duty members of board and ownership concentration are considered either. In order to voluntary disclosure level measuring Botosan (1997) check list which has been adjusted by koshanipour and et al. (1388) and consists of 71 indices through six section of background information، the summery of important historical results، non-financial key statics، section data، anticipating information and managements’ analysis and discussion has been utilized. Moreover، operating expenses to sale ratio، the asset turnover ratio and Qtubin ratio are utilized as agency costs criteria. To main hypothesis testing multivariate regression with combined data has been used. Findings resulted from exploring 67 companies during period of 1382 to 1390 essay that although there are 1) a positive significant relation between operating expenses to sale ratio and voluntary disclosure level and 2) a negative significant relation between Qtubin ratio and voluntary disclosure level، there is no significant relation between assets turnover ratio and firms’ voluntary disclosure level.
    Keywords: Voluntary disclosure level, Operating expenses to sale ratio, Asset turnover ratio, Qtubin ratio
  • Reza Raei, Shapour Mohammadi, Hanzaleh Fendereski * Pages 55-74
    Stock index as time series are non-stationary and highly noisy due to the fact that stock markets are affected by a variety of factors. It is regarded as one of the most challenging application of time series forecasting. Predicting stock index with the noisy data directly is usually subject to large errors. In this paper we compare forecasting the stock index via Wavelet De-noising-based Neural Network (WDNN) with forecasting stock index via single neural network. The daily Tehran Stock index from April 2006 to June 2013 are used to compare the application of the WDNN in predicting the stock index. Experimental results show that de-noising with wavelet transform outperforms the single neural network.
    Keywords: Wavelet transform, Neural network, De, noising, Threshold
  • Mehdi Alinezhad Sarokolaei, Maryam Bahreini *, Arezoo Taheri Pages 75-90
    Presenting information which is useful for investors، creditors، and other current and potential users in decision makings related to investment and validating and other decisions is one of goals in financial reporting. The aim of this research is to study corporate governance mechanisms including managerial ownership، structure of board of directors، and board size on the relationship between institutional investors and inventory management in firms enlisted in Tehran Stock Exchange. To analyze data we have used a multiple variable regression by using generalized moments. Statistical sample in this research entails 47 companies which were enlisted in Stock Exchange during the time period between 2006 and 2011. Control variables in this research were firm growth، firm size، financial leverage، profitability، capital intensity، age، and private ownership. Results of analyzing data showed that managerial ownership affected the relationship between institutional investors and inventory management meaningfully. But structure and size of board of directors did not have any meaningful effects on the relationship between institutional investors and inventory management.
    Keywords: institutional investors, managerial ownership, structure of board of directors, board size, inventory manageme
  • Ali Ghayouri Moghaddam *, Hamid Reza Hajeb Pages 91-106
    The aim of current research is to investigate the possible effect of capital structure on profit efficiency (comprehensive indicator of financial performance). This paper uses the Jensen and Meckling (1976) theory to assess the effect of financial leverage on agency costs and performance. Therefore، this study examines the effect of nonlinear effect of financial leverage on profit efficiency. The sample consists of 28 automotive and parts manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period of eight years from 1384 to 1391. Data envelopment analysis (DEA) method is used to calculate the profit efficiency and panel data regression is used to test the effect of financial leverage on profit efficiency. The results indicated that financial leverage has a nonlinear (inverted U-Shaped) impact on profit efficiency. Thus، in this industry، financial leverage growth plays a positive role in performance improvement because a reduction in the free cash flow in hands of manager and consequently، decreases agency costs. On the other hand، an increase of bankruptcy risk increases the agency costs of debt and consequently has a negative effect on performance. The findings also revealed that fixed assets have a negative and significant effect on profit efficiency، but firm size، intangible assets and growth ratio don’t have any effect on profit efficiency.
    Keywords: Capital structure, Profit efficiency, Data envelopment analysis, panel data
  • S. Jamaledin M. Zonouzi *, Hassan Heidari, Farzaneh Talebi Pages 107-130
    One of the interesting topics in economic issues is asset markets. According to the theory، if the asset market is efficient in information context and behave rationally، asset prices will reflect the information about the expected events. On the other hand، another important issue that is widely discussed in macroeconomics، is selection of appropriate policies and tools in order to eliminate the imbalances and instability of the economy. The aim of this study is to investigate the effects of government spending and income shocks on asset prices such as housing prices، stock prices، and exchange rate by using structural vector autoregressive model (SVAR) with 5 variables and quarterly data from 1369 to 1390. The results showed that government spending has a significant effect on housing prices، stock prices، and exchange rate، and is the most important variables to explain the volatility of these asset prices. BEKK approach in GARCH Models is used to estimate the dynamic relationship between the variables uncertainty. The estimated covariance between the variables، show the negative relationship between stock prices and government spending، and between exchange rate and government spending، but the positive relationship between housing prices and government spending is estimated.
    Keywords: Fiscal policy, asset market, housing prices, stock prices, exchange rate, Structural vector autoregressive models (SVAR), BEKK approach in GARCH Models