فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 22 (تابستان 1394)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • میثم صفایی، جابر پناهنده، سید جلال طباطبایی، علیرضا مطلبی آذر صفحات 1-8
    کاهو به عنوان یک سبزی برگی دارای منافع اقتصادی قابل توجهی می باشد. با وجود اینکه امروزه تمایل زیادی به تولید این سبزی به صورت آبکشت (هیدروپونیک) وجود دارد، ولی محلول های غذایی مختلفی برای پرورش کاهو استفاده می شود و یک محلول غذایی بهینه برای پرورش این سبزی در ایران معرفی نشده است. بنابراین، آزمایشی برای شناسایی محلول بهینه از بین محلول های غذایی رایج برای پرورش کاهو انجام گرفت. در این آزمایش، تاثیر چهار محلول غذایی (هوگلند و آرنون NSHog، ناپ NSKnop، انگلستان NSUK و محلول دانشگاه تبریز NSUT) روی دو رقم کاهوی سیاهو (Siahoo) و کانکویستادور (Conquistador) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بررسی و صفاتی مانند مواد جامد قابل حل (TSS)، تست پانل، درصد ماده خشک، محتوای نیتروژن، پتاسیم، فسفر و کلسیم و نیترات برگ اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلول های غذایی مختلف تاثیر معنی داری بر غلظت عناصر و برخی صفات کیفی داشتند. به طوری که بیشترین درصد ماده خشک و محتوای نیتروژن و پتاسیم برگ به ترتیب در محلول های ناپ، دانشگاه تبریز و هوگلند مشاهده شد. اثر متقابل رقم و نوع محلول غذایی بر نتایج تست پانل معنی دار شد، به طوری که محلول های هوگلند و ناپ در رقم کانکویستادور و محلول های انگلستان و هوگلند در رقم سیاهو حداکثر ارزش تست پانل را نشان دادند. اثر محلول های غذایی بر سایر صفات اندازه گیری شده معنی دار نشد. به این ترتیب، به نظر می رسد که مصرف محلول غذایی هوگلند از نظر صفات کیفی کاهو ارجحیت داشته باشد. ولی لازم است که محلول های غذایی از نظر عملکرد و جنبه های اقتصادی نیز بررسی گردند.
    کلیدواژگان: سبزی برگی، محلول بهینه، تست پانل
  • لاله جوکار، عبدالمجید رونقی، نجفعلی کریمیان، رضا قاسمی فسایی صفحات 9-19
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد سطوح مختلف آهن (از منابع نانوکود کلات آهن و سکوسترین آهن 138) بر پارامترهای رشد، غلظت و جذب آهن و برخی عناصر غذایی در گیاه لوبیا چشم بلبلی، آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح آهن (صفر، 135/0، 270/0 و 405/0 میلی گرم آهن در کیلوگرم خاک) از دو منبع نانوکود کلات آهن و سکوسترین آهن 138 بود. خاک مورد مطالعه یک خاک لوم با نام علمی (Fine-loamy، carbonatic، thermic، Typic Calcixerepts) بود که میزان آهن قابل استفاده کمی داشت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح آهن در هر دو نوع کود کاربردی، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد غلاف در بوته، وزن غلاف و دانه در بوته، وزن دانه در گلدان، غلظت و جذب آهن اندام هوایی و ریشه در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. برخی پارامترهای رشد بررسی شده در تمامی سطوح آهن کاربردی نانوکود کلات آهن، در مقایسه با سطوح مشابه آهن از منبع سکوسترین آهن 138، بیشتر بوده و برخی پارامترها در سطوح مشابه آهن از هر دو نوع کود کاربردی در یک گروه آماری قرار گرفته و لذا اختلاف معنی داری نداشتند. کاربرد آهن از هر دو منبع کودی سبب کاهش غلظت فسفر و منگنز اندام هوایی در مقایسه با تیمار شاهد شد. اثر سطوح مختلف آهن مصرفی بر غلظت روی و مس اندام هوایی معنی دار نبود. در نتیجه، برای اصلاح کمبود آهن گیاه لوبیای کشت شده در خاک های آهکی، به غلظت های کمتری از نانوکود کلات آهن در مقایسه با سکوسترین آهن 138 نیاز است.
    کلیدواژگان: پارامترهای رشد، نانوکودها، عناصر غذایی ضروری
  • حسن عابدینی آبکسری، داود هاشم آبادی، بهزاد کاویانی صفحات 21-36
    کاربرد کودهای زیستی و مواد آلی راهکاری برای حذف یا تقلیل مصرف منابع شیمیایی به شمار می آید. بر این اساس به منظور تاثیر کاربرد منابع آلی و کود زیستی فسفات بارور 2 بر برخی صفات کمی و کیفی شمعدانی پیچ ((Pelargonium peltatum آزمایشی به-صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل کود زیستی فسفات بارور 2 و بسترهای مختلف کاشت شامل 16 تیمار، 4 تکرار در 64 واحد آزمایشی با 256 گیاه به انجام رسید. کود زیستی در 2 سطح (0B: عدم کاربرد کود زیستی فسفات بارور 2 و B1: کاربرد کود زیستی فسفات بارور 2) و بسترهای مختلف کاشت شامل 8 تیمار با نسبت های حجمی برابر (:M1 خاک باغچه + ماسه، M2: خاک باغچه + کوکوپیت + کمپوست زباله شهری، M3: خاک باغچه + ماسه + خاک آب بندان،: M4 خاک باغچه + کوکوپیت + خاک آب بندان، M5: خاک باغچه + ماسه + کمپوست زباله شهری، M6: خاک باغچه + ماسه + کمپوست زباله شهری + خاک آب بندان، M7: ماسه + خاک برگ جنگلی + کوکوپیت + کمپوست زباله شهری، M8: ماسه + کمپوست ضایعات چای + کوکوپیت + خاک آب بندان) اعمال گردید. در این مطالعه تعداد برگ، شاخص سطح برگ، تعداد گل آذین، آنتوسیانین گلبرگ، وزن خشک اندام هوایی و زیرزمینی و فسفر اندام هوایی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که، تاثیر مستقیم و متقابل دو عامل بر روی کلیه صفات دارای اختلافی معنی دار بود. تیمار M8B1(کاربرد کود زیستی فسفات بارور 2 با بستر ماسه + کمپوست ضایعات چای + کوکوپیت + خاک آب بندان) در مجموع دارای بهترین عملکرد بود. خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و عناصر غذایی این بستر کاشت در محدوده ی استاندارد برای پرورش این گیاه قرار داشت. گیاهان کاشته شده در این بستر از نظر صفاتی مانند تعداد برگ و گل آذین با میانگین 25/59 عدد برگ در گیاه و 9/5 عدد گلآذین دارای عملکرد قابل توجهی نسبت به سایر تیمارها بوده. کود فسفا ت زیستی استفاده شده به همراه این بستر کاشت می تواند به عنوان مکمل و حتی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی فسفاته به منظور پرورش گیاه شمعدانی پیچ ((Pelargonium peltatum باشد.
    کلیدواژگان: صفات فیزیولوژیکی، صفات مورفولوژیکی، فسفر، کود زیستی، گیاه زینتی، مواد آلی
  • شهاب محمودی، نصرت الله نجفی، عادل ریحانی تبار صفحات 37-55
    بهبود تغذیه گیاهان، یکی از راه های افزایش تحمل تنش خشکی در گیاهان به شمار می رود. با توجه به کمبود مواد آلی در اغلب خاک های مناطق خشک و نیمه خشک ایران، مصرف کمپوست پس ماندهای آلی می تواند ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش داده و تغذیه گیاهان را بهبود بخشد. لذا، در این پژوهش، اثر متقابل رطوبت خاک و کمپوست لجن فاضلاب شهری بر برخی ویژگی های شیمیایی خاک و غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم علوفه یونجه (Medicago sativa L.) رقم قره یونجه، در شرایط گلخانه ای بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار شامل رطوبت خاک در سه سطح (0.34FC-0.50FC، 0.56FC-0.75FC و 0.81FC-FC) و کمپوست لجن فاضلاب در چهار سطح (صفر، 15، 30 و 60 گرم بر کیلوگرم خاک) انجام شد. نتایج نشان داد که اثرهای اصلی کمپوست لجن فاضلاب و رطوبت خاک و اثر متقابل آنها بر غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم علوفه یونجه و قابلیت هدایت الکتریکی (EC)، pH و غلظت پتاسیم محلول خاک معنی دار بود. با کاهش رطوبت خاک، غلظت نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بخش هوایی علوفه یونجه و EC و غلظت پتاسیم محلول خاک به طور معنی داری افزایش یافت؛ در حالی که غلظت فسفر علوفه یونجه و pH محلول خاک به طور معنی داری کاهش یافت. با مصرف کمپوست لجن فاضلاب، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم علوفه یونجه و EC و غلظت پتاسیم محلول خاک به طور معنی داری افزایش یافت؛ ولی pH خاک به طور معنی داری کاهش یافت. در هر سه سطح رطوبت خاک مورد مطالعه در این آزمایش، مصرف 60 گرم کمپوست لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک نسبت به سطح 30 گرم آن، بر اثر افزایش شوری محلول خاک، رشد یونجه را به طور معنی داری کاهش داد. مصرف 30 گرم کمپوست لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک سبب بهبود تغذیه گیاه یونجه و افزایش کیفیت علوفه آن در شرایط با و بدون تنش کمبود آب شد.
    کلیدواژگان: پس ماندهای آلی، تنش خشکی، شوری
  • عزیزاله خندان میرکوهی، مرتضی شیخ اسدی، محمدرضا طاهری، مصباح بابالار صفحات 57-68
    به منظور بررسی تاثیر قارچ های آربوسکولار میکوریزا بر ویژگی های کمی و کیفی رشد ریشه، شاخه و گل لیزیانتوس، تلقیح با دو گونه آربوسکولار میکوریزا (Glomus mosseae و G. intraradices) و مخلوط این دو گونه، تحت سطوح مختلف فسفر (10، 20 و 40 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تحت شرایط گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که گیاهان تلقیح شده، رشد و تولید بیوماس بیشتری در مقایسه با گیاهان شاهد داشتند. تلقیح با قارچ های آربوسکولار میکوریزا به طور قابل توجه و معنی داری تعداد روز لازم تا گل دهی را کاهش و خصوصیات ساقه ی گل دهنده شامل طول و تعداد ساقه گل دهنده، تعداد و قطر گل و وزن تر کل گل در بوته را افزایش داد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که در سطح مناسبی از فسفر، تلقیح هر دو گونه قارچ ربوسکولار میکوریزا نسبت به کاربرد هر یک از آنها به تنهایی در افزایش کارایی شاخص های مورد بررسی موثرتر بود.
    کلیدواژگان: گونه قارچ، بیوماس، گیاه زینتی، ارگانیک، باغبانی پایدار
  • علی گنجعلی، عبدالله بیک خورمیزی *، مهرداد لاهوتی، هدی شفیعیان صفحات 69-82
    این آزمایش با دو ژنوتیپ عدس (MLC321 و MLC323)، دو سطح کلسیم (صفر و 5 میلی مولار به صورت کلسیم سولفات) و پنج سطح شوری (صفر، 4، 8، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بذرها در گلدان های پلاستیکی حاوی ماسه کاشته شده و نمونه برداری از گیاهان 6 هفته پس از کاشت انجام شد. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش معنی دار ارتفاع هر دو ژنوتیپ شد (P≤0.05). در هر دو ژنوتیپ، مجموع طول و سطح ریشه ها در شوری-های بیشتر از dS/m4 نسبت به شاهد به طور معنی داری کاهش یافت. کاهش معنی دار وزن خشک برگ نیز در سطوح شوری 12 و 16 دسی زیمنس بر متر در هر دو ژنوتیپ و وزن خشک ریشه در تمامی سطوح شوری (بجز شوری dS/m 4 در ژنوتیپ MLC323) مشاهده شد. تنش شوری باعث افزایش غلظت سدیم برگ و ریشه در هر دو ژنوتیپ گردید. در برخی سطوح شوری، غلظت پتاسیم و کلیسم برگ افزایش یافت. در حالی که غلظت این عناصر در ریشه کاهش یافت. تیمار کلسیم در ژنوتیپ MLC321 باعث افزایش معنی دار صفات ارتفاع گیاه و سطح و وزن خشک برگ در شوری dS/m 4 گردید. در ژنوتیپ MLC323، کاربرد کلسیم، غلظت سدیم ریشه را در شوری dS/m 8 و غلظت پتاسیم برگ را در dS/m 4 به طور معنی داری کاهش داد. در هر دو ژنوتیپ، تیمار کلسیم در سطوح بالای تنش (12 و 16 دسی زیمنس بر متر) نتوانست اثرهای منفی شوری را جبران نماید. به نظر می رسد که کاربرد سولفات کلسیم با توجه به نقش آن در تنظیم اسمزی، باعث محدود شدن آسیب های ناشی از تنش کم شوری (dS/m 4) بر گیاه عدس می شود.
    کلیدواژگان: سدیم، ویژگی های ریشه، تنظیم اسمزی
  • ایمان صیاد منصور، محمد صادق ابراهیمی، صالح حقی، جلال قلی پور صفحات 83-93
    توسعه آموزش های لازم برای تولیدکنندگان، زمینه ساز استقرار مدیریت توسعه پایدار در تولیدات گلخانه ای است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر فعالیت های آموزشی در بهبود مهارت های مدیریتی گلخانه داران بود. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بوده است که جامعه آماری آن را گلخانه داران دهستان براآن جنوبی شهرستان اصفهان تشکیل می دادند. جامعه مورد نظر شامل 180 واحد گلخانه ای بوده که حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 72 واحد برآورد گردید. نمونه گیری به شیوه نظام مند و به شکل تصادفی صورت گرفت. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای بود که روایی آن براساس نظرات اساتید تایید شده و برای تعیین میزان پایایی، از ضریب آلفای کرونباخ (88/0) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS صورت گرفت. یافته ها نشان داد که از دیدگاه گلخانه داران، آموزش های فنی بیشترین تاثیر را در بهبود مهارت های مدیریتی آنان داشته است. نتایج رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که متغیرهای آموزش در زمینه هایی نظیر: روش های مناسب آبیاری، برداشت اصولی محصول، عضویت در تشکلها و استفاده از وام و اعتبار رسمی نقش مثبتی در بهبود مهارت های مدیریتی گلخانه داران داشته و 03/50 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: کشت گلخانه ای، مهارت های فنی، مهارت های اقتصادی، مهارت های سازمانی
  • عطیه صندوقی، علی یوسفی، امیرمظفر امینی صفحات 95-106
    هدف این بررسی، ارزیابی عوامل موثر بر نگرش گلخانه داران خیار و گوجه فرنگی نسبت به تولید محصول سالم در شهرستان اصفهان می باشد. داده های مورد نیاز از طریق پیمایش میدانی، با طراحی و تکمیل پرسش نامه پژوهشگر ساخته به روش نمونه گیری طبقه ای از 110 نفر گلخانه دار، جمع آوری شد. جهت سنجش روایی و پایایی متغیرها به ترتیب از آماره KMO و ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. برای بررسی روابط علی بین متغیرها، از مدل های رگرسیونی استفاده شد و پارامترهای مدل از روش حداقل مربعات معمولی برآورد شدند. نتایج تحقیق بیانگر این واقعیت است که 85% گلخانه داران مورد مطالعه نگرش متوسط و مثبتی به تولید محصولات سالم داشتند و تنها 15% آنها نگرش منفی به تولید این محصولات دارند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین متغیرهای مورد مطالعه، متغیرهای حمایت های اقتصادی و فنی دولت، سازمان های آگاهی رسان، بهبود بازاریابی و بازاررسانی محصولات سالم و رسانه ها دارای تاثیر مثبت و متغیر سن دارای تاثیر منفی بر نگرش گلخانه داران نسبت به تولید محصولات سالم می باشند.
    کلیدواژگان: حمایت اقتصادی، حمایت فنی، بازاریابی
  • زهرا سراییان، نعمت الله اعتمادی*، مریم حقیقی، محمدعلی حاج عباسی، مجید افیونی صفحات 107-120

    هیدروکربن های نفتی یکی از مهم ترین آلاینده های خاک در مناطق نفت خیز می باشند. حضور این ترکیبات در خاک سبب ایجاد انواع تنش ها در گیاهان شده و شرایط را برای رشد گیاهان نامساعد می سازند. بنابراین، جهت ایجاد فضای سبز در مناطق آلوده نیاز به استفاده از گیاهان مقاوم به این تنش ها می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر حضور مواد نفتی در خاک به نسبت های صفر، 1/2، 87/3 و 25/12 درصد وزنی (هیدروکربن های نفتی: خاک) بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک دو گونه بومی و غیر بومی برموداگرس می باشد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، انجام شد. نتایج نشان داد که حضور 1/2 درصد وزنی هیدروکربن های نفتی در خاک سبب کاهش معنی دار 3/3 و 5 درصدی در میزان رنگ و تراکم چمن ها شد. حضور این میزان آلاینده در خاک، رشد برموداگرس بومی و غیربومی را 1/31 و 3/7 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. افزایش میزان آلاینده های خاک همچنین سبب کاهش معنی دار محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل و افزایش میزان پرولین داخلی گیاهان شد. همچنین، افزایش غلظت آلاینده ها تا میزان 1/2 درصد سبب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. ولی حضور مقادیر بیشتری از این مواد در خاک، فعالیت این آنزیم را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. به طور کلی، در انتهای آزمایش هر دو گونه چمن کیفیت ظاهری قابل قبولی داشتند و در نتیجه می توانند جهت کاشت در مناطق آلوده به هیدروکربن-های نفتی توصیه شوند؛ اگرچه وضعیت کیفیت و رشد برموداگرس غیر بومی در خاک های آلوده بهتر از برموداگرس بومی بود.

    کلیدواژگان: برموداگرس، مواد نفتی، رشد، کلروفیل، پرولین
  • حسن قربانی، مرتضی برمکی، یونس خیری زاده آروق * صفحات 121-133

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کشت مستقیم و نشاکاری مینی تیوبر سیب زمینی بر عملکرد و اجزای آن اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل یک تیمار کشت مستقیم و 8 تیمار کشت غیر مستقیم بود. برای تهیه نشا، از دو نوع گلدان (توربی و نایلونی) با چهار بستر کشت مختلف شامل: ماسه+ پیت ماس (1:1)، ماسه+ کود آلی تکمیلی کیمیا (1:1)، ماسه+ ورمی کمپوست (1:1) و ماسه+ خاک (1:1) استفاده شد. نتایج نشان داد که از لحاظ صفات میانگین عملکرد هر بوته، میانگین وزن تر غده، تعداد غده های کوچکتر و بزرگتر از 80 گرم، درصد وزن خشک غده، عملکرد بیولوژیک، درصد نشاسته و میزان نیترات غده ها بین تیمارها اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشترین میانگین عملکرد هر بوته، تعداد غده های بزرگتر از 80 گرم و عملکرد بیولوژیک از گلدان نایلونی با بستر کشت ماسه+ کود آلی کیمیا به دست آمد. بیشترین درصد ماده خشک غده و درصد نشاسته از گلدان توربی با بستر کشت ماسه+ خاک به دست آمد. بیشترین میانگین وزن تر غده در گلدان نایلونی با بستر کشت ماسه+ پیت ماس مشاهده شد. بیشترین تعداد غده های کوچکتر از 80 گرم و بیشترین میزان نیترات از کشت مستقیم حاصل شد. بستر کشت ماسه+ کود آلی تکمیلی کیمیا، با تامین همه عناصر ضروری مورد نیاز گیاه، با عملکرد بیشتر و تعداد بیشتر غده های بازارپسند نسبت به بقیه تیمارها، را می توان به عنوان بهترین بستر کشت در این تحقیق دانست.

    کلیدواژگان: بستر کشت، پیت ماس، کود آلی، ورمی کمپوست
  • صدیقه رضایی، علی نیکبخت*، نعمت الله اعتمادی، مصطفی یوسفی، محمد مهدی مجیدی صفحات 135-144

    یکی از مهمترین عوامل محیطی موثر بر رشد گیاهان، شرایط نوری متناسب با نیاز گیاه در زمان پرورش است. کاشت ارقام بستری گل لیسیانتوس با ارتفاع کوتاه، به علت تنوع رنگ و طولانی بودن مدت گل دهی آن، در حال توسعه می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سایه و همچنین پوشش های مختلف پلی اتیلن بر ویژگی های کمی و کیفی گل لیسیانتوس پاکوتاه رقم ماتادور، به عنوان یک گیاه الگو که مراحل اولیه رشد را در شرایط گلخانه ای می گذراند، انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پلاستیک های پلی اتیلن با درصدهای مختلف ماده افزودنی تثبیت کننده اشعه فرابنفش (صفر، 3، 5 و 8 درصد)، پوشش سایه انداز 50% و تیمار فضای باز (شاهد) بود. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین تعداد شاخه گل دهنده، تعداد گل باز در هر شاخه و قطر ساقه گل دهنده مربوط به پوشش پلی اتیلن با 8% ماده افزودنی تثبیت کننده اشعه فرابنفش (معادل 20% سایه) بود که اختلاف معنی داری را با تیمار 50% سایه نشان داد. بیشترین میزان فتوسنتز نیز در تیمار فضای باز به دست آمد و با کاهش میزان شدت نور، میزان فتوسنتز کاهش یافت. بر اساس نتایج این پژوهش، می توان چنین نتیجه گیری کرد که از آنجا که اختلاف معنی داری بین پوشش های حاوی ماده افزودنی تثبیت کننده اشعه فرابنفش با تیمار بدون پوشش در گل دهی لیسیانتوس مشاهده نشد، لذا کشت لیسیانتوس پاکوتاه رقم ماتادور را می توان در فضای باز توصیه نمود.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، گیاهان زینتی، پوشش گلخانه، شدت نور
  • لاله جوکار، عبدالمجید رونقی صفحات 163-174
    یکی از روش های سریع پاسخ گیاهان به افزودن کود، محلول پاشی است که منجر به صرفه جویی در مصرف کود نیز می شود. محلول پاشی عناصر کم مصرف یک روش مفید است، به ویژه در مواقعی که ریشه توانایی لازم برای جذب عناصر غذایی ضروری مورد نیاز گیاه از خاک را ندارد. میزان آهن قابل استفاده در خاک های آهکی با پ- هاش بالا برای گیاهان حساس به کمبود آهن، از جمله سورگوم، کم است. به منظور مقایسه اثر محلول پاشی منابع مختلف آهن بر ویژگی های رشدی، غلظت و جذب عناصر غذایی در گیاه سورگوم، آزمایشی در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار طراحی و اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح آهن (صفر، 90 و 180 میلی گرم آهن در لیتر) از سه منبع آهن (نانوکلات آهن، سکوسترین آهن 138 و سولفات آهن) بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطح آهن از هر سه منبع کودی، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع و میزان کلروفیل، غلظت و جذب آهن در اندام هوایی در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. با کاربرد محلول پاشی آهن، غلظت فسفر و منگنز در اندام هوایی سورگوم کاهش یافت؛ ولی بر غلظت فسفر، منگنز و آهن ریشه تاثیر معنی داری نداشت. اثر سطوح آهن مصرفی بر غلظت روی و مس اندام هوایی و ریشه سورگوم معنی دار نبود. بر اساس نتایج این پژوهش، کاربرد محلول پاشی سولفات آهن در مقایسه با سکوسترین آهن و نانوکلات آهن سبب افزایش رشد و بهبود برخی خصوصیات گیاه سورگوم در شرایط گلخانه می گردد که این نتیجه از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه می-باشد.
    کلیدواژگان: آهن، نانوکلات آهن، کمبود عناصر ریزمغذی
  • مریم اصلانی، سعید غلامرضایی، محمد صادق ابراهیمی صفحات 175-185
    هدف کلی از این تحقیق اولویت بندی نیازهای آموزشی گلخانه داران شهرستان نجف آباد در استان اصفهان می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی (پیمایشی- همبستگی) محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق را تمامی گلخانه داران شهرستان نجف آباد (143 نفر) تشکیل می داد که براساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه ای برابر با 70 نفر از آنها انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسش نامه بود که روایی آن از طریق بررسی نظرات متخصصان تعیین گردید و در پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که در حیطه های مختلف بیشتر از 7/0 تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که بیشتر گلخانه داران (1/47%) دارای مدرک کارشناسی و دارای سابقه کاری کمتر از 5 سال (6/78%) می باشند. همچنین، مساحت بیشتر گلخانه ها (1/87%) در دسته کوچکتر از 5000 متر مربع قرار داشت. نتایج تحقیق نشان داد که گرچه نیازهای آموزشی در مراحل مختلف مدیریت گلخانه متفاوت می باشد، اما می توان بیان نمود که به طور کلی مهمترین این نیازها عبارتند از: بهره گیری از پیشرفت های فنی جدید، آشنایی با ارم و پر بازده بذرها جهت کشت در گلخانه، روش های مبارزه با آفات گیاهان گلخانه ای و کاهش ضایعات محصول.
    کلیدواژگان: تولید کشاورزی، گلخانه، نیاز سنجی
  • زهره سید جمالی، علیرضا آستارایی، حجت امامی صفحات 187-205
    مواد آلی از ترکیبات مهم خاک هستند که اثرهای قابل ملاحظه ای بر فراهمی عناصر و بهبود خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک خاک دارند. رویکرد روزافزون استفاده از گیاهان دارویی، انجام تحقیقات گسترده در مورد آنها در جهت توسعه کشاورزی پایدار را ضروری می سازد. به منظور بررسی کاربرد مقادیر مختلف اسید هومیک، کمپوست و کود فسفر بر خصوصیات رویشی و جذب برخی عناصر کم مصرف در گیاه دارویی ریحان، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1390 اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح اسید هومیک (صفر، 10 و 20 میلی گرم در کیلوگرم خاک)، سه سطح کمپوست زباله شهری (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) و سه سطح فسفر (صفر، 10 و 20 میلی گرم در کیلوگرم خاک، از منبع کود سوپرفسفات تریپل) بودند. پس از برداشت، وزن خشک اندام هوایی، تعداد ساقه فرعی، ارتفاع ساقه و غلظت و جذب آهن، منگنز، مس و روی در اندام هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر اسید هومیک و کمپوست در سطوح دوم و سوم بر ارتفاع ساقه، تعداد ساقه فرعی و وزن خشک اندام هوایی گیاه ریحان در مقایسه با شاهد معنی دار بود؛ اما این دو سطح با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشتند. اثر متقابل اسید هومیک و کمپوست همراه با کود فسفر بر ارتفاع، تعداد ساقه فرعی و وزن خشک اندام هوایی معنی دار نبود. کاربرد اسید هومیک و کمپوست موجب افزایش معنی دار غلظت عناصر آهن، منگنز، روی و مس در اندام هوایی گیاه شد و کاربرد کودهای آلی فراهمی عناصر آهن، منگنز، روی و مس در خاک را افزایش داد. اثر متقابل اسید هومیک و کمپوست در خاک بر غلظت آهن، منگنز، روی و مس گیاه و مقادیر قابل دسترس در خاک معنی دار بود. در اثر متقابل اسید هومیک و کمپوست همراه با فسفر، کاربرد فسفر اغلب موجب کاهش غلظت آهن، منگنز، روی و مس گیاه و مقادیر قابل دسترس آنها در خاک شد. لیکن، بررسی این برهمکنش ها نشان می دهد که کاربرد کودهای آلی می تواند اثر منفی ناشی از زیادی فسفر بر فراهمی این عناصر را تا حدی بهبود بخشد و استفاده از آنها در جهت بهبود شرایط شیمیایی خاک و افزایش خصوصیات رشدی گیاه ریحان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، کودهای آلی، فراهمی عناصر، کودهای شیمیایی
|
  • M. Safaei, J. Panahandeh, S.J. Tabatabaei, A.R. Motallebi Azar Pages 1-8
    Lettuce (Lactuca sativa L.)، as a leafy vegetable، has considerable economic benefits. Although nowadays the tendency is to grow lettuce hydroponically، growers use different nutrients solutions for lettuce production and there is not an optimal nutrients solution for lettuce production in Iran. Therefore، an experiment was carried out to introduce the optimal solution out of current solutions in the market for lettuce production. In this experiment، effects of four nutrients solutions (Hoagland and Arnon، NSHoag; Knop’s، NSKnop، England، NSUK، and University of Tabriz solution، NSUT) on two cultivars of lettuce (Siahoo and Conquistador) were assessed. The experiment was conducted as a completely randomized blocks design with four replications at Faculty of Agriculture، University of Tabriz، Iran، and traits such as total soluble solids (TSS)، panel test، percentage of leaf dry matter and leaf nitrogen، potassium، phosphorus، calcium and nitrate contents were assessed. Results showed that different nutrients solutions had significant effect on nutrients concentration and some of the qualitative characteristics of lettuce. The highest percentage of dry mater، leaf nitrogen and potassium content، were observed in Knop’s، UT and Hoagland solutions، respectively. Interaction between cultivar and nutrients solution became significant on panel test results. Hoagland and Knop’s solutions in Conquistador cultivar and England and Hoagland solutions in Siahoo cultivar showed maximum panel-test results. Nutrients solutions didn’t have significant effects on other traits. Therefore، it is concluded that Hoagland nutrients solution was the best solution for qualitative traits in lettuce production. But، it is necessary to analyze these nutrients solutions for lettuce yield and economic aspects.
    Keywords: Leafy vegetable, Optimal nutrients solution, Panel test
  • L. Jokar, A. Ronaghi, N. Karimian, R. Ghasemi-Fasaei Pages 9-19
    To evaluate the effects of different levels of iron (Fe) (from Fe-nano-chelate and Fe-EDDHA sources) on growth parameters، concentration and absorption of Fe and some nutrients in cowpea (Vigna unguiculata) in a calcareous soil، a greenhouse experiment was conducted based on completely randomized design with three replications. Treatments consisted of four levels of Fe (0، 0. 135، 0. 270 and 0. 405 mg Fe per kg soil as Fe-nano-chelate or Fe-EDDHA). The studied soil (Fine-loamy، carbonatic، thermic، Typic Calcixerepts) had a loam texture with low available Fe content. Results showed that application of both Fe fertilizers increased shoot dry-matter yield، root dry matter yield، number of pods per plant، weight of pods and seeds per plant، grain weight per pot، shoot Fe concentration and Fe uptake by cowpea as compared to control treatment. Some of the evaluated growth parameters at all levels of Fe from Fe-nano-chelate source were higher than the Fe-EDDHA source and some were the same and had no significant difference. Application of both Fe-nano-chelate and Fe-EDDHA decreased phosphorus and manganese concentrations in shoots as compared to control treatment. Concentration of zinc and cooper in shoots was not significantly affected by the Fe level. In conclusion، lower rates of Fe-nano-chelate were required، as compared to Fe-EDDHA، to alleviate iron deficiency in cowpea grown in calcareous soils.
    Keywords: Growth parameters, Nano, fertilizers, Essential Nutrient
  • H. Abedini Aboksari, D. Hashemabadi, B. Kaviani Pages 21-36
    in order to study the effect of organic compounds and phosphate bio-fertilizer on some of the quantitative and qualitative attributes of ivy geranium (Pelarginum peltatum)، a factorial experiment، based on randomized complete blocks design، was carried out using two factors including phosphate bio-fertilizer (Barvar-2) at two levels (B0: no phosphate bio-fertilizer and B1: application of phosphate bio-fertilizer) and different substrates at 8 levels (M1: garden soil + sand، M2: garden soil + cocopeat + solid waste compost، M3: garden soil + sand + water tank soil، M4: garden soil + cocopeat + water tank soil، M5: garden soil + sand + solid waste compost، M6: garden soil + sand + solid waste compost + water tank soil، M7: sand + leaf mold + cocopeat + solid waste compost and M8: sand + tea waste compost + cocopeat + water tank soil)، with 4 replications and 256 plants. In this study، number of leaves، leaf area index، number of florets، anthocyanin content of petal، dry weight of shoots and roots and shoot phosphorus were evaluated. Results showed that both direct effects and interactions were significant on all traits. The best treatment was M8B1 (phosphate bio-fertilizer and sand + tea compost + cocopeat + water tank soil) as compared to other treatments. In general، the phosphate bio-fertilizer with M8 substrate can substitute or complete phosphate chemical-fertilizer in order to grow ivy geranium.
    Keywords: Organic compounds, Phosphorus, Morphological traits, Physiological attributes
  • Sh. Mahmoudi, N. Najafi, A. Reyhanitabar Pages 37-55
    Improvement of plant nutrition is one of the approaches for augmenting the drought stress tolerance in plants. Due to low organic-matter content in most soils in arid and semi-arid regions of Iran، application of organic-wastes’ compost can increase water-holding capacity of the soil and improve plant nutrition. So، in this study، the interactive effects of soil moisture and municipal sewage-sludge compost were investigated on some soil chemical properties and concentration of nitrogen (N)، phosphorus (P)، potassium (K)، calcium (Ca) and magnesium (Mg) in alfalfa (Medicago sativa cv. Garehyounjeh) forage in greenhouse conditions. A factorial experiment، based on randomized complete blocks design with three replications، was conducted with two factors of soil moisture at three levels (0. 81FC-FC، 0. 56FC-0. 75FC and 0. 35FC-0. 50FC) and sewage sludge compost at four levels (0، 15، 30 and 60 g/kg of soil). The results showed that the main and interactive effects of sewage sludge compost and soil moisture on the concentration of N، P، K، Ca and Mg in alfalfa forage and electrical conductivity (EC)، pH and K concentration in soil solution were significant. As soil moisture content decreased، the concentration of N، K، Ca and Mg in alfalfa forage and the EC and K concentration of soil solution significantly increased; while the concentration of P in alfalfa forage and pH of soil solution were significantly decreased. In all the studied soil water contents in this experiment، application of 60 g sewage-sludge compost per kg of soil as compared to the 30 g/kg level، significantly decreased alfalfa growth by increasing the salinity of soil solution. Under well-watered and water-deficit stress conditions، application of 30 g sewage-sludge compost per kg of soil improved alfalfa nutrition and its forage quality.
    Keywords: Alfalfa, Compost, Drought stress, Organic wastes, Salinity, Soil moisture
  • A. Khandan Mirkohi, M. Sheikh Asadi, M.R. Taheri, M. Babalar Pages 57-68
    In order to study the effects of mycorrhizal fungi on quantitative and qualitative traits of roots، shoots and flower of Lisianthus، the inoculation with two mycorrhizal fungi isolates (Glomus mosseae and G. intraradices) and their blend was experimented under different levels of phosphorus (10، 20 and 40 mg/kg soil) in a factorial trial، based on a randomized complete blocks design، under greenhouse conditions. The results indicated that inoculated Lisianthus plants had better growth and higher biomass compared to the non-mycorrhizal plants. Inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi significantly reduced number of required days to flowering and increased flowering stem characteristics including length and number of flowering stems، number of flowers، mean flower diameter and fresh weight of flowers per plant. The results revealed that under optimum level of phosphorus، mixture of the two arbuscular mycorrhizal fungi performed better than either of them in increasing the efficiency of the studied indices.
    Keywords: Fungal isolates, Biomass, Ornamental plant, Organic, Sustainable horticulture
  • Pages 69-82
    This experiment was conducted with two genotypes of lentil (MLC321 and MLC323), two levels of calcium (0 and 5 mM Ca2+ as CaSO4) and five salinity levels (0, 4, 8, 12 and 16 dS/m) as a factorial experiment, based on completely randomized design with three replications. Seeds were sown in plastic pots and sampling of seedlings was done after 6 weeks. Results showed that in both genotypes, plant height decreased at all salinity levels (P≤ 0.05). At higher salinity levels (more than 4 dS/m), total root area and root length were decreased in both genotypes. In both genotypes, significant reduction in leaf dry weight was observed at 12 and 16 dS/m salinity levels, and root dry weight at all salinity levels (except 4 dS/m in MLC323 genotype). Salt stress increased the concentration of sodium in leaves and roots of both genotypes. Potassium and calcium concentrations of leaves increased at some salinity levels; while the concentration of these elements decreased in the roots. In MLC321 genotype, calcium treatment significantly (P≤ 0.05) increased plant height and leaf area and dry weight at 4 dS/m salinity level. In MLC323 genotype, calcium treatment significantly (P≤ 0.05) reduced sodium concentration of roots at 8 dS/m and leaf potassium at 4 dS/m salinity level. In both genotypes, calcium treatment at high levels of salinity (12 and 16 dS/m) was unable to offset the negative effects of salinity. It seems that using calcium sulfate, due to its role in osmoregulation, can limit the damages caused by low salinity (4 dS/m) in lentil.
    Keywords: Sodium, Root characteristics, Osmoregulation
  • I. Sayad-Mansour Ebrahimi, S. Haghi, J. Gholipour Pages 83-93
    Development of training courses for producers could create a basis for management of sustainable development in greenhouse productions. The main purpose of this study was to investigate the effect of training courses on improving managerial skills of greenhouse owners. This study used a descriptive and correlation survey method in which the population of the study included greenhouse owners in South-Baraan district، Isfahan Township. The considered population consisted of 180 greenhouses. According to Cochran''s formula، the sample size for this population was estimated at 72. Sampling was performed randomly. The research tool was a questionnaire، which its validity was approved by using some university professors’ opinions. Reliability of the questionnaire was determined by Cronbach’s Alpha coefficient (0. 88). Data were analyzed using SPSS software. The results showed that from the point of view of greenhouse owners، technical educations had the greatest impact on improving their management skills. Results of multiple regression (stepwise method) showed that training courses such as: appropriate methods of irrigation، appropriate methods of harvest product، membership in organizations and appropriate methods of use the formal credit had positive role in improving the managerial skills of greenhouse owners and explain 50. 03% of changes in dependent variable.
    Keywords: Greenhouse cultivation, Technical skills, Economical skills, Organizational skills
  • A. Sandoghi, A. Yousefi, A. M. Amini Pages 95-106
    The aim of this study was to evaluate the factors affecting the attitude of cucumber and tomato greenhouse farmers toward production of healthy crops in Isfahan County. Data were collected on a sample of 110 farmers through face-to-face interviews based on a comprehensive structured questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire was initially evaluated on a pre-test study respectively by using Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) criteria and Cronbach’s alpha coefficient. Factors influencing farmers'' attitudes were assessed by using linear regression model and ordinary least squares (OLS) estimation. Results indicated that most greenhouse farmers (85%) had moderate and positive attitudes about production of healthy crops and only 15% had negative attitudes. In addition، economic and technical supports by the government، awareness of the related organizations، marketing and media have a positive effect on the farmers'' attitudes toward production of healthy crops and there is a less positive attitude with increasing the age of farmers.
    Keywords: Economic support, Technical support, Marketing
  • Z. Saraeian, N. Etemadi, M. Haghighi, M.A. Hajabbasi, M. Afyuni Pages 107-120

    Petroleum hydrocarbons (PHs) are one of the most important soil contaminants. Presence of these compounds in soil may cause some stresses to plants and make the growth conditions unfavorable. Thus، for landscaping in the contaminated areas، tolerant plants to these stresses are needed. The aim of this research was to determine morphophysiological characteristics of two native and non-native bermudagrass species in a soil with 0، 2. 1، 3. 87 and 12. 25 percent by weight PHs: soil. A factorial experiment، based on randomized complete blocks design with three replications، was performed in research greenhouse of College of Agriculture، Isfahan University of Technology، Isfahan، Iran. Results showed that application of 2. 1% PHs to soil significantly reduced color and density of bermudagrasses (3. 3% and 5%، respectively)، and the growth of native and non-native species was reduced by 31. 1% and 7. 3%، respectively. Relative water content and chlorophyll content were significantly decreased and proline content was increased، when soil pollutant content by PHs was increased. Also، the increase in contaminants content up to 2. 1% increased catalase activity. But، higher rates of contamination reduced its activity، as compared to control. Conclusively، both bermudagrass species had acceptable turf quality and therefore could be recommended to be used in PHs-polluted soils; although quality and growth of non-native bermudagrass was better than the native one.

    Keywords: Petroleum contaminants, Bermudagrass, Catalase enzyme
  • H. Ghorbani, M. Barmaki, Y. Kheirizadeh Arough Pages 121-133

    This research was performed to study the effect of direct planting and transplanting of potato minituber on its yield and yield components. The experiment was designed as a randomized complete blocks with nine treatments and three replications. Treatments were one direct and eight indirect planting. In order to prepare the nursery، two types of pots (peat and nylon) and four types of substrates including sand + peat moss (1:1)، sand + Kimiya organic fertilizer (1:1)، sand + vermicompost (1:1) and sand + farm soil (1:1) were used. Results showed that there was significant difference in regard to mean yield per plant، mean wet weight of tuber، number of tubers smaller and greater than 80 g، percent dry weight of tuber، biologic yield، starch percentage and nitrate content of tubers. The highest mean tuber yield per plant، number of tubers greater than 80 gr and biologic yield belonged to plants in nylon pots with substrate of sand + Kimiya organic fertilizer. The highest percentage of starch and tuber dry matter belonged to plants in peat pots with substrate of sand + soil. The highest mean wet weight of tubers belonged to nylon pots with substrate of sand + peat moss. The highest number of tubers lower than 80 g and the highest nitrate content was obtained by direct planting. The sand+ Kimiya organic fertilizer، which provides the necessary elements for plant growth، with more yield and number of marketable tubers، could be the best substrate as compared to other substrates used in this experiment.

    Keywords: Substrate, Peat moss, Organic fertilizer, Vermicompost
  • S. Rezai, A. Nikbakht, N. I. Etemad, M. Yousefi, M.M. Majidi Pages 135-144

    One of the effective environmental factors on plant growth is proper lighting condition during its growth period. Planting bedding varieties of dwarf Lisianthus is developing due to its various colors and long flowering-period. This study was conducted to investigate the effect of shade and different polyethylene covers on quantitative and qualitative characteristics of dwarf Lisianthus (Eustoma grandiflorum) cv. Matador، as a template plant which spends its primary growth stage under greenhouse conditions. Treatments included polyethylene plastic with different percents of UV-stabilizer additive (0، 3، 5 and 8%)، 50% shading cover، and open space (control). Results showed that the highest number of flowering stems، open flowers and flowering stem diameter were observed by 8% UV- stabilizer (20% shade)، and had significant difference with 50% shade treatment. Maximum photosynthesis rate was obtained in control and was decreased with reduction of light intensity. To sum up، the results suggest that since no significant difference was observed in flowering characteristics between various coverings with UV-stabilizer ability and control، thus، growing dwarf Lisianthus cv. Matador could be recommended in open spaces.

    Keywords: Urban green space, Ornamental plants, Greenhouse cover, Light intensity
  • L. Jokar, A. Ronaghi Pages 163-174
    One of the fast responding methods of plants to fertilizer application is foliar application، which saves fertilizer consumption too. Foliar application of micronutrients is a useful method، especially when roots are unable to absorb necessary elements from soil. The amount of available iron (Fe) in calcareous soils، with high pH، is low for sensitive plants، such as sorghum، to Fe deficiency. To compare the effect of foliar application of different Fe sources on growth traits، concentration and uptake of nutrients in sorghum، a greenhouse experiment was conducted as a completely randomized design with three replications. Treatments consisted of three levels of Fe (0، 90 and 180 mg Fe/L) from three sources of Fe (Fe nano-chelate، Fe-EDDHA and FeSO4. 7H2O). Results showed that application of all three sources of Fe increased shoot and root dry matter yield، plant height، leaf chlorophyll content، shoot Fe concentration and uptake as compared to control treatment. Foliar application of Fe reduced concentrations of P and Mn in shoot، but had no significant effect on root P، Mn and Fe concentrations. Concentration of Zn and Cu in shoot and root of sorghum was not affected by level of Fe application. Based on the results of this experiment، foliar application of FeSO4. 7H2O compared to Fe-EDDHA and Fe nano-chelate can increase growth and improve some characteristics of sorghum plants under greenhouse conditions. This result is economically affordable as well.
    Keywords: FeSO4.7H2O, Iron nano, chelate, Deficiency of micronutrients
  • M. Aslani, S. Gholamreza Ebrahimi Pages 175-185
    The purpose of this research was to assess and priority the training needs of greenhouse owners in Najaf-Abad county، Isfahan province، Iran. This research was an applied research and in terms of data collection was a survey research. The study population included all greenhouse owners (N=143) in Najaf-Abad county. The sample population was selected by using Kerjci and Morgan table (n=70). The main instrument used in this study for data collection was questionnaire. Validity of the questionnaire was confirmed by experts’ viewpoints. Reliability of the questionnaire was confirmed by examining Alfa Cronbach coefficient، which was obtained as more than 0. 7 in most of the categories. Results of the research showed that most greenhouse owners (47. 1%) had bachelor degree and work experience of less than 5 years (78. 6%). The area of most greenhouses (87. 1%) was less than 5000 m2. The results revealed that although educational needs at different stages of greenhouse management are different، but the most important of these needs can be summarized as: taking advantage of new technological developments، introducing high-yield seed varieties suitable for growing in the greenhouse، methods of pest control in greenhouses and reduction of agricultural products’ wastes.
    Keywords: Agricultural production, Greenhouse, Need assessment
  • Z. Seid Jamali, A.R. Astaraei, H. Emami Pages 187-205
    Organic matters are important soil components which have considerable effects on phytoavailability of nutrients and improvement of soil physical، chemical and biological properties. The increasing demand for medicinal plants necessitates extensive research on them for sustainable agricultural development. In order to assess the effects of different levels of humic acid، compost and phosphorus (P) on growth traits and some micronutrients’ uptake by basil medicinal plant (Ocimum basiilicum L.) a factorial experiment was conducted in 2011 using a completely randomized design with three replications. Treatments consisted of three levels of humic acid (0، 10 and 20 mg/kg of soil; H1، H2 and H3، respectively)، three levels of urban waste compost (0، 5 and 10 ton/ha; C1، C2 and C3، respectively) and three levels of P (0، 10 and 20 mg/kg of soil، as triple super phosphate، P1، P2 and P3، respectively). After harvesting the plants، parameters such as dry weight of aerial parts، number of lateral branches، plant height and concentration and uptake of Fe، Mn، Cu and Zn in aerial parts were measured. Results showed that the effects of humic acid (at H2 and H3 levels) and compost (at C2 and C3 levels) were significant on height، number of lateral branches and shoot dry weight، as compared to control; but these two levels did not have significant difference. Interaction of humic acid and compost، along with P، on plant height، number of lateral branches and dry weight of shoots was not significant. Application of humic acid and compost increased significantly the concentration of Fe، Mn، Zn and Cu in plant shoots، and availability of Fe، Mn، Zn and Cu in soil was increased with the application of organic fertilizers. Interaction of humic acid and compost on concentration of Fe، Mn، Zn and Cu in plant and soil was significant. In interaction of humic acid and compost with P، the application of P reduced concentration of Fe، Mn، Zn and Cu in plant and their availability in soil. But، study of these interactions showed that application of organic fertilizers can somehow improve the negative effects of P on availability of these elements، and therefore، application of these fertilizers is recommended for improving soil chemical conditions and enhancement of growth traits of basil plant.
    Keywords: Medicinal plants, Organic fertilizers, Phytoavailability, Chemicl fertilizers