فهرست مطالب

مجله پژوهش علوم انسانی
پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1393)

  • وی ژه نامه حقوق
  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن سواری، حیدر پیری، صدیق قادر عثمان صفحه 1
    یکی از پدیده های رایج و فراگیر در عرصه تحولات بین المللی، همچنین از چالش برانگیز ین مسائل در مباحث حقوق اسلامی و متون حقوق بین الملل، بحث عملیات انتحاری (یا به تعبیر ایدئولوژیک اسلامی، استشهادی) است که طی دهه های اخیر با توجه به نو بودن این پدیده در جهان معاصر و نبود نصوص قطعی در این خصوص، در ادبیات حقوقی و دکترین اسلامی غالبا نوعی تشتت آراء و تعبیرهای متفاوتی به چشم می خورد. این پدیده شوم هم نماد خشونت است و هم خود موجب خشونت های بعدی می شود. در نگاه عمیق به این رویه، درمی یابیم که انسان باانگیزه های گوناگون علاوه بر از بین بردن و زوال حق حیات دیگران، جان خود را نیز درخطر قرار می دهد. که در این پژوهش سعی خواهیم کرد آن ها را نقل کرده و در مقایسه با دیگر نظرات موردنقد قرار دهیم.
    کلیدواژگان: عملیات انتحاری (استشهادی)، اسلام، حقوق بین الملل، تروریسم
  • ستار عزیزی، محمد جواد جعفری، مهرناز خردمندنیا صفحه 31
    جنایت علیه بشریت به عنوان یکی از مهم ترین جنایات بین المللی، در ماده 7 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری، به عنوان یکی از جرایم موضوع صلاحیت دیوان قرار گرفته است. اولین بار از این عبارت در بیانیه مشترک دولت های فرانسه، روسیه و بریتانیای کبیر در 24 می 1915 استفاده شد. در این بیانیه بر لزوم محاکمه اشخاص مسوول در حکومت عثمانی به خاطر کشتار مردم ارامنه تحت عنوان جنایت علیه بشریت تاکید شد.
    عناصر لازم در تعریف این جنایت از بدو ورود این مفهوم در حقوق بین الملل کیفری، دچار تحولات و تغییرات شده است. قدرت های فاتح جنگ دوم جهانی به هنگام تدوین اساسنامه دادگاه بین المللی نورمبرگ، در تعریف این جنایت لازم دانستند که اقدامات مجرمانه در ارتباط و پیوند با مخاصمه مسلحانه روی داده باشد. در واقع هدف آن بود که اقدامات مجرمانه ارتکابی در زمان صلح، تحت پوشش قرار نگیرد و به این ترتیب کشورها در خصوص رفتارشان با اقلیت ها و یا با مردم مستعمرات خود تحت تعقیب قرار نگیرند. این رویکرد در ماده 5 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری یوگسلاوی سابق (ICTY) نیز اتخاذ شد و ارتکاب جنایت علیه بشریت تنها هنگامی قابل تعقیب و مجازات دانسته شد که «در زمان مخاصمه مسلحانه خواه بین المللی یا داخلی روی داده باشد» تدوین کنندگان این ماده در دبیرخانه ملل متحد معتقد بودند که این محدودیت در حقوق بین الملل عرفی وجود دارد. هیجده ماه بعد و در زمان تصویب اساسنامه دادگاه بین المللی کیفری رواندا (ICTR) شرط ارتباط ارتکاب جنایات علیه بشریت با مخاصمه مسلحانه کنار گذاشته شد؛ اما در توضیح این اقدام تاکید شد که این امر برخلاف مقررات حقوق بین الملل عرفی اتخاذ شده است. با این وجود، شعبه تجدید نظر دیوان بین المللی کیفری یوگسلاوی سابق (ICTY) معتقد بود که در حقوق بین الملل عرفی معاصر، نیازی به وجود ارتباط میان ارتکاب جنایات علیه بشریت و وجود مخاصمه مسلحانه نیست. تدوین کنندگان اساسنامه دیوان بین المللی کیفری نیز از همین رویه تبعیت کردند. یکی دیگر از عناصر مهم در تعریف جنایت علیه بشریت به لزوم وجود برنامه و سیاست دولتی در ارتکاب جنایت علیه بشریت مربوط می شود. در حالی که شعبه تجدیدنظر دیوان بین المللی یوگسلاوی سابق در قضیه ی «کوناراچ» بر این عقیده بود که در ارتکاب جنایت علیه بشریت ضرورتی بر وجود عنصر «سیاست دولتی» نیست اما تدوین کنندگان اساسنامه دیوان بین المللی کیفری وجود این شرط را جزء عناصر لازم در تعریف این جنایت دانسته اند. دیوان عالی کانادا نیز در یکی از آرا خویش ورود عنصر «سیاست دولتی» در تعریف جنایت علیه بشریت را از جمله تحولات در مفهوم جنایت علیه بشریت در نظام حقوق بین الملل عرفی دانست. در این مقاله تلاش بر آن است که حذف شرط ارتکاب جنایت علیه بشریت در زمان مخاصمه مسلحانه از یک سو و ورود عنصر سیاست دولتی در تعریف جنایت علیه بشریت مورد بررسی و مداقه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جنایت علیه بشریت، مخاصمه مسلحانه، سیاست دولتی، گسترده یا سیستماتیک
  • سیدسجاد کاظمی صفحه 49
    در قوانین کیفری ایران دزدی دریایی به عنوان یک جرم مستقل مورد جرم انگاری قرار نگرفته، اجزاء و ارکان آن مشخص نشده است، هرچند که لازم است که قانون خاص دزدی دریایی در حقوق داخلی از سوی قانونگذار مورد تصویب قرار گیرد اما تا زمان تصویب چنین قانونی برای محاکمه و مجازات دزدان دریایی دستگیرشده، از مقررات عمومی کیفری در این رابطه باید بهره گرفت. در پژوهش حاضر به همان شیوه و طریقی که در مورد جرایم داخلی استفاده می شود، دزدی دریایی نیز همانند یک جرم عمومی داخلی تعریف شده و ارکان سه گانه آن شناسایی شده است. به دیگر سخن همان گونه که در مورد جرایم علیه اشخاص و علیه اموال عمل می شود با این توضیح که ابتدائا از نظر مفهومی مورد تعریف قرار گرفته و در ادامه ارکان و عناصر قانونی، مادی و معنوی آن ها به بحث و بررسی گذاشته می شود، تلاش خواهد شد براساس مقررات داخلی و همچنین برخی اسناد بین المللی که کشور ما عضو آن هاست و دیگر مقررات بین المللی، جرم دزدی دریایی به مانند یک جرم داخلی تعریف شده، درباره ارکان سه گانه آن صحبت شود و در نهایت براساس قوانین داخلی، کیفرهای قابل اعمال برای مرتکبان در فروض و حالت های مختلف مشخص گردد.
    کلیدواژگان: مسوولیت کیفری، دزدی دریایی، دریای آزاد، سرقت مسلحانه، آدم ربایی
  • شهرام محمدی، کامبیز محمدی صفحه 71
    حقوق کیفری علمی در آغازین سده نوزدهم در یک فضای فکری جرم مدارانه با آثار اندیشمندانی مانند سزار بکاریا صاحب متولد شد. کتاب جرایم و مجازات ها موجب بروز رویکردی علمی به بزهکار، بزه و کیفر شد و مسئولیت اخلاق مدارانه بزهکار، مبنای تعیین کیفر شد. با ظهور مکتب تحققی در اواخر سده نوزدهم؛ مفاهیم متداول حقوق جزای کلاسیک و نحوه اقدام قضات در تعیین کیفر با انتقادات اساسی روبه رو شد. نحوه نگرش علمی این مکتب به بزه، آغازگر پیدایش رشته جدیدی در زمینه علوم جنایی در شاخه تجربی تحلیلی به نام «جرم شناسی» گردید. محورهای مورد تاکید این علم در شناسایی علل بزهکاری، توجه به شخصیت بزهکار است و بر این اساس پیشنهاد تغییر و تحول نهادهای کیفری و دقت نظر در «حالت خطرناک» را ارائه می دهد. بررسی تحولات حقوق کیفری و اندیشه های حاکم بر آن نشان می دهد غالب مکاتب فکری (اعم از فلسفی و جرم شناختی) که حول محور جرم مجرم شکل گرفته اند به نوعی سعی در نظریه پردازی پیرامون آن در جهت کنترل ارتکاب جرم داشته اند. از این رو همه مکاتب فکری حقوق کیفری به نوعی درصدد مدیریت ریسک جرم برآمدند.
    کلیدواژگان: حالت خطرناک، ریسک جرم، ارزیابی و مدیریت، سیاست کیفری، تدابیر پیشگیرانه
  • علیرضا تقی پور، فاطمه متقی صفحه 97
    سقط جنین یکی از مباحث رانگیز در جوامع بشری از دیرباز تا کنون بوده است. قوانین و سیاست های حاکم بر کشورها از سه دیدگاه مختلف پیروی می کنند. نخست، ممنوعیت مطلق سقط جنین، که به تقدیس حیات و آموزه های دینی تمسک می جوید. دوم، آزادی مطلق سقط جنین که به آزادی کامل اراده و تسلط مطلق مادر بر جان خود عقیده دارد. سوم، آزادی نسبی که سقط در مواردی خاص را تجویز می کند. این گروه، نه از ارزش ها و اصول جامعه دور می شوند و نه گریبان گیر مشکلات ناشی از ممنوعیت سقط، همانند: افزایش مرگ ومیر مادران به علت سقط های غیربهداشتی، افزایش کودکان ناقص الخلق و تحمیل هزینه نگهداریشان به جامعه می گردند. ایران در دسته ی اخیر جای دارد.
    جنین از پیدایش تا تکامل نهایی دو مرحله را طی می کند. نخست، پیش از ولوج روح؛ دوم، پس از دمیده-شدن روح. سقط جنین در همه ی مراحل از محرمات شرع مقدس اسلام است، اما اغلب فقها به استناد اصل حرج، سقط جنین قبل از ولوج روح، چه به موجب ناقص الخلقه بودن جنین و چه به موجب داشتن تهدید جانی برای مادر را مجاز دانسته اند. در این راستا ماده واحده سقط درمانی در تاریخ 3/10/1384 به تصویب رسید که مجوز سقط جنین را با رضایت زن، به علت ناهنجاری های جنینی و بیماری مادر توام با تهدید جانی وی، قبل از ولوج روح تحت نظر پزشکی قانونی می دهد. هرچند تصویب چنین قانونی، گامی مثبت است و از تاثیرات منفی ممنوعیت سقط تا حدودی اجتناب می نماید، اما ثغور این ماده کاملا مشخص نیست و ابهامات موجود در آن، موجب اتخاذ رویه های متفاوتی در عمل شده است.
    کلیدواژگان: سقط جنین، سقط درمانی، ولوج روح، ناهنجاری جنینی، بیماری مادر
  • فردین مرادخانی صفحه 121
    نمایندگی یکی از مفاهیم دوران مدرن است. البته این مفهوم در دوران گذشته نیز دارای تاریخی طولانی می باشد. این مقاله سعی دارد نشان دهد که چگونه نمایندگی به عنوان مفهومی جدید در دوران مدرن پدیدار شد. در این مقاله به پیدایش کلمه نمایندگی و معنای جدید آن اشاره خواهد شد وسپس با اشاره ای به افکار برخی از متفکران از جمله توماس هابز، ادموند بورک و سی یس، تفاوت این مفهوم جدید با مفاهیم مشابه و هم مرز آن نشان داده شده است. یکی از دشوارترین مراحل تاسیس نمایندگی در دوران جدید تفکیک نمایندگی از این مفاهیم بود. اگرچه نمایندگی به عنوان یکی از راه حل های اجرای حاکمیت مردم در نظر گرفته شده است، اما آن را به عنوان تناقضی در نظریه حاکمیت مردم نیز دانسته اند وبرخی اندیشمندان سعی در ارایه راه حلی برای این مشکل نموده اند. در پایان به اهمیت مفهوم نمایندگی در پیدایش نظام های جدید اشاره نموده ایم. البته این مقاله به بررسی مباحث آغازین نمایندگی اکتفا نموده است و به تحولات دیگر آن در سده های نپرداخته است.
    کلیدواژگان: نمایندگی، شخص، انعکاس، منفعت، حاکمیت
  • فریدون جعفری، نسرین جمشیدی صفحه 139
    مفهوم «حقوق شهروندی» از جمله مفاهیم حقوقی است که اخیرا در گفتمان سیاسی و اجتماعی جامعه رونق گرفته است. مفهومی که ترجمان حقوق و آزادی های مشروع و عمومی جامعه و اساسی ترین نیازهای عمومی هر ملتی را در برمی گیرد. شهروندی از جمله مفاهیم نو پدیدی است که به طور ویژه به برابری و عدالت توجه دارد و در نظریات اجتماعی، سیاسی و حقوقی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. در اجرای عدالت کیفری در جامعه نیز حفاظت و پاسداری از حقوق شهروندان امری لازم و ضروری است، چرا که اجرای عدالت کیفری نیز خود در راستای حمایت از حقوق شهروندان صورت می گیرد تا دست متجاوزان از تعدی به حقوق آنان کوتاه شود. در این راستا قوانین مختلفی جهت پاسداری از حقوق شهروندی به تصویب می رسد اما آنچه مهم می نماید اجرای صحیح این قوانین است. بنابراین نوشتار حاضر به دنبال بررسی و تبیین جایگاه حقوق قضایی شهروندی در آیین دادرسی کیفری با لحاظ حقوق موضوعه ی ایران از جمله منشور ابلاغی حقوق شهروندی است.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، حقوق شهروندی، قانون اساسی، منشور شهروندی
  • محمد مولودی، رسول فرهانی صفحه 161
    در دادرسی مدنی مدعی مکلف است ضمن دسترسی به دلیل معتبر و ارائه آن در مرجع قضایی، ادعای خویش را به اثبات برساند. مطابق دیدگاه سنتی مدعی ملزم به ارائه دلیل از جانب خود بود و نمی توانست دلیل اثبات ادعا را از طرف مقابل یا شخص ثالث تحصیل نماید. اما امروزه این دیدگاه منسوخ شده است و مطابق سازوکار افشای سند، هنگامی که سند به عنوان یکی از مهم ترین ادله مدنی، در اختیار طرف مقابل یا حتی شخص ثالث باشد، مدعی می تواند افشای آن را به منظور اثبات ادعای خود خواستار شود. پژوهش حاضر درصدد است، طی یک مطالعه ی نظری و تطبیقی، موضع نظام های حقوقی آلمان، ژاپن، فرانسه، انگلیس و ایران را نسبت به این سازوکار تشریح نماید.
    کلیدواژگان: مدعی، طرف مقابل، اشخاص ثالث، دادگاه، اثبات
  • شهرام زرنشان، امیر امانی صفحه 183
    عمر ناهنجاری به درازای تاریخ و عمر ناهنجاری سیاسی به درازای تاریخ حکومت هاست. تروریسم یک عمل خشونت آمیز با اهداف سیاسی است که عمری به درازای تاریخ دارد. پیشگیری از اعمال ناهنجار در سطح اجتماع وظیفه حکومت هاست. عناصر، مبانی و مختصات حکومت در جهت رفتار با افراد اجتماع می تواند میزان رضایت مندی فرد را مشخص نماید. شیوه و روش حکومت قانون، دموکراسی است چراکه افراد خود واضع و تابع آن هستند. تروریسم یک نقض قاعده اجتماعی و حقوقی است با اقداماتی ارعابی در جهت ناامن نمودن اجتماع که در پاره-ای موارد از شکل حقوقی خارج و شکل سیاسی به خود می گیرد. حکومت دموکراسی توانایی این را دارد که به عنوان زمینه ساز پیکره تدابیر و اقدامات پیشگیرانه تلقی شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری، دموکراسی، تروریسم، حقوق بین الملل
  • فیض الله جعفری، مینا بلوری فر صفحه 203
    قرارداد آتی قراردادی است که فروشنده بر اساس آن متعهد می شود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که در زمان انعقاد عقد تعیین می کنند، بفروشد و در مقابل، طرف دیگر قرارداد متعهد می شود آن کالا را با آن مشخصات خریداری کند. جهت تضمین اجرای قرارداد، طرفین در ضمن عقد متعهد می شوند مبلغی را به عنوان وجه تضمین نزد اتاق پایاپای بورس بگذارند و نیز متناسب با تغییرات قیمت آتی، وجه تضمین را تعدیل کنند و اتاق پایاپای از طرف آنان اختیار دارد متناسب با تغییرات، بخشی از وجه تضمین هر یک از طرفین را به عنوان اباحه تصرف در اختیار دیگری قرار دهد و او حق استفاده از آن را خواهد داشت تا در سررسید باهم تسویه کنند. از دیدگاه برخی حقوقدانان و فقها، قرارداد آتی شاخه ای از بیع است. در مقابل بعضی بزرگان، معتقدند قرارداد آتی قراردادی است صرفا در قالب ماده 10 قانون مدنی و تحت حکومت آزادی اراده طرفین عقد. بنابراین در این مقاله شناخت ماهیت قرارداد آتی را مدنظر قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: قرارداد آتی، ابزار مشتقه، شرط اجل، اوصاف قرارداد
|
  • Hasan Savari, Heidar Piri, Sedigh Ghader Osman Page 1
    One of the most common and widespread phenomena in international society developments as well as most controversial issues in Islamic and International Law is suicide operations (Kamikaze) which unfortunately during the latter decades have been extended. Due to the novelty of the phenomenon in the contemporary world and lack of definitive rules in this regard, there are different interpretations between Islamic doctrine and legal literature. On the other hand, in light of the international law especially international humanitarian law suicide operation has been considered as a prominent sample of terrorism- unless in some very restrict exceptional situation of international armed such an operation could be authorized. So, in this paper comparative analysis in Islamic jurisprudence and modern international law, with their various aspects of both areas will be explored.
    Keywords: Suicide Attacks, Islam Jurisprudence, International Law, Terrorism
  • Sattar Azizi, Mohammad Javadjafari, Mehrnaz Kheradmandnia Page 31
    As one of the most important international crimes, crimes against humanity in Article 7 of the Statute of the International Criminal Court, as a court of criminal jurisdiction has been. The first of these consists in the Joint Declaration of the Government of France, Russia and Great Britain in 1915 was 24.In this statement stressed the need to hold individuals accountable for the killing of Armenians under Ottoman rule was asserted as a crime against humanity. Elements in the definition of the crime of entering the notion of international criminal law, the developments and changes. The victorious powers of World War II, when drafting the Statute of International Court of Nuremberg, in the definition of the crime, be aware that criminal acts connected with the armed conflict have.The idea was that the criminal acts committed in time of peace, are not covered, and thus thecountriesabout the behavior of minorities or people for their colonies not to prosecute. Statute of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia approach in Article 5 (ICTY) was also adopted and the prosecution and punishment of crimes against humanity only when it was known that "in time of armed conflict, whether international or domestic is happening," the drafters of this matter in the UN Secretariat believed that there are restrictions on the rights of public international law. Eighteen months after the passage of the Statute of the International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR) requirement of crimes against humanity related to the armed conflict was excluded,But the explanation of this action was to emphasize that this is contrary to public international law has been adopted. However, the International Court of Criminal Appeals Chamber of the ICTY (ICTY) argued that in contemporary public international law, there is no link between crimes against humanity and there is no armed conflict. Statute of the International Criminal Court, the drafters of the same procedures were followed. Another important element in the definition of crimes against humanity related to the need for programs and policies in committing crimes against humanity. While the Appeals Branch of the International Tribunal for the Former Yugoslavia in the case of "Kvnarach" was believed that the "public policy" is not a necessary element of a crime against humanity, but the drafters of the Statute of International Criminal Court is considered this provision as a necessary elements in the definition of the crime. In the one of the votes of the Supreme Court of Canada, the element of "public policy" in the definition of crimes against humanity, was considered one of the most important developments in the concept of crimes against humanity under public international law.This paper suggests that the Removal of condition crimes against humanity during the armed conflict on the one hand and public policy element in the definition of crimes against humanity are investigated and examined.
    Keywords: crimes against humanity, armed conflict, public policy, widespread or systematic
  • Seyyed Sajjad Kazemi Page 49
    Iran's penal laws on piracy as an independent offense is not criminalized, components and elements isn’t specified, However, it is necessary that the particular act of piracy in the internal law passed by the legislature be. But the passage of such a law to prosecute and punish pirates captured the Penal provisions should be utilized in this regard. In this article The same way and manner used in domestic crime, a crime of piracy as defined by the domestic public and the foundations of the Triple be identified. In other words, as in the case of crimes against persons and against property act Defined primarily in terms of explaining the concept has been And more elements of the legal elements, material and spiritual, they would be discussed, Efforts will be based on internal regulations, as well as some international documents that our country is a party According to local regulations, as well as some international documents that our country is a party And international law, the crime of piracy as defined by an internal mass, Talk about the three pillars are ultimately based on domestic law, the applicable penalties for perpetrators on different assumptions and conditions should be determined.
    Keywords: Criminal responsibility, piracy, High Sea, robbery, kidnapping
  • Shahram Mohammadi, Kambiz Mohammadi Page 71
    The scientific criminal law has been established in 19th century by scholars such as Becaria. His book “on crime and punishment” created a scientific approach to crime, criminal and punishment. At the late of 19th century the positivist theorist posed lots of critiques on classical criminal law and its institutions. Their specific scientific approach to crime developed a new empirical science: criminology. They emphasis on criminal personality and a critical concept named “dangerous state”. Studying the criminal law developments shows that almost all philosophical and criminological theories tried to control crime. Therefore in all theories management of crime risk has been mentioned.
    Keywords: dangerous state, crime risk, management, evaluation, criminal policy, crime prevention
  • Alirezataghipoor, Fatemehmotaghi Page 97
    Abortion is one of the most controversial subjects in human societies since a long time ago. Laws and policies of countries follow three different routes. First, forbid abortion due to respecting life and religion doctrine. Second, absolute liberty should be dedicated to pregnant women since they have the absolute authority on their lives. Third, relative liberty should be allowed which would allow women to abort under some specific circumstances. The third group neither ignores the principles of the society nor needs to confront with predicaments which could come from abortion forbidding, such as increment of mothers’ death tolls owing to insanity abortion, increasing deformed newborns, and imposing guardianship expenses to the community.Fetus since its genesis until its final evolution, experiences two traverses. The first is before intromission of spirit and the second one would be after spirit inspiration. Abortion is forbidden regardless of the matter, yet most of clerics with respect to difficulty issues, have allowed it before intromission of spirit. It is allowed if a fetus was deformed or there is a possibility of death for their mothers. Therefore, on December 12, 2005, a law was passed to license abortion with consent of the mother due to anomaly of a fetus and possible death for its mother before intromission of spirit to the fetus under the supervision of forensics. Although passing such a law would have some positive impacts and it could decrease the negative impacts of abortion somehow, ambit of this note was not clear completely. Due to these facts, different approaches have been assumed. In the present study, fundamentals the single article was considered juridically and legality and some ambiguities were considered.
    Keywords: Fetus Abortion, Therapeutic Abortion, Spirit Intromission, Fetus Anomaly, Mother Disease
  • Fardin Moradkhani Page 121
    Representation of one of the concepts of modern times, however, this concept has a historical past. This article attempts to show how this representation has emerged as a new concept in modern times. In this article a new meaning to the term and its agencies will and then with reference to the opinion of some scholars for example Thomas Hobbs, Edmond Burk and Sieyes the difference between this new concept with similar contexts and its boundary is shown. One of the most difficult steps in establishing representative in modern times was the separation representation of these concepts. Although representative as one of the solutions to the implementation of the popular sovereignty is intended but it is also known as contradictions to the theory of popular sovereignty and some scholars have attempted to provide a solution to this problem.At the end of the importance of the creation of new systems have pointed. However, this paper examines the early issues of representation and other developments in the next centuries it has not been discussed.
    Keywords: Interest, Person, Reflex, Representative, Sovereignty
  • Fereydoon Jafari, Nasrin Jamshidi Page 139
    The concept of "Citizenship Rights" including the legal implications of the recent political and social discourse has flourished. The concept of self-expression and public rights and freedoms of every nation takes the most basic public needs. Among the emerging concepts of Citizenship equality and justice that focuses on the theories of particular social, political and legal, has a special place. The criminal justice community to protect and preserve the rights of citizens is necessary, because the penal justice is done in order to protect the rights of citizens to hand over their rights abuses shortened. This is why the various laws passed to protect the rights of citizens, but what is important for the proper implementation of these laws. Thus, this paper seeks to examine and clarify the legal status of citizenship rights in the Criminal Procedure Code with regard to Iranian law, including the Charter of citizenship Rights notified.
    Keywords: Citizens Charter, Constitution, Criminal Procedure Code, Citizenship Rights
  • Mohammad Molodi, Rasool Farhani Page 161
    In civil proceeding, plaintiff is require meanwhile access to valid evidence and provide it in the judicial authority, prove his claim. According to the traditional view, plaintiff is required to provide evidence from on behalf of himself and he could not obtained evidence proving claim from another party or third party. But today the view outdated and according to mechanism of disclosure of document, when document as one of the most important evidence, be in control another party or third party, plaintiff can request disclose it in order to prove his claim. The present research aims at a theoretical and comparative study, position of the legal system of Germany, Japan, France, England and Iran explain to the mechanism.
    Keywords: plaintiff, another party, third parties, court, proving
  • Shahram Zarneshan *, Amir Amani Page 183
    The Life of Abnormality is as Long as The Time of History and also The Lifetime of Political Abnormality is tantamount of The Age of States. Likewise, The Age of Terrorism as a Violence Action with Policy Purposes is Longley. Prevention of Violence Actions in Society is Duty of States. Elements, Basis and Features of State for Conducting Individuals can Determine amount of Satisfaction of Them. The Rule of Law Method is Democracy Because Individuals are Founder and likewise Follower of It. Terrorism is Breach of A Legal and Social Rule with Ghastly Actions for Making Insecurity in Society, that in some cases takes a Political Form. Rule of Democracy can be as Kind of Policy and also a Pre emptive Plan.
    Keywords: Prevention, Democracy, Terrorism, International Law
  • Feizollah Jafari, Mina Bolorifar Page 203
    A future contract is a contract whereby the seller undertakes to sell In certain maturity, a certain amount of goods at a price determined at the time of conclusion of the contract are determined, On the contrary,the other party undertakes to purchase that good with those Specifications To guarantee the performance of the contract, the parties as an condition undertake to pay some money to the clearing exchange and Consistent with changes of future prices modify the guarantee and the clearing exchange is allowed to give this money to the other based on price change and he or she can use it untill they settle. From the perspective of some lawyers and jurists future contract is a kind of sale contract. On the other side somebody believe future contract is a contract in frame of article 10 of civil code and under free will of parties. So the aim of this paper is Understanding of the nature of future contract.
    Keywords: Future Contract, Derivative Means, Period Term, Descriptions of Contract