فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 21 (زمستان 1393)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 21 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید احمد میرزایی*، کاظم غریب آبادی، محمدهادی رضاییان پور صفحه 1

    بر اساس سند راهبردی تعامل بین المللی 2013 وزارت دفاع انگلستان، این کشور قصد دارد از پتانسیل های نرم خود در حوزه دیپلماسی دفاعی برای رسیدن به اهداف و منافع ملی استفاده نماید، که از آن جمله می توان به مشارکت وزارت دفاع در فرایندهای انتخاباتی، تشکیل مجالس قانون گذاری، ساختارسازی دولتی و قضایی در کشورهای در حال گذار به دموکراسی، و همکاری های دفاعی در عرصه های سایبری، فرهنگی و آموزشی، اشاره نمود. مقاله حاضر به دنبال این است تا با روش توصیفی- تحلیلی نشان دهد که دیپلماسی دفاعی جدید انگلستان شامل چه برنامه هایی بوده و پیامدهای منفی آن بر امنیت ملی ایران چیست. همچنین، فرض این مقاله بر این است که انگلستان به دنبال افزایش حضور و نفوذ خود در خاورمیانه؛ بویژه محیط امنیتی پیرامونی ایران بوده و دیپلماسی دفاعی این کشور امنیت ملی ایران را تهدید می کند. لذا با بررسی و واکاوی استراتژی و سیاست های انگلستان طبق سند 2013 و همچنین، جایگاه ایران در اسناد راهبردی انگلستان و تبیین و تشریح محیط امنیتی پیرامونی ایران، به این نتیجه رسیده ایم که راهبرد دیپلماسی دفاعی انگلستان، تهدیدی جدی برای امنیت ملی جهموری اسلامی ایران است.

    کلیدواژگان: امنیت ملی ایران، دیپلماسی دفاعی، سند راهبرد تعامل دفاعی، وزارت دفاع انگلستان، دیپلماسی دفاعی انگلستان
  • لیلا رئیسی دزکی، محمد کفاش نیری صفحه 31
    جهانی شدن به عنوان فرآیندی که بیشترین تاثیر را بر تعاملات و روابط انسانی بر جای می گذارد، موجب گردیده تا نقش و جایگاه فرد انسانی و حقوقی که بر آن مترتب است، از توجه ویژه ای در نزد افکار عمومی مردم، و دولتها و سازمان های بین المللی برخوردار گردد، به گونه ای که شاهد جهانی شدن حقوق بشر در راستای قواعد آمره شدن آن هستیم. بر این اساس، جهانی شدن حقوق بشر با تعدیل اصل حاکمیت و عدم مداخله زمینه مداخله نظامی در امور داخلی کشورها را تحت عنوان مداخلات بشر دوستانه و مسئولیت حمایت از حقوق نقض شده فرد انسانی فراهم ساخته است. در این بین، بحران سوریه و وقایعی که از آن تحت عنوان نقض حقوق بشر نام برده می شود، لزوم شناخت و بررسی میزان مطلوبیت و مشروعیت مداخله بشر دوستانه در این کشور را امری ضروری می سازد. شناخت و بررسی که می تواند نشان دهد که حقیقت واقعی مداخله در سوریه و نقض حاکمیت آن تحت عنوان مداخله بشر دوستانه نمی تواند برگرفته از تحولات جهانی حقوق بشر در فرآیند جهانی شدن به ویژه در راستای حمایت از حقوق انسان، جایگاه وی و نقض حقوقی که بر وی مترتب است، باشد؛ بلکه انگیزه های سیاسی با توجیه نقض حقوق بشر در پشت صحنه بحران سوریه آشکار می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حقوق بشر، جهانی شدن حقوق بشر، اصل عدم مداخله، اصل حاکمیت، مداخله بشر دوستانه
  • طهمورث حیدری موصلو، مراد کاویانی راد صفحه 63
    بخشی از رفتار سیاسی بازیگران بین المللی در قالب ایجاد چالش ژئوپلیتیک در مناسبات واحدهای سیاسی نمود می یابد که هدف آن تحمیل اراده یا افزایش هزینه های مادی و معنوی کشور رقیب است. منطقه ژئوپلیتیک خلیج فارس عرصه هماوردی دو سازه هویتی ایرانی-شیعی در برابر سازه هویتی عربی-سنی و کشمکش سرزمینی کشورهای منطقه بوده که در این میان مناسبات ایران و امارات متحده عربی بر سر مالکیت جزایر سه گانه، نمود رسانه ای و دیپلماتیک پرهیاهویی داشته است. حافظه تاریخی ملت ایران نسبت به یکپارچگی ملی حساسیت بالایی دارد؛ به گونه ای که همه جریان های سیاسی آن، جدای از جهت گیری ایدئولوژیک شان بر همبستگی ملی و پیوستگی سرزمینی تاکید جدی دارند. نوشتار حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از داده های کتابخانه ای بهدنبال پاسخ به این سوال است که امارات متحده عربی از رهگذر برساختن تهدید ایران به دنبال چیست و ادعاهای امارات نسبت به جزایر سه گانه چه پیامدی را به دنبال داشته است. نتایچ پژوهش نشان می دهد که کشور امارات متحده عربی از رهگذر برساختن تهدید ایران از یک سو به دنبال تقویت بنیادهای ضعیف همبستگی ملی در امارات هفتگانه است و می خواهد با ایجاد چالش ژئوپلیتیک از طریق بین المللی کردن کشمکش سرزمینی بر هزینه های اصل قابل مذاکره نبودن مالکیت جزایر از سوی ایران بیفزاید. از طرف دیگر، پیامد این ادعاها و چالش ژئوپلیتیکی امارات، سبب همبستگی و وحدت ملی در ایران شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، همبستگی ملی، خلیج فارس، امارات متحده عربی، جزایر سه گانه
  • دیان جانباز، روح الله ملکی عزین آبادی صفحه 89
    تحولات سریع و شتابان سیاست جهانی در عصر جهانی شدن و فناوری اطلاعات و ارتباطات از یک سو و تحولات نظری همگام با این تحولات نظری از سوی دیگر، بر پویایی رشته روابط بین الملل و شاخه های فرعی آن تاثیر ژرفی بر جای نهاده است. این تحولات به نوبه خود زمینه ای را برای تعریف و بررسی مفاهیم در گفتمان ها و پارادایم ها، تنوع و تعدد مفاهیم نو در روابط بین الملل، مطالعه کنش انسانی و رویه کنشگران بین المللی و تاثیر آن بر این حوزه را فراهم آورده است. این رویه تا آنجا پیش رفته است که نمی توان بدون بررسی تحول در مفاهیم و جایگاه مطالعه تکثر معنایی، سپس تاثیر تنوعات و تحولات نظری در تکثر معنایی و تحول مفهومی، درک عمیقی از موضوعات و روش شناخت رشته روابط بین الملل داشت. بنابراین، فرض این مقاله آن است که تحولات سیاست جهانی و تکثرات نظری ملازم با آن، زمینه ساز تحول در چهار حوزه بستر دانش روابط بین الملل، مفاهیم بنیادین، امر معنایی و قلمرو موضوعی آن گردیده است که در این پژوهش سعی می شود به آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، مفاهیم سنتی، تحول مفاهیم، چند بستری شدن دانش، امر معنایی
  • سید یوسف قرشی صفحه 119
    در سال های اخیر سیاست هسته ای ایران، یکی از بحث انگیزترین مسائل روابط بین الملل بوده؛ به گونه ای که در اغلب نشست های سران کشورها به رغم عدم حضور ایران، از آن سخن به میان آمده است. برخی بر این باورند که سیاست هسته ای جمهوری اسلامی ایران و نحوه تصمیم گیری در خصوص انتخاب گزینه های بدیل را نمی توان بر پایه نظریه های رایج تصمیم گیری یا «پارادایم تحلیلی» تفسیر و تبیین کرد؛ لذا نیازمند به کارگیری نظریه های جدید و اتکا به رویکردهای تصمیم گیری متفاوت هستیم.
    در نوشتار حاضر با معرفی و تشریح اصول و مفروضه های «نظریه سایبرنتیک تصمیم» نشان داده می شود که این چارچوب نظری از قدرت تبیین بیشتری در مقایسه با سایر رهیافت ها به منظور بررسی سیاست هسته ای جمهوری اسلامی ایران برخوردار است. نویسندگان بر این باورند که در چاچوب نظریه سایبرنتیک، تمرکز بر متغیر حیاتی «دستیابی به چرخه سوخت هسته ای» اصل رفتاری جمهوری اسلامی ایران در سیاست هسته ای بوده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، مدل تصمیم گیری، سیاست هسته ای، نظریه سایبرنتیک تصمیم، چرخه سوخت هسته ای
  • محمد جعفر جوادی ارجمند، سیدمحسن توکلیان، ناهید قمریان نصر آبادی صفحه 147
    در کشورهایی با تنوع قومیتی و مذهبی مانند ایران، مساله ادغام قومیت ها در یک چارچوب کلان هویت بخش که به همبستگی ملی منجر شود، برای ایجاد و حفظ امنیت پایدار ضروری است. این مقاله با تاکید بر هویت قومی مردم کرد، موانع فرایند ادغام این قومیت در هویت ملی را بررسی می کند. همجواری منطقه کردستان ایران با اقلیم کردستان عراق و کردستان ترکیه، تبلیغات جدایی طلبانه و قوم گرایانه خارجی به همراه ناآرامی های متناوب و تنش های گاه خشونت آمیز، نگاه ویژه به این منطقه به طور عام و بررسی هویت و فرهنگ کرد به طور خاص را در جهت ایجاد و حفظ امنیت پایدار در منطقه ضروری می سازد. فرضیه این مقاله مبتنی بر این است که آنچه منطقه کردستان را در مقابل این تبلیغات سوء و نفاق-افکنانه به عنوان بخشی از خاک ایران حفظ کرده، ادغام هویت مردم کرد در هویت ملی است؛ لیکن این ادغام با چالش ها و موانعی روبهروست؛ از جمله مشکلات اقتصادی منطقه و نابرابری های ناحیه ای، تبلیغات تجزیه طلبانه و فرصت طلبانه بیگانگان، تبعیضات مذهبی و نگاه امنیتی به این منطقه و تحولات کردستان عراق، که باید در جهت رفع این مشکلات با نگاهی کارشناسانه اقدام کرد. این پژوهش ضمن ارائه پیشنهادهایی برای رفع این مشکلات بر آن است که باید در چهار حوزه سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و مذهبی نسبت به منطقه کردستان سیاست ها و رویکردها (نگاه ها)ی پیشین دچار تغییر و تعدیل گردد.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، کردستان، هویت، قومیت، چالش های امنیتی
  • محسن خلیلی، امیر عباسی خوشکار صفحه 183
    هدف از نگارش مقاله، بررسی آموزه های ام القرا، تمدن ایرانی و ائتلاف است؛ از این دیدگاه که کدام یک از دکترین ها با سیاست خارجی ایران قرابت نظری بیشتری دارد. پرسش اصلی این است که چرا از میان آموزه های سه گانه ام القرا، تمدن ایرانی و ائتلاف، رهنامه ام القرا، قابلیت مناسب تری برای توجیه و شکل دهی رفتار سیاست خارجی ایران در دوران پساامام خمینی دارد؟ فرضیه مقاله این بود که با توجه به ویژگی های جهان شمولی و اسلامی بودن اهداف و نیز گفتمان تجویزی موجود در سیاست خارجی و حضور فرهنگ سیاسی مبتنی بر اسلام شیعی آرمانی حاکم بر سیاست خارجی، آموزه ام القرا توانایی گسترده تری را برای تفسیر سیاست خارجی ایران داراست. نقد دو آموزه تمدن ایرانی و ائتلاف (به دلیل کم توجهی به نقش اسلام در سیاست خارجی و کم رنگ دانستن منافع اسلامی و آرمانی شیعی در پیوند با منافع ملی) یافته اصلی پژوهش است. شیوه جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و روش تحلیل داده ها، تبیینی- مقایسه ای است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، آموزه های سیاست خارجی، ام القرا، تمدن ایرانی، ائتلاف
  • مهدی براتعلی پور صفحه 219
    الگوی صلح دموکراتیک جان راولز با رسمیت بخشیدن به «مردمان» و تمایزگذاری بین جوامع «لیبرال دموکرات»، «پایگانی شریف»، «تحت فشار»، «دیکتاتوری های خیرخواه» و «دولت های قانون شکن» در عرصه بین المللی، عدالت جهانی را در راستای «معقولیت» در روابط بین کشورها به تصویر می کشد. این مفهوم از عدالت، بنیاد های اخلاقی جهان شمول را به نفع «اجماع همپوشان سیاسی» کنار می نهد. این الگو می کوشد این چندگونگی را با بهره گیری از مفاهیم «کثرت گرایی معقول»، «اجماع همپوشان سیاسی» و «دموکراسی جهان شهری» شناسایی کند. اکنون پرسش این است که آیا الگوی صلح دموکراتیک توجیه مناسبی برای شناسایی چندگونگی فرهنگی مردمان در عرصه بین المللی به شمار می آید.
    در نگاهی انتقادی، این الگو از آموزه جامعی سردرمی آورد که همچنان با اولویت بخشیدن به «ارزش های خاص لیبرالی»، «تصویری فراگیر و جهان شمول از بنیاد های اخلاقی» برای جامعه بین المللی بسامان درسرمی پروراند؛ به گونه ای که بر اساس آن، می توان به مداخلات بشردوستانه و تجویز جنگ عادلانه علیه «دیگری» دون مرتبه دست یازید. دستاورد این پژوهش آن است که می توان با ایجاد تعدیلاتی در الگوی صلح دموکراتیک، آن را در شناسایی چندگونگی فرهنگی مردمان کامیاب دانست. بنابراین تعدیلات، صلح دموکراتیک با ارایه «رویکردی حداقلی»، «ذات گروی مفهومی» و «نگاهی اتوپیایی-واقع گرا» سمت وسوی رادیکالی نسبی گرایی فرهنگی و جهان شمول گرایی لیبرالی را در سیاستگذاری جهانی بی اثر می سازد.
    کلیدواژگان: صلح دموکراتیک، جان راولز، قانون مردمان، معقولیت، اجماع همپوشان سیاسی، جنگ عادلانه، چندگونگی فرهنگی
|
  • Seyed Ahmad Mirzaie, Kazem Gharib Abadi, Mohammad Hadi Rezaien Page 1

    According to United Kingdom’s defense ministry international defense engagement strategy document 2013, this country intends to make use of soft power potentials in field of defense diplomacy for achieving national interests and objectives. This program includes the participation of defense ministry in election process, formation of legislative assemblies, forming the structure of governments and judiciary in countries where they are passing through transition to democracy. It also includes defense cooperation in cyber, cultural and educational fields. The present article by a descriptive-analytical method examines the content of this new defense diplomacy and its negative implications for Iran. The underlying hypothesis of the article is that the United Kingdom wants to strengthen its presence and influence in the Middle East particularly in security zones surrounding Iran and this strategy is a threat to Iran’s national security. The article after analyzing 2013 document and its strategies and policies has come to a conclusion that the defense strategy of the United Kingdom is a serious threat to national security of Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Iran's national security, defense diplomacy, international defense engagement strategy, UK ministry of defense, British defense diplomacy
  • Leila Raisi Dazki, Mohammad Kaffash Nayyeri Page 31
    Globalization as a process that highly affects human interactions and relationship and have attracted special attention among people’s public opinion, governments and international organizations, in a way that the role and place of human being and the rights that he is entitled to, have become very important; such that we are witnessing the globalization of human rights has become jus cogens. On this basis globalization of human rights has led to adjustment of the principle of sovereignty and non-interference. As a result the grounds have been prepared for military intervention in the internal affairs of the countries on the pretext of humanitarian intervention and the responsibility about the breach of individual human rights. In this regard it becomes necessary to evaluate the level of desirability and legitimacy of humanitarian intervention in Syria taking into consideration the crisis in this country and the ensuing events that are considered as violation of human rights. An understanding which shows the real truth behind the intervention in Syria and violation of her sovereignty under the pretext of humanitarian intervention is not under the impact of global developments of human rights and the globalization process which supports human rights and object the breach of them but it is all done with political motives and the justification behind it is the violation of human rights.
    Keywords: Globalization, human rights, globalization of human rights, the principle of non, interference, humanitarian intervention
  • Morad Kavianirad, Tahmores Heidari Mosello Page 63
    Some parts of the political behavior of international actors is reflected through geopolitical challenge in relations of political units, the aim of which is to impose their will or increase the material and spiritual cost of the rival country. The Persian Gulf geopolitical region is witnessing confrontation of two belief and identity systems among the littoral states, i.e. Iranian Shiite identity and Arab Sunni identity. In this context the differences of Iran and the United Arab Emirate on the three Islands (the Lesser Tunb, the Greater Tunb and Abu Musa) have created diplomatic and media row. The Iranian people are historically very sensitive about national and territorial integrity. In a way that all political groups not withstanding their ideological tendency are united on the question of national and territorial integrity. The present article with a descriptive analytical method and using library data wants to answer this question that what intention the United Arab Emirates is pursuing? What consequences do the territorial claims by UAE will have for Iran? The finding of the study shows that the United Arab Emirates on the one hand wants cover up her own basic weakness of national cohesiveness of seven emirates and on the other hand by posing a geopolitical challenge to Iran and internationalizing the problem makes the principle of non-negotiability of the issue of the three islands more costly for Iran. Contrary to this expectation this UAE challenge has led to more solidarity and national integration among the Iranian people.
    Keywords: Geopolitics, national solidarity, Persian Gulf, the United Arab Emirates, triple islands
  • Dayan Janbaz, Roholah Malakei Page 89
    The fast and quick developments of global politics in globalization and information and communication technology era on the one hand and theoretical developments associated with this evolution on the other hand have made profound impact on international relations and its sub branches. These developments on its turn prepared the ground for defining and examining concepts in discourses and paradigms multiplicity and diversity of new concepts in international relations, studying human action and the practices of international actors and its impact on this field. Therefore, one cannot have a deep understanding of the subjects and method of comprehension of international relations until examines the developments in concepts and the place of semantic multiplicity and also the impact of theoretical diversity on semantic multiplicity and concept development. Therefore, the hypothesis of article is that the developments of world politics and the semantic diversity associated with it prepares the ground for development in four fields, i.e. the science of international relations, fundamental concepts, semantic affairs and thematic scope which the present research deals with it.
    Keywords: international relations, traditional concepts, evolution of concepts, Context multiplication of knowledge, semantic issues
  • Seyed Yousef Ghorashi Page 119
    In recent years, Iran’s nuclear policy has become one of the most important and controversial issues in international relations so that it is being discussed in most international meetings despite the absence of Iran. Some believe that Iran’s nuclear policy and way of decision making about the alternative choices cannot be explained on the basis of existing theories of decision making or analytical paradigm; therefore, there is the need for a new theory and different decision making approach. The present article initially introduces and explains principles and assumption of “cybernetic theory of decision” then it concludes that this theoretical framework has a better explanative ability for examining the nuclear policy of Iran. The authors are of the view that within the framework of cybernetic theory focusing on vital variable of “obtaining nuclear fuel cycle” has been the pivot of Iran’s nuclear policy.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Nuclear policy, decision, making model, Cybernetic Theory of decision making, Nuclear fuel cycle
  • Mohammad Jafar Javadi Arjomand, Mohsen Tavakolian, Nahid Ghamaryan Page 147
    In countries like Iran where there is ethnic and religious diversity the question of attracting the ethnic group to national mainstream which leads to national integration is important for maintaining a durable and sustained security. The present article wants to examine the obstacles on the way of attracting the Kurdish ethnic group to national mainstream and formation of a national identity. The Iranian Kurdistan province due to its proximity to Iraqi Kurdistan, Turkey’s Kurdish populated provinces and separatist and ethnic propaganda and unrest and tension gets affected. For this reason it becomes necessary to pay special attention to this region for maintaining peace, stability and security. The underlying hypothesis of the present article is that Iranian Kurds have kept their affinity with mainland despite distorted and divisive propaganda but this relation is facing challenge and obstacles. These challenges relate to economic problems, unbalanced regional development and separatist propaganda and security oriented look to the region. Therefore there is a need to have a comprehensive and expert look at the region to evaluate the problems and find solution for it. The present article gives suggestion for solving the problems of Iranian Kurdistan province in four sectors, i.e. political, cultural, economic and religious. The authors are of the view that the existing approach to region should be revised.
    Keywords: identity, Ethnicity, sustained security, Kurdistan, security challenges
  • Mohsen Khalili, Amir Abbas Khoshkar Page 183
    The purpose of writing the present paper is to study the Umm al-Qura, Iranian Civilization and the coalition and alliance doctrines. Which one of the above doctrines is related to foreign policy of Iran? Why among the three said doctrines, the doctrine of Umm-al-Qura can better explain the foreign policy of Iran and shaping of the post Imam Khomeini era foreign policy behavior? The underlying hypothesis is that taking into consideration the universalistic and Islamic feature and objectives and also prescriptive discourse of Iranian foreign policy, prevalence of Islamic culture in foreign policy, based on idealistic Shiite Islam, the doctrine of Umm- al-Qura has a better capability for explaining and interpreting Iran’s Foreign policy. The finding of the study shows that the other two doctrines are not suitable to explain Iran’s foreign policy due to their lack of attention to role of Islam in foreign policy and undervaluing the Islamic idealistic Shiite interest in connection with national interests. The method of data collection is library materials and analyzing data is explanative-comparative.
    Keywords: Iran's foreign policy, doctrines of foreign policy, Umm al Qura, Iranian civilization, coalition
  • Mehdi Baratalipour Page 219
    John Rawls model of “democratic peace” by recognizing “peoples” and distinguishing between the “democrat liberal”, “hierarchical nobles”, “Burdened”, “Benevolent Absolutism” societies and outlaw governments in international arena visualizes international justice in line of “reasonability” and not rationality in relations among the countries. This concept of justice puts aside universal moral foundation in favour of “political overlapping consensus”. Now the question is whether this model of democratic peace recognizes cultural diversity in international arena. The critical argument of the present paper is this model is trying to recognize this diversity with taking advantage of the concept of reasonable pluralism, but eventually it also leads to a dream of universal utopian image of the moral foundations necessary for well-ordered international community, in a way which can proceed to humanitarian intervention and just war against the detestable “other”. The finding of the study is that by certain modifications in “democratic peace model” we can consider it successful in recognition of cultural diversity. Therefore, on the basis of this modification democratic peace by offering a “minimal approach”, “conceptual essentialism” and “realistic-utopian view” neutralizes cultural radical relativism and universalistic liberalism in world policy making.
    Keywords: Democratic Peace, John Rawls, the law of peoples, reasonability, political overlapping consensus, just war, cultural diversity