فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 28 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صیاد درویشی *، عبدالرحمن میرزاخانی صفحات 13-38
    زمینه وهدف

    در خلال سالهای اخیر مفاهیمی مانند هوش سازمانی و سلامت سازمانی به ویژه در سازمان های خدماتی که تمرکز بر کیفیت وکسب رضایت مشتریان خود دارند، به عنوان یکی ازمولفه های مهم جهت ارتقای پاسخگویی، میزان تحقق اهداف و برنامه های هرسازمان محسوب می گردد. هدف تحقیق حاضر شناسایی رابطه هوش سازمانی مدیران و فرماندهان پلیس با سلامت سازمانی می باشد.

    روش

    روش تحقیق حاضر از نظر داده ها کمی و از نظر اهداف کاربردی و از نظر ماهیت مطالعه ی همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی وکارشناسی ارشد رسته انتظامی واطلاعات در نیمه دوم سال 92که دارای سوابق خدمت اجرایی داشته و از توان علمی و مهارت کافی برای ارائه پاسخ برخوردار بوده اند، تشکیل داده است. نمونه و روش نمونه گیری بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول تعیین حجم نمونه (اچ ، اس ، بولا ترجمه ابیلی 1975) تعداد 96 نفر حجم نمونه را تشکیل می دهد. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسشنامه، شامل پرسشنامه هوش سازمانی با 49 سوال و پرسشنامه سلامت سازمانی با 32 سوال است. که پس از سنجش روایی و پایایی آنها در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. روایی هر دو ابزار به وسیله ی روایی صوری تایید و اعتبار آنها به وسیله ی آلفای کرونباخ محاسبه که مقدار آن برای سنجش پرسش نامه ی هوش سازمانی مدیران وفرماندهان پلیس81% و برای سلامت سازمانی 79% تعیین شده است. روش این ابزار ها روی گروه نمونه اجرا و بر اساس آزمون آماری همبستگی پیرسون و T تک نمونه ای در بسته نرم افزاری SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .

    یافته ها

    نتیجه حاصله ازآزمون فرضیه ها بیانگر این است که بین ابعاد هفتگانه هوش سازمانی مدیران و فرماندهان پلیس با ارتقاء سلامت سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج کلی تحقیق بیانگر این است که تمرکز بر ایجاد،رشد وتوسعه ابعاد،مولفه ها وشاخص-های هوش سازمانی مدیران وفرماندهان موجب افزایش و ارتقاء سطح سلامتی سازمان پلیس گردیده و اهداف ناجا را در راستای جلب رضایتمندی افراد جامعه ، مشارکت اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی محقق می سازد.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، هوش سازمانی مدیران وفرماندهان پلیس، سلامت سازمانی، سلامت سازمانی پلیس، ابعاد هوش سازمانی
  • رضا ابروش صفحات 39-82

    این پژوهش تلاش میکند تا اقدامات حضرت علی (ع) را در مورد سلامت اداری کشف و استنباط کند. نتایج این پژوهش میتواند سازمانها را در جهت ارتقای سلامت اداری یاری رساند. از این رو این سوال مطرح میشود که ارتقای سلامت اداری در سیره امام علی(ع) چگونه است. به همین منظور با استفاده از روش کتابخانه ای اطلاعات را جمعآوری میکند و با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی آن میپردازد. پس از بررسی ها این پژوهش به این نتیجه رسید که امام علی(ع) برای ارتقای سلامت اداری سه نوع راهبرد را مورد توجه قرار میدهد: راهبردهای زمینهای، راهبردهای سازمانی و راهبردهای اجتماعی. راهبردهای زمینهای راهبردهایی از قبیل سلامت در دین، نفس، عقل و خانوادگی را مورد توجه قرار میدهد. راهبردهای سازمانی نیز از طریق راهبردهایی از قبیل گسترش قانونمندی، توسعه و تعالی منابع انسانی، توزیع عادلانه منابع، رعایت شایسته سالاری، ارتقای دانش سازمانی و ایجاد اتحاد و انسجام در سازمان اجرا میشود. راهبردهای اجتماعی نیز به اقدامات افراد و گروه های برون سازمانی تاکید دارد که از طریق امر به معروف و نهی از منکر و یا بازخورهای مردمی در سیره امام علی(ع) قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: سلامت اداری، سلامت سازمانی، راهبرد زمینهای، راهبرد سازمانی، راهبرد اجتماعی، سیره امام علی (ع)
  • داود حسینی هاشم زاده*، لیلی حبیبی صفحات 83-116

    در این مقاله علتهای قانونی-قضایی فساد از نظر خبرگان مورد شناسایی قرار گرفته است و به ارزیابی وضعیت اقدامات و راهبردهای قانونی-قضایی در مقابله با فساد و اهمیت این راهبرد در مقایسه با سایر راهبردهای مبارزه با فساد، و وضعیت و اهمیت (وزن) شاخصهای راهبرد قانونی- قضایی برای مبارزه با فساد از نظر خبرگان (ناظران برون سازمانی، ناظران درون سازمانها، استادان متخصص دانشگاه) پرداخته میشود. روش اصلی این پژوهش، پیمایشی است که مبتنی بر یکی از شاخه های آن به نام روش دلفی یا نظرسنجی از خبرگان، انجام شده است. یافته ها نشان میدهد علتهای قانونی- قضایی فساد در رتبه اول، و شاخصهای عدم رسیدگی به شکایات و برخورد با مفسدان، ضعف قوانین، مهمترین علت قانونی- قضایی بروز و گسترش فساد است. همچنین نمره وضعیت موجود راهبرد قانونی- قضایی مقابله با فساد در کشور از میانگین کمتر، و نسبتا ضعیف است؛ اما اهمیت این راهبرد برای مقابله با فساد در کشور از نظر خبرگان نسبتا زیاد است.

    کلیدواژگان: فساد، علتهای قانونی- قضایی، راهبردهای قانونی- قضایی مقابله با فساد، قوه قضاییه و فساد اداری
  • عبدالرضا بیگی نیا *، ساناز قطبی وایقان صفحات 117-142

    در این مقاله با استفاده از مبانی نظری در زمینه محیط سازمان و با بهرهگیری از الگوهای برنامهریزی و مدیریت راهبردی (SWOT)، الگوی جستجو و دیدهبانی محیط سازمانی برای شناسایی و مشخص کردن عوامل « فساد خیز» و « فساد زا» اعم از بالقوه و بالفعل ارائه شده است. پس از مروری بر تعاریف مربوط به فساد (بویژه فساد اداری) با ذکر مصداقهای آن، تبیین محیط سازمان به گزارش سالانه سازمان بین المللی شفافیت (TI) به جایگاه و رتبه جمهوری اسلامی ایران بین سایر کشورهای جهان از سال2003 تا 2013 نیز اشاره شده است. علاوه براین، چگونگی استفاده از الگوی جستجو و دیده بانی محیط سازمانی برای شناسایی عوامل محیط سازمانها اعم از محیط عمومی، رقابتی و داخلی مورد بحث قرار گرفته و در پایان نیز پیشنهادهایی به منظور ارتقای سلامت اداری و رویارویی با فساد برای سازمان های کشور جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است.

    کلیدواژگان: فساد اداری، عوامل محیطی فساد زا، دیده‎بانی محیط سازمانی، الگویSWOT، سطوح نظارت و کنترل سازمانی، سازمان بین المللی شفافیت(TI)، راهبردهای رویارویی با فساد اداری
  • شعبان نجف پور صفحات 142-164

    رویکرد نوینی که کشورهای مختلف در پیشگیری از فساد و ارتقای سلامت اداری انتخاب کردهاند، رویکرد نظام سلامت ملی است. این رویکرد بیان می کند که برای سیاستگذاری مبارزه با فساد، تمامی بخشهای جامعه باید در تعامل با یکدیگر در راستای درستکاری ملی به هم نزدیک شوند و موفقیت سیاستهای مبارزه با فساد نیازمند ائتلاف و همکاری گسترده و نزدیک بخشهای مختلف جامعه برای حمایت از آنها است. بر اساس این رویکرد بازیگران مختلفی در شناسایی مشکل فساد و نهایتا قرار گیری آن در دستورکار دولت و نهادهای سیاستگذار این حوزه و رفع آن دخیل هستند. یکی از این بازیگران سازمان های نظارتی و پلیس هستند. از این رهگذر در مقاله پیش رو از طریق پاسخ به پرسشهای نظام سلامت ملی چیست؟ شاخصها و ویژگی نهادهای نظارتی (پلیس) در نظام سلامت ملی چیست؟ به بررسی نقش و جایگاه نهادهای نظارتی و پلیس در نظام سلامت ملی پرداخته میشود. روش مقاله، تحلیل کیفی داده ها است و اطلاعات این مقاله از طریق روش مطالعات اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: فساد، سیاستگذاری مبارزه با فساد، نظام سلامت ملی، پلیس و نظام سلامت اداری
  • ذکریا زارع، فاطمه ملک پور صفحات 165-194
    تحقیق حاضر با هدف" بررسی رابطه رهبری تحول آفرین و سلامت سازمانی فرماندهی انتظامی استان کردستان از دیدگاه مدیران وفرماندهان " به روش تحلیلی- توصیفی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق تمامی پرسنل فرماندهی انتظامی استان کردستان بوده اند که تعداد 156 نفر به روش تصادفی چندمرحله ای با استفاده از فرمول حسن سرائی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های مربوط به رهبری تحول آفرین از پرسشنامه استاندارد(MLQ-5X) وبرای جمع آوری داده های مربوط به سلامت سازمانی از پرسشنامه استاندارد(OHI) استفاده شده است که پایائی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 95% و 94% بدست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون ورگرسیون چندگانه گام به گام وآزمون تی تک نمونه ای، آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی و شفه، استفاده گردید. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن است که بین رهبری تحول آفرین و سلامت سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که از بین مولفه های رهبری تحول آفرین سه بعد انگیزش الهام بخش، مدیریت بر مبنای استثناء(فعال) و ملاحظه فردی به عنوان متغیرهای پیش بین معیار ورود به معادله نهایی رگرسیون برای توضیح تغییرات سلامت سازمانی را دارا هستند و ابعاد ساخت دهی، مراعات و نفوذ مدیر نیز به عنوان متغیرهای پیش بین معیار ورود به معادله نهایی رگرسیون برای توضیح تغییرات رهبری تحول آفرین را دارا هستند. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نیز نشان داد که عامل رهبری تحول آفرین در حد قوی و عامل سلامت سازمانی در حد متوسط درفرماندهی انتظامی استان کردستان از دیدگاه مدیران وفرماندهان وجود دارد. با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و آزمون های تعقیبی توکی و شفه نیز دریافتیم که اختلاف رهبری تحول آفرین و سلامت سازمانی در 4 معاونت معنی دار است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، سلامت سازمان، فرماندهی انتظامی
|
  • Sayyad Darvishii * Pages 13-38
    Method

    The current research is a correlation study which utilizes quantitative data and has functional objectives. The population of the study consisted of all BA and MA students of security and intelligence in the second semester of the year 2013 who had administrative job experience and were adequately skillful and knowledgeable to respond to the questions. The sample was randomly selected (H. S. Bhola, translated by Abili, 1975) and 96 subjects constituted the sample. The data collection instruments consisted of two questionnaires: Organizational Intelligence Inventory with 49 items and Organizational Health Inventory with 32 items. After measuring the validity and reliabilityof the instruments, they were distributed among subjects. The validity of the instruments was evaluated by face validity and Cronbach›s alpha was calculated to measure their reliability. The reliability coefficients of the inventories were respectively .81 and .79. The data collected from the subjects were fed into SPSS software and were analyzed by Pearson correlation coefficient and one-sample t-test.

    Results

    Hypothesis testing showed that there is a significant correlation between the seven dimensions of organizational intelligence of managers and commanders and organizational health promotion.

    Conclusions

    Overall the results of the study indicate that promoting and developing mangers and commanders’ organizational intelligence will enhance organizational health in Police and help it achieve its objective in satisfying community members, promoting community involvement and increasing public trust.

    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Intelligence of Police Mangers, Commanders, Organizational Health, Organizational Health in Police, Dimensions of Organizational Health
  • Davoodhosseinihashemzadeh Pages 39-82

    this study tries to discover and identify Imam Ali’s strategies in administrative health. The results of this study can be utilized by organizations to promote administrative health. The main question raised and addressed here was: what were the strategies used by Imam Ali to promote administrative health? To deal with the above question, a library research method was applied to collect data and the data was analyzed in a descriptive and analytical way. The results of the analyses show that Imam Ali applied three categories of strategies to foster administrative health: background, organizational and social strategies. Background strategies include health in religion, carnal desire, reason and family. Organizational strategies include such strategies as promoting a law abiding spirit, fostering and expansion of human resources, fair distribution of resources, meritocracy, organizational knowledge, and building unity and integrity in organization. In social strategies, the focus was on measures adopted by individuals or groups outside the organization, which are carried out by commanding to the good and prohibition from the evil or people’s feedbacks.

    Keywords: Administrative health, Organizational Health, Background Strategy, Organizational Strategy, Social Strategy, Imam Ali’s Tradition
  • Davoodhosseinihashemzadeh *, Leilihabibi Pages 83-116

    in this article, the legal-judicial causes of corruption according to experts have been identified and the status of legal-judicial strategies and anti-corruption actionsand their importance compared to other anti-corruption strategies, and also the status and importance (weight) of legal-judicial anti-corruption indicators have been examined according to experts (externalobservers, observers within organizations and universityexperts). The main method employed in this study is an observational one which is based on a technique called the Delphi technique, in which experts judgments are surveyed. The findings showthat among the most important causes of incidence and spread ofcorruption the legal-judicial causes of corruption rank first and then the indicators of complaints about ignoring and dealing with corrupt individuals, weak legislation rank second. Additionally, the current status of the legal-judicial anti-corruption strategies in Iran has been given a rate and this rate is lower than average and relatively weak. However, according to experts, the importance of these strategies to combat corruption in the country is relativelyhigh.

    Keywords: Corruption, Legal-Judicial Causes, Legal-Judicial Anti-Corruption Strategies, Judiciary, Administrative Corruption
  • Abdolrezabeiginia*, Sanaz Ghotbi Vayeghan Pages 117-142

    in this paper, using the theoretical foundations on organizational environment and models in strategic planning and management (using SWOT matrix),a model of environmental scanning and monitoring of organization ispresented to identify and characterize the factors which are "corruption-prone" and "corruptive", whether actual or potential. After reviewing the definitions of corruption (especially administrative corruption) and providing the examples thereof, and explaining organizational environment according to the annual report of Transparency International (TI) organization, the status and rank of the I.R.I. from2003to2013 have been presented with a comparison between the countries. In addition, the use of scanning and monitoring model in organizational environment to identify environmental factors such as, the public, domestic and competitive environment is discussed. Finally, recommendations for health promotion and tackling corruption are presented for Iranian organizations.

    Keywords: Administrative Corruption, Corruptive Environmental Factors, Monitoring Organizational Environment, SWOT Model, Levels of Corporate Governance, Supervision, Transparency International (IT) Organization, Strategy for Tackling Corruption
  • Shaaban Najafpour Pages 142-164

    national Health System is a modern approach to corruption prevention and administrative health promotion which has newly been opted by different countries. In this approach, it is believed that to battle corruption the interaction of all parts of the community is needed and they should nationally converge and that the success of anti-corruption strategies depends on constructing and supporting extensive and close coalition and collaboration between community parts. According to this approach, there are different factors which affect identification of corruption, putting plans on governments and policy makers’ agenda and dealing with corruption. One of these factors is police and supervision agencies. In the current article, the following questions will be answered: What is National Health System? And what are the indicators and characteristics of supervision agencies (police) in National Health System? Meanwhile, the role and place of police and supervision agencies in National Health System will be explored. The method of the study is that of a library and qualitative one.

    Keywords: Corruption, Policy Making for Anti-Corruption, National Health System, Police, Administrative Health System
  • Zakaria Zare, Fatme Malakpour Pages 165-194
    The present study aims to "examine the relationship between transformational leadership and organizational health administrators province police commander commanders" descriptive analytical method is performed. To collect data related to transformational leadership standard questionnaire (MLQ-5X) and to collect data on organizational health questionnaire (OHI) has been used to their reliability using Cronbach's alpha coefficient, respectively, 95% and 94% respectively. For data analysis, Pearson correlation analysis and stepwise multiple regression and one-sample t-test, ANOVA and Tukey and Scheffe test was used. Test results indicate that the correlation between transformational leadership and organizational health is a significant positive correlation. and dimensions of the building, observe and influence the manager as predictor variables of the final regression equation to explain the criteria to have the transformational leadership changes. Using ANOVA and Tukey and Scheffe tests also found that the difference between transformational leadership and organizational health in 4 Deputy meaningful.
    Keywords: transformational leadership, Organizational Health, police commander