فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال یکم شماره 3 (زمستان 1392)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال یکم شماره 3 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین زارع صفحات 9-18
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پیشرفت تحصیلی بر اساس باورهای هوشی، اهداف پیشرفت و هیجان های تحصیلی در قالب مدل علی به روش تحلیل مسیر انجام شده است.
    برای این منظور 231 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور استان فارس به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب و به پرسش نامه خودگزارشی متشکل از خرده مقیاس های باورهای هوشی (دوپی را و مارینه، 2005)، اهداف پیشرفت (میدلتن و میجلی، 1997) و هیجان های تحصیلی (پکران و همکاران، 2005) پاسخ دادند. ضمنا معدل پایان ترم دانشجویان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی منظور گردید.
    به طور کل‍‍ی نتایج پژوهش حاکی از اثرات غیرمستقیم و متفاوت باور هوشی ذاتی و افزایشی بر پیشرفت تحصیلی می باشد.
    نتایج نشان داد که باور هوشی افزایشی از طریق واسطه گری اهداف تبحری و هیجان های مثبت بر پیشرفت تحصیلی، دارای اثر غیرمستقیم و مثبت و باور هوشی ذاتی از طریق واسطه گری اهداف اجتناب-عملکرد، اهداف رویکرد-عملکرد و هیجان های منفی بر پیشرفت تحصیلی دارای اثر غیرمستقیم و منفی می باشد. همچنین بر اساس نتایج اثر مستقیم باور هوشی ذاتی بر هیجان های منفی معنی دار می باشد در حالی که اثر مستقیم باور هوشی افزایشی بر هیجان های مثبت مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: باورهای هوشی، اهداف پیشرفت، هیجان های تحصیلی
  • مهرانگیز علی نژاد صفحات 19-28
    هدف پژوهش حاضر بررسی روند پژوهش های حوزه یادگیری الکترونیکی در ایران با رویکرد فراتحلیل است. در دهه اخیر روند پژوهش های انجام شده در حوزه یادگیری الکترونیکی، رشد چشمگیری داشته اند. علاوه بر پژوهش های ارائه شده در همایش ها و کنفرانس های ملی و بین المللی در ایران، پژوهش های زیادی سالانه در نشریه های معتبر به چاپ می رسد. حال پرسش مطرح شده این است که روند این پژوهش ها از نظر موضوع، روش، سال چاپ، دانشگاه و حوزه علمی پژوهشگر به چه صورت است؟ آیا این ویژگی ها با توجه به رشته تحصیلی پژوهشگر (حوزه علوم انسانی، علوم فنی و مهندسی و علوم پزشکی) متفاوت است؟
    در این تحقیق با توجه به هدف پژوهش، از روش فراتحلیل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل مقاله های چاپ شده در نشریه ها و نمایه شده در پایگاه های اطلاعات نشریات علمی ایران: noormags، sid، magiran می باشد (237 مقاله).
    قابل ذکر است که مقاله های ارائه شده در همایش و کنفرانس ها در این پژوهش مورد بررسی قرار نگرفتند. مقاله ها براساس عنوان، روش پژوهش، جامعه آماری، نوع نمونه گیری، دانشگاه پژوهشگر، رشته تحصیلی پژوهشگر، محل چاپ (نشریه) و سال چاپ، طبقه بندی و کدگذاری شدند و سپس کدهای مشخص شده در نرم افزارSPSS وارد و با توجه به پرسش های پژوهش، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و با توجه به نتایج به دست آمده از یافته های پژوهش، پیشنهادهایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، پژوهش ها، فراتحلیل، مقاله های چاپ شده
  • سعید طالبی صفحات 29-38
    ارائه تعریفی جامع و کامل از کیفیت آموزش و یادگیری امکان پذیر نیست زیرا کیفیت از یک نظریه عمومی یا یک الگوی کلی به دست نمی آید، همین امر موجب شد که دستیابی به یک اتفاق و اجماع بر روی ابعاد کیفیت با مشکلاتی مواجه شود لذا شاید بهتر باشد که به جای تاکید بر یک تعریف خاص، به مولفه هایی پرداخته شود که هدف کیفیت است.
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر کیفیت آموزش و یادگیری از نظر اعضای علمی دانشگاه های پیام نور فارس و علوم پزشکی شیراز انجام شد.
    روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه اعضای علمی دانشگاه های پیام نور فارس و علوم پزشکی شیراز می باشند. داده ها از طریق آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بررسی شد.
    عامل های هفتگانه روی هم رفته، 152/64 درصد از کل واریانس کیفیت آموزش و یادگیری را تبیین می کند و پرسش هایی که بار عاملی کمتر از 45/0 داشتند، حذف شدند. مقدار کای اسکوئر و درجه آزادی مدل به ترتیب برابر 859/306 و 226 و مقدار P بزرگتر از 05/0 است که این امر نشان دهنده برازش خوب مدل است.
    از بین عوامل دهگانه، سه عامل حذف شدند و هفت عامل استفاده از اطلاعات و نتایج تحقیقات، ارزشیابی، برنامه ریزی کیفیت، حمایت مسوولان دانشگاه، آموزش، بهره گیری از تجهیزات و مشتری مداری جز مولفه های هفتگانه پرسش نامه کیفیت آموزش و یادگیری است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، کیفیت، آموزش، یادگیری
  • صادق نصری، روح الله تیموری *، مریم حمیدی مجلج صفحات 39-49

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی رابطه بین شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و جو عاطفی خانواده و شیوه های فرزندپروری با انگیزش تحصیلی انجام شده است.
    برای انجام این تحقیق 600 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات، از چهار پرسش نامه انگیزش تحصیلی، جو عاطفی خانواده، شیوه های فرزندپروری و پرسش نامه شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خانواده استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. بر اساس پیشینه تحقیقات انجام شده، مدل اولیه ای برای بررسی روابط بین متغیرها در نظر گرفته شد.
    نتایج تحلیل نشان داد که مدل با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد. نتایج نشان داد که جو عاطفی، شرایط اقتصادی، شرایط اجتماعی و شرایط فرهنگی به ترتیب با مقدار اثر 86/0، 46/0، 15/0 و 41/0 بر شیوه های فرزندپروری تاثیر مستقیم و تاثیرگذار بودند. در حالی که از بین شرایط خانوادگی فقط شرایط اقتصادی با مقدار اثر 41/0 بر جو عاطفی تاثیر مستقیم داشت. تاثیر جو عاطفی با مقدار اثر 56/0 و شرایط اقتصادی با مقدار اثر 41/0 بر انگیزش به صورت مستقیم تاثیرگذار بود. شرایط اجتماعی، شرایط فرهنگی و جو عاطفی نیز به ترتیب با مقدار اثر 36/0، 39/0 و 89/0 بر انگیزش به صورت غیرمستقیم تاثیر داشتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که شرایط خانوادگی 19 درصد از متغیر انگیزش را تبیین و پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، شرایط خانوادگی، جو عاطفی، شرایط اقتصادی، شرایط فرهنگی، شرایط اجتماعی و شیوه های فرزندپروری
  • محمدرضا سرمدی، آزاده زارع، محمد حسنی صفحات 50-70
    هدف پژوهش حاضر بررسی مبانی مذهب از دیدگاه روسو و تحلیل نگاه منحصر به فرد وی به مذهب، ارتباط مذهب با حکومت و شیوه های آموزش مذهب از نظر این اندیشمند بوده است.
    این پژوهش به روش اسنادی- تحلیلی انجام گرفته و پژوهشگران پس از گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای، به تحلیل اسناد گردآوری شده پرداخته اند.
    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که روسو برخلاف آنچه به وی نسبت داده شده، فردی پایبند به اصول مذهبی بوده و علاوه بر ایمان قلبی به وجود پروردگار و اصول زیربنایی مذاهب آسمانی، بر لزوم تربیت مذهبی تاکید نموده است.
    روسو با دیدگاه اجتماعی منحصر به فرد خود، تاکید می کند که تمامی جوامع بشری همواره نیاز ایمان به خداوند را درک نموده و نسبت به ضرورت وجود دستورالعمل مذهبی آگاه بوده اند. او مراجع مذهبی را عالی ترین مراجع قدرت اجتماعی دانسته و اظهار می دارد تضادهای اقتدار اجتماعی در پی از هم گسستن قدرت مذهبی و قدرت سیاسی (سکولاریسم) پدیدار گشته و بهترین راه اداره جامعه، پدید آمدن مرجعی یگانه از این دو شاخه قدرت است.
    کلیدواژگان: روسو، مذهب طبیعی، دین مدنی، آموزش دینی
  • قوام ملتفت، سمیه ساداتی فیروزابادی صفحات 71-78
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد کمال گرایی با خلاقیت در دانش آموزان دبیرستانی انجام گرفته است.
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است که روابط بین متغیرها را مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور از جامعه دانش آموزان شهر شیراز 354 نفر (186 دختر و 168 پسر دوره متوسطه) با روش خوشه ایچندمرحله ای از مدارس شهر شیراز انتخاب شدند؛ شرکت کنندگان در پژوهش مقیاس های خلاقیت عابدی (2002) و مقیاس کمال گرایی- تری شورت و همکاران (1995) را تکمیل کردند.
    مقیاس کمال گرایی دو بعد به نام های کمال گرایی مثبت و کمال گرایی منفی را ارزیابی می کند که ضریب آلفا برای زیرمقیاس های کمال گرایی مثبت و منفی به ترتیب 87/0 و 85/0 به دست آمد و برای مقیاس خلاقیت ضریب 82/0 به دست آمد. همچنین روایی این مقیاس ها نیز تایید شدند.
    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که کمال گرایی مثبت به صورت مثبت و کمال گرایی منفی به صورت منفی، قابلیت پیش بینی خلاقیت را در کل گروه و گروه دختران دارد. اما در گروه پسران فقط کمال گرایی منفی به صورت منفی قابلت پیش بینی خلاقیت را دارد.
    یافته های این مطالعه از یک طرف شواهدی برای اثرگذاری کمال گرایی بر روی خلاقیت دانش آموزان فراهم می کند و از طرف دیگر نشان می دهد ابعاد کمال گرایی به صورت متفاوتی خلاقیت را پیش بینی می کند و کمال گرایی منفی اثر منفی بر خلاقیت دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: بعاد کمال گرایی، خلاقیت، دانش آموزان، جنسیت
  • روح الله باقری مجد، حسن قلاوندی، علی عباس میراقایی، ناصر صدقی بوکانی، امین باقری مجد صفحات 79-90
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی وضعیت موجود و مطلوب پژوهش های علوم انسانی در آموزش عالی از نظر اعضا هیات علمی دانشگاه ارومیه اجرا گردید.
    نوع تحقیق آمیخته با رویکرد کیفی، کمی بوده است جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای هیات علمی رشته های علوم انسانی دانشگاه های شهر ارومیه بود که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 103 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن از نظر متخصصان و پایایی آن به وسیله آلفای کرانباخ (87/0) محاسبه گردید.
    داده های گردآوری شده با استفاده از شاخصه های آماری؛ فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون t و تحلیل امتیازی (موجود، حداقل مطلوبیت و حداکثر مطلوبیت) مورد تحلیل قرار گرفت؛ که بین وضع موجود و مطلوب عوامل مدیریتی (که بین امتیازات وضع موجود 36 با حداقل مطلوب 54- و حداکثر مطلوب 64- شکاف وجود دارد)، ضوابط اداری (که بین امتیازات وضع موجود 53 با حداقل مطلوب 25- و حداکثر مطلوب 47- شکاف وجود دارد)، توانمندساز (که بین امتیازات وضع موجود 52 با حداقل مطلوب 42- و حداکثر مطلوب 48- شکاف وجود دارد)، فردی (که بین امتیازات وضع موجود 52 با حداقل مطلوب 36- و حداکثر مطلوب 48- شکاف وجود دارد)، اجتماعی و اقتصادی (که بین امتیازات وضع موجود 50 با حداقل مطلوب 32- و حداکثر مطلوب 50- شکاف وجود دارد) و امکانات پژوهشی (که امتیازات وضع موجود 40 با حداقل مطلوب 42- و حداکثر مطلوب 60- شکاف وجود دارد) در پژوهش های علوم انسانی تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: رشته های علوم انسانی، فعالیت های پژوهشی، وضع موجود و مطلوب، اعضا هیات علمی
|
  • Hosein Zare Pages 9-18
    The present study was accomplished with the purpose of predicting academic achievement based on intelligence beliefs، achievement goals and academic emotions in a causal framework through path analysis. To do this، 231 postgraduate students from Fars Payame Noor University were chosen via simple random sampling and answered to a self-report questionnaire consisted of intelligence beliefs (Dupeyrat & Marine، 2005)، achievement goals (Middleton & Midgley، 1997)، and academic emotions (Pekrun et al. 2005). The students’ GPA was considered as indicator of academic achievement. The results demonstrated the indirect and different effect of entity and incremental intelligence beliefs on academic achievement. The findings showed that incremental intelligence belief has indirect positive effect on academic achievement through the mediation of mastery goals and positive emotions. Moreover، the entity intelligence belief has indirect negative effect on academic achievement through the mediation of avoidance -performance and approach -performance goals and negative emotions. Also، based on the results، the direct effect of entity intelligence belief on negative emotions was significant; however، the direct effect of incremental intelligence belief on positive emotions was not confirmed.
    Keywords: intelligence beliefs, achiev, ement goals, academic emotions
  • Mehangiz Alinejad Pages 19-28
    The present study was aimed at the investigation of the process of e-learning studies in Iran، adopting a meta-analytic approach. The recent decade observed a significant growth in studies on e-learning. In addition to the studies applied to national and international conferences held in Iran، numerous papers on this discipline are being annually published in credible journals. Now، the question to be answered is what is the process of these studies undergo in terms of subject، method، the year published، scientific area، and the studied university? Do these features alter depending on the researcher’s field of study (humanities، engineering، and medical sciences)? Considering the objective، meta-analysis was adopted for this study. The population included all the papers published in journals or indexed on the websites ‘magiran’، ‘sid’، and ‘noormags’ (237 items). Papers presented at conferences were not investigated in this study. The papers were categorized and coded by title، method، statistical population، sampling method، the researcher’s university، the researcher’s field of study، publication، and the year published. The codes were then entered into SPSS to be analyzed in terms of the research questions. Consequently، with regard to the findings، some suggestions were proposed.
    Keywords: e, learning, studies, meta, analysis, published papers
  • Saeid Talebi Pages 29-38
    Presenting an exact and comprehensive definition of the quality of teaching and learning is not possible because the quality of a general theory or a general pattern is not accessible. For this reason، achieving a consensus on the characteristics of quality is hard. Therefore، it is better to place the emphasis on the quality، rather than on specific definition. This study aims to investigate the factors affecting the quality of teaching and learning from the viewpoints of faculty members of Fars Payame Noor University and Shiraz University of medical sciences. The research method is correlation. The statistical population of this research includes all the members of Fars Payame Noor University and University of Medical Sciences، Shiraz، Fars، and the data were assessed by the tests of exploratory and confirmatory factor analysis. The Seven factors explain 64. 152 percent of the total variance in the quality of teaching and learning، and the questions loadings lower than 0/45 was excluded. The model chi-square and degrees of freedom are 306. 859 and 226 and the P-value is greater than 0. 05 which represent a good fit of the model. Of the ten factors، three factors were excluded and seven factors of the followings were involved: information and research، evaluation، planning، quality، university support، training، customer equipment and other components using the indexes of seven questions in the quality of education and learning.
    Keywords: Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis, Quality, Teaching, learning
  • Sadegh Nasri, Rohallah Teymori, Maryam Hamidi Mejlej Pages 39-49

    The present study has been undertaken with the objective of modeling related to the relationship between the family’s social، economic، cultural conditions، emotional atmosphere of family and parenting styles with academic motivation. As shown that the research method was descriptive – correlational. For this research، 600 high school students in Tehran were selected by multistage cluster sampling. Four Academic Motivation Scales، emotional atmosphere of family، questionnaire related to the parenting styles and economic، cultural and social conditions were used in this research. Data were analyzed using descriptive statistics، path analysis method. According to the conducted research، the initial model was used to examine the relationships between variables affecting academic motivation. Data analysis showed that the model used in this study is very valuable. Also، it showed that emotional atmosphere، economic condition، social condition and cultural conditions had a direct and meaningful effect on parenting styles while the loss of family circumstances had a significant and direct effect only on emotional atmosphere. But the effect of emotional atmosphere and economic condition on academic motivation was meaningful. Cultural -social conditions and emotional atmosphere had a significant and indirect effect on academic motivation. The results indicated that family circumstances has explained and predicted 19% of the academic motivation variable.

  • Mohammadreza Sarmadi, Azade Zare, Mohammad Hasani Pages 50-70
    The purpose of recent research was investigation of religion in Rousseau''s opinion and analysis of his unique attitude to Religion، communication of religion to government، also manners of religion instruction in Rousseau''s opinion. This research was done in base of analytic-documentary manner and researchers analyzed the collection of documents after collecting information in base of documentary. The results of research disclosed that Rousseau was bounded to religion principals against of things that was related to him، furthermore being dependant to God and based principals of heavenly religions to necessity of religion instruction. Rousseau''s unique social attitude stressed that whole of societies have been understood the need of faith in God، also they have been known about necessity of religious instructions. Rousseau believed that religions، references to church had the highest social power، in addition he stated social power''s conflicts appeared because of disconnecting to religious and political power (Secularism). the best way for governing of society is the emergence of specific references in based on policy and religion.
    Keywords: Rousseau, Natural Religion, civil religion, Religious Instruction
  • Ghavam Moltafet, Somayeh Firozabadi Pages 71-78
    The purpose of this study is to investigate the relationship between perfectionism and creativity among high school student in Shiraz. Participants consisted of 354 high school students (boys 168 and girls 186). Those are selected by multistage cluster sampling in Shiraz city. Two scales were used: Try-short perfectionism scale that has two subscales included positive perfectionism and negative perfectionism. In addition، students completed Abedi Creativity questionnaire. The reliability of the measures verified by Chronbach alpha method and validity of those were confirmed through internal consistency. Data were analyzed via Pearson correlation coefficient، multiple regressions and analysis of variance. The results of multiple regressions showed that negative perfectionism negatively and positive perfectionism positively related to creativity among all students and girls group. while for boys students only negative perfectionism can predict creativity negatively. The findings of the study on the one hand provide good evidence on the effect perfectionism on creativity and other hand revealed that negative perfectionism related to creativity negatively while positive perfectionism related to creativity positively. so we should discourage negative competitive among students.
    Keywords: perfectionism dimensions, creativity, students, gender
  • Rohallah Bagheri Majd, Hasan Ghalavandi, Ali Abbas Miraghaei, Naser Sedghi Bokani, Amin Bagheri Majd Pages 79-90
    The present study aimed at identifying current and ideal status in humanities studies in higher education in opinion of faculty members of Urmia University. The research combines qualitative-quantitative survey. The population is faculty members in humanities in the universities of Urmia city that based on random sample، 130 people were selected as the sample. The data collection tool was a questionnaire that its validity and reliability of the experts were calculated by Cronbach''s alpha (87/0). The data using statistical indicators، frequency، percentage، mean، standard deviation، t-test scores were analyzed by analysi (Current، minimum and maximum utility utility)، that the status quo of optimal management (Between a minimum of 36 out of the-54 and the most desirable -64a gap there)، administrative regulations (Between a minimum of 53 out of the 25 - and the most desirable 47 - a gap there)، empowering the individual (Between a minimum of 52 out of the 42 - and the most desirable 48 - a gap there)، social economic (Between a minimum of 50 out of the 32 - and the most desirable 50 - a gap there)، and facilities humanities (The status quo out of 40 with minimum 42 - maximum 60 good - there are gaps) research study is significant.
    Keywords: humanities, research activities, current, desired situation, Faculty Members