فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 26 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا ابروش صفحات 13-38
    این پژوهش با هدف شناسایی و کشف نظام کنترل تعاملی در سیره امام علی(ع) می خواهد چگونگی تحقق نظام کنترل تعاملی را در سیره ایشان مورد بررسی و تحقیق قرار دهد. از این رو سوال اصلی این پژوهش این است: "تحقق نظام کنترل تعاملی در سیره ی علوی چگونه است؟" در همین راستا دو سوال فرعی دنبال می شود تا پاسخ مناسبی برای سوال اصلی بیاید. سوالات فرعی عبارت است از: نظام کنترل تعاملی در سیره علوی مبتنی بر چیست و دوم عوامل نظام کنترل تعاملی در سیره ی علوی چیست؟ این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای و رجوع به اسناد معتبر و منابع تاریخی، نهج البلاغه و شروح معتبر آن اطلاعات لازم را گردآوری کرد و سرانجام با استفاده از روش توصیفی- تحلیل یا به عبارت دیگر روش اجتهادی به تحلیل یافته ها پرداخت. این پژوهش به این نتیجه رسید که نظام کنترل تعاملی علوی بر اطلاعاتی مبتنی است که در بستر تعاملات جریان و تداوم می یابد. بنابراین دریافت اطلاعات، عرضه اطلاعات و جریان اطلاعات در سیره امام علی(ع) از عوامل تحقق و ایجاد نظام کنترل تعاملی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: کنترل تعاملی در مدیریت، سیره علوی و مدیریت، اطلاعات و انحراف و اصلاح و عرضه بازخور در مدیریت علوی
  • حسن بختیاری صفحات 39-62
    این پژوهش با هدف سنجش نگرش مردم نسبت به وضعیت سلامت اداری در اردبیل(با تاکید بر کلانتری ها)انجام شده است.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است . جامعه آماری تحقیق کلیه افراد بالای 18 سال شهرستان اردبیلهستند که تعداد 400 نفر از آنان در دوگروه عموم مردم(با روش نمونه گیری هدفمند) و مراجعین به کلانتری ها (با روش نمونه گیری تصادفی) انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که پس از اطمینان از اعتبار و پایایی آن در در سطح شهرستان اردبیل اجرا شده است . برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های مرکزی و پراکندگی ،آزمونهای t مستقل،تحلیل واریانس و لوین استفاده شده است . نتایج تحقیق نشان دادکه : بر اساس نگرش مردم اردبیلسلامت اداری در این شهر در وضعیت نسبتا مطلوب قرار دارد لیکن روند سلامت اداری در حال کاهش بوده و برخورد جامعه وحاکمیت با مصادیق فساد اداری در سطح شهر در سطح نامطلوب قرار دارد. همچنین از نظر مردم،بین وضعیت سلامت اداری کل ادارات و سازمان های اردبیل با کلانتری های این شهر هیچ تفاوتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فساد اداری، ادراک، کلانتری، اردبیل
  • علیرضا جزینی صفحات 63-88
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش موفقیت آمیز پلیس، ارزیابی عملکرد ایشان یکی از موضوعات مهم است. در زمینه ارزیابی عملکرد هم در سطح فرد و هم در سطح سازمان مدل های متنوعی ارائه شده است و ادبیات این موضوع غنی می باشد. اما با توجه به اینکه اولا شرایط سازمانها پیوسته در حال تغییر است، ثانیا اندازه گیری، یک مسئله چالش برانگیز است و ثالثا بسیاری از شاخص های عملکرد ذهنی هستند، این موضوع همچنان از جذابیت ویژه برای تحقیق برخوردار است. به خصوص در تحقیقاتی که مورد مطالعه در آن ها خاص باشد. پلیس نیز امروزه رویکردهای جدیدی را در پیش گرفته است و با این جهت گیری ها طبعا سمت و سوی عملکرد و شاخص های آن تغییر خواهند کرد. علاوه بر این هر سطح از کارکنان پلیس دارای نقش مربوط به خود هستند و نمی توان عملکرد تمام سطوح را با یک الگو ارزیابی کرد. در این تحقیق با توجه به اهمیت نیروی انتظامی برای استقرار نظم و امنیت به عنوان سازمانی که به عنوان خط مقدم این فرایند اقدام می کند و به دلیل ارتباط نزدیک ایشان با مردم، ویژگی های نظام ارزیابی عملکرد براساس نظریات مقام معظم رهبری مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش
    این مقاله بر اساس هدف از نوع پژوهشهای توسعه ای و از نظر گردآوری داده ها، پژوهش کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا است ، محتوای مورد تحلیل این پژوهش ، بیانات مقام معظم رهبری بین سالهای 1368 تا 1390 ، است.
    یافته ها: بر اساس نتایج این تحقیق ویژگی های نظام ارزیابی عملکرد شناسایی و ده گروه دسته بندی شده است.
    پیشنهاد: ناجا می تواند با تطبیق این ویژگی ها با نظام فعلی ارزیابی عملکرد میزان همراستایی این نظام را با نظریات مقام معظم رهبری ارزیابی کند و در صورت نیاز این تطبیق و سازگاری را افزایش دهد واین الگو در برنامه تفصیلی دوره های آموزشی عرضه شود. پژوهشهای آینده نیز می تواند محورهای در این تحقیق را تفصیل دهد و الگوی تفصیلی خود را با روش پیمایش ، اعتبارسنجی نمایند.
    کلیدواژگان: گزارش عملکرد، ارزیابی راهبردی، ارزیابی عملکرد، ویژگیهای ارزیابی، نظارت بر عملکرد، اهمیت ارزیابی، بازخورد عملکرد، خود ارزیابی، کارکردهای ارزیابی
  • مراد علی نوری صفحات 89-122
    این تحقیق از دید مدیریت انتظامی به نقش فرماندهان انتظامی در پیشگیری از فرار خدمت کارکنان وظیفه پرداخته و به دنبال اعتباریابی الگوی نقش فرماندهان و مدیران ناجا در پیشگیری از فرار از خدمت سربازان و عرضه راهکارهای اجرایی برای کاهش این جرم است. در این پژوهش از الگوی نقش مدیریت سید جوادین (1385) با هشت ویژگی: خلاق، مشاور و تخصص فرماندهان، نقشهای مسئله محوری، نظارت، میانجی گری، تدوین کننده خط مشی و پشتیبانی کننده فرماندهان انتظامی با رویکرد مدیریت انتظامی استفاده شده است. روش تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی، و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را تمام فرماندهان کلانتری های شهر تهران تشکیل می دهد که 80 نفر بوده اند. روش گردآوری اطلاعات، میدانی و از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شد. روایی متغیرهای تحقیق با استفاده از مقدار آلفای کرونباخ بیش از 75 درصد بوده که بیانگر روایی بسیار مناسب پرسشنامه در این تحقیق مورد ارزیابی است. با استفاده از آزمون الگوی معادلات ساختاری لیزرل در موارد زیر بر اساس اولویت پیشنهاد می شود: اولویت اول) میانجی گری فرماندهان انتظامی برای حل مشکلات ارتباطی کارکنان وظیفه، اولویت دوم) راهنمایی و مشاوره فرماندهان انتظامی به کارکنان وظیفه، اولویت سوم) آشنایی و مطالعه تخصصی درباره سربازان، اولویت چهارم) نقش نظارت فرماندهان انتظامی در کاهش مشکلات سربازان، اولویت پنجم) نقش نظارت فرماندهان انتظامی در حل مسئله، اولویت ششم) توجه فرماندهان انتظامی به خلاقیت کارکنان وظیفه، اولویت هفتم) تدوین و تعیین خط مشی فرماندهان انتظامی در رسیدگی به کارکنان وظیفه و اولویت هشتم) پشتیبانی فرماندهان انتظامی در خدمت به کارکنان وظیفه.
    کلیدواژگان: نقش فرماندهان انتظامی درکارها، کارکنان وظیفه و مدیریت، نقش تعامل در مدیریت پیشرفته، کارکنان وظیفه و مدیریتهای ناجا
  • محمد جهانتاب صفحات 123-154
    دراین تحقیق نظر است عوامل موثردرپیشرفت فرماندهی و مدیریت انتظامی مورد بررسی قرار گیرد.این تحقیق, کاربردی است. روش این تحقیق توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق 70 نفر از خبرگان صفی در تهران بزرگ هستند. روش نمونه گیری در این تحقیق, هدفدار یا قضاوتی است. در این تحقیق اطلاعات مورد نظر به دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری گردید. نتیجه اجرای این تحقیق حاکی است فرماندهی انتظامی برای ایجاد خلاقیت در حوزه فرماندهی و مدیریت خود باید اقداماتی از جمله، دادن وقت برای خلاقیت، برقراری سامانه پیشنهادها، برگزاری جلسات، طوفان مغزی و ایجاد واحد مخصوص خلاقیت انجام دهد و برای آینده اندیشی موثر ترین فن آینده پژوهی یعنی بررسی تجربیات مدیران موفق را رعایت کند.
    کلیدواژگان: فرماندهی و مدیریت انتظامی، خلاقیت و آینده اندیشی در مدیریت پلیس، نوآوری و پلیس وآینده پژوهی
  • پیتر گاتسچاک صفحات 155-174
    هدف
    روش تحقیق رایج برای سنجش عملکرد مجرمانه پلیس شامل توصیف مواردی است که به صورت خاص با فساد مرتبط است. با این حال، تنوع در جرائم پلیس باعث می شود روش های تحقیقی پیشین مورد بازبینی قرار گیرد. براساس پرونده افسران پلیس متهم شده در نروژ ، این مقاله درصدد توصیه روش تحقیق جدید است.

    طرح / روش شناسی / رویکرد
    تحلیل مضمونی 57 پرونده قضایی در نروژ صورت گرفته است.
    یافته ها
    به جای تاکید بر فساد پلیس، انواع جرائم پلیس در تحلیل مضمونی شناسایی شده است.
    محدودیت و مفهوم تحقیق : پرونده های قضایی در دیگر کشورها باید برای تقویت پرسش نامه های پیشنهادی در تحقیقات مشابه آینده مورد تحلیل قرار گیرد. در تحقیقات تجربی آینده به جای سنجش عملکرد مجرمانه در موضوع فساد باید تنوع جرم های صورت گرفته توسط آنها بررسی شود.

    ارزش تحقیق: این تحقیق بر روش های تحقیق تجربی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تحقیقات در پلیس نروژ، فساد در پلیس، نروژ، رابطه رفتار پلیس با فساد اداری
|
  • Reza Abrosh Pages 13-38
    he managers in order to establish a mutual control system use communicational ways to identify the information concerned with deviations and to take corrective actions. This study with the purpose of identification and discovery of mutual control system of Imam Ali tradition tries to determine how this mutual control system is established. Therefore the main question is how this mutual control system is established in Alavi tradition? Two secondary questions have been proposed alongside with this to find a desirable answer for the main question: first the mutual control system in Alavi tradition is based on what? And second what are the factors of mutual control system in Alavi tradition? This study by getting use of library study and referring to documents and historical resources, Nahjol Balaghe, has collected the necessary information and finally by descriptive analytical way the results have been analyzed. The results show that the mutual control system of Alavi is based on the information which is conveyed in communicational atmosphere. Therefore receiving, presenting and circulation of information in Imam Ali tradition are considered important factors of creating a mutual control System.
    Keywords: Mutual Control, Alavi Tradition, System, Alavi Management, The Usage of Cooperation in Control
  • Hasan Bakhtiari Pages 39-62
    Abstract
    T
    his study has been conducted with the purpose of measuring public’s view on administrative health in Ardebil (focusing on police stations). This study is practical concerning the purpose and descriptive-survey concerning the methodology. The statistic population of the study are all citizens over 18 in Ardebil city 400 of whom are selected from the public (through objective sampling) and those who have referred to the police stations (random sampling). The instrument to collect the data has been questionnaire which after being approved in terms of reliability and stability has been conducted in Ardebil city. In order to analyze the data central indicators, independent T tests, variance and Lovin analysis have been conducted. The results show that according to the public view in Ardebil the administrative health is rather desirable. However the process of administrative health is going down and the society and the government’s confrontation with this issue is not desirable. Also people believe that there is no difference between administrative health conditions in all organizations with those of police stations in this city.
    Keywords: Administrative Corruption, Police Station, Public’s Attitude, Ardebil, Making Healthy, Administrative Environment
  • Alireza Jazini Pages 63-88
    In this study concerning the importance of disciplinary force in maintaining discipline and security as an organization which has close relationship with the public, the characteristics of the performance appraisal system according to Supreme Leader’s view have been studied. This paper according to its objective is developing and collects the data through qualitative research based on the content analysis. The content to be analyzed is Supreme Leader’s remarks in 1989-2011. According to the results of the study, the characteristics of the performance appraisal system have been determined and classified in ten groups: performance report, performance supervision, performance feedback, performance effects, self evaluation, the characteristics of evaluation, evaluation practice, the importance of performance evaluation, strategic evaluation, and the characteristics of the evaluator.
    Keywords: performance, Performance Appraisal, supervision, evaluation, Evaluation practice
  • Morad Ali Nouri Pages 89-122
    The present study evaluates disciplinary commanders’ role in prevention of soldiers’ escape from doing their military service and is looking for determining the validity of the model of disciplinary commanders’ role in soldiers’ escape from military service and presenting practical strategies to decrease this crime. In this study Seyyed Javadin’s Management role model which has eight characteristics of Creative, consultant, expert, problem solver, supervisor, mediator, and developer of the strategies and back up of the commanders with the goal of disciplinary management has been applied. The methodology of the study is descriptive-survey and concerning the purpose it is practical. The statistic population includes the whole commanders of Tehran’s police stations which are 80 people altogether. In order to collect the information a questionnaire has been distributed. The validity of the variables of the study according to Kronbakh’s Alpha is more than 75 per cent which is considered desirable. By getting use of Lizrl Structural equation the results show the priorities of the role of the commanders in prevention of soldier’s escape: The first priority: The commanders’ intervention to solve the soldiers’ communicational problem; the second priority: Giving consultation to soldiers; the third priority: Professional study of the soldiers to know them better; the forth priority: The role of commanders’ supervision in decreasing the soldiers’ problem; the fifth priority: The role of the commanders in problem solving; the sixth priority: Attention to soldier’s creativity; the seventh priority: provision and designing the strategies in dealing with soldiers; and the eighth priority: disciplinary commanders’ back up in giving service to soldiers.
    Keywords: Disciplinary Commanders’ role, Soldiers, Management, Interaction’s role in Advanced Management, prevention, Escape from the Service
  • Mohammad Jahantab Pages 123-154
    In this study effective factors concerning the development of commandership and disciplinary management are to be evaluated. This study is practical and its methodology is descriptive-survey. The statistic population includes 70 people of the line elites in Tehran. Sampling in this study is objective. In this study the necessary information is collected through library study. The results show that the disciplinary commandership in order to make creativity in its commandership and management domain should take some actions like: specifying time for creativity, providing suggestion system, holding meetings, brainstorming and making special creativity unit. In order to think ahead the most effective skill, research about future, which is evaluation of the experience should be observed.
    Keywords: Commander, Manager, Naja, Knowledge, Creativity, Future Research
  • Petter Gottschalk Pages 155-174
    Purpose – The common survey instrument for police integrity consists of case descriptions that are mainly concerned with corruption. However, the diversity in police criminal acts calls for a revision of this survey instrument. Based on cases of convicted police officers in Norway, this paper aims to propose a new survey.
    Design/methodology/approach – Content analysis of 57 court cases in Norway was carried out.
    Findings – Rather than focusing mainly on police corruption, a diversity of police criminal acts was identified in the content analysis.
    Research limitations/implications – Court cases in other countries should be analyzed to
    improve the proposed questionnaire in future iterations. Rather than measuring police integrity only in terms of corruption, future empirical studies of police integrity should focus on the variety of police criminal acts found in court cases.
    Originality/value – The paper focuses on an empirically based survey instrument.
    Keywords: Surveys in Norwegian Police, Police Corruption, Norway, The Relationship of police Conduct with Administrative Corruption