فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1393)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرحناز رستمی، ماریه صحرایی، طاهره ملکی، فاطمه ساسانی، مهنا شاهمرادی صفحات 489-506
    توسعه منابع انسانی عامل کلیدی و پیش شرط لازم برای دستیابی به توسعه پایدار روستایی به شمار می رود. در این بین توجه به زنان و دختران روستایی، به منزله نیمی از منابع انسانی بالقوه فعال جوامع روستایی، بر کسی پوشیده نیست. از این رو، جهت تحقق رشد و توسعه بلندمدت در این جوامع، پرداختن به مسائل و مشکلات آنان ضرورتی انکارناپذیر است. بنابراین، این پژوهش با هدف آسیب شناسی چالش ها و مشکلاتدختران در جوامع روستاییانجام گرفت. جامعه مطالعه شده در این پژوهش را دختران دهستان ماهیدشت شهرستان کرمانشاه (3600=N) تشکیل دادند. سپس، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 132 نفر از آنان برای نمونه تحقیق انتخاب و به صورت انتساب متناسب این تعداد نمونه در میان 10 روستای این دهستان توزیع شدند. ضریب پایایی تحقیق نیز با استفاده از آلفای کرونباخ 7/ 0 به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی، پنج عامل آسیب های روانی، فقر آموزشی رفاهی، آسیب های اجتماعی، فقر اقتصادی بهداشتی، و چالش های فراروی ازدواج، 53/ 65 درصد مشکلات دختران روستایی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: دختران روستایی، آسیب شناسی، تحلیل عاملی، دهستان ماهیدشت
  • عبدالحسین کلانتری، سهیلا صادقی فسایی، صدیقه رضانیا صفحات 507-523
    هرچند ازدواج موقت یکی از اشکال ازدواج های مشروع به لحاظ تطابق با نهادهای حقوقی و دینی حاکم بر جامعه ایران است، در پژوهش حاضر به منزله یک سنت اجتماعی و قرائت عرفی شده یک حکم دینی مورد توجه بوده است. در این مطالعه، به درک و تصوری که از عوامل زمینه ساز و انگیزه های ازدواج موقت زنان وجود دارد پرداخته شده است. این مهم از طریق روش کیفی و با اتخاذ تکنیک مصاحبه عمیق انجام پذیرفته است. یافته های پژوهش از خلال مصاحبه با 26 زن ساکن شهر تهران، که برخی دارای تجربه ازدواج موقت و برخی فاقد این تجربه بوده اند، به دست آمده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد از نظر مشارکت کنندگان، «فشار اجتماعی»، «تسهیل دینی»، «فشار فرهنگی»، «احساس نیاز اساسی»، «ناکارآمدی تعاملات زناشویی (به خصوص برای برخی مردان)»، «فراهم نبودن موقعیت ازدواج دائم»، «فرار از تعهدات ازدواج دائم»، «زمینه سازی برای ازدواج دائم»، «تنوع طلبی سیالیت»، و «رجحان نسبی ازدواج موقت به رابطه خارج از چارچوب»، شرایط و زمینه های تاثیر گذار بر ازدواج موقت زنان اند. ذکر این نکته ضروری است که یافته ها، ماهیت بسترمند و موقعیتی دارند و به هیچ وجه از تعمیم آماری کمی برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: ازدواج دائم، ازدواج موقت، روش کیفی، زنان
  • زهرا میلا علمی، شهریار زروکی، سیده مونا مهدوی چابک صفحات 525-544
    امروزه، میزان مشارکت زنان در بازار کار به منزله یکی از عوامل توسعه یافتگی جوامع شناخته می شود؛ از این رو، این پژوهش به بررسی عوامل اثرگذار مانند آموزش، وضعیت زناشویی، سن زن، و سرپرست خانوار بودن زن بر احتمال مشارکت زنان در بازار کار می پردازد. بدین منظور، از ریزداده های طرح هزینه درآمد خانوار شهری مرکز آمار ایران در سال 1390 و از مدل پروبیت داده های تابلویی و روش برآورد حداکثر درستنمایی استفاده شده است. براساس نتایج برآورد، انتظار می رود که در مناطق شهری ایران، آموزش در مقاطع پایین تحصیلی (ابتدایی و راهنمایی)، انگیزه ای برای ورود زنان به بازار کار نباشد؛ اما تحصیل در مقاطع بالاتر، به خصوص در دانشگاه، سبب ورود زنان به بازار کار شود. از نظر تاثیر وضعیت زناشویی، مطلقه و مجرد بودن زنان اثر مثبت، ولی بی همسر بودن بر اثر فوت اثر منفی بر احتمال مشارکت زنان در بازار کار دارند. رابطه میان سن و احتمال مشارکت زنان، U وارونه است؛ بدین مفهوم که در سن جوانی احتمال ورود زنان به بازار کار بیش از دوران میانسالی است. سرپرست خانوار بودن زن نیز بر احتمال مشارکت زنان اثر مثبت می گذارد.
    کلیدواژگان: نرخ مشارکت زنان، آموزش، وضعیت زناشویی، مدل داده های تابلویی با متغیر وابسته دوتایی، ریزداده های طرح هزینه، درآمد خانوار، منطقه شهری ایران
  • غلامحسین حسینی نیا، احمد یعقوبی فرانی، رضا سیدین صفحات 545-558
    برنامه ریزی برای توسعه کسب وکارهای زنان روستایی در گام نخست نیازمند شناسایی عوامل بهبود دهنده عملکرد این گونه کسب وکارهاست. بر همین اساس، در پژوهشی پیمایشی به بررسی ماهیت و کیفیت اثر گذاری هر یک از عوامل موثر بر ارتقای عملکرد کسب وکارهای زنان کارآفرین در روستاهای شهرستان میانه پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق را زنان روستایی دارای کسب وکار در روستاهای شهرستان میانه تشکیل دادند که از بین آن ها 111 نفر برای حجم نمونه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز تحقیق از طریق پرسشنامه به منزله ابزار اصلی تحقیق جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها و مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که ارتباط بین متغیرهایی نظیر اهداف، انگیزه ها، داشتن مهارت برنامه ریزی، مهارت های مختلف کسب وکار و در نهایت برخورداری زنان از برخی نقاط قوت در کسب وکار با عملکرد کسب وکار آن ها معنادار است و این متغیرها می توانند عملکرد کسب وکارهای کارآفرینانه زنان روستایی را تبیین کنند. بر مبنای نتایج تحقیق می توان گفت تقویت متغیرهای مذکور می تواند روند توسعه کارآفرینی زنان روستایی را در این مناطق سرعت بخشد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، کارآفرینی، کسب وکار، عملکرد
  • محسن نیازی، لیلا پرنیان صفحات 559-576
    هدف این تحقیق سنخ شناسی روابط با جنس مخالف در بین دختران جوان است. این پژوهش با استفاده از روش کیفی، با رویکرد نظریه پردازی داده محور و به کارگیری تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته و تعاملی انجام شد. جامعه مطالعه شده در این پژوهش دختران جوان 1930 ساله ساکن در شهر کرمانشاه بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و نظری، با 48 نفر از دخترانی که در این گونه روابط درگیر بودند، مصاحبه شد. یافته های این تحقیق نشان داد که در جامعه مطالعه شده، شش سنخ ارتباط با جنس مخالف در بین دختران وجود دارد که شامل روابط ناب، روابط مصلحتی، روابط هم بالینی، روابط ازدواج محور، روابط ابزاری، و روابط سیال اند. بر اساس یافته ها، همه سنخ های ارتباطی (به غیر از رابطه ناب)، از گفتمان پسامدرن متاثر بوده و ویژگی هایی چون سیالیت، شکنندگی، مقطعی بودن، عدم تعهد، و تکثرگرایی در دوستی دارند. رابطه ناب نیز متاثر از گفتمان مدرن ویژگی هایی مانند تعهد و تعلق عاطفی، عشق، رابطه جنسی، و نگرش غیر ابزاری به رابطه دارد.
    کلیدواژگان: دختران جوان، دوستی بین دو جنس، رابطه ناب، عشق سیال، مدرنیته سیال، ناپایداری
  • امیر ملکی، پروین علی پور صفحات 577-592
    بحران محیط زیست، امروزه یکی از گرفتاری های مهم جهانی به شمار می رود. مواجهه با این بحران به منزله یک تلاش جمعی نیازمند ایجاد نگرش های محیط زیست گرایانه در مردم است. آنچه در این زمینه درخور تامل است شناسایی عوامل موثر بر محیط زیست گرایی افراد مختلف جامعه، بالاخص زنان است، زیرا بنا بر دو محور اصلی نظریه اکوفمنیسم، یعنی رابطه زنان با محیط زیست و نقش آنان در حل مشکلات اکولوژیکی، زنان در توجه به محیط زیست جایگاه ممتاز و ویژه ای دارند و از طرف دیگر به علت اینکه زنان با محیط زیست بیشتر عجین اند، می توانند از طریق انتقال دانش و علاقه زیست محیطی به کودکان در حفظ محیط زیست فعال باشند. از این رو، مطالعه عوامل تاثیرگذار بر محیط زیست گرایی زنان می تواند راهگشای بسترسازی برای ایجاد این عوامل و جلب مشارکت زنان در حفاظت از محیط زیست باشد. تحقیق حاضر درصدد شناسایی و مطالعه عوامل موثر بر محیط زیست گرایی زنان ایرانی است. بدین منظور، با توجه به تحقیقات انجام شده در این خصوص و با پشتوانه نظری اکوفمنیسم و با تحلیل ثانویه داده های موج پنجم پیمایش «داده های ارزش های جهانی»در کشور ایران با حجم نمونه 2 هزار و 667 نفر، که با روش نمونه گیری احتمالی چندمرحله ای صورت پذیرفته است، به کنکاش در این عوامل می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد متغیرهای مشارکت اجتماعی، دینداری، دانش زیست محیطی، سن، و تحصیلات با محیط زیست گرایی زنان ارتباط معنا داری دارند، ولی طبقه اقتصادی زنان تاثیری بر محیط زیست گرایی آنان ندارد. همچنین، یافته های تحقیق نشان می دهد که سه متغیر دانش زیست محیطی، دینداری، و مشارکت توانسته اند 82 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند و توضیح دهند.
    کلیدواژگان: اکوفمنیسم، دانش زیست محیطی، دینداری، محیط زیست گرایی، مشارکت
  • لیلا وثوقی، مهدیه قاسمی صفحات 593-610
    با توجه به وجود نابرابری های جنسیتی که عمدتا در بسیاری از جوامع علیه زنان دیده می شود، بحث توانمندسازی آن ها در سال های اخیر اهمیت خاصی یافته است. در این زمینه، تحقیقات بسیاری به رابطه کارایی نقش اکوتوریسم در توانمندسازی جامعه محلی، از طریق جلب مشارکت آنان در فعالیت های گردشگری، تاکید کرده است. با توجه به این موضوع، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش توسعه اکوتوریسم بر ابعاد مختلف توانمندسازی زنان روستایی، با بهره گیری از روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق، زنان روستای شیب دراز جزیره قشم بودند که در طرح حفاظتی «لاک پشت های دریایی پوزه عقابی» با تاکید بر توسعه اکوتوریسم و صنایع دستی مشارکت داشتند. جهت گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که توسعه اکوتوریسم میزان توانمندسازی اجتماعی، اقتصادی، و روانی زنان را به طور معناداری در روستای مطالعه شده افزایش داده است.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توانمندسازی، زنان روستایی، روستای شیب دراز
  • محمدحسن صیف، میترا یادگار صفحات 611-626
    فرسودگی شغلی سندرمی مشتمل بر خستگی هیجانی، مسخ شخصیت، و کاهش موفقیت فردی است که افراد به دلیل مواجهه با استرس های فیزیکی، روانی، و هیجانی در معرض آن قرار می گیرند. از جمله ضرورت های این پژوهش، ناکافی بودن پژوهش در خصوص جامعه زنان است. هدف پژوهش حاضر تبیین فرسودگی شغلی زنان شاغل با تاکید بر نقش متغیرهای سازمانی و روان شناختی در دانشگاه فنی و حرفه ای و آزاد اسلامی شیراز است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان زن شاغل در دانشگاه فنی و حرفه ای و آزاد شیراز (225=N) است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 143 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر، پرسشنامه تعارض و ابهام نقش لو و همکاران، و پرسشنامه عدالت سازمانی کلکوئیت استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده به کمک روش های آماری توصیفی و روش های آماری استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که: تعهد سازمانی اثر مستقیم و اثر غیرمستقیم با میانجی گری ابهام نقش و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی دارد. همچنین عدالت سازمانی اثر مستقیم و اثر غیرمستقیم با میانجی گری ابهام نقش و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی دارد. در نهایت، ابهام نقش و تعارض نقش اثر مستقیم بر فرسودگی شغلی دارد. طبق شاخص های برازش شده، مدل نهایی پژوهش از برازش نسبتا خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ابهام نقش، تعارض نقش، تعهد سازمانی، زنان، عدالت سازمانی، فرسودگی شغلی
|
  • Farahnaz Rostami, Marie Sahraie, Tahere Maleki, Fateme Sasani, Mahna Shahmoradi Pages 489-506
    Human resources development is a key factor and a pre-requisite for achieving sustainable rural development. So pay attention to rural women and girls، as half of the human resource potential of rural communities is so necessary. Women and girls are important part of society toward rural sustainability development because of their rule as future mothers. So improving their situation lead to improve the situation of rural communities in the future. Also it is necessity notification for solving their problems to achieve sustainable growth and development in these communities. Therefore the main purpose of this study was to Pathology of the challenges and problems of girls in the rural Communities. A total of girls (N=3600)، in Mahdasht reign were selected on the basis of simple random sampling (n= 132)، among ten village by assigning appropriate method. Research instrument was a questionnaire that its reliability confirmed by Cronbach''s alpha coefficients (Þ= 0. 7). Factor analysis was used to analysis the data. Research findings indicated five factors including; Psychological trauma، less education – welfare، Social pathologies، economic – health poverty and the girls facing with challenges in the marriage، which determined 65. 53 percent of total variance of girls'' problems.
    Keywords: rural girls, Pathology, Factor Analysis, Mahidasht Reign
  • Abdolhosein Kalantari, Soheila Rezaie, Sedighe Rezania Pages 507-523
    According to Iranian legal and religious institution، temporary marriage (mut''a) is one of two legitimate types of marriage. The present study involves with the female participants'' perception and image of causes and motivations which lead to temporary marriage among women. Qualitative method and emic approach have been applied for this aim. Findings have been achieved through depth interviews with 26 women who reside in Tehran city (whether who has practiced mut''a or not). It suggests that «social strain»، «religious facilitation»، «a feeling of essential need»، «lack of opportunity of permanent marriage»، «escape from permanent marriage and its commitments»، «create the situation for permanent marriage»، «seeking diversity- liquidity»، and «relative preference» are conditions which affecting the temporary marriage for women. It should be noted that the findings، are ideographic and not an analytical generalization.
    Keywords: temporary marriage, permanent marriage, qualitative method, women
  • Zahra Mila Elmi, Shahyar Zaroki, Sayyedeh Mona Mahdavi Chabok Pages 525-544
    Nowadays، the amount of female participation rate is known as one of the reason of societies'' development. Hence، this study explores some of the affecting factors on female participation rate such as education، marital status، age، and female-headed households on female participation probability in labor market. To achieve this goal، by using micro data of household survey in 2011 which is carried out by the Statistical Center of Iran، Panel Data with Limited Dependent Variable Models is estimated with maximum likelihood approach. On the base of results، in the urban area of Iran، Low levels of education (primary and secondary)، Could not cause the entry of women into the labor market، but higher levels of education، especially university education would cause the entry of women into the labor market. Divorced and single women have a positive effect on the probability of female participation rate، but the widow has a negative effect on it. The relationship between age and the likelihood of participation of women is an inverted U; this means that، at a young age، women are more likely to take part in the labor market than middle-age women. Being female-headed households also have a positive effect on the probability of female participation.
    Keywords: Female participation rate, education, marital status, Panel Data with Limited Dependent Variable Models, Household Survey Data, Urban Areas of Iran
  • Gholam Hossein Hoseininia, Ahmad Yaghobi Farani, Reza Seyyedin Pages 545-558
    The main purpose of this applied research was to investigate factors affecting rural women entrepreneur’s business Performance. Based on Theoretical literature، business performance affected by several factors like demographic characteristics، environmental factors، Motives، Social networks، skills، human capital and social learning. This research has been conducted through a surveying methodology by using questionnaire as a main tool. The statistical population of this study consists of 111 rural women who owned business in Mianeh County. The analysis and structural equation modeling showed the significant relationship between independent variables such as rural women’s goals، motives، planning skill، business skills and their business performance. Based on the research results، straightening these variables can enhance rural women entrepreneurship development.
    Keywords: Entrepreneurship, Business, rural women, Performance
  • Mohsen Niazi, Leila Parnian Pages 559-576
    The purpose of this study was to typology relationships with the opposite sex among young girls. This research using qualitative methods، data-driven approach to theorizing (grounded theory) and a semi-structured interview technique was interactive. The population of the study included young girls 30-19 years old، living in the city of Kermanshah. Using purposeful and theoretical sampling، with 48 girls who were involved in these types of relationships، were interviewed. Exploratory results showed that in this study، six types of relationships with the opposite sex Which includes: Pure relations، relationships of convenience، sex، purpose relationships، tools relationships and fluid relationships.
    Keywords: The friendship between the sexes, liquid modernity, love fluid, pure relationship, unstable relationships, young girls
  • Amir Maleki, Parvin Alipoor Pages 577-592
    Environmental crisis are One of the most important global problems. Faced with this crisis as a collective effort Need to make Environmentalism Attitudes among people. What considerable in this field are people attitudes، especially women attitudes to environment. Because On The main axis ecofeminism، Women''s relationship with the environment and Their role in solving ecological problems; Women in regard to the environment، their privileged position. On the other hand، The women status is notable due to their roles to nurture of children and transmission of knowledge and culture to the future generation so they have the most important role for protecting environment. Therefore the study of effective factors on environmental and women attitude can be attractive for participating of women in this subject. This current study has examined the effective factors about Iranians'' women oriented environment. We have use ecofeminism، secondary analysis of fifth wave data and empirical literature for the framework. Findings have shown that social participating; religious practice، environment knowledge، age and level of education variables have significant relationship with women oriented environment but economic class has no affect on it. The research findings showed that three variables Environmental awareness، Religiosity and participation Explain. 82% of the variance dependent variable.
    Keywords: Environmentalism, Ecofeminism, Participation, Religiosity, Environmental awareness
  • Leila Vosoghi, Mahdie Ghasemi Pages 593-610
    Regarding gender unequality in many communites، empoverment of women has became a important subject and receive more regards in recent years. Results of many researches show that tourism specially ecoutourism effects women empowerment in its different aspects by attract their participation in tourism activities. Based on these findings of previous researches the aim of this study is assessing the role of ecotourism development on empoverment of rural women in descriptive survey. Women of Shib-Deraz in Qeshm Island are the population of the research whom participate in environmental plan of “conservation of Eretmochelys Embricate“with emphasize of ecotourism and handicrafts. A questionnaire was designed by using a theoretical basis. Results show that development of ecotourism can effects social، psychological and economical empowerment of rural women.
    Keywords: ecotourism, empowerment, rural women, Shibderaz village
  • Mohammadhassan Seif, Mitra Yadegar Pages 611-626
    Burnout syndrome includes aspects of emotional exhaustion، depersonalization and decrement of personal accomplishment which staffs are vulnerable to because of their exposure to physical and psychological stressors. The necessity of this research is inadequate research on the women. the main purpose of this research is explaining burnout of working women with emphasized on the role organizational and psychology variables in technical & vocational university and Islamic Azad university of Shiraz. It was a descriptive correlation study. Statistical population include all women employed at technical and vocational university & Islamic Azad university of Shiraz (N=225). According to the Cochran formula sample size was 143 ones and they were selected by multi-stage cluster random sampling method. Data collected by Maslach burnout inventory، Allen and Meyer`s organizational commitment questionnaire، Lu and his colleague`s role conflict and ambiguity questionnaire، Colquitt’s organizational justice questionnaire. Data analyzed by descriptive statistic method that include Pearson correlation coefficient and path analysis. The results show that justice and organizational commitment through role conflict and ambiguity mediation have indirect and negative effect on burnout. The results showed that organizational commitment have direct effect and also indirect effect on burnout via the mediation of role conflict and role ambiguity. Organizational justice have direct effect and also indirect effect on burnout via the mediation of role conflict and role ambiguity. Role conflict and role ambiguity had direct effect on burnout. According to the fitted indices، the final model of the study has a relatively good fit.
    Keywords: Burnout, Organizational justice, Organizational commitment, Role conflict, Role ambiguity, women