فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 22 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب ابراهیم پور*، حسن خلیلی صفحات 7-28

    در راه رسیدن به اهداف حکومتی موانع و مشکلاتی به وجود می آید که نظام اداری را با مشکل روبه رو می سازد. این موانع و مشکلات اگر شکل فساد به خود بگیرد، نظام اداری را فسادآلود خواهد کرد. فساد اداری و عدم سلامت اداری ماهیت ضد توسعه ای دارد و باعث تاراج دارایی ها و امکانات و ارزشهای اجتماعی و سرمایه های مردمی و اتلاف وقت و فرصت می شود؛ هم چنین گسترش آن سیاستهای کلان اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه را با مخاطرات جدی روبه رو می سازد و موجب افزایش فقر و فحشا و به خطر افتادن مشروعیت دولت و دموکراسی جامعه می گردد. حکمرانی عاملی در جهت رویارویی با فساد اداری در نظر گرفته می شود. حکمرانی خوب از دهه 1990 به عنوان استراتژی مناسب برای کمک به توسعه کشورها بویژه کشورهای در حال توسعه مورد توجه جدی محافل علمی و اجتماعی قرار گرفت. این استراتژی به عنوان راه برونرفت از فقر و توسعه نیافتگی تلقی می شد و تلاشهای زیادی برای اجرا و استقرار آن صورت گرفت. امروز حکمرانی از حوزه دولتها خارج شده و سازمانها و شرکتها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. ولی این استراتژی نیز به مانند دیگر برنامه های نهادها و سازمان های بین المللی با کاستی هایی همراه بوده است طوری که نقدهای متعددی برای آن عرضه شده است. این مقاله با بررسی فساد اداری و نقد حکمرانی خوب، حکمرانی پایدار را به عنوان راهکاری به منظور توسعه پایدار و کاهش فساد اداری پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی پایدار، توسعه پایدار، سلامت اداری، فساد اداری، انواع فساد
  • محمد حسین شیخی صفحات 29-56

    یکی از اهداف اساسی حکومت اسلامی، رشد و تعالی انسان و ایجاد جامعه ای صالح، بالنده و پیشرو در پرتو نظام شایسته سالار است. لازمه این امر مبارزه با مفاسد و زشتی ها و ترویج معروف و فضایل است که تحقق این امر نیز تنها با حاکمیت صالحان و شایستگان در مناصب و پستهای سازمانی امکان پذیر است و این امر در مبانی اسلامی ریشه دارد. از این رو، این پژوهش در صدد تبیین مبانی شایسته سالاری با رویکرد اسلامی به روش توصیفی- تحلیلی است که در آن به بخشهای هستی شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی از مبانی شایسته سالاری اشاره شده است.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری در مدیریت، مبانی هستی شناسی در اسلام، انسان شناسی و مدیریت، ارزش شناسی در انتصابات
  • یونس جبارزاده*، علیرضا صوفی صفحات 57-78

    تسهیم دانش به اشتراک گذاشتن دانش، اطلاعات و آگاهی افراد سازمان و به کارگیری دانسته ای تک تک افراد در پیشبرد اهداف سازمان است؛ به همین منظور در این تحقیق با هدف بررسی عملکرد تسهیم دانش در سازمان ناجا از پرسشنامه ای که روایی آن به صورت محتوایی از طریق خبرگان بررسی و پایایی در یک پیش آزمون به تایید رسید، استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق مدیران و کارکنان بازرسی ناجا هستند و روش نمونه گیری به علت محدودیت جامعه آماری سرشماری است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایش، و برای بررسی فرضیه ها از آزمون تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل فناوری اطلاعات و فرهنگی و عوامل فردی در وضعیت مناسبی قرار دارد؛ لذا پیشنهاد می شود به منظور بهبود وضعیت در این عوامل روی آموزش و بازآموزی کارکنان در وضعیت موجود سازمان، سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، مدیریت دانش، شاخصهای سنجش، عملکرد دانشی، بازرسی
  • شعبان نجف پور، وحید آرایی*، حسینعلی احمدی گرجی صفحات 79-100

    با توجه به اینکه رسانه ها با انعکاس اخبار گوناگون در خصوص فساد می توانند گام بزرگی در برجسته سازی این پدیده شوم بردارند و این اقدام رسانه ها می تواند توجهات مردم و مسئولان را متوجه مسائل این حوزه کند و در صورت نیاز برای سیاستگذاری مورد توجه قرار گیرد و هم چنین به دلیل اینکه مقامات و مسئولان دستگاه های مبارزه با فساد، خواهان همکاری و مشارکت بیشتر رسانه های جمعی در زمینه مبارزه با فساد هستند، مقاله پیش رو با پاسخگویی به این سوال که: "نقش و جایگاه رسانه های جمعی در سیاستگذاری مبازره با فساد چیست و چگونه می توان آنها را در این امر توانمند ساخت؟"به بررسی نقش و جایگاه رسانه ها در سیاستگذاری مبارزه با فساد می پردازد. برای این منظور در ابتدا به تبیین نقش و تاثیرات حضور رسانه های جمعی در زمینه مبارزه با فساد می پردازد و در نهایت راهکارهای عملی در جهت توانمندسازی رسانه ها در مبارزه با فساد عرضه می کند. اطلاعات مورد نظر به شیوه کتابخانه ای و با بررسی اسناد و مدارک در این خصوص جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، فساد فراگیر، افکار عمومی، دسترسی به اطلاعات
  • رحیم دباغ، حبیب ولیزاده، محمد عبدالعلی پور، حسین رحمانی یوشانلویی* صفحات 101-126

    هدف این پژوهش، شناخت عوامل اثر گذار بر کیفیت زندگی کاری و ارتباط آن با عملکرد سازمانی کارکنان است. به همین منظور برای عرضه الگو 209 نفر از کارکنان هنگ مرزی ماکو به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه در جامعه آماری توزیع گردید که محدود در نظر گرفته شده است. میزان برگشت پرسشنامه ها 91 درصد بود. روش تحقیق مورد استفاده از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، گردآوری اطلاعات توصیفی- همبستگی است. آزمونهای مورد استفاده در این تحقیق، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و معادلات ساختاری است. در ابتدا ابعاد کیفیت زندگی کاری و سوالات سازه عملکرد سازمانی کارکنان از نظر روایی واگرا و همگرا مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از اطمینان از صحت این موارد الگو مورد بازبینی و الگوی نهایی آزمون شد. نتایج تحقیق نشان داد متغیر مستقل(کیفیت زندگی کاری) بر عملکرد سازمانی کارکنان اثر مثبت داد. پیشنهاد می شود برای افزایش سطح کیفیت زندگی کاری علاوه بر ایجاد انگیزه از طریق روش های مالی از روش های غیر مادی و معنوی استفاده شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد سازمانی کارکنان، رضایت شغلی، هنگ مرزی ماکو
  • قنبر امیرنژاد*، حسین رشیدی راد صفحات 127-145

    این پژوهش با عنوان بررسی رابطه بین نظارت و بازرسی و شایسته سالاری در نیروی انتظامی شهرستان اهواز سعی دارد به این سوال اصلی پاسخ دهدکه آیا بین نظارت و بازرسی با شایسته سالاری درناجا اهواز رابطه ای وجود دارد یا خیر. در این زمینه یک فرضیه اصلی و ده فرضیه فرعی تدوین شده است. جامعه آماری این پژوهش تمام افراد و نیروهای ناجا اهواز است. به کمک روش تصادفی ساده 332 نفر براساس فرمول به دست آمد. این مقاله از الگو مفهومی رابطه شایسته سالاری و بازرسی و نظارت استفاده می کند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که سوالات آن به کمک متغیر های مستقل و وابسته تهیه و تدوین شده و دارای روایی و پایایی مطلوب است. به کمک آماراستنباطی و آمار تحلیلی به تجزیه و تحلیل فرضیه ها پرداخته شد و تمامی فرضیه ها در سطح معنی دار مورد پذیرش قرار گرفت. این مقاله نتیجه می گیرد که بین نظارت و بازرسی ناجای اهواز و مهارتهای ادراکی، کارگروهی، مدیریت افراد، شخصیت روند محیطی رابطه مستقیم و معنی داری هست. از این رو پیشنهاد می شود ناجای اهواز به تهیه و تدوین کار راهه و مسیر شغلی و ارتقای اعتبار و بهبود تصمیم ها، خط مشی های بلند مدت، احترام و درک متقابل افراد، ایجاد حس اعتماد و درک پویایی افراد بپردازد تا زمینه خلق شایسته سالاری مطلوبتر دراین نیرو فراهم آید.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری در پلیس، ناجای اهواز، بازرسی و نظارت و مدیریت
|
  • Habib Ebrahimpoor Pages 7-28

    The way to achieve political goals, there are obstacles that cause problem for administrative system. If these barriers take the form of corruption, they will corrupt administrative system. Corruption and lack of administrative health, causes anti-development and the plundering of public funds and assets and facilities, and social values and is a waste of time and opportunity. In addition to the development of macro-economic policies, political, social and cultural community makes it dangerous and increase the risk of falling into poverty and prostitution and puts government’s legitimacy and democratic society in danger. Governing is considered a factor in deal with corruption. Good governance in the 1990s as a strategy to help develop countries, particularly developing countries was serious attention from social and scientific circles. This strategy was seen as a way out of poverty and underdevelopment, and it took a lot of efforts for implementation and deployment. Today’s ruling is out of governments’s jurisdiction and international organizations and companies have been affected as well. These strategies as well as other international organizations, programs and institutions have deficits, in a way that various criticisms have been provided. This paper by investigating corruption and good governance considers stable governance as a strategy for sustainable development.

    Keywords: Sustainability Governance, Sustainable Development, Administrative health
  • Mohamad Hossein Sheikhi Pages 29-56

    One of the basic goals of Islamic government is to grow and elevate human beings and to make a pious and pioneer society under shadow of the system of meritocracy. In order to get to this goal there should be a campaign against corruption and indecency and virtue and goodness should be spread and this can be possible only by virtuous and decent sovereignty in organizational posts which have its root in foundation of Islam. This study tries to explain the foundation of meritocracy with Islamic outlook by descriptive-analytical ways through which parts of ontology, anthropology and meritocracy from foundation of meritocracy are mentioned.

    Keywords: Meritocracy in management, foundation of ontology in Islam, anthropology, management, meritocracy in appointments
  • Younes Jabbarzadeh Pages 57-78

    Allocation of knowledge is to share people’s knowledge and information in the organization and to utilize everyone’s knowledge in order to improve the goals of the organization. In order to do so, in this study with the goal of the evaluation of the impact of knowledge’s allocation in NAJA Inspection the questionnaires which are evaluated and improved in a pre-exam by the elites are used. Statistical population of the study is managers and the staff of NAJA Inspection and the sampling procedure because of limitation of statistical population is census. The way of the study is description of measurement and to evaluate hypotheses a monosample exam is used. The results show that information technology and cultural factors are at good situation but those of individual and organizational are not; so it is suggested that to improve the situation on these factors there should be more investment on training and retraining of the staff at present situation of the organization.

    Keywords: Knowledge’s allocation, Management of the knowledge, Evaluation indicators, Impact of knowledge, Inspection
  • Sha’Ban Najafpoor Pages 79-100

    Since the media by reflecting different news regarding corruption can take a big step in highlighting this sinister phenomenon and by doing so, the media can catch people and those in charge’s attention toward this field’s affairs to put under consideration in case of policymaking, and also, because authorities and people in charge of campaign are eager to cooperate more with public media in the field of corruption campaign, this paper by answering this question that” what is the role of public media regarding corruption campaign policymaking and how can it be improved in this way?” studies the role and the position of media in corruption campaign policymaking. To get to this goal, first the role and the effect of the presence of public media in corruption campaign is defined and finally practical ways to improve the media in corruption campaign are presented. The information under consideration is collected through library ways and by evaluating documents and evidences.

    Keywords: Public Media, Corruption, Public Opinion, Clarification, Access to information, Political Ways
  • Rahim Dabbagh Pages 101-126

    The purpose of this study is to recognize the effective factors on quality of work life and its relationship to the performance of the employees in the organization. In order to present the pattern, 209 people accidently are selected from border regiment staff of Maku and the data are distributed in statistical population using the questionnaire, which is limited. The rate of the return of the questionnaires was 91 percent. The study’s way concerning the objective is practical and concerning the procedure is gathering the descriptive information. The tests used in this study, are case study and structural equation. First different dimensions of the quality of work life and performance of the organization questions according to divergent and convergent narrative is evaluated. After making sure about the accountability, patterns of review and final pattern are tested. The results show that independent variant (the quality of work life) has a positive effect on performance of the staff in the organization. It is suggested that in order to increase the level of the quality of work life in addition to creation of motivation there should be some spiritual ways.

    Keywords: The Quality of Work Life, Performance of the Organization, Job satisfaction, Boarder Regiment of Maku
  • Ghanbar Amirnejad Pages 127-145

    This study with the title of evaluation of the connection between meritocracy and supervision and Inspection in Ahvaz city’s NAJA tries to answer this basic question that whether there is a connection between supervision, inspection and meritocracy or not. In this case one primary and ten secondary hypotheses are mentioned. The statistical population of this study includes all staff of Ahvaz NAJA. By random way 332 people according to formula are achieved. This paper uses conceptual pattern of the connection between meritocracy and supervision, inspection. The instrument to get the data is through questionnaire and its questions are provided and compiled with the help of dependent and independent variables and it contains desirable consistency. Through inferential and analytical statistics the hypotheses are analyzed and all hypotheses on conceptual level of are accepted. This paper concludes, there is a meaningful and direct connection between supervision, inspection of Ahvaz NAJA and perceptional, cooperative qualifications, individual management, personality of the procedure of environment. So it is suggested that Ahvaz NAJA endeavor to provide and compile profession based ways and to improve accountability and decisions, long term policy, reciprocal respect and understanding, and to create trustfulness and static understanding in order to create the foundation of meritocracy in NAJA.

    Keywords: Meritocracy in police, Ahvaz NAJA, Inspection, Supervision, Management