فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و سوم شماره 6 (پیاپی 174، شهریور 1394)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 6 (پیاپی 174، شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیده نمازی، وحید ضیایی، نیما رضایی * صفحات 397-404
    بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE) یک بیماری مزمن خود ایمنی است که با التهاب عروق و بافت های همبند خود را نشان می دهد و تقریبا تمام بافت های مختلف بدن را مانند پوست، قلب، کلیه ها و سیستم عصبی مرکزی را درگیر می نماید. به نظر می رسد که نقص اساسی در SLE اختلال عملکرد لنفوسیت T در کنترل لنفوسیت Bباشد که که منجر به فعال شدن لنفوسیت های B پلی کلونال و تولید مقدار زیادی از اتوآنتی بادی در برابر اجزای هسته ای و سیتوپلاسمی می شود. این اتوآنتی بادی می تواند بافت های مختلف را به طور مستقیم یا به عنوان یک نتیجه از رسوب کمپلکس ایمنی آسیب رساند. عوامل مختلفی چون عوامل محیطی، اجزای ژنتیکی و اختلالات ایمونولوژیکی در پاتوژنز SLE دخالت دارند. به نظر می رسد که عوامل ایمونولوژیکی نقش مهمی در SLE داشته باشند. سایتوکین واسطه پروتیینی است که نقش مهمی به عنوان تنظیم کننده پاسخ ایمنی ذاتی و تطبیقی در برابر عوامل میکروبی و یا خود آنتی ژن های بازی می کند. اگرچه اثرات دقیق سایتوکین ها در بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس هنوز مشخص نیست، مطالعات انجام شده در هر دو مدل حیوانی لوپوس و بیماران مبتلا به SLE تعدادی از مسیرهای سایتوکین را نشان می دهد که در روند بیماری مهم هستند. از این میان به نقش فاکتور فعال کننده سلول B (BAFF) و لیگاند القایی تکثیر (APRIL)، TNF-α، IFN-α، IFN-γ، اینترلوکین (IL) 23، IL-17، IL-10، IL-6، IL-21، اشاره کرد. در این مقاله نقش سایتوکین ها و ژن های کدکننده آنها توضیح داده شده است و کاربردهای درمانی نیز به اختصار بیان شده است.
    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوزیس سیستمیک، سایتوکین، لیگاند، پاتوژنز
  • هدی گلاب قدکساز، محمود دهقانی اشکذری، مهدی هدایتی * صفحات 405-412
    زمینه و هدف
    سرطان مدولاری تیرویید 10-5% از کل سرطان های غده تیرویید را شامل می شود. ارتباط جهش های پروتوآنکوژن RET در پیدایش سرطان تیرویید مشخص شده است. از این روی، شناسایی جهش های ژن RET امکان تشخیص زود هنگام افراد در معرض خطر بیماری را ممکن می سازد. هدف از مطالعه، تعیین وضعیت جهش های اگزون 19 ژن پروتوآنکوژن RET و ارتباط آن با سرطان مدولاری تیرویید در افراد مورد بررسی در نمونه ای از جمعیت ایرانی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی از نوع مورد- شاهدی، که در آزمایشگاه پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در فاصله زمانی خرداد 1392 لغایت خرداد 1393 صورت پذیرفت، تعداد 110 فرد مبتلا به سرطان مدولاری تیرویید مورد بررسی قرار گرفتند. محتوای DNA ژنومی از گویچه های سفید خون محیطی با روش استاندارد نمک اشباع/پروتییناز K استخراج شد. اگزون 19 پروتوآنکوژن RET با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز تکثیر شد. محصول واکنش جهت تایید تکثیر قطعه مورد نظر، الکتروفورز و سپس جهت بررسی موتاسیون، مستقیما تعیین توالی شدند.
    یافته ها
    در این بررسی دو تغییر نوکلئوتیدی rs2075912 (Y:T/C)و rs2075913 (W:T/A)، در اگزون 19پروتوآنکوژن RET در افراد مبتلا به سرطان مدولاری تیرویید مشاهده شد و فراوانی هر دو تغییر نوکلئوتیدی در مردان بیش از زنان بود. در موقعیت rs2075912 و rs2075913 به ترتیب 2/11 و 3/6 درصد در مردان فراوان تر بود. اما ارتباط معناداری میان سن و جنس با جهش های (19/0=P) rs2075912 و (6/0=P) rs2075913 مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    احتمالا در کنار جهش های سایر اگزون های ژن پروتوآنکوژن RET، از جهش های اگزون 19 نیز در تشخیص زود هنگام و تایید سرطان مدولاری تیروئید بتوان بهره گرفت.
    کلیدواژگان: سرطان مدولاری تیرویید، پروتوآنکوژن RET، واکنش زنجیره ای پلیمراز، اگزون 19
  • طیبه باقری، الهام مسلمی * صفحات 413-419
    زمینه و هدف
    در ایران سرطان پستان دومین سرطان شایع در زنان پس از سرطان پوست می باشد. یوبیکوئیتین و پروتئین های شبه یوبیکوئیتین ناقلان سیگنال رسانی هستند که عملکردهای سلولی مختلفی برعهده داشته به طوری که در بسیاری موارد باعث تسریع پیشرفت سرطان می شوند. هدف از این مطالعه بررسی بیان ژن یوبیکوئیتین D (UBD) در زنان مبتلا به سرطان پستان و همچنین بررسی ارتباط پیشرفت بیماری با میزان بیان این ژن بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت موردی- شاهدی است که در آن 30 نمونه بلوک پارافینه بافت (20 نمونه بیمار و 10 نمونه ماموپلاستی) مربوط به اردیبهشت سال 1389 تا فروردین 1391 پس از بررسی پاتولوژیست از آزمایشگاه بیمارستان های پارسیان و کسری واقع در تهران جمع آوری گردید. استخراج RNA با استفاده از RNX-plus و سنتز cDNA به کمک آنزیم Moloney murine leukemia virus (M-MuLV) انجام شد. بیان ژن بر روی تمام نمونه ها با روش Real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) نسبی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیان ژن UBD به صورت میانگین، در حدود 11 برابر نسبت به گروه نرمال افزایش یافت که با مراحل (Stage) بیماری نیز افزایش یافت. به طوری که در گروه بیماران مرحله 1، بیان ژنUBD 73/2 برابر نسبت به گروه نرمال (001/0P=) افزایش یافت و در مرحله 4 بیماری این عدد به 4/19 برابر نسبت به نرمال (0005/0P=) افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان بیان نمود بررسی میزان بیان UBD می تواند نقش مهمی در تشخیص سرطان پستان، به عنوان یک مارکر به عهده داشته باشد. به علاوه با توجه به افزایش بیان این ژن با مراحل بیماری، بررسی تغییرات در بیان این ژن می تواند در شناسایی و تشخیص مراحل اولیه بیماری موثر باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین UBD، نئوپلاسم پستان، واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی، بیان ژن
  • میثم جنگ خواه *، فرامرز فرهی، عبدالحسین شیروی، محمد علی صدیقی گیلانی، سید جلیل حسینی، فرید دادخواه، رضا سلمان یزدی، محمد چهرازی صفحات 420-424
    زمینه و هدف
    واریکوسل شایع ترین یافته بالینی در مردان نابارور است که شیوع آن در مردان جامعه حدود 15% می باشد. تاثیر واریکوسل بر عملکرد سلول های لیدیگ و میزان تولید تستوسترون هنوز مشخص نشده است، در این مطالعه تاثیر واریکوسلکتومی بر سطح سرمی هورمون تستوسترون بررسی گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مداخله ای (شاهددار) بود که از مهر 1391 تا آبان 1392 در پژوهشگاه رویان تهران انجام شد. سطح تستوسترون 79 مرد نابارور با واریکوسل در گروه نمونه (نداشتن دیابت و مصرف نکردن داروهایی که موجب تغییرات آندروژن شود) و پیش از واریکوسلکتومی با 70 مرد بارور در گروه شاهد (مبتلا به واریکوسل نباشند، در یک سال اخیر صاحب فرزند شده، یا دارای چند فرزند باشند) مقایسه شدند. سه تا شش ماه پس از واریکوسلکتومی بار دیگر سطح تستوسترون در مردان نابارور جراحی شده اندازه گیری شد تا تاثیر واریکوسلکتومی در روند تولید هورمون تستوسترون مشخص شود.
    یافته ها
    میانگین سنی در افراد گروه نابارور 8/32 و در گروه شاهد 27/33 بود، پیش از جراحی میانگین سطح تستوسترون در مردان نابارور ng/dl 590230 و در مردان بارور ng/dl583237 بود که از نظر آماری این اختلاف معنادار نبود (009/0P=). سه تا شش ماه پس از جراحی، سطح تستوسترون توتال خون در گروه کنترل به طور میانگین به ng/dl 663242 رسید که این تغییر نسبت به پیش از جراحی معنادار بود (009/0P=).
    نتیجه گیری
    در بیماران نابارور با واریکوسل بالینی به نظر می رسد، واریکوسلکتومی تاثیر مثبتی در افزایش سطح سرمی هورمون تستوسترون داشته و این تاثیر به احتمال از طریق بهبود در عملکرد سلول های لیدیگ ایجاد می شود که موجب افزایش سطح سرمی هورمون تستوسترون می شود.
    کلیدواژگان: تستوسترون، واریکوسل، واریکوسلکتومی، ناباروری
  • جواد زینالی *، یوسف عطایی پور صفحات 425-430
    زمینه و هدف
    هدف اینداکشن تراپی، پیشگیری از رد پیوند با ایجاد یک ضعف ایمنی شدید در زمان پیوند می باشد. تابه حال هیچ رژیم استانداردی جهت اینداکشن تراپی مشخص نشده و مطالعه جهت بررسی نتایج آن و رسیدن به یک رژیم بهینه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه Case series، پرونده 410 بیمار پیوندی در بیمارستان هاشمی نژاد تهران از فروردین 1387 تا فروردین 1390 بررسی و بیماران اینداکشن تراپی با سن بالای 18 سال وارد مطالعه شده و از نظر علت و عوارض اینداکشن تراپی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 410 بیمار، 66 نفر وارد مطالعه شدند که 44 نفر (7/66%) مرد بودند. کمترین سن 18 و بیشترین 64 سال و میانگین سنی 2/13±9/39 سال بود. شایعترین علت اینداکشن تراپی، پیوند از جسد (5/45%) و علل دیگر به ترتیب: 16 مورد (2/24%) سابقه پیشین پیوند، 11 مورد (7/16%) بدون ریسک فاکتور، هشت مورد (1/12%) تست پانل مثبت بالای 20% و یک مورد (5/1%) به علت شروع تاخیری عملکرد کلیه بود. شایعترین رژیم مورد کاربرد، تیموگلوبولین بود (97%). تعداد 11 بیمار (7/16%) دچار رد حاد پیوند شده بودند که بیشترین آن مربوط به تست پانل مثبت بود. هفت بیمار (6/10%) دچار دیابت پس از پیوند، یک بیمار (5/1%) دچار لکوپنی و 10 بیمار (2/15%) دچار ترومبوسیتوپنی شده بودند. کشت خون و ادرار مثبت به ترتیب در یک (5/1%) و 6 (1/9%) بیمار دیده شد.
    نتیجه گیری
    سن و جنس تاثیری روی رد پیوند نداشت. تست پانل مثبت، بیشترین همراهی را با رد پیوند کلیه داشت. شایعترین عارضه اینداکشن تراپی افت پلاکت بود.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، پیوند کلیه، اینداکشن تراپی، رد پیوند، تضعیف ایمنی
  • مژگان تنهاپور، علی اصغر صفایی * صفحات 431-441
    زمینه و هدف
    مراقبت های بیمار- محور باعث بهبود کیفیت زندگی و مراقبت های بهداشتی و کاهش هزینه های مراقبتی می شوند. فناوری های نوین مانند شبکه های اجتماعی سلامت و پرونده های سلامت شخصی (PHR)، تحولات قابل توجهی در ارایه مراقبت های بیمار- محور ایجاد کرده اند. هدف این مقاله تحلیل و ترکیب قابلیت های پرونده های PHR و شبکه های اجتماعی سلامت و ارایه مجموعه ای از امکانات مورد نیاز برای ایجاد پرونده PHR در شبکه اجتماعی سلامت بود.
    روش بررسی
    در این مقاله، پس از معرفی امکانات ارایه شده توسط شبکه های اجتماعی سلامت موجود و بر اساس مطالعه ای تطبیقی به توصیف انواع نیازمندی های لازم برای ایجاد یک شبکه اجتماعی سلامت جامع به عنوان یک سامانه PHR پرداخته شد. شناسایی ذینفعان و کاربران چنین شبکه ای برای دسته بندی این نیازمندی ها و همچنین دسته بندی سیستم های موجود برای انجام تحلیل و طراحی بهتر ضروری است.
    یافته ها
    شبکه اجتماعی سلامت پیشنهادی توسط گروه های کاربری مختلف در حوزه سلامت قابل استفاده بوده و امکانات مجزایی را برای هر گروه و با توجه به نیازهای آنها ارایه می کند. کاربران هر گروه در این شبکه اجتماعی سلامت، می توانند با کاربران سایر گروه ها تعامل داشته باشند. بررسی ها نشان دادند الزامات و قابلیت های پیشنهادی برای شبکه اجتماعی سلامت، ضمن پوشش قابلیت های سامانه های مشابه، نیازمندی های یک سامانه PHR برای ارایه خدمات مراقبت بیمار- محور را تا حد قابل قبولی تامین می نماید.
    نتیجه گیری
    مجموعه نیازمندی های ارایه شده با قابلیت های دیگر سیستم های مشابه از نظر کیفی مقایسه شده است. به کارگیری شبکه اجتماعی سلامت به عنوان یک پرونده PHR، تاثیر انکارناپذیری در کیفیت و بهره وری مراقبت های بیمار- محور داشته و در بهبود سطح سلامت جامعه نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، پرونده سلامت شخصی، وب 2، مراقبت بیمار، محور، متخصصین مراقبت بهداشتی، داده کاوی
  • مژگان اسدی *، فرزانه سعیدی فرد، مصطفی قربانی، خدیجه ادبی صفحات 442-446
    زمینه و هدف
    کمبود ویتامین D یک مشکل فراگیر در کشورهای در حال توسعه مانند ایران است. شیوع کمبود ویتامین د از متوسط تا شدید در بین زنان ایرانی به ویژه در بین زنان حامله وجود دارد و می تواند علت یکسری از مشکلات مانند مسمومیت حاملگی، دیابت حاملگی و زایمان زودرس و سزارین بار اول باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی این نکته بود که آیا نوع زایمان به سطح سرمی ویتامین D مرتبط است و آیا بین زنان با کمبود یا سطح ناکافی آن در شیوع سزارین تفاوتی وجود دارد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 186 زن حامله بدون سزارین انتخابی و تکراری که در فاصله ی اردیبهشت 1391 تا اردیبهشت 1393برای زایمان به بیمارستان جامع زنان تهران مراجعه کردند به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. شرکت کنندگان در دو گروه زنان با زایمان طبیعی و زنان با سزارین قرار گرفته و سطح سرمی ویتامین D در بیماران هر گروه اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    یکصد و بیست و هشت زن (8/68%) سزارین و 58 زن (2/32%) زایمان طبیعی داشتند. میانه و دامنه بین چارکی، سطح سرمی ویتامین D در بین زنان سزارین شده در مقایسه با زایمان طبیعی به ترتیب ng/ml 64/13 و 47/12 در برابر ng/ml 68/11 و 59/12 بود. اختلاف آماری معناداری در سطح سرمی ویتامین D بین این دو گروه وجود نداشت (72/0P=). افزون بر آن شیوع سزارین در زنانی که کمبود ویتامین D داشتند در مقایسه با زنانی که سطح ناکافی از آن را داشتند، از لحاظ آماری اختلاف معناداری وجود نداشت (8/0P=).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، هیچ ارتباطی بین سطح سرمی ویتامین D و نوع زایمان یافت نشد.
    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، ویتامین D، زایمان، حاملگی، سزارین
  • زهرا علیزاده *، فرزین حلبچی، مستانه رجبیان تابش صفحات 447-455
    زمینه و هدف
    امروزه چاقی و اضافه وزن مشکل عمده سلامتی در جهان می باشد. بر اساس شواهد علمی موجود کاهش سطح ویتامین D در برخی بیماری های مزمن مانند دیابت و چاقی گزارش شده است. هدف از مطالعه کنونی بررسی شیوع کمبود ویتامین D در افراد دارای اضافه وزن و چاق و ارتباط آن با برخی از عوامل از جمله سن، جنس، شغل و درصد چربی بدن است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، افراد مراجعه کننده به کلینیک چاقی بیمارستان امام خمینی (ره) در طی یک سال (شهریورماه 1392 تا 1393) بررسی شدند. فراوانی کمبود ویتامین D با سطح سرمی کمتر از ng/ml 30 در میان 107 شرکت کننده تعیین شد.
    یافته ها
    از میان 107 شرکت کننده در 81 نفر (7/75%) کمبود ویتامین D گزارش شد. شیوع کمبود ویتامین D در شرکت کنندگان با شاخص توده بدنی 9/29-25، 9/34-30 و بالاتر از kg/m2 35 به ترتیب،3/77، 7/83 و 4/69% بود، اما این اختلاف در بین افراد دارای اضافه وزن و چاق معنادار نشد (193/0=P). شیوع کمبود شدید و متوسط ویتامین D در شرکت کنندگان به ترتیب 2/25 و 5/50% بود. شیوع کمبود ویتامین D در سنین کمتر از 50 سال، به صورت معناداری شایع تر از کمبود آن در افراد بالای 50 سال بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع کمبود ویتامین D در افراد دارای اضافه وزن و چاق به ویژه در افراد کمتر از 50 سال بالاست. پیشگیری و درمان کمبود این ویتامین در برنامه های درمانی افراد چاق و دارای اضافه وزن به خصوص در بالغین جوان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، ویتامین D، کمبود، چاقی، شاخص توده بدنی
  • فاطمه ولی پوری گودرزی *، جواد حدادنیا، طاهره حبشی زاده، مریم هاشمیان صفحات 456-461
    زمینه و هدف
    در حال حاضر چندین روش برای اندازه گیری چربی زیرپوستی بدن وجود دارد اما این روش ها محدودیت های زیادی دارند. در این پژوهش سعی شد تا یک الگوریتم خوشه بندی برای اندازه گیری ضخامت بافت چربی زیر پوستی در تصاویر ترموگرافی ارایه شود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است که بر روی 100 نفر از افراد مراجعه کننده به بیمارستان شهید مبینی سبزوار (از فروردین 1392 تا آذر 1392) صورت گرفت و ضخامت چربی زیرپوستی آنها بر اساس الگوی حرارتی و استفاده از روش های کلاستربندی K-Means و Fuzzy c-means و الگوریتم اجزای متصل برگشتی محاسبه شد.
    یافته ها
    تمام اندازه گیری های انجام شده بر روی تصاویر حرارتی، توسط روش پیشنهادی، با روش سونوگرافی مقایسه شد، که نتیجه این مقایسه یکسان دانستن این اندازه گیری ها با تقریب قابل قبول از نظر پزشک رادیولوژیست نسبت به روش سونوگرافی بود. در بررسی فوق مقدار حساسیت تشخیصی برابر با یک و میزان کسر منفی نادرست، صفر بود.
    نتیجه گیری
    روش ارایه شده در این مقاله به عنوان یک روش غیرتهاجمی و مقرون به صرفه برای اندازه گیری ضخامت چربی زیرپوستی مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: چربی زیرپوستی، ترموگرافی، کلاستربندی، برچسب گذاری اجزا
  • رامین ابراهیمیان، داود تاسا * صفحات 462-467
    زمینه و هدف
    سل در کشورهای در حال توسعه شایع است ولی درگیری احشای شکمی به وسیله آن اتفاق ناشایعی است. اکثر موارد سل پانکراس در زمینه سل منتشر (Milliary) بوده و ابتلای ایزوله پانکراس بسیار نادر است.
    روش بررسی
    بیمار زن 52 ساله ای بودند که در زمستان سال 1392 با شکایت درد اپی گاستر، کاهش وزن طی سه ماه مراجعه کردند. در بررسی های تصویربرداری توده ی cm 2×2 در سر پانکراس دیده شد. بیمار تحت لاپاراتومی تشخیصی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    توده ی نکروزه در سر پانکراس بود. در بررسی فروزن سکشن گرانولوم سل تشخیص داده شد. از این رو بیمار تحت درمان دارویی ضد سل قرار گرفت. در بررسی های بعد درمان توده ی پانکراس از بین رفت. با در نظر داشتن بیماری سل در توده های پانکراس و بررسی بیشتر پیش یا حین عمل می توان از تحمیل اعمال جراحی پیچیده به بیمار جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: توبرکلوزیس، بدخیمی پانکراس، سل خارج ریوی، سل شکمی
|
  • Shideh Namazi, Vahid Ziaee, Nima Rezaei * Pages 397-404
    Systemic lupus erythematosus (SLE) is a chronic autoimmune disease، involves almost all organs such as skin، heart، kidneys and central nervous system. The disease is characterized by vascular and connective tissue inflammation in a recurring pattern of remission and flare. Although the exact pathophysiology of disease has not been fully understood yet، the fundamental defect in SLE is attributed to dysfunction of T lymphocytes in controlling of B-cell that leads to polyclonal activation of B lymphocytes and production a large quantity of autoantibodies against nuclear and cytoplasmic components. These autoantibodies can damage tissues either directly or as a result of immune complex deposits. Several factors are involved in pathogenesis of SLE which can be divided into three major groups، environmental factors، genetic components، and immunological disturbances. They could breakdown body tolerance towards endogenous antigens and cause abnormal immunologic response to the healthy tissue، resulting in tissue damage. SLE occurs more frequently in female than male. It seems that immunological factors have important role in SLE. Inflammation and vascular endothelium irregularities are a number of main pathologies seen in SLE. Cytokines are protein mediators that play an essential role as regulator of innate and adaptive immune response against microbial agents or self-antigens. Influences of cytokines in autoimmune diseases such as SLE are poorly understood. Studies in both experimental animal models of lupus and patients with SLE have revealed a number of cytokine pathways that are important in the disease process. These studies showed that overexpression of inflammatory cytokines increases the proliferation of auto reactive B-cells and results in higher production of autoantibodies. Among them، the role of B-cell activating factor (BAFF)، a proliferation-inducing ligand (APRIL)، TNF-α، IFN-α، IL-6، IFN-γ، IL-23/IL-17، IL-10، IL-21 are prominent، which is associated with the generation of pathogenic autoantibodies and formation of immune complexes. In this paper، the role of cytokines and their encoding genes are described، while therapeutic applications are also briefly presented.
    Keywords: cytokines, pathogenesis, ligands, systemic lupus erythematosus
  • Hoda Golab Ghadaksaz, Mahmood Dehghani Ashkezari, Mehdi Hedayati * Pages 405-412
    Background
    Medullary thyroid cancer (MTC)، includes 5-10% of all the thyroid cancers. RET proto-oncogene mutations have been found in association with MTC development. Therefore، identification of the mutations in RET can allow early diagnosis of the families who are at the risk of the disease. The goal of this study was to investigate existence and association between mutations in exon 19 of the RET proto-oncogene in an Iranian population medullary thyroid cancer patients and their family members.
    Methods
    This study was run in the research laboratory of Research Institute for Endocrine Research Center Shahid Beheshti University of Medical Sciences from May، 2013 to May، 2014. In this study، 110 patients with confirmed medullary thyroid carcinoma were selected and examined. At first، the genomic DNA content of the peripheral white blood cells (WBC) of the samples were extracted using a saturated salting out and proteinase K standard method. Exon 19 of the RET proto-oncogene using polymerase chain reaction (PCR) method was amplified. Then the desired PCR products formation was confirmed by electrophoresis technique for true amplification، and finally the amplified samples were used for direct sequenced for finding and assessing any possible mutations
    Results
    In this study، two nucleotide changes at position rs2075912 (Y: T/C) and position rs2075913 (W: T/A) exon 19 RET proto-oncogene were found in the patients with medullary thyroid cancer. The frequency of both nucleotide changes were higher in men than women with medullary thyroid cancer. The frequency of the rs2075912 and rs2075913 were 11. 2 and 6. 3% higher in men than women. But in statistical analysis، there was no association between age، sex and the founded two mutations.
    Conclusion
    In addition to mutations in other exons of proto-RET، mutations in exon 19 can also be used for early detection and confirmation of medullary thyroid carcinomas.
    Keywords: medullary thyroid cancer, polymerase chain reaction, RET, proto, oncogene
  • Tayebeh Bagheri, Elham Moslemi * Pages 413-419
    Background
    Breast cancer is the most common non- skin cancer among women and it’s the second leading cause of cancer related death in women. Ubiquitin and ubiquitin like proteins are member of signal transduction pathways which have several cellular functions. It has shown that Ubiquitin like protein D (UBD) has accelerated the cancer progress. The aims of this study is evaluation of UBD gene expression in women suffering from breast cancer and its correlation with disease progression.
    Methods
    In this study 30 FFPE (Formalin-fixed، paraffin-embedded) samples 20 cases from breast cancer and 10 cases from mammoplasty were collected from Parsian and Kasra Hospitals in Tehran after confirmation by pathologist. For each sample collection characters included ER-positive، lymph node negative، tumor size less than 5 cm in diameter were considered. Samples belonged to May 2010 up to April 2012. At first paraffin was removed by adding xylene then xylene removed with replacing ethanol 98%. After removing ethanol، RNA was extracted from samples by using RNX plus solution and cDNA synthesis were performed by using Moloney murine leukemia virus (M-MuLV) enzyme. UBD gene expression were examined in all samples cDNA by relative Real Time PCR. In this study GAPDH gene expression was also used as internal control.
    Results
    UBD gene expression was obtained by calculating ΔΔCT and RQ. The average incensement of UBD gene expression in comparison of normal samples was 11 times. The results have shown that the level of UBD expression was related to the development and extend of the disease. In patients with stage 1 of disease، UBD gene expression had 2. 73 times increase (P=0. 001) compared to the control samples. However in stage 4 of disease، this number has increased up to 19. 4 times (P=0. 0005) more than normal.
    Conclusion
    Considering the results of this study، it could be said that UBD gene expression as useful biomarker has an important role in detection of breast cancer. In addition as UBD gene expression levels increased; stages of disease increased too. So that evaluation of UBD gene expression can be useful in early detection of disease.
    Keywords: breast neoplasms, gene expression, Real, time polymerase chain reaction, UBD protein
  • Meysam Jangkhah *, Faramarz Farrahi, Abdolhossein Shiravi, Mohammad Ali Sadighi Gilani, Seyed Jalil Hosseini, Farid Dadkhah, Reza Salman Yazdi, Mohammad Chehrazi Pages 420-424
    Background
    Varicocele is recognized as the most common cause of male factor infertility and is found in 15% of the general population. This prevalence increases to 35% in men presenting with primary infertility and between 70 to 80% in men presenting with secondary infertility. The effect of varicocele on Leydig cell function and testosterone production has been always a question. In this study we examined the effect of varicocelectomy on serum testosterone.
    Methods
    This research protocol was approved by the institutional review board at Royan Institute in infertility department and also this study has been done in Royan Institute (Tehran، Iran) during one year since September 2012 till October 2013. In this cross-sectional study، Serum levels of total testosterone in 79 men with clinical varicocele and in 70 fertile men who served as a control group were compared. Men aged 23–46 years with clinically palpable varicoceles as determined by physical examination were studied. Three to 6 months، testosterone levels were measured again after varicocelectomy، then testosterone levels were compared before and after varicocelectomy.
    Results
    The mean of serum testosterone levels before surgery in infertile men with varicocele and fertile men were 590 (230) vs. 583 (237) ng/dl respectively. No statistically significant changes were noted in serum testosterone levels for any groups. Three month after varicocelectomy mean serum testosterone levels were significantly increased in infertile men with varicocele compared with preoperative levels from 590 (230) to 663 (242) ng/dl (P=0. 009). Also the testis volume of patients were examined، which were divided into two groups included the men with testis volume less than 16 ml (<16) and more than 16 ml (≥16).
    Conclusion
    In infertile men affected with clinical varicocele، varicocelectomy seems to have caused positive impact on the level of serum testosterone increase. It is thought that positive effect is probably caused by improvement of the Leydig cell functions which induce the increase of serum testosterone level.
    Keywords: androgen, cross, sectional studies, infertility, testosterone, varicocele
  • Javad Zeynali *, Yousef Ataipour Pages 425-430
    Background
    The goal of Induction therapy is to prevent acute rejection during the early posttransplantation period by providing a high degree of Immunosuppression at the time of transplantation. Induction therapy is often considered essential to optimize outcomes, especially in patients at high risk for poor short-term outcomes. The optimal prophylactic induction immunosuppressive therapy to prevent kidney transplant rejection remains controversial and historically, immunosuppressant selection was solely based on efficacy in preventing rejection.
    Methods
    In a cross-sectional retrospective study, 410 cases of renal graft recipients were reviewed in the Hasheminejad Hospital, Tehran, Iran from March 2008 to March 2011. The adult patients with induction therapy with age over 18 years were studied for the indication, results and adverse effects of Induction therapy.
    Results
    From 66 transplanted patients with induction therapy, 44(66.7%) patients were male. The mean age±SD of patients with induction therapy was 39.9±13.2 years. The most common cause of Induction therapy was cadaveric transplantation (45.5%), other causes was the prior history of transplantation (24.2%), without risk factor of rejection, panel reactivity test (PRT)>20% and delay graft function. Anti-thymocyte globulin (rabbit) is the most commonly used agent (97%) for induction therapy. The rate of acute rejection was 16.7% percent (11 patients), that the most of them related to the panel positive patients. The most common adverse effect of anti-thymocyte globulin was thrombocytopenia (15.2%) and the rate of New Onset Diabetes mellitus After transplantation (NODAT) and leukopenia was 10.6%, 1.5%, respectively. The urine culture was positive in 6 (9.1%) patients with induction therapy and positive blood culture was seen in one patient (1.5%). The viral and fungal infections were not seen.
    Conclusion
    No standard Induction immunosuppressive regimen exists for patients undergoing renal transplantation. Anti-thymocyte globulin with low dose regimen is the most commonly used agent. The PRT>20% had the most association with acute allograft rejection. The most common side effect of induction therapy was thrombocytopenia.
    Keywords: cross, sectional studies, immunosuppression, induction therapy, kidney transplantation, transplant rejection
  • Mozhgan Tanhapour, Ali Asghar Safaei * Pages 431-441
    Background
    Patient-centered care improves the quality of life and health care، and reduces the costs of care. The advent of new technologies such as health social networks، and personal health records (PHR)، have significant impact on the patient-centered care. The aim of this article is to analyze and provide a set of features and requirements needed by the users of health social network serving as a PHR (Personal Health Record) system. The combination of capabilities offered by PHRs and social networks providing better delivery of patient-centered care.
    Methods
    In this paper، after a brief study of capabilities and features of existing health social networks and based on a comparative study، a set of requirements which are necessary to create a comprehensive health social network as a PHR system are proposed. Identification of such a systems stakeholders and users e. g. healthcare professionals، patients، and healthcare organizations is important for categorizing the requirements. Also، classifying relatively vast range of existing systems is needed to have a better analyze and design.
    Results
    The proposed health social network can be used by different user groups in healthcare e. g. healthcare professionals، patients، and healthcare organizations. According to the each user group’s requirements، it provides separate facilities for them. The users of this integrated health social network can optionally share some of their information with other users in their group or with users in the other groups and interact with them. Studies show that the proposal requirements and capabilities for health social network not only cover the capabilities of similar systems but also satisfactory provide the requirements of a PHR system to deliver the patient-centered care.
    Conclusion
    The proposed set of requirements are qualitatively compared with the other similar systems. Using the proposed health social network that provides PHR capabilities for its users will have an irrefutable impact on quality and efficiency of patient-centered care، and play an important role in improving the health of society.
    Keywords: data mining, patient, centered care, personal health record, healthcare professional, social network, web 2.0
  • Mojgan Asadi *, Farzane Saeidifard, Mostafa Qorbani, Khadijeh Adabi Pages 442-446
    Background
    Vitamin D deficiency is a widespread problem especially in the developing countries like Iran. The prevalence of vitamin D deficiency differs from moderate to severe among Iranian women، particularly among pregnant women، and it can cause some problems such as preeclampsia، gestational diabetes mellitus (GDM)، premature labor and primary cesarean section. The aim of this study was to evaluate whether the mode of delivery is related to serum vitamin D levels or not; and if there is any difference in the percentage of cesarean section between vitamin D-deficient and vitamin D-insufficient women.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out between the April 2012 and April 2014 in a woman university hospital، Tehran، Iran. One hundred and eighty-six women aged between 17 and 52 years old (Mean age 28. 46 and SD5. 97) were surveyed in this study. The study group comprised of (N=186) consecutive cases attending Tehran Women General Hospital Clinic for normal vaginal delivery or cesarean section. Women who underwent cesarean section due to previous cesarean delivery were not recruited for the study. The participants were divided into two groups: women with vaginal delivery and women with cesarean section. Serum vitamin D concentration (25(OH) Vitamin D) was measured for each patient. Concentration of serum vitamin D was compared between these 2 groups.
    Results
    One hundred and twenty-eight (68. 8%) women had cesarean section and 58 (32. 2%) had vaginal delivery. Median and inter-quartile range (IQR) of serum 25 (OH) D were 13. 64 and 12. 47 ng/ml; respectively، among women with cesarean section، compared to 11. 68 and 12. 59 ng/ml in those with vaginal delivery. No statistically significant difference was detected in serum vitamin D between these 2 groups (P=0. 72). In addition، no statistically significant difference was detected between women with vitamin D deficiency and women who were vitamin D insufficient (P=0. 8).
    Conclusion
    In this study، there was no association between serum vitamin D levels and delivery mode.
    Keywords: cesarean section, cross, sectional studies, delivery, pregnancy, vitamin D
  • Zahra Alizadeh *, Farzin Halabchi, Mastaneh Rajabian Tabesh Pages 447-455
    Background
    Today obesity and overweightness are the major health problem all over the world. The relation between decreasing serum level of vitamin D and some chronic diseases such as diabetes and obesity was shown in the available studies. The aim of this study was to determine the prevalence of vitamin D deficiency among obese and overweight Iranian population and its relation with age، sex، occupation، body fat percentage and body weight according to body mass index.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study، all patients who were referred to obesity clinic of Imam Khomeini Hospital، Tehran، for weight management throughout one year were included to the study. The prevalence of vitamin D deficiency with serum level lower than 30 ng/ml among 107 subjects was evaluated. The data were analyzed by SPSS، ver. 19 (SPSS، Inc.، Chicago، IL، USA). Quantitative variables were presented as mean±SD and qualitative variables were presented as relative frequency. The groups were compared with independent samples t-test and Chi-square test. The level of significance for comparing the groups was considered at P<0. 05.
    Results
    In 107 participants، vitamin D deficiency in 81 subjects (75. 7%) was reported. The prevalence of deficiency in participants with body mass index between 25 to 29. 9، 30 to 34. 9 and equal or greater than 35 kg/m2 was 77. 3%، 83. 7% and 69. 4%، respectively. However، the differences between overweight and obese groups were not significant (P=0. 193). The prevalence of moderate and severe vitamin D deficiencies among the participants was 50. 5% and 25. 2 %، respectively. Vitamin D deficiency was more common in participants below 50 years of age compared with those older than fifty (P=0. 001).
    Conclusion
    The prevalence of vitamin D deficiency was high in obese and overweight population especially among individuals younger than 50 years. It seems that، it is necessary to add prevention and management of this deficiency to obesity treatment protocols especially in the young adults.
    Keywords: body mass index, cross, sectional studies, deficiency, obesity, vitamin D
  • Fatemeh Valipoori Goodarzi *, Javad Haddadnia, Tahereh Habashi Zadeh, Maryam Hashemiyan Pages 456-461
    Background
    Currently، there are many techniques to measure subcutaneous body fat but these methods have many limitations. In this study، we tried to provide a clustering algorithm to measure the thickness of subcutaneous fat in thermography images.
    Methods
    For the detection of subcutaneous adipose tissue in the midline area (from pubis to the xiphoid process)، imaging takes place in the right or left lateral sides of the concerned person and to detect this tissue at the left and right flank (from ribs to the iliac crest)، imaging takes place from the front. This study was done on 100 subjects (50 female، 50 male) of patients referred to the Shahid Mobini Hospital of Sabzevar since April 2013/4 to December، 2013 and the thickness of their subcutaneous fat in midline abdomen from pubis to the xiphoid process and flank from ribs to the iliac crest were measured based on thermal model and using K-Means and Fuzzy c-means (FCM) clustering methods and also recursive connected components algorithm.
    Results
    Subcutaneous fat tissue can quickly appear in the thermogram as an area of low temperature and since in the thermal images، temperature is characterized by the color، as a result، subcutaneous fat tissue must have lower levels of color (temperature) relative to internal body tissues. All the measurements based-on thermal images to determine the maximum thickness of subcutaneous fat were compared with ultrasound. The results of our method were similar to the results of ultrasound method done by a radiologist، with the acceptable approximation.
    Conclusion
    The method presented in this paper is considered as a noninvasive and cost-effective method to measure the thickness of subcutaneous body fat.
    Keywords: clustering, components labeling, subcutaneous fat, thermography
  • Ramin Ebrahimian, Davod Tasa * Pages 462-467
    Background
    Although Tuberculosis (TB) is prevalent in developing countries، visceral TB is rare. Most cases of pancreatic tuberculosis are seen in association with disseminated TB (miliary) but isolated pancreatic infection is very rare. Especially when present in immunocompetent hosts. In clinical and radiological evaluation، pancreatic TB may present as a pancreatic abscess، acute or chronic pancreatitis، and cystic or solid pancreatic masses، so can confused with neoplasm in most cases.
    Case Presentation
    In winter of 2013، a 52-year-old woman was admitted to this hospital with epigastric pain. She also mentioned a history of weight loss during previous three months. Liver transaminases and total bilirubin were within normal range. Chest X-ray performed was negative for any cardiopulmonary process، and lung fields were noted to be clear. A purified protein derivative (PPD) skin test for tuberculosis yielded an induration of less than 1 centimeter. An abdominal CT- scan with IV and oral contrast was done. A 2×2 cm mass was seen in the pancreatic head. A diagnostic laparotomy was done.
    Conclusion
    During surgery، a completely necrotic mass was in the pancreatic head. samples were sent for frozen section. The tuberculosis granuloma was diagnosed. Four drug anti-tuberculosis medication was started and continued for six months. Repeat imaging of the abdomen performed 6-months after the initiation of anti-TB therapy revealed complete resolution of the pancreatic mass، and antitubercular therapy was discontinued after a 6-month duration. Pancreatic tuberculosis can present with a variable spectrum of imaging findings. Furthermore، TB should be considered as a cause of any suspicious pancreatic lesion، especially in patients from areas where the infection is endemic.
    Keywords: abdominal tuberculosis, extra pulmonary tuberculosis, pancreatic neoplasm, tuberculosis