فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1394)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • تدوین و ارائه مدل مداخله ی توکل (مذهب محور) و مقایسه اثربخشی آن با مدل فراشناخت بر بهبود عملکرد خانواده کارکنان
    ناصر یوسفی صفحات 1-15
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تدوین و بررسی مقایسه اثربخشی فراشناخت و مداخله توکل (مذهب محور) بر عملکرد خانواده در میان کارکنان سپاه سنندج انجام گرفت.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به شیوه پیش- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بوده است. داده های جامعه تحقیق شامل کارکنان سپاه سنندج واقع در استان کردستان بوده است؛ از این جامعه 45 آزمودنی به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند؛ با ابزار شیوه ی سنجش خانواده، میزان متغیرهای وابسته عملکرد خانواده در کارکنان اندازه گیری شد(پیش آزمون) و سپس به شیوه جایگزینی تصادفی، افراد در سه گروه 15 نفری(گروه توکل، فراشناخت و گواه)گماشته شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد با کنترل پیش آزمون تمام متغیرهای گروه ها، در بین کارکنان گروه های آزمایش و کنترل لااقل در یکی از متغیرهای وابسته - مقیاسهای عملکرد خانواده- تفاوت معنا داری وجود دارد. بنابر این همه ی فرضیه های مبنی بر اثربخشی فراشناخت و مداخله توکل (مذهب محور) بر عملکرد خانواده در میان کارکنان سپاه، تایید شدند؛ همچنین نتایج نشان داد که دو رویکرد فراشناخت و مداخله توکل (مذهب محور) در اثر بخشی بر عملکرد خانواده اثر یکسانی دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق دو رویکرد فراشناخت و مداخله توکل (مذهب محور) بر عملکرد خانواده اثر یکسانی دارند؛ لذا توصیه می شود، مشاوران و درمانگران برنامه هایی برای بهبود عملکرد خانواده در این قبیل افراد تدارک ببینند.
    کلیدواژگان: فراشناخت، مداخله توکل (مذهب محور)، عملکرد خانواده، کارکنان سپاه
  • محسن اصغری نکاح، فاطمه جانسوز، فریبا کمالی، سمانه طاهری نیا صفحات 15-26
    مقدمه
    تشخیص سرطان در کودکان برای بسیاری از بیماران و برای والدین و اطرافیان آن ها به عنوان بحران روان شناختی و هیجانی تلقی می شود. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تاب آوری و آسیب های هیجانی مادران دارای کودک مبتلا به سرطان انجام شده است.
    روش
    این پژوهش یک بررسی توصیفی است. تعداد 34 مادر دارای کودک مبتلا به سرطان بودند که جهت پیگیری های درمانی به بیمارستان دکتر شیخ و یکی از مطب های خصوصی شهر مشهد مراجعه کرده بودند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور بررسی میزان افسردگی، اضطراب و استرس مادران، از پرسشنامه 21-DASS و جهت بررسی وضعیت تاب آوری از مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون استفاده شد. یافته ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام، ضریب همبستگی پیرسون و کولموگروف- اسمیرنف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از منظر آسیب های هیجانی، 7/68درصد از مادران استرس، 2/56درصد اضطراب و 1/53درصد افسردگی را گزارش نموده اند؛ هم چنین، بین تاب آوری مادران و استرس، اضطراب و افسردگی آن ها رابطه منفی و معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    درجات بالای افسردگی، اضطراب و استرس و هم چنین وجود ارتباط منفی و معنی دار آن ها با تاب آوری، در مادران دارای کودک مبتلا به سرطان هشداردهنده است. بنابراین، چاره جویی برای تدوین خدمات بالینی سودمند و برنامه های مشاوره ای مناسب و هدفمند جهت بهبود کیفیت زندگی این مادران و فرزندشان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آسیب های هیجانی، مادران دارای کودک مبتلا به سرطان، تاب آوری
  • تورج سپهوند، کاظم رسولزاده طباطبایی*، محمد علی بشارت، عباسعلی الهیاری صفحات 27-39
    مقدمه

    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی الگوی زوج درمانگری تلفیقی خود تنظیم گری-دلبستگی بر رضایت زناشویی و بهزیستی روان شناختی زوجین انجام شده است.

    روش

    برای انتخاب نمونه پژوهش، از میان زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان خرم آباد، تعداد 22 زوج انتخاب و سپس به گونه تصادفی تعداد 11 زوج از آنها به گروه آزمایش و 11 زوج دیگر به گروه کنترل گمارده شدند. با توجه به اینکه این پژوهش یک پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود، قبل از اجرای برنامه زوج درمانگری خود تنظیم گری-دلبستگی، ابتدا پرسشنامه رضایتمندی زناشویی انریچ، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک-راست و مقیاس سلامت روانی در مورد تمامی شرکت کنندگان اجرا گردید. سپس شرکت کنندگان در گروه آزمایش، به مدت شش تا هشت جلسه هفتگی در برنامه زوج درمانگری تلفیقی خود تنظیم گری-دلبستگی شرکت کردند؛ اما گروه کنترل در فهرست انتظار باقی ماند. بعد از اتمام جلسات درمانی، مجددا زوجین دو گروه توسط این پرسشنامه ها مورد پس آزمون قرار گرفتند. در نهایت، داده های دو گروه با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکووا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مانکووا نشان داد که با در نظر گرفتن اثر پیش آزمون، اثر عضویت گروهی بر ترکیب خطی متغیرهای وابسته رضایت زناشویی، مشکلات زناشویی، بهزیستی روانشناختی و درماندگی روانشناختی معنادار بود. آزمون های تک متغیری تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که میانگین گروه ها در متغیرهای وابسته مورد نظر تفاوت معناداری با هم داشتند و آزمون های تعقیبی LSD برای مقایسه های زوجی گروه ها نشان داد که، الگوی زوج درمانگری تلفیقی خود تنظیم گری- دلبستگی در مقایسه با گروه کنترل تاثیر معناداری بر افزایش رضایت زناشویی، کاهش مشکلات زناشویی، افزایش بهزیستی روانشناختی و کاهش درماندگی روانشناختی داشته است.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مشخص گردید که زوج درمانگری خود تنظیم گری-دلبستگی به عنوان یک درمان موثر، می تواند بویژه برای زوجینی که علاوه بر نارضایتی و مشکلات زناشویی، دارای مشکلات مربوط به سلامت روانی (بهزیستی روانشناختی پایین و درماندگی روانشناختی بالا) نیز هستند، مفید باشد.

    کلیدواژگان: زوج درمانگری تلفیقی خود تنظیم گری، دلبستگی، رضایت زناشویی، مشکلات زناشویی، بهزیستی روانشناختی و درماندگی روانشناختی
  • عباس بخشی پور رودسری، محمدصدیق نکونام*، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 41-50
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه عدم تحمل ابهام و کمال گرایی در بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی و افراد عادی صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و پس رویدادی بود. نمونه ای شامل 30 فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی(16 زن و 14 مرد) و 30 فرد عادی (16 زن و 14 مرد) به شیوه در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس عدم تحمل ابهام باهر و داگاس (2002) و پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی تهران (1384-1382) و جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی از کمال گرایی و عدم تحمل ابهام بیشتری نسبت به افراد عادی برخوردارند.

    نتیجه گیری

    مبتنی بر یافته پژوهش حاضر، می توان بیان داشت که عدم تحمل ابهام و کمال گرایی دو سازه شناختی هستند که زمینه را برای بروز و تشدید علائم اختلال وسواس فکری- عملی مهیا نموده و از این رو در مداخلات درمانی، تمرکز بر تعدیل این دو سازه از اهمیت ویژه برخوردار است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری، عملی، کمال گرایی، عدم تحمل ابهام
  • علی مشهدی، فاطمه میردورقی، زهرا حسین زاده ملکی، جعفر حسنی، محمد حمزه لو صفحات 51-62
    مقدمه
    مقیاس نارسایی ها در کنش وری اجرایی بارکلی- نسخه بزرگسال یکی از جدیدترین ابزارهای سنجش کنش های اجرایی است که بر مبنای نظریه عصب روان شناختی بارکلی تدوین شده است. هدف این پژوهش بررسی خصوصیات روان سنجی فرم فارسی این مقیاس بود.
    روش
    طرح این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه آماری، شامل 613 نفر از دانشجویان سال اول دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 91-1390بودند که به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار این پژوهش مقیاس نارسایی در کنش وری اجرایی بارکلی- فرم بزرگسال- بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آلفای کرونباخ، آزمون t گروه های مستقل و تحلیل عاملی تاییدی انجام شد.
    یافته ها
    ضرایب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس ها بین 80/0 تا 92/0 و برای کل آزمودنی ها 96/0 و برای خرده مقیاس ها بین 78/0تا96/0به دست آمد؛ این نتیجه بیانگر اعتبار خوب مقیاس می باشد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد الگوی پنج عاملی مقیاس نارسایی در کنش وری اجرایی بارکلی (خود مدیریتی زمان،خود سازمان دهی/ حل مساله، خودانگیزشی، خودکنترلی/ بازداری، حل مساله خودنظم جویی هیجان)، در جامعه ایرانی برازش خوبی دارد. بنابراین روایی مقیاس نیز مطلوب می باشد. در پایان، نتایج آزمون t نشان داد میانگین نمرات دانشجویان پسر در خرده مقیاس های خود مدیریتی زمان و خودانگیزشی به طور معناداری بیشتر از دختران است. در حالی که در خرده مقیاس خودنظم جویی هیجان، میانگین نمرات دختران به طور معناداری بیشتر از پسران بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس نارسایی در کنش وری اجرایی بارکلی- نسخه بزرگسال، به عنوان یک ابزار مناسب جهت سنجش نارساکنش وری های اجرایی در زندگی روزمره بزرگسالان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کنش وری اجرایی، بزرگسال، اعتبار، روایی
  • فهیمه احمدی، محمدرضا نایینیان، لیلا حیدری نسب صفحات 63-72
    مقدمه
    به دلیل اهمیت و پیامدهای مثبت شادکامی در بهبود زندگی فردی و اجتماعی انسان، تلاش برای شناخت هر چه بهتر شادکامی و همبسته های آن، و نیز ارتباط آن با متغیرهای گوناگون مورد توجه روان شناسان بسیاری واقع شده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه-ی ساده و چندگانه ویژگی های برون گرایی و سرسختی روان شناختی با شادکامی در بین دانشجویان دانشگاه شاهد بوده است. پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بوده است.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق همه دانشجویان دختر و پسر دوره کارشناسی شاغل به تحصیل در سال 90_1389 دانشگاه شاهد را در بر می گرفت که تعداد 294 دانشجو به شیوه ی نسبتی از جامعه فوق به عنوان نمونه برای مطالعه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه، از پرسشنامه شخصیت 5 عاملی نئو، پرسشنامه سرسختی روان شناختی یانگ و گولت و پرسشنامه شادکامی آکسفورد استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون به روش همزمان و تحلیل واریانس بیانگر آن بوده است که بین متغیرهای برون گرایی و سرسختی روان شناختی با شادکامی ارتباط مثبت معنی دار وجود داشت.همچنین مشاهده شد که متغیرهای برون گرایی و سرسختی روان شناختی سهم قابل توجهی از واریانس شادکامی را در نمونه ی دانشجویی تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که متغیر برون گرایی و سرسختی توانایی پیش بینی درصد قابل ملاحظه ای از واریانس شادکامی را داشتند که از میان این دو متغیر نیز برون گرایی نسبت به سرسختی قدرت تبیین کنندگی بیشتری داشت؛ در عین حال سهم برون گرایی و سرسختی روان شناختی در تبیین واریانس شادکامی در زنان و مردان متفاوت و در میان زنان دارای قدرت تبیین بیشتری بود.نتایج این پژوهش با برخی یافته ها همسو بود و به نظر می رسد که همانگونه که برونگرایی و سرسختی با عاطفه ی مثبت ارتباط دارد می تواند شادکامی را نیز تبیین نماید.
    کلیدواژگان: برون گرایی، سرسختی روان شناختی، شادکامی
  • زهرا دشت بزرگی، شعله امیری، علی مظاهری، هوشنگ طالبی صفحات 73-83
    مقدمه
    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی مداخله مبتنی بر دلبستگی و رژیم درمانی در درمان پرخوری و چاقی دختران مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال پرخوری (چاقی) شهر اهواز بود.
    روش
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش-آموزان دختر مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال پرخوری و دارای شاخص توده بدنی بالاتر از صدک 95 بود. حجم نمونه این پژوهش شامل 68 دختر مقطع ابتدایی بود که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اختلال دلبستگی کودکان، پرسشنامه اختلال پرخوری و شاخص توده بدنی بود. پس از تشکیل گروه ها پیش آزمون اجرا شد. سپس مادران گروه دلبستگی درمانی به مدت 10 جلسه در برنامه مداخله مبتنی بر دلبستگی شرکت نمودند و گروه رژیم درمانی یک رژیم غذایی بر اساس سن و میزان اضافه وزن کودک، و گروه همزمان هردو مداخله را همزمان دریافت نمودند. آزمودنی های گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت ننمودند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که مداخله های انجام شده در هر سه گروه آزمایشی باعث کاهش علائم اختلال پرخوری و شاخص توده بدنی در آزمودنی ها شد. اثر مداخله رژیم درمانی بر علائم پرخوری و شاخص توده بدنی در پس آزمون موثرتر از درمان مبتنی بر دلبستگی بود؛ ولی در پیگیری دلبستگی درمانی در کاهش علائم پرخوری و شاخص توده بدنی موثرتر بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین درمان مبتنی بر دلبستگی می تواند به عنوان شیوه روان درمانی انتخابی در کنار دیدگاه های تغذیه ای، جهت کاهش چاقی و اختلال پرخوری در کودکان دارای اضافه وزن و چاق به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مداخله مبتنی بر دلبستگی، رژیم درمانی، اختلال پرخوری، چاقی
  • سارا آقابابایی، احمد عابدی، احمد یارمحمدیان، نسرین زمانی فروشانی صفحات 85-93
    مقدمه
    درسال های اخیر بسیاری از مطالعات، به بررسی اثربخشی مداخلات متفاوت بر روی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم پرداخته اند. یکی از مداخلات موثر بر روی این کودکان، روش تحلیل رفتار کاربردی (ABA) است. در تعداد زیادی از کوشش های بالینی و پژوهش های موردی، میزان اثر بخشی این روش در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم اندازه گیری شده است که نتایج متفاوتی را نشان می دهند؛ بنابراین لزوم استفاده از فراتحلیل جهت ارائه یک نتیجه کلی احساس می شود. هدف پژوهش حاضر نیز این است که با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل وبا جمع آوری و ترکیب نتایج پژوهش های مختلف، اندازه اثرروش تحلیل رفتارکاربردی را بر بهبود مهارت های زبانی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    10 مطالعه خارجی مورد قبول از نظر روش شناسی، گردآوری و فراتحلیل شدند. ابزار پژوهش فهرست وارسی فراتحلیل بود. اندازه اثر هر پژوهش به صورت دستی محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین اندازه اثر مداخله ABA بر بهبود مهارت های زبان بیانی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم79/1، بر مهارت های زبان دریافتی56/1 و بر مهارت های زبان مرکب 21/1 به دست آمد که طبق جدول کوهن در سطح زیاد است.
    نتیجه گیری
    نتایج این فراتحلیل از تاثیر مداخله ABAبر بهبود مهارت های زبانی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم حمایت می کند.
    کلیدواژگان: اختلال اوتیسم، فراتحلیل، مداخله تحلیل رفتار کاربردی
  • هدی ناظمی، ایمان الله بیگدلی*، جعفر حسنی صفحات 95-103
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عملکرد حافظه ی آینده نگر و حافظه ی گذشته نگر در بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی،اختلال وسواسی_جبری و مقایسه ی آن با افراد بهنجار بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع علی_مقایسه ای بوده است.نمونه آماری شامل 30 نفر از بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، 30 نفر افراد مبتلا به اختلال وسواسی_جبری و 30 نفر از افراد بهنجار بود که با استفاده از پرسشنامه حافظه ی آینده نگر و حافظه ی گذشته نگر اسمیت و همکاران مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی توکی نشان داد که حافظه ی گذشته نگر و حافظه ی آینده نگر بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی و اختلال وسواسی_جبری ضعیف تر از افراد بهنجاراست.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان دهنده نارسایی شناختی عمده بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی و اختلال وسواسی_جبری در زمینه حافظه ی آینده نگر و گذشته نگر بود.

    کلیدواژگان: حافظه ی گذشته نگر، حافظه ی آینده نگر، اختلال اسکیزوفرنی، اختلال وسواسی، جبری
|
  • Codification and Offer of Intervention Model Based on Religious Therapy and Comparison of the Effectiveness of Metacognitive in Improvement of Family Functioning among Corps staff, Sanandaj City
    N. Yoosefi Pages 1-15
    Introduction
    This study sets out Codification and to examine a comparison of the effectiveness of religious (Tavakol) and Metacognitive therapy on family functioning among Corps staff, Sanandaj city.
    Method
    The design of the study is as quasi-experimental and pre - post test and Follow up to the one of the dependent variables- Family Functioning Scales-, between Corps staff of experimental and evidence groups. Therefore, all hypotheses concerning the effectiveness of religious (Tavakol) and metacognitive therapy on Functioning among Corps staff, were confirmed. conducted on the control group. The data population includes all of Corps staff of Sanandaj city, one of the provinces of Kurdistan. 45 subjects were selected at random from among the data population. Using the tools of Family Assessment Device (FAD), the scales of independent variables of Family Functioning Corps staff were measured within Corps staff (pre test) and in the end, based on random situation sampling, subjects were arranged in three 15- groups i.e. religious (Tavakol) and metacognitive therapy, and evidence group.
    Results
    The results of Multi Analysis of covariance (MANCOVA) showed that controlling pre test all variables of groups indicate the existence of a significant difference, at least with regard The findings of the study, furthermore, showed that although both religious (Tavakol) and etacognitive therapy have almost a similar effect on Functioning.
    Conclusion
    Based on research findings, religious (Tavakol) and etacognitive therapy have almost a similar effect on Functioning. So, it would be better for Counselor and therapist to prepare programs to improve Family Functioning in such peopel.
    Keywords: Religious (Tavakol), Metacognitive therapy, Functioning, Corps staff
  • S.M. Asghari, Nekah, F. Jansouz, F. Kamali, S. Taherinia Pages 15-26
    Introduction
    Diagnosis of childhood cancer can be considered as a psychological and emotional crisis for many patients and their parents.This study aimed to evaluation of the resiliency status and emotional distress in mothers of children with cancer.
    Methods
    This is a descriptive study. 34 mothers of children with cancer that had referred to Dr. Sheikh Hospital and a private clinic in Mashhad for follow-up care was selected by using available sampling method. The DASS-21 was used to assess stress, anxiety and depression of mothers and in order to evaluate the status of their resiliency; the Connor–Davidson Resilience Scale (CD-RISC) was used. Data analysis was performed with SPSS software using Stepwise regression analysis, Pearson correlation and Kolmogorov-Smirnov.
    Results
    The results showed that in terms of emotional distress, 68.7% of mothers had stress, 56.2% anxiety and 53.1% depression.,as well there was a negative and significant correlation between resiliency and stress, anxiety and depression (P<0.005).
    Conclusion
    High levels of depression, anxiety and stress, as well as a negative significant correlation with resilience in mothers of children with cancer are alarming. Therefore, it is necessary to planning useful clinical services and appropriate and a targeted consulting program to improve the quality of their lives and their children seems necessary.
    Keywords: Emotional Distress, Mothers of Children with Cancer, Resil
  • T. Sepahvand, S.K. Rasoolzade, Tabatabaei, M.A. Besharat, A.A. Alahyari Pages 27-39
    Introduction

    This research examined the efficacy of integrated model of self regulation-attachment couple therapy on marital satisfaction and psychological well-being of couples.

    Method

    To select the research sample, among the couples referring to the council centers of Khoramabad city, 22 couples were selected. Then randomly 11 couples assigned to experimental group and other 11 couples assigned to control group. Because this research is a pretest-posttest pseudo-experimental design with control group, before the performing of self regulation-attachment couple therapy, the questionnaires of Enriching and Nurturing Relationship Issues, Communication and Happiness (ENRICH), Golombok-Rust Inventory of marital state (GRIMS) and Mental Health Inventory-28 (MHI-28) conducted for all of the couples as pretest. Then, couples of experimental group participate in integrated model of self regulation-attachment couple therapy during the 6 to 8 weekly sessions, but the control group remains on the waiting list. After the compliting of therapeutic sessions, the couples of two groups completed the questionnaires again as posttest. Finally, these data analyzed by MANCOVA.

    Results

    Results of analysis by MANCOVA indicated that after the control of pretest effect, the effect of group membership on liner composition of dependent variables (marital satisfaction, marital problems, psychological well-being and psychological distress) was significant. Univariate analysis (testes of between subject effects) indicated that the means of dependent variables were significantly different in two groups, and the testes of pairwise comparisons of dependent variables (LSD), indicated that self regulation-attachment couple therapy had significant efficacy on increasing marital satisfaction, decreasing marital problems, increasing psychological well-being and decreasing psychological distress compare to control group.

    Conclusion

    Self regulation-attachment couple therapy is an effective treatment that specially can useful for couples that in addition to having dissatisfaction and marital problems are at risk for mental health problems (low psychological well-being and high psychological distress).

    Keywords: Integrated Model of Self Regulation, Attachment Couple Therapy, Marital Satisfaction, Marital Problem, Psychological Well, Being, Psychological Distress.
  • A. Bakhshipour Nekunam, T. Hashemi, Nosratabad Pages 41-50
    Introduction

    This study aimed to compare the intolerance of ambiguity and perfectionism in patients with obsessive-compulsive disorder and ordinary people.

    Method

    This study was a descriptive retrospective. The sample was consisted of 30 patients with obsessive-compulsive disorder (16 female and 14 male) and 30 ordinary people (16 female and 14‌male) so that they were selected by using available method. Baher and Daga's intolerance of ambiguity scale (2002) and Tehran's multidimensional perfectionism questionnaires (2003-2005) were used to measure the variables and to analysis the data multivariate analysis of variance was used.

    Results

    Data analysis showed that patients with obsessive-compulsive disorder have more perfectionism and intolerance of ambiguity than ordinary people.

    Conclusion

    Based on the findings, we can say that intolerance of ambiguity and perfectionism are two cognitive structures that provide the context for the emergence and intensification of symptoms of obsessive-compulsive disorder and hence in the treatment intervention, focus on the adjustment of the two structures has special importance.

    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Perfectionism, Intolerance of Ambiguity
  • A. Mashhadi, F. Mirdoraghi, Z. Hosainzadeh, Maleki, J. Hasani, M. Hamzeloo Pages 51-62
    Introduction
    The Barkley deficit in executive functioning scale (BDEFS for Adults) is one of the newest scales that measure executive functions. It is based on the neuropsychological theory of Barkley. The purpose of the current study was to assess the psychometric features of the Persian form of the scale.
    Method
    The design of this study was descriptive – correlation study. The samples were included 613 of Ferdowsi University of Mashhad in academic year 91-90 and selected randomly method. The research instrument was The Barkley deficits in executive functioning scale (BDEFS for adults). Analysis of data was performed by Using Cranach's alpha, t test for independent groups and confirmatory factor analysis.
    Finding
    Cranach's alpha coefficients for all subscales between 0/80 to 0/92 and the total scale were obtained 0/96; which showed scale reliability is good. Confirmatory factor analysis revealed a five factor model of the Barkley deficits in executive functioning scale (BDEFS for Adults), (self-management to time, -organization/problem solving, self motivation, self-restraint, self, self-regulation of emotions) in the Iranian society has a good fit. Therefore, the validity of this scale is appropriate. In conclusion, the results of t-test showed that the mean of boy's scores on the self-management to time, the self motivation, and total scale were significantly more than girls. the mean of girl's scores on the self motivation of emotion was significantly more than boys.
    Conclusion
    The Barkley deficits in executive functioning scale (BDEFS for Adults) can be a useful instrument studies to asses deficits executive functioning in everyday life in Iranian society.
    Keywords: Deficits in Executive Functioning, Adults, reliability, validity
  • F. Ahmadi, M.R. Naeinian, L. Hydarinasab Pages 63-72
    Introduction
    As the importance and positive outcomes of happiness for the improvement of personal and social life of people is concerned, psychologists have tried to know happiness and its correlates. The aim of the present study was to study simple and multiple correlation among extroversion and hardiness with happiness in students of Shahed University. The research has been a descriptive correlational study.
    Method
    Using ratio estimation sampling method, 294 Shahed university BA students (girls and boys) were selected. All participants completed the items of five-factor NEO Personality Inventory questionnaire, Young and Goulet hardiness, and Oxford Happiness Questionnaire.
    Results
    Data analysis using Pearson correlation method, regression correlation and analysis of variance by 16th version of SPSS revealed significant positive correlation among extroversion and hardiness with happiness. It was also observed that considerable proportion of the variance in happiness was explained by extroversion and hardiness in the sample studied.
    Conclusion
    Research findings showed that extroversion and hardiness could explain and predict good amount of happiness variance, while extroversion is more powerful than hardiness. Moreover extroversion and hardiness could explain happiness variance in men and women differently.
    Keywords: Extroversion, Psychological Hardiness, Happiness
  • Z. Dasht, Bozorgi, Sh Amiri, A. Mazaheri, H. Talebi Pages 73-83
    Introduction
    The present study aims to investigate the efficacy of attachment-based therapy, diet therapy and compound therapy (attachment-based & diet therapy) in the treatment of binge eating disorder among the female students of primary school in Ahvaz.
    Method
    This is an experimental study with pre-test, post-test, follow up and a control group. The target samples were 68 female individuals of primary school that have the highest scores in attachment, binge eating disorder and obesity. The evaluation implements include Randolph attachment disorder questionnaire, Children’s Binge Eating Disorder Scale and BMI. Four groups have been made including the attachment-based therapy group, diet therapy group, compound therapy group and a control group. The mothers of the attachment-based therapy group have participated in 10 learning attachment-based therapy sessions. The mothers of the diet therapy group received a food diet instruction according to their children's age. The mothers of the compound group received both of those programs and the mothers of the control group have none of those. After the implementation of the therapies, a post test has been done. After 45 days a follow up test has also been done.
    Results
    The result of covariate analysis shows that implementation of the therapies has reduced some signs of binge eating disorder and obesity symptoms among the tested groups. In the post-test, the diet therapy is proved to be more effective in decreasing binge eating disorder and obesity in the girls in comparison to the other groups but in the flow up, the attachment based therapy is proved to be more effective in decreasing binge eating disorder and obesity in the girls in comparison to the other groups.
    Conclusion
    Therefore, attachment therapy can be exploited as the chosen method along with diet therapy views to reduce binge eating disorder in obese children.
    Keywords: Attachment, Based Therapy, Diet Therapy, Binge Eating Disorder, Obesity
  • S. Aghababaei, A. Abedi, A. Yarmohamadian, N. Zamani, Foroshani Pages 85-93
    Introduction
    In recent years, intervention results of children with autism disorder have been examined in many studies. One of the effective interventions for this group of children is Applied Behavioral Analysis (ABA) method. In number of clinical trials and single-subject studies have been measured the effectiveness of this method on children with autism, that results are different. Therefore, the use of meta-analysis is necessary. The purpose of current study is examining the effect size of ABA on improvement the language skills in autism children by meta-analysis method and with collecting and integrating the results different studies.
    Method
    10 studies accepted in methodology were collected and analyzed through meta-analysis. The research tool was meta-analysis checklist. Effect size for each study was manual calculated.
    Results
    The mean of effect size of ABA intervention were 1/66 (p≤ 0/001) on expressive language, 1/52 (p≤ 0/001) on receptive language and 1/21 (p≤ 0/001) on composite language skills in autistic children, according to Cohen table is high.
    Conclusion
    Findings of this meta-analysis support of effectiveness ABA on improvement language skills in autism children.
    Keywords: Applied Behavioral Analysis Intervention, Autism Disorder, Meta, Analysis
  • H. Nazemi, I. Bigdeli, J. Hasani Pages 95-103
    Introduction

    The purpose of this study is to comparison retrospective memory and prospective memory in patients with schizophrenia, OCD and normal individuals.

    Method

    The present research was designed to investigate PM and RM in persons suffering from obsessive compulsive and schizophrenia disorders and comparing them with normal group. For this purpose 30 persons with schizophrenia, 30 persons with obsessive compulsive and 30 normal person selected.

    Results

    Participants completed PM and RM questionnaire (Smith and colleagues)that normalized in Iranian population. Results of ANOVA and HSD indicate that group with schizophrenia disorder and obsessive compulsive disorder performed significantly poorer than normal group in PM and RM.

    Conclusion

    Results shows that most patients with schizophrenia and OCD have problems in retrospective and prospective memory.

    Keywords: Prospective Memory, Retrospective Memory, Schizophrenia, OCD