فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 66 (بهار 1394)

پژوهشنامه متین
پیاپی 66 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر ایزدی فرد*، محمدحسین تقی پور درزی نقیبی صفحه 1
    در حقوق مدنی ایران، مقرراتی که وضعیت ایقاع فضولی را مشخص کرده باشد وجود ندارد. فقها و حقوقدانان نیز در خصوص ایقاع فضولی برخلاف عقد فضولی، نظریه عامی مطرح ننموده اند و به صورت مصداقی و در چند مورد خاص، مانند طلاق، خیارات و اخذ به شفعه و ابراء، حکم ایقاع فضولی را بیان نموده اند. در خصوص طلاق، فقها بنا بر مصالحی خاص، وقوع طلاق به نحو فضولی را غیر ممکن می دانند. جریان یا عدم جریان فضولی در ابراء و اخذ به شفعه بر این بحث کلی استوار است که آیا در ایقاعات، فضولی راه دارد؟ بنابر اینکه ایقاع فضولی ممکن نباشد، ابراء و اخذ به شفعه فضولی حتی با اجازه مالک نیز صحیح نخواهد بود. در فقه نیز مشهور فقها وقوع فضولی را صرفا در عقود امکانپذیر می دانند و حتی برخی از فقهای بنام در خصوص عدم امکان فضولی در ایقاعات، ادعای اجماع نموده اند. بحث این است که آیا وقوع فضولی همچنانکه در عقود ممکن است، در ایقاعات نیز امکانپذیر است؟ در فرض امکان وقوع فضولی در ایقاعات، حکم ایقاع فضولی عدم نفوذ است؟ در این مقاله تلاش شده که اثبات شود وقوع فضولی همچنانکه در عقود ممکن است، علی الاصول در ایقاعات نیز امکانپذیر است، مگر اینکه در خصوص ایقاعی خاص بنابر مصالحی امکان وقوع فضولی وجود نداشته باشد.
    کلیدواژگان: امکان ایقاع، فضولی، ابراء، اخذ به شفعه، طلاق
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، محسن داورزنی صفحه 27
    در این مقاله حق بر سلامتی به عنوان یکی از مهم ترین حقوق انسانی که عاملی برای توسعه یافتگی کشورها نیز به شمار می رود، مطرح شده است. حق برسلامتی همانند سایر حقوق انسانی قابل مطالبه است و دولت ها موظف به محترم شمردن و حمایت از آن هستند. سازمان بهداشت جهانی با توصیه به ارائه مراقبت های اولیه سلامت با محوریت پزشک خانواده در کشورهای عضو، موضوع برابری در دسترسی به خدمات سلامت بدون هیچ نوع تبعیضی را مورد توجه قرار داده است. عدالت در سلامت و مفهوم توسعه بر مبنای آرای امام خمینی در زمینه اهمیت عدالت اجتماعی در اسلام و حمایت از محرومین و نیازمندان در جامعه اسلامی بررسی شده است. سیرتحول پزشک خانواده به عنوان مجری عدالت در سلامت در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه نیز آمده است.
    کلیدواژگان: حق برسلامتی، پزشک خانواده، توسعه، عدالت در سلامت، جامعه اسلامی
  • رامین پورسعید* صفحه 53
    گرایشات تفسیری متعدد تا حدود زیادی وابسته به اوضاع و احوال اندیشه های حاکم زمانه بوده و روش تفسیری برتر، در بستر زمان جایگاه خود را پیدا می کند؛ آنگونه که امروزه روش تفسیر قرآن به قرآن و شیوه های تاویلی و مقاصدی، با اقبال بیشتری مواجه هستند.
    به نظر نگارنده شناسایی مقاصد اصلی شارع، اساسی ترین نکته جهت تفسیر و تاویل صحیح است. اهم دلایل کم اقبالی تفاسیر روایی، عدم توجه به مقاصد قرآن است. در حالی که این امر مورد تاکید امام خمینی است؛ اما اینکه تا کجا می-توان با این رویکرد به تاویل پرداخت، و آیا می توان در جهت استنباط فقهی نیز دست به تاویل زد، امری است که محل تامل محققان می باشد. به نظر، سیره عملی امام خمینی می تواند مبنای طرح چنین مطالبی باشد. در این تحقیق شواهدی در خصوص امکان تاویلات فقهی و اجتهاد مقاصدی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تاویل، امام خمینی، مقاصد شریعت
  • ابراهیم تقی زاده*، فریبا پهلوانی صفحه 71
    امروزه با عنایت به تحولات شگرف در عرصه اقتصادی و تجاری توثیق اسناد تجاری به منظور تضمین وام و تسهیلات اعطایی در عرصه بین المللی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده و این امر در بسیاری از نظام های حقوقی دنیا به رسمیت شناخته شده است. با این حال در حقوق ایران توثیق اسناد تجاری، به لحاظ اینکه معمولا در قالب عقد رهن تحلیل می شود، با مشکلات اساسی روبرو است. چرا که قانونگذار در ماده 774 قانون مدنی با تبعیت از آرای مشهور فقهای امامیه به صراحت رهن دین و منفعت را باطل تلقی کرده است. اما به منظور تسهیل اعطای تسهیلات بانکی و افزایش منابع مالی و معاملات اعتباری و نیز در راستای ارتقای کارآیی بانک ها، برخی دستورالعمل ها و مقررات ناظر بر امور بانکی به رغم الزامات قانون مدنی از مقررات سنتی حاکم بر عقد رهن فاصله گرفته و رهن مصادیقی از اموال غیر مادی را که مطالبات نیز در این زمره اند، به رسمیت شناخته است که فاقد شرایط مقرر در قانون مدنی می باشند.
    کلیدواژگان: رهن دین، امام خمینی، قبض عین مرهونه، توثیق، اسناد تجاری
  • فاطمه شریف فخر* صفحه 93
    راه معرفت چگونه راهی است؟ چه فراز و نشیب هایی دارد؟ معرفت صحیح و واقعی چیست و شرایط و راهکارهای آن کدام است؟ پرسش هایی از محضر عالم و عارف نمونه، امام خمینی است که با توجه به سیره عملی و آثار علمی و عرفانی ایشان و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، پاسخ داده شده است. شاید طرح پرسش نیز از توجه به همین منابع، سرچشمه گرفته و ناشی از سرگردانی در برابر گرایش فطری و احساس وظیفه نسبت به علم، نگاه قرآن و روایات، کارنامه علمی ایشان (از یک سو) و موضع گیری تند و شکوه از علم و هر چیز منتسب بدان (از سوی دیگر) باشد. امام در برابر شیوه عزلت گزینی، هرگونه فعالیت علمی، اجتماعی، سیاسی و... را مجاز، بلکه لازم می داند؛ اما شرط معرفت صحیح و مصداق «نور یقذفه الله فی قلب من یشاء» را تهذیب نفس و دوری از هواهای آن معرفی می نماید. این دسیسه ها آن قدر زیاد، متنوع، حساس و ظریف است که در مسیر علم نیز و در هیچ لحظه ای، انسان را راحت نمی گذارد و خطر آن، قابل مقایسه با شرک خفی است؛ اصلا شاید هوای نفس در همه انواع آن، به همین خطرناکی است و شرک خفی، تنها، یک نمونه است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، معرفت، معرفت صحیح، معرفت واقعی، تهذیب نفس
  • سعیده غروی*، طاهره محسنی صفحه 113
    نظام ولایت تکوینی نظامی است متشکل از نظام های جزئی که ولایت مطلقه الهی را در تمام شئون و ابعاد آن به نمایش می گذارد. بر مبنای آیات قرآن عالم هستی بر اساس تجلی ذات الهی در مقام اسماء و صفات به ظهور رسیده است. کثرت اسماء حق به گونه ای است که هر آنچه در جهان خلقت رخ می دهد بر پایه اسمی از اسماء الهی است و هر اسمی بنابر اقتضایی که دارد آثاری را در عالم هستی در پی خواهد داشت. بر این اساس ولایت مطلقه خداوند در تمام عالم هستی بی انقطاع و به گونه ای بسیط و یکپارچه جاری خواهد بود. از منظر امام خمینی ولایت خداوند با اسم شریف الله که اسم اعظم است بر انسان کامل بدون واسطه اسمی از اسماء، و بر دیگر موجودات به واسطه اسماء دیگر تجلی کرده است. ایشان معتقدند انسان کامل منحصر در حقیقت محمدیه و اولیاء ایشان است اما سایر انسان ها به عنوان انسان سالک می توانند با خرق حجب انیت و انانیت و رسیدن به مقام ذل عبودیت و تمکن در این مقام به مرتبه قرب نوافل رسیده، صاحب تصرف در عالم شوند. ایشان قرب نوافل را مرتبه اول ولایت و نهایت آن را قرب فرائض معرفی می کنند که در پرتو آن بنده گوش و چشم حق می شود.
    کلیدواژگان: انسان سالک، نظام، ولایت تکوینی، ولایت مطلقه، صفات، ذات
  • علیرضا هدایی*، محمدرضا حمیدی صفحه 133
    یکی از مباحث مهم و اختلافی در اصول فقه امکان بازداشتن قاطع از عمل نمودن به قطع خود است. پاسخ به این مسئله در ابواب مختلف فقهی ثمرات خاص خود را دارد. با نگاهی گذرا به متون اصولی می توان دید که بسیاری از اصولیین با استناد به دلایل عقلی، کلامی و عقلایی امکان بازداشتن قاطع را از عمل نمودن به قطع خود غیر ممکن می-دانند. در مقابل، عده ای از اصولیین ضمن مخالفت با نظر مذکور نظریات جدیدی را ارائه داده و بر نادرستی ادله طرف مقابل پای فشرده اند. در این نوشتار تلاش شده است بر مبنای نظریه امام خمینی پیرامون خطابات قانونی و با تاکید بر نظرات اصولی و فقهی ایشان، راه حلی پذیرفتنی و مدلل در این زمینه ارائه شود. بر مبنای نظریه خطابات قانونی می توان پذیرفت که اصل منع از متابعت قطع در مرحله ثبوت دارای ایراد و اشکالی نیست و در مرحله اثبات نیز می توان از مودای برخی روایات و فتاوی فقهی مربوطه و نیز با استناد به دلایل عقلی، وجود چنین حکمی را نتیجه گرفت.
    کلیدواژگان: حجیت قطع، کاشفیت ذاتی، متابعت از قطع، قطع قطاع، منجزیت
|
  • Ali Akbar Izadi Fard*, Mohammad Hossein Taqipour Darzi Naqibi Page 1
    There are no rules and regulations in Iranian civil law on the state of unauthorized unilateral contracts. Jurists and legal experts have not presented general theory on unauthorized unilateral contract versus unauthorized contract and as examples they have opinion enforcement of unilateral unauthorized agreement on such issues as divorce, rights of rescission (option), right of preemption and release. In connection with divorce, the jurists believe that it is impossible to take place in an authorized way. The process or lack of unauthorized process in release and right of preemption rest upon this general discussion that whether in unilateral contract unauthorized action is effective or not? Therefore, if unauthorized action in unilateral contract is not possible, release and right of preemption upon unauthorized action will not be correct even at the permission of the owner. Likewise in jurisdiction, highly distinguished jurists say unauthorized action is possible in only contracts and even some renowned jurists have resorted to consensus on impossibility of unauthorized action in unilateral contracts. The question is whether unauthorized action – that is possible in contracts – will be possible in unilateral contracts or not? Supposing that unauthorized action is possible in unilateral contracts, the order of unauthorized action in unilateral contract is its invalidity? In this paper we have tried to prove that unauthorized action, which is possible in the contracts, in principle will be also possible for the unilateral contracts, unless in certain unilateral contracts when unauthorized action will be impossible for some reasons.
    Keywords: possibility of unilateral contract, unauthorized action, release, right of preemption, divorce
  • Seyed Mohammad Mousavi Bojnourdi*, Mohsen Davarzani Page 27
    This paper reviews healthcare as one of the most important human rights that is also an indicator of sustainable development. The right of enjoying quality healthcare is claimable like other human rights and the governments are obligated to respect and support it. World Health Organization (WHO), while recommending rendering of primary healthcare services with the centrality of family medicine in the member states, has stressed on equity in access to healthcare services without any discrimination. Equity in healthcare and the concept of development based on Imam Khomeini’s views on the importance of social equity in Islam and supporting the deprived walks of life and the needy in Islamic communities have been covered in this paper. The ups and downs of family medicine as the executive plan for realizing equity in healthcare in the developed and developing nations have been also reviewed.
    Keywords: right to health, family medicine, family physician, development, equity in health, Islamic community
  • Ramin Poursaeed* Page 53
    Diversified interpretive tendencies to a great deal depend upon the conditions and dominant thought of the time, where the best method of hermeneutics finds its deserving place. Today, Quran by Quran interpretation as well as hermeneutic and teleological methods are more common.The author of this paper is of the opinion that identifying the ultimate goal of the legislator is the most essential point in correct interpretation and hermeneutics. Inattention to the ultimate goals of Quran is one of the important reasons behind unpopularity of narrative interpretation, while it has received emphasis from Imam Khomeini. But it is upon the discretion of the researchers to find how far this approach can be used for interpretation and whether theory of interpretation can be also used for jurisdictional inference. Apparently, Imam Khomeini’s practical conduct can be the basis for presentation of such discussions. In this paper we will present evidences for jurisdictional interpretations and teleological Ijtihad (independent reasoning).
    Keywords: Quran, interpretation, hermeneutics, Imam Khomeini, teleological Sharia
  • Ebrahim Taqizadeh*, Fariba Pahlevani Page 71
    Today, with respect to the eye-catching developments in economic fields, consolidation of commercial papers to guarantee loans and financial aids has found a unique status in international arena. This has been legally recognized in the majority of world legislative bodies. In Iranian law, however, consolidation of commercial papers faces serious problems because it is chiefly considered as a contract of mortgage. This is because Article 774 of the Civil Law and the orders by the renowned Imamiyah jurists have openly announced mortgage of debt and the benefit as null and void. However, in order to facilitate granting of loans and boosting financial resources and credit transactions, and also in line with promoting efficiency of the banks, some directives and regulations on banking affairs have neglected traditional regulations despite requirements of the civil law and have officially recognized mortgage of instances of nonmaterial properties such as claims, that lack the regulations stipulated in the civil law.
    Keywords: mortgage of debt, Imam Khomeini, seizing collateral property, consolidation, commercial papers
  • Fatemeh Sharif Fakhr* Page 93
    What kind of path is the path of episteme? What are its ups and downs? What is the true episteme and what requirements and practices does it have? These are questions from the perfect theosophist Imam Khomeini that have been answered with respect to his practical conduct, his scientific and mystical works and through a descriptive-analytical method. Perhaps presentation of these questions is due to indecision in view of the innate tendency and feeling responsibility toward knowledge, Quranic view and traditions, and Imam Khomeini’s scientific profile on one hand, and harsh position to and complaint of knowledge and whatever related to knowledge on the other hand. In opposition to the seclusive manner, Imam Khomeini says any scientific, social, political, … activities are not only permissible but also necessary, but the precondition to the right episteme and realization of the Prophet’s saying “knowledge is nothing but a light that God the exalted casts into one's heart”, according to Imam Khomeini, is purification of the carnal soul and taking distance from whims. These charms are so colorful, sensitive, and delicate that never leave man alone in his path toward acquisition of knowledge and its risk is comparable to hidden polytheism. In principle, carnal desire in all its attributes, is equally dangerous and the hidden polytheism is only an example.
    Keywords: Imam Khomeini, episteme, right episteme, true episteme, purification of carnal soul
  • Saeedeh Qaravi*, Tahereh Mohseni Page 113
    The existential guardianship is an order, comprising of suborders, which manifests the absolute Divine guardianship in all positions and dimensions. According to the Quranic verses, the universe has been created based on manifestation of Divine essence in the form of names and attributes. The multiplicity of Divine attributes is so that whatever happening in the world of creation is based on a Divine name and any name, depending upon its requirement, will have consequences in the universe. On this basis, absolute guardianship of God in the entire universe will be nonstop, indivisible, and integrated. In view of Imam Khomeini the guardianship of God has been manifested in perfect man with the glorious name of Allah, which is the Grand Name of God, directly and without any intermediary, and in other creatures by other intermediary names. He believes that the title of perfect man is exclusive to the Muhammedan Truth and his disciples but other human beings as wayfarers through tearing apart the veil of egoism and ego-centrism can meet the stage of proximity under obedience and attain the position of proximity to supererogatory gain the power of domination of mundane forces. He considers supererogatory proximity as the first stage of Wilaya or guardianship and maintains that the ultimate stage is proximity of obligatory rites and rituals in whose light the servant turns into ears and eyes of The Truth.
    Keywords: Wayfarer, order, existential guardianship, absolute guardianship, attributes, Divine essence
  • Ali Reza Hodaei*, Mohammad Reza Hamidi Page 133
    One of the important matters of dispute in jurisdictional term is the possibility of the ascertained person’s injunction to act based on his certainty. The answer to this question in various jurisdictional categories has its specific results. A glance at the first principles shows that the majority of theoreticians at law see the possibility of the ascertained person’s injunction to act based on his certainty as impossible by virtue of rational, theological and intellectual reasoning. In contrast, a number of other theologians at law, while opposing the above order, have presented a new theory that stresses on the inaccuracy of the previous reasoning. In this paper, we have tried present an acceptable and well-proofed solution based on Imam Khomeini’s theories on legal reasoning and with an emphasis on his jurisdictional views. Based on the theory of legal reasoning we can admit that the principle of injunction from submission to certainty has no problem at the stage of affirmation, so that even at this stage, one can deduct the existence of such order from the contents of some traditions and pertinent jurisdictional decrees, and also by virtue of rational reasoning.
    Keywords: validity of certainty, innate intention, submission to certainty, highly ascertained certainty