فهرست مطالب

سامانه های سطوح آبگیر باران - سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1393)

مجله سامانه های سطوح آبگیر باران
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا توکلی * صفحات 1-12
    هدف از ایجاد سامانه های مختلف استحصال و جمع آوری آب باران در حوضه های کوچک، افزایش بهره وری بارش و بررسی امکان ایجاد باغ دیم روانابی است. بر این اساس افزایش سهم رواناب، کنترل تلفات تبخیر، آرایش سامانه های استحصال و جمع آوری آب باران (اندازه و شکل) و نقش مواد پلیمری سوپر جاذب برای دو رقم بادام دیر گل پیوندی مطالعه شد. این تحقیق از سال 1379 و به مدت 5/6 سال در منطقه یال ایلخچی شهرستان اسکو در آذربایجان شرقی اجرا شد. بر اساس نتایج تحقیق و با اعمال مدیریت کنترل تبخیر در پای کلیه درختان، تیمار برتر و قابل توصیه، شامل اندازه سطح رواناب 7×7 متر + سطوح رواناب تمیز و غلطک زده شده و بدون نیاز به استفاده از پلیمر است. تفاوتی بین شکل حوضه های جمع آوری رواناب وجود ندارد، اگر چه آرایش مربعی اندکی بر نیم دایره ای ارجحیت دارد. میانگین بارش 17 ساله منطقه برابر با 202 میلی متر بود که نشان می دهد 4/84، 3/65، 3/51 و 4/36 درصد از بارش کل به ترتیب بیشتر از 2، 4، 6 و 8 میلی متر بوده است. آستانه رواناب بسته به وضعیت سطوح حوضه های جمع آوری متفاوت بوده به طوری که در تیمار غلطک زده به ترتیب 5/3-5/2 میلی متر، در تیمار تمیز و صاف شده به ترتیب 5/4-5/3 میلی متر و در تیمار طبیعی به ترتیب 5/5-5/4 میلی متر اندازه گیری شد. با تحلیل 17 ساله بارش منطقه (92-1375) حداکثر ضریب رواناب سالانه برای آستانه بارش 2، 4، 6 و 8 میلی متر به ترتیب 57/0، 35/0، 22/0 و 14/0 بدست آمد. ضریب رواناب طرح برای شرایط استحصال و جمع آوری آب باران، هنگامی که آستانه بارش 2، 4، 6 و 8 میلی متر است به ترتیب 28/0، 17/0، 11/0 و 07/0 به دست آمد. تعیین آستانه رواناب، نقش مهمی در طراحی سامانه ها و موفقیت باغ دیم روانابی تحت سامانه های استحصال و جمع آوری آب باران دارد.
    کلیدواژگان: آستانه بارش، آستانه رواناب، استحصال و جمع آوری آب باران، بارش، ضریب رواناب طرح
  • علی اکبر عباسی *، جهانگیر پرهمت، الهام خوشبزم صفحات 13-22
    تعیین آستانه شروع رواناب از آنجا که به برآوردهای دقیق تر سیل طراحی و تخمین پتانسیل تولید رواناب کمک می کند و در استفاده بهینه و مدیریت نزولات نقش دارد، حایز اهمیت است. در این تحقیق وقایع بارش و رواناب طی سال های آبی 1387 تا 1390 در حوضه آبخیز سنگانه کلات مورد اندازه گیری قرار گرفت. بارش توسط یک دستگاه باران نگار و رواناب با استفاده از تعداد پنج دستگاه لیمنوگراف که چهار مورد از آنها در خروجی زیر حوضه ها و یک مورد در خروجی حوضه اصلی نصب شده است، ثبت گردید. از مجموع 128 واقعه ثبت شده 8 واقعه منجر به جاری شدن رواناب گردید. با توجه به تعریف آستانه شروع رواناب (مقداری از بارش که خاک سطحی را به مرحله ای از رطوبت می رساند که بعد از آن رواناب جاری می شود(مشخص گردید که کمترین مقدار آستانه شروع رواناب در زیر حوضه ها حدود 1 میلی متر و در حوضه اصلی 2/2 میلی متر می باشد. از این رو بررسی تک واقعه های بارندگی از اهمیت زیادی برخوردار است و در نظر گرفتن بارندگی تجمعی ماهانه و سالانه و ضریبی از آن به عنوان رواناب می تواند خطای زیادی را به همراه داشته باشد. بررسی حجم رواناب جاری شده در مدت اجرای طرح نشان می دهد که با توجه به عوامل فیزیوگرافی، خاک و پوشش گیاهی زیر حوضه ها، پتانسیل تولید رواناب در آنها متفاوت می باشد. بر اساس بررسی های انجام شده، با توجه به مساحت زیر حوضه ها، پتانسیل تولید رواناب در زیر حوضه های A1 تا A4 و S به ترتیب برابر 116، 11، 26، 28 و 25 متر مکعب در هکتار، در سال می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل تولید رواناب، آستانه شروع رواناب، حوضه سنگانه
  • علی باقریان کلات *، علی اکبر عباسی، جواد طباطبایی، حسین پژمان صفحات 23-30
    این تحقیق با هدف بررسی پتانسیل استفاده از تلفیق روش های سطحی و زیرسطحی جهت استحصال آب در سطح حوضه آبخیز به انجام رسید. جهت نیل به هدف تحقیق، بررسی حاضر در سطح حوضه آبخیز سنگانه کلات به مساحت 600 هکتار به انجام رسید. در این حوضه قبل از احداث سد زیرزمینی و بند تغذیه ای واقع در بالادست آن، علی رغم نیاز شدید به آب، قسمت اعظم رواناب ها و جریانات آب زیرسطحی بدون استفاده از مرز کشور خارج می شد. بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز حدود 12000 راس دام با استفاده از تانکرهای سیار و با پرداخت هزینه بسیار زیاد تامین می شد. در منطقه مرزی مورد بررسی، جهت تامین آب شرب مورد نیاز دام های عشایر، تلفیق روش سطحی (بند خاکی) و زیرسطحی (سد زیرزمینی) در سطح حوضه آبخیز مورد استفاده قرار گرفت. در این روش تلفیقی، سالانه بیش از 20000 متر مکعب آب با کیفیت مناسب استحصال می شود. آب مخزن بند خاکی علاوه بر تغذیه سد زیرزمینی، مستقیما مورد استفاده شرب دام قرار می گیرد. در فصول خشک و مواقعی که سد خاکی فاقد آب است از آب استحصال شده در مخزن سد زیرزمینی برای شرب دام استفاده می شود. نتایج این تحقیق نشان داد که در برخی از مناطق خشک و نیمه خشکی که در مجاورت مرزهای شرقی کشور واقع بوده و شرایطی شبیه منطقه مورد تحقیق دارند، این پتانسیل وجود دارد که با استفاده از تلفیق روش های سطحی و زیرسطحی مناسب، منابع پایداری از آب را برای مصارف مختلف استحصال نمود.
    کلیدواژگان: آب سطحی و زیرسطحی، بند تغذیه ای، سد زیرزمینی سنگانه
  • رقیه نجف زاده *، مصطفی رحمتی صفحات 31-40
    در حال حاضر، قسمت عمده ای از منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود. در نتیجه، بیشترین حجم تلفات آب نیز مربوط به این بخش می باشد. ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه در ناحیه خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته است. در چنین شرایطی، خشکی و کمبود آب یکی از مهم ترین چالش ها در تولید محصولات کشاورزی محسوب می شود. بنابراین، توسعه کشاورزی و تولید پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک به افزایش کارایی مصرف آب در این مناطق بستگی دارد. کشاورزی دیم 80 درصد از سطح زیر کشت کل کره زمین را به خود اختصاص داده است که شامل تولید 62 درصد از غذای اصلی مردم می باشد. در حال حاضر، مزایای کشاورزی دیم خصوصا در راستای تولید غذا برای جمعیت رو به افزایش جهان، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. چرا که کشاورزی دیم دارای خصوصیات متمایز و متفاوتی نسبت به کشاورزی آبی بوده و مدیریت صحیح آب در آن، می تواند باعث افزایش 75 درصدی تولید مواد غذایی شود و گامی اساسی در راستای جلوگیری از گرسنگی باشد. با توجه به شرایط اقلیمی در ایران و محدودیت های موجود در منابع آبی و اراضی حاصلخیز، مدیریت بهینه تامین و مصرف آب در کشاورزی، می-تواند نقش اساسی در تولید محصولات غذایی بر عهده داشته باشد. بنابراین، استفاده معقول از آب در بخش کشاورزی نیاز به برنامه ریزی و سرمایه گذاری صحیح داشته و در این راستا روش های نوین مدیریت و استحصال آب باران برای کشت های دیم از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: کمبود آب، کشاورزی پایدار، کشت دیم، سامانه های استحصال آب باران
  • محمدحسین صراف زاده *، مسعود رضایی صفحات 41-52
    یکی از نگرانی های اصلی پیرامون آب باران جمع آوری شده از بام های ساختمان ها آلودگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبیولوژی آب استحصال شده و اثرات منفی آن بر روی سلامت انسان در مصارف شرب و غیر شرب می باشد. عوامل مختلفی مانند آب و هوای منطقه از نظر میزان و شدت بارش، جنس و معماری پشت بام، نوع و غلظت آلاینده های هوا در هنگام بارش و. .. می تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر کیفیت آب باران جمع آوری شده از بام ساختمان ها تاثیرگذار باشد. در کشورهای مختلف مطالعات گسترده ای در این مورد صورت گرفته، که البته گاهی اوقات هدف آنها نه مشکل رفع کمبود آب بلکه کمک به کنترل رواناب های شهری بوده است. در ایران علی رغم ضرورت مساله از هر دو منظر تامین آب و کنترل جریان های سیلابی سطح در هنگام بارندگی، متاسفانه مطالعات چندانی انجام نشده است. لذا این مطالعه با استفاده از تحقیقات صورت گرفته اخیر، به بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبیولوژی آب باران جمع آوری شده از بام ساختمان ها و عوامل موثر بر آن پرداخته است. همچنین در ادامه راهکارهایی جهت بازاستفاده این آب جهت مصارف شرب و غیر شرب ارائه شده است و در پایان با توجه به مناطق مختلف کشورمان پیشنهادهایی مطرح گشته است.
    کلیدواژگان: آب باران، پشت بام، تصفیه آب، ویژگی های شیمیایی، ویژگی های میکروبیولوژیکی
  • غلامرضا شاهینی *، غلامرضا رهبر صفحات 53-60
    در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک به علت پمپاژ زیاد آب از زمین و برداشت بی رویه آب از رودخانه ها و مخازن، دیگر تامین آب از آن ها برای ایجاد پوشش گیاهی با توجه به تقاضای روز افزون آب کافی نخواهد بود. بنابراین استفاده از منابع آب های دیگری مثل آب باران و سیلاب در دهه های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. تکنیک های سنتی برداشت آب در بسیاری از مناطق خشک انجام شده و می شود. برخی از نمونه های برجسته آن شامل: استحصال آب باران، استحصال سیلاب، استحصال مه و شبنم و استفاده از قنات و سد های زیرزمینی و چاه های ویژه را می توان نام برد. با استفاده از این روش های آبیاری در مقیاس کوچک می توان فرصت های خوبی برای احیاء و بهبود مناطق خشک و نیمه خشک بوجود آورد. در این مقاله کاربرد عملی میکروکچمنت های استحصال آب که در شرق استان گلستان مورد استفاده قرار گرفت تشریح می گردد نتایج زنده مانی نهال های زیتون کاشته شده در میکروکچمنت ها نسبت به شرایط کاشت معمولی کاملا معنی دار شد به طوری که آمار زنده مانی نهال های غرس شده در آنها 100% بود ولی در روش کشت معمول نهال ها نتوانتستند در شرایط دیم استقرار یابند.
    کلیدواژگان: استحصال آب باران در میکروکچمنت ها، استحصال سیلاب، استحصال مه و شبنم، باغ های مثمره
  • مختار کرمی، عباسعلی داداشی * صفحات 61-72
    بارش متغیرترین عنصر اقلیمی است. این تغییرات هم در بعد مکان و هم در بعد زمان در قالب اقلیم منطقه رخ می دهد. هدف از این مطالعه ارزیابی خودهمبستگی فضایی بارش استان خراسان رضوی می باشد. بدین منظور از داده های بارش 12 ایستگاه هم دید استان خراسان رضوی استفاده شده است. به منظور دست یابی به تغییرات بارش استان خراسان رضوی از روش های آمار فضایی مانند خودهمبستگی فضایی شاخص موران جهانی، تحلیل خوشه و نا خوشه (Clusters/Outliers) و لکه داغ (Hot Spot) با استفاده از امکانات برنامه نویسی در محیط MATLAB وARC GIS بهره گرفته شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بارش در استان خراسان رضوی دارای الگوی خوشه ایبالا می باشد. بر اساس شاخص موران محلی و لکه داغ، بارش در بخش های مرکزی، شمال غرب و شمال استان دارای الگوی خودهمبستگی فضایی مثبت (خوشه های بارش با ارزش بالا) این گروه از الگوی های بارشی مجموعا در سطوح اطمینان 3 گانه 90، 95 و 99 درصد، مساحتی معادل 25 درصد از مناطق استان را تشکیل داده اند. نواحی جنوبی دارای خودهمبستگی فضایی منفی (خوشه های بارش با ارزش پایین) مجموعا مساحتی معادل 18 درصد از کل استان بوده است. در سایر مناطق استان که شامل 57 درصد می باشد بارش هیچ گونه الگوی معنی داری را نشان نداده است که مبیین بی نظمی مکانی بارش در سطح استان خراسان رضوی می باشد. مطالعه حاضر نشان داده است که عوامل محلی (ارتفاعات) مهمترین عامل توزیع پراکندگی الگوهای بارشی استان خراسان رضوی می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی بارش، خودهمبستگی فضایی، آمار فضایی، لکه های داغ، شاخص موران، خراسان رضوی
  • جواد طباطبایی * صفحات 73-77
    استحصال آب باران به کلیه روش هایی اطلاق می شود که در مناطق خشک و نیمه خشک برای تامین آب از باران به طور مستقیم و غیر مستقیم معمول می باشد و شامل استفاده از رودخانه و یا چاه نمی شود. در این روش ها رواناب ناشی از باران قبل از اینکه تبدیل به سیلاب شود به وسیله نفوذ دادن به زمین و یا ذخیره در مخازن کوچک مهار شده و مورد بهره برداری قرار می گیرد. با توجه به اینکه این روش ها بسیار متنوع می باشند و هر کدام برای شرایط خاصی مناسب هستند، وجود یک دسته بندی از انواع آنها که بر اساس خصوصیات هر کدام تهیه شده باشد، این امکان را برای بهره برداران فراهم می کند که در شرایط مختلف بتوانند از کلیه پتانسیل های موجود برای این منظور استفاده نمایند. در این نوشتار، ضمن معرفی انواع روش های استحصال آب باران، آن ها را بر اساس قابلیت استفاده در شرایط مختلف دسته بندی نموده ایم.
    کلیدواژگان: استحصال آب، استحصال آب باران، مناطق خشک
|
  • Alireza Tavakoli * Pages 1-12
    In order to investigate the roles of water harvesting patterns in water saving and increasing rain water productivity under micro catchment water harvesting systems، a field experiment was conducted in East Azarbaijan in the northwest of Iran during 1999-2006. The treatments included two MCWH patterns (small basins and semi-circular bunds)، three catchment sizes (25m2; 49m2 and 81m2)، three runoff area treatments (Natural، cleared and smoothed، wetting and compacting) and two infiltration areas (Natural، soil mixed with polymer at a rate of 1kg/tree) for two new almond varieties. Polymer had no significant effect on water holding. Although the small basin with (9×9)، runoff area compacted and use of polymer gave better results in survival، the growth and productivity of almond، the treatment with small basin (7×7) with compaction and without polymer can be recommended based on an economic analysis. Threshold runoffs were measured to be 2. 5-3. 5، 3. 5-4. 5 and 4. 5-5. 5 mm for natural، cleaned and smoothed، cleaned، wetted and compacted condite، respectively. Seventeen-year (1996-2013) average rainfall is equal to 202 mm، which shows that 84. 4، 65. 3، 51. 3 and 36. 4 of the total precipitation were more than 2، 4، 6 and 8 mm، respectively. Maximum rainfall runoff coefficient for threshold rain of 2، 4، 6 and 8 mm، was obtained to be 0. 57، 0. 35، 0. 22 and 0. 14، respectively. The design runoff coefficient for threshold rain of 2، 4، 6 and 8 mm، was obtained to be 0. 28، 0. 17، 0. 11 and 0. 07، respectively. Determination of threshold runoff has a major role in the success of water harvesting system design.
    Keywords: Design runoff coefficient, Rain, Threshold runoff, Threshold rain, Water harvesting systems
  • Ali Akbar Abbasi *, J. Por Hemat, E. Khoshbazm Pages 13-22
    Determination of threshold runoff is very important since it helps us estimate and design flood and runoff potential، and has an important roleinthe optimal use of precipitation. In this study، rainfall and runoff events were measured in the SanganehKalat watershed during the years 2008 to 2011. Precipitation using a rain gauge and runoff was recorded with five water level gauges four of whichwere installed at the outlet of the sub watershed and one of whichwas installed at the outlet of the main watershed. A total of 128 events were recorded 8 of which generated runoff. According to the defined threshold runoff،some of the precipitation which increases surface soil moisture until runoff is generated، showed that the lowest threshold runoff in the sub watershed is about 1 mm and in the main watershed is about 2. 2 mm. Hence، study of single rainfall event is very important and considering a part of the monthly cumulativeand annual rainfall as runoff is associated with a high error. Runoff volume during the project shows that according to the physiographic factors، soil and vegetation cover of the sub watersheds، the potential of runoff generation is different. Based on the results of this study، according to the area of the sub watershed، the potential of runoff generation in sub watersheds A1 to A4 and S are 116، 11، 26، 28 and 25 cubic meters per hectare per year، respectively.
    Keywords: Runoff potential, Runoff threshold, Sanganeh Watershed
  • Ali Bagheriankalat *, Ali Akbar Abbasi, Javad Tabatabaee, Hosein Pejman Pages 23-30
    This research was performed for examining the potential of combining surface and subsurface water harvesting methods in a catchment. For attaining this goal، the present study was done in the Sangane watershed with an area of 600 ha. In the study area، before construction of the underground dam and the recharged dam، in spite of water crisis، a great portion of the subsurface flows and floods were lost from the country without any utilization and a great portion of livestock water for about 12000 sheep was bought at an expensive price. In the study area، water preparation for livestock purposes was performed by a combination of surface and subsurface water harvesting methods. Annually، the combining method suppliesmore than 20000 cubic meters of water with a suitable quality. The supplied water in an earthy dam not only recharges the underground dam; but it is also directly utilized for livestock usages. This research showed that in similar dry and semi-dry areas that were located in the North East of marginal locations of the country، by using this method، a great deal of suitable water for different usages can be supplied and provided.
    Keywords: Surface, Subsurface water, Recharged Dam, Sangane Underground Dam
  • R. Najafzadeh *, M. Rahmati Pages 31-40
    Currently، much of the water resources in Iran are used in agriculture. As a result، most of the water losses are related to this section. Iran is a developing country and it is located in the arid and semi-aridregions of the world. In these conditions، drought and shortage of water is one of the main challenges in agricultural production. Therefore، development of sustainable agriculture in arid and semi-arid regions depends on the increase in water usage efficiency in these regions. Rainfed agriculture، with 80percent of the earth''s harvested area، yields 62 percent of the food production for the population of the world. Now، the benefits of rainfed agriculture especially in the production of food for a growing world population، is highly considered. Rainfed agriculture has distinct and different characteristics compared to irrigated agriculture and integrated management of water can increase food production by 75 percent and it is an essential step in order to avoid starvation. Due to climatic conditions in Iran and restrictions in water resources and fertile land، providing optimal management and use of water in agriculture can play a key role in food production. Therefore، the rational use of water in agriculture requires proper planning، and new methods of management. And rainwater harvesting are important in this way for rainfed agriculture.
    Keywords: Water deficit, Sustainable agriculture, Rainfedagriculture, Rain water harvesting systems
  • M.H. Sarrafzade *, M. Rezaee Pages 41-52
    One of the major issue about roof-harvested rainwater is physicochemical and microbiological contaminations of this water and their negative impacts on human health for potable and non-potable usage. Different factors can directly or indirectly affect the quality of roof-harvested rainwater such as: The climate of the region in terms of volume and intensity of rainfall، material and architectural of roof، type and concentration of air pollutants and etc. Extensive studies have been conducted on this subject in different countries although sometimes their target was not to solve the problem of water shortages، but also to help control runoff. In Iran despite the importance of the issue from both perspectives of water supply and flood control، limited studies was performed. Therefore this paper studies the physicochemical and microbiological properties of roof-harvested rainwater and its influencing factors. As well as solutions presents to re-use this water for drinking and non-drinking consumption and finally، recommendations have been proposed according to the different regions of our country.
    Keywords: Rainwater, chemical properties, microbiological properties, roof, water treatment
  • Gh.R. Shahini *, Gh.R. Rahbar Pages 53-60
    In most arid and semi-arid regions، because of over-pumping from groundwater and irregular use of river and other reservoirs، planting trees and vegetation cover have been facing difficulties. Therefore، the use of other water resources like rainwater and floodwaters in recent decades has been taken into consideration in these decades. Traditional methods and techniques for water harvesting in most arid and semi-arid regions have been applied for many years، i. e. methods such as rainwater harvesting، floodwater harvesting، fog and dew harvesting، using Qanat and specific wells. Using these methods of water irrigation through microcatchment systems enables us to improve and rehabilitate desert areas and arid and semi-arid regions. This paper will discuss in detail the application of microcatchments for water harvesting for growth of olive trees in the east of the Golestan province. Results of survival of olive planted in microcatchment systems showed t a different significance in one percent level in comparison with general conditions and control. The amount of olive seedlings survival is 100%; but planting olive seedlings in the usual method and without water harvesting system under a water scarcity condition could not be established.
    Keywords: Rain water harvesting, Floodwater harvesting, Fog, dew harvesting, Fruit garden
  • M. Karami, A.A. Dadashirodbari * Pages 61-72
    Rainfall is the most variable climatic parameter. These changes occur both in space and time scale which identify the climate of the region. The aim of this study is to evaluate the spatial autocorrelation of precipitation in the Khorasan Razavi province. For this purpose، precipitation data were obtained from12 synoptic stations in Khorasan Razavi. To acquire the variations in seasonal precipitationin Khorasan Razavi، modern statistical methods were applied such as Spatial Autocorrelation، Global Moran''s Index، Local Moran''s I index، Hotspots and cluster analysis (Clusters/Outliers). These methods were applied using Grads، MATLAB and ArcGIS Software Packages. The results showed that rainfall in the Khorasan Razavi province has a high clustering pattern. According to the local Moran index and Hot Spots، rainfall has positive spatial autocorrelation patterns (clusters of high rainfall value) in the central، northwest and northern parts. This pattern of rainfall، at confidence levels of 90%، 95% and 99%، covers totally 25% of the province areas. The southern regions have negative spatial autocorrelation (clusters of low rainfall value) which totally cover an area equal to18 percent of the province. In the other areas of the province which cover 57 percent of the entire area،no significant pattern has been observed. This indicates heterogeneity of rainfall over the province. The present study shows that altitude which is one of the local factors is the most important factor which influences the distribution of rainfall pattern over the province.
    Keywords: Rainfall Pattern, Spatial Autocorrelation, Spatial Statistics, Hotspots, Moran Index, Khorasan Razavi
  • Javad Tabatabaee * Pages 73-77
    Rainwater harvesting (WH) is a technique to supply water for dryland regions. This technique has many sub-divisions with regards to quality and quantity of required water. It is worth mentioning that construction of large dams and withdrawing water from deep wells are not considered as WH methods. Instead، WH is mainly concerned with capturing and utilizing stream flows near the point where it is being generated by rain drops. The present text aims to categorize the WH methods according to the catchment types، collection methods and utilization methods.
    Keywords: Water Harvesting, Rain Water Harvesting, Dryland