فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر زمانی صفحه 9
    زمینه و هدف
    این تحقیق در پی بررسی تاثیر جرایم و مفاسد کلان اقتصادی بر امنیت عمومی است. متولیان امور مبارزه با جرایم کلان اقتصادی معتقدند در فرایند مبارزه با این جرایم و مفاسد، انبوهی از جرایم و انحرافات اجتماعی خرد و کلان دیگر صورت می گیرد که محیط زیست اجتماعی را متاثر ساخته، موجب اخلال در نظم و آرامش عمومی می شود. به منظور کالبد شکافی دقیق متغیرهای موثر در امنیت عمومی، تاثیر مفاسد و جرایمی که در فرایند ارتکاب جرایم اقتصادی رخ می دهند، هریک از ابعاد مادی، ذهنی و نهادی مرجع امنیت عمومی مورد بررسی قرارگرفت.
    روش
    این تحقیق از نظر نوع کاربردی و روش آن، توصیفی تحلیلی است. در این تحقیق به منظور جمع آوری داده ها از روش های اسنادی، پیمایشی و مصاحبه حضوری با برخی کارآگاهان و متولیان مربوط در پلیس آگاهی استفاده شده است. ابزار تحقیق در روش پیمایش نیز پرسشنامه محقق ساخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد، رابطه معناداری بین کلیه جرایم و مفاسدی که در فرایند ارتکاب جرایم و مفاسد کلان اقتصادی رخ می دهند و ابعاد مرجع امنیت عمومی وجود دارد. این رابطه با اطمینان 95درصد و 99درصد مورد تایید قرار گرفته است. همچنین جرایم و مفاسدی مانند رشوه، اختلاس، رواج تبعیض و بی عدالتی، افزایش قانون شکنی و کاهش اعتماد عمومی بیشترین تاثیر را بر ابعاد امنیت عمومی از خود به جای می گذارند که شایسته اتخاذ تدابیر مناسب در این زمینه است.
    کلیدواژگان: جرایم و مفاسدکلان اقتصادی، جرایم تسهیل کننده، جرایم خرد، امنیت عمومی، مرجع امنیت، ابعاد مرجع امنیت
  • اکبر زمان زاده صفحه 39
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل ارتکاب جرایم مواد مخدر اعم از مواد مخدرسنتی و صنعتی در جامعه، عوامل اجتماعی است؛ لذا بررسی اینگونه عوامل وارائه راه های پیشگیری از آن متناسب با عوامل ارتکابی بسیار مهم است. هدف از اجرای این تحقیق، تبیین عوامل اجتماعی موثر بر گرایش مجرمان مواد مخدر زندان شهرستان یزد و ارائه راه کارهایی برای به حداقل رساندن اینگونه جرایم با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش است.
    روش
    این تحقیق به صورت پیمایشی و به کمک ابزار پرسشنامه بر روی 298 نفر از مردان و زنان زندانی مواد مخدر شهرستان یزد و با استفاده از روش طبقه ای متناسب صورت گرفت و سپس به صورت تصادفی، داده ها جمع آوری شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد اکثریت مجرمان مواد مخدر شهرستان یزد، یعنی89درصد در خانواده های نابسامان که از پایگاه اقتصادی و اجتماعی متوسط به پایین برخوردار بوده اند، رشد پیدا کرده و همچنین اکثریت مجرمان یعنی 2/ 73درصد دوستانی با سابقه ارتکاب جرایم مواد مخدر داشته و اکثریت آنها یعنی 4 /64درصد در حاشیه شهر و روستاها زندگی می کرده اند و میزان دسترسی شان به مواد مخدر زیاد بوده است.
    نتیجه گیری
    عوامل اجتماعی از جمله خانواده نابسامان، دوستان ناباب و زندگی در حاشیه شهر و دسترسی آسان به مواد مخدر در گرایش افراد بسوی ارتکاب جرایم مواد مخدر نقش مهمی دارند. لازم است با اهتمام و هماهنگی بین دولت (برای حمایت از خانواده های آسیب پذیر)، والدین (آموزش به آنها برای جامعه پذیر کردن فرزندان وکنترل صحیح بر معاشرت فرزندان با سایرین) وهمکاری مسئولان آموزشی و فرهنگی و رسانه های جمعی، برای پیشگیری از وقوع چنین جرایمی در جامعه اقدام کرد.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، خانواده نابسامان، گروه دوستان، محیط، جرایم مواد مخدر، زندانیان شهرستان یزد
  • رضا صبوری، اکرم صفری صفحه 57
    زمینه و هدف

    قانون اساسی ج.ا.ا عنایت ویژه ای به امنیت اجتماعی دارد. از طرفی امنیت اجتماعی بر امنیت ملی تاثیر گذار است. هدف کلی این پژوهش، بررسی ابعاد امنیت اجتماعی مذکور در قانون اساسی ج.ا.ا وتاثیر آن برامنیت ملی است.

    روش

    روش این پژوهش همبستگی است وجامعه آماری آن شامل 130نفردانشجویان مقطع دکتری دانشگاه-عالی دفاع ملی درسال تحصیلی1391-1390است. نمونهآماری طبق جدول مورگان، 97 نفرتعیین شد، ابزار تحقیق شامل پرسشنامه 41 سوالی محقق ساخته است که سوالات مذکور مبتنی بر اصولی از قانون اساسی است که مرتبط با ابعاد امنیت اجتماعی هستند و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ(8/ 0) محاسبه شده است، داده ها با استفاده از آزمون های خی دو و فریدمن تحلیل شد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد که در مجموع، میزان تاثیر ابعاد شغلی و اداری، حقوقی و قضایی، اقتصادی و سیاسی بر امنیت ملی زیاد بوده ولی بعد فرهنگی امنیت اجتماعی در حد متوسط بر امنیت ملی تاثیر دارد. همچنین در رتبه بندی میزان تاثیر هریک از ابعاد امنیت اجتماعی بر ابعاد امنیت ملی، مشخص گردید: در بعد سیاسی امنیت ملی، بعد حقوقی و قضایی بیشترین تاثیر را دارد؛ در بعد اقتصادی، بعد شغلی و اداری بیشترین تاثیر را داراست؛ در بعد اجتماعی، بعد سیاسی بیشترین تاثیر را دارد؛ در بعد نظامی، بعد حقوقی و قضایی بیشترین تاثیر را دارد و در بعد زیست محیطی، بعد حقوقی و قضایی بیشترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، قانون اساسی، امنیت ملی
  • محمد ابراهیم شمس، عابدین صفری کاکرودی صفحه 81
    با توجه به اینکه بسیاری از وظایف و ماموریت های پلیس در شرایط اضطراری انجام می شود و مامور برای انجام ماموریت به ناگزیر دست به اقداماتی می زندکه ظاهرا مجرمانه و زیان بار است. از آنجا که این اقدامات اضطراری دو گروه از افراد را مواجه با بزه دیدگی می کند: یک دسته بزه دیدگان فعال؛ یعنی مظنونان، متهمان و مرتکبان جرایم و دسته دیگر بزه دیدگان منفعل یا شهروندان عادی. هرچند عقل و منطق حکم می کند، احکام مسئولیت پلیس در این دو مورد متفاوت باشد، ولی قوانین ایران در بسیاری از مورد ساکت بوده و کاستی های فراوانی دارد و فقط در بحث تیر اندازی احکامی بیان شده است. در کتب فقهی، حقوقی و مقالات علمی نیز یا اصلا به این موضوعات پرداخته نشده یا نتوانسته اند ابهامات موجود را رفع کنند. از همین رو با توجه به اهمیت موضوع به منظور رفع این ابهامات و کاستی ها در این تحقیق نظری و بنیادی به روش تحلیل محتوا به موضوع پرداخته شده و اطلاعات لازم به شیوه اسنادی و کتابخانه ای از کتاب های حقوقی، منابع فقهی، مجلات تخصصی، رساله ها و پایان نامه های تحقیقاتی، و قوانین و مقرات جاری ایران و همچنین بعضی از آرای دادگاه ها خارجی جمع آوری شده است و آنگاه با تحلیل یافته های موجود به این نتیجه گیری کلی رسیده ایم که باید بعضی از شرایط بهره مندی ماموران پلیس از مزایای قاعده اضطرار با افراد عادی متفاوت باشد، ضمن اینکه در بسیاری از موارد قاعده کلی مستثنی بودن دیه و ضمان مالی از حکم قاعده اضطرار نباید شامل ماموران پلیس شوند.
    کلیدواژگان: مسئولیت، قاعده ضرورت، ماموران پلیس
  • حامد قاسمی، عباس قبادی، میثم خضرایی گل پرور، رمضانعلی باغانی صفحه 127
    زمینه و هدف
    امنیت از نیازها و ضرورت های اساسی وپایه ای فرد و جامعه به شمار می رود و تامین و مراقبت از آن در ابعاد مختلف اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی از ضرورت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق با هدف بررسی جامعه شناختی احساس امنیت اجتماعی و عوامل اجتماعی موثر بر آن در بین دانشجویان دانشگاه های شهر زنجان انجام گرفته است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، دانشجویان دانشگاه های شهر زنجان هستند (33000 نفر) که حجم نمونه با استفاده ازفرمول کوکران 370 نفر محاسبه و برای اطمینان بیشتر از 420 نفر اطلاعات جمع آوری شد.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان داده است که میانگین کلی احساس امنیت اجتماعی دانشجویان شهر زنجان با میانگین 83/ 67 درصد درحد متوسط رو به بالا قرار دارند. دانشجویان در بعد شغلی احساس امنیت در حد پایین و در بقیه ابعاد در حد متوسطی قرار دارند. آزمون فرضیه ها نیزنشان می دهد که متغیرهای: اعتماد اجتماعی، کنترل اجتماعی و همبستگی اجتماعی تاثیر فزاینده، مستقیم و مثبت بر روی احساس امنیت اجتماعی دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، کنترل اجتماعی، همبستگی اجتماعی
  • هادی آقایی، سید محمد صادق مهدوی صفحه 151
    زمینه و هدف
    بسیاری از عالمان اجتماعی از سرمایه فرهنگی به عنوان مولفه ای اساسی و نیرومند در تعیین روابط اجتماعی و همچنین منبع مهم در تعیین ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی یاد کرده اند، بنابراین توسعه اجتماعی و فرهنگی جامعه شهری در جهت قانون گرایی و قانونمندی می تواند مسیر رشد و توسعه زندگی اجتماعی را تسهیل سازد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی بر قانون گرایی شهروندان و نیز سنجش میزان سرمایه فرهنگی و قانون گرایی موجود در شهروندان، با این فرض که سرمایه فرهنگی بر میزان قانون گرایی شهروندان موثر است، انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری این تحقیق، شهروندان شهر تبریزاست. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برآورد شد و در نهایت 400 نقر به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون تی، همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیراستفاده شد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که سرمایه فرهنگی بر قانون گرایی افراد جامعه مورد مطالعه موثراست و از میان ابعاد سرمایه فرهنگی، سرمایه فرهنگی غیر متجسم بیشترین ارتباط معناداری را با قانون گرایی افراد دارد، که این ارتباط مثبت و مستقیم است؛ یعنی با افزایش سرمایه فرهنگی میزان قانون-گرایی آنها نیز افزایش می یابد. و همچنین سرمایه فرهنگی متجسم و نهادینه شده نیز با میزان قانون گرایی افراد رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، متجسم، غیر متجسم، نهادینه شده، قانونگرایی شهروندان
  • علی اصغر مهابادی، علیرضا نوریان* صفحه 189
    زمینه و هدف

    لایحه آیین دادرسی کیفری تغییرات زیادی، که تاحد قابل ملاحظه ای از قوانین فرانسه متاثر است، در قوانین ناظر بر ضابطین دادگستری پدید آورده است. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش، جایگاه و اختیارات ضابطان دادگستری در لایحه مذکور است.

    روش

    روش مطالعه مقاله حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و به روش اسنادی می باشد که از طریق فیش-برداری و مطالعه کتابخانه ای تلاش می کند تا تبیینی از لایحه آیین دادرسی کیفری ارائه کند که براساس آن نقش و جایگاه ضابطان دادگستری بنیان نهاده شده است. برای این منظور ابتدا به شناخت افراد ضابط دادگستری و نظارت بر ایشان پرداخته شده است. پس از آن، تلاش شده تا وظایف ضابطان دادگستری و حدود اختیارات ایشان بیان شود.
    یافته ها و

    نتایج

    یافته های مقاله نشان می دهد که ساختار مناسب و کنترل های قانونی پیش بینی شده برای نظارت بر عملکرد پلیس قضایی فرانسه می تواند برای کشورمان قابل الگوبرداری باشد. همچنین تبیین حدود اختیارات ضابطان در جرایم مشهود، اعتبار اقدامات ضابطان در این جرایم پس از حضور مقام قضایی، تفکیک وظایف اداری از وظایف قضایی ضابطان، ضمانت اجرای عدم یادآوری حقوق متهمان یا مظنونان از جمله مواردی است که باید فراروی تدوین کنندگان لایحه آیین دادرسی کیفری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ضابط دادگستری، دادستان، متهم، بازداشت، بازرسی، تحقیقات ابتدایی، دادرسی کیفری
|
  • Aliakbar Zamaai Page 9
    Goal: this research is going to survey the impact of great economic crimes and corruption over public security. The persons who are responsible for prevention of great economic crimes, believe that during the process of fight against these crimes and corruption, a great deal some other kind of social crimes and disturbances have been occurred that could affect on social ecosystem and would disrupt the public order and relief. In order to detailed dissection of the variables engaged in public security, the impression of crimes and corruption - that would have been established in economic crime commitment trend - in any aspects of temporal and mental and institutional of reference of public security, have been worked out.Inquiry
    Method
    this research in terms of type is pragmatic and in terms of methodology sounds to be analytic study. In this study, for summing up of data, some documentary and measurement and facial interviews with accompany of some respective detectives and responsible individuals in police station, have been conducted. The inquiry instrument in measurement method is also questionnaire.
    Findings
    regarding to conducted statistical tests, there is meaningful relationship between all the crimes and corruption – that would have been created in the process of great economic crimes and corruption – and aspects of public security reference. This connection with the confidence extent of 95% and 99% has been approved.
    Results
    considering to performed measurements, some crimes and disturbances such as giving and taking the bribe, embezzlement, propagation of discrimination and injustice, heightening of law - breaking and decrease of public trust, have remain the most influential impact on the public security that demands taking some appropriate approaches.
    Keywords: economic crimes, corruption, facilitating crimes, minor offenses, public security, security reference, aspects of security reference
  • Akbar Zamanzadeh Page 39
    Footing and goal: one of the factors involved in narcotic crimes commitment including traditional and industrial narcotic in society, is social component. In this way, investigation of these factors as well as presentation of any manner for its prevention seems to be so significant. The goal of this research is to designate social elements that influence on tendency of narcotic criminals of the prison of yazd town and some way manner presentation for minimizing these types of crimes with paying attention to the obtained results of this inquiry.
    Method
    getting help of questionnaire and using proper classification method, this inquiry has been conducted in the way of measurement over 298 of narcotic prisoner men and women of the Yazd town. Then the data have randomly been gathered.
    Findings
    The result revealed that the vast majority of narcotic criminals of Yazd town i.e. 89% of them have been originated from disordered families that would enjoy of inferior social and economic situation. And it has been confirmed that most of criminals i.e. 73.2% of the whole have had some friends that had background in narcotic crimes commitment and also most of them i.e. 64.4% have been living in the villages or marginal point of towns and have had higher possibility of narcotics access.
    Conclusion
    some social components such as disordered family, inappropriate friends and settlement in the edge of towns and easy accessibility to the narcotic stuff, have all leading role in people trend to the narcotic crimes commitment. Preventing conducts related to mentioned crimes in society with effort and co- relation between state (to support of vulnerable families) and parents (giving some training to them in order to get the given society can accept and control the relationship of descendents with others) and also co – operation between teaching and cultural responsible persons and public media, seems to be required.
    Keywords: social elements, disordered family, friend crowd, environment, narcotic crimes, the prisoner of Yazd town
  • Reza Saboori, Akram Safari Page 57

    The constitution of Islamic Republic of Iran would hold a great deal of regard to the matter of social safe – guard. On the other hand common security would influence over national immunity. The overall purpose of this enquiry is to probe the given social security aspects in Islamic Republic constitution and its impact on social security. The way of this examination is based on collaboration and statistical crowd comprises 130 members of Ph.D university students of national defense state university in scholar year of 1390 – 91. to the Morgan table, Statistical sample comprises 97 members. Used instrument of this research is 41 questions questionnaire which confirms that given questions is relied on some principles of constitution relating to social security directions. Its reliability is calculated by Gronbakh alfa (0.8). the data have been evaluated by Kedo and Freadman tests. The results manifested that the impression extend of career and official angles, legal and judicial angles, economic and political angles, incorporates generally a great deal of impression. while cultural dimension of social security has held the mean limit of impression on the national security. Regarding to the impression limit of each angles of common security on direction of national security, following results rankly have been achieved: 1- in political angles of national security, political aspect of national security as well as respective legal and judicial angles, have enjoyed the most impact. 2- in economical angle of national security, economical angle of social security as well as career and administrative angles of social immunity have possessed the most influence. 3- in social angle of national security, career and administrative angles of social security as well as political aspect have obtained the most impression. 4- in military angle of national security, political aspect of social security as well as legal and judicial angles have the most impact. 5- in bio – ecology dimension of national security, economical aspect of social security as well as legal and judicial angles have achieved the most impression.

    Keywords: social security, constitution, national security
  • Mohammad Ebrahim, Shams, Abedin Safari Kakroodi Page 81
    Regarding to this issue that many of tasks and missions of police force have been carried out in the emergency situations and police attendant for performing of mission is obliged to carry out some seemingly criminal and harmful conducts. These urgent actions make two other group of individuals to be faced with a loss: one crew relates to the active losers – that is the people who are under suspicion, the accusers and crime perpetrators – and other group passive losers that are the same average people living in the country. Although wisdom and prudence will order that police commands in responsible - related affair should be different in these two cases, rules of Iran have in many cases adopted the silence strategy and has many faults and simply in the topic of archery, some verdicts have been presented. And also in the religious, law books and scientific articles this issue has by no means been dealt with or it is not possible to remove the ambiguities exist. Accordingly, to eliminate this obscurities and faults in this theoretical and fundamental research, the method of contents analysis has been utilized and required information is gathered in documentary and laboratory manner that is extracted from the law books, religious sources, specialized journals, research treatises and thesis, Islamic republic rules and regulations and also some of the foreign courts ideas. And then we with analysis of available discoveries got this overall conclusion that some enjoyment conditions of people attendants from the profits of rue of constriction, needed to be different with the common people. Meanwhile in many cases, the overall rule of being exception of blood – money and guaranty from the rule of constriction, should not include the police officials.
    Keywords: responsibility, rule of constriction, police officials
  • Hamed Ghasemi, Abbas Ghobadi, Maysam Khazraie Golparvar, Ramezanalli Baghani Page 127
    Need to security is mediated as one of the basic and fundamental necessitates and requirements of individuals and also society. And lack or disturbance in it, would follow anxious consequences and develop and cure of it – in various economic, social and cultural angles – posses specific wish. Following the goal of Sociological survey of sense of social security and its effective social factors among the university students of town of Zanjan, this research is performed in 1389 – 90. in this study during the six month latter, Sense of persons security and also soul, monetary, carrier, mental, verbal, psychological and political security, have been worked out. Theoretical frame of this study is mixture of authorities opinions in the school of Kopenhack (to the Veyor, Bozan and Molar) and social authorities (Gids) and social psychologists (Mezlo, Alport and Erick Frem). In term of survey condition control, this research is a measurable one with assistance of questionnaire technique as well as from the extent terms, this sounds to be a vast study and this is chronologically a sectional research as well. Statistical community of inquiry, include s of the Zanjan university student entirely are 3300 and conducting the Kokaran formula, sample volume concludes 370 individuals that in order that achieve a ensuring level, required information have been summed up from 420 of people. Sampling method is also considered as a multi – stage approach. Findings of given study have indicated that overall mean of sense of social immunity of Zanjan university students is about 67.83% that has occupied a higher position than average limit of the perfect population. Students in job requirements have some kind of ensuring sense; however this perception - in other directions - posses an average level. Discoveries have also revealed that among the Zajan university students there is a meaningful distinction in terms of age, sex, marital occasion, residence situation and kind of university. Theory test has also pointed out that variables such as all of the social confidence, social control and social collaboration, have increased, direct and positive impact on the sense of social immunity of university students. The obtained results of the multi variable regression test have just manifested that variable factors of social control and collaboration are considered as two chief variable than have influence on sense of security in university students of town of Zanjan. These two of variables would designate around 21.6 percent of depended variable changes.
    Keywords: sense of social security, social confidence, social collaboration
  • Hadi Aqhaaie, Seyed Mahmmad Sadeqhmahdavi Page 151
    Footing and Goal: many of social knowledgeable men have mentioned of cultural resource as a basic and strong component in social connection. They have also imparted of this factor as critical source in designation of social and cultural and economical and political conformation. On the other hand, urban order and discipline in the form of law tendency of citizens and their commitment in law, has been considered as the most crucial and fundamental presupposition for establishment of a civil society with out cultural and social conflicts. There for development of cultural and social of civil community in the route of following the rules and regulation, can pave the path of growth and improvement of social lives.Approach: this inquiry is performed with the purpose of exploration of effect of cultural resources over law attention of citizens and also of the extent of cultural resources and present law tendency among the citizen, and with presumption that cultural resource would influence over law attention of citizens limit. The way of inquiry in this search is based on measurement and data collection is conducted with the accompany of questionnaire. Statistical samples of this work is Tabriz citizens. The sample is estimated with using of Kokaran formula and ultimately 400 people have been selected as samples albeit using the cluster sampling.Findings and
    Conclusion
    in order to testing the investigation presumption accuracy, T test and Pearson product moment and analysis of regression and route analysis are carried out. The findings have shown that cultural resource would impress the law attention of citizens and non – imagination cultural resource – among the all varieties of cultural resources – has the most meaningful correlation with the law attention of citizens. This relation is positive and direct i.e. the more cultural resource is increased, the limit of their law concentration is improved. And also considered and performed resource has a purposeful connection with the law concentration of individuals.
    Keywords: cultural resource_imagination cultural resource_non – imagination cultural resource_confirmed cultural resource_paying attention to law by citizens
  • Ali Asghar Mahabadi, Ali Reza Norian Page 189

    Criminal procedure bill has remarkably made plenty of changes in domain of monitoring judicial officers reckoning officers in terms of their expertise, monitoring and determining standards and such are of changes made.however, this paper mainly investigates the role, position as well ass jurisdiction within which these judicial officer work. The method used in this paper is descriptive-analytic followed by expert principles as well as index-based studies which stems from criminal procedures.however, this paper gives us an insight into recognition of judicial officers and then proceeds with their duties and jurisdiction. Findings state that appropriate structure followed by judicial authorities in France (especially after France agreeing on 1990 pact) might fit into Iranian system well. This also a precise analysis of position, duties and legal jurisdiction of judicial officers in Criminal Procedure bill as well as an investigation of legislation innovation.explaianing the jurisdiction of officers in evident crimes, validity for their work once high rank authorities come to make decisions, sanction of officers after negligence in consideration of defendant's rights are things which should be faced by Criminal procedure bill compilers.

    Keywords: Judicial Officer, Prosecutor, Defendant, Detention, Inspect, Preliminary Investigation, Criminal Procedure