فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ایار، سعید خانی، فرشید خضری صفحه 9
    زمینه و هدف
    جرائم جوانان از کانونی ترین دغدغه های متولیان سلامت و امنیت اجتماعی است و افزایش آن می تواند موجب فرسایش امنیت و سرمایه اجتماعی و تقلیل سرمایه انسانی جوانان به عنوان قشر پویای جامعه شود. هدف این مطالعه بررسی نقش حمایت اجتماعی و کنترل اجتماعی در جلوگیری از ارتکاب جرم جوانان است.
    روش
    در یک مطالعه مقطعی با روش پیمایشی به سنجش و مقایسه میزان برخورداری جوانان مجرم و عادی شهر ایلام از حمایت اجتماعی و کنترل اجتماعی اقدام شده است. در این تحقیق، متغیرهای کنترل اجتماعی و حمایت اجتماعی در ابعاد سه گانه حمایت عاطفی، حمایت مادی و حمایت اطلاعاتی در یک نمونه 520 نفری متشکل از 147 نفر جوان مجرم و 373 نفر جوان عادی شهر ایلام بررسی شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های توصیفی مطالعه نشان داد که میزان برخورداری جوانان عادی در متغیر کنترل اجتماعی و ابعاد سه گانه حمایت اجتماعی نسبت به جوانان مجرم بیشتر است. همچنین، متغیرهای کنترل اجتماعی و حمایت اجتماعی از قدرت تمایز بالایی در تفکیک افراد عادی و مجرم برخوردارند، بطوریکه تا 30 درصد، احتمال مجرم بودن افراد را تبیین کرده اند. مطالعه حاضر نشان داده است که با تقویت منابع حمایتی سه گانه، اطلاعاتی، عاطفی و مادی، و کنترل اجتماعی (نظارت غیررسمی) در جامعه، می توان احتمال ارتکاب جرم را کاهش داد.
    کلیدواژگان: جرم، کنترل اجتماعی، حمایت اطلاعاتی، حمایت عاطفی، حمایت مادی، جوانان، ایلام
  • علی یار ارشدی، وحید ملکی، سارا نیکبخت فینی صفحه 41
    زمینه و هدف
    در این مقاله حقوق شهروندی و نقش آن در ماموریت های پلیس (کشف جرائم) مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی آن دسته از متغیرهای حقوق شهروندی است که نوع برخورد باآنها می تواند اثر مثبت یا منفی درکشف جرائم ایفاء کند.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی تحلیلی طراحی شده و ضمن بهره گیری از قوانین و نظریه های موجود با ابزار پرسشنامه براساس طیف لیکرت و با انتخاب حجم نمونه به صورت سرشماری اقدام به نظرسنجی از 61 نفر از صاحب-نظران و کارشناسان کشف جرائم شاغل فرماندهی انتظامی استان قم شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری حاکی از تایید هر چهار فرضیه تحقیق است. در مجموع یافته های تحقیق نشان می دهد که سه فرضیه احترام پلیس و آگاهی مردم نسبت به حقوق شهروندی و همچنین دانش پلیس نسبت به مسائل حقوقی و علمی به پلیس در کشف جرائم کمک می کند و فرضیه اجمال و ابهام موجود در سه بند از قانون احترام به حقوق شهروندی مانع اقدامات پلیس در کشف جرم شده است؛ لذا درپایان براساس نتایج بدست آمده پیشنهادهای کاربردی متناسب با هرفرضیه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حقوق، شهرون، دی، کش، ف ج، رائم پلی، س، ماموریت، آزادی های مشروع حقوق شهروندی
  • عباس خاکپور صفحه 65
    سازمان های پلیسی و امنیتی در هر کشوری از حساس ترین سازمان ها محسوب می شوند؛ زیرا فعالیت آنها زنجیره بسیار وسیعی از فعالیت های اقتصادی- اجتماعی از کلان ترین و استراتژیک ترین تا خردترین سطح در بر می گیرد. توسعه توریسم، کاهش حجم کار سازمان های قضایی، توسعه سرمایه گذاری خارجی و داخلی، احساس امنیت روانی آحاد جامعه و کاهش هزینه های مستقیم و غیر مستقیم ناامنی تنها بخش کوچکی از دستاوردهای پلیس است. از مهم ترین عوامل اثربخشی عملکرد پلیس در حوزه امنیت داشتن داده ها و اطلاعات متناسب و صحیح است که بتواند پلیس امنیت را به صورت هوشمندانه در انجام وظایفش یاری رساند. این مقاله با رویکردی مفهومی در صدد است تا ضمن بهره گیری از مطالعات مدیریت دانش در سایر سازمان ها و حوزه ها از یک سو و تحلیل شرح وظایف، ویژگی ها و اهداف خاص پلیس امنیت از سوی دیگر نقش مدیریت دانش را در این حوزه برجسته کند. تمرکز عمده مقاله بر توضیح فرایندهای مدیریت دانش (جذب و تولید، سازماندهی و ذخیره، تسهیم و توزیع، کاربرد و ارزیابی) و اصول کاربردی آن با در نظر گرفتن چالش های موجود فنی- اجتماعی بالقوه و بالفعل در پلیس امنیت است. نگاهی جامع به مدیریت دانش درسازمان های پلیسی موجب اثر بخشی وکارایی فعالیت های این حوزه خواهد شد.
    کلیدواژگان: پلیس دانش محور، امنیت اجتماعی، مدیریت دانش، فرایندهای دانش
  • مریم مجلسی، حمید مردانی صفحه 91
    زمینه و هدف
    ویژگی های مکانی نقش غیرقابل انکار و با اهمیتی را در تعیین سطح و الگوهای جرم در شهرها بازی می-کنند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی الگوهای بزهکاری در محدوده جغرافیایی شهر زنجان انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق در پژوهش حاضر تحلیلی و توصیفی و داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش نیز با دو روش کتابخانه ای و میدانی تهیه شده است. بدین منظور تعداد 140 فقره جرایم ارتکابی (در سال 1388) مرتبط با سرقت کیف-قاپی، جیب بری و کش روی به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفته است. سپس با تهیه پایگاه داده ای این جرایم و استفاده از آزمون های آماری در محیط ARCGIS و CASEاقدام به شناسایی و تحلیل فضایی الگوهای بزهکاری شهر زنجان شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان می دهد بزه کیف قاپی در اکثر نقطه های شهر رخ داده است؛ خیابان های شهداء، زینبیه و برخی محلات دیگر از جمله انصاریه و اعتمادیه کانون های بزه کیف قاپی می باشد. ولی بزه کیف زنی، جیب بری و کش روی بیشتر در بخش مرکزی شهر بویژه تقاطع خیابان امام خمینی و فردوسی رخ داده است. بررسی نوع ترکیب و میزان کاربری-های اراضی شهر زنجان و فراوانی وقوع جرم نشان می دهد که بیشتر جرایم در محدوده های مسکونی و تجاری شهر رخ داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، جرم، بزهکار، کانون های جرم خیز، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر زنجان
  • نعیما مقاتلی، علی پاکیزه صفحه 117
    زمینه وهدف
    هدف از پژوهش حاضر «راه کارهای پیشگیری از سرقت موتورسیکلت در شهرستان دشتستان در سال 1390» می باشد.سوالات تحقیق با در نظر گرفتن پنج عامل یعنی انگیزه سرقت، تاثیر زمان و مکان سرقت، شیوه های سرقت، چگونگی جلوگیری از سرقت، تاثیر عوامل انتظامی از سرقت در دو گروه مورد مطالعه (سارقان، کارشناسان) مطرح و بررسی شده است.
    روش
    این تحقیق از نوع «توصیفی»و به شیوه «پیمایشی» صورت گرفته است و با روش نمونه گیری تصادفی ساده،تعداد50 نفر از کارشناسان از بین150 نفر کارشناس و همچنین از بین 160 نفر سارق موتورسیکلت تعداد 50 نفر از سارقان، انتخاب و پس از تکمیل پرسشنامه محقق ساخته مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان می دهد مهم ترین عامل سرقت موتورسیکلت، تاثیر عامل زمانی و مکانی بوده است و از طریق اقدامات پیشگیرانه نظیر شناسایی سارقان حوزه استحفاظی و تحت کنترل قرار دادن آنها، ملزم نمودن شرکت های سازنده موتورسیکلت به داشتن شماره های محرمانه و... می تواند نقش به سزایی در کاهش سرقت موتورسیکلت داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرقت موتورسیکلت، سارق موتورسیکلت، پیشگیری از سرقت، راه کارهای پیشگیرانه، کارشناسان
  • احمد محمدپور، خالد عبدالله زاده، کامران حیدری صفحه 145
    زمینه و هدف
    مصرف مواد مخدر یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی و از مصادیق عمده انحرافات محسوب می شود که می تواند پایه و اساس بسیاری از آسیب ها و معضلات اجتماعی در سطح جامعه شود و کل نظام اجتماعی و افراد آن را تهدید کند.
    روش
    در این مقاله با دیدگاهی جامعه شناختی به بررسی عوامل اجتماعی موثر در استفاده دانشجویان از مواد مخدر پرداخته شده است. در بخش نظری مقاله از نظریه پیوند افتراقی سادرلند و نظریه پیوند اجتماعی هیرشی استفاده شده و بر مبنای این نظریه ها، فرضیات تدوین شده است. تحقیق به روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه درباره 100 نفر از دانشجویانی که از مواد مخدر استفاده کرده اند، انجام گرفته است.
    یافته ها و
    نتایج
    بر مبنای یافته های مقاله می توان گفت که دوستی و ارتباط دانشجویان با کسانی که از مواد مخدر استفاده می کنند، هم جواری دانشگاه رازی و خوابگاه های آن به محله باغ ابریشم، سکونت دانشجویان در بیرون از خوابگاه های دولتی و ناامیدی دانشجویان به اشتغال و ازدواج بعد از فارغ التحصیلی در استفاده آنها از مواد مخدر موثر بوده است. بنابراین می توان گفت که برنامه ریزی برای کاهش و حذف این عوامل ساختاری موثر در گرایش دانشجویان برای استفاده از مواد مخدر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، پیوند افتراقی، پیوند اجتماعی، دانشجویان دانشگاه رازی
  • علی باباییان، ذبیح الله کرمی، فیروز زند، علی محمد مهمویی صفحه 169
    زمینه و هدف
    افزایش شمار خانواده هایی که زن و مرد هر دو شاغل هستند، موجب افزایش مشارکت زنان در بازار کار، و در نهایت منجر به تغییر ساختار خانوادها در چند سال اخیر شده است. این تغییر ساختارها، تعادل زندگی کاری و خانوادگی را بر هم زده و موجب تعارض کار- خانواده می شود که این تعارض موجب افزایش استرس شغلی می گردد. از این رو هدف این تحقیق بررسی تاثیر تعارض کار- خانواده بر استرس شغلی کارکنان ناجا است.
    روش
    پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی و روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است که در سال 1390 بر روی 120 کارمند شش کلانتری تهران بزرگ که به صورت روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام گشت. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، رگرسیون خطی تک متغیره انجام شد.
    یافته ها و
    نتایج
    ارتباط مثبت و معناداری بین تمامی ابعاد تعارض کار- خانواده با استرس شغلی کارکنان وجود داشت. درمیان ابعاد مختلف تعارض کار- خانواده، تعارض مبتنی رفتاراز اهمیت و تاثیر بیشتری بر استرس شغلی کارکنان برخوردار بود. ابعاد مختلف تعارض کار- خانواده (تعارض مبتنی بر رفتار، تعارض مبتنی بر فشار و تعارض مبتنی بر زمان) در بین کارکنان کلانتری های تهران بزرگ تاثیر مثبت و معناداری بر استرس شغلی دارند.
    کلیدواژگان: تعارض کار خانواده، استرس شغلی، تعارض مبتنی بر زمان، تعارض مبتنی بر فشار
|
  • Ali Ayar, Saeid Khani, Farshid Khezri Page 9
    Footing and Goal: crime commitment in the young is one of most focused disturbances of social safety and security authorities. Crime commitment increasing among the young people could result in scratching of social security and social resources and also can create human resource demolish as active context of society. Considering this important issue, this study aims at measures on role of social support and control in exclusion of the young people criminality. Approach: in a case study with a measurement method, some measurement and compare of limit of the ealaum criminal and ordinary youth enjoyment of the social support and control is conducted. In this research, variables involved in social support and control in triple dimensions of emotional and temporal and informational support in a 520 members – composed of 147 members of the criminal young men and 373 members of average men of ealaum is investigated.
    Findings
    descriptive findings indicates that the enjoyment share of the average people in social control index and triple dimensions of social support is higher than the criminal youth. The findings achieved from the autonomous T test has approved being meaningful of this difference as well. Knowledge analysis with assistance of logistic regression showed that variables of social support and control have a high distinguishing power in separation of average and criminal people. According to Kolex and Snel coefficient, mentioned variables have designated nearly 30 percent of possibility of individuals criminality.
    Conclusion
    the study above has showed that with enforcing triple supporting resources – including informational and emotional and temporal resources – and social control (informal supervision) in community, it is performable to decrease the possibility of criminality.
    Keywords: criminal, social control, informational support, emotional support, temporal support, youth, town of ealaum
  • Ali Yar Arshadi, Vahid Maleki, Sara Nik Bakht Page 41
    The present literature is dealing with civilian right and its role in police missions (exploration of crimes). To survey the same types of civilian right items that kind of encountering to them can carry a positive or negative effect in crime exploration, this inquiry came to force. Contributing of the measurement – analytic method, this study has been prepared. Incorporating the existent rules and thesis and using of questionnaire – that is based on Lickret spectrum – and selecting the sample extent as the census – taking in the field of discovery of crimes from the 61 members of authorities and experts involved in disciplinary command, have been conducted. Obtained results of data analysis – that are originated from SPSS software and analytical tests – suggest the correctness of these specified theories. The consequences of inquiry imply that three thesis of police respect and people awareness to the civilian right and also knowledge extent of police to the lawful and scientific issues could contribute the police in crime exploration. The theory of being incomplete and ambiguity exist in three articles relating to the rule of following the respect in civilian rights, could create the serious obstacles in police conducts in crime disclosure. Based upon achieved consequences, some practical proposals – that are appropriate with every theory – have ultimately been propped.
    Keywords: civilian law, crime detection, police mission, legal liberties, civilian right
  • Abbas Khakpour Page 65
    Police and security organizations in every country are treated as the most critical items, because their exercises would comprise a vast circle of economic-social activities from the largest and the most strategic to inferior levels. Tourist development, demolish of work quantity of juridical institutions, elaboration of internal and external investment, mental security perception for all the category in society and shortening of direct and indirect costs of insecurity, all constitute just a short part of security police achievements. The most significant element of effectiveness of police function safety area is to achieve some appropriate and correct data which could subordinate security police in performing its own tasks intelligently. Enjoying of knowledge – based studies in other organizations and areas in one approach and analysis of security police on the other side, this paper is trying to emboss management of knowledge role in this domain. So this article is dealt with to the importance of information systems of management of knowledge in this field and also would inquire district and concept of knowledge in stores of police perception of security police. The main focus of this paper is on explanation of knowledge management processes (attraction and produce, organizing and storage, portioning and distribution, usage and evaluation) and also is on its practical principles with glancing over both potential and actual technical – social challenges exist in security police. A comprehensive view over management of knowledge in police organizations cause to effectiveness and capability of all the activities pertaining to this area.
    Keywords: knowledge – based police_social security_management of knowledge_knowledge processes
  • Maryam Majlesi, Hamid Mardani Page 91
    Footing and goal: local features have irrefutable significant role in size and models determination in cities. In the geographical area of Zanjan township, this existence research have been aimed with environmental analysis of criminality items. Approach: the method used in present research is analytical and descriptive and required information of this inquiry has also been prepared by two laboratorial and field methods. Getting to this purpose, 140 items of committed crimes relating to the bag theft, picking pockets, robbery as statistical volume in the year of 1388 have been precisely studied. Preparing database of this crimes and using the statistical tests in ARCGIS & CASE ecosystem, we locally start to detect and analysis of criminal items in Zanjan township.Discoveries: the achieved consequences indicate that bag theft crime has been occurred in vast majority of places of the town; the shohada, zeynabieh and some other points including ansariyeh and eatemadiyeh have been changed into criminal centers of bag robbing. However some crimes such as cutting the bags, robbery of pockets and filching all have been mostly in down town, specially at the Emam Khomaini and ferdosi street intersection.
    Conclusion
    the reviewing of kind of composition and the extent of functions of Zanjan grounds and inspection of abundance of misdeeds occurrence reveals that the great percentage of faults have been largely appeared in residential and trade regions of the town.
    Keywords: peripheral analysis_crime_criminal_crime – urging situations_geographical data system_Zanjan township
  • Naeema Moghateli, Ali Pakizeh Page 117
    The purposeofthis research, "submit -motorcycletheft prevention solution sin Dashtestancityin1390" is Researchquestionswith regard tofivefactors, namely, the incentiveto steal, time and placeof theft, burglarytechniques, how to preventtheft, thepoliceagentsOftheftin the 2study groups(bandits, experts) This type of "descriptive" and style "survey" is done and to do this motorcycles in 1390was stolen with sampling random numbers(50 of the 150 experts and specialists of 160 motorcycle thief) select and then completed questionnaires were studied and analyzed. Research findings indicate that the attitudes of three groups of motorcycle theft in many cases the most important and significant relationship shows and motorcycle theft, impact factor has been the time and placehas beenproposed andinvestigated.
    Keywords: motorcycle, Propertyloser, thieves, preventive, Preventiveway, experts
  • Ahamd Mohammad Poor, Khaled Abdollahzadeh, Kamran Haydari Page 145
    Introduction
    narcotic consumption is one of most social injury and chief manifestations of deviations that may create foundation of many social damages and predicaments in community level and can threaten the entire social systems and its individuals.
    Method
    in this article we are with sociological point of view trying to inquire all social determinans in students utilization of narcotic staff. In this article in the theoretical part, social disparate theory belongs to Suderland and social connection theory of Hirshi is used and based on this theories, the hypothesis are codified. The research has been performed by measurement method and using of questionnaire over 100 of university students that has already used from narcotic stuff.
    Findings
    based on discoveries of this article, we can infer that friendship and connection between university students and those who have already used from narcotic stuff, vicinity of Razi university and its dormitories to the bagh – e – abrisham quarter, settlements of students outside of state dorms and lack of hope in university students to be involved in career after graduation, all had had influence in their using of narcotic stuff.
    Conclusion
    accordingly, we can say that planning for the sake of demolishment and omitting of these effective structural factors in university students to be made of narcotic using, seems to be essential.
    Keywords: narcotic stuff consumption, separating bound, social bound, the students of Razi University
  • Ali Babaian, Zabiholah Karami, Firuz Zand, Alimohammad Mahmudi Page 169
    Footing and goal: in recent years, the increasing numbers of families that the couples are involved in job affaire, results in women participation increase in market and would ultimately change the basis of families. This shift in contexts, will disrupt the equilibrium between the labor lives and family – relating lives and will cause some conflict in labour and family affaire. this unbalance would in turn create the career – centered stress. Hence this inquiry targets at the impression of divergence exists among the labor and family issues influencing on the job strain of naja employees.Approach: the presence inquiry is of practical and its method is descriptive and of measurementkind that had been conducted over the 120 employees belonging to six police station of great Tehran that were selected in a random way. The data pertaining to the somevariables such as of the conflict between labor and family and also job – relating stress through the standard questionnaires of Carson, kamcar, Williams, Herigle, Schocam, has been summed up. Data analysis has been performed with assistance of statistical software and also Komogrof – Smirof and linear regression.
    Findings
    There was a positive and significant relationship between the size of the labor conflict-family with job stress. Among various dimentions of work-family conflict, based on the behavior of the employees and a great impact on job stress. Aspects work-family conflict (behavior-based conflict, strain-based conflict and conflict based on time)have the positive and significant impact on employ's job stress in grate Tehran police staff.
    Keywords: Work, family conflict, job, stress conflict, time, based conflict, strainbased conflict