فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن نیازی*، الهام شفایی مقدم صفحات 1-19
    زمینه و هدف
    اعتماد شهروندان به پلیس از عوامل متعددی ناشی می شود که در این میان، عملکرد پلیس در تامین امنیت جامعه و نیز منزلت اجتماعی پلیس در بین شهروندان از اهمیت خاصی برخورداراند. هدف این مقاله بررسی رابطه بین نگرش شهروندان نسبت به منزلت پلیس و همچنین تامین امنیت توسط نیروی انتظامی، با میزان اعتماد به پلیس است.
    روش
    این تحقیق از نوع پیمایشی است و داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. اعتبار و روایی مقیاس های تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفته است(حفظ امنیت اجتماعی توسط پلیس 775/ 0=a، نگرش به منزلت اجتماعی پلیس872 /0=a و اعتماد به پلیس 908/ 0=a). جامعه آماری تحقیق شامل جمعیت فعال(15-65 سال) شهرستان کاشان در سال 1391 است که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 700 نفر برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با کمک آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل واریانس دو طرفه تحلیل شدند.
    نتایج
    یافته های تحقیق رابطه بین متغیرهای نگرش شهروندان نسبت به تامین امنیت توسط پلیس و نیز منزلت پلیس در جامعه، با میزان اعتماد به پلیس را به ترتیب با(615/ 0 و 567/ 0=r s) در سطح اطمینان 99 درصد نشان داد. همچنین، نتایج آزمون تحلیل واریانس دو طرفه نشان داد که 58 درصد از واریانس متغیر وابسته به وسیله اثرات متغیرهای نگرش به منزلت اجتماعی پلیس و حفظ امنیت توسط پلیس، تبیین می شود.
    کلیدواژگان: اعتماد به پلیس، منزلت اجتماعی، امنیت، جامعه محوری، شهروند
  • سیدمحمود میرخلیلی*، حسین ایارگر صفحات 21-41
    زمینه و هدف
    علیرغم اینکه تبیین چرایی و پرداختن به مبانی فقهی بسیاری از مباحث حقوقی و جرمشناسی نقش مهمی در گسترش و پذیرش این مباحث در قانونگذاری ایران دارد، ولی معمولا تحقیقات انجام شده در این زمینه ها ناچیز بوده و حتی در فقه اسلامی نیز کمتر به بیان مبانی فلسفی احکام پرداخته شده است؛ در همین راستا و با توجه به اینکه تحقیق جامعی در خصوص مبانی فقهی نظارت و مراقبت بر مجرمان صورت نگرفته و تحقیقات پراکنده قبلی به برخی از مصادیق نظارت و پیشگیری اولیه از بزهکاری پرداخته اند و از سوی دیگر شناخت مبانی و اهداف نظارت و بایسته های عملکرد کنش گران آن یعنی خانواده، جامعه و قوای دولتی به ویژه نیروی انتظامی به خوبی تبیین نشده است، این تحقیق با هدف بررسی مبانی فقهی نظارت بر مجرمان خطرناک انجام گرفته است.
    روش
    اطلاعات لازم به شیوه کتابخانه ای از کتب تفسیری، فقهی، حقوقی، جرمشناسی، مجلات تخصصی و قوانین جمع آوری شده است و سپس تحلیل شده اند.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق، نشان داد که مبانی فقهی نظارت بر مجرمان بر سه مبنا استوار گردیده است: 1. نظارت و کنترل خانواده محور، 2. نظارت و کنترل جامعه محور، و 3. نظارت و کنترل حکومت محور. همچنین، در مبانی فقهی، ادله ای که دلالت بر نظارت بر مجرمان خطرناک به مفهوم امروزی داشته باشد، بسیار نادر است. لکن در زمینه نظارت بر مجرمان به نحو عام، می توان از ادله فقهی به مبانی نظارت بر مجرمان دست یافت که از نظر عملکرد و اهداف تفاوتی با نظارت با مجرمان خطرناک ندارد.
    کلیدواژگان: نظارت، مجرمان خطرناک، پیشگیری، کنترل، خانواده، جامعه
  • فریبا لباف* صفحات 43-61
    زمینه و هدف
    کودکان گرانبهاترین ذخایر یک کشور و ارزشمندترین منبع ثروت ملی یعنی نیروی انسانی آن هستند، از این رو سرمایه گذاری هر چه بیشتر و خردمندانه تر در جهت بهبود کیفیت زندگی کودکان مترادف با افزایش سرعت در نیل به توسعه پایدار است. تشکیل پلیس اطفال یکی از راهکارهایی است که در بسیاری از کشورهای دنیا برای مقابله با کودک آزاری به عنوان یک تهدید جدی سلامت کودکان، اجرایی شده است. این تحقیق با هدف شناسایی و مقایسه نظرات کارشناسان نیروی انتظامی و متولیان فعلی کودک آزاری در کشور درباره پلیس اطفال انجام شده است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کارشناسان ارشد و مدیران نیروی انتظامی و سازمان بهزیستی کشور به تعداد 110 بوده اند و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 96 نفر برآورد شد. داده ها با استفاده از آزمون میانگین یک جامعه تحلیل شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین نظرات متولیان فعلی کودک آزاری در کشور یعنی سازمان بهزیستی و نیروی انتظامی در زمینه شرح وظایف پلیس کودکان و نوجوانان تفاوت قابل توجهی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، پلیس اطفال، اورژانس اجتماعی، سازمان بهزیستی
  • فریبا شایگان*، محمد جواد زاده کمند صفحات 63-78
    زمینه و هدف
    حضور مفید و موثر جوانان در خدمت سربازی و آمادگی برای دفاع از کشور، مستلزم فراهم آوردن شرایطی است که این دوران برای آن ها خوشایند باشد. مقاله حاضر با توجه به این ضرورت به بررسی عوامل خوشایندساز خدمت سربازی و میزان برخورداری سربازان از این عوامل تدوین شده است.
    روش
    این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق سربازان مشغول به خدمت در شهر تهران بودند که تعداد 96 نفر سربازان شاغل در بخش های مختلف نیروی انتظامی در شهر تهران در سال 1391 به روش نمونه گیری متناسب با حجم انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی کارل شوسلر معروف به پرسشنامه SRA جمع آوری شد. برای سنجش میزان پایایی نیز از آلفای کرونباخ(86/ 0) استفاده شد.
    یافته ها و
    نتایج
    تحقیق نشان داد که شکاف قابل توجهی بین میزان اهمیت هر یک از عوامل خوشایندساز و میزان برخورداری سربازان از این عوامل وجود دارد. همچنین میانگین برخورداری سربازان ناجا از عوامل خوشایندساز کمتر از سربازان سپاه و ارتش بود.
    کلیدواژگان: سرباز، خدمت سربازی، خوشایند سازی محیط نظامی، نیروهای مسلح
  • محمد جواد کاملی*، سودابه نظری صفحات 79-96
    زمینه و هدف
    اهمیت اعتماد در سازمان به دلیل ایجاد مشارکت اثربخش بین کارکنان بر هیچ کس پوشیده نیست. از سوی دیگر، تعهد سازمانی، هم انجام کار با کیفیت و هم ایجاد مزیت رقابتی را برای سازمان ها در پی دارد. در تحقیق حاضر، رابطه اعتماد و تعهد سازمانی کارکنان در کلانتری های فرماندهی انتظامی تهران بزرگ بررسی شده است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان کلانتری های فرماندهی انتظامی تهران بزرگ تشکیل داده اند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 186 نفر برآورد شد. نمونه تحقیق به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از درجات مختلف، انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه های روا و پایا(آلفای کرونباخ 845/ 0و 781/ 0) جمع آوری و به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های کولموگروف-اسمیرونوف، تحلیل واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و فریدمن، تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان داد که بین شاخص های متغیر اعتماد(توجه، انصاف، ثبات، شایستگی، تفویض اختیار و مشارکت به جز گشودگی) و هریک از ابعاد تعهد(عاطفی، مستمر و هنجاری) در بین کارکنان مورد مطالعه رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که تعهد عاطفی در سطح نامطلوب، تعهد مستمر در حد متوسط و تعهد هنجاری در سطح مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، مشارکت، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • راشن عبداللهی* صفحات 97-110
    زمینه و هدف
    انحراف، کژ رفتاری، جرم و جنایت سابقه ای به قدمت تاریخ بشر دارد و جوامع همواره در اندیشه مقابله با جرایم و انحرافات بوده اند. عوامل وقوع جرم را می توان به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم نمود. عوامل داخلی، شامل عوامل فردی مانند سن و عوامل روانی مانند ترس است. عوامل جرم زای بیرونی نیز، عوامل محیطی، مانند اوضاع جغرافیایی و عوامل اجتماعی، مانند فقر را دربرمی گیرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل بیرونی موثر بر وقوع جرایم در استان اردبیل است.
    روش
    این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل دو گروه مسئولان امنیتی استان اردبیل و بزهکاران این استان می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 38 نفر از گروه اول و تعداد 18 نفر از گروه دوم به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه باز جمع آوری و با استفاده از آزمون تی تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین نظرات دو گروه کارشناسان و مجرمین درباره عوامل بیرونی موثر بر وقوع جرم در استان اردبیل(شامل عوامل اقتصادی، آموزشی و جغرافیایی)، تفاوتی معناداری وجود ندارد اما بین نقطه نظرات این دو گروه نسبت به تاثیر عوامل فرهنگی بر وقوع جرم تفاوت قابل ملاحظه است.
    کلیدواژگان: جرم، انحراف، آموزش، فرهنگ، اقتصاد، جغرافیا
  • محمود عسکردون* صفحات 111-125
    زمینه و هدف
    نقش آفرینی و توانمندی های زنان در موفقیت دولت های در حال توسعه در زمینه های مختلف مانند کنترل رشد جمعیت، بیکاری و... در دهه های اخیر توجه پژوهشگران مختلفی را متوجه آنان ساخته است. از طرفی این واقعیت نیز وجود دارد که زنان از جمله گروه های آسیب پذیر جامعه ایران هستند که تحولات اجتماعی و اقتصادی، آنان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این تحقیق به بررسی اثرات تحولات اجتماعی و اقتصادی بر زنان سرپرست خانوار می پردازد.
    روش
    نوع تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است.جامعه آماری این تحقیق 500 کارشناس ارشد ادارات کل کار و رفاه اجتماعی و حجم نمونه متناظر با آن 216 نفر بوده است. داده ها به کمک پرسشنامه محقق ساخته که دارای روایی و پایایی(86/ 0و90 /0) مناسب بود جمع آوری شده اند و داده ها به کمک آزمون تی تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد که عوامل اجتماعی و اقتصادی بر کارکردهای اجتماعی و اقتصادی زنان سرپرست خانوار تاثیر معکوس دارد، بدین معنا که هرگونه تغییر و تحول در عوامل مرتبط با تحولات اجتماعی و اقتصادی، بر کارکردهای اجتماعی و اقتصادی زنان سرپرست خانوار تاثیر منفی می گذارد.
    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی و اقتصادی، زنان سرپرست خانوار، کار، رفاه اجتماعی
|
  • Mohsen Niazi*, Elham Shafaee Moghaddam Pages 1-19
    Background And Objectives
    Citizens’ trust in the police arises from several factors among which the police performance in providing the community’s security and the police social dignity among the citizens are of particular importance. This paper examines the relationship between citizens’ attitudes toward police dignity and also security provision by police, and degree of trust in police.
    Methodology
    This study is of a survey research type and the data were collected using questionnaires and interviews. The reliability and validity of research tools were approved using Cronbach alpha coefficient (maintaining social security by the police a=0.775, attitude towards police social dignity a=0.872, trust in police a=0.908). The statistical population of the study includes the working population (15-65 years old) of Kashan in 2012. The sample size was set to 700 persons using Cochran formula. The data were analyzed by SPSS using two-way ANOVA and Spearman correlation coefficient.Findings and
    Results
    The findings of the study showed the relationship between citizens’ attitudes towards security provision by police, and police dignity in society with the degree of trust in police (0.615 and 0.576, respectively) in a 99% level of confidence. The findings of two-way ANOVA showed that 58 % of the dependent variable’s variance is explained by the effects of the variables of attitudes towards police social dignity and maintaining security by the police.
    Keywords: Trust in police, Social dignity, Security, Community basing, Citizen
  • Seyyed Mahmood Mirkhalili*, Hossein Ayargar Pages 21-41
    Background And Objectives
    Despite the importance of explaining philosophy and addressing jurisprudent principals of many legal and criminal issues in the expanding and accepting these issues in Iran legislation, usually little research has been done in this area, and even in Islamic jurisprudence less attention has been paid to express philosophical precepts of the provisions; in this vein, considering a comprehensive research on the jurisprudent principals of supervising and monitoring offenders has not been conducted and previous scattered studies addressed some instances of monitoring and initial prevention of delinquency. On the other hand, the understanding of the principles and objectives of monitoring and performance necessities by its reactors, that is, the family, society and government forces, particularly the police, have not been well established. This study is conducted to evaluate the jurisprudent principals of supervising dangerous offenders.
    Methodology
    The required data were collected and analyzed using library studies of interpretive, jurisprudence, law, criminology books and specialized journals.Findings and
    Results
    The research findings showed that the jurisprudent principals of supervising offenders are based on three foundations: 1) the family-centered monitoring and control; 2) the community-based monitoring and control; 3) the rule-based monitoring and control. Moreover, in jurisprudent principals, the evidence that indicates monitoring dangerous offenders in modern sense is very rare. However, in the field of monitoring offenders in general, legal evidence can be obtained from the principles of monitoring offenders that is not different from monitoring dangerous criminals in terms of performance and purposes.
    Keywords: Supervision, Dangerous offenders, Prevention, Control, Family, Community
  • Fariba Labbaf* Pages 43-61
    Background And Objectives
    children are the most valuable resources of a country and the most precious national resource, i.e., human force. Hence, more thoughtful investments on children’s life development are equal with an increase in achieving a rapid sustainable development. Establishing childrens’ police is one of the strategies that has been implemented in most countries for dealing with child abusement as a serious threat to the health of children. This study was conducted aiming to identify and compare the opinions of police experts and current custodians of child abusement about children’s police.
    Methodology
    In terms of its objective, this study is of an applied research type and in terms of methodology it is a descriptive-survey research. The statistical population of the study includes 110 senior experts and police managers and Welfare Organization. 96 individuals were selected using Cochran Formula. The obtained data were analyzed using the mean of one-population test. Findings and
    Results
    The results showed that there are significant differences between the opinions of the country’s current custodians of child abusement, i.e., welfare and law enforcement agencies, in the field of children and juveniles’ police duties.
    Keywords: Child abusement, Children's police, S
  • Fariba Shayegan*, Mohammadjavad Zadehkamand Pages 63-78
    Background And Objectives
    the useful and effective presense of youngesters in military service and their readiness for defending the country require the provision of some conditions that are pleasant for them. Considering this neccessity, this paper investigates the military service pleasant-making factors and the degree of soldiers’ enjoyment from those factors.
    Methodology
    In terms of its objective, this study is of an applied research type and in terms of data collection procedure it is a survey research. The statistical population of this study consisted of soldiers passing military service in Tehran. 96 soldiers who were serving in various units of Pollice department in Tehran (2012) were selected using proportional sampling method. The data were obtained Carl Shosler Standard Job Satisfaction questionnaire (SRA). To measure the reliability, the Cronbach alpha level (0.86) was employed. Findings and
    Results
    the results indicated that there was a significant gap between the importance of each pleasant-making factors and the degree of soldiers enjoyment from them. Also, the mean for the degree of I.R.I Police soldiers enjoyment for pleasant-making facors was less than that of Army Corps soldiers.
    Keywords: Soldier, Military service, Pleasant, making of Military environment, Armed forces
  • Mohammadjavad Kameli*, Soodabeh Nazari Pages 79-96
    Background And Objectives
    Due to creating effective partnerships among staffs in organization, the importance of trust is obvious to anyone. On the other hand, organizational commitment would lead to both conducting quality work and competitive advantage for the organizations involved. In this study, the relationship between trust and organizational commitment in police stations’ staffs in Tehran Police Command has been investigated.
    Methodology
    In terms of its objective, this study is of an applied research type and in terms of methodology it is a descriptive-survey research. The statistical population of the study includes police stations’ staffs in Tehran Police Command. 186 individuals were selected as the sample size using Cochran formula. The sample was selected using stratified random sampling method from different ranks. The data were obtained using reliable and valid questionnaires (Cronbach alpha 0.845 and 0.781) and then analyzed by SPSS software using Kolmogorov-Smirnov test, analysis of variance, Friedman and Pearson correlation coefficients.Findings and
    Results
    The results showed that there were significant correlations between confidence indicator variables (attention, fairness, stability, competence, authority and participation except openness) and dimensions of commitment (affective, continuous and normative) among the staffs. The results also indicated that the affective commitment, continuance commitment, and normative commitment were in undesirable, moderate, and desirable levels, respectively.
    Keywords: Trust, Participation, Affective commitment, Continuance commitment, Normative commitment
  • Rashin Abdollahi* Pages 97-110
    Background And Objectives
    Deviance, distort behavior, and crime has as long history as human history, and societies have always thought of dealing with crime and deviance. Elements of the crime can be divided into two categories: internal and external. Internal factors include individual factors such as age and psychological factors such as fear. The external crime-making factors also include environmental factors such as the geographical and social factors, such as poverty. The purpose of this study was to examine the external factors influencing the incidence of crime in the province of Ardabil.
    Methodology
    In terms of its objective, this study is of an applied research type and in terms of methodology it is a descriptive-survey research. The statistical population of this study includes two groups of security officials and delinquents of Ardabil Province. 38 persons from the first group and 18 persons from the second group were selected as the sample population of the study using cluster sampling method. The data were collected using an open questionnaire and were analyzed using t-test. Findings and
    Results
    The results indicated that there was not significant difference between the two groups’ ideas about the effective external factors on crime occurrence in Ardabil (including financial, educational, and geographical factors). However, with respect to the influence of cultural factors on the occurrence of crime, there was a significant difference between the views of these two groups.
    Keywords: Crime, Deviance, Education, Culture, Economics, Geography
  • Mahmoud Askardoon* Pages 111-125
    Background And Objectives
    Women’s effective roles and capabilities in the success of developing governments in various fields including population growth control, unemployment, etc. in recent decades have urged the researchers to pay attention to them. On the other hand, there is the fact that women are the vulnerable groups of society that social and economic developments strongly influence them. This study deals with the examination of the effects of social and economic developments on women-headed households.
    Methodology
    This study is of a survey research type. The statistical population of the study included 500 senior experts of Office of Labor and Social Welfare and its corresponding sample size was 216 individuals. The data were obtained using a reseracher-made questionnaire that had an acceptable validity and reliability coefficient (0.86 and 0.90) and then they were analyzed by t-test. Findings and
    Results
    the results indicated that the social and economic factors had a reverse effect on social and economic functions of women-headed households, meaning that any kind of change in the factors related to social and economic development would negatively affect the social and economic functions of women-headed households.
    Keywords: Social, economic changes, Women, headed households, Employment, Social welfare