فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 42، خرداد و تیر 1394)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 42، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سرمقاله
  • سیما عجمی، مصطفی رضایی صفحات 137-138
    حدود دو قرن از اولین مرگ های ناشی از رانندگی می گذرد. تحقیقات اخیر نشان می دهد که 38 درصد مرگ های غیر طبیعی در ایران ناشی از تصادفات جاده ای است. بر اساس آمار منتشر شده از سازمان پزشکی قانونی ایران، از سال 1379 خورشیدی تا پایان سال 1389 خورشیدی، 235587 نفر بر اثر تصادفات رانندگی در کشور کشته شده اند و طی این مدت، 2281810 نفر نیز بر اثر تصادفات رانندگی مصدوم شده اند.
    کلیدواژگان: مجموعه داده ها، حوادث ترافیکی، تصادفات
  • مقاله پژوهشی
  • حمید مقدسی، حسن حقیقی، حمیدرضا راسخ، سید محمد طباطبایی * صفحات 139-149
    مقدمه

    ارتباط سیستم اطلاعات بیمارستان با شرکت های دارویی، نقش موثری در بهبود کیفیت دارو، معرفی محصولات، نظارت محصول بعد از فروش، مراقبت های دارویی و مدیریت مصرف آن ایفا می کند. هدف از این مطالعه، ارائه یک راه حل در سطح مدل مفهومی و مبتنی بر تحلیل ساخت یافته برای ایجاد ارتباط اطلاعاتی میان شرکت های تولیدکننده دارو و بیمارستان بوده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. محیط پژوهش، مشتمل بر یکی از بیمارستان های آموزشی و درمانی تابعه دانشگاه های علوم پزشکی و یک شرکت دارویی مستقر در شهر تهران در سال1390 خورشیدی است. گرد آوری داده ها به روش مطالعه متون و پرسش و به وسیله ابزارهای کتاب و مقاله و پرسش نامه صورت گرفت. روایی و پایایی ابزار پژوهش از طریق تعیین اعتبار محتوا سنجیده شد. در تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از روش تحلیل اکتشافی به همراه آمار توصیفی در سطح محاسبه فراوانی و در سطح فراوانی استفاده شد. برای مرتبط کردن شرکت های تولید کننده دارو و بیمارستان ها، از روش پایگاه داده مشترک استفاده گردید و مدل مفهومی نرم افزار آن با استفاده از تحلیل ساخت یافته طراحی شد.

    یافته ها

    برای برقراری ارتباط بین شرکت های مذکور، از روش سیستم اطلاعات مشترک استفاده شد. مدل مفهومی سیستم اطلاعات مشترک با استفاده از تحلیل ساخت یافته طراحی گردید. مدل مفهومی ارائه شده برای سیستم اطلاعات مشترک دارای چهار قسمت اطلاعات دارویی، خرید و فروش دارو، عوارض جانبی دارویی و نظرات و پیشنهادات پیرامون دارو می باشد و در قالب مدل عملکردی، مدل داده ای، مدل رفتاری و دیکشنری داده ها توسعه یافت.

    نتیجه گیری

    در طراحی سیستم های اطلاعاتی حوزه سلامت می بایست تحلیل های دقیق تری انجام داد و آنها را بر اساس اصل تعامل پذیری طراحی نمود. با توجه به اینکه شرکت ها تمایلی به از دست دادن نرم افزارهای خریداری شده و صرف هزینه مجدد جهت تغییر آنها ندارند، می توان از روش ایجاد سیستم اطلاعات مشترک برای برقراری ارتباط میان سازمان های مذکور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مراقبت های دارویی، سیستم های اطلاعاتی، بیمارستان ها، سیستم اطلاعات داروسازی بالینی
  • سمیه درخشان، محمدرضا دلوی، محمود دهقان صفحات 150-161
    مقدمه
    نفوذ روزافزون پروژه ها به عنوان یک راه برای سازمان دهی کارها در بسیاری از سازمان ها مستلزم مدیریت موثر پروژه های متعدد است. با توجه به پیچیدگی های اجرای پروژه های فناوری اطلاعات در سازمان ها و با توجه به محدودیت منابع سازمان ها به خصوص در صورت داشتن پروژه های متعدد، لزوم توجه و بکارگیری مدیریت پورتفولیوی(سبد سرمایه گذاری) پروژه در دستیابی به اهداف پروژه ها در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش سطح مدیریت پورتفولیوی پروژه های فناوری اطلاعات در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را بر اساس مدل سه مرحله ای Bert De Reyck (1- فهرست موجودی پورتفولیو 2- بهینه سازی پورتفولیو 3- اداره پورتفولیو)تعیین شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و با توجه به روش گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی ازشاخه میدانی- است.ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی پرسشنامه توسط عده ای از متخصصان و استادان تایید شده است و پایایی آن با استفاده از ضریب Alpha Cronbach برابر 82 درصد محاسبه گردیده است. در این پژوهش نمونه گیری انجام نشده و جامعه آماری شامل،کلیه ی کارکنان فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1392 شمسی بوده است و برای تحلیل نتایج علاوه بر آمار توصیفی - میانگین و انحراف معیار و...- از آزمون های T تک متغیره و سطح معناداری 05/0 به کمک نرم افزار 18 SPSS استفاده شده است.
    یافته ها
    تحلیل توصیفی مولفه های مدیریت پورتفولیوی پروژه بر اساس سه مرحله ی سازماندهی شده ی مدل Bert De Reyck نشان داد که مرحله ی اول دارای میانگین 81/0±45/2، مرحله دوم دارای میانگین 69/0±02/2 و مرحله سوم دارای میانگین 74/0±87/1 می باشند. بررسی تاثیر مدیریت پورتفولیو بر سطح اثربخشی نشان داد که؛ میانگین سطح اثربخشی پروژه های سازمان در هر یک از شاخص های خود، تحت مدیریت پورتفولیو، در حد مطلوب بوده و میانگین آن ها بیش از 75/2 بوده است(05/0P-Value<) و لذا اثربخشی در رابطه ی مثبت با مدیریت پورتفولیو بوده است.بررسی میانگین سطح مشکلات پروژه های سازمان در هر یک از شاخص های خود تحت مدیریت پورتفولیو نشان داد که میانگین بیش از 75/2 بوده(05/0P-Value<) و لذا سطح مشکلات در رابطه ی منفی با مدیریت پورتفولیو بوده است.
    نتیجه گیری
    دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از نظر سطح مدیریت پروژه های فناوری اطلاعات در مرحله ی دوم مدل Bert De Reyck قرار دارد. همچنین تحت یک مدیریت پورتفولیوی مناسب می توان بر سطح اثربخشی پروژه ها افزود و نهایتا بررسی سطح مشکلات پروژه های سازمان تحت مدیریت پورتفولیو نشان داد که هر چه سطح مدیریت پورتفولیو ضعیف تر باشد بر مشکلات پروژه های سازمانی افزوده می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، فناوری اطلاعات سلامت، سرمایه گذاری ها
  • مهدی کاهویی، زینب عباسی صفحات 162-170
    مقدمه
    استفاده از فناوری های جدید نگرانی های زیادی در مورد حفظ حریم شخصی و تامین امنیت اطلاعات سلامت به وجود آورده است.. با توجه به اینکه کارکنان مراکز درمانی، کاربران اصلی سیستم اطلاعات بیمارستان هستند که هدف آن بهبود کیفیت ارائه مراقبت می باشد، از این رو هدف از این مطالعه شناسایی دیدگاه کارکنان نسبت به امنیت اطلاعات الکترونیکی سلامت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی 400 نفر از کارکنان شاغل در مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال 91-92 خورشیدی انجام شد.داده ها بوسیله یک پرسشنامه پژوهشگرساخته که روایی آن براساس تایید صاحب نظران و پایایی آن بر اساس آزمون و بازآزمون تایید شده بود، جمع آوری و بوسیله آزمون های آمارهای توصیفی تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 7/5 درصد کارکنان نقش کاربران سیستم های اطلاعاتی، 3/38 درصد درک اهمیت امنیت اطلاعات، 33 درصد آموزش ضمن خدمت و 5/47 درصد وجود زیر ساخت مناسب را از مهمترین عوامل امنیت اطلاعات سلامت انتخاب کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد کارکنان رعایت عوامل سازمانی، رفتاری و غیره را مهمترین اولویت های امنیت اطلاعات سلامت در نظر داشتند. به نظر می رسد جهت افزایش ضریب امنیت اطلاعات الکترونیکی سلامت در مراکز درمانی ایجاد سیاست های کنترلی، برگزاری دوره های آگاه سازی، سرمایه گذاری در موارد فنی و ایجاد زیرساخت مناسب برای بهبود امنیت اطلاعات سلامت ضروری باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات سلامت، امنیت داده ها، مراکز پزشکی دانشگاهی
  • زهرا اباذری، فرشاد پرهام نیا * صفحات 171-182
    مقدمه

    بررسی و مطالعه منابع مقالات منتشر شده منعکس کننده الگوی رفتاری استفاده از منابع توسط پژوهشگران است که می تواند مبنایی برای اکثر کتابخانه ها به منظور فرآهم آوری مواد کنابخانه ای مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهشبا هدف مطالعه تطبیقی میزان مشارکت گروهی نویسندگان و رفتار استنادی نشریات بهداشت عمومی ایران و نیوزیلند در پایگاه اطلاعاتی DOAJ بین سال های 2010 – 2012 میلادی انجام شد.

    روش بررسی

    با استفاده از تحلیل استنادی و نوع مطالعه توصیفی – مقطعی و همچنین با استفاده از روش تحلیل هم تالیفی استفاده شده است.جامعه پژوهش شامل 10 مجلهدر حوزه بهداشت عمومی از دو کشور ایران و نیوزیلند انتخاب گردید که از نظر زمانی نیز با همدیگرنیز یکسان بودنداین مجلات شاملJournal of Addiction and health، International Journal of Preventive Medicine، Iranian Journal of Environmental Health Science & Engineering، Journal of Research in Health Sciences و Iranian Journal of Public Health و نشریه های نیوزیلندی clinical Medicine Insights: Reproductive Health، Environmental Health Insights، Health Care and Informatics Review Online، Substance Abuse: Research and Treatment و Journal of Primary Health Careبوده است. داده ها با مراجعه به پایگاه اطلاعاتی DOAJ و جستجوی نشریات حوزه بهداشت عمومی کشور ایران و نیوزیلند انجام شد. از نشریات دو کشور تعداد 23239 استناد استخراج گردید، و با استفاده از نرم افزار EXCEL و آمار توصیفی بررسی گردید.

    یافته ها

    ایران با تعداد 9 مجله معادل 10/4 درصد در رتبه پنجم و نیوزیلند با تعداد 8 مجله معادل 65/3 درصد در رتبه ششم مجلات نمایه کرده در پایگاه اطلاعاتی DOAJ قرار دارد. استنادهای مقالات نشریات ایرانی و نیوزیلندی از مجموع 850 مقاله 7/78 درصد مربوط به کشور ایران و 3/21 درصد توسط نیوزیلندی ها منتشر شده است و از 23239 استناد در مقالات 5/77 درصد مربوط به کشور ایران و 5/22 درصد مربوط به مجلات نیوزیلند بوده است. هر مقاله ایرانی به طور متوسط به93/26 متن استناد شده است.و هر مقاله نیوزیلندی به طور متوسط به 83/28 متن استناد شده است. از مجموع 669 مقاله ایرانی منتشر شده، 9/4 درصد مقالات بدون همکار و 1/95 درصد از مقالات دارای نویسنده همکار بوده در حوزه بهداشت عمومی بوده است؛ و از مجموع 181 مقاله منتشر شده نیوزیلندی، 05/11 درصد از مقالات بدون همکار و 95/88 درصد مقالات دارای نویسنده همکار بوده است. همچنین یافته ها نشان داد که، شاخص همکاری در هر مدرک ایرانی و نیوزیلندی برای هر مدرک به ترتیب برابر40/4، 93/3 است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته های این پژوهش نشان از مشارکت گروهی از سوی پژوهشگران حوزه بهداشت عمومی در ایران و کشور نیوزیلند را دارد که در مقایسه با دیگر پژوهش های انجام شده در حوزه های مختلف نشان از سیر به سمت مشارکت های گروهی است.

    کلیدواژگان: تحلیل، استناد، پایگاه های اطلاعاتی، رفتار مشارکتی، همکاری
  • الهام احمدی، فریده عصاره، غلامرضا حیدری صفحات 183-192
    مقدمه
    گاهی اوقات در انجام یک پژوهش نیاز به منابعی است که دسترسی به این منابع نیاز به ائتلافی محلی، ملی و برخی موارد بین المللی دارد. این مسائل پژوهشگران را به سمت همکاری و مشارکت در انجام کارهای پژوهشی سوق می دهد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل عوامل ترغیب کننده و بازدارنده ی همکاری علمی اعضای هیات علمی در سطوح محلی، ملی و بین المللی در دو دانشگاه شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بوده است.
    روش بررسی
    نوع پژوهش کاربردی و روش آن پیمایشی است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته است. جامعه ی پژوهش 292 نفر از اعضای هیات علمی دو دانشگاه شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپوراهواز در سال 91 خورشیدی بوده است. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی (صوری) و پایایی از طریق ضریب Cronbach''s alpha 94=α درصد تعیین شد.به منظور بررسی عوامل ترغیب کننده و موانع بازدارنده ی همکاری علمی اعضای هیات علمی در دو دانشگاه شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سطوح محلی، ملی و بین المللی از تحلیل عوامل اکتشافی استفاده شد. داده های گردآوری شده به دو شکل ارائه داده ها (آمار توصیفی) و تحلیل داده ها (با استفاده از تحلیل عوامل) با استفاده از نرم افزار SPSS. نسخه 19 بررسی و تجزیه و تحلیل می شوند.
    یافته ها
    نتیجه ی اجرای تحلیل عاملی بر روی داده های مستخرج از پرسشنامه های دریافتی منجر به استخراج 13 عامل اصلی (6 عامل ترغیب کننده و 7 موانع بازدارنده) شد. 6 عوامل ترغیب کننده ی در این پژوهش عبارتند از: عوامل ترغیب کننده ی سیاسی و علمی- پژوهشی، عوامل ترغیب کننده ی فردی، عوامل ترغیب کننده ی مهارتی، عوامل ترغیب کننده ی ارتباطی، عوامل ترغیب کننده ی فرهنگی، عوامل ترغیب کننده ی انگیزشی است و مهم ترین موانع بازدارنده، موانع بازدارنده ی سیاسی و علمی- پژوهشی، موانع بازدارنده ی فرهنگی، موانع بازدارنده ی فردی، موانع بازدارنده ی مسائل بین المللی، موانع بازدارنده ی ارتباطی، موانع بازدارنده ی فردگرایی، موانع بازدارنده ی انگیزشی نام گذاری شدند. بالاترین میانگین (09/74) مربوط عوامل ترغیب کننده ی سیاسی و علمی- پژوهشی و پایین ترین میانگین (19/7) مربوط به موانع بازدارنده ی انگیزشی است. نتایج نشان داد که عوامل ترغیب کننده ی سیاسی و علمی- پژوهشی به عنوان مهم ترین عامل ترغیب کننده است و موانع بازدارنده ی انگیزشی کم اهمیت ترین مانع همکاری علمی اعضای هیات علمی است
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر ضمن معرفی مهم ترین عوامل ترغیب کننده و بازدارنده ی همکاری علمی، راهکارهایی برای بهبود و توسعه ی همکاری های علمی میان پژوهشگران و رفع موانع موجود ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: عوامل بازدارنده، رفتار مشارکتی، هیات علمی، همکاری بین المللی علمی و فنی، دانشگاه ها
  • عبدالرسول خسروی، خدیجه احمدزاده*، شعله ارسطوپور، رحیم طهماسبی صفحات 194-205
    مقدمه

    سواد سلامت ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی پایه مورد نیاز برای تصمیم گیری های مناسب بهداشتی است. میزان سواد سلامت علمکردی در طول رویارویی بیمار با ارائه دهندگان خدمات سلامت نقش مهمی بازی می کند و سطح کارآمدی ارتباط افراد با اهداف نظام مراقبت بهداشتی را تعیین می کند. بنابراین، هدف این پژوهش، ارزیابی سطح سواد سلامت بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شیراز و عوامل موثر بر آن بوده است.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی پیمایشی و نوع مطالعه کاربردی است. در این پژوهش، در مجموع 400 بیمار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شیراز در فاصله شهریور و مرداد سال 91 خورشیدی به شیوه نمونه گیری در دسترس برای بررسی سطح سواد سلامت انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون هنجاریابی شده سواد سلامت عملکردی بزرگسالان به دست آمد. روایی پرسشنامه با بهره گیری از روایی پرسشنامه با بهره گیری از نظر اساتیدی که در حیطه سواد سلامت فعالیت داشته اند، در حد مطلوب گزارش شد و پایایی آن نیز از روش همبستگی آزمون بازآزمون (99/0) به دست آمد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی پیرسون جهت بررسی همبستگی بین متغیرها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سواد سلامت بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر شیراز با میانگین 66 در سطح مرزی قرار دارد. سطح سواد سلامت با سن، جنس، سطح تحصیلات، عضویت در انجمن دیابت و شغل رابطه معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد سطح سواد بیماران در سطح مرزی و ناکافی قرار دارد. این موضوع نشان از لزوم توجه به مساله سواد سلامت و تلاش در جهت بهبود سطح سواد سلامت افراد می دهد. تهیه منابع آموزشی ساده و قابل فهم برای همه افراد جامعه، برگزاری کلاس های آموزشی و... از جمله راه های افزایش سطح سواد سلامت است.

    کلیدواژگان: بیماران، دیابت، سواد سلامت
  • علیرضا جباری، رجاء مردانی، مریم مفید، مرضیه جعفریان جزی، الهه خراسانی صفحات 206-216
    مقدمه
    امروزه رسیدگی به شکایات به عنوان جزیی ضروری از نظام مراقبت های سلامت در جهت ارتقای رضایت بیمار بر شمرده می شود. این پژوهش بدنبال تعیین وضعیت رسیدگی به شکایات افراد مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی اصفهان بوده است تا بتواند چالش هایی را که در جریان این فرایند وجود دارد را شناسایی نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی و از نوع مقطعی گذشته نگراست. محیط پژوهش بیمارستان های آموزشی اصفهان بودند که از بین آنها دو بیمارستان انتخاب شدند. یکی از آنها به عنوان بیمارستان فوق تخصصی و یکی به عنوان بیمارستان عمومی انتخاب شد. جامعه ی مورد پژوهش پرونده ی شکایات مراجعین به واحد شکایت بیمارستان در سال 1391خورشیدی بوده است. در یک بیمارستان 1203 مورد و در بیمارستان دیگر 125 مورد بود. برای گردآوری داده ها از چک لیستی که توسط متخصصین روایی صوری و محتوایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، استفاده گردید. داده ها از پرونده ها استخراج و با استفاده از جداول توزیع فراوانی به کمک نرم افزار Excel توصیف گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان بیان نمود در یکی از بیمارستان هابیش ترین موضوعات مورد شکایت کیفیت خدمات(6/63 درصد) و مسایل عمومی و رفاهی بیمارستان(1/43 درصد) بوده است. شکایات مربوط به کادر پزشکی(45/45 درصد) و کادر اداری(5/54 درصد) هم بالاترین سهم را داشته است. در بیمارستان دیگر سهم شکایت از کادر پزشکی در طی سال رو به افزایش بوده است با اینکه تعداد کل شکایات کاهش یافته است و پس از کادر پزشکی، کادر پرستاری(5/39 درصد) در طول سال سهم دوم شکایات بیمارستان را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به عنوان تجربه ای برای اصلاح عملکرد آتی بیمارستان باشد. به طور کلی نتایج در مورد فرد مورد شکایت در بیمارستان الف نشان می دهد که بیشترین میزان شکایات از پزشکان و فراگیران و کمترین میزان شکایات مربوط به کاردان و کارشناس بیهوشی و اتاق عمل بوده است. به نظر می رسد دلیل این امر اولا عدم آگاهی پزشکان و فراگیران از منشور حقوق بیماران باشد که باید به آموزش این امر به فراگیران مانند سایر مطالب علمی بها داد. در بیمارستان الف دلیل شکایات از پزشکان ثبت نشده بود که می توان با ثبت آنها از ضعف هایی که در این زمینه وجود داشته است آگاهی و اقدامی در جهت بهبود آنها انجام داد. اما در کل کیفیت خدمات و مسایل عمومی و رفاهی از جمله موضوعاتی بوده اند که در این پژوهش حایز اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: شکایت، حقوق بیمار، بیمارستان، رضایت بیمار، ایران
  • زهرا کاووسی، عرفان خوارزمی، سجاد درزی رامندی، احمد صادقی، یلدا کاظمی فرد، هدیه مصلی نژاد * صفحات 217-228
    مقدمه

    خطاهای دارویی از عوامل تهدید کننده امنیت بیماران است که تلاش برای شناسایی و پیگیری آن در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف شناسایی، ارزیابی، اولویت بندی و تحلیل خطاهای فرایند دارو دادن در بیمارستان پیمانیه جهرم با استفاده از روش تحلیل حالات و اثرات خطا به عنوان یکی از تکنیک های مدیریت ریسک و به منظور افزایش ایمنی بیمار انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی است که به صورت ترکیب کمی- کیفی، حالات و اثرات خطا را با متدولوژی FMEA (روش تحلیل حالات و اثرات خطا) در بیمارستان پیمانیه جهرم در سال 1391 مورد ارزیابی و تحلیل قرار داده است.
    برای جمع آوری داده ها از کاربرگ استاندارد و تکنیک تحلیل حالات خطا و اثرات ناشی از آن و نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. روش تحلیل حالات و اثرات خطا یک روش تیم محور، سیستماتیک و آینده نگر است که جهت پیشگیری از مشکلات مربوط به فرآیند تولیدی یا خدماتی قبل از وقوع آن به کار می رود. در این روش به هر یک از خطاها بر اساس شدت خطا، میزان وقوع خطا و احتمال کشف خطا نمره ای بین 1 تا 10 تعلق گرفته که از حاصلضرب این سه شاخص نمره RPN به دست می آید.
    یافته های پژوهش: به کمک روش FMEA، 81 حالت خطای بالقوه در 11 حیطه منتخب فرایند دارو دادن شناسایی و ارزیابی و نمره RPN هر یک محاسبه گردید. میانگین کلی نمره RPN حیطه های یازده گانه فرایند دارو دادن تقریبا 190 به دست آمد که کمترین نمره مربوط به حیطه ارجاع پرسنل خدماتی جهت دریافت دارو و بالاترین نمره به حیطه نوشتن کارت دارویی برای هر قلم دارو تعلق گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به بالا بودن میزان خطای دارویی، به نظر می رسد بررسی و شناخت کامل شرایط کاری و تعدیل آن زمینه را برای کاهش خطا فراهم کند. به طور کلی تکنیک هایی مانند FMEA که با رویکرد پیشگیرانه و بر پایه کار گروهی قابل اجرا می باشد، موجب افزایش دقت کارکنان و توجه آنها بر نقاط ضعف حرفه ای بالقوه و تلاش برای از بین بردن آن ها می شود.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، خطاهای پزشکی، فرایند های دارویی، تحلیل حالات خطا
  • مسلم شریفی، محمد عرب، بهمن خسروی، روزبه هژبری صفحات 229-235
    مقدمه
    همه جنبه های مراقبت های سلامتی همراه با خطر است. مدیریت خطر مجموعه ای از فرایندهای مستمر و در حال توسعه ای است که در سراسر بیمارستان به کار گرفته می شوند. این مطالعه برنامه های مدیریت خطر در بیمارستانهای منتخب شهر تهران را از نگاه دو گروه عمده کارکنان بالینی این بیمارستانها یعنی پرستاران و پزشکان مورد ارزیابی قرار داده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی- تحلیلی، به بررسی وضعیت برنامه های مدیریت خطر پیشگیرانه از دیدگاه 800 نفر از کارکنان کادر پزشکی و پرستاری شاغل به کار در 14 بیمارستان شهر تهران (7 بیمارستان دولتی و 7 بیمارستان غیر دولتی) در سال 1392 خورشیدی پرداخته است. نمونه گیری به روش تصادفی- طبقه ای صورت گرفته و توزیع نمونه ها بر اساس تعداد کارکنان هر بیمارستان انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، بخشی از پرسشنامه ی استاندارد جو سازمانی حاکمیت بالینی بود. داده ها در نرم افزار spss.17 وارد شده و با استفاده از آزمون های همبستگی و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بعد مطالعه، جمع آوری و گزارش اطلاعات، بیمارستانهای غیر دولتی با میانگین 34/0±31/3 نسبت به بیمارستانهای دولتی دارای عملکرد بهتری بودند. در بعد وضعیت اقدامات، رویکردها و سیاست ها در زمینه مدیریت ریسک نیز بیمارستان های غیر دولتی با میانگین 03/0±25/3 اندکی بهتر از با بیمارستانهای دولتی بودند. در حالت کلی نیز بیمارستان های غیر دولتی با میانگین 02/0±27/3 عملکرد بهتری نسبت به بیمارستانهای دولتی با میانگین 02/0±27/3 دارا بودند.
    نتیجه گیری
    توجه بیمارستان ها به جایگاه مدیریت خطر برای بهبود کیفیت درمان و افزایش ایمنی بیماران و کارکنان ضروری است و مدیران بیمارستان ها باید منابع لازم را برای مدیریت خطر که از عوامل اصلی برای امنیت بیمار و بهبود کیفیت است، تخصیص دهند.
    کلیدواژگان: مدیریت خطر، حاکمیت بالینی، خطاهای بالینی، بیمارستان ها
  • لیلا زارعی، رضا دهنویه، مینا انجم شعاع صفحات 236-243
    مقدمه
    در این مقاله نخست مبنای نظری و اهمیت بکارگیری سیستم های پشتیبان تصمیم گیری مرور شده است. سپس میزان آمادگی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان برای استقرار سیستم پشتیبان تصمیم گیری بر اساس نظرسنجی از مدیران ارشد و میانی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان تعیین شده است.
    روش بررسی
    پژوهش تحلیلی حاضر، به روش مقطعی در سال 1391 خورشیدی و در استان کرمان انجام گرفت. جامعه آماری 44 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بوده است. به علت محدود بودن جامعه از روش سرشماری استفاده شد. ابزار سنجش، پرسشنامه استاندارد دانشگاه کالیفرنیا در زمینه «ارزیابی آمادگی سازمانی» بود و به وسیله آن وجود پیش نیازهای اجرای سیستم پشتیبان تصمیم گیری در بیمارستان ها سنجیده شد. روایی پرسش نامه با استفاده از روش صوری و روش محتوایی مورد تایید قرار گرفت. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده ها در نرم افزار Excel وارد و در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار SPSSو جداول توافقی درسطح آمار توصیفی تحلیل شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی دار از نظر آماری، بین میزان آمادگی بیمارستانها وجود ندارد. 4/15درصداز نمونه میزان آمادگی بیمارستانشان برای توسعه سیستم پشتیبان تصمیم گیری را در حد ضعیف اعلام کردند، در حالی که 3/42درصد میزان آمادگی را متوسط و فقط 3/42درصدآمادگی بیمارستان خود را خوب دانسته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت توسعه این سیستم در بیمارستان های آموزشی وفقدان آمادگی کامل توصیه میگردد برای بهبود تصمیمات، علاوه بر فرهنگ سازی جهت جایگزینی تصمیم گیری با استفاده از فن آوری های نوین بجای تصمیم گیری های سنتی؛ آموزش هایی جهت رفع کمبودهای مهارتی لازم به مدیران داده شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان های آموزشی، سیستم پشتیبان تصمیم گیری بالینی، مدیران
  • ارشک مسائلی، حسین صادقی، علی قنبری صفحات 244-254
    مقدمه
    سیاستگذاران بخش سلامت، مدت طولانی است که به دنبال حمایت و حفاظت افراد بیمار در مقابل پرداخت های مالی کمرشکن و فقیرکننده و هزینه های بالا هستند. با توجه به این که اصل پوشش بیمه سلامت، حمایت مالی در مقابل هزینه های کمرشکن سلامت می باشد، مقاله ی حاضر، گستره ی هزینه های کمرشکن و فقیرکننده و هزینه های بالای سلامت و ارتباط آنها در ایران را به عنوان اولین گام برای پاسخ دهی و بیان سیاست مناسب، مورد آزمون قرار داده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی است که از داده های نمونه آمارگیری شده هزینه- درآمد خانوار، جمع آوری شده توسط مرکز آمار در سال 1390 خورشیدی، جهت محاسبه تعداد و درصد خانوارهای ایرانی مواجه با هزینه های بالا، کمرشکن و فقیرکننده استفاده کرده است. جامعه آماری خانوارهای کل کشور و حجم نمونه داده ها، 19739 خانوار روستایی و 18698 خانوار شهری بوده که روایی و پایایی داده ها توسط مرکز آمار تایید شده است. در این راستا از نرم افزارهای Excel، Eviews 7 و12 STATA کمک گرفته شده است. بعلاوه شاخص مشارکت عادلانه ی تامین مالی سلامت نیز برای مناطق روستایی و شهری و کل کشور با توجه به روش سازمان بهداشت جهانی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    یافته ها
    درصد مواجهه با هزینه های کمرشکن و فقیرکننده با آستانه های40 درصد توان پرداخت و هزینه بالای 4 میلیون ریال در ماه در کشور 56/1 و 49/1 بوده است. بدون احتساب هزینه های سلامت، تقریبا 4 درصد افراد جامعه زیر خط فقر قرار داشتند و پس از احتساب هزینه های سلامت، 14 درصد کل افراد زیر خط فقر به دلیل هزینه های سلامت به زیر خط فقر پرتاب شده اند.
    نتیجه گیری
    اکثریت افرادی که با هزینه های بالا مواجه هستند، با هزینه های کمرشکن نیز مواجه می باشند که نشان دهنده ی این موضوع می باشد که حمایت مالی بیمه ها جهت عدم مواجهه با هزینه های بالا و به دنبال آن هزینه های کمرشکن بایستی به سمت کارایی بیشتر پیش رود.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، تامین مالی، مشارکت عادلانه
  • مقاله مروری نقلی
  • مرجان قاضی سعیدی، روح الله خارا*، محمد حسینی روندی صفحات 255-262

    بازخورد اطلاعات مربوط به عملکردهای فعلی سازمان ها، جهت تصمیم گیری معتبربرای مدیران و متخصصان حوزه مراقبت سلامت، حیاتی می باشد. استفاده از داده ها در تصمیم گیری های مدیریتی و بالینی به دلیل حجم زیاد داده ها، گردآوری داده ها از منابع متنوع و عدم ساختاریافتگی انها بسیار مشکل است. هدف از انجام این مطالعه،بیان ضرورت بکارگیری داشبورد به عنوان یک روش مناسب جهت نمایش داده های مربوط به عملکرد شاخص های کلیدی حوزه سلامت برای پشتیبانی از تصمیم گیری مدیران و متخصصان می باشد. مطالعه حاضر به صورت مروری نقلی بوده که با جستجو در بانک های اطلاعاتی اینترنتی از جمله، PubMed، proquest، google scholar،SID، Magiranو سایت های مربوط به حوزه داشبوردانجام شده است. در این مطالعه سعی بر آن بود که با بررسی متون، مقالات، پایانامه ها وکتابها در زمینه کاربردها و مزایای داشبورد در حوزه سلامت و دیگر حوزه ها، پتانسیل استفاده از داشبورد در حوزه بهداشت و درمان شناخته شود و در صورت امکان در نظام های اطلاعات سلامت کشورمان بکارگرفته شود. بدین منظور پژوهشگران از طریق جستجو در پایگاه های فوق الذکر با استفاده از کلید واژه های «داشبورد»، «داشبوردهای سلامت»،«داشبوردهای بالینی»، «داشبورد های بیمارستانی»، «داشبوردهای مدیریتی»و «مزایای داشبورد»و همچنین واژه های انگلیسی «dashboard»،«information dashboards»، «health baseboard»، «management dashboard»،«information display»و مترادف آنهاجستجو را انجام دادند، بازه زمانی مستندات مورد استفاده مربوط به سال 2005میلادی لغایت 2013 میلادی با اولویت مستندات جدیدتر تعیین شد. در این مطالعه حدود 90 مقاله به زبان های فارسی و انگلیسی بررسی شده است و از میان انها تعداد 31 مقاله که ارتباط نزدیک تری به موضوع مورد نظر داشتند انتخاب گردیده است. مزایای داشبورد در تحقیقات مختلف به وضوح قابل رویت است، با توجه به وضعیت کنونی سیستم های اطلاعات بهداشتی و افزایش بی وقفه داده ها در این حوزه، داشبورد یک ابزار حیاتی برای تصمیم گیری در سازمان های سلامت به حساب می آید.در همین راستا، ضروری است که برای کلیه ابعاد بالینی و مدیریتی در سازمان های سلامت شاخص های کلیدی عملکرد شناسایی شوند و برای پایش در داشبوردهای سازمانی و بالینی مخصوص گنجانده شوند، امید است با انجام این مهم مدیریت مبتنی بر اطلاعات و تصمیم گیری اگاهانه وهمچنین کیفیت سلامت در جامعه بهبود یابد.

    کلیدواژگان: نمایش داده ها، مدیریت اطلاعات سلامت، شاخص ها، عملکرد
  • ابتسام سواری، سیما عجمی صفحات 263-272
    دارو درمانی یکی از قوی ترین ابزارهای درمان بیماری ها می باشد و از طرفی دیگر یکی از شایعترین خطاهای پزشکی، خطاهای ناشی از نسخه نویسی کاغذی می باشد. نسخه نویسی کاغذی به دلیل دستخط بد پزشکان، باعث به خطر افتادن ایمنی بیمار و افزایش احتمال وقوع خطاهای پزشکی می شود. پیاده سازی سیستم نسخه نویسی الکترونیک می تواند مشکلات متعدد نسخه نویسی کاغذی را بهبود دهد و باعث صرفه جویی و کاهش هزینه های مراقبت، کاهش اشتباهات نسخه نویسی، خطاهای دارویی، عوارض ناخواسته دارویی، بهبود دارو درمانی و ایمنی بیمار می گردد. هدف مقاله حاضر معرفی فناوری نسخه نویسی الکترونیکی و تاثیر آن بر خطاهای دارویی بود. این مطالعه از دسته مطالعات مروری- نقلی(Narrative Review) است که در سال 1393خورشیدی انجام گرفته است. در این مطالعه از طریق جستجوی واژه های کلیدی از قبیلElectronic Prescription، E-prescription، Medication Errors، Patient safety مقالات در مجلات (متن و چکیده)، کتاب ها، چکیده مقالات کنفرانس هاو مستندات علمی اینترنتی سال های 2014-2000 میلادی در پایگاه های داده معتبر از قبیل PubMed، ISI web of science، Scoupus، Embase و موتورهای جستجو مانند Yahoo، سال های2014-2000 میلادی انجام شد. از بین 58 منبع تنها 35عدد، با توجه به ارتباط با موضوع مربوطه انتخاب گردید. فناوری نسخه نویسی الکترونیک ابزاری قدرتمند جهت مدیریت دارویی بیماران و افزایش کیفیت درمان های دارویی می باشد.این فناوری ادغام نظام اطلاعات بیمارستان و پرونده الکترونیک سلامت و بهره گیری از حمایت سیستم های پشتیبان تصمیم باعث کاهش انواع خطاهای تجویز دارویی و افزایش ایمنی دارو درمانی بیماران می گردد.
    کلیدواژگان: نسخه نویسی الکترونیک، ایمنی بیمار، خطاهای دارویی، پرونده الکترونیک سلامت
|
  • Sima Ajami, Mostafa Rezaei Pages 137-138
    About two centuries have passed since the first deaths due to traffic accidents. Recent research shows that 38% of unnatural deaths in Iran are because of road accidents. According to statistics published by Iran forensics، from 2000 to 2010، 235587 people have been killed in traffic accidents and 2281810 people have been injured. [1] Given that planners and policy makers are concerned with decreasing accidents and also because information forms the fundamental part of preventive programs، lack of sufficient information regarding the causes of accidents will be an obstacle to fulfill such programs. Collection of appropriate data and access to sufficient information regarding the causes of traffic accidents such as the type of accident (traffic or non-traffic)، compliance with safety regulations and standards (such as fastening seatbelt، no cell-phone use، no drinking or eating، use of helmet by motor cyclists، and etc.)، vehicles involved، rate and type of injury، time and location of accident can help organizations in implementation of preventive programs. In this regard، Minimum Data Set (MDS) plays a fundamental role in meeting policy makers'' needs. MDS make data comparison possible and allows medical institutions to identify patients and meet governmental requirements، institutional needs and medical society''s ideals.
  • Hamid Moqadasi, Hasan Haqiqi, Hamidreza Rasekh, Syyed Mohammad Tabatabaiee Pages 139-149
    Introduction

    The relationship between pharmacy information system and drug companies in different fields such as drug quality and monitoring of products after sale has major effects on improvement of drug care in patients and drug use management. The aim of this study is to present a solution which is designing structured conceptual model for an integrated information system between pharmaceutical company and pharmacy information system.

    Methods

    This survey is an applied study. It was done in a training hospital of Shahid Beheshti university of medical science and a pharmaceutical company in Tehran at 2012 miladi. Data was gathered using a questionnaire and studying documents. Validity and reliability of tools was measures by content validity. Data were analyzed by descriptive statistics that was limited to cumulative and relative frequency. Integrated database was used to make pharmaceutical companies and hospitals related. Conceptual model of software was created using structured analysis method.

    Results

    Integrated information system was used to create relationship between pharmaceutical companies and hospitals. Structured conceptual model for integrated information system which was designed. Designed conceptual model for integrated information system include 4 section which are drug information، selling and buying drugs، adverse drug reactions، and suggestions and opinions about drugs، and were represented by functional model، data model، behavioral model and data dictionary.

    Conclusions

    More accurate analysis should be done for designing health information systems and interoperability must be considered in it. Due to unwillingness of pharmaceutical companies and hospitals to change their software which may be bought recently، and reinvestment caused by changing software، integrated information system can be used to make a relationship between them.

    Keywords: Pharmacovigilance, Information Systems, Hospitals, Clinical Pharmacy Information Systems
  • Somayeh Derakhshan, Mohammad Reza Dalvi, Mahmoud Dehghan Pages 150-161
    Introduction
    Growing influence of the project as a way to organize things in many organizations require effective management of multiple projects.. Due to the complexity of IT projects in organizations due to resource constraints especially if you have multiple projects، the necessity and use of project portfolio management in achieving project objectives in recent years much attention has been. In this research، portfolio management of IT projects in Isfahan University of Medical Sciences IT Project Portfolio Management at University level، based on a three-step model Bert De Reyck (1 - Inventory Portfolio 2- Portfolio Optimization 3 - Managing portfolio) were investigated. ''s.
    Methods
    the present study according to the aim is applied and according to the method of data collection is descriptive - survey Subset of Athletics -. Validity has been confirmed by a number of experts and professors and reliability using Alpha Cronbach coefficient was calculated to 82 Percent. Statistical Society، University ICT All employees that have been done in 1392 AP And to analyze the results of descriptive statistics - mean and standard deviation and… - Univariate t-test and a significance level of 0/05 to Spss 18 software is used.
    Results
    Descriptive analysis of the components of project portfolio management based on the three-organized model Bert De Reyck indicated that the first phase had a mean 2/45 ±0/81، the second stage has a mean of 2/02 ± 0/69 and The third phase has a mean of 1/87 ± 0/74 respectively. Effect of portfolio management on the effectiveness indicate that the average effectiveness of projects in each of their indices Optimal level and average has been over the 2/75. (p-Value<0/05) And therefore effectiveness is in Positive relation to portfolio management.. The mean level of problems in each of its projects under portfolio management indicated that average was more than 2/75. (p-Value<0/05) And therefore problems is in negative relation to portfolio management.
    Conclusion
    University study showed that the level of IT project management is in the second stage of Bert De Reyck model. Also Under one Project Portfolio Management Can added On the effectiveness of projects And finally a review of the problems of portfolio management project portfolio management indicated that the level is lower than are added to the institutional project problems.
    Keywords: Management, Health Information Technology, Investments
  • Mehdi Kahouei, Zainab Abbasi Pages 162-170
    Introduction
    The use of new technologies has created much concern about privacy and security of health information. As regards health care workers are the main users of hospital information system aiming to improve the quality of care، This study as aimed to evaluate employee''s perspective towards electronic health information security.
    Methods
    This descriptive study was performed on 400 workers working in medical centers affiliated to Semnan University of Medical Sciences in 2012-13. Data has collected by a research made questionnaire which its validity was confirmed by experts and its reliability was justified by test-retest and analyzed by descriptive tests
    Results
    the findings indicated that 55. 7% selected employees’ role، 38. 3% chose the perception of the importance of information security، 33% selected in service training and 47. 5% chose proper infrastructure as the most important factors in health information security.
    Conclusion
    It is concluded، the employees selected organizational، behavioral and other factors as the most important factors. It seems the control policy، the training courses، the investing in technology and the appropriate infrastructures are necessary to improve electronic health information security in medical centers.
    Keywords: Health Information Systems, Data Security, Academic Medical Centers
  • Zahra Abazari, Farshad Parhamnia Pages 171-182
    Introduction

    Studies published sources، reflecting the pattern of resource use by researchers that could be the basis for most libraries in order to used collection library material. This study is athe comparative study of citation behavior and Iranian and New Zealand journals of public health authors group participation in DOAJ database between the years 2010 – 2012.

    Methods

    The method in this study is abibliometrics research with of using citation analysis and cross–sectional. In addition to that the co-authority method was used too. The research society was 10 journal regarding public health chosen from Iran and NewZealand. the date of the journals was like each other. The date was gathered through referring to database DOAJ and searching public health journals of Iran and NewZealand. 23239 cites were chosen from those journals and it was done with the use of Excel and description statistics.

    Results

    The results indicates Iran that with 9 of 4. 10% in the fifth and New Zealand with magazine number 8 equals 3. 65 percentage ranks sixth in the journals indexed in DOAJ database. Iran and New Zealand whit total of 850 citations of journal articles 78. 7 present of Iran and 21. 3% of New Zealanders have published articles withby 23،239 citations from articles 77. 5% of the country and a 5/22% of the New Zealand Journal of Iranian paper average 93/26 has been cited text. A total of 669 articles published from Iran، 4. 9% of the articles without peerand 95. 1 of the co-author of articles in the field of public health hasbeen And a total of 181 articles published in New Zealand، 11. 5% of the paperswithout peer and a 88. 95% co-author ofarticles. The findings showed that collaboration index of Iran and New Zealand، respectively، for each degree، 4. 40، 3. 93.

    Conclusions

    Overall، the findings indicate that there is a cooperative involvement of a group of researchers in thefield of public health and the country is NewZealand that in contrast to other studies conducted in different areas of the course thegroup contributions.

    Keywords: Analysis, Citation, Databases, Cooperative Behaviour, Collaboration
  • Elham Ahmadi, Farideh Osareh, Gholamreza Heydari Pages 183-192
    Introduction
    This study aims at Identification and analysis of encouraging and inhibiting factors of scientific collaboration among Faculty members of ShahidChamran University and Jundishapur University of Medical Sciences of Ahvaz at local، national and international levels.
    Methods
    Data collection instrument was a questionnaire made by researcher. The study sample consistsed of 292 Faculty members in two universities of shahidChamran University and Jundishapur University of Medical Sciences of Ahvaz.. Its reliability was determined through Cronbach''s alpha coefficient α = 0/94.
    Results
    Conducting factor analysis on the data revealed13 main factors were extracted by conducting a factor analysis. 6 of those factors were about encouraging and 7 of them were inhibiting factors. 6 ofencouragingfactors is encouraging factor political and scientific-research، encouragingfactors individuals، encouragingfactors creating skill، encouragingfactors communication، encouragingfactors cultural،encouragingfactors motivation. and The most important inhibiting factors in research is important inhibiting political and scientific-research factor، inhibiting cultural factor، inhibiting individual factor، inhibiting relating to international issues، inhibiting communicative factor، inhibiting individual factor، inhibiting motivating factor. The highest mean (74/09) belongs to political and scientific-research encouraging factor and the lowest mean (7/19) belongs to inhibiting motivational factor. Therefore، results indicate that political، scientific-research factor is the most important encouraging factor and inhibiting motivational factor is the least important factor in scientific cooperation among Faculty members.
    Conclusion
    This study introduces the most important inhibiting and encouraging scientific collaboration، offers ways to improve and expand scientific collaborations among researchers and removing inhibiting.
    Keywords: Inhibition, Cooperative Behavior, Faculty Members, International Scientific, Technology Cooperation, Universities
  • Abdolrasul Khosravi, Khadijeh Ahmadzadeh, Shole Arastoopoor, Rahim Tahmasbi Pages 194-205
    Introduction

    Health literacy is: “the degree to which individuals have the capacity to obtain، process، and understand basic health information and services needed to make appropriate health decisions. Functional health literacy is critically important during the typical patient–provider encounter so this research aims to investigate the level of the health literacy of diabetic patients attending health centers in Shiraz (Iran).

    Methods

    In this descriptive survey، 400 diabetic patients attending health centers in Shiraz (Iran) during Mordad and Shahrivar 1391 were selected as a sample study. Health literacy was measured by Normalized Test of Functional Health Literacy in Adults. Its reliability was obtained using test-retest correlation (0. 99). Data were analyzed using SPSS and Independent t-tests، One Way ANOVA and Pearson correlation at a significant level (pvalue>0. 05).

    Results

    The findings show that the level of the health literacy of these diabetic patients is in marginal level. Health literacy was associated by sexuality، education، type of work.

    Conclusion

    Generally، this research showed that the health literacy level is not adequate. This result determines that notice to health literacy and trying to improve it is important. Providing easy and readable educational resources for patients، educational classes for them and so on are some ways to improve health literacy.

    Keywords: Patients, Diabetes, Health Literacy
  • Alireza Jabbari, Raja Mardani, Maryam Mofid, Marzieh Jafarian Jazi, Elahe Khorasani Pages 206-216
    Introduction
    nowadays، complaints handling is considered as a necessary part of healthcare systems for enhancing patients'' satisfaction. The present study is to determine the state of the complaints handling of the visitors of Isfahan educational hospitals in order to identify the challenges available in this process.
    Methods
    the method of the study is descriptive and its design is retrospective cross-sectional. The research environment is Isfahan educational hospitals among which two hospitals were selected for the study; one of them was a subspecialty hospital and the other was a general one. The population of the study includes the complaint cases of the visitors of the hospitals'' complaint unit in 2012. In one hospital، there were 1203 cases and in the other there were 125 ones. To collect the data، a checklist، whose face and content validities were confirmed، was used. The data were extracted from the cases and using a frequency table created by Excel software program was described.
    Results
    based on the results obtained from the study، it can be claimed that in one of the hospitals، the most cases of complaint were about the quality of services (63. 6%) and public as well as welfare affairs of the hospital (43. 1%). The complaints about the medical staff (45. 45%) and administrative staff (54. 5%) had the most proportions. In the other hospital، the proportion of the complaining the medical staff had been increasing during the year، however the total number of the complaints had been decreasing. After the medical staff، nursing staff (39. 5%) assigned the second rank of complaint proportion in the hospital to itself.
    Conclusion
    the results obtained from the study can be as an experience for reforming the future performance of hospitals. In general، the results of the complained individuals in the hospital A indicate that the most proportion of the complaints was about the physicians and learners and the least proportion was about the technicians and experts of anesthesia and operating room. It seems that the reason for these results is first the physicians'' and learners'' unawareness of patients'' bill of rights. This bill of rights should be considered as important in teaching learners as other scientific contents. In the hospital A، the reason for complaining the physicians had not been recorded، which by recording them، we can be aware of the weaknesses available in this regard and do appropriate deeds to improve them. But، in general، the quality of services and public as well as welfare issues are the topics considered as important in this research.
    Keywords: Patient's Satisfaction, Patient's Rights, Hospitals, Teaching
  • Zahra Kavosi, Erfan Kharazmi, Ahmad Sadeghi, Sajad Darziramandi, Yalda Kazemifard, Hadieh Mosalanejad Pages 217-228
    Introduction

    medication errors، patient safety risk factors that attempt to identify and track which has been discussed in recent years. This study aims to identify، assess، prioritize and process analysis to medication administration errors in hospitals Peymanieh using Failure Mode and Effect Analysis error as risk management techniques and was designed to enhance patient safety.

    Methods

    This study is a descriptive study which combines quantitative - qualitative methodology Modes and Effects error with FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) Peymanieh at the hospital in 2012، has analyzed. To collect data from a worksheet and standard error modes analysis technique and its effects and sampling was purposeful. In this method، each of errors based on the severity of the error occurrence rate of error and the probability of error detection was given a score between 1 and 10، which is obtained by multiplying the score RPN.

    Results

    method FMEA، 81 cases of potential error in 11 selected areas of medication administration process to identify and evaluate and score each of RPN was calculated. The overall mean score eleven RPN scope of the drug was found to give the lowest score of nearly 190 references related to service personnel receive the highest score in drug-drug card for drugs belonged to the sphere of writing. For analysis data use of Excell 2010 software and data calculating and rating based on RPN= S. O. D formula.

    Conclusion

    Considering the high rate of medical error، it seems that the field of study and understanding of working conditions and adjusted to reduce errors and provide. In general، techniques such as FMEA and a proactive approach must be based on teamwork، increase accuracy and attention to their employees'' career potential weaknesses and trying to eliminate them.

    Keywords: Medication Errors, Risk Management, Patients
  • Moslem Sharifi, Mohammad Arab, Bahman Khosravi, Roozbeh Hojabri Pages 229-235
    Introduction
    All aspects of health care, along with the risk. Risk management is a set of continuous processes that are used throughout the hospital. The aim of this study is to assess the risk management programs at hospitals in Tehran from the view of two main groups of physicians and nurse's staff.
    Methods
    This study was a cross-sectional survey to assess the situation of the risk management programs, from the view of 800 medical and nursing staff working in 14 hospitals in Tehran (7 public hospitals and 7 private hospitals). Random - stratified sampling are taken and distributed based on the number of employees in each hospital. Data collection tools, was a part of the CGCQ standard questionnaire. Data entered in spss.17 and using correlation tests and compare means to analyze the data.
    Results
    In the dimension of study, collect and report information, nongovernmental hospitals with an average of 3/31 ± 0/34 had better performance than public hospitals. In the dimension of status, trends and policies in the field of risk management nongovernmental hospitals with an average of 3/25 ± 0/03 was slightly better than the public hospitals. In general, the non-governmental hospital with an average of 3/27 ± 0/02 perform better than public hospitals with an average of 3/27 ± 0/02.
    Conclusion
    Attention to risk management is essential for improving quality of care and increase patients and staff safety and hospital managers should allocate resources to risk management that it is the key factor for patient safety and quality improvement.
    Keywords: Risk Management, Clinical Governance, Medical Errors, Hospitals
  • Leila Zarei, Reza Dehnavih, Mina Anjomshoa Pages 236-243
    Introduction
    In this paper، first، the theoretical basis and the application of decision support systems have been reviewed. Then the readiness of teaching hospitals to developing decision support system based on a survey of senior and intermediate managers were reviewed.
    Methods
    This study was an analytical-descriptive and cross-sectional conducted in 2011. Statistical population included 44 senior and intermediate managers of teaching hospitals in Kerman University of Medical Sciences (kums). Because of the limited population census was used. Data was collected using «Assessing organizational readiness» questionnaire designed in the University of California. Face and content validity of the questionnaire was approved. Cronbach''s alpha coefficients were calculated to determine the reliability of the questionnaire. Data analysis was done descriptive statistics، ­­agreement tables and SPSS software.
    Results
    According to the results there was no significant statistical difference among the hospitals. 15/4 percent of hospital readiness for developing decision support system was weak، while 42/3 percent of this average preparation and only 42/3 percent have been good preparation.
    Conclusion
    with regard to the importance of developing DSS in teaching hospitals and lack of complete preparedness it is recommended to eliminate barriers.
    Keywords: Hospitals, Teaching, Decision Support Systems, Clinical, Managers
  • Arashk Masaeli, Hossein Sadeghih, Ali Ghanbari Pages 244-254
    Introduction
    From a long time ago، policy makers in health sector have been attempting to protect sick people and their family against high health costs، and financial catastrophic and impoverishment expenditures. As its primary purpose، this study aims to determine the extent of high health costs، and catastrophic and impoverishment expenditures for informed policy making.
    Methods
    Through WHO method، this study used income-expenditure data to measure the number and rate of household who face high health costs and catastrophic and impoverishment expenditures in 2011; about 19739 rural household and 18698 urban household were used. In addition، fair financial contribution index was assessed for the Iranian context both in rural and urban areas.
    Results
    The percentage of people who face catastrophic and impoverishment expenditures with 40% of capacity to pay and high costs with 4 million Rials threshold are respectively 1. 56 and 1. 49. Without health expenditures، about 4 % of households live under poverty line and with health expenditures about 14% of the total poor fell below the poverty line because of the health expenditures.
    Conclusion
    Most of the people، who face high costs، have to encounter with catastrophic expenditures. This shows that there is insufficient financial protection against financial high costs and catastrophic expenditures from insurance companies.
    Keywords: Health Expenditures, Financing, Pay Equity
  • Marjan Ghazi Saeedi, Rohulla Khara, Mohammad Hosseiniravandi Pages 255-262

    In the field of health care، taken feedbacks about the current practices of health organizations is crucial to managers and professionals Decision making. Due to the large volume of data، collecting data from various and unstructured sources، using data in clinical and management decisions is extremely difficult. The purpose of this study is expressing the necessity and importance of using the dashboards an appropriate method to display data related to key performance indicators to support decision making of managers and professionals in the field of health. This study is a narrative review and has been done by searching in the valid databases through the Internet. Has been tried to، the review papers، dissertations and books on the dashboard application and benefits in health and other industries، the potential benefits of their use for health information systems to be recognized. The benefits of dashboards، in several studies clearly is visible. According to the current state of health information systems and increasing of continuous data in this area، the dashboard is a vital tool for managers and clinical staff in health organizations. In this context، it is necessary that the key performance indicators in health organization be identified and for monitoring and reporting be placed on the dashboard. Doing this will improve informed decision in the country.

    Keywords: Data Display, Health Information Management, Indicators, Performance
  • Ebtesam Savari, Sima Ajami Pages 263-272
    On one hand، drug therapy is one of the most powerful tools for the treatment of diseases، and on the other hand، one of the most common medical errors is related to hand written prescription. Patient safety is endangered due to illegible of hand written prescription by physicians and thereby the potential of medical errors would increase. Implementation of electronic prescribing and electronic health records can solve multiple problems of hand written prescription and decrease expenses of medical errors. The aim of this study was to introduce electronic prescription and its impact on medical errors. The study was a narrative review، which was performed by searching in Google search engine، PubMed، ISI web of science، Scoupus، and Embas، with keywords such as Electronic Prescription، E-prescription، Medication Errors، Patient safety’، in journals (text and abstracts)، books، proceeding of conference articles، and scientific documents from 2000 to 2014. This study was done in 2014. About 58 articles، books، theses، and proceedings were obtained of which 35 cases were selected based on their relation to this issue. E-prescribing technology is a powerful tool to manage patients'' medication that can lead to improve the quality of drug treatment. This technology associated with Electronic Health Records and using the support of decision support systems (DSS) can reduce the medication errors and increase patient safety is medication.
    Keywords: Electronic Prescription, Patient Safety, Medical Errors, Electronic Health Records