فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 17 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر حصیرچی، محمد رضا سلطانی، برزو فرهی بوزنجانی * صفحات 7-39

    این مقاله در پی آن است تا بر مبنای روش نظریه داده بنیاد در مطالعات سازمان و مدیریت و از خلال بیانات رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران، الگوی شایستگی مدیران نظام را متناسب با انتظارات معظم له ارائه کند. در این تحقیق متن بیانات، نامه ها، احکام و فرمانها و مصاحبه های امام خامنهای (مدظله العالی) طی سالهای 1368تا 1390 مورد مطالعه قرار گرفت و از طریق سه نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی مرسوم در روش نظریه داده بنیاد، 988 کد، 115 مفهوم و 21 مقوله به دست آمد. در بخش نتایج تحقیق به سوال اصلی و سوالات فرعی پاسخ داده شد و الگوی به دست آمده با الگوی مفهومی مشترک ادبیات تحقیق مورد مقایسه قرار گرفت. نتیجه این تحقیق نشان داد که شایستگی مدیران جمهوری اسلامی ایران، ضمن وجود اشتراکاتی با الگوهای موجود از اساس با الگوهای یاد شده تفاوت ماهوی دارد.

    کلیدواژگان: شایستگی در مدیریت، مدیران در نظام ج، ا، ا، نظریه داده بنیاد، مدیریت اسلامی
  • محمد علی عامری * صفحات 39-75

    در این تحقیق سعی شده است بر اساس ویژگیهای مدیران شایسته در چهار بعد مدیریتی، شخصیتی، رفتاری، ارزشی و بینشی و تبیین سبک رهبری تحول آفرین نسبت به بررسی رابطه بین این ویژگیها با بروز سبک رهبری تحول آفرین بین مدیران سازمان اقدام گردد. این تحقیق از نوع کاربردی و روش آن همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق فرماندهان، روسا و مدیران فرماندهی انتظامی تهران بزرگ به تعداد 100 نفر است و با توجه به محدود بودن جامعه آماری نمونه گیری انجام نشده و تمام شماری گردیده است. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته حاوی 37 سوال از ویژگیهای مدیران شایسته است. پایایی پرسشنامه (با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ) 0.8963 براورد و برای تجزیه وتحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنباطی (t یک نمونهای و آزمون تحلیل واریانس فریدمن) با استفاده از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی است که ویژگیهای مدیران شایسته در انتخاب سبک رهبری اثربخش و تحول آفرین در سازمان موثر است و بین این متغیرها رابطه معناداری هست.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری در مدیریت- رهبری و سبک رهبری، رهبری تحول آفرین، ویژگی مدیران شایسته
  • دکتر محمدرضا رحیمی * صفحات 75-108

    در جامعهای که بر اساس فرهنگ اسلامی نضج یافته است، راهبردها در صورتی به تحقق شایسته سالاری منجر میشود که بر اساس رویکرد اسلامی ابتنا و طراحی شده باشد. این نوشتار با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی سعی کرده است تا با مطالعه قرآن کریم به تبیین و ارائه رویکرد اسلامی در مورد راهبردهای شایسته سالاری اقدام کند. بر اساس این مطالعه، مهمترین عامل برای تحقق و نهادینه سازی شایسته سالاری، بررسی و نقد باورها و ارزشهای نادرست نسبت به شایسته سالاری و سپس جایگزین سازی ارزشهای اسلامی به جای آن است. از این رو یافته علمی این تحقیق این است که برای شکلگیری و تثبیت شایسته سالاری باید حکومت اسلامی در سطح راهبرد خطمشی، تحقق و تثبیت ارزشها و باورهای اسلامی را به مثابه خطمشی اساسی مورد توجه قرار دهد و برای تحقق این امر در سطح راهبرد سازمانی به برنامهریزی نیروی انسانی مناسب، جامع و دقیق اقدام کند و در سطح راهبرد مدیریتی، ارزشهای اسلامی مرتبط به کار، مسئولیت، حق و چگونگی استفاده از منابع را سرلوحه رفتار خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: راهبرد در مدیریت، راهبرد سطح خطمشی، راهبرد سطح سازمانی، راهبرد سطح مدیریتی، مدیریت اسلامی
  • حمید شاهبندر زاده *، احمد قربان پور صفحات 109-126

    در این پژوهش سعی شده است تا ضمن روشن ساختن مفهوم شایستگی و فرایند شایسته سالاری به شناسایی عوامل کلیدی شایسته سالاری و تعیین روابط متقابل و تعاملات آنها از طریق بررسی ادبیات موضوع و نظر خبرگان و تلفیق نظریات کارشناسان نیروی انتظامی استان بوشهر پرداخته شود. سپس با استفاده از الگوسازی ساختاری تفسیری، روابط میان این عوامل کلیدی شناسایی، و بر مبنای روابط به دست آمده، الگوی ساختاری جامع از عوامل کلیدی هویت شایسته سالاری ارائه میگردد. این ساختار میتواند به طور منظم و هدفمند، روشی را برای انتخاب افراد در راستای اهداف و استراتژیهای سازمان ایجاد، و عوامل مناسب را شناسایی، و استاندارد مناسبی را برای آسان کردن فرایند تصمیمگیری ایجاد کند.

    کلیدواژگان: الگوی ساختاری تفسیری در مدیریت، شایسته سالاری در مدیریت، نیروی انتظامی ایران، نیروی انتظامی استان بوشهر، نظام شایسته سالاری
  • روح الله کریمی خویگانی *، احمد سوری صفحات 127-152

    مهمترین عامل دوام هر نظام و حکومت، فرزانگی و شایستگی کارکنان، مسئولان و کارگزاران آن نظام است. در این مقاله سعی شده است تا ضمن روشن ساختن مفهوم شایستهسالاری و تبیین ضرورت و اهمیت اهتمام فرماندهان و مدیران به شایستهسالاری به نمونه هایی از شایستهسالاری در عرصه تاریخ اشاره شود. همچنین با تشریح الگوهای شایستهسالاری پیش روی فرماندهان و مدیران، نقش آنان در فرایند نظاممند شایستهسالاری بررسی شود. اگر از «شایستهپنداری» و «شایستهخواهی»، که از ویژگیهای فرهنگی هر جامعه یا سازمان است بگذریم، باید اذعان کرد فرماندهان و مدیران میتوانند در بحث «شایستهیابی» با سامانه اطلاعرسانی صحیح و مناسب، تبلیغات و ترسیم فرصتهای شغلی و در مقوله «شایستهگزینی» با تعیین معیارهای شایستگی، تناسب سازی شغل و شاغل و در رابطه با «شایستهگماری» با تبیین مفهوم اخلاقی کار و وجدان کاری و سازماندهی و در مورد «شایستهپروری» با آموزش، تربیت، راهنمایی و هدایت و اتخاذ سبک رهبری مشارکتی و درباره «شایستهداری» با مدیریت بدون تبعیض، ارتقای انگیزه و روحیه و نظارت و کنترل نقش خود را در استقرار نظام شایستهسالاری ایفا کنند.

    کلیدواژگان: شایستگی در مدیریت، شایسته سالاری و مدیریت، الگوی شایستگی برای مدیر، کارامدی فرماندهان، معیارهای شایستگی
  • علی اکبر ایزدی فرد *، حسین کاویار صفحات 153-174

    سوال اساسی این مقاله این است: مسئولیت پذیری کارگزاران به چه معناست و عنصر اصلی مسئولیت پذیری کارگزاران حکومتی چیست؟ خلاصه پژوهش اینکه مسئولیت پذیری کارگزاران حکومت به معنای پاسخگویی است که در آن فرمانبرداری، اطاعت امر و اجابت درخواست دیگران نسبت به وظایفی که بر عهده دارند، مطرح می گردد و عنصر اصلی مسئولیت پذیری، که همان پاسخگویی است یعنی اصالت دادن به حقوق دیگران به این معنا که «شما حق دارید و من تکلیف». پاسخگویی به این معنا را می توان همان مسئولیت پذیری حکومتی دانست که به عنوان مسئولیت حرفهای و سازمانی زمامداران و کارگزاران حکومت به شمار آمده و ناظر بر مسئولیت افراد به عنوان اشخاص حقوقی است. حضرت علی (ع) در نهج البلاغه در موارد متعددی به این نوع از مسئولیت اشاره کرده است. در این مقاله درباره اصل مسئولیت پذیری کارگزاران و مفهوم و موارد آن از دیدگاه امام علی (ع) بحث و بررسی به عمل میآید.

    کلیدواژگان: اصل مسئولیت پذیری، مسئولیت اخلاقی، پاسخگویی در مدیریت، اخلاق حرفه ای در مدیریت، ارتباط متقابل در مدیریت، مدیریت اسلامی
  • علی یاورفصیحی * صفحات 175-196

    میزان موفقیت در بهکارگیری شیوه های رهبری و مدیریت در هر جامعه، تحت تاثیر ارزشهای حاکم بر بافت فرهنگی آن جامعه قرار دارد. از این رو به کار گرفتن نظریه هایی که نظریه پردازان مدیریت رایج درباره ضرورت و اهمیت شایسته سالاری و راهکارهای استقرار آن در سازمان ارائه کرده اند، برای جوامع اسلامی قطعا فاقد اثربخشی و کارایی خواهد بود. به همین دلیل، این نوشتار به تبیین«مراحل استقرار نظام شایسته سالاری بر اساس منابع اسلامی» پرداخته است. شایسته سالاری از حیث مبانی بینشی در متن معتقدات اسلامی یعنی توحید و عدالت خداوند متعال، نبوت و امامت نهفته است و از حیث مبانی ارزشی، رعایت شایسته سالاری در سازمان موجب تحقق اصول عمده مدیریت اسلامی یعنی امانت بودن مدیریت، هدایت انسانها به سوی تکامل معنوی، عدالت اجتماعی و خدمت رسانی می گردد. از آنجا که این تحقیق ماهیتی نظری دارد، نگارنده با روش «توصیفی تحلیلی»، که همان روش تفسیر متون و استباط و اجتهاد است، این موضوع را بر اساس آیات و روایات بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: شایسته در دین اسلام، شایسته سالاری در اسلام، مبانی فلسفی شایسته سالاری، مبانی مکتبی شایسته سالاری، نظام
|
  • Amir Hasirchi, Mohammadreza Soltani, Borzoo Farahi Boozjani * Pages 7-39

    This article sets out to present the competency model of government's managers proportional to the expectancies of the Great Leader based on the data-based theory method in the studies of the organization and from within the statements of the great leadership of Islamic Republic of Iran. In this research, the text of statements, letters, ordinances, commands and interviews of Imam Khamenei from the year 1368 to 1390 has been studied and 988 codes, 115 concepts and 21 has been obtained through three types of coding of open, pivotal, and selective common in the method of data-based. In the result-of-study section main and peripheral questions have been answered and the obtained model has been compared to the common conceptual model of the literature of the research. The result of this study indicated that the competency of managers of Islamic Republic of Iran, in addition to the commonalities of the existing models, differs inherently from the mentioned models.

    Keywords: Competency in Management, Managers in Islamic Republic of Iran, Data-based Theory, Islamic Management
  • Mohammadali Ameri * Pages 39-75

    In this article attempts have been made to examine the relationship between manager's features and emergence of leadership style among the managers of the organization based on the features of competent managers in four dimension of management, character, behavior and evaluation and insight and the determination of the style of leadership. This research is of applied type and its method is correlational. Population of this study includes commanders, bosses and managers of Police Command of Tehran with 100 people and considering the limitation of statistical population, sampling was not conducted and all-counting was done. The instrument of data collection of the research was a researcher-made questionnaire consisting of 387 questions about the features of competent managers. Reliability of the questionnaire was measured (using Cronbach's alpha) as 0.8963 and for the analysis of data descriptive and inferential statistics have been applied (single sample and analysis test and freedman's variance) using the SPSS software. The result of the research shows that the features of competent managers is influential in the selection of effective and evolutionary leadership style in organizations and there is a significant relationship between these variables.

    Keywords: Meritocracy in management, Leadership, Leadership Style, evolutionary leadership, Features of competent Managers
  • Mohammadreza Rahimi * Pages 75-108

    In a society that has been constructed based on Islamic culture, strategies can lead to actualization of meritocracy conditioning that they are based on Islamic strategies. This writing attempts to determine and present Islamic culture on meritocracy strategies through the study of Koran and by using descriptive analytical method. Based on this study, the most important factor for realization and institutionalization of meritocracy is the examination and criticism of beliefs and wrong values related to meritocracy and then replacement of Islamic culture with them. The scientific findings of this research is that for the formation and establishment of meritocracy, Islamic government should deem the realization and establishment of Islamic values and beliefs as the basic policy and its actualization at the organizational strategy should plan suitable, thorough and delicate human resources and at the management strategy level, Islamic values related to work, responsibility right and how of the use of recourses should be considered a pattern.

    Keywords: Strategy in Management, Management of Policy Strategy, Strategy of Organizational level, Strategy of Management Level, Islamic Management
  • Hamid Shahbandzadeh * Pages 109-126

    In this research, in addition to the clarification of the concept of meritocracy and the process of meritocracy, attempts have been made to identify key elements of meritocracy and to determine the reciprocal relations and their interactions through the examination of the literature of the subject and experts' comments and the combination of the ideas of experts of Busherhr's police. Then, by using structural interpretive modeling, the relations between these key identification elements is presented and based on the obtained relations, a general structural model of the key elements of the identity of meritocracy is put forward. This structure can provide an organized and purposeful method for selection of people in accordance with the purposes and strategies of organization and identifies suitable elements and presents a proper standard for facilitating the process of decision-making

    Keywords: Structural Interpretive Model in Management, Meritocracy in management, Iranian Police, Police of Bushehr Province, Meritocracy
  • Roohollah Karimi Khoygani * Pages 127-152

    The most important element of the endurance of any Government and reign is the wisdom and competency of employees, officials and employers of that government. In this paper, attempts have been made to point out some instances of meritocracy through the history in addition to the clarification of the concept of meritocracy and determination of the necessity and importance of commanders and managers' endeavor in meritocracy. Also, by explaining the models of meritocracy for commanders and managers, their role in the disciplinary process of meritocracy has been examined. Regardless of competency thinking and competent wanting which are of cultural features of every community or organization, we should point out that commanders and managers can play their role concerning competent finding with an accurate and suitable informative system, advertisement and planning job opportunities and regarding competency selecting by determining the criteria of meritocracy, adjusting job and the employed concerning competency appointing with determining ethical concept of wok and conscience and organizing and regarding competency raising by education, discipline, guidance and adoption of cooperative leadership style and regarding competent preserving by management without bias, improving motivation and morale and supervision and control of their role in establishing meritocracy.

    Keywords: Meritocracy in management, Meritocracy, Management, Competency Model for Management, Efficiency of Commanders, Meritocracy Criteria
  • Aliakbar Izadifard * Pages 153-174

    The basic inquiry of this paper is what accountability of executors means and what is the main element of accountability of government executors? The summary of the research indicates that governmental executors' responsibility means accountability in which subservience, obedience and acceptance of other's requests related to the duties assigned to them is presented and the main element of accountability which is the very responsibility means giving authenticity which means "you are right and I have duty". Responsibility in this meaning can be deemed as governmental accountability which is considered as professional and organizational responsibility of executors and observes the responsibility of individuals as legal persons. Imam Ali (PBUH) in Nahjolbalaghe has referred to this type of responsibility in several cases. In this article, the principle of accountability of executors and its concept and cases in the view of imam Ali (PBUH) has been discussed.

    Keywords: Principle of Responsibility, Ethical Responsibility, Accountability in Management, Professional Ethics in Management, Mutual Relations in Management, Islamic Management
  • Ali Yavar Fasihi * Pages 175-196

    The extent of success in applying leadership styles and management in every community is influenced by the values dominant on the cultural context of that community. In this regard theories that theoreticians of management has put forward concerning the importance and necessities of meritocracy and the technique for its establishment in every organization is definitely of no value for Islamic communities. For that reason, this writing determines "the stages of the establishment of meritocracy based on Islamic resources". Meritocracy with regard to the insight principles in Islamic texts means and justice of God and prophethood and latent Imamate and with regard to value principle, respecting meritocracy in organizations prompts actualization of main principles of Islamic management, that is, safekeeping status of management, guiding human beings towards spiritual evolution, social justice, and giving service. This research has theoretical nature and the researcher used a descriptive and analytical approach, which is the very interpretive method of texts and deducing facts from Koran, has examined this subject based on koranic verses and hadiths.

    Keywords: Competent in the Religion of Islam, Meritocracy in Islam, Philosophical Principles in Meritocracy, Religious Principles of Meritocracy