فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 70، امرداد 1394)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 70، امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فرحناز فرنیا، عباس عباس زاده، فریبا برهانی صفحات 348-357
    پیش زمینه و هدف
    ارتباط پرستار بیمار شالوده اصلی و پدیده مهم پرستاری می باشد. بااین وجود اطلاعات اندکی در این زمینه در اتاق عمل موجود است. این مطالعه مفهوم «ارتباط پرستار بیمار در اتاق عمل» را مورد کاوش قرار داده است.
    مواد و روش ها
    با رویکرد تحلیل محتوای کیفی 21 مصاحبه عمیق با 8 پرستار، 7 بیمار و 2 همراه بیمار انجام شد. بعلاوه 14 گزارش در عرصه با مشاهده نوشته شد. تجزیه وتحلیل داده های رونویسی شده با تحلیل محتوای قراردادی تحلیل شد.
    یافته ها
    مضمون اصلی «حضور مراقبتی اطمینان محور» با سه مضمون فرعی شرح دهنده پدیده ارتباط پرستار بیمار در اتاق عمل و ابعاد آن استخراج شد. مضامین فرعی عبارت بودند از: حضور پرستار محور، حضور بیمار محور و مراقبت مبتنی بر معنویت. معنای این مضامین در شش طبقه به طور مبسوط شرح داده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بصیرت جدیدی راجع به طبیعت ارتباط پرستار بیمار در اتاق عمل به دست می دهد. این پدیده، پیچیده و دارای ابعاد گوناگون بوده و مراقبت مبتنی بر معنویت نقش محوری و مکمل در آن دارد. نتایج به دست آمده در بالین، آموزش، توسعه نظریه و تحقیقات بیشتر در این زمینه کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: ارتباط پرستار بیمار، تجربیات، اتاق عمل، مفهوم، تحلیل محتوای کیفی _
  • حمیده محدثی، طاهره بهروزلک، مرضیه ساعی قره ناز *، زهرا صاحب الزمانی، مهری غلامی صفحات 358-366
    پیش زمینه و هدف

    مراقبت های مامایی ارائه شده به میزان قابل توجهی از عوارض اتاق درد و زایمان می کاهند و کیفیت بالای مراقبت در اتاق درد و زایمان می تواند میزان نیاز به تسکین دارویی و تحریک در اتاق درد را کاهش دهد. دستیابی به کیفیت مطلوب مراقبت و جلب رضایت مراقبت شوندگان مسئله مهمی است که همواره موردتوجه قرار می گیرد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان رضایت مندی مادران بستری در بخش زایمان از نحوه ارائه خدمات بهداشتی درمانی در مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی -مقطعی بر روی 165 نفر از خانم های زایمان کرده بستری در بخش زایمان مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه در سال 1390 اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای 2 قسمتی که قسمت اول آن مشخصات دموگرافیک و قسمت دوم شامل سوالات رضایتمندی در پنج بخش شامل تعیین رضایتمندی از پزشکان، ماماها، محیط و خدمات بخش، انتقال به بخش و افراد بخش مامایی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-16 و آزمون های آماری توصیفی و کای دو تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد موردمطالعه 53/6±12/24 سال بود و اکثریت واحدهای پژوهش 1/52درصد تحصیلات زیر دیپلم،5/51درصد اورژانسی بستری شده و 3/50درصد اولین زایمان را داشتند. رضایت مددجویان از پزشکان و دانشجویان پزشکی (7/69درصد)، ماماها (77درصد)، محیط و خدمات (5/54درصد)، در انتقال به بخش (2/78درصد) خوب و در بخش بعد از زایمان (8/95درصد) متوسط بود. در بررسی ارتباط برخی از اطلاعات فردی-اجتماعی با میزان رضایت، آزمون آماری کای دو ارتباط معنی دار بین میزان رضایت از گروه محیط و خدمات با مدت بستری، تعداد زایمان و تحصیلات نشان داد (05/0p-value≤).

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه میزان رضایت مادران از ارائه خدمات توسط پزشکان، ماما، خدمات و انتقال مددجو به بخش در حد خوب بوده است ولی در بخش بعد از زایمان میزان رضایتمندی متوسط بوده است که نیاز به بررسی بیشتر و مداخله دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، زایمان، مراقبت، عملکرد کارکنان
  • مهدی جعفری عوری، طاهره نجفی قزلجه، محمد مهرتک، خدیجه نصیری، سارا آریاپور صفحات 367-376
    پیش زمینه و هدف
    عدم تعادل مهم ترین علت سقوط سالمندان هست. سقوط دارای عوارض جسمی، روحی، اقتصادی هست. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر برنامه چندبعدی پیشگیری از سقوط بر تعادل ایستا و پویای سالمندان تهران انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد بر روی 60 سالمند ساکن آسایشگاه سالمندی و دارای معیارهای ورود به مطالعه انجام شد. مداخله چندبعدی بر آموزش به سالمند و مراقبین، ورزش (ورزش کششی، تعادلی، قدرتی) و اصلاح محیطی متمرکز بود. پس از اخذ رضایت آگاهانه، قبل و پس از 6 ماه از شروع مداخله داده ها با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک، آزمون برخاستن و حرکت کردن زمان دار (TUG) و آزمون ارزیابی قابلیت حرکتی (POAM) جمع آوری شد. از آمار توصیفی برای طبقه بندی داده ها و از آمار استنباطی من ویتنی، کروسکال والیس پس از تایید نرمال نبودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف – اسمیرنوف جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز آزمون ارزیابی قابلیت حرکتی سالمندان در 6 ماه بعد از مداخله به ترتیب 68/3±21/17 و 88/1± 54/24 بود. همچنین میانگین زمان ثبت شده برای سالمندان در آزمون برخاستن و حرکت کردن زمان دار قبل و شش ماه بعد از مداخله به ترتیب 99/6±55/21 و 54/3± 11/15 بود. نتایج مطالعه نشان داد واحدهای پژوهش قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری در آزمون ارزیابی قابلیت حرکتی (001/0Pvalue <) و آزمون برخاستن و حرکت کردن زمان دار (001/0 Pvalue<) داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    بعد از انجام مداخله وضعیت تعادل سالمندان ارتقاء یافت به این معنی که اجرای برنامه چندبعدی پیشگیری از سقوط موجب بهبود تعادل ایستا و پویای سالمندان گردید. مراقبین بهداشتی، به ویژه پرستاران می توانند با استفاده از این برنامه پیشگیری، در بهبود تعادل و به دنبال آن در کاهش سقوط سالمندان ساکن سرای سالمندی کمک نمایند.
    کلیدواژگان: سالمندان، تعادل، سقوط، سرای سالمندان
  • زهرا کریم، معصومه ایمانی پور*، ناصر بحرانی صفحات 377-385
    پیش زمینه و هدف

    انتقال خبر بد یکی از چالش های موجود در بخش های مراقبت ویژه و اورژانس است. پرستاران به عنوان کسانی که وظیفه مراقبت مداوم از بیمار را به عهده دارند نقشی مهمی در فرایند انتقال خبر بد دارند، درحالی که کمتر به بررسی ابعاد مشارکت آن ها در این زمینه پرداخته شده است. این مطالعه به منظور بررسی نوع اخبار بد شایع در بخش های ویژه و اورژانس و تعیین میزان مشارکت پرستاران در فرایند انتقال خبر بد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی،182 نفر از پرستاران بخش های ویژه و اورژانس بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری طبقه ای و سهمیه ای موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که شایع ترین اخبار بدی که پرستاران با آن مواجهه داشتند و نوع فعالیت هایی که در زمینه انتقال خبر بد انجام می دادند را به طریق خودگزارش دهی مورد بررسی قرار می داد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، اخبار مربوط به مرگ بیمار بیشترین اخباری هستند که پرستاران در بخش های CCU (5/89درصد)، ICU (3/77درصد) و اورژانس (8/81درصد) با آن مواجهه دارند. مهم ترین فعالیت های مرتبط با انتقال خبر بد که پرستاران اغلب در آن مشارکت داشتند عبارت بودند از حمایت عاطفی از بیمار و خانواده وی (95/0±79/2)، توضیح صحبت های پزشک با بیان ساده تر (96/0±68/2)، کمک به بیمار و خانواده برای سازش با خبر بد (89/0±63/2)، آماده کردن بیمار یا خانواده برای شنیدن خبر بد (04/1±6/2). همچنین مشخص شد 1/34درصد پرستاران، اغلب خبر بد را مستقلا به بیمار یا بستگان وی منتقل می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد گستره اخبار بد در بخش های ویژه و اورژانس متنوع بوده و پرستاران اغلب در فعالیت های مرتبط با فرایند انتقال خبر بد مشارکت دارند، لذا آموزش آن ها درباره چگونگی انتقال خبر بد و تدارک سازوکارهای حمایتی از ایشان در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خبر بد، بخش مراقبت ویژه، اورژانس، پرستار
  • عبدالله خرمی مارکانی، سعید ساحلی، شهریار سخایی، حمیدرضا خلخالی صفحات 386-394
    پیش زمینه و هدف
    اعضای خانواده یکی از اجزای اساسی سیستم مراقبتی بیماران مبتلا به بیماری مزمن ازجمله نارسایی مزمن کلیوی می باشند. آموزش مراقبین و اعضای خانواده می تواند کیفیت زندگی بیمار را افزایش داده و از بستری مجدد بیماران پیشگیری نماید. با توجه به دانش و آگاهی کم مراقبین بیماران همودیالیزی در خصوص مراقبت از بیمار در منزل و اینکه مطالعات اندکی درباره خانواده و مراقبین بیمار انجام شده است، این مطالعه باهدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی خانواده محور بر دانش مراقبت در منزل مراقبین بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت همودیالیز در بیمارستان های امام خمینی و طالقانی شهر ارومیه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی می باشد. تعداد 120 نفر از مراقبین بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت همودیالیز با روش نمونه گیری تصادفی ساده از دو بیمارستان امام خمینی و طالقانی ارومیه انتخاب شدند و در 4 گروه مداخله به روش آموزش کلاسی، آموزش کتابچه ای، توام کلاسی و کتابچه ای و گروه کنترل طبقه بندی شدند. ابتدا میزان دانش مراقبین با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته اندازه گیری شد، سپس برنامه آموزشی مراقبت از بیمار همودیالیزی در منزل به مراقبین آموزش داده شد و پس از دو ماه مجددا دانش مراقبین با استفاده از همان پرسشنامه ارزیابی شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی از طریق نرم افزار SPSS v16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که میانگین نمرات نمونه های مطالعه در هر 4 بعد در هر چهار گروه قبل از مداخله تفاوت معنی داری ندارد. تفاضل میانگین نمرات نمونه های موردمطالعه نشان داد که دانش مراقبین گروه های مداخله در هر چهار بعد بعد از اجرای مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش بیشتری یافته است و این افزایش در همه ابعاد بعد از انجام مداخله ازنظر آماری معنی دار بود (05/0P<). همچنین تفاضل میانگین نمرات دانش کلی نمونه های موردمطالعه نشان داد که میانگین نمرات دانش کلی در بین همه گروه ها بعد از انجام مداخله افزایش یافته است که این افزایش کلی ازنظر آماری معنی دار بود (000/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    با عنایت به نتایج پژوهش حاضر می توان این گونه نتیجه گیری کرد که آموزش مراقبت خانواده محور در ارتقاء دانش مراقبین بیماران همودیالیزی موثر واقع می گردد و مراقبت خانواده محور می تواند زمینه را جهت بهبود جسمی و روحی بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی فراهم کرده و راهگشای افزایش کیفیت زندگی بیماران باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مراقبت خانواده محور، دانش، مراقب، نارسایی کلیوی، همودیالیز
  • مینو متقی، منصوره افسر، نسرین توکلی صفحات 395-403
    پیش زمینه و هدف
    سبک زندگی هر فرد بر سلامت او تاثیر دارد و فعالیت های ارتقاء دهنده سلامت و شیوه زندگی بهداشتی، استراتژی های اصلی تسهیل و حفاظت از سلامتی هستند. خانواده یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر روی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت نوجوانان است. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت با ویژگی های خانوادگی در دانش آموزان دبیرستانی ناحیه دو اصفهان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است و جامعه پژوهش شامل 500 نفر از دانش آموزان دبیرستانی ناحیه دو شهر اصفهان، بودند که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت HPLPII)) هست که توسط نمونه ها تکمیل شده و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارSPSS 11 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد میانگین نمره کلی رفتارهای ارتقادهنده سلامت در دانش آموزان موردبررسی 21 ± 2/71 بود. بالاترین نمره دریافتی در نمونه های موردمطالعه در بعد رشد معنوی (1/6 ± 7/19) و کمترین نمره دریافتی در بعد فعالیت جسمی (7/4 ± 1/6) ملاحظه گردید. در حیطه های مسئولیت پذیری در قبال سلامت، مدیریت استرس و نمره کلی رفتارهای ارتقادهنده سلامت کمتر از حد متوسط و در حیطه روابط بین فردی بالاتر از حد متوسط و در حیطه تغذیه در حد متوسط هستند. همچنین یافته ها نشان داد بین متغیرهای تعداد برادر، سن پدر، سن مادر، تحصیلات مادر، میزان درآمد خانواده، رابطه با مادر، رابطه با پدر، رابطه والدین با یکدیگر، میزان رضایت از زندگی و بین رفتار والدین با دانش آموزان موردبررسی با رفتارهای ارتقادهنده سلامت در بعضی حیطه ها رابطه معنادار آماری وجود دارد (05/0>p).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نقش حیاتی خانواده در سلامت نوجوانان و همچنین با در نظر گرفتن دوره نوجوانی به عنوان زیرساختی برای زندگی آینده و سلامت جامعه، ارائه خدمات بهداشتی مناسب و خدمات آموزشی - مشاوره ای به نوجوانان و خانواده های آن ها باید در راستای خدمات بهداشتی مدارس بیشتر موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، خانواده، دانش آموزان
  • سالار فریدپور، جعغر صادق فیضی، سیامک عقلمند صفحات 404-416
    پیش زمینه و هدف
    افزایش انتظارات مشتریان در همه عرصه ها نحوه ارائه خدمات را تحت تاثیر قرار داده است. سازمان ها ازجمله مراکز درمانی برای ادامه حیات خود، نیازمند جلب رضایت مشتریان خود هستند و برای رسیدن به این مهم به ارتقای اثربخش نحوه ارائه خدمات می اندیشند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد خدمات درمانی ارائه شده در سه بیمارستان دانشگاهی، تامین اجتماعی و خصوصی شهرستان ارومیه است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی، همبستگی، میدانی و مقطعی است. داده های پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه دارای روایی و پایایی بین 372 نفر از مراجعه کنندگان به بخش های بستری بیمارستان های هدف جمع آوری گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در نرم افزار SPSS از آزمون های لوین، دوربین واتسون، آنووا و رگرسیون گام به گام استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها حاکی از این بود که همه عوامل خدمات بر رضایت مندی بیماران از بیمارستان های ارومیه تاثیرگذارند. ترتیب تاثیرگذاری مستقیم این عوامل عبارت اند از: 1- ویژگی همدلی، 2- ویژگی تضمین، 3- ویژگی فیزیکی، 4- ویژگی پاسخ گویی و 5- ویژگی اطمینان. هم چنین ترتیب رضایت بیماران از بیمارستان های هدف به این صورت است: 1- بیمارستان تامین اجتماعی، 2- بیمارستان خصوصی، 3- بیمارستان دانشگاهی.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اثرگذاری همه ابعاد خدمات بر رضایت بیماران، عوامل خدمات برای کسب رضایت بیماران در اولویت گذاری فعالیت های بیمارستان ها به ترتیب به دست آمده موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابعاد خدمات درمانی، رضایت بیماران، بخش های بستری، بیمارستان
  • سیدجمال میرقاسمی، محمد حسنی، مریم سامری صفحات 417-424
    پیش زمینه و هدف
    یکی از معضلات دوره معاصر که جوامع بسیاری بدان مبتلا بوده است، مسئله بیگانگی و شکل های گوناگون آن است. بیگانگی تحصیلی، به عنوان یکی از شکل های بیگانگی، اصطلاحی است که برای توضیح جدایی دانشجویان از فرایند یادگیری استفاده می شود. ازاین رو تحقیق حاضر با هدف بررسی بیگانگی تحصیلی دانشجویان با استفاده از پایش وضعیت سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی و سرمایه اجتماعی دانشجویان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش تعداد 616 نفر از دانشجویان ورودی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال تحصیلی 93-92 بودند که 237 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، چهار پرسشنامه سرمایه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و بیگانگی تحصیلی بودند که روایی و پایایی آن ها بررسی و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS18.0 و با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که میزان بیگانگی تحصیلی دانشجویان جدیدالورود دانشگاه علوم پزشکی ارومیه تقریبا در حد متوسط می باشد و بنابراین هنوز در وضعیت بحرانی قرار نگرفته است. بااین وجود بین بیگانگی تحصیلی دانشجویان رشته های پزشکی و رشته های وابسته به پزشکی تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین بین متغیرهای سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی دانشجویان با بیگانگی تحصیلی آنان رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد اما بین سرمایه اقتصادی دانشجویان و بیگانگی تحصیلی آنان رابطه معنی داری وجود ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    بیگانگی تحصیلی در بین دانشجویان واقعیتی انکار ناپذیر است که شناسایی و توجه بر میزان بیگانگی تحصیلی و عوامل تاثیرگذار بر آن می تواند راهگشای برنامه ریزان تحصیلات عالیه در کشور باشد.
    کلیدواژگان: بیگانگی تحصیلی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، دانشجویان
  • نیره اشرف رضایی، یوسف محمدپور، حسین جعفری زاده، افشین حضرتی مرنگلو صفحات 425-433
    پیش زمینه و هدف
    ازآنجاکه که سازمان جهانی بهداشت سلامت را به عنوان رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه صرفا عدم بیماری و ناتوانی تعریف کرده، اهمیت مفهوم کیفیت زندگی در خدمات و تحقیقات مراقبت های بهداشتی به تدریج افزایش یافته است. انتخاب روش پیشگیری از سوی خانواده و بالاخص زنان و استفاده از آن تا حد زیادی به رضایت ایشان از یک روش خاص و تاثیر ناشی از آن بر کیفیت زندگی آنان بستگی دارد. با توجه به تناقضات موجود درباره تاثیر رایج ترین روش جلوگیری از بارداری یعنی استفاده از قرص های خوراکی بر کیفیت زندگی زنان این مطالعه به منظور بررسی این موضوع انجام گرفته است
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر تحقیقی مقطعی است که در آن نمره کیفیت زندگی در گروه متقاضیان جدید مصرف LD (90 نفر) و کاربران LD به مدت یک سال (100 نفر) از بین مراجعان به تمام مراکز بهداشتی و درمانی شهر ارومیه که با روش خوشه اینمونه گیری شدند، محاسبه و با هم مقایسه شد. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه ای دوقسمتی شامل سوالات دموگرافیک و پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی (WHOQOL_BREF) بود. داده ها با استفاده از نسخه 13 نرم افزار SPSS و با محاسبه توزیع فراوانی مطلق و درصدی، میانگین و انحراف معیار و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه دو گروه از نظر سن، سن همسر و تعداد فرزندان همسان بودند. میانگین نمرات ابعاد مختلف کیفیت زندگی به جز بعد جسمی در دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند. نمرات بعد جسمی در گروه یک سال پس از مصرف، به طور معنی داری افزایش یافته بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و مطالعات مشابه، علت افزایش میانگین نمره بعد جسمی در این مطالعه، احتمالا اثر مستقیم و آشکار LD بر کاهش دیسمنوره، میزان و مدت خونریزی قاعدگی، علائم جسمی PMS و آکنه است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، قرص های خوراکی پیشگیری از حاملگی
  • سهیلا آهنگرزاده رضایی، یاسر مرادی صفحات 434-439
    پیش زمینه و هدف
    کاربردهای فراوان اینترنت سبب شده در سال های اخیر پدیده ای با عنوان اعتیاد به اینترنت ظهور یابد. اینترنت به خودی خود ابزار بی ضرری است، اما استفاده بیش ازحد و نادرست از آن خطر اعتیاد به اینترنت را به دنبال دارد. این پژوهش باهدف تعیین میزان اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1390-1391 انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی و مقطعی است. نمونه پژوهش 600 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بودند که از سالن کامپیوترهای موجود در دانشگاه جهت برقراری ارتباط با اینترنت استفاده می کردند. این افراد به مدت یک ماه با روش تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که در دو بخش تنظیم گردیده است. بخش اول اطلاعات جمعیت شناسی شامل سن، جنس، شغل، سطح تحصیلات و نیز سوالاتی در مورد ساعات استفاده از اینترنت در طول هفته، زمان استفاده و دلیل استفاده از اینترنت و بخش دوم «آزمون اعتیاد به اینترنت» یانگ بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS/19 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین استفاده از اینترنت بر اساس «آزمون اعتیاد به اینترنت» یانگ در کل دانشجویان موردمطالعه در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه 1267/20 بود که در حد معمولی و قابل قبول قرار داشت. میانگین اعتیاد به اینترنت در دانشجویان پسر 3382/25 و دانشجویان دختر 2668/18 بود میانگین استفاده از اینترنت بر اساس «آزمون اعتیاد به اینترنت» یانگ در دانشجویان پرستاری 5946/18 (معمولی)، مامایی 5833/29 (خفیف)، پزشکی 2906/17(معمولی)، دندانپزشکی 8056/14 (معمولی)، بهداشت 2246/20 (خفیف)، پیراپزشکی 1818/42 (خفیف) و فوریت های پزشکی 2174/28 (خفیف) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    ازآنجاکه وابستگی به اینترنت می تواند وضعیت تحصیلی دانشجویان را دچار تزلزل نماید؛ بنابراین، دانشگاه بایستی با ایجاد زمینه های مناسب جهت تامین نیازهای فرهنگی و پر کردن اوقات فراغت دانشجویان، تلاش نماید تا دانشجویان تنها در اموری همچون بررسی مقالات علمی و استفاده از سایت های خبری و فرهنگی به اینترنت مراجعه نمایند تا از هدر رفتن فرصت های مفید با گشت های بیهوده به منظور سرگرمی جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: اینترنت، اعتیاد به اینترنت، اعتیاد
  • علی عیسی زادگان، هوشنگ آقایان زاده، سیامک شیخی صفحات 440-450
    پیش زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، خوش بینی و رضایت از زندگی در بین افراد مبتلا به بیماری های گوارشی و قلبی عروقی بود.
    مواد و روش کار
    طرح این پژوهش از نوع مطالعات علی – مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران قلبی عروقی و گوارشی مراجعه کننده به بیمارستان شهید عارفیان شهرستان ارومیه در ماه های مرداد و شهریور سال 1393 تشکیل می دهند که از این جامعه نمونه ای به حجم 160 آزمودنی (80 نفر بیمار قلبی عروقی و 80 نفر بیمار مبتلا به اختلال گوارشی) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ)، آزمون بازنگری شده جهت گیری زندگی (LOT-R) و مقیاس رضایت از زندگی (SWLS) را تکمیل کردند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها در نرم افزار SPSS با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA)، آزمون مقایسه های زوجی LSD و آزمون t مستقل مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بین بیماران قلبی و گوارشی در راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و خوش بینی تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0)، ولی در متغیر رضایت از زندگی بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    انجام اقداماتی برای بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بیماران قلبی و افزایش میزان خوش بینی در هر دو گروه بیماران قلبی و گوارشی مخصوصا در بیماران قلبی برای بهبود رضایت زندگی این بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، خوش بینی، رضایت از زندگی، بیماری های قلبی عروقی و گوارشی
|
  • Farahnaz Farnia, Dr. Abbas Abbaszadeh, Dr. Fariba Borhani Pages 348-357
    Background and Aims
    The nurse–patient relationship is the cornerstone and the most important phenomenon of nursing. In spite of this, there is a dearth of research about this topic in operation room settings. This study investigated the nurse–patient relationship concept in operation room.
    Materials and Methods
    A qualitative content analysis approach was used and a purposive sample of eight nurses, seven patients and two relatives were interviewed in-depth. The observation was also conducted and 14 field notes were written. The verbatim transcripts analyzed using conventional content analysis.
    Results
    Theme of ‘reliance based caring presence’ with three subthemes emerged by which the phenomenon of nurse-patient relationship in operating room could be illustrated. These subthemes were: “nurse centered presence”, “patient centered presence”,” and spirituality-based care “. Six categories expanded and clarified the meaning of these subthemes.
    Conclusion
    The results of the study generated new insights into the nature of nurse–patient relationship in operation room.This Phenomenon is complex with various dimensions; also the spirituality-based care have central and integral role in this. The findings have implications for bedside, education, theory development and further research in this issue.
    Keywords: Nurse–patient relationship, Experiences, Operating room, Concept, Qualitative content analysis
  • Hamideh Mohaddesi, Dr Tahereh Behroozi, Marzieh Saeigharenaz, Zahra Sahebazzaman, Mehry Gholamy Pages 358-366
    Background and Aims

    Midwifery provided cares can significantly reduce complications, and high quality of care in the labor room are needed to satisfy health care takers. Therefore, this study aimed to determine the satisfaction of mothers hospitalized in the delivery ward from provided health services in Urmia Shahid Motahari hospital.

    Material and Methods

    This cross-sectional study implemented on 165 women hospitalized in Motahari delivery ward, who were randomly selected. The first part of the questionnaire is related to the demographic information, and the second section included 5 sections of the physician's satisfaction, midwives, environment services, transfer to ward services, and services that provided by Midwifery ward personnel. The data were analyzed by SPSS-16.

    Result

    The mean age of participants was 24.12±6.53years, most of the participants (52.1%) were under diploma, and 51.5% were emergency hospitalized patients, and 50.3% were nulliparous. Client's satisfaction of services provided by physicians was 69.7%, midwives 77%, environmental services 54.5%, and transfer to ward 78.2%. Survey of individual and social information in relationship with satisfaction chi-square tests showed a significant relationship between the degree of satisfaction from the hospital environment services with duration of hospitalization and education (p-value<0.005).

    Conclusion

    Client's satisfaction of services provided by physicians, midwives and transfer services was good, but in the postpartum period, the satisfaction level was medium that requires further investigation and intervention.

    Keywords: Patient Satisfaction, Performance of staff, staff relationship with patient
  • Mehdi Jafari Oori, Dr Tahereh Najafi Ghezlzah, Dr Mohammad Mehrtak, Khadijeh Nasiri, Sara Aryapoor Pages 367-376
    Background and Aims
    Imbalance is the main cause of the fall in elderly. Falling have physical, spiritual, economic complications. The study aimed to determine the effect of multi-dimensional falling prevention on static and dynamic balance in the elderly.
    Material and Methods
    This quasi-experimental study with pre/post design was conducted on 60 older people living in nursing home that met the study inclusion criteria. The multidimensional intervention focused on the education of the older adults and caregivers, exercise (stretch, balance, and power exercises), and environmental modification. Intervention was carried out after obtaining informed consents, and data were collected before the intervention, and 6 months later by using demographic information form, Timed Up and Go test (TUG), and Performance Oriented Mobility Assessment (POMA). Descriptive statistics were used for classification of data, and inferential statistics for analysis of data including Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis, and Kolomogorov-Smirnov tests to confirm normal distribution of the data. P<0.05 was considered significant.
    Results
    Mean mobility assessment (POMA) scores in older adults, before and 6 months later intervention were17.21±3.68 and 24.54±1.88, respectively. Also mean recorded time for the elderly in TUG test before and 6 months after intervention were 21.55±6.99 and15.11±3.54, respectively. Results revealed a significant difference between before and after intervention among participants in mobility assessment test (P<0.001) and Timed Up and Go (P<0.001).
    Conclusion
    After the intervention, the balance in the elderly increased. Implementation of multidimensional fall prevention program led to the improvement in static and dynamic balance in older people. Health care providers, especially nurses can use fall prevention program to improve balance and subsequently reduce falls in the elderly living in nursing homes.
    Keywords: Elderly, Balance, Fall, Nursing Home
  • Zahra Karim, Masoomeh Imanipour, Naser Bahrani Pages 377-385
    Background and Aim

    Breaking bad news is one of the challenges in intensive care units and emergency departments. Nurses as a person who has responsibility for continuous caring, has a significant role in the process of breaking bad news, but little has been done to explore this issue. The purpose of this study was to determine types of bad news common in intensive care units and emergency departments and to investigate nurses ‘participation in the process of breaking bad news.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, a sample of 182 nurses working at intensive care units and emergency departments of the hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences selected in a quota and stratified sampling method. The data collection tool was a self-reported questionnaire which query common bad news that nurses encounter, and the activities they involved in breaking bad news.

    Results

    According to the findings, news about death was the most common news in CCU (89/5%), ICU (77/3%), and emergency departments (81/8%). The most important activities that nurses had been involved were emotional support of patients and relatives (2/79±0/95), explaining the physician’s speech in a simple manner (2/68±0/96), helping patients or relatives adapt with bad news over time (2/63±0/89), preparing the patient or his/her relative for hearing bad news (2/6±1/04). The results showed 34.1% of nurses break bad news to a patient or his/her relative independently.

    Conclusion

    This study showed the scope of bad news in intensive care units and emergency departments is broad and diverse. Also, nurses are mostly involved in activities related to breaking bad news. Therefore, educating nurses about breaking bad news and providing regulations to support them about this issue seems to be necessary.

    Keywords: Bad News, Nurse, Intensive Care Unit, Emergency Department
  • Dr. Abdollah Khorami Markani, Saeed Saheli, Shahriar Sakhaei, Dr. Hamid Reza Khalkhali Pages 386-394
    Background and Aims
    Family members are one of the essential components of care for patients with chronic diseases such as chronic renal failure. Training caregivers and family members can increase patients quality of life and prevent readmission of them. this study aimed to determine the effectiveness of family centered care educational programs on home care knowledge of caregivers of patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis in urmia Imam Khomeini and Taleghani Hospitals.
    Materials and Methods
    This study is a quasi-experimental study. Total of 120 caregivers of patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis with simple random sampling in Taleghani and Imam Khomeini Hospital were chosen. And were classified to the four group including: class education, booklet education, booklet and class education and the control group. At first step caregivers knowledge was measured using a researcher made questionnaire, then home care program for caring hemodialysis patients was conducted for caregivers, and After two months caregivers knowledge was assessed using the same questionnaire. Collected data were analyzed using descriptive and analytical statistical procedures and by SPSS v16 software.
    Results
    The results of the study showed that the mean scores in all dimensions in each group before the intervention was not significantly different. mean scores differences between the samples Showed that experimental groups caregivers Knowledge mean scores in all dimensions after the intervention was greater than control group. And this increase in all dimensions after the intervention was statistically significant. General knowledge scores differences samples Showed that General knowledge mean scores among all groups increased after the intervention. This increase in General knowledge was statistically significant (P=0/000).
    Conclusion
    Considering the results of this study it can be concluded that family-centered care education is effective in promotion knowledge of hemodialysis patients caregivers. Family-centered care can improve the physical and psychological aspect of patients with renal failure and enhance the quality of life for patients.
    Keywords: Family centered care education, knowledge, caregiver, chronic renal failure, hemodialysis
  • Dr. Minoo Motaghi, Mansoureh Afsar, Nasrin Tavakoli Pages 395-403
    Background and Aims
    Life style of every person is effective on his/her health, and health promoting behaviors and hygienic lifestyles are the main strategies for facilitation and protection of health in adolescents. The family is one of the most important factors influencing the health promoting behaviors of adolescents. The present study aimed to determine the relationship between health promoting behaviors and family characteristics in high school students of Isfahan District 2.
    Materials and Methods
    The study is a descriptive-analytic one, and statistical population was consisted of 500 people from high school students Isfahan District 2 who were selected by multi stage random sampling. Data collection has been performed by standard questionnaire of health promoting behaviors (HPLPII) that were filled by sample and analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS-11 package.
    Results
    Findings of the study indicated that total score mean of health promoting behaviors in students was 71.2± 21. The highest score received in the studied samples is in the area of spiritual growth (19.7± 6.1), and the lowest score received in physical activity (6.1±4.7). Also, the scores of stress management and self-responsibility for health, total score of health-promoting behaviors are lower than average, and interpersonal relationships is higher than average (except in the nutrition area that is average). The findings also revealed a statistically significant relationship between the number of variables, including the number of brothers, paternal age, maternal age, father's education, mother's education, family income, relationship with mother, relationship with parents, parent's relationship with each other, and life satisfaction among parents with student behaviors(p<0/05).
    Conclusions
    Considering the vital role of the family in adolescent's behavior, and also considering adolescence period as infrastructure for future life and society health, provision of appropriate hygienic services and consultative-educational services to adolescents and their families should be considered in direction with hygienic services of schools.
    Keywords: health promoting behaviors, family, students
  • Salar Faridpour, Dr. Jafar Sadegh Feyzi, Dr. Siamak Aghlmand Pages 404-416
    Background and Aims
    Increasing customer expectations in all areas affects the delivery of services. To continue their services, organizations including health care centers need to satisfy their customer. To achieve this goal, they plan to improve the effectiveness of service delivery. This study tries to investigate the health care service elements effects on patient's satisfaction in the university hospital, social security and private hospitals in Urmia.
    Materials and Methods
    This study’s field was descriptive, correlational, and cross-sectional. To gather the data, we distributed a questionnaire with validity and reliability among 372 patients admitted to the mentioned hospitals. For analyzing the data, SPSS software was used to obtain Levine test, Durbin-Watson, ANOVA and stepwise regression.
    Results
    Findings of this study indicated that all factors influence the healthcare service to satisfy the Urmia hospitals’ patients. The sequence of direct impact of these factors is: 1. Empathy, 2. Assurance, 3. Tangibles, 4. Responsiveness and 5. Reliability. The sequence of patients’ satisfaction is: 1. social security hospital, 2. private hospital, 3. university hospital.
    Conclusion
    Due to the effectiveness of all aspects of service delivery on patient satisfaction, and in order to achieve the patient satisfaction, all activities should be considered with this sequence.
    Keywords: Aspects Of Healthcare Service, Patient Satisfaction, Confinement Wards, Hospital
  • Seid Jamal Mirghasemi, Dr. Mohammad Hassani, Dr. Maryam Sameri Pages 417-424
    Background and Aims
    One of the problems in contemporary period that many communities had been suffered is the alienation in different forms. Academic alienation as one form of alienation is a term that is used to describe separation of students from learning process. Therefore, the purpose of this research is to investigate student alienation through monitoring cultural capital, economical capital and social capital of students.
    Materials and Methods
    This is an analytical and descriptive study. The population was 616 recently entered students of Urmia University of Medical Sciences in Academic year 2013-2014. 237 samples were selected by stratified sampling method. The data were collected by four questionnaires named "cultural capital", "social capital" and "economical capital" and "academic alienation". Their validity and reliability were examined and confirmed. Independent Samples T-Test, One-Way ANOVA and Pearson Correlation was used for statistical analysis using SPSS18.8 software.
    Results
    Findings showed that the alienation of students is almost tolerable and isn’t in critical situation. However, there is significant difference between alienation of students of medical sciences and students of medical related fields. Also there is significant relationship between "cultural capital" and "social capital" and "academic alienation" of students, but there isn’t significant relationship between "economical capital" and "academic alienation" of students.
    Conclusion
    Academic alienation among students is an undeniable fact. Paying attention to alienation and factors affecting on it, can help planners of higher education in the country.
    Keywords: academic alienation, cultural capital, economical capital, social capital, students
  • Nayreh Ashrafrezaei, Yousef Mohammadpour, Hossein Jafarizadeh, Afshin Hazrati Maranglou Pages 425-433
    Background and Aims
    From 1948 in which the World Health Organization emphasized on health as a complete physical, mental and social one, and not merely the absence of disease and disability, the concept of quality of life has been changed, and subsequently health care researches have been gradually increased. The most common method is oral contraceptives, LD, So, due to controversies about different methods of contraception, this study tries to investigate the effect of the most common method, LD, on women's quality of life.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive-analytic one. The quality of life of two groups of women, i.e. new applicants of LD (190 students), and the old LD users (200 patients) referring to different health centers of Urmia University of Medical Sciences were collected and compared. The instrument used in this study was a two-part questionnaire containing demographic questions, and Quality of Life Questionnaire (WHOQOL_BREF). The data were analyzed by using SPSS program (ver.13) to obtain the absolute frequency and percentage, mean, standard deviation, chi-square tests, t-test, and analysis of variance.
    Results
    In this study, two groups were matched and made similar concerning their age, husband's age, and number of children. Except physical dimension, the quality of life scores between the two groups were not significantly different. In the group who had taken LD for more than a year, their physical scores had increased significantly.
    Conclusion
    According to the results of this study and other studies, the reason for average increase in the physical dimension, can be the result of the direct and obvious effect of LD on reducing dysmenorrhea, amount and duration of menstrual bleeding, the physical symptoms of PMS, acne, etc.
    Keywords: quality of life, oral contraceptives
  • Dr Soheila Ahangarzadeh Rezaei, Yaser Moradi Pages 434-439
    Background And Aims
    A variety of Internet applications caused creation of a phenomenon known as Internet addiction in recent years. The Internet itself is safe tool, its overusing and will increase the risk of addiction to it. This study was carried out with the aim of determination of amount of Internet addiction.
    Materials And Methods
    The study is descriptive and cross-sectional. The sample consisted of 600 students of Uremia University of Medical Sciences who were using the university public computer room for Internet relationships. were selected quota randomly. The data collection tool was a double-part questionnaire. The first section includes demographic information such as age, gender, study branch and level, as well as some questions about the period of Internet using during a week, time of use, and the use of the Internet and the second part was yang "Internet addiction test". Data analyzing was conducted software SPSS / 19.
    Results
    According to the "Yang Internet addiction test" the mean score of Internet using whole of study samples, was 20.1267 which was in the normal and acceptable level. The Average score of Internet addiction in male students and female students respectively was 25.3382 and 18.2668. The average score of the Internet addiction among the nursing students was 18.5946 (normal), Midwifery student was 29.5833 (mild), medical students was 17.2906 (normal), dentistry students was 14.8056 (normal), Health students was 20.2246 (mild), Paramedical students was 42.1818 (mild) and medical emergencies students was 28.2174 (mild).
    Conclusion
    Since internet dependence can overshadow the student's academic status, therefore the academicians should create appropriate context for meeting the students free-time and cultural needs, so that they refer to Internet only in issues such as article review, news and cultural sites, thereby it should be avoid from wasting useful opportunities by aimless searches in order to entertaining objectives.
    Keywords: Internet, Internet addiction, addiction
  • Dr. Ali Issazadegan, Hoshanghaghayanzade Aghayanzade, Dr. Simak Shiekhy Pages 440-450
    Background and Aims
    the aim of thisstudy was to comparison ofcognitive emotion regulation strategies, optimism and life satisfactionamongpeople withgastrointestinal andcardiovasculardisease.
    Materials and Methods
    The design of thisstudy wascausal-comparative, the statistical populationthis studyconstitute allpatients with cardiovascularand gastrointestinal disease admitted to ShahidArefian hospital of Urmia city in the months of august and September of 2014. That of this population, 160subjects (80 patients with cardiovascular disease, and80patients withgastrointestinaldisorders) were selected by availablesampling method. Andcompleted thecognitive emotion regulationquestionnaire (CERQ), life orientation test-revised (LOT-R) and satisfaction with life scale (SWLS). Afterdata collection, the data were tested in Spss softwarebymultivariateanalysis of variance (MANOVA), LSDtestand independent t-test.
    Results
    the analysis showed that, there was a significant difference betweencardiovascular and gastrointestinal patients in the cognitive emotion regulation strategies and optimism variable (0/01). But the variable of life satisfaction was not statistically significant between the two groups.
    Conclusion
    take measures toimprovecognitive emotion regulation strategiesin cardiac patients and increasingoptimismin bothgroups’ cardiovascular and gastrointestinal patients, especiallyincardiac patientsessentialfor improvelifesatisfaction in these patients.
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation Strategies, Optimism, Life satisfaction, Gastrointestinal, Cardiovascular Disease