فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 52، خرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/03
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم زارعلی، محمد حجتی، سعید تهموزی دیده بان، جوینده جوینده صفحات 1-12
    هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی بررسی اثر اسانس گیاهان خوشاریزه و چای کوهی بر تعدادی از باکتری های بیماری زا موادغذایی بود. این گیاهان از کوه های اطراف خرم آباد جمع آوری و اسانس آنها توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید. اجزای تشکیل دهنده اسانس ها توسط دستگاه GC-MS شناسایی و اثر ضد میکروبی آنها به دو روش انتشار دیسک و میکرو براث دیلوشن بر باکتری های شیگلا دیزانتری، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس بررسی گردید. در این پژوهش به ترتیب مقدار 39 و 58 ماده فرار در اسانس خوشاریزه و چای کوهی شناسایی گردید. آلفا فلاندرن (08/ 24%)، پی سیمن (32/ 16%)، کارواکرول (12/ 9%) و آلفا پینن (30/ 8%) ترکیبات عمده اسانس خوشاریزه و تیمول (23/ 14%)، ترانس کاریوفیلن (20/ 9%)، بتافلاندرن (97/ 8%)، اسپاتولنول (84/ 5%) و کاریوفیلن اکساید (72/ 5%) ترکیبات اصلی اسانس چای کوهی بودند. نتایج نشان داد که اسانس گیاهان خوشاریزه و چای کوهی اثر ضد باکتریایی بوده و بیشترین تاثیر را بر استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب با قطر منطقه بازدارندگی 8 /22 میلی متر و 5/ 34 میلی متر داشتند. آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس خوشاریزه نشان داد که باکتری اشرشیا کلی دارای کمترین غلظت بازدارندگی (6 / 4 میلی گرم در میلی لیتر) و کمترین غلظت باکتری کشی (75/ 18میلی گرم در میلی لیتر) بود. بررسی نتایج MIC و MBC اسانس چای کوهی نشان داد که در هر4 باکتری مورد بررسی، کمترین غلظت بازدارندگی برابر با 3/ 2میلی گرم در میلی لیتر بود. همچنین کمترین غلظت باکتری کشی این اسانس در غلظت 3 /2 میلی گرم در میلی لیتر بر روی باکتری_های اشرشیا کلی و شیگلا دیزانتری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: گیاه معطر، ترپن، بیماری زا، خوشاریزه، چای کوهی
  • ندا ملاخلیلی میبدی، محمد امین محمدی فر*، خدیجه عبدالملکی صفحات 13-24

    مطالعات پیشین حاکی از توانایی صمغ کتیری گونه آستراگالوس گوسیپیتوس بر پایدارسازیامولسیون روغن در آب است. امروزه پرتو دهی به منظور سالم سازی بسیاری از پلیمرها مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تحقیقات بیانگر تاثیر معنی دار پرتو دهی بر وزن ملکولی و ویژگی های عملکردی صمغ ها و از جمله صمغ کتیراست. هدف از این تحقیق، بررسی اثر پرتو دهی صمغ کتیرا، در دوز های 0، 5/ 1، 3، 5 کیلوگری بر اندیس پایداری امولسیون روغن در آب محتوی 5/ 0% وزنی- وزنی صمغ کتیرا و 10% وزنی- وزنی روغن آفتابگردان با تعیین اندیس خامه ای شدن است. به منظور پی بردن به ساز و کار پایدار سازی، ویژگی های رئولوژیک و پارامترهای توصیف کننده اندازه ذرات امولسیون نیز تعیین شد. برای تعیین ویژگی های رئولوژیک از دستگاه رئومتر و به منظور تعیین پارامترهای توصیف کننده اندازه ذرات از تکنیک تفرق نور لیزر استفاده شد.
    نتایج حاکی از آن است که ویژگی های رئولوژیک و پارامترهای توصیف کننده اندازه ذرات و در نتیجه پایداری امولسیون ها در اثر پرتو دهی صمغ کتیرا تغییر می کند. میزان این تغییرات به دوز پرتو دهی بستگی دارد. داده های حاصل از آزمون نشان می دهد پرتو دهی صمغ کتیرا در 5/ 1 کیلوگری با تاثیر بر پارامترهای مورد مطالعه پایدار ترین سامانه را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: امولسیون روغن در آب، صمغ کتیرا، پرتو دهی
  • بهرام فتحی آچاچلویی، کاظم علیرضالو، صدیف آزادمرد دمیرچی صفحات 25-34
    ماریتیغال با نام علمی Silybum marianum از خانواده کمپوزیته (Astraceae) گیاهی است یک ساله یا دوساله که در بسیاری از نقاط ایران رویش دارد و از مواد موثره میوه های رسیده این گیاه برای معالجه بیماری های کبدی (سیروز و مسمومیت های کبدی) و پیشگیری از سرطان کبد استفاده می شود. در این پژوهش، درصد روغن استخراج شده، پروفیل اسیدهای چرب و فیتواسترول های روغن سه اکوتیپ مختلف خروسلو، مغان (استان اردبیل) و قلعه بابک (استان آذربایجان شرقی) اندازه گیری شدند. مقدار روغن استخراج شده در این نمونه ها بین 5/ 29-28 درصد بود. بیشترین میزان اسید های چرب موجود به ترتیب مربوط به اسید لینولئیک (52-49%) و اسید اولئیک (29-25%) و کمترین میزان اسید چرب، مربوط به اسید چرب لینولنیک بود که تقریبا در تمامی اکوتیپ های مورد مطالعه مقدار ناچیزی را به خود اختصاص می داد. همچنین ترکیبات استرولی نمونه های روغن از قبیل بتا- سیتو استرول، کامپسترول، کلسترول، استیگماسترول، کلرواسترول و دلتا 7- استرول در تمام نمونه ها شناسایی و بوسیله گاز کروماتوگرافی اندازه گیری شد که بتا- سیتو استرول در بین اکوتیپ های مورد مطالعه بالاترین مقدار بود. نتایج نشان داد که بتا- سیتو استرول بیشترین مقدار را در بین استرول های اندازه گیری شده در روغن ماریتیغال اکوتیپ خروسلو (9/ 34 % از کل استرول) داشت. بنابراین، استفاده از این دانه روغنی که دارای ارزش تغذیه ای زیادی می باشد، امری سودمند و موثر در تولید روغن خوراکی داخل کشور به شمار می رود.
    کلیدواژگان: اکوتیپ های مختلف ماریتیغال، مقدار روغن، اسیدهای چرب، فیتواسترول ها
  • صدیقه رستمی اوزمچلویی، محمود قاسم نژاد، محمد رمضانی ملک رودی صفحات 35-45
    یکی از مهمترین عامل موثر بر کیفیت روغن زیتون، برداشت به موقع میوه هاست. در این پژوهش، اثر زمان برداشت میوه بر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی روغن چهار رقم زیتون زرد، روغنی، آربیکین و کراتینا در منطقه رودبار، استان گیلان مطالعه شد. به این منظور ویژگی هایی از جمله میزان کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، غلظت عصاره مورد نیاز برای بازدارندگی 50 درصد از رادیکال (DPPH (IC50 و کارایی ضد رادیکالی (AE) روغن زیتون اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تاخیر در برداشت میوه میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی روغن از جمله کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، فنول کل و فلاونوئید کل روغن را در هر چهار رقم مورد مطالعه کاهش داد، که در نتیجه فعالیت آنتی اکسیدانی کل و کارایی ضد رادیکالی روغن کاهش پیدا کرد، اما IC50 افزایش یافت. نتایج همچنین نشان داد که بین فعالیت آنتی اکسیدانی کل با کارایی ضد رادیکالی (919/ 0+)، کلروفیل کل (562/ 0+)، کاروتنوئید کل (511 /0+)، فنول کل (86/ 0+) و فلاونوئید کل (868/ 0+) همبستگی مثبت و معنی دار، اما با (IC50 (-0/87 همبستگی منفی معنی دار وجود داشت. در کل، بالاترین میزان ترکیبات آنتی کسیدانی روغن زمانی مشاهده شد که میوه های سه رقم زرد، روغنی و آربیکین در محدوده زمانی 15 تا 26 مهر ماه و در رقم کراتینا 26 مهر تا 10 آبان برداشت شدند. بعلاوه، تاخیر در برداشت باعث افزایش درصد روغن میوه زیتون گردید، اما ترکیبات آنتی اکسیدانی روغن و ارزش غذایی آن را کاهش داد.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، زمان برداشت، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • آزاده ظهوری، فریده طباطبایی یزدی، سیدعلی مرتضوی، فخری شهیدی صفحات 47-54
    امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی به جای ترکیبات سنتزی و به عنوان افزودنی های غذایی، رنگ و دارو بسیار مورد توجه است. چغندر قرمز دارای بتاسیانین است که برای رنگ کردن بستنی، مربا و کنسرو میوه جات استفاده می شود. امروزه تقاضای رو به رشدی برای توسعه روش های کارآمدتر و موثرتر برای استخراج ترکیبات فعال موجود در مواد گیاهی وجود دارد. هدف از این پژوهش استخراج عصاره از چغندر قرمز و مقایسه ویژگی های عصاره ها بر مبنای راندمان استحصال عصاره، میزان استحصال رنگدانه های بتاسیانین و بتازانتین، میزان قند کل و ماده جامد محلول عصاره ها بوده است. عصاره گیری به دو روش فراصوت و خیساندن با حلال های آب و اتانول و آب-اتانول به نسبت1:1 انجام شد. نتایج نشان داد عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آب- اتانول بیشترین (62%) و عصاره حاصل از روش خیساندن با حلال اتانول کمترین (8/ 4%) راندمان را داراست. در عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آبی بیشترین میزان بتاسیانین به دست آمد و کمترین میزان مربوط یه عصاره حاصل از حلال اتانول به روش خیساندن بود. در میزان بتازانتین استخراج شده، روش های فراصوت و خیساندن تفاوت معنی داری نداشته و تفاوت در نوع حلال می باشد، به طوری که حلال های آب و آب-اتانول به ترتیب با جذب های 389/ 1و 32/ 1 نسبت به حلال اتانول با میزان جذب 3/ 0 بتازانتین بیشتری استخراج نمودند. حلال آبی بیشترین میزان قند(48 /1 مولار) و حلال اتانولی کمترین میزان قند(146/ 1مولار) را استخراج کردند. همچنین در عصاره گیری به روش فراصوت میزان قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج شد(به ترتیب 58/ 1و 99/ 0مولار). استفاده از روش فراصوت با توجه به راندمان استحصال بیشتر در مدت زمان کمتر، روش مناسب تری است. با این روش رنگدانه و قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج می شود. حلال آبی در میان حلال های استفاده شده بتاسیانین، بتازانتین و قند بیشتری از چغندر قرمز استخراج نمود.
    کلیدواژگان: چغندر قرمز، بتاسیانین، بتازانتین، فراصوت، خیساندن
  • بهاره شعبانپور، صونا کلته، افسانه ندیمی، فاطمه گلعلی پور، مریم آذری به، مرضیه کی شمس، محیا نامدار صفحات 55-65
    هدف از این مطالعه بررسی اثر روش های مختلف آماده سازی اولیه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykis)(کامل، شکم خالی، فیله و فیله پروانه ای) بر کیفیت و مدت ماندگاری طی 4 ماه نگهداری در فریزر خانگی بود. به این منظور ماهیان قزل آلا پس از انتقال به آزمایشگاه و شستشو، به روش های ذکرشده آماده گردیدند و ارزیابی کیفی ماهیان در انتهای هر ماه از طریق اندازه گیری فاکتورهای شیمیایی (اسیدهای چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید، پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر، رطوبت تحت فشار،pH و میزان آهن هم) و حسی (طعم، بو، بافت، رنگ) انجام شد. با گذشت زمان نگهداری میزان آهن هم کاهش یافت، طوری که در انتهای دوره نگهداری تیمار کامل میزان آهم هم بیشتری نشان داد. همچنین میزان رطوبت تحت فشار، TBA و FFA در تیمارهای مختلف افزایش یافت و در ماه 4 نگهداری، مقادیر این متغیرها در تیمار کامل کمتر بود. نتایج آنالیز حسی بیانگر کاهش مطلوبیت تمامی تیمارها با افزایش زمان نگهداری بود اما این میزان کاهش در ماهی کامل کمتر بود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان عنوان نمود که نگهداری ماهی به شکل کامل نسبت به شکل های دیگر آن پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykis)، انجماد، ماندگاری، فیله، شکم خالی
  • مهدی کمالی، اسحق زکی پور رحیم آبادی، عباسعلی مطلبی صفحات 67-77
    در این بررسی تاثیر روش های مختلف کشتار بر کیفیت ماهی قزل آلای رنگین کمان طی نگهداری در یخچال برای تعیین بهترین روش جهت حفظ کیفیت ماهی در بازه ی زمانی 12 روزه مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل خفه شدن ماهی خارج از آب (شاهد)، ضربه به سر با چکش چوبی (تیمار 1)، قطع پایه آبششی و تخلیه شکمی(تیمار 2) و استفاده از آب و یخ و سپس ضربه به سر با چکش چوبی (تیمار 3) بودند. میزان پراکسیدها در تیمار شاهد، ضربه به سر، قطع پایه آبششی و استفاده از آب و یخ از 96 /0 به 03/ 11، از 92/ 0 به 60/ 10، از 86/ 0 به 20 /10 و از 88/ 0 به 40/ 10 میلی اکی والان پراکسید بر کیلوگرم چربی در طی دوره نگهداری در یخچال افزایش نشان داد. تغییرات معنی داری (05/ 0>P) در محتوای پراکسیدها، تیوباربیتوریک اسید و اسیدهای چرب آزاد در تیمارهای مختلف کشتار در دوره نگهداری نمونه ها در یخچال مشاهده گردید. تیمارهای مختلف کشتار تاثیر معنی داری بر بار باکتریایی نمونه ها داشت. پائین ترین بار باکتریایی مزوفیلیک و TVC در طول دوره بررسی مربوط به تیمار استفاده از آب و یخ و سپس تیمار قطع پایه آبششی بوده است. تمامی تیمارها در روز 9 نگهداری در محدوده فساد یعنی 7 log CFU/g قرار داشتند. با توجه به نتایج بدست آمده از این بررسی، تیمار قطع پایه آبششی بهترین تاثیر را بر کیفیت ماهی در طول مدت نگهداری داشت.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، روش های کشتار، کیفیت
  • گیلان عطاران فریمان، علی طاهری، نورا برزکار صفحات 79-89
    ترکیبات طبیعی و زیست فعال موجود در جانوران دریایی می تواند به عنوان یک منبع ترکیبات کاربردی برای سلامتی باشد. در این تحقیق کلاژن از دیواره بدن خیار دریایی گونه S.horrens جمع آوری شده از خلیج چابهار به روش محلول در اسید استخراج شد و ترکیبات اسید آمینه آن مورد بررسی قرار گرفت، همچنین ژلاتین حاصله از کلاژن دیواره بدن استخراج گردید و ویژگی های عملکردی آن بررسی شد. کلاژن خالص سازی شده با استفاده از آزمون الکتروفورز با پلی آکریلامید در حضور دودسیل سولفات شناسایی شد و نوع آن تعیین گردید. نتایج نشان داد که کلاژن استخراجی از دیواره بدن این گونه از خیار دریایی دارای یک زنجیره α1 با وزن مولکولی 125 کیلو دالتون و یک باند سنگین بتا با وزن مولکولی 250 کیلو دالتون بوده و کلاژن نوع І می باشد. کلاژن دارای محتوای بالایی از ایمینواسیدها بود و غالب ترین اسید آمینه در کلاژن دیواره بدن خیار دریایی گلایسین بود. ژلاتین نیز طبق روش آبکافت اسیدی استخراج شد. ژلاتین دارای نقطه ذوب oC30 و نقطه تشکیل ژل oC 5 بود. ویسکوزیته ژلاتین استحصالی cp 2/065 بود و از ویسکوزیته گونه های ماهی و پستانداران پایین تر بود.
    کلیدواژگان: خیاردریایی، ژلاتین، کلاژن، ویژگی های عملکردی
  • نعیمه کارآموز، علی محمدی ثانی*، حسن رشیدی صفحات 91-99

    استفاده از هیدروکلوئید روشی است که در پایدار سازی سوسپانسیون ها و معلق سازی ذرات جامد در نوشیدنی ها به کار می رود. در این پژوهش، تاثیر افزودن سه نوع هیدروکلوئید ژلان، کتیرا و پکتین با متوکسیل بالا در سه سطح 02/ 0، 05/ 0 و 08/ 0 درصد بصورت ترکیب دوتایی به دوغ و پایداری، ویژگی های رئولوژیکی، پتانسیل زتا و انرژی فعالسازی آن تحت تاثیر این ترکیبات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن تمام هیدروکلوئیدها، افزایش پایداری، جلوگیری از دو فاز شدن و رسوب در دوغ مشاهده گردید. تمامی تیمارها به طور معنی داری از دوفازه شدن نمونه های تولیدی جلوگیری نمودند. کمترین جداسازی فازی در محصول 02/ 0: 08/ 0 درصد پکتین: کتیرا و بهترین نمونه از نظر ارزیاب های حسی مربوط به فرمول، 02 /0: 08/ 0 درصد کتیرا: ژلان گزارش شد. مدل ریاضی مناسب برای پیش گویی رفتار جریانی دوغ پایدار شده با هیدروکلوئیدها قانون توان بود. پتانسیل زتا و انرژی فعالسازی در نمونه های دوغ به ترتیب از mV 10/9 تا 6/ 16- و kJ/mol 9/37 تا 18/34 متغیر بود.

    کلیدواژگان: دوغ، هیدروکلوئید، ویژگی رئولوژیکی، پتانسیل زتا، انرژی فعالسازی
  • لادن دهقان تنها، مهدی کریمی صفحات 101-110
    در ایران با توجه به پیشرفت زندگی ماشینی و تمایل افراد به غذاهای آماده و سریع، تولید صنعتی دونات به عنوان یکی از محصولات پرطرفدار صنایع پخت درخور توجه شده است. از این رو بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری آن با استفاده از افزودنی های غذایی حائز اهمیت می باشد. بنابراین هدف از انجام این تحقیق افزودن صمغ اسفرزه (در سطوح 0، 25/ 0 و 50 /0 درصد) و آنزیم آلفا آمیلاز قارچی (در سطوح 0، 01/ 0 و 02/ 0 درصد) به فرمولاسیون دونات و بررسی تاثیر این دو بر میزان رطوبت، حجم مخصوص، بافت در دو بازه زمانی 2و 72 ساعت پس از پخت، مولفه های رنگی پوسته (L*،a* وb*) و پذیرش کلی در آزمون حسی بود. در این تحقیق به منظور اندازه گیری میزان مولفه های رنگی پوسته، نرم افزار Image J مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج مشخص گردید با افزایش میزان صمغ اسفرزه و آنزیم آلفا آمیلاز قارچی در فرمولاسیون اولیه دونات، میزان رطوبت و مولفه L* پوسته افزایش یافت این در حالی بود که افزایش صمغ و آنزیم به ترتیب سبب کاهش و افزایش میزان مولفه a* پوسته شدند. همچنین نتایج نشان داد افزودن صمغ اسفرزه تا سطح 25/ 0 درصد و آنزیم آلفا آمیلاز قارچی تا سطح 02/ 0 درصد سبب افزایش نرمی بافت، حجم مخصوص و امتیاز پذیرش کلی نمونه های تولیدی گردیدند.
    کلیدواژگان: دونات، صمغ اسفرزه، آنزیم آلفا آمیلاز قارچی، بافت، رنگ پوسته
  • نفیسه زاوه زاد، غلامحسین حقایق، علی محمدی ثانی، حسین نیک پویان صفحات 111-118
    ارتقاء کیفیت و ماندگاری نان به عنوان اصلی ترین غذای جامعه از اهمیت خاصی بر سلامت و اقتصاد ملی برخوردار است. از این رو هدف از این پژوهش بررسی تاثیر رومال های آب، آب خربزه، روغن، شیر گاو و شیر سویا بر میزان رطوبت، حجم مخصوص، بافت، رنگ پوسته و پذیرش کلی نان باگت بود. به منظور اندازه گیری رنگ پوسته، نرم افزار Image J استفاده شد. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که نمونه های دارای رومال آب خربزه، شیر گاو و شیر سویا از بیشترین میزان رطوبت برخوردار بودند. این در حالی است که نمونه های حاوی رومال آب و آب خربزه بیشترین حجم مخصوص را داشتند. همچنین نتایج به وضوح نشان داد که به ترتیب در بازه زمانی 2 و 72 ساعت پس از پخت، نمونه های تحت تیمار آب و آب خربزه دارای کمترین میزان سفتی بودند که این امر نشان دهنده حفظ بهتر رطوبت و به تاخیر انداختن فرآیند بیاتی در طی مدت زمان 3 روز توسط رومال آب خربزه می باشد. علاوه بر این براساس نتایج بیشترین میزان مولفه L* وa* و بالاترین امتیاز پذیرش کلی در دو نمونه دارای رومال آب خربزه و شیر گاو مشاهده شد. به طور کل می توان گفت که استفاده از رومال ها یکی از تکنیک هایی ساده ای است که ضمن کم هزینه بودن، نقش بسزایی در حفظ و حتی بهبود کمیت و کفیت نان دارد. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، آب خربزه با عملکرد منحصربفرد خود به عنوان یک رومال جدید و کاملا طبیعی برای صنعت محصولات نانوایی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: آب خربزه، پردازش تصویر، رومال، ماندگاری، نان باگت
  • محمد مهدی سیدآبادی، مهدی کاشان نژاد، علیرضا صادقی ماهونک، یحیی مقصودلو صفحات 121-129
    شفاف سازی آبمیوه ها یک عملیات مهم در صنعت فرآوری میوه جات می باشد. نارنج یکی از محصولات باغی غنی از ویتامین C در شمال ایران می باشد. با توجه به اینکه کدورت این میوه پس از آبگیری کیفیت، ماندگاری و تغلیظ آن را با مشکل مواجه می کند، شفاف سازی و حذف عوامل کدورت زا اهمیت پیدا کرده است. در این پژوهش تاثیر پارامترهای غشایی شامل فشار (در دامنه 2/2-2/ 1 بار) و دمای خوراک (در دامنه 35-20 درجه سانتی گراد) بر خصوصیات کیفی آب نارنج (محتوای ویتامین C، خاصیت آنتی اکسیدانی کل، شفافیت، اندیس قهوه ای شدن) در طول فرآیند شفاف سازی به کمک اولترافیلتراسیون بررسی شد. جهت انتخاب شرایط بهینه از روش سطح پاسخ (RSM) و به کمک نرم افزارDesign-Expert استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش دما باعث افزایش اندیس قهوه ای شدن و کاهش محتوای ویتامین C، خاصیت آنتی اکسیدانی کل و شفافیت شد. افزایش فشار اندیس قهوه ای شدن را کاهش داد ولی بر سایر خصوصیات تاثیر محسوسی نداشت. شرایط بهینه به منظور دستیابی به بیشترین محتوای ویتامین C، خاصیت آنتی اکسیدانی کل و شفافیت و کمترین اندیس قهوه ای شدن در فرآیند شفاف سازی آب نارنج در دمای oC 25 و فشار bar 1/7 حصول گردید که در این شرایط محتوای ویتامین C: 24/9 (میلی گرم در cc 100 آبمیوه)، اندیس قهوه ای شدن: 106/ 0، شفافیت: % 1/ 97 و خاصیت آنتی اکسیدانی کل: % 97/ 87 بود.
    کلیدواژگان: شفاف سازی، نارنج، غشا، خواص کیفی
  • فریده طباطبایی یزدی، بهروز علیزاده بهبهانی، علی الغونه، حسین زنگانه صفحات 133-145
    ازگیل با نام علمی Mespilus germanica به عنوان یک گیاه دارویی ارزشمند در طب سنتی در ایران استفاده فراوانی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ترکیب نسبت های مختلف حلال های گلیسیرین، اتانول، متانول و آب بر میزان بازدهی استخراج عصاره گیاه ازگیل با روش های هندسه بهینه مخلوط، بهینه سازی فرمولاسیون حلال بوده، همچنین تاثیر ضد میکروبی عصاره ازگیل به سه روش انتشار در آگار، حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی روی سه میکرو ارگانیسم عامل بیماری های عفونی در این تحقیق ارزیابی شد. تاثیر هر یک از حلال های آب، اتانول، متانول و گلیسرین هر کدام در پنج سطح (صفر، 25/ 31، 33/ 83، 125 و250 میلی لیتر) با استفاده از هندسه مخلوط برای استخراج عصاره گیاه ازگیل استفاده شد. برای تعیین حساسیت سویه های باکتری از آزمون انتشار در آگار جهت بررسی قطر هاله بازدارندگی عدم رشد، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی به روش رقت سازی در چاهک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل چند جمله ای شف به طور معنی داری قادر به پیش بینی بازده استخراج عصاره گیاه ازگیل می باشد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب 25/ 1، 5/ 2 و 5 میلی گرم بر میلی لیتر بود. بررسی تجربی فضای بهینه نشان داد که تفاوت معنی داری بین نتایج خروجی از بهینه سازی عددی و نتایج تجربی وجود ندارد. بر این اساس، فرمولاسیون بهینه حاوی گلیسیرین (صفر میلی لیتر)، آب (7/ 23 میلی لیتر)، متانول (2/ 100 میلی لیتر) و اتانول (1/ 126 میلی لیتر) بود. به طور کلی عصاره گیاه ازگیل به خوبی قادر است از رشد باکتری های عامل عفونت جلوگیری نماید. همچنین روش آماری مخلوط بررسی فرآیند استخراج با حداقل آزمایشات را مهیا می سازد.
    کلیدواژگان: ازگیل، بهینه سازی، باکتری های عامل عفونت، هندسه مخلوط
  • سید حمزه میرسلیمی، همایون فرهادیان، شقایق خیری، فرهاد خسروانی صفحات 147-160
    هدف این تحقیق بررسی نگرش مصرف کنندگان نسبت به کشاورزی ارگانیک می باشد. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی –همبستگی بود که با انجام یک پیمایش انجام شده است. جامعه آماری مورد نظر مصرف کنندگان محصولات کشاورزی استان البرز بود. حجم نمونه ها با استفاده فرمول کوکران تعیین شدند (n=250). روش نمونه گیری هم تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب بود. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه ها توسط پانلی از اساتید دانشگاه و کارشناسان جهاد کشاورزی استان البرز مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها از طریق انجام پیش آزمون و محاسبه آلفای کرونباخ برآورد گردید (76/ 0) که بیانگر مناسب بودن ابزار تحقیق بود. تحلیل داده ها با استفاده از بسته نرم افزار SPSS انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد که بین عوامل مورد نیاز در به کارگیری کشاورزی ارگانیک، در دو گروه تحصیلی (فوق دیپلم و کمتر و لیسانس و بالاتر) تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد وجود داشت. همچنین بین دو متغیر موانع مصرف و عوامل موثر بر به کارگیری کشاورزی ارگانیک با نگرش مصرف کنندگان همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: نگرش، کشاورزی ارگانیک، مصرف کنندگان محصولات کشاورزی، استان البرز
  • ساسان خیاطی، رضا امیری چایجان صفحات 161-172
    هدف از این پژوهش، پیش بینی برخی خصوصیات حرارتی (ضریب پخش موثر رطوبت و انرژی ویژه مصرفی)، فیزیکی (چروکیدگی و تغییرات کلی رنگ) و مکانیکی (نیروی شکست) میوه بنه در طی فرآیند خشک کردن با خشک کن پیوسته نیمه صنعتی به کمک شبکه های عصبی مصنوعی بود. سه عامل موثر شامل دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و سرعت تسمه در عملکرد خشک کن جریان پیوسته به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد. آزمایش ها در سه سطح دمای هوای ورودی (45، 60 و 75 درجه سلسیوس)، سه سطح سرعت هوای ورودی (1، 5 /1 و 2 متر بر ثانیه) و سه سطح سرعت تسمه (5/ 2، 5/ 6 و 5/ 10 میلی متر بر ثانیه) انجام شد. داده های لازم با استفاده از یک خشک کن جریان پیوسته نیمه صنعتی، جمع آوری شد. از شبکه های پس انتشار پیشرو و پس انتشار پیشخور با الگوریتم های یادگیری لونبرگ- مارکوارت و تنظیم بیزی برای آموزش استفاده شد. برای پیش بینی ضریب پخش موثر رطوبت، شبکه پیشخور با تابع تنظیم بیزی، آرایش 1-13-10-3 و 108 چرخه آموزش با 9999/ 0=R2 مطلوب بود. برای پیش بینی انرژی ویژه مصرفی، شبکه پیشخور با تابع آموزش لونبرگ- مارکوارت، آرایش 1-10-3 و 117 چرخه آموزش با 9961/ 0=R2 مطلوب بود. بهترین شبکه برای پیش بینی چروکیدگی، شبکه پیشخور با تابع تنظیم بیزی، توپولوژی 1-4-6-3 و 101 چرخه با 9926/ 0=R2 آموزش بود. بهترین شبکه برای پیش بینی تغییرات کلی رنگ، شبکه پیشخور با تابع آموزش لونبرگ-مارکوارت با توپولوژی 1-7-6-3 و 24 چرخه آموزش با 9139/ 0=R2 بود. بهترین شبکه برای پیش بینی نیروی شکست، شبکه پیشخور با تابع آموزش تنظیم بیزی، آرایش 1-6-8-3 و 69 چرخه آموزش با 9990/ 0=R2 بود.
    کلیدواژگان: ضریب پخش موثر رطوبت، انرژی ویژه مصرفی، چروکیدگی، رنگ سنجی و نیروی شکست
  • زهرا دهله ای، مریم فهیم دانش*، محمدعلی سحری صفحات 173-184

    امروزه به دلیل اثرات نامطلوب ضد اکساینده های سنتزی تمایل روز افزونی به استفاده از ضد اکساینده های طبیعی وجود دارد. در این پژوهش، به منظور استخراج ترکیبات فنولیک فلفل قرمز (Capsicum annuum) از دو روش استخراج با امواج فراصوت و روش معمول حرارتی استفاده شد. در بخش اول تحقیق، به منظور ارزیابی تیمار با بیشترین درصد استخراج ترکیبات فنولی به روش امواج فراصوت از دو فاکتور زمان (10، 15 و 20 دقیقه) و نسبت فلفل به روغن (5، 7 و 10 درصد) استفاده شد. در روش استخراج حرارتی، با ثابت نگهداشتن فاکتور زمان (60 دقیقه در دمای 80 درجه سانتیگراد) فاکتور نسبت فلفل به روغن (5، 7 و 10 درصد) بررسی شد. با اندازه گیری مقدار پلی فنول کل با روش فولین سیوکالتیو، اثر ضد اکسایشی دو نمونه ای که بیشترین مقدار ترکیبات فنولیک را داشتند (نمونه فراصوت: ppm 134/61 و نمونه حرارتی:ppm 272/55) بررسی شد. تاثیر تیمارها در به تاخیر انداختن اکسیداسیون روغن زیتون بکر از طریق اندازه گیری شاخص پراکسید، عدد تیوباربیتوریک اسید، ارزیابی مقاومت حرارتی (رنسیمت) و پلی فنول کل طی 4 ماه نگهداری در دمای محیط مورد بررسی قرار گرفت. بعد از چهار ماه نگهداری هر دو نمونه امواج فراصوت و حرارتی اعداد پراکسید کمتری را (به ترتیب meq O2/kg oil 20/33، 23) نسبت به نمونه شاهد (O2/kg oil meq35) داشتند. عدد تیوباربیتوریک اسید که بیانگر محصولات ثانویه اکسیداسیون بوده، در پایان دوره در نمونه های حرارتی و فراصوت (به ترتیب mg MDA[1]/kg oil 0/28 و 20/ 0) نسبت به شاهد (mg MDA/kg oil 0/33) کاهش یافت. نتایج حاصل از بررسی فعالیت ضد اکسایشی عصاره ها با روش رنسیمت نشان داد که طول دوره القاء در دمای 110 درجه سانتیگراد در نمونه های امواج فراصوت و حرارتی (به ترتیب 26/ 13 و 48 /12 ساعت) نسبت به نمونه شاهد (45/ 11 ساعت) افزایش یافت. نتایج حاکی از آن بود که در پایان دوره نگهداری، ترکیبات فنولیک فلفل در روغن زیتون بکر اثر ضد اکسایشی داشته و تیمار فراصوت عصاره فلفل قرمز نسبت به تیمار حرارتی، از تاثیر ضد اکسایشی بالاتری برخوردار است.
    [1]. Malondialdehyde

    کلیدواژگان: فلفل قرمز، ترکیبات فنولیک، استخراج با امواج فراصوت، استخراج حرارتی، روغن زیتون بکر
|
  • Maryam Zarali, Mohammad Hojati, Saeed Tahmoozi Dideh Ban, Hossein Joyandeh Pages 1-12
    The aim of this study was to investigate the antibacterial activities of Echinophora cinerea and Stachys lavandulifolia Vahl essential oils cultivated in Lorestan province against some food pathogens. The aerial parts of these plants were collected from the mountains around Khorramabad. Their essential oils were extracted by Clevenger and their chemical composition analyzed by GC/MS. The antimicrobial activities were determined by disk diffusion and micro-dilution methods against Shigella dysenteriae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus. Thirty- nine and fifty-eight components were identified inEchinophora and Stachys essential oils, respectively. α-phellandrene, p-cymene, carvacrol and α-pinene were the main compounds in Echinophora essential oil and thymol, trans caryophyllene, β-phellandrene, spathulenol and caryophyllene oxide were the major components of Stachys essential oil. Findings showed antibacterial properties of Echinophora and Stachys. They acted against S. aureus with diameters of the inhibition zones of 34.5 and 22.8 mm, respectively. The minimum inhibitory concentrations (MIC) and MBC of Echinophorafor E.coli were 4.6, and 18.75 mg/mL. Results demonstrated that MIC of Stachys for all bacteria was 2.3 mg/mL. In addition, MBC of Stachys on E. coli and S. dysanteria was observed when it was adjusted on 2.3 mg/mL.
    Keywords: Aromatic plant, terpene, food pathogen, Echinophora cinerea Boiss, Stachys lavandulifolia Vahl
  • Neda Molla Khalili Meybodi, Mohammad Amin Mohammadi Far, Khadijeh Abdol Maleki Pages 13-24

    Previous studies have shown that Astragalus Gossypinus species of gum tragacanth are able to stabilize oil in water emulsion. Today, irradiation is used to disinfect many polymers. Results have shown that irradiation treatment has a significant effect on molecular weight and functional properties of Gums, especially Gum tragacanth. The aim of this study is to investigate the effect of irradiated Gum tragacanth at doses 0, 1/5, 3, 5 kGy on the emulsion stability index of oil in water emulsion which contain 0.5% w/w gum tragacanth and 10% w/w sun flower oil was studied by measuring creaming index. In order to monitor the mechanism of stabilization, rheological properties and particle size distributing parameters were measured. Rheological properties were measured by using rheometer and particle size distribution was determined using laser diffractometry. All treatments were performed three times and the data were analyzed by one way ANOVA. Significant differences between means were identified (P values < 0.05) using Duncan test. Results indicated thatrheological properties, particle size distributing and the stability of oil in water emulsion has been affected by irradiation. These changes are dependent on irradiation dose. Results show that irradiation treatment at 1.5 kGy created the most stable system by changing the studied parameters.

    Keywords: Oil in water emulsion, Gum tragacanth, Irradiation
  • Bahram Fathi Achachlooi*, Kazem Alirezaloo, Sodeif Azad Mard Damirchi Pages 25-34
    Silybum marianum (Family: Astraceae) is an annual or biennial plant, which it grows in the most regions of Iran. The extracts of the mature milk thistle seeds are used as medicinal compounds against liver diseases and liver cirrhosis and inhibitor of liver cancer. In this study, oil content,fatty acids profile and phytosterol compounds were determined in three ecotypes which are in north-west of Iran including Khoreslo, Moghan (in Ardabil) and Babakcastle (in East Azerbaijan). The extracted oil contents of the seeds were from 28% to 29.5%. linoleic acid (49-52%) was predominated followed by oleic acid (25-29%) and linolenic acid was in the lowest level in the all samples. Moreover, phytosterols such as β-Sitosterol, Stigmasterol, Campesterol, Cholesterol, Cleroesterol and ∆7- Sterol were determined in the all extracted oil samples by GC, which β-Sitosterol was the highest in comparison to the others in the all samples. Therefore, the highest content of β-Sitosterol (34.9% of total phytosterol) among the three different ecotypes was belonged to Khoreslo ecotype. In conclusion, using of milk thistle seed oil which has high nutritional value is beneficial in production of edible oil in the country.
    Keywords: Different ecotypes of milk thistle, Oil content, Fatty acids profile, Phytosterols
  • Sedigheh Rostami, Mahmood Ghasem Nejad, Mohammad Ramezani Malak Roodi Pages 35-45
    One of the main effective factors on olive oil quality is harvesting fruit at proper time. In this study, the effect of fruit harvesting time on oil antioxidant compounds of four olive cultivars, Zard, Rowghani, Arbequina and Coratina was investigated at Roodbar region, Guilan province. Therefore, the characteristics such as total chlorophyll, total carotenoid, total phenol, total flavonoid, antioxidant capacity, IC50 and anti-radical efficiency (AE) were determined in the oil. The results showed that with delaying in harvest time, antioxidant compounds of olive oil such as total chlorophyll and carotenoid, total phenolic and flavonoid decreased, that followed by declining oil antioxidant capacity and AE and, but increasing IC50. The results also showed that there was a positive significant correlation between olive oil total antioxidant activity with AE (+0.919), total chlorophyll (+0.562), total carotenoid (+0.562), total phenolic (+0.86) and flavonoid (+0.868) and a negative correlation with IC50 (-0.87). Overall, the highest antioxidant compounds were found when Zard, Rowghany and Arbequina cultivars fruits were harvested from 7 October to 18 October and 18 october to1 November for Coratina cultivars. Furthermore, delaying in fruit harvest time could increase olive oil content but declined oil antioxidant compounds and its nutritional value.
    Keywords: Antioxidant activity, Harvesting date, Olive oil
  • Azadeh Zohuri, Farideh Tabatabai Yazdi, Seyed Ali Mortazavi, Fakhri Shahidi Pages 47-54
    Recently there has been much attention to use of natural ingredients instead of synthetic compounds as food additives, dye and drug. Red beets have Betacyanins, which is used as the color of ice cream, jams and canned fruits. Today, there is a growing demand for the development of more efficient and effective methods to extract the active ingredients contained in the plant material. The aim of this study is extracting from red beet by maceration and ultrasonic methods and comparison extracts features based on the extraction efficiency, the extraction rate of Betacyanin and Betaxanthin pigment, total sugar and soluble solids. Extraction was performed using both ultrasound and maceration with water and ethanol and water - ethanol 1:1 as solvents. Results showed that extraction by ultrasound with water-ethanol has highest (62%) and extraction by maceration with ethanol has lowest (4.8%) efficiency. In Ultrasonic extraction method by water solvent obtained the maximum amount of Betacyanin and the lowest amount of Betacyanin was related to maceration method by ethanol. The amounts of extracted Betaxanthin have no significantly difference in methods and the difference is in the type of solvents, So that water and water - ethanol solvents by absorption of 1.389 and 1.329, respectively, extracted more Betaxanthin in compared to ethanol with absorption of 0.3. Highest and lowest sugar levels were extracted by water (1.48M) and ethanol (1.146M) respectively. Ultrasound method also extracts more sugar (1.589M) compared to maceration extraction methods (0.994M). Overall, we can conclude that the use of ultrasound method for the extraction of red beet, is more appropriate due to more efficiency in less time. With this method, more pigments and sugar were extracted in compare with maceration method. Among the solvents that used in this study, water has extracted more Betacyanin, Betaxanthin and sugar from redbeet.
    Keywords: Redbeet, Betacyanin, Betaxanthin, Ultrasound, Maceration
  • Bahareh Shaban Pour, Sona Kalteh, Afsaneh Nadimi, Fatemeh Gol Ali Pour, Maryam Azari Beh, Marziyeh Key Shams, Mahya Namdar Pages 55-65
    The purpose of this study was to investigate the effect of different methods of preparation of raw rainbow trout (Oncorhynchus mykis) (full, empty stomach, fillets and fillets of butterflies) on quality and shelf life was over 4 months of storage in home freezers. To this end, rainbow trout transferred to the laboratory and washed, were prepared by the method described and qualitative assessment of fish at the end of each month by measurement of chemical parameters (free fatty acids, thiobarbituric acid, protein, fat, moisture, ash, under pressure moisture, pH, heme iron content) and sensory (flavour, odor, texture, color) were performed. With increasing storage time heme iron content reduced, so that at the end of storage heme iron content was more in treatment of whole fish. Also under pressure moisture, TBA nad FFA increased in different treatments and in the fourth month of storage, the rate of these variables were lower in treatments of whole fish. Sensory analysis results indicate utility of all treatments decreased with increasing storage time but the rate of decline was less than in whole fish. According to the results, as can be fish kept in perfect shape than in other forms it is recommended.
    Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykis), Freezing, Shelf life, fillet, Empty stomach
  • Mehdi Kamali, Eshagh Zakipour Rahim Abadi, Abbas Ali Motalebi Pages 67-77
    In this study the effect of different slaughter methods were examined on the quality of rainbow trout during 12 days storage in refrigerator. Treatments were included choked (suffocated) the fish out of water (control), blows to the head with a mallet, cut the base of gill and abdominal drain and the use of water and ice and then hit in the head with a mallet. Peroxide value in abovementioned treatments were increased from 0.96 to 11.03, from 0.92 to 10.60, from 0.86 to 10.20 and from 0.88 to 10.40 meq/kg during storage at 4 ºC, respectively. There were significant differences (P<0.05) in peroxide value (PV), thiobarbituric acid (TBA) and free fatty acid (FFA) content between different slaughter treatments during storage in refrigerator. Slaughter treatments had significant effect on bacterial loading. Lower mesophilic and TVC count during storage period was observed in use of water and ice and then hit in the head treatment followed by cut the base of gill and abdominal drain treatment. All treated samples reached to 7 logCFU/g at day 9. The result showed that gill based amputation treatment had best impact on the quality of rainbow trout during storage period.
    Keywords: Rainbow trout, Slaughtering methods, Quality
  • Gilan Attaran Fariman, Ali Taheri, Noora Barzekar Pages 79-89
    The natural and bioactive compounds from marine animals can be used as functional compositions for healthcare. Collagen and gelatin of marine animals could be having pharmacological and cosmetic applications. In the present study collagen was extracted from the body wall of sea cucumber (S.horrens) collected from Chahbahar Bay and its Amino acid composition was investigated. Also, gelatin from this collagen was extracted according to acidic hydrolyzed method and the functional properties were studied. The type of purified collagen was identified by the SDS-PAGE method. The results indicated the extracted collagen was the type I, because it had a α1 chain by the molecular weight of 125 KDa and a heavy band of β chain with the molecular weight of 250 KDa. The collagen contained high amount of Imino Acids and the glycine was the dominant Amino acid. The melting and gelling point of the Gelatin was 300C and 50C, respectively. The viscosity of the gelatin was 2.065 cp, lower than other fish species and mammals.
    Keywords: Sea cucumber, Collagen, Gelatin, Functional properties
  • Naimeh Kar Amooz, Ali Mohammadi Sani, Hassan Rashidi Pages 91-99

    The use of hydrocolloid is a method for suspension stabilization and solid particle suspending in drinks. In this study, the effects of adding three different hydrocolloids including gellan, tragacanth and high-methoxy pectin at three levels: 0.02, 0.05 and 0.08 of the binary combination on the stability, rheological properties, zeta potential and the activation energy were examined. The results showed that the addition of all hydrocolloids increased the stability and prevented the serum separationand also precipitation of protein. All the treatment prevented the serum separation significantly (p < 0.05). The least serum separation and the best sensory properties were gained by the formulations containing 0.02-0.08% (pectin-tragacanth) and 0.02-0.08% (tragacanth-gellan), respectively. Power law was the suitable mathematical model to predict the flow behavior of stabilized doogh. Zeta potential and activation energy were determined in the range of 9.10 to -16.6 mV and 9.37 to 18.34 kJ/ mol, respectively.

    Keywords: Doogh, Hydrocolloids, Rheological properties, Zeta potential, Activation energy
  • Ladan Dehghan Tanha, Mahdi Karimi Pages 101-110
    Due to advancesinmachinery lifeandpeople's willingness tofastfoods, doughnut industrial production as one of the most popular bakery products has been noted In Iran. Therefore improving the quality and increase the shelf life of by the food additive is important. So the aim of this study was the addition of Plantago gum(at levels of 0, 0.25 and 0.50%) and fungal α-amylase enzyme (at levels of 0, 0.01 and 0.02%) to doughnut formulation and evaluate the effectiveness of these additives on the moisture content, specific volume, firmness (2 and 72 hours after baking), the crust color values (L*, a* and b*) and overall acceptability in sensory evaluation. In this study crust color was estimated and analyzed by Image J software. The results were determined by increasing the amount of Plantago gum and fungal α-amylase enzyme in the initial formulation of doughnuts, moisture content and L* value were increased. However, the increasing of gum and enzyme respectively decreased and increased the amount of a* value of the crust color. Also the results showed that the addition of Plantago gum up 0.25% and fungal α-amylase enzyme at 0.02% increase the softness, specific volume and scores for overall acceptability of produced samples.
    Keywords: Doughnut_Plantago gum_fungal α amylase enzyme_Texture_Crust color
  • Nafiseh Zave Zad*, Gholam Hossein Haghayegh, Ali Mohammadi Sani, Hossein Nik Poyan Pages 111-118
    Quality and shelf life of bread as a main diet has the great importance on health and the national economy. So the aim of this study was to investigate the effect of water, melon water, oil, cow milk and soy milk as a glazing component of baguettes on the moisture content, specific volume, texture, crust color and overall acceptance of final product. In this study, Image J software was used for crust color measurement. Based on results, the samples have melon water, cow's milk and soy milk glaze had the highest moisture content. However, the samples containing water and water melon glaze had the highest specific volume. The results clearly showed that the samples were coating by water and melon water had the lowest firmness respectively in 2 and 72hr after baking. This indicates that melon water as a coating agent is better for preserving moisture and to retard the staling. In addition the highest amount of L* value and a* value and overall acceptance score in organoleptic evaluation were observed in the two samples coating by melon water and cow's milk. In general we can say that glazing is one of the techniques that are simple, low-cost addition to being a great role in maintaining and even improving the quantity and quality of bread. Also according to the results of this study, melon water, with its unique function as a new glaze in bakery industry is introduced.
    Keywords: Baguette, Glaze, Image Processing, Melon water, Shelf life
  • Mohammad Mahdi Seyed Abadi, Mahdi Kashani Nejad, Ali Reza Sadeghi Mahunak, Yahya Maghsood Lou Pages 121-129
    The Juice clarification is an important operation in the fruit processing industry. Sour Orange is a source of vitamin C that is cultivated in the north of Iran. Since turbidity of this fruit after juice extraction affects on quality, shelf-life and concentration of juice; clarification and removing of turbidity-causing factors is important. In this study, the effect of membrane parameters including pressure (1.2-2.2 bar) and temperature (25-35 ºC) on the quality characteristics of sour orange during membrane clarification was investigated. The response surface methodology (RSM) by Design-Expert Software was used to optimize the clarification conditions. Results of the experiments showed that the Browning index was raised by increasing of temperature, but vitamin C content, Total antioxidant activity value and clarity was decreased in this condition. The Browning index was decreased by increasing of pressure; however, no significant effect was observed on the other quality characteristics. Results of process optimization indicated that the best condition to maximize of vitamin C content, total antioxidant and clarity and to minimize of Browning index achieved at 25 ºC and 1.7 bar. In this condition the vitamin C content, Browning index, Total antioxidant activity and clarity was 24.9 (mg/100 cc juice), 0.106, 87.97% and 97.1%, respectively.
    Keywords: Clarification, Sour orange, Membrane, RSM, Quality characteristics
  • Farideh Tabatabai Yazdi, Behrooz Ali Zadeh Behbahani, Ali Alghoneh, Hossein Zanganeh Pages 133-145
    Mespilus germanica as a valuable medicinal plants used in traditional medicine. Aim of this study, investigated effect of combination various ratio of solvents (Glycerin, Ethanol, Methanol and Water) on the efficiency of Mespilus extract by mixture optimal design. Numerical optimization was used to obtain the optimal formulation of solvent. At the end of the day, the antimicrobial effect of Mespilus extracts based on three methods (agar diffusion Method, Minimum Inhibitory Concentration and Minimum Bactericidal Concentration) on the three microorganisms managing infectious diseases was investigated in vitro. In this study, investigated effect water, ethanol, methanol and glycerin on the five levels (0, 31.25, 83.33, 125,250 mm) on efficiency of Mespilusextracts by mixture optimal design. Diffusion agar test, Minimum Inhibitory Concentration, Minimum Bactericidal Concentration by microbroth dilution method was used to determination Susceptibility of bacterial isolate. The Result indicated that Scheffe polynomial model was highly significant for efficiency of Mespilusextracts. Minimum Inhibitory Concentration of Staphylococcusaureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa were 1.25, 2.5 and 5 mg/ml, respectively. The optimum condition has been found as following: glycerin (0 ml), water (23.7 ml), methanol (100.2ml) and ethanol (126.1 ml) respectively. It’s worth to mention that there was no significant difference between experimental and predicted value in optimum condition. Mespilus extract was highly significant for reduce of Infectious bacteria. Mixture methodology based on the D-optimal design was able to statistical assessment extraction process with the minimum experiment.
    Keywords: Mespilus germanica, Optimization, Infectious bacteria, Mixture design
  • Seyed Hamze Mir Salimi, Homayun Farhadian, Shaghayegh Kheiri, Farhad Khosravani Pages 147-160
    The aim of study it was carried out survey investigation of consumer attitudes toward organic agriculture. The study was a kind of applied and descriptive –correlational method. The research population was consumers of agricultural products in Alborz Province. Sample size was determine by Cochran's formula (n= 250). Proportional stratified random sampling method was used. Data was collected through an instrument that developed by researcher. Validity estimated by a panel of experts in University and Agriculture experts’ of jihad-e- keshavarzi department of Karaj city. Reliability was conducted by a Pilot test and Cronbach’s alpha coefficient assumed (0/75) which show its suit for research conduct. Data analysis was performed using SPSS software package. Research findings show that there is a significant difference between responces in diploma and graduate & post graduted level at the 0.05 level. Also there is positive relation between consume obstacle and factors affecting to use of organice agriculture with responcendents attitude.
    Keywords: Attitude, Organic Agriculture, Agricultural Products Consumers, Alborz Province
  • Sasan Khayati, Reza Amiri Chayjan Pages 161-172
    The purpose of this study was prediction of thermal (effective moisture diffusivity and specific energy consumption), physical (shrinkage and color) and mechanical properties (rupture force) of terebinth fruit in a semi industrial continuous dryer using artificial neural networks (ANNs). Three effective factors on thermal, physical and mechanical properties, were air temperature, air velocity and belt linear speed as independent variables. Experiments were conducted with a semi industrial continuous dryer in temperature levels of 45, 60, 75 °C, air velocity levels of 1, 1.5 and 2 m/s and belt linear speed levels of 2.5, 6.5, 10.5 mm/s. Necessary data were collected using a the semi-industrial continuous dryer. Feed and cascade forward back propagation networks with learning algorithms of Levenberg-Marquardt and the Bayesian regulation were used to train the patterns. To predict the effective moisture diffusivity, feed forward networks with the Bayesian regulation, topology of 3-10-13-1 and 108 training cycles with R2=0.9999 was optimal arrangement. The optimal topology to predict the specific energy consumption was 3-10-1 with feed forward network, Levenberg-Marquardt algorithm, 117 training cycles and R2=0.9961. The best network for shrinkage prediction was feed forward network with the Bayesian regulation algorithm, topology of 3-6-4-1, 101 training cycles and R2=0.9926. To predict the total color change, feed forward networks with the Levenberg-Marquardt algorithm, topology of 3-6-7-1, 24 training cycles and R2=0.9139 was the optimal arrangement. The best network to predict the rupture force was feed forward network trained with the Bayesian regulation, topology of 3-8-6-1, 69 training cycles and R2=0.9990.
    Keywords: Diffusivity, Specific energy consumption, Shrinkage, Colorimeter, Rapture force
  • Zahra Dehle I., Maryam Fahim Danesh, Mohammad Ali Sahari Pages 173-184

    Recently there has been a tendency towards natural antioxidants due to the undesirable effects of synthetic antioxidants. In the present study Ultrasonic and Thermal methods were used to extract the components of Red Pepper (Capsicum annuum). In the first section of the research, in order to evaluate the treatment with the highest percentage extraction of phenolic compounds in Ultrasonic method, two factors, time (10, 15 and 20 minutes) and a pepper to oil ratio (5, 7 and 10%) were used. In the Thermal Extraction Method, pepper to oil ratio (5, 7 and 10%) was assessed with constant time factor (60 minutes in 80 ºC). Amount of phenolic components were measured by Folin–Ciocalteu method. Phenolic components of ultrasonic and thermal sample were determined 314.61 and 272.55 respectively. Retarding effect of treatments on the oxidation of virgin olive oils were studied through measuring of acidity index, Thiobarbituric acid number and evaluating thermal stability (Rancimat) and polyphenol content by keeping them in ambient temperature for four months. After four months, both the Ultrasonic sample and Thermal sample showed less peroxide (23 and 20/33 meq O2/kg oil respectively) compared to the control sample (35 meq O2/kg oil). Thiobarbituric acid, that indicate secondary oxidation products, showed a decrease in Ultrasonic and Thermal samples (0/28 and 0/20 respectively) compared to the control sample (0/33) at the end of period. The result from assessing the antioxidant activity of extracts by Rancimat method showed that the length of induction period in Ultrasonic and thermal samples (12/48 and 13/26 respectively) were increased compared to the control sample at 110 ºC. At the end of the four months, It was proved that Phenolic components of pepper in virgin olive oil has an antioxidant effect, and Ultrasonic treatment of red pepper extract compared to thermal treatment, has more antioxidant effect.

    Keywords: Red pepper, Polyphenolic component, Ultrasonic extraction, Thermal extraction, Virgin Olive Oil