فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 27 (بهار 1393)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 27 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا فضلی *، علیرضا عیدی صفحه 1
    در سراسر جهان B.O.T به عنوان روشی برای جذب بخش خصوصی در پروژه هایی که دچار کمبود منابع، عدم دسترسی به فناوری لازم و... هستند، گسترش روزافزونی داشته است. شکست در چنین پروژه هایی هزینه های سنگین اقتصادی و اجتماعی را به تمامی طرف های قرارداد تحمیل خواهدکرد. بنابراین همچنان که T. B.O کنترل دولت را بر تاسیسات حفظ خواهد نمود، اما در عین حال عدم وجود شناخت کافی از محیط اجرای پروژه، می تواند ریسک بالایی برای سازمان پروژه به همراه داشته باشد. بر این اساس شناسایی و مدیریت ریسک، لازمه ی موفقیت پروژه های B.O.Tمی باشد. بنابراین در این مطالعه، یک مدل ارزیابی بر پایه ی تکنیک های: پروفایل کارایی ورودی بهبود یافته - تاکسونومی عددی، آنالیز اجزای اصلی بهبود یافته، بازی دو نفره با مجموع صفر - UTASTAR و کپلند به منظور ارزیابی ریسک های موجود در یک پروژه ی B.O.T پیشنهاد می گردد. همچنین به نظور بررسی عملکرد مدل پیشنهادی، یک مثال عددی به همراه تحلیل نتایج و اعتبارسنجی آن ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: روژه ی B، O، T، شناسایی و مدیریت ریسک، ارزیابی ریسک
  • علیرضا علی نژاد *، وحید حاجی پور، امین محمودی صفحه 17
    در این مقاله، یک سیستم موجودی- صف با سیاست کنترل موجودی پیوسته و ورود گروهی مشتریان در نظر گرفته می شود که در آن تقاضا تصادفی بوده و از توزیع پوآسون تبعیت میکند. بر خلاف سایر تحقیقات انجام شده در ادبیات، این مقاله میکوشد تا با در نظرگیری دو مطلب مسئله را به دنیای واقعی نزدیکتر کند: (1) از آنجائیکه در دنیای واقعی تقاضای مشتریان به برخی از عوامل همچون قیمت وابسته است، بنابراین تابع تقاضا در این مقاله بطور همزمان هم تصادفی بوده و هم وابسته به پارامتر قیمت می باشد، (2) عمدتا اطلاعات موجود در دنیای واقعی دارای نوعی ابهام و عدم قطعیت هستند، بنابراین به منظور مدل کردن شرایط مسئله از یک برنامه ریزی ریاضی فازی بهره جسته شده است. بنابراین مدل ارائه شده با هدف ماکزیمم کردن سود به تحلیل متغیرهای قیمت و مقدار سفارش می باشد. از آنجائیکه مدل ارائه شده در رسته مسائل پیچیده می باشد، بنابراین دو الگوریتم چندهدفه مبتنی بر الگوریتم ژنتیک با رویکرد پارتو جهت حل مدل ارایه شده مورد استفاده قرار گرفته است. در نهایت تحلیل عددی نتایج به منظور ارزیابی صحت مدل پیشنهادی و کارایی الگوریتم ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کنترل موجودی، تئوری صف، برنامه ریزی فازی، هوش محاسباتی
  • محمدباقر رسوله وندی *، مهدی زنگنه صفحه 33
    هدف این مقاله ارزیابی کیفیت فرایند تولید با رویکرد نمودارهای کنترلی نوع X-R و قابلیت فرایند تولید می باشد. جامعه آماری تعداد 170نفرازمدیران ارشد، میانی و کاربران بخش کنترل کیفیت، پرسنل بخش تولید و کارکنان بخش پشتیبانی تولید شرکت بین المللی سیمان ایلام می باشد، که تعداد 118 نفر به عنوان نمونه و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده اند. برای دست یابی به این هدف از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است، که داده های مورد نیاز آن با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد شده جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و معلوم شد که نوع مواد اولیه و تجهیزات تولید این نمودارها را تحت تاثیر قرار می دهد، اما اپراتورها و تکنسین های نزدیک به فرایند تولید نمی توانند این نمودارها را تحت تاثیر قراردهند. همچنین نتایج نشان داد که مشتریان و بازار فروش، شرایط عملیاتی فرایند تولید و نمونه گیری نیز بر روی قابلیت فرایند تولید تاثیر گذار هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت، قابلیت فرایند تولید، نمودارهای کنترلی نوع، X، R
  • مصطفی ملکی گلندوز، حجت الله درخشان *، حسن ملکی صفحه 43
    کارآفرینی، مفهومی است که همواره، کنار بشر بوده و به عنوان یک پدیده نوین نقش موثری را در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها داشته است. از این رو تضمین حیات و بقاء کشورها نیازمند نوآوری، ابداع و خلق محصولات و خدمات جدید می باشد و یکی از ویژگی های مشترک این دسته الگوها، توجه به عوامل محیطی اثرگذار برکارآفرین و جریان کارآفرینی است. در اغلب کشورهای جهان اقدامات و راهکارهای مختلفی را برای توسعه کارآفرینی شناسایی و اجرا کرده اند از این رو عوامل متعددی در ایجاد و توسعه کارآ فرینی نقش دارند. پژوهش حاضر رتبه بندی و اولویت بندی شاخص های موثر بر توسعه کار آفرینی در شهرستان خلخال را مورد بررسی قرار داده است. این تحقیق، تحلیلی توصیفی- پیمایشی است به این طریق که ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع و نظرات کارشناسان شاخص ها شناسایی شده اند، سپس با طراحی پرسشنامه که پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (89/0) تایید شده، از دیدکارآفرینان و صاحبنظران پرسشنامه توزیع شد و شاخص ها مشخص گردید. با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره(تاپسیس) شاخص های توسعه کارآفرینی رتبه بندی شدند. نتایج مطالعات نشان داد، در شاخص فردی، زیر شاخص تجربه کاری، در شاخص اقتصادی زیر شاخص نیرونی انسانی، در شاخص ساختار و پویایی صنعت و تولید زیر شاخص فرصت ها و در شاخص سرمایه اجتماعی زیر شاخص تصمیم گیری، رتبه های نخست را کسب کردند. عوامل و زیر شاخص های همچون دارایی و پول، محیط اقتصادی کلان و تورم، ساختار و بازار صنایع و یکپارچگی یا سلسله مراتب اجتماعی از اهمیت کمتری بر خوردار بوده و در رتبه های آخر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه، خلخال، تکنیک تاپسیس
  • اباذر ظهرابی *، نیکزاد منطقی صفحه 55
    هدف این تحقیق ارائه چهارچوبی جامع برای تدوین و غربال استراتژی های سازمان بوده تا بدین وسیله استراتژی های مناسب برای اجرایی کردن در سازمان مشخص شود. روش انجام این تحقیق بدین ترتیب است که ابتدا پنج عامل رقابتی پورتربررسی شد. در گام بعدی با انجام تحلیل SWOT، یکسری استراتژی های اولیه تدوین گردید و این استراتژی ها در چهار منظرکارت امتیازی متوازن تفکیک شد. سپس از متد گسترش عملکرد کیفیت استفاده شد که در آن استراتژی های ژنریک نقش «چگونه ها / معیارها» و استراتژی های اولیه حاصل از SWOT نقش «چه چیز ها / گزینه ها» را دارند، در نهایت استراتژی های اولیه باتوجه به معیارها (استراتژی های ژنریک) و با استفاده از تکنیک غربال سازی فازی، غربال و انتخاب گردید. جامعه آماری مورد پژوهش، تعداد 22 فرد خبره و تعداد نمونه آماری همان 22 نفر است. در این تحقیق از 7 پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. این متد در شرکت تولید کننده مواد آرایشی و بهداشتی سینره پیاده شد. یافته های اصلی این تحقیق، دستیابی به استراتژی هایی با بیشترین منفعت است که در راستای استراتژی های ژنریک پورتر هستند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این روش می تواند به عنوان چهارچوبی جامع برای تدوین استراتژی در سازمانها بکار گرفته شود و استراتژی های ژنریک به عنوان معیاری برای غربال استراتژی های اولیه سازمان استفاده گردد. همچنین تلفیق تکنیکهای بکار رفته در این تحقیق، برکارایی این تکنیکها افزوده و به برطرف نمودن نقاط ضعف آنها کمک نموده است.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل SWOT، کارت امتیازی متوازن، گسترش عملکرد کیفیت، استراتژی های ژنریک، غربال سازی فازی
  • علی آتش سوز *، اسماعیل مزروعی نصرابادی، ماندانا بردبار صفحه 71
    صنعت فرش یکی از صنایع قدیمی ایران می باشد و مانند سایر صنایع توجه به خواسته های مشتریان برای آن دارای اهمیت زیادی می باشد. از این رو همواره راهکارهای مختلفی برای شنیدن صدای مشتریان ارائه شده است و محققان مختلفی سعی در بهبود آن را داشته اند. یکی از روش های شنیدن صدای مشتری، روش گسترش کیفی عملکرد می باشد. تعدادی از محققان برای بهبود روش گسترش کیفی عملکرد تلاش کرده اند که یکی از آن ها تلفیق این روش با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی می باشد. با وجود اصلاح صورت گرفته در این روش، هنوز این روش دارای اشکال می باشد در نتیجه در این تحقیق از روش اصلاح شده گسترش کیفی عملکرد و رویکرد تحلیل سلسله مراتبی برای شنیدن خواسته های مشتریان فرش استفاده شده است. این تحقیق در شرکت فرش شایسته کاشان صورت می گیرد. هدف این تحقیق طراحی محصول می باشد. اطلاعات لازم از تیم گسترش کیفی عملکرد و مشتریان به وسیله مصاحبه و پرسشنامه گرفته شده است. در این پژوهش از 2 ماتریس اول رویکرد 4 ماتریسی گسترش کیفی عملکرد استفاده شده است. نتایج بیانگر این است که خواسته هایی مثل خواسته های طول عمر فرش و حفظ کیفیت در اثر شستشو دارای اهمیت بسیار بالایی هستند و در ماتریس طراحی محصول ملاحظه شد که ارتفاع نخ خاب، طرح بافت و نخ پود دارای اهمیت بیشتری هستند.
    کلیدواژگان: گسترش کیفی عملکرد، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، خواسته های مشتریان، مشخصه های محصول
  • حسنعلی آقاجانی، حسین صمدی میارکلایی *، محمد فرمان زاده صفحه 83
    زنجیره تامین برای بقا در بازارهای پویا و متغیر، نیازمند ابزاری است که بتواند با کمک آن بر چالش های محیطی فائق آید. چنین ابزاری کشسانی است. در واقع محیط کسب و کار همواره در حال تغییر است و تغییر ایجاد کننده ریسک است. مدیریت این ریسک به سرعت در حال تغییر، یک چالش رقابتی است که نیازمند کشسانی؛ یعنی توانایی زنده ماندن، وفق یافتن و رشد در مواجهه با تغییرات متلاطم می باشد. بر این اساس هدف از تحقیق حاضر، بررسی و ارزیابی کشسانی و کشسانی زنجیره تامین با انجام آزمونی تجربی در صنعت ساخت قطعات اتومبیل در استان مازندران می باشد. نمونه آماری، 31 شرکت و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای با اجزاء استاندارد و ضریب پایایی 85/0 بوده و داده ها با استفاده آزمون فرضیه فازی مورد تحلیل قرار گرفتند و امکان تاثیرگذاری هر یک از شاخص ها با توجه به درجه (تابع) عضویت پذیرش آن مشخص گردید. در پایان نتیجه گیری شده است که مدیران، عوامل توانمندسازی را که دارای درجه عضویت پایینی هستند، تقویت نموده و اثرات عوامل آسیب پذیری را که دارای درجه عضویت بالایی هستند، کاهش دهند تا دارای کشسانی بالاتری در زنجیره تامین خود باشند.
    کلیدواژگان: کشسانی، زنجیره تامین، منطق فازی، تابع عضویت، صنعت قطعه سازی
  • حسن فرج زاده دهکردی، شیوا مصلی نژاد *، محمدحسین فتحه، مرتضی شفیعی صفحه 95
    نظر به اینکه شرکت ها سیستم های اطلاعاتی متعددی را در سازمان خود اجرا می کنند، نیاز به یکپارچه سازی آنها، همه روزه بیشتر احساس می شود. سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) یک پایگاه داده و یک برنامه ی کاربردی است که فعالیت های تجاری شرکت ها را یکپارچه کرده و آنها را تا حصول یک فرایند تجاری منسجم، همراهی می کند. تا کنون در مورد عوامل با اهمیتی که در اجرای موفق سیستم های ERP موثرند مطالعات تجربی اندکی صورت گرفته است. در این تحقیق بصورت تجربی عوامل اثرگذار در اجرای موفقیت آمیز ERP مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل از آن ارائه شده است. بوسیله پرسشنامه ای استاندارد که بین 12 عدد از شرکت های مجری ERP در ایران توزیع گردید، تجارب مدیران، کارکنان و افراد مجرب در حیطه ی پیاده سازی، موفقیت و مشکلات ERP جمع آوری شد و با استفاده از آزمون t و آزمون تحلیل واریانس فریدمن از طریق نرم افزار SPSS داده ها تحلیل گردید. بر اساس ادبیات پژوهش، ده عامل موثر بالقوه در اجرای ERP، شامل معیارهای انتخاب سیستم، معیارهای انتخاب مشاوران، معیارهای انتخاب تامین کنندگان، اصول مدیریت پروژه، توسعه ی مجدد فرایند، توسعه ی منابع انسانی، پشتیبانی مدیریت ارشد، بهای تمام شده و بودجه، ساختار IT، خدمات مشاوره ای تعیین شده اند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تمامی ده عامل پیش گفته با اجرای موفق ERP رابطه بسیار قوی دارند. در این میان، عامل پشتیبانی مدیریت ارشد، موثرترین عامل موفقیت آمیز بودن پیاده سازی ERP بوده ، حال آن که بهای تمام شده به عنوان کم اهمیت ترین عامل مشخص گردید. علاوه بر آن متغیرهای پشتیبانی مدیریت ارشد، مهندسی مجدد فرآیند و مدیریت پروژه، باعث ایجاد بیشترین رضایتمندی از پیاده سازی ERP بوده است.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP)، عوامل کلیدی، یکپارچه سازی سیستم ها
|
  • Leila Fazli, Alireza Eydi Page 1
    Many firms have been focusing on quality management as an essential activity for improving profit، market share and competitiveness in the past decade. The aim of this research is to determine the usage amount of quality management principles and activities، and their effects on each other and on performance indicators (personnel performance & operational performance) in Dshtestan cement industries located in the Bushehr province. Statistical population of this research includes all employees in Dshtestan cement industries. The SPSS is used for statistical analysis of gathered data to test the hypotheses، and LISREL software is used for testing the research model of Structural Equation Modeling Technique. Research findings illustrate that between quality management activities، teamwork has the greatest effect on continues improvement. Also close relationships between teamwork and personnel performance، and between customer focus and operational performance are stronger than other relationships. The research results also tell us that some acts must be done to increase team & group participation، and it is necessary to pay attention to internal and external customers -inside of results and goods- to improve performance indicators.
    Keywords: Quality Management, Performance Indicators, Structural Equation Modeling
  • Alireza Alinezhad, Vahid Hajipour, Amin Mahmoudi Page 17
    In this paper، a queuing-inventory system with continuous review inventory control policy and batch arrival queuing approach is proposed. To best of our knowledge، (I) demand function is stochastic and price dependent; (II) due to the uncertainty in real-world situations، a fuzzy programming approach is applied. Therefore، the presented model with goal of maximizing total profit of system analyzes the price and order quantity decision variables. Since the proposed model belongs to NP-hard problems، two Pareto-based approaches based on genetic algorithm is applied to solve the model. At end، several numerical illustrations are generated to demonstrate the model validity and algorithms performance.
    Keywords: Inventory Control, Queuing Theory, Fuzzy Programming, Computational Intelligence
  • Mohammad Bagher Rasouleh Vandi, Mehdi Zangeneh Page 33
    The main purpose of this paper is to estimate the process quality estimation by using control charts type X-R and quality capability of the process. The population of research was 170 senior executives، middle managers، quality control، and support staff from Ilam cement manufacturing International Corporation. Using Cochran formula، 118 subjects were selected out of the total number of the population. Using multiple liner regression، random selection of the population was done. Then، the collected date، which was collected by using a standardized questionnaire were analyzed by using Spss software. Results showed that the type of material and equipment will affect the charts، but operators and technicians in the production process cannot affect the graphs. Also، the result showed that such factors as the customers and market، operational conditions، sampling are affecting the capability of the production process.
    Keywords: Quality, Capability of production process, Control charts type X, R
  • Mostafa Maleki Golandouz, Hojatolah Derakhashan, Hassan Maleki Page 43
    Entrepreneurship is a concept that has always been associated with human and as a new phenomenon has an important role in economic development. This country needs to innovate، and to create new products and services to survival and this is considered as a model to envisage the development. Since one common feature of these models is depending on environmental factors affecting the entrepreneur and entrepreneurship، in most countries identifying and implementing actions and strategies for the development of entrepreneurship have various factors involved in the creation and development of entrepreneurship. The present study investigated the ranking index of effective factor of Entrepreneurship development in khalkhal city. Since this study is a descriptive and analytic one، first reviewing the literature appraised and indicators and factors were identified by experts. Then، the designed questionnaire which its Reliability approved by using Cronbach''s alpha (89/0) coefficient. Parameters were determined from the entrepreneurs'' perspective. Using multi-criteria decision making techniques (TOPSIS)، entrepreneurship development indicators were ranked. The results are indicated as follows: the work experience index in the individual directory، economic indicators، from human resources directory، structure and dynamics of industry and producing the following opportunities index and the social capital index from decision criteria directory achieved the first rank. Factors and indicators as property and money، the macroeconomic environment and inflation، industry market Structure and integration or social hierarchies are considered as less important factors and consequently ranked at the end of the list.
    Keywords: Entrepreneurship, Development, khalkhal, TOPSIS Technique
  • Abazar Zohrabi, Nikzad Manteghi Page 55
    The purpose of this study is to offer a comprehensive framework to formulate and screen useful strategies of organization. First، the five competitive forces of Porter were studied. Then، initial strategies were formulated by SWOT analysis. These strategies were divided in four perspectives of the balanced score card. Then، QFD was used which generic strategies were as “HOWs / Criteria” in that and initial strategies were as «WHATs / Alternatives» in that too. Finally the initial strategies based on generic strategies were screened by using fuzzy screening technique. The statistic population in this study was 22 experts and statistic sample was also 22. To gather the data، 7 questionnaires were used. This method was conducted in Cinere Cosmetics and Health Producer Organization. Finding strategies with the greatest benefit that satisfy generic strategies was one of the main results of this study. The result of this study indicated that this method can be used as a comprehensive framework for formulating strategies in organization، and generic strategies as criteria which can be used for screening initial strategies. Combining the techniques utilized in this study was also caused to increase the efficiency and to decrease the weaknesses of these techniques.
    Keywords: SWOT analysis, Balanced scorecard, Generic strategies, Quality function deployment, Fuzzy screening
  • Ali Atashsuz, Isamiel Mazruie Nasrabadie, Mandana Bordbar Page 71
    The carpet industry is one the oldest industries in Iran and like every other industries، paying attention to consumers'' needs is a vital factor. Therefore، always many courses of action have been used for understanding the voice of customers. Many researchers have studied to improve these solutions. Quality function deployment (QFD) is one of the famous ways to understand the voice of customer (VOC). Some of the researchers have investigated to boost the QFD technique and the integrated model of QFD with analytical hierarchy process (AHP) is one of their findings. Beside many modifications in this model، there are some deficiencies. So، in this research we use the modified model of QFD and AHP to know the desires of carpet customers. This research is done in Shayesteh Carpet Company located in Kashan city. The research aim is to study the product design and development. The necessary data has been gathered via some interviews and questionnaires from QFD team as well as the customers. Moreover، the first two matrixes of four matrixes QFD have been applied. The findings demonstrate some desires important to customers such as carpet lifetime and fixed quality in washing. Also، the product development matrix showed that the high of pile and weft have high significance.
    Keywords: QFD, AHP, Customer Needs, Product Characteristics
  • Hassanali Aghajani, Hossein Samadi Miarkolaei, Mohammad Farmanzadeh Page 83
    Supply chain needs cooperative instrument to face with environment challenge for survival in turbulent and volatile markets. This instrument is agility. In fact، business environment is constantly changing and change creates risk. The risk management is rapidly changing، competitive challenges that require elastic; namely ability to survive، adapt and grow in the face of turbulent change. Accordingly، the purpose of present paper is explanation and evaluation of resilience and supply chain resilience by means of an empirical examination in automobile parts manufacturing industry in Mazandaran. The sample in research was 31 companies، and data collection tools were questionnaire including some standard questions with reliability of 0. 85، and data were analyzed using fuzzy hypothesis test. The possibility of effectiveness of each factor is determined according to their membership functions of acceptance. Finally، it is concluded that managers must to support capability factors that have low membership functions and reduce effectiveness of vulnerability factors that have high membership functions to receive higher supply chain resilience.
    Keywords: Resilience, Supply chain, fuzzy logic, Membership function, Automobile parts manufacturing industry
  • Hassan Farajzadeh Dehkordi, Shiva Mosalanejad, Mohammad Hossein Fatheh, Morteza Shafiee Page 95
    Regarding the fact that companies implement different information systems in their organizations، there is an increasing need to integrate this information. Enterprise resource planning (ERP) is both a database and an application which integrates the business activities of a company to ensure integrated business processes. So far، only a few empirical studies have been conducted in order to determine the key factors in implementing ERP. The present study examines the factors influencing the successful implementation of ERP experimentally and its results are presented. Using a standard questionnaire distributed among 12 companies that implement ERP in Iran، the experiences of managers، staffs and professionals in implementing، ERP and its pros and cons were collected; the data was analyzed through the SPSS software using t-tests and Friedman ANOVA. Based on the literature، 10 potential factors in implementing ERP were determined: system selection criteria، consultant selection criteria، supplier selection criteria، principles of project management، reengineering process، human resources development، Chief Executive Officer (CEO) support، cost and budget، IT structure، and consulting services. The results of the study show that all ten mentioned factors have a significant relationship with successful ERP implementation. Among these factors، CEO support is the most significant factor in implementing successful ERP، while the cost was identified as the least important factor. Furthermore، the variables of CEO support، reengineering process and project management، has caused the greatest customer satisfaction in ERP implementation.
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), Key Factors, Systems Integration