فهرست مطالب

نشریه نیوار
پیاپی 80-81 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساره فرامرزی فرد، محسن قاسمی صفحه 3
    در بسیاری از کشورهای جهان برای طبقه بندی های اقلیمی از روش های متعدد و مختلفی استفاده می شود اما در ایران تعداد معیارهای مورد استفاده اندک است و در نتیجه می توان گفت در بحث بارندگی کشور به بارش های جامد از جمله بارش برف توجه کمتری شده است. در تحقیق حاضر فراوانی روزهای دارای پدیده برف برای 50 ایستگاه سینوپتیک در ایران طی سال های 1970 تا 2000 میلادی با استفاده از سه روش نموداری، آماری و پهنه بندی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد ایستگاه زنجان دارای بیشترین فراوانی روزهای برفی و ایستگاه هایی مانند جاسک و چابهار فاقد روزهای برفی می باشند. میانگین کل تعداد روزهای برفی برای دوره مورد مطالعه بین 8 تا9 روز می باشد. همین طور روند روزهای برفی در دوره مورد مطالعه افزایشی بوده که این افزایش از سال 1980 تا 1993 بیشتر مشهود است و بعد از آن مجددا کاهش می یابد، سال 1992 با داشتن میانگین بین 15 تا 16روز برفی و سال 1973 با داشتن میانگین بین 2 تا 3 روز برفی به ترتیب بیشترین و کمترین روزهای برفی را در طی دوره به خود اختصاص دادند. در ایستگاه های ساحلی به دلیل پدیده تاخیر گرمایی بهمن ماه دارای بیشترین شمار روزهای برفی و در ایستگاه های دور از ساحل دی ماه دارای بیشترین شمار روزهای برفی می باشد. با توجه به محاسبات رگرسیونی چند متغیره مشخص شد رابطه بین عرض جغرافیایی و ارتفاع با شمار روزهای برفی مستقیم و معنادار و رابطه بین ضریب تغییرات و عرض جغرافیایی معکوس و معنادار می باشد. با استفاده از نرم افزار surfer پهنه بندی دیدبانی و محاسبه شده تعداد روزهای برفی ایران در محدوده زمانی مورد نظر بر حسب متغیرهای طول و عرض جغرافیایی و شمار روزهای برفی نشان می دهد که هماهنگی مناسبی بین الگوی پهنه بندی محاسبه شده با پهنه بندی دیدبانی شده وجود دارد و این هماهنگی معادلات رگرسیونی را تایید می کند. با استفاده از الگوی پهنه بندی فراوانی روزهای برفی، بیشتر ین فراوانی در ناحیه شمال غرب کشور دیده می شود.
    کلیدواژگان: روزهای برفی، پهنه بندی، تاخیر گرمایی، فراوانی
  • محسن لو علیزاده، نعمت الله عقبا، نادر شفی خدایی صفحه 15
    عناصر اقلیمی بویژه بارش دارای تغییرات معنی داری در دوره های زمانی مشخص هستند. این تحقیق به منظور مطالعه و بررسی تغییرات زمانی بارش، تعیین خشکسالی ها – ترسالی ها و امکان پیش بینی آنها در شهر اهواز انجام گرفته است. دوره های خشکسالی – ترسالی و همچنین تداوم و شدت آنها با استفاده از شاخص استاندارد Z و میانگین متحرک 5 ساله، محاسبه شده و امکان پیش بینی آنها با استفاده از مدلهای سری زمانی هلت وینترز و خودوایازش مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از داده های بارش ماهانه ایستگاه سینوپتیک همدیدی اهواز به مدت 45 سال، (1343 تا 1387) استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که ارقام پیش بینی با روش هلت وینترز نزدیکی بیشتری با ارقام مشاهده شده دارد.
    کلیدواژگان: سری زمانی، مدل هلت وینترز، مدل خودوایازش، شاخص استاندارد Z، خشکسالی و ترسالی
  • علی الهی گل صفحه 23
    هدف این پژوهش مطالعه تغییر برخی عناصر آب و هوایی در ناحیه شمال شرق ایران از حالت نرمال می باشد. محاسبات و تحلیل ها بر روی میانگین دمای کمینه، بیشینه، بارش و رطوبت انجام شده است. مقطع زمانی مورد مطالعه در این تحقیق یک دوره 20ساله است که بین سال های 1986 تا 2005 واقع می گردد و ایستگاه های مشهد، بجنورد، قوچان، سبزوار، سرخس و تربت حیدریه را شامل می شود. ابتدا با استفاده از روش رتبه ای من -کندال، تغییرات داده ها شناسایی شدند و سپس نوع آن که روند یا نوسان بوده است مشخص گردیده است. در تمام ایستگاه ها دمای کمینه و بیشینه روند معنی دار افزایشی را نشان می دهند. همچنین نتایج نشان می دهد که درصد تغییرات دما در فصل زمستان نسبت به سایر فصول بیشتر است که این می تواند بتدریج سبب تغییر الگوی بارش و در نهایت تغییر الگوی جریان گردد و پیامدهایی را در مدیریت منابع آب منطقه و کیفیت آن ایجاد نماید. بارش و رطوبت روند مشخصی را از خود نشان نمی دهند و از روندها و نوسانات متنوعی در فصل های مختلف برخوردار می باشند. با توجه به روند معنی دار افزایش دما می توان انتظار داشت که در این منطقه در صورت ادامه یافتن این تغییرات، الگوی بارش و جریان تغییر کرده و شرایط حدی را تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت موجب افزایش سیل ها و خشکسالی ها گردد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، من کندال، روند، نوسان
  • منیره سادات کیایی، علی کرمی خانیکی صفحه 35
    مصب ها عناصری تاثیرگذار بر کنترل حرکات رسوب و توزیع آن در سواحل می باشند. بنابراین، شناسایی عوامل موثر بر هیدرودینامیک مصب ها که به عنوان فرآیندهای انتقال و از عوامل مهم در تعیین هندسه و شکل سواحل و مصب ها محسوب می شوند، بسیار حائز اهمیت اند. امواج از عوامل اصلی شکل دهنده مصب ها هستند. شکست موج در آبهای کم عمق دهانه مصب، موجب شکل گیری جریان های کرانه ای و انتقال رسوب در این ناحیه می گردد. در این تحقیق در نظر است که نقش هر دو عامل موج و جزرومد به صورت توام، بر روی عوارض رسوبی در مصب، مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور، یک حوضچه ساحلی که از طریق یک مصب به دریای باز متصل می شود، در محیط نرم افزار مایک 21، همانندسازی شده است. در این مدل، از یک شبکه مثلثی نامنظم، با ابعاد 10 تا 50 متری، در یک مدل تفاضل محدود با گام زمانی 1 ثانیه استفاده شده است. موج با دوره های مختلف، به طرف دهانه فرستاده می شود. الگوی جریان نشان می دهد که با همانند سازی موج، جریان و انتقال رسوب، مورفولوژی مصب تغییر نمی کند. این در حالیست که با تغییر دوره موج سرعت جریان ناشی از موج و رسوبگذاری به مقدار کم، تغییر می کند.
    کلیدواژگان: دوره موج، انتقال رسوب، مصب، موج، مدل Mike 21
  • حسین ملکی نژاد، مهدی سلیمانی مطلق، اعظم جایدری، سمیه شاطر آبشوری صفحه 43
    بررسی روند عوامل اقلیمی بویژه بارش در سری های زمانی مختلف می تواند نشان دهنده سیر وضعیت اقلیمی هر منطقه باشد از طرفی دیگر چنانچه مقایسه نتایج روند با نتایج یکی از شاخص های خشکسالی همراه باشد بهتر می توان شرایط اقلیمی را تحلیل نمود. در این تحقیق به منظور مطالعه روند بارش در استان تهران، بارش چهار ایستگاه سینوپتیک شاخص (آبعلی، دوشان تپه، کرج و مهرآباد)، طی سال های 2007-1985 مورد بررسی قرار گرفت و مقادیر آزمون های ناپارامتری من-کندال و سن در سری های زمانی ماهانه، فصلی و سالانه در این دوره آماری محاسبه و نتایج آن مقایسه شد. هم چنین برای تحلیل ترسیمی روند از مقادیر آماره کندال نیز استفاده شد. برای تحلیل بهتر نتایج و تعیین روند خشکسالی در منطقه مورد مطالعه، شاخص استاندارد بارش در سری زمانی سالانه محاسبه گردید. نتایج مقادیر روند با استفاده از دو آزمون من-کندال و سن نشان داد که روند خاصی در سری زمانی فصلی مشاهده نمی شود، اما در سری سالانه با استفاده از آزمون سن در ایستگاه های آبعلی و کرج در سطح اعتماد 99 درصد روند صعودی وجود دارد. دلیل آن را می توان به ارتفاع بالاتر این دو ایستگاه از سطح دریا نسبت به ایستگاه های دیگر و دقت بیشتر آزمون سن در تعیین روند سری های زمانی بر اساس داده های غیرصفر نسبت داد. روند بارش در داده های ماهانه با استفاده از آزمون من-کندال در اکثر ایستگاه ها صعودی بدست آمد. تحلیل نمودار ها نیز نشان دهنده روند افزایشی بارش ماهانه در منطقه است. مقایسه روند بارش و روند خشکسالی در مقیاس سالانه نشان داد که آزمون سن نسبت به آزمون من-کندال میزان روند را در منطقه مورد بررسی بهتر نمایش می دهد.
    کلیدواژگان: آزمون سن، آزمون من، کندال، خشکسالی، استان تهران
  • محبوبه فرزندی، سید حسین ثنایی نژاد، حجت رضایی پژند، بیژن قهرمان صفحه 55
    الگوی برآورد رطوبت نسبی روزانه به کمک داده های رطوبت ساعت های استاندارد و پارامترهای بارش روزانه، دمای حداقل، حداکثر و میانگین روزانه در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی موضوع بحث این مقاله است. ابتدا خوشه بندی 149 ایستگاه همدید ایران با شش عامل هوا و اقلیم شناسی در دسترس (دما، بارش، تبخیر، رطوبت نسبی، دامنه تغییرات دمای سالانه، ارتفاع ایستگاه) و سه نمایه اقلیم بندی دومارتن، ایوانف و تورنت وایت انجام شد. تعداد 60 ایستگاه در خوشه بیابانی و نیمه بیابانی به روش خوشه بندی افرازی میانه محور قرار گرفت. طرح نمونه گیری سیستماتیک دوری برای انتخاب نمونه مناسب به کار رفت. الگوهای مختلف رگرسیونی خطی و غیرخطی بر نمونه انتخابی برازش و الگوهای برتر در مقیاس ماهانه و سالانه مشخص شدند. مقایسه الگوهای ارائه شده دراین مقاله با الگوهای مرسوم قدیمی نشان از دقت بیشتر الگوهای جدید دارد. معیار مقایسه میانگین مربع خطا است.
    کلیدواژگان: الگوی رگرسیونی، متوسط رطوبت نسبی روزانه، خوشه بندی، مناطق بیابانی و نیمه بیابانی، نمونه گیری سیستماتیک
  • عباس شاهسونی، کاظم ندافی، مریم یاراحمدی، محسن فرهادی، مجید کرمانی، الهام یاراحمدی صفحه 65
    گرد وغبار اثرات مضری بر سلامت و اقتصاد جامعه و همچنین تغییر اقلیم دارند. شناخت ماهیت، منشاء و اثرات ریز گردها در تعیین روش های کنترل آن نقش بسزایی دارد. عوامل ایجاد کننده توفانهای گرد و خاک، تقسیم بندی آن، پارامترهای تشدید کننده و منشاء ایجاد توفانهای گرد و خاک در مقیاس جهانی، خاورمیانه و ایران، اثرات توفانهای گرد و غباری بر محیط زیست، سلامتی، اقتصاد در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    این تحقیق مروری است بر تاثیر گرد وغبار با جستجوی کلمات کلیدی توفان گرد و خاک، اثرات زیست محیطی، اثرات سلامت، کنترل کیفی هوا و حوادث مرتبط با گرد و خاک در خاورمیانه از سال 2000 تا 2014 است و از 69 مقاله مرتبط استفاده شده است.
    طبق بررسی های بعمل آمده ذرات معلق تولید کننده گرد وغبار تا ارتفاع 6 کیلومتر و بیشتر صعود و تا مسافت 20000 کیلومتر انتقال یافته و دید افقی را به 1000 متر و در بعضی موارد صفر کاهش می دهند. غبار جوی مانع از نفوذ نور خورشید و کاهش تولیدات کشاورزی گردیده و منجر به افزایش بیماری هایی از جمله مننژیت، تب دره، آسم، بیماری های ویروسی، صدمه به سلولهای پوست و ریه می گردد. به ازای افزایش هر 10 میکروگرم در متر مکعب در غلظت ذرات معلق کوچکتر از 10 میکرون در طی وقوع پدیده گرد و غبار، بین 5/0 الی 1 درصد میزان مرگ و میر افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: توفان گرد و خاک، ایران، اثرات زیست محیطی، سلامت، ریز گرد، کیفیت هوا، اهواز
|
  • S. Faramarzifard, M. Ghasemi Page 3
    Many countries around the world use many various methods of climatic classification and zoning, but a few standards are being used in Iran therefore it can be said that solid precipitations including snowfall have been paid too little attention in discussing the nation ‘s precipitation. Thus, in the present research, the frequency of days having the snowfall phenomenon was studied for 50 Iranian synoptic stations using graphic, statistical and surfacing methods during the 1970-2000 period. The results of the present research indicate Zanjan station has the most frequent snowy days while such stations as Jask and Chabahar lack snowy days in the study period, total average of snowy days is between 8 and 9 also the trend of snowy days was increasing during the period, which was more visible from 1980 to 1993. After which it was decreasing again. During this period, the year of 1992 with an average of 15-16 snowy days. And year of 1973 with an average of 2-3 snowy days had the most and the fewest snowy days, respectively. Due to the phenomenon of thermal delay, the month of Bahman had the largest number of snowy days for coastal station while this was the case in month of day for off coastal stations. Given multivariate regression calculations, it was found that the relationship between altitude and latitude with the number of snowy days is a significant, direct one while it is significant and inverse between alteration coefficients and latitude. surfacing pattern of observed and calculated snowy days in Iran was displayed by using surfer software, in which variables of longitude, latitude, and number of snowy days were employed, which confirmed compatibility between the calculated and observed surfacing pattern of regression equations. On the basis of surfacing pattern of snowy day’s frequencies, maximum frequency is observed in northwestern part of our country.
    Keywords: snowy days, surfacing, thermal delay, frequency
  • M. Loalizadeh, N. Oghba, N. Shafikhodaii Page 15
    Climatic factors, especially rainfall, the most significant periods of time. Recognizing these changes, allowing optimum utilization of nature provides. The present research has been carried out with the purpose of time-based fluctuations of precipitation, the determination of droughts and wet periods, and the possibility of their prediction for Ahvaz. The wet and dry (droughts) periods and their intensity and successiveness have been estimated through the calculation of Z standard score and five-year moving mean. The possibility of their prediction has been accomplished by the use of time series models of Halt-Winters and auto regression. For doing so, we have applied the 45-year data precipitation records of Ahvaz synoptic station (1955 -2009). Results of our study indicate that the predicted values through Auto-regression have more proximity with the observed values.
    Keywords: Time series, Halt, Winters Model, Auto, regression Model, Z Standard Score, Drought, Wet Periods, Ahvaz
  • A. Elahigol Page 23
    In this paper we study on trend and variation in climatic parameters in North east of Iran. Calculation and analysis on rainfall and humidity on the average of minimum and maximum temperature parameters have been performed over the period of 1986 to 2005. The selected stations are Mashhad, Bojnourd, Quchan, Sabzevar, Sarakhs and Torbat Heydarie. The Mann-Kendall has been used to illustrate trends of this parameters. Minimum and maximum temperatures at all stations show an increasing trend. This results show that the temperature has remarkable change in winter than other seasons. Therefore, this will effect on rainfall pattern which will lead gradually to change on flow pattern and ultimately impact on water resources management of region. Rainfall and humidity does not show a clear trend. The results show that if this trend persists, Extreme conditions maybe change and increased flooding and droughts in this region.
    Keywords: Climate change, Mann, Kendall, Trend, North east of Iran
  • M. Sadatkiaee, A. Karami, Khaniki Page 35
    Inlets play an important role in controlling sediment movement and distribution in coastal areas. Therefore, recognizing effective factors in the hydro-dynamicity of inlets known as transmission process and determining the geometry and formation of inlets is of paramount importance. Short waves are among the major factors shaping an inlet. The breaking of wave in shallow water in the mouth of inlets causes the formation of long shore current and sand transport in this area. The purpose of this study was to find out how period wave could interactively affect the sediment. To this end, a coastal basin that is connected to the open sea through a mouth is simulated in mike 21 software. For this simulation, a 10*50 meter un-structured triangular flexible mesh in a finite difference model at one second intervals was used; short waves were sent to the mouth of the inlet at varying periods. Simulation results show that the flow and sedimentation patterns interactively don’t change the morphology of the inlet. While with increasing wave period, amount of flow velocity and sedimentation rates change low.
    Keywords: period, sediment transfer, inlet, wave, Mike21
  • H. Malekinezhad, M. Soleimani, Motlagh, A. Jaydari, S. Shater, Abshoori Page 43
    Trend analysis of climatic factors, especially precipitation time series can show the climatic situation of a region. Simultaneous comparison of the results of trend and drought indices in a region tends to better regional climatic analysis. To study the precipitation trend in Tehran Province, the historical data 1985-2007) of four main synoptic stations namely, Abali, Dushantpeh, Karaj and Mehrabad were provided in this study. The results of non-parametric Mann-Kendall and Sen Statistics were calculated and compared in monthly, seasonal and annual time scale series in this period. Also, a graphical analysis of the trend was carried out using Kendall statistics. The standardized precipitation index (SPI) in annual time series was used for regional drought analysis. The results of Mann-Kendall and Sen Trend tests showed that there is no particular trend in seasonal time series, but using of the Sen Test was revealed the trend in the annual series data of the Abali and Karaj stations at 99% confidence level. Abali and Karaj stations are located at very high level above sea. This attribute and much precise of Sen Test based on the non-zero data may be the reasons for the trend appearance in these stations. Monthly precipitation analysis obtained by the Kendall test was increasingly trend in the most stations. The graphical analysis was also represented the increasingly monthly precipitation trend in the region. The comparison of the precipitation and drought processes showed for annual scale time series the Sen Test reveals the trend value better than the trend in the Kendall test.
    Keywords: Sen Test, Mann, Kendall Test, Drought, Tehran Province
  • M. Farzandi, S. H. Sanaeinejad, H. Rezaeie, Pazhand, B. Ghahraman Page 55
    The model of estimating the daily relative humidity from the relative humidity of the local standard time Iran and the parameters of daily precipitation, minimum, maximum and average daily temperature in desert and semidesert is the subject of this article. Clustering the149 stations by 9 available phenomena (temperature, precipitation, evaporation, relative humidity, range of annual temperature, altitude climate stations and three Indices Demartan, Ivanov and Torrent White) were done. 60 stations Clustered in the desert and semi-arid region by partitioning around mediods. Systematic sampling design for selecting a sample was used. Different patterns of linear and nonlinear regression fitted on the sample data and the best models were determined in monthly and annual scales. Calibration models presented in this paper and compared with conventional models of old patterns showed that the accuracy of new patterns is better. Our criterion is Mean square errors.
    Keywords: regression model, average daily relative humidity, clustering, Semi, arid desert regions, systematic sampling
  • A.Shahsavani, K. Naddafi, M.Yarahmadi, M. Farhadi, M. Kermani, E. Yarahmadi Page 65
    Dust storm is an atmospheric phenomenon having adverse effects on the environment. These storms can have detrimental effects on economy and health of societies and create climate changes. Understanding the nature, origin, and effects of dust storms is important in determining their appropriate mitigation measures. In this review article, factors causing the occurrence of dust storms and their effects on environment, health, and economy as well as methods for locating and controlling them are discussed. This review article was conducted on various aspects of dust storms through internet and library search. Key words like Dust storm, environmental impacts, health, Air Quality، the Middle Eastern Dust event، were used to search for articles and publications in various databases such as Science Direct, Google Scholar, Springer, Magiran, and Iran Medex between 2014 and 2000. Totally, 200 articles were collected, 69 of which were chosen based on their relevance. Dust particles ascend as high as 6 kilometers and spread to 6000 kilometer across the surface, which reduces the horizontal vision to 103 to 104 meters. Atmospheric dust blocks the sun light and can also cause respiratory diseases, including meningitis and Rift Valley fever and asthma and viral diseases, and damage to the DNA skin and lung cells are. Increased to 10 micrograms per cubic meter in the concentration of particles smaller than 10 microns (PM10) at the time the dust phenomenon, the mortality rate of 0. 5- 1 percent increase.
    Keywords: Dust storm, Iran, Air Quality, Health effects, Environmental Impacts, Ahvaz, Haze