فهرست مطالب

نشریه نیوار
پیاپی 82-83 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا امینی، ابراهیم میرزایی، غلامرضا خاکیان دهکردی صفحه 3
    جهت صدور پیش بینی، در مراحل آغازگری و شرایط اولیه، با استفاده از مدل های عددی درمناطق مختلف، به کلیه فراسنج های هواشناسی در فواصل مشخص برروی یک شبکه منظم، نیاز می باشد. انتقال داده های نامنظم دیدبانی شده به یک شبکه منظم، نیازمند استفاده از تحلیل عینی می باشد. طرحواره تحلیل عینی بایستی درونیابی هموار را انجام داده، باعث افزایش اطلاعات، مشخص کردن و حذف اطلاعات خطا و ایجاد نظم داخلی گردد. سه طرحواره پانوفسکی، کرسمن و بارنزرا می توان به عنوان طرحواره های اولیه پراستفاده، البته تاچند سال پیش نام برد. در این پژوهش روش بارنز مورد استفاده واقع شد. تکنیک بارنز ترکیبی از چند جاروب می باشد که از یک مجموع وزنی خطی اطلاعات دید بانی شده در منطقه نفوذ حول هر نقطه شبکه استفاده می کند. مقدار برآورد شده هر متغیر در نقطه شبکه ای (دوبعدی) پس از اولین جاروب محاسبه می شود. اولین جاروب کاملا مشابه با کرسمن بوده با این شرط که میدان حدس اولیه صفر می باشد. میدان برآورد شده در هر ایستگاه توسط ساده سازی از طریق میانگین گیری چهار نقطه شبکه بدست می آید. نتایج حاصله نشان داد که:1- افزایش تعداد ایستگاه ها باعث افزایش دقت اطلاعات خروجی طرحواره بارنز می گردد2- گرته های خروجی طرحواره های بارنز و کرسمن از اطلاعات سطح زمین نتایج مشابه دارند.
    3- گرته های خروجی طرحواره های بارنز و کرسمن از اطلاعات جو بالا تفاوت چشمگیردارد.
    کلیدواژگان: شبکه منظم، اطلاعات دیدبانی، تحلیل عینی، بارنز، کرسمن
  • ابوالحسن غیبی، آذر مهر خواجه ای، سعیده خوارزمی صفحه 13
    آب شهاب های موجود در جو، به هر شکلی که باشند (جامد، مایع و گاز)، با تابش مایکروویو (از طریق پراکندگی، جذب و گسیل) برهمکنش می کنند. اندازه گیری های گمانه زن مایکروویو پیشرفته واحد B (AMSU-B) روی ماهواره های NOAA به نوع، شکل و توزیع اندازه و همچنین رفتار سقوطی آب شهاب ها در حجم تفکیک ابزار سنجش حساس و در نتیجه برای مطالعه انواع مختلف آب شهاب های جوی مفید می باشند. از جمله کاربرد اطلاعات خرد فیزیکی و طبقه بندی آب شهاب های جوی می توان به مقداردهی اولیه مدل های ابر و مدل های عددی پیش بینی آب و هوا، مطالعه در خصوص شکل گیری و چرخه زندگی بارش و همچنین انتخاب الگوریتم مناسب برای برآورد بارش اشاره کرد. با توجه به این مهم، در این مقاله با استفاده از دمای تابشی اندازه گیری شده توسط گمانه زن AMSU-B و روش شبکه های عصبی مصنوعی بطور همزمان هشت نوع آب شهاب مختلف، 1- توفان تندری(TS) 2- باران سنگین(HR) 3- باران سبک(LR) 4- باران متوسط(MR) 5- بارش برف(SF) 6- پوشش برف(SC) 7- آسمان ابری(CLS) 8- آسمان صاف(CS) به هشت کلاس مجزا طبقه بندی شده اند. از حدود 200 گذر ماهواره طی دوره ی مورد مطالعه، بین سال های 2000 تا 2010، برای هر نوع آب شهاب 200 نمونه و در مجموع 1600 نمونه که تقریبا با گزارش های سازمان هواشناسی همزمان بوده اند جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که انواع کلاس های بارش باران، نرمه بارش، بارش متوسط و بارش شدید، با دقتی بین 54 تا 62 درصد، نسبت به سایر کلاس های آب شهاب ها، با دقت کمتری، و انواع دیگر آب شهاب ها تقریبا با دقتی بیش از 80 درصد بطور صحیح طبقه بندی شده اند. با قراردادن تمام کلاس های بارش باران در یک کلاس واحد (بارش باران RF) روی همرفته دقت طبقه بندی شبکه ی عصبی به حدود 85% (340 الگو از 400 الگو بطور صحیح طبقه بندی شده اند) ارتقاء می یابد.
    کلیدواژگان: آب شهاب ها، گمانه زن مایکروویو پیشرفته واحد B
  • ام السلمه بابایی فینی، امیرحسین حلبیان، زکیه راه چمنی صفحه 25
    خشکسالی یکی از رخدادهای جوی است که سبب خسارات زیادی در بخش های مختلفی مانند کشاورزی، اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی می شود و وقوع آن در اغلب مناطق جهان امری اجتناب ناپذیر است. از آن جایی که خشکسالی بر منابع آب زیرزمینی، رطوبت خاک و جریان رودخانه ها موثر است؛ در این پژوهش پدیده خشکسالی در سه استان خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی با استفاده از شاخص بارش استاندارد(SPI) در بازه های زمانی 3، 6، 12 و 24 ماهه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت تا بتوان تاثیر کمبود بارش را در دوره های زمانی مذکور کمی کرد. در این ارتباط، از داده های بارش ماهانه 12 ایستگاه طی دوره آماری 2005-1966 استفاده و از روش های زمین آمار نیز به جهت منظور نمودن ساختار مکانی داده ها بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که در بازه های 3 و 6 ماهه خراسان رضوی دچار خشکسالی های بسیار شدید و خراسان شمالی نیز متاثر از خشکسالی های شدید است. این در حالی است که در بازه های 12 و 24 ماهه در خراسان جنوبی خشکسالی های بسیار شدید و غرب خراسان رضوی خشکسالی های شدید رخ داده است. مقادیر SPI به دست آمده نیز نشان از این دارد که بیشترین مقدار خشکسالی ها مربوط به دهه اول (1975-1966) و چهارم (1996-2005) است که در این دو دهه سال 1973 و 2001 شدیدترین خشکسالی ها را تجربه کرده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل زمانی و مکانی، خشکسالی، زمین آمار، شاخص بارش استاندارد، پهنه خراسان
  • غلامرضا نوری، ابراهیم ابراهیمی تبار صفحه 37
    فرایند تغییر اقلیم به ویژه دما و بارش مهم ترین بحث در قلمرو علوم محیطی می باشد. زیرا سیستم های انسانی وابسته به عناصر اقلیمی مانند کشاورزی، صنایع و امثال آن بر مبنای ثبات و پایداری اقلیم طراحی شده و عمل می نمایند. با بررسی روند تغییرات درجه حرارت می توان تا حدود زیادی تغییرات اقلیمی را ردیابی نمود. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه ی انحراف احتمالی دمای بیشینه ی ایستگاه کلیماتولوژی دشت روم، واقع در بیست کیلومتری شهر یاسوج (مرکزاستان کهگیلویه وبویراحمد)، از حالت نرمال می باشد که در آن داده های مربوط به دماهای بیشینه ی این ایستگاه در طی دوره آماری (1387-1366) مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش، از روش ناپارامتری من-کندال استفاده شد که در این روش با به کارگیری آماره ی این آزمون، وجود یا عدم وجود روند تغییرات دمایی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها، بیانگر وجود روند کاهشی و معنی دار در برخی از سری های زمانی است که نشان دهنده آن است که بیشینه ی دمای هوا در منطقه در حال کاهش است. ضمن اینکه هیچ روند افزایشی معنی داری توسط آزمون مورد تایید قرار نگرفت. روند کاهشی دمای بیشینه در ماه های خرداد، تیر، آذر و مرداد به ترتیب با مقادیر 58/2-، 4/2-، 34/2- و 28/2- (آماره ی من-کندال) شدیدتر از سایر ماه ها بوده است. همچنین بیشترین کاهش بیشینه ی دما به لحاظ فصلی، در فصل تابستان به مقدار 18/2- رخ داده است. در مقیاس سالانه نیز، روند کاهشی دمای بیشینه در طی دوره آماری مورد مطالعه، به مقدار 97/1-، به خوبی نمود پیدا کرده است. سطح اطمینان معنی داری روند تغییرات در تمامی سری های ذکر شده، به استثنای خرداد ماه (99 درصد)، 95 درصد می باشد. در سایر سری ها نیز، روند افزایشی یا کاهشی بیشینه ی دما از نوع نوسانات ناگهانی و کوتاه مدت می باشد.
    کلیدواژگان: بیشینه ی دما، تغییر، روند، من، کندال، کهگیلویه و بویراحمد، دشت روم
  • حمیدرضا طاهری، فروزان ارکیان صفحه 47
    در این مطالعه تغییرپذیری تعداد روزهای برفی با عمق برف ≥cm 1 (بزرگتر و مساوی یک سانتی متر) در کشور، در دو دوره آماری سی ساله (1981-2010) و 15 ساله (1996-2010) مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای مورد مطالعه شامل تعداد روزهای برفی، عمق برف، دمای میانگین، دمای بیشینه و دمای کمینه می باشد که از بانک اطلاعات سازمان هواشناسی کشور برای ماه های دسامبر، ژانویه و فوریه استخراج شد. بررسی نقشه های تغییرپذیری مکانی پارامترها(که توسط نرم افزار 1GIS رسم شده اند) برای ایستگاه هایی که سی سال آمار برف دارند نشان داد بیش ترین تعداد روزهای برفی و عمق برف متعلق به ایستگاه آبعلی با مقادیر به ترتیب 2457 روز و 80 سانتی متر در فصل زمستان می باشد. اما همین بررسی در بازه زمانی پانزده سال، بیش ترین تعداد روزهای برفی و عمق برف را متعلق به ایستگاه کوهرنگ با مقادیر به ترتیب 1346 روز و 69.4 سانتی متر در فصل زمستان نشان داد. طبق نتایج این تحقیق روند معنادار کاهشی در تعداد روزهای برفی و عمق برف در اغلب ایستگاه ها به جز ایستگاه های کاشان، گرگان، نوشهر و بندر انزلی در بازه زمانی سی سال رخ داده است در صورتیکه فقط در پنج ایستگاه آبعلی، اصفهان، سنندج، تبریز و ارومیه روند افزایشی دما در فصل زمستان مشاهده شده است و در بقیه ایستگاه ها در طی سی سال روند خاصی در دمای میانگین رخ نداده است.
    کلیدواژگان: تعداد روز های برفی، عمق برف، تغییر اقلیم، دمای خشک
  • سحر زیرک زاده، جواد بذرافشان صفحه 59
    طبق مطالعات مرکز پیش بینی و تحقیقات اقلیم هدلی در قرن 21 به دلیل گرمایش جهانی، خشکسالی های فراگیر و شدید، زندگی میلیون ها نفر در سراسر کره زمین را تهدید خواهد نمود. از آنجا که خشکسالی، بخش های مختلف جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا پایش و ارزیابی این بلیه در آینده به منظور برنامه ریزی صحیح، امری ضروری است. در این تحقیق، شدت خشکسالی تحت شرایط اقلیم آتی با اقلیم فعلی در ایستگاه های منتخب استان اصفهان مقایسه شده است. به این منظور، ابتدا داده های بارندگی برای دوره های آتی در ایستگاه های منتخب استان اصفهان با استفاده از مدل گردش عمومی جو (CGCM3) و تحت سناریوی A2 به کمک روش ضریب تغییر ریزمقیاس نمایی شد. در مرحله بعد، شاخص استاندارد بارش(SPI) در دو مقیاس زمانی 3و 6 ماهه، برای دوره ی پایه (2000-1971) و دوره های 2040-2011،2070-2041و 2100-2071 تحت سناریوی انتشار، در ایستگاه های منتخب استان اصفهان محاسبه شد. سپس مشخصه شدت خشکسالی در دوره پایه و دوره های آتی استخراج و نسبت شدت خشکسالی در دوره های آتی در مقایسه با دوره پایه در همه ایستگاه ها در دوره بازگشت های مختلف محاسبه شد. در نهایت، این نسبت ها با استفاده از روش عکس مجذور فاصله بر پهنه استان اصفهان ترسیم گردید. نتایج نشان داد به طورکلی در دوره های آینده نسبت شدت خشکسالی در مقایسه با گذشته به ازای دوره بازگشت های مختلف کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تغییراقلیم، SPI، شدت خشکسالی، اصفهان
  • مژده پدرام، فاطمه صحراییان صفحه 73
    در این مطالعه با یافتن ارتباطی منطقی بین فراوانی رخداد مه و متغیر دما در یک محل، احتمال رخداد مه در شرایط دمایی نقطه مورد نظر برآورد شده است. برای این منظور از داده های 7 ایستگاه همدیدی استان کردستان در دوره آماری موجود هر ایستگاه به طور موردی استفاده شده است. ابتدا فراوانی نسبی و تجمعی رخداد مه درگستره های دمایی مختلف برای هر ایستگاه تعیین شده اند. سپس فراوانی نسبی تجمعی ماهانه و فصلی رخداد مه برای یک دوره آماری مشترک 15 ساله (2006-1992) بین این ایستگاه ها محاسبه شده اند. برای کاهش ریسک ناشی از این پدیده و آمادگی لازم برای پیشگیری از بروز خطر، دمای آستانه رخداد آن در هر ایستگاه برآورد شده است. نتایج نشان می دهند به جز در ایستگاه قروه بیشینه فراوانی رخداد مه در گستره دمایی C°8- تا C°6- و به تعداد 71 مورد بوده است، در سایر ایستگاه ها بیشترین رخداد مه در دماهای بین C°2 -تا C°0 مشاهده شده است. از کل تعداد دیدبانی های رخداد مه در هر ایستگاه، در قروه 3/13%، مریوان 34%، سنندج 30%، زرینه اوباتو 19%، سقز 39% و در بیجار 26% موارد مه در دماهای مثبت رخ داده است. در کلیه ایستگاه های مورد مطالعه، رخداد مه در ماه های ژانویه، فوریه، مارس، نوامبر و دسامبر قابل ملاحظه بوده و در ماه های آوریل، می و اکتبر ناچیز و در سایر ماه ها (جون، جولای، اگوست و سپتامبر) مه رخ نداده است. طی دوره آماری مشترک 15 ساله، بیشینه فراوانی رخداد مه در ماه دسامبر و در ایستگاه زرینه به میزان 177 مورد بوده است. در فصل زمستان به دلیل کاهش دما و افزایش نم نسبی، در کلیه ایستگاه ها رخداد مه بیشتر از فصل های دیگر سال است.
    کلیدواژگان: مه، دمای خشک، فراوانی نسبی و تجمعی، استان کردستان
|
  • L. Amini, E. Mirzaei Haji Baghlo, Gh. Khakian Dehkordi Page 3
    Due to dispersion and lack of proper distribution in location of synoptic stations and need to have information about the climate in locations without weather station, method of interpolation and extrapolation can be used as a solution for overcoming or reducing the negative effects of this problem. In the other hand, numerical models for predicting the weather, require to the data on meteorological parameters in various parts of the region at regular intervals on a specific network for boundary layer and initial conditions. Objective analysis method can transmit the data of irregular synoptic stations to a network. In the other words, Transmit the data of irregular synoptic stations to network is called Objective analysis. Objective analysis scheme have to use interpolation of data for increasing the information, also it have to specified and omit the wrong data and do the internal discipline. Panofsky, Cressman and Barnes are three schemes that are widely used in few years ago. These schemes based on different techniques. In this study, Barnes method is used. Barnes’ technique is a combination of several sweeps. Each sweep uses a total weight of linear observation data in the area of influence around each point of the network. The estimated value of each variable point (I, J) in the network is calculated after the first sweep. When the initial field is zero the first sweep is completely similar to Cressman’s. The field at each station will estimate with average of data of four points in the network. Considering to data obtained from switch system in provincial forecast centers and need to increase the accuracy of forecasting, different schemes must run and the best of them must chose. The results of this study showed that:1 - Increasing the number of stations will increase the accuracy of output data in baron’s scheme.2 - Output data in Barnes and Cressman scheme were similar to ground data.3- Output data in Barnes and Cressman scheme were significantly different from upper data4 - Barnes scheme can determine the degree of smoothing before the experiment.5 - Barnes scheme does not require to Radius Affect.
    Keywords: regular networks, observation data, objective analysis, Barnes, Cressman
  • A. Gheiby, Am. Khajei, S. Khwarazmi Page 13
    Hydrometeors in the atmosphere, on any form (solid, liquid and gases), interact with microwave radiation (through scattering, absorption and emission). The Advanced Microwave Sounding Unit-B (AMSU-B) measurements onboard NOAA satellites are sensitive to the types, shapes, and size distributions as well as fall behaviors of the hydrometeors in the AMSU-B resolution Volume and thus are useful to study different types of atmospheric hydrometeors. These microphysical signatures and classification of atmospheric hydrometeors can be utilized to initialize the cloud/mesoscale numerical weather prediction models, study of precipitation formation and life cycle, and choice of the right algorithm for precipitation estimation. Therefore, In this paper, the signatures of eight types of hydrometeors, including Thunderstorms (TS), Heavy rain (HR), Light rain (LR), Moderate Rainfall (MR), Snowfall (SF), Snow cover (SC), Cloudy condition (CC), and Clear sky (CS), using AMSU-B data by an artificial neural network method, simultaneously, have been classified to eight different classes. During the study period (2000 to 2010), from about 200 of satellite passes, for each type of hydrometeor 200 data-sample and overall 1600 data-sample, which was closest to Iran Meteorology Organization (IMO) reports have been collected. Our results show that different classes of rain, including light, moderate and heavy rainfall, with respect to other classes, with accuracies between 54 to 62% have poor classification capability, and other hydrometeors with an accuracy of about 80% correctly classified. By considering three classes of rain as a single class (rain fall = RF), the accuracy of neural network classifier increased to 85%; among 400 pattern, about 340 pattern have correctly been classified.
    Keywords: Hydrometeors, AMSU, B, Classification
  • O. Babaee, Ah. Halabian, Z. Rahchamani Page 25
    Drought is one of the atmospheric events that causes great losses and is inevitable in most areas if the world Since soil moisture, stream fiow, and reservoir storge reflect precipitation anamolies, This study aims at a spatial analysis of drought in three Iranian provinces namely North khorasan, Razavi khorasan and South khorasan to quantify precipitation anamolies by means of SPI in 3, 6, 12, and 24 month scale. Monthly precipitation data of 12 long period stations during 1966-2005 were used which was taken from Iranian Meteorological Organization. Geostatistical methods were also applied to prepare spatial distribution maps. The results of the study showed that in 3 and 6 – month- scale period most – severe droughts are are frequent in the Razavi khorasan and North khorasan is affected by severe droughts in the same period. However, in 12 and 24 – month– scale period most serious droughts are frequent in South Khorasan and Western Razavi Khorasan experiences severe droughts. SPI values showed that most droughts happened in the first decade (1966- 1975) and the fourth decade (1996- 2005) as well and 1973 and 2001 have experienced the most serious drought.
    Keywords: Temporal, Spatial analysis, drought, Geostatistical, standard precipitation index, Khorasan region
  • Gh. Noori, E. Ebrahimitabar Page 37
    The process of climate change especially temperature and precipitation change is the most important problem in the territory of environmental sciences. Because human systems such as agriculture, industry and others designed and act based on the climate invariability which those are dependent on climatic variables. The climate changes can be trace largely by studying the trend of temperature. The aim of this research is to study probable deviation of normal maximum temperature in Dashtroom region which is located at a distance of twenty kilometers from yasuj city (the center of Kohgiluyeh and Boyerahmad province). In this study, the maximum temperature data of Dashtroom's climatology station were used during years of 1366 1387. Therewith, Nonparametric method of man-Kendal is used in this study that presence or absence significant trend in temperature changes is examined by use of this method. The extracted results from data analysis showed a significant decrease trend in some of time series which this problem indicated that maximum temperature is decreasing in studied region. While, any significant increase is not confirmed by test. The decreasing trend of maximum temperatures is more in June, July, December and August months, respectively with values of -2/58, -2/4, -2/34 and -2/28 (Man-Kendal statistic) than the other months. Moreover, the most decreasing trend of maximum temperature occurred in the summer whit statistic amount of -2/18 in terms of seasonal series. There is also a decreasing trend in maximum temperature at the annual scale whit statistic amount of -1.97 during period studied. The confidence level of significant changes trend is %95 in all series mentioned above except June (whit confidence level of %99). In other series, the increase or decrease trend in the maximum temperature variations includes sudden and short-term fluctuations.
    Keywords: maximum temperature, change, trend, Man, Kendal, Kohgiluyeh, Boyerahmad, Dashtroom
  • Hr. Taheri, F. Arkian Page 47
    This study investigates the changes and variability of the number of days with snow covers of ≥1 cm depth and the snow cover depth at 18 meteorological stations throughout Iran, spanning a period of 30 years (1981–2010) and 15 years (1996–2010). The studied parameters such as the number of days with snow cover; the snow cover depth and (mean, maximum and minimum) temperature was extracted from Iran meteorological organization data archive for December, January and February months. Investigation of spatial variability of parameters using GIS map shows that for the station with 30 years data, maximum number of days with snow cover and snow depth belongs to Abali station with values 2457 days and 80 cm in winter, respectively. But for stations with 15 years period data, maximum number of days with snow cover and snow depth belongs to Kohrang station with values 1346 days and 69.4 cm in winter, respectively. The results show significantee decreasing trend in time series of the days with snow cover and the snow cover depth at most stations except Kashan, Gorgan, Noshahr and Bandar Anzali stations in 30 years period while only in 5 stations such as Abali, Isfahan, Sanandaj, Tabriz and Urmia, increasing trend in temperature was observed also there wasn’t any trend in mean temperature in other stations.
    Keywords: The number of days with snow covers, Snow Depth, Climate Change, Temperature
  • S. Zirakzadeh, J. Bazrafshan Page 59
    According to the Hadley center for climate prediction and research, it has been predicted that the severe and extensive droughts threaten the lives of millions of people on the earth due to the global warming in 21st century. Since the drought affects different activities like water resources, agriculture, economy, industry, and health, so investigation and evaluation of this disaster in the future is necessary for planning to cope with its impacts in different parts of the society. The purpose of this research is to compare the intensity of droughts under future climate conditions with current climate in the selected stations of the Isfahan province. For fulfilling this aim, at first, precipitation data for future periods in the selected stations of the Isfahan province were downscaled using change factor technique under scenario A2 of CGCM3. In the next step, the Standardized Precipitation Index (SPI) in two time scales of 3and6 months were estimated for four periods including 1971 2000(base period), 2011-2040, 2041-2070, 2071-2100 (for future periods). Severity of droughts in the base period and the future periods were extracted. The ratio of droughts severity in the future periods to the base period for different return periods were calculated in all stations. Finally, these ratios were interpolated by using the squared inverse distance method on the Isfahan province. Results showed that the ratio of drought severity in the future periods in comparison to the current climate will decrease at different return periods.
    Keywords: climate change, SPI, intensity of droughts, Isfahan
  • M. Pedram, S. Sahraian Page 73
    In this study probability of fog occurrence at a certain location has been estimated by finding a logical relationship between temperature and fog frequency conditions at that location. The available data, till 2006, for 7 synoptic stations in Kurdistan province have been used as case study. First, relative and cumulative frequencies of fog occurrences in different temperature ranges have been determined for each station. Then, their monthly and seasonal cumulative frequencies for a common 15 years period (1992- 2006) among those stations have been calculated. In order to reduce the risk of fog occurrence, necessary preparedness, and prevention of this hazard, their threshold temperatures at each station have been estimated. The results show that except in Ghorve station which the maximum fog frequency has occurred in -8°C to -6°C range and its amount was 71, in the other stations the most frequency of fog occurrences has been observed in -2°C to 0°C temperature range. From total number of fog observations, at Ghorve station 13.3%, Marivan 34%, Sanandaj 30%, Zarineh Obato19%, Saghez 39%, and at Bijar 26% occurred in positive temperatures. In all stations, the fog frequency was considerable in November, December, January and February months and it was inconsiderable in April, May and October. During the remaining months of the year (Jun., July, Aug., Sep.) fog didn’t happen. During the 15 years common period, the maximum fog frequency was 177 which have occurred in Zarineh station in December. In winter, because of low temperatures and relative humidity rising, fog occurrences were more than the other seasons of year in all stations.
    Keywords: fog, dry temperature, relative, cumulative frequency, Kurdistan province