فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1393)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حوا ابراهیمی پور*، حسین مسعودنیا، سیدجواد امام جمعه زاده صفحه 1
    خیزش ها و تحولات جهان عرب که با اعتراضات تونس آغاز شد، موجی از درخواست ها و مطالبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به همراه داشت که اقشار مختلف مردم را در بر گرفت و سپس به سایر کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ازجمله مصر سرایت کرد. این تحولات در حال تغییر دادن برخی از نظام های سیاسی منطقه، نظم منطقه ای موجود و همچنین تاثیرگذاری بر منافع و رویکرد قدرت ها در خاورمیانه است. خیزش ها و قیام ها در جهان عرب یک دوره تاریخی برای منطقه و برای سایر نقاط دنیا بود. سوال اصلی مقاله حاضر به ماهیت تحولات اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا می پردازد؟ اگرچه پژوهشگران و محققان بسیاری به دنبال تحلیل این تحولات در قالب نظریه های دموکراسی خواهی و نظریه های انقلابی بودند، اما در این پژوهش سعی شده است که با نگاهی جامعه شناسانه به تحلیل این رویدادها در قالب نظریه جنبش اجتماعی و زمینه های تفاوت این تحولات از مبانی جریانات انقلابی معاصر پرداخته شود. در پاسخ به این سوال، به نظر می رسد نظریه جنبش اجتماعی جدید آلبرتو ملوچی در خصوص کنش تعاملی و هویت محور می تواند چارچوب نظری مناسبی برای بررسی ماهیت حرکت های مردمی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا باشد. مقاله حاضر از نظر شرایط پژوهش، یک بررسی توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، یک بررسی کاربردی است.
    کلیدواژگان: انقلاب، جنبش اجتماعی جدید، هویت جمعی، بسیج اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، ملوچی
  • حسن جعفری*، محمد بهرامی خوشکار صفحه 27
    برخی از گروه های معارض اسلامی با شعار به ظاهر حق پرستانه توحیدی، جنایات غیر انسانی مرتکب می شوند و غیر خود را کافر می پندارند؛ در حالی که در حقیقت آن ها، علی رغم ادعای مسلمانی خود، درعمل کافر هستند. این ها عامدانه و عالمانه به امر تکفیر و کشتن غیر همفکران خود اقدام می کنند؛ لذا با توجه به جریان شناسی گروه -های معارض اسلامی بر همه مسلمین واجب است که در مقابل چنین تفکری بایستند؛ چرا که در عصر حاضر مخالفان با دست آویز قراردادن این تفکر، به شبهه افکنی و معرفی اسلام به عنوان دین خشونت پرداخته اند. اصول حاکم برمبانی فقهی جهاد در اسلام، به ارائه فرهنگ صلح جهانی منجر می شود، و عملیات جنگی گروه های معارض، جهاد محسوب نمی شود؛ علمای اهل تسنن و شیعه همه اتفاق نظر دارند که امر تکفیر خارج از مبانی اسلامی و مضر به حال مسلمانان است و همه مسلمانان باید علیه چنین توطئه ای که جامعه اسلامی را دچار مشکلات کرده اقدامی مناسب کنند؛ زیرا تحرکات تکفیری و عملیات جنگی گروه های معارض اسلامی، توطئه ای است از سوی بیگانگان که هدف اصلی آن ایجاد تفرقه بین مسلمین و زشت جلوه دادن چهره اسلام با کارهای وحشیانه ای است؛ که این امر هیچ گاه در تاریخ سابقه نداشته است.
    کلیدواژگان: اسلام، صلح، جهاد، گروه های معارض، مذهب
  • محمدرضا حاتمی*، حامد روشن چشم صفحه 61
    خاورمیانه به واسطه مسیر ارتباطی، منابع انرژی، تجربیات امپریالیستی، تعارضات فرهنگی اش و شرایط ژئوپلیتیکی خود، محیطی واقع گرایانه و مبتنی بر معضلات ناشی از امنیت دولتی، ملی و منطقه ای یافته است. به گونه ای که این شرایط منجر به صلح و ثبات برای منطقه خاورمیانه نبوده است. بنابراین، بررسی فرآیند شکل گیری مسائل امنیتی در خاورمیانه در قالب نظام مبتنی بر تحلیل زبان شناختی ساختارگرا دارای اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر در تعریف امنیتی منطقه خاورمیانه است. سوال اصلی پژوهش این است که چه عواملی در فرآیند شکل گیری معضل امنیتی خاورمیانه دخیل هستند. فرضیه پژوهش بیانگر این است که شکل گیری تعاریف و مسائل امنیتی خاورمیانه ناشی از عوامل زبان شناختی است که در اثر تولید نشانه های امنیتی غرب به وجود آمده است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از متون و آمار معتبر و همچنین روش تحلیل زبان شناختی ساختارگرا بیانگر این نتیجه است که در منطقه خاورمیانه در اثر تولید نشانه هایی توسط عوامل بیرون از جامعه زبانی خود در بستر شرایط داخلی منجر به ارجاع دال خاورمیانه به مدلول خاصی شده است که منطقه خاورمیانه را بیش از پیش امنیتی ساخته است، امنیتی که در آن صرفا بحران تولید می شود.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، مسائل امنیتی، تحلیل زبان شناختی ساختارگرا، امنیت
  • حسین ربیعی* صفحه 89
    ابزارها و روش هایی که بازیگران قدرتمند در صحنه تئاتر سیاسی جهان به کار می گیرند، گوناگون و دیگرگون است. پویش های ژئوپلیتیک به مثابه روشی برای بازشناسی و پیاده سازی نفوذ یا کسب هژمونی در جای جای جهان و از رهگذار شاخص ها، عناصر و ظرفیت های ژئوپلیتیک است. با دگرگونی های پدید آمده در خاورمیانه و تغییر رویکردهای رفتاری بازیگران قدرتمند در آن، گفتمان های مهمی درباره قدرت هوشمند و اهمیت فزاینده آن در هماوردهای ژئوپلیتیک پدید آمده است. قدرت هوشمند نوعی کنش هوشمندانه در استفاده از مولفه های قدرت نرم و سخت و درآمیختن عناصر مثبت این دو است. کشور ایران به عنوان یک قطب ژئوپلیتیک تعیین کننده در خاورمیانه، جنبه های مهمی از قدرت هوشمند دارد که می تواند با اتکا بر آن هژمونی خود را در این منطقه حساس ژئوپلیتیک استوار سازد. پژوهش پیش رو، با روش توصیفی تحلیلی می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که مهم ترین شاخص های قدرت هوشمند ایران و راهبردهای ژئوپلیتیک متناسب با این شاخص ها در تحولات جدید خاورمیانه کدام هستند؟ بررسی نشان می دهد که شاخص های سخت افزاری و ارزش ها و انگاره های نرم افزاری درآمیخته با عناصر ژئوپلیتیک مانند هویت، فرهنگ و دین اثرگذارترین شاخص های قدرت هوشمند ایران به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قدرت هوشمند، ایران، تحولات خاورمیانه
  • حسن مجیدی* صفحه 113
    درک و شناخت تمایلات و علایق مردم خاورمیانه از جمله کشورهای عرب آن که در گفتمان های هویتی ریشه دارد؛ از رهگذر نظرسنجی های علمی بهتر صورت می گیرد. نظرسنجی های دوره ای و قابل توجه موسسه پیو می تواند در این راه یاری رسان باشد. این مقاله در صدد است با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان لاکلا وموفه به توصیف و شناخت واقع بینانه ترگفتمان های هویتی مردم 6 کشور مهم خاورمیانه یعنی مصر تونس، اردن، ترکیه، لبنان و پاکستان بپردازد. گفتمان های هویتی که به نوعی حاصل مفصل بندی دال هایی چون اسلام، آزادی، توسعه، و در جمع بندی نهایی نوعی نسبت سنجی میان عناصر سنت و تجدد است. واقعیت آن است که بی قراری و شناوری دال های هویتی وتلاش برای حاکم شدن یک گفتمان از راه مفصل بندی های موقت میان دال های هویتی و استقرار یک گفتمان هویتی و تلاش برای به کنارنهادن گفتمان رقیب همچنان ادامه دارد. تحلیل نتایج این نظرسنجی ها نشان می دهد که تحلیل های ذهنی و یکسویه در شناخت ماهیت این جنبش ها نارساست و تمایلات بعضا متعارض مردم خاورمیانه در گرایش به جمع ارزش های اسلامی و لیبرالی در عین اقتصاد کارآمد از رقابت گفتمان های هویتی حکایت دارد.
    کلیدواژگان: جنبش های عربی، گفتمان های هویتی، موسسه پیو، ارزش های اسلامی، ارزش های لیبرالی
  • نعیما محمدی*، کمال جوانمرد صفحه 145
    مسئله تحقیق حاضر تنوع مطالبات سازمان های زنان در ترکیه، مصر، عربستان سعودی و مالزی است که به بلوک فرهنگی دینی واحدی تعلق دارند. برای تبیین این مسئله، با استفاده از روش مطالعه چندموردی (تکنیک پرسش نامه و تحلیل متن) و با استمداد از تئوری اکسل هونت، تاثیر سلطه سیاسی و قومیتی و مذهبی در شکل گیری جنبش های زنان در این کشورها بررسی شد. در هریک از این کشورها، برحسب ساختارهای مختلف اجتماعی، گونه های متنوعی از جنبش اجتماعی زنان غالب شده است که تنوع مطالبات زنان را توضیح می دهد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 66درصد از تغییرات مربوط به تنوع مطالبات زنان در این جنبش ها، تابع ساختارهای سیاسی و قومیتی و مذهبی است. باتوجه به این مقدار، بخش اول فرضیه تحقیق مبنی بر تابعیت تنوع مطالبات زنان از ساختارهای مذکور، تایید شد. برای آزمون تئوری هونت و فرضیات تحقیق، از تحلیل درختی با استفاده از نرم افزار CART استفاده شد و نتایج نشان داد به دلیل سهم گسترده ساختارهای سیاسی در تبیین تنوع مطالبات زنان، میان جنبش زنان در مالزی و ترکیه ازسویی و جنبش زنان در مصر و عربستان ازسوی دیگر، مشابهت بیشتری وجود دارد. نتایج همچنین، نشان داد جنبش غالب زنان در ترکیه و مصر علیه اختلال در به رسمیت شناسی زنان، در عربستان سعودی علیه انکار در به رسمیت شناسی زنان و در کشور مالزی تابع توان بسیج است.
    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی زنان، نظریه به رسمیت شناسی، ساختار سیاسی، ساختار قومیتی، ساختار مذهبی
  • حسین مفیدی احمدی* صفحه 177
    این مقاله در پی بررسی تغییر رویکرد گروه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اسلامی ترکیه در فرایند الحاق این کشور به اتحادیه اروپا است. به نظر می رسد روند الحاق به اتحادیه اروپا که به اروپایی شدن بیشتر ترکیه منجر شده است، از مهم ترین عوامل تغییر تدریجی ترجیحات، رفتار و گاهی هویتبخش مهمی از گروه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اسلامی این کشور بوده است. تغییراتی مانند بازتفسیر اندیشه ها و هویت اسلامی در انطباق با هنجارهای اروپایی و نیازهای بورژوازی جدید؛ تغییر نگاه به اتحادیه اروپا از خصم هویت اسلامی به دوست آن؛ بازتفسیر مفاهیمی مانند سکولاریسم و مدرنیزاسیون؛ درونی شدن تدریجی گفتمان های حقوق بشر، بازار و دموکراسی؛ انطباق با فرهنگ کسب وکار اروپا و استانداردهای هویت کارآفرینانه و رویه های اقتصادی اتحادیه اروپا و برجسته شدن تفاسیر عمل گرایانه و معتدل از اسلام. برای آزمون این فرضیه، نگارنده با بهره گیری از ادبیات اروپایی شدن تلاش می کند تا ضمن بررسی سیر تاریخی مواجهه گروه های اسلامی ترکیه با اروپا و غرب، تاثیر فرایند الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا را در ایجاد ساختار فرصت جدید، تغییر رفتار و گاهی تغییر هویت احزاب سیاسی اسلام گرا، جامعه مدنی اسلامی و همچنین گروه های تجاری و صنعتی اسلامی مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: اروپایی شدن، اتحادیه اروپا، ترکیه، گروه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اسلامی
|
  • Havva Ebrahimipour*, Hossein Masoudnia, Sayed Javad Emam Jome Zade Page 1
    The uprising and developments in the Arab world that began with the Tunisian protests، brought a wave of political، economic and social demands and requests which covered other classes of people and then other countries in the Middle East and North Africa region including Egypt. The developments are changing some of the political systems in the region، existing regional order and also affecting the interests and approaches of powers in the Middle East. The uprisings in the Arab world were a historic period for the region and for the rest of the world. The main question of article studies the nature of the recent developments in the Middle East and North Africa. Although the many of researchers have been following for the analysis of these developments in the form of democracy، revolutionary theories، but in this research we have sociologically tried to analyze these events within the framework of a social movement theory and the fields of the difference between these developments from the foundations of contemporary revolutionary currents. In response to this question، it seems Alberto Melucci’s new social movement theory regarding the interactive action identity- oriented and can be a useful theoretical framework to examine the nature of the popular movements in the region of the Middle East and North Africa. This paper، in terms of research conditions، is a descriptive-analytical and in terms of goal is a functional study.
    Keywords: Revolution, New Social Movement, Collective Identity, Social Mobilization, Virtual Social Networks, Melucci
  • Hassan Jafari*, Muhammad Bahrami Khoshkar Page 27
    Some Islamic opposition groups with a seemingly monotheistic patriotic slogan commit inhuman crimes and know others infidel. While، despite of their claim to be Muslims، in fact they are in practice infidels. They excommunicate and kill other people who are not like-minded wisely and deliberately. So according to processology of Islamic opposition groups، it is incumbent on all Muslims to stand against such thinking، because they have attempted to introduce Islam as a religion of violence with grabbing this idea and doubt projection in the present era. The principles of jurisprudence of jihad lead to culture of world peace. The opposition groups’ war operations are not regarded as jihad. All Shia and Sunni scholars unanimously hold that the excommunication of opposition groups are out of Islamic principles and harmful to all Muslims and all of them must do appropriate act against such conspiracy that has created some problems for Islamic society because Takfir movements and war operations of the opposition groups are conspiracy from aliens which its main goal is sowing discord between Muslims and misrepresenting Islam through brutal works that it has never had in history.
    Keywords: Islam, Peace, Jihad, Opposition groups, Religion
  • Mohammad Reza Hatami*, Hamed Roshan Cheshm Page 61
    The Middle East due to communication pathway، energy sources، imperialist experiences، its cultural conflicts and geopolitic conditions، has found a realistic environment based on problems of public، national and regional security. In a way that these conditions have not led to any peace and stability in the Middle East region. Therefore، study of process of formation of security issues in the Middle East in frame a system based on structuralist linguistic analysis is important. The aim of this research is study of effective factors in the definition of reginal security in the Middle East. The main question is: what are the factors of formation of security problem in the Middle East. The hypothesis of this study suggests that the formation of definitions and security problems in the Middle East is resulting from the linguistic factors which have arisen in effect of production of west security signs. This study، by using a descriptive- analytic method and also valid texts and statistics and structualist linguistic analysis shows this result that in the Middle East region in effect of production of signs by factors outside its language society bed in internal conditions، has been causing by referring to signifier of the Middle East to the special signified issues which has made the Middle East region more security than before، in which only crisis is produced.
    Keywords: Middle East, Security Problems, Structuralist Linguistic Analysis, Security
  • Hossein Rabiei* Page 89
    Tools and methods that powerful actors employ in the world’s political theater scene are diverse and various. Geopolitical monitoring is as a method for recognition and implementation of influence and gaining hegemony around the world through the geopolitical indices، factors and capabilities. With the transformations emerged in the Middle East and changes in the behavioral approaches of its powerful actors،some important discourses about smart power and its growing importance have emerged in geopolitical opponents. Smart power is a kind of intelligent action in using of components of hard and soft power and combining positive elements of them. Iran as a determinative geopolitical pole in the Middle East has some significant aspects of smart power which can reinforce its hegemony in this geopolitical sensitive region with reliance upon it. This research by using a descriptive – analytical method، attempts to answer to this question: what are the most important indices of Iran’s smart power and what are the geopolitical strategies proportional along with these indices in the Middle East’s current developments? The results indicate that the hardware indices and software values and ideas combined with the geopolitical elements such as identity، culture and religion are considered as effective indices of Iran’s smart power.
    Keywords: Geopolitics, Smart Power, Iran, The Middle East's Developments
  • Hassan Majidi* Page 113
    Understanding and recognizing the tendencies and interests of the Middle Eastern people including the Arab countries in the region which is rooted in the identity discourses، is best achieved through carrying out scientific opinion polls. The considerable and periodic polls by Pew institute can be helpful in this regard. This study، through employing the discourse analysis method of Laclau and Mouffe، aims at describing and understanding the identity discourses of the people in 6 important Middle Eastern countries، i. e. Egypt، Tunisia، Jordan، Turkey، Lebanon and Pakistan in a more realistic manner. These identity discourses are in a way the product of articulating nodal points such as Islam، liberty، development، and in the final conclusion، some kind of relationship between elements of tradition and modernization. The truth is that instability and restlessness of nodal points and seeking to dominate one discourse through temporary articulations among identity nodal points and establishing one identity discourse and seeking to marginalize the rival discourse continues. The analysis of these opinion polls’ results suggests that one-sided and mental analysis in understanding the nature of these movements is ineffective and often-conflicting tendencies of the Middle Eastern people in inclining towards combining liberal and Islamic values in the midst of an effective economy، suggest the rivalry among identity discourses.
    Keywords: Arab Movements, Identity Discourses, Pew Institute, Islamic Values, Liberal Values
  • Naima.Mohammadi*, Kamal Javanmard Page 145
    The problem of this study is related to diversity of women organizations'' demands in Turkey، Egypt، Saudi Arabia and Malaysia that are belong to a single religious and cultural block. To illustrate this problem، using multiple case study (questionnaire and text analysis techniques) and applying Axel Honeth theory، the impact of political، ethnic and religious domination in shaping women''s movements in these four countries was studied. In each of these countries، in terms of different social structures، various species of women''s social movement are dominant that explain diversity of women''s demands. The results of regression analysis indicated that 66 percent of diversity of women''s demands are dependent to political، ethnic and religious structures. So، due to the amount، the first part of the research hypothesis based on the dependeny of women''s demands to the mentioned structures had been confirmed. To test the Honeth Theory and hypotheses of this research، CART software and decision tree analysis were used. The results of this test revealed that because of political structures'' broad commitment in explaining the diversity of women''s demands، there are more similarities among women''s movement in Malaysia and Turkey in one hand and Egypt and Saudi Arabia on other hand. Also، the results showed that women''s dominant movement in Turkey and Egypt is against misrecognition and in Saudi Arabia is against ignore in recognition and in Malaysia is function of resources mobilization.
    Keywords: Women's Social Movement, Recognition Theory, Political Structure, Ethnic Structure, Religious Structure
  • Hossein Mofidi Ahmadi* Page 177
    This paper aims to investigate the change in the approach of Turkey’s Islamic political، social and economic groups in process of accession to the European Union. It seems that process of Turkey’s accession to the European Union that has led to more Europeanization of this country، is one of the most important factors in the gradual change of preferences، behavior and sometimes identity of important part of these groups in Turkey. Changes such as reinterpretation of Islamic thoughts and identity in accordance to European norms and needs of the new bourgeois; attitude change toward EU as an enemy of Islamic identity to its friend; reinterpretation of concepts like secularism and modernization; gradual internalization of human rights، democracy and the market discourses; compliance with Europe’s business culture and entrepreneurial identity standards and European Union''s economic procedures and highlighting of pragmatic and moderate interpretations of Islam. To test this hypothesis، the author by using Europeanization literature tries to evaluate encountering history of Islamic groups in Turkey with Europe and West and impact of Turkey''s accession process to the EU in building new opportunity structure، behavior change، and sometimes identity change of the Islamist political parties، civil society and business and industrial groups.
    Keywords: Europeanization, European Union, Turkey, Islamic Political, Social, Economic groups