فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام آخوند زاده، پروین یاوری، یدالله محرابی، علی کبیر صفحات 1-12
    مقدمه و اهداف
    در مطالعه های مختلف، میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان معده در کشور متفاوت گزارش شده و یک برآورد کلی از آن وجود ندارد. هدف از این مطالعه، فراتحلیل میزان بقای 1،3و 5 ساله بیماران مبتلا به سرطان معده در ایران است.
    روش کار
    در این مطالعه، تمامی پایگاه های داخلی شامل Iran Medex، Magiran، SIDو Medlib و پایگاه های انگلیسی زبان شاملGoogle Scholar و PubMedبا استفاده از کلیدواژه های «سرطان معده» و «میزان بقا» و سایر کلیدواژه های مترادف فارسی و انگلیسی، در فاصله زمانی 1392-39 جستجو شد. سپس تمام مقاله های مرور شده، که دارای معیار ورود به مطالعه بوده و از کیفیت قابل قبولی برخوردار بودند؛ مورد بررسی قرار گرفتند. برای ترکیب نتایج مطالعه ها از مدل اثرات تصادفی Der Simonian and Laird استفاده شد. سایر آنالیزها شامل تحلیل زیرگروه ها و تحلیل حساسیت و بررسی سوگیری انتشار با استفاده از نمودار قیفی و آزمون های بگ و ایگر بود. در نهایت داده ها توسط نرم افزارSTATA نسخه11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    از تعداد 235 مقاله یافت شده در جستجوی اولیه، تعداد 9 مطالعه شرایط ورود به این تحقیق را داشتند، که بر اساس آن ها میزان بقای 1،3و5 ساله بیماران مبتلا به سرطان معده به ترتیب 57/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 70/0-45/0)، 29/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 37/0–22/0) و 17/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 21/0-13/0) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مطالعه های انجام شده در مناطق مختلف ایران محدود و آمار دقیقی از میزان بقا در سایر مناطق ایران وجود ندارد. بنابراین مطالعه های بیشتری، برای دست یابی به برآورد دقیق تری از میزان بقا و عوامل موثر بر آن در کل کشور مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: سرطان معده، میزان بقا، فراتحلیل، ایران
  • احمد رضا باغستانی، امیر تیمورپور، یوسف بشیری صفحات 13-19
    مقدمه و اهداف
    تحلیل روند مرگ ومیر در سطح کشور که اساسا به صورت دنباله ای از مشاهده های مرتب شده بر اساس زمان به صورت X1،...،Xn می باشد، نقطه ای وجود دارد که در آن ویژگی های آماری روند مرگ ومیر در کشور تغییر می کند. به طوری که K0 تا از مشاهدات اول از یک توزیع آماری مثلF0 وn-K0 تا مشاهده باقی مانده از توزیع دیگری مثل F1 برخوردار هستند. نقطه K0 نامعلوم و با نام نقطه تغییر (Change point) نامیده می شود. هدف از این مطالعه، تعیین نقطه تغییر در داده های مرگ ومیر ایران طی سال های 91-1338 می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه برای متغیر Xt که بیان گر تعداد مرگ ومیرها در زمان t (بر اساس سال) است، مدل پواسن را به دلیل شمارشی بودن متغیر در نظر گرفته و فرض شد که Xt پیش از نقطه تغییر K0 دارای توزیع پواسن با میانگین 0λ و برای سال های بعدی دارای توزیع پواسن با میانگین 1λ باشد. مساله اصلی شناسایی و سپس برآورد نقطه تغییر و پارامترهای پیش و پس از نقطه تغییر می باشد که از روش MIC که تغییر یافته معیار اطلاع شوارتز می باشد؛ استفاده شد. همین طور برای بررسی وجود بیش از یک نقطه تغییر از روش Binary segmentation process استفاده گردید.
    نتایج
    داده های واقعی نشان دادند که تغییر در روند مرگ ومیر کشور در سال 1372 و 1376رخ داده است.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج حاصل از تحلیل نقطه تغییر روند مرگ ومیر در کشور را می توان به سه دوره هر کدام با میزان(نرخ) مرگ ومیر متفاوت تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: نقطه تغییر، معیار اطلاع MIC، معیار اطلاع شوارتز، مرگ ومیر
  • فرشته فقیهی، ناهید جعفری، علی اکبری ساری، سحرناز نجات، فاطمه مالکی، مریم حسین زاده میلانی صفحات 20-30
    مقدمه و اهداف
    برای اتخاذ سیاست ها و راهبردهای مناسب برای تامین، حفظ و ارتقای سلامت باید اطلاعات و شاخص های دقیقی وجود داشته باشد. در این بررسی سعی شده سال های از دست رفته عمر به علت مرگ زود هنگام که یکی از شاخص های اولویت بندی مشکلات سلامت محسوب می گردد، محاسبه و با اطلاعات سایر کشورها مقایسه گردد.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه ی پیمایشی مقطعی است و از طریق آنالیز ثانویه داده های مرگ ومیر استان قزوین انجام شده و با استفاده از روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت، تعداد سال های از دست رفته عمر بر اساس سبب های مرگ محاسبه شده است.
    نتایج
    مهم ترین عوامل از دست رفتن عمر در دوره ی نوزادی بیماری های دوران حول تولد و ناهنجاری های مادرزادی و کروموزومی، در گروه سنی 59-1 ماهه، حوادث غیر عمدی و ناهنجاری های مادرزادی و کروموزومی است، در گروه سنی 14-5 ساله حوادث غیرعمدی، در گروه سنی 49-15 ساله حوادث غیرعمدی و بیماری های قلبی-عروقی است. علت اصلی مرگ در گروه سنی 64-50 ساله مربوط به بیماری های قلبی- عروقی، سرطان ها، تومورها و حوادث غیرعمدی است.
    نتیجه گیری
    علت های شایع سال های از دست رفته عمر ناشی از حوادث غیرعمدی، بیماری های قلبی- عروقی، بیماری های دوران حول تولد، و سرطان ها می باشند که با تدابیر و انجام مداخله های صحیح، عادت های غذایی، کنترل عوامل خطر مانند سیگار و چاقی و تنش ها، قابل پیش گیری هستند و می توان امیدوار بود که با برنامه ریزی صحیح، بتوان از رخداد بسیاری از مرگ های زودرس جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: سال های از دست رفته، بار بیماری، علل مرگ ومیر، امید زندگی
  • مروئه وامقی، معصومه دژمان، حسن رفیعی، پیام روشنفکر، آمنه ستاره فروزان، علیرضا شغلی، علی میرزازاده صفحات 31-41
    مقدمه و اهداف
    کودکانی که در خیابان کار و زندگی می کنند؛ یکی از گروه های آسیب پذیر در مقابل عفونت اچ آی وی و سخت دسترس هستند. در این مقاله روش شناختی، مراحل انجام یک ارزیابی سریع و پاسخ با هدف ارزیابی رفتارهای پرخطر کودکان خیابانی شهر تهران شرح داده شده است.
    روش کار
    این مطالعه با استفاده از مرور منابع، روش های کیفی (بحث گروهی متمرکز، مصاحبه عمیق) و کمی (مصاحبه ساختاریافته) برای گردآوری داده ها از مطلعین کلیدی، سازمان های غیردولتی و دولتی، و کودکان خیابانی استفاده شد. نمونه گیری هدفمند برای ورود مطلعین کلیدی و کودکان خیابانی، و از نمونه گیری پاتوق ها برای دسترسی و ورود کودکان خیابانی به مطالعه استفاده شد.
    نتایج
    این مطالعه در 8 مرحله برای شناسایی و تعریف جمعیت هدف (تشکیل تیم ذی نفعان، مشورت اولیه، تهیه نیم رخ منطقه)، تعیین محل و پاتوق های تجمع آن ها برای دسترسی و ارایه سرویس به آن ها و یا استفاده از آن به عنوان چارچوب نمونه گیری برای طراحی پیمایش رفتارهای سلامتی (ارزیابی زمینه، ارزیابی جمعیت/محیط، ارزیابی مشکل سلامت)، ارزیابی رفتارهای سلامتی (ارزیابی رفتارهای سلامت و خطر) و سپس تحلیل داده ها (ارزیابی مداخله های فعلی) و تدوین مداخله های مناسب برای کاهش رفتارهای پرخطر (تهیه برنامه عملیاتی) اجرا و بر اساس نتایج آن چهار برنامه مداخله برای کاهش و کنترل HIV در کودکان خیابانی تدوین شد.
    نتیجه گیری
    این روش با انعطاف پذیری بالا و لحاظ کردن ملاحظه های اخلاقی و فرهنگی، می تواند به عنوان یک روش با قابلیت اجرای بالا برای ارزیابی وضعیت اپیدمی HIV و رفتارهای پر خطر مرتبط با آن در گروه های سخت دسترس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اچ آی وی، ارزیابی سریع و پاسخ، رفتار پر خطر، کودکان خیابانی
  • هدایت الله جمالی، نرگس خانجانی، محمد فرارویی، ظفر پریسای، مریم چرامی صفحات 42-55
    مقدمه و اهداف
    سرطان معده با بقای پائین هم چنان یکی از تهدیدهای جدی برای سلامت انسان ها به ویژه در کشورهای در حال توسعه و ایران به شمار می رود. این مطالعه با هدف تعیین عوامل تاثیرگذار بر میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان معده در استان کهگیلویه وبویراحمد صورت پذیرفت.
    روش کار
    تمامی موارد سرطان معده استان کهگیلویه وبویراحمد ثبت شده در مرکز ثبت سرطان استان کهگیلویه وبویراحمد و فارس وارد این مطالعه شدند. تاثیر متغیرهای مستقل بر میزان بقا با استفاده از مدل رگرسیون تک و چند متغیره ی کاکس با کنترل اثر مخدوش کننده های احتمالی مورد بررسی قرار گرفت. برآورد تابع بقا با استفاده از روش ناپارامتری کاپلان مایر انجام و توسط آزمون «Log-rank» و Wilcoxon test مقا شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد و (05/0>P) معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    از 348 بیمار 6/75 درصد مرد و بقیه (4/24 درصد) زن بودند. 7/74 درصد از کل بیماران تا پایان مطالعه فوت نمودند. به طور کلی در این پژوهش بقای یک، دو، سه، چهار و پنج ساله بیماران به ترتیب 37، 27، 20، 19 و 18 درصد بود. با ترکیب متغیرهای نهایی مدل و ضریب رگرسیونی، 3 گروه خطر شناسایی شد که خطر گروه پر خطر با میزان تجمعی بقای صفر درصدی در پایان سال پنجم همراه بود.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه تشخیص در مراحل اولیه (Down-Staging) از راه آموزش عمومی با توجه به بقای پایین بیماری در این استان به ویژه برای گروه های پرمخاطره مانند کشاورزان، دامداران و عشایر منطقه لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، میزان بقا، کاپلان مایر، رگرسیون کاکس، کهگیلویه وبویراحمد
  • مجتبی حبیبی، خدیجه مرادی، مینو پورآوری، سمیه صالحی صفحات 56-63
    مقدمه و اهداف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان شیوع اختلالات رفتاری دانش آموزان دوره ی راهنمایی و متوسطه استان قم انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که روی 762 دانش آموز (382 نفر دانش آموز دوره ی راهنمایی و 380 نفر دانش آموز دوره ی متوسطه) که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شده است. از پرسشنامه اختلالات شخصیتی وودورث به عنوان ابزار غربالگری، از آمار توصیفی و آزمون مربع کای برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر، می توان گفت که میزان شیوع اختلالات رفتاری در کل نمونه 82/19 درصد، در دانش آموزان دوره ی راهنمایی 72/22 درصد و در دانش آموزان دوره ی متوسطه 1/17 درصد است. میزان شیوع در پسران بیش تر از دختران، در دوره ی راهنمایی بیش تر از دوره ی متوسطه و در مناطق شهری بیش تر از مناطق روستایی می باشد. هم چنین نتایج نشان داد که اختلال پرخاشگری شایع ترین و اختلال وسواس- پسیکاستنی کم ترین میزان شیوع را در هر دو گروه دانش آموزان دوره ی راهنمایی و متوسطه دارد. در بین عوامل جمعیت شناختی، پایه ی تحصیلی، تحصیلات والدین، طلاق والدین، فوت والدین و سطح درآمد خانواده با رخداد اختلالات رفتاری در دانش آموزان رابطه ی آماری معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    میزان شیوع اختلالات رفتاری در استان قم در مقایسه با سایر پژوهش های انجام گرفته در داخل و خارج از کشور در دامنه ی متوسط قرار دارد. با این وجود، لزوم سیاست گذاری های سلامت روان در مقطع نوجوانی برای کاهش بار آسیب در آینده و ارایه راه کارهای برون رفت از این مساله به قوت خود باقی است.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، نوجوانان، شیوع
  • حمید شریفی، علی اکبر حقدوست صفحات 64-71
    مقدمه و اهداف
    یکی از مزایای تحلیل بقا مدیریت متغیرهای وابسته به زمان است. در این مطالعه مدل های وابسته و غیروابسته به زمان در برآورد اثر بیماری ها بر بقای گاوهای شیری ارزیابی گردید.
    روش کار
    در این مطالعه هم گروهی تاریخی 7067 گاو شکم اول و دوم از گاوداری های صنعتی استان تهران وارد شدند. دام ها از روز زایش تا زایش بعد یا حذف، پیگیری شدند و رخداد بیماری های مختلف، شکم زایش، فصل زایش و تولید شیر ثبت گردید. 5 مدل پارامتریک بر روی داده ها برازش گردید. در مدل 1 بیماری ها متغیرهای غیروابسته به زمان و در مدل 2 تا 5 بیماری ها متغیرهای وابسته به زمان تلقی شدند و با استفاده از مدل Lexis expansion هر دام در طول مطالعه به چندین مشاهده یک ماهه تقسیم شد. در مدل 2 فرض گردید که هر حیوانی که در یک ماه خاص به بیماری مبتلا می شود، تا انتهای دوره در معرض خطر است. مدل 3 عکس مدل 2 فرض گردید. در مدل 4 و 5 فرض شد که دام ها فقط در همان ماه در معرض خطر هستند، با این تفاوت که در مدل 4 فرض گردید که بیماری ها فقط می توانند یک بار اتفاق بیافتند، اما در مدل 5 رخداد بیماری ها در ماه های متعدد در مدل وارد شد.
    نتایج
    مقدار AIC در مدل 1 و 5 به ترتیب 10809 و 10366 و مقدار BIC به ترتیب 10926 و 10528 بود. بر طبق مقدار AIC، BIC و شکل نمودار Cox-Snell Residuals مدل 5 و با استفاده از توزیع گومپرتز به عنوان بهترین مدل شناخته شد.
    نتیجه گیری
    مقایسه مدل ها نشان داد که مدل های غیر وابسته به زمان اثر پارامترها را کم تر از حد واقعی بیان می کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل بقاء، مدل های وابسته و غیر وابسته به زمان، Lexis expansion، گاو شیری
  • محمدحسین پناهی، پروین یاوری، داود خلیلی، یدالله محرابی، فرزاد حدائق، فریدون عزیزی صفحات 72-81
    مقدمه و اهداف
    مطالعه های بیماری های مزمن نشان می دهند که ممکن است افراد چاق به طور متناقضی، بقای بهتری داشته باشند. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک در رخداد بیماری عروق کرونر قلب می باشد.
    روش کار
    به منظور بررسی رخداد بیماری عروق کرونر قلب 6507 نفر شرکت کننده (میانگین سنی 4/47 سال، 4/43 درصد مرد) به مدت 10 سال پیگیری شدند. شرکت کننده ها بر اساس وجود یا عدم وجود بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک به 4 گروه تقسیم شدند. سپس با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره کاکس نسبت مخاطره گروه ها نسبت به گروه بدون بیماری مزمن کلیوی و سندرم متابولیک در 1/27>BMI و 1/27≤BMI محاسبه شد.
    نتایج
    نسبت مخاطره در مردان و زنان BMI پائین با بیماری مزمن کلیوی و بدون سندرم متابولیک به ترتیب 06/2 (فاصله اطمینان 95 درصد: 31/3-28/1) و 56/2 (فاصله اطمینان 95 درصد: 31/6-04/1) بود. این مقدار در بیماران BMI بالا از نظر آماری معنی دار نبود. هم چنین در مردان و زنان BMI پائین مبتلا به سندرم متابولیک بدون بیماری مزمن کلیوی، نسبت مخاطره به ترتیب 52/2 (فاصله اطمینان 95 درصد: 73/3-71/1) و 68/4 (فاصله اطمینان 95 درصد: 95/9-20/2) بود. در بیماران BMIبالا این مقادیر 70/1 (فاصله اطمینان 95 درصد: 78/2-05/1) و 90/1 (فاصله اطمینان 95 درصد: 13/3-16/1) بود.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که خطر بروز بیماری عروق کرونر قلب در افراد BMI پائین مبتلا به سندرم متابولیک و بدون بیماری مزمن کلیوی تقریبا دو برابر بیماران BMI بالا می باشد.
    کلیدواژگان: تناقض چاقی، بیماری عروق کرونر قلب، بیماری مزمن کلیوی، سندرم متابولیک
  • آرش رشیدیان، مسلم صوفی صفحات 82-93
    مقدمه و اهداف
    محافظت از مردم در مقابل خطرهای مالی، از اهداف مهم سیاست گذاری در نظام سلامت است؛ به طوری که دولت ها بر خطر ناشی از هزینه های بالای سلامت به منظور حمایت مالی فقرا و جمعیت های آسیب پذیر متمرکز شده اند. نظام های سلامت باید مطمئن باشند که مردم خدمات سلامت را دریافت می کنند و از بار مالی ناشی از هزینه های سلامت محافظت می شوند. استاندارد قابل قبولی برای اندازه گیری درجه ی محافظت مالی وجود ندارد. در ادبیات موضوع، رویکردهای متنوعی وجود دارد که برای اندازه گیری درجه ی محافظت مالی به کار رفته اند. هدف از این مطالعه، ارایه روش شناسی ارزیابی محافظت مالی در برابر هزینه های سلامت با تاکید بر رویکرد هزینه های کمرشکن است؛ چرا که روش پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت نیز می باشد و در بیش تر مطالعه ها از این روش استفاده شده است. در ابتدا به توصیف و تشریح روش شناسی اندازه گیری این هزینه ها پرداخته می شود، سپس متغیرهای مورد استفاده در برآورد این هزینه ها تفسیر شده و در ارتباط با آن ها بحث خواهد شد و در پایان به بحث و نتیجه گیری کلی در ارتباط با موضوع پرداخته خواهد شد. نتیجه این که سنجش خطر مالی امری پیچیده است به این دلیل که اهمیت هر خطر خاص، هم به شدت خطر و هم به وضع اقتصادی فرد مبتلا بستگی دارد. از طرف دیگر، خود خطر مالی نیز می تواند بر وضع سلامت تاثیر بگذارد. در واقع آسیبی که افراد از نبود محافظت در برابر خطرات مالی می بینند؛ بیش تر از این که زیان اقتصادی در پی داشته باشد، به کاهش وضع سلامت می انجامد.
    کلیدواژگان: محافظت مالی، هزینه های کمرشکن سلامت، ظرفیت پرداخت، روش شناسی
  • جعفر حسن زاده، فرید نجفی، مهدی مرادی نظر * صفحات 94-102
    مقدمه و اهداف

    سری های زمانی مجموعه ای از مشاهدات هستند که بر حسب زمان مرتب شده است. هدف اصلی در برپا کردن یک سری زمانی معمولا پیش بینی مقادیر آینده می باشد. نخستین گام در سری های زمانی، رسم نمودار داده ها است. با استفاده از رسم نمودار می توان اطلاعات کلی از جمله روند صعودی یا نزولی، وجود الگوی فصلی، روند دوره ای و وجود داده های پرت در داده ها را تشخیص داد. پس از رسم نمودار برای این که پیش بینی مناسبی وجود داشته باشد، باید داده ها را ایستا کرد. می توان داده ها را با استفاده از تفاضل گیری یا تجزیه به مولفه های تشکیل دهنده ی آن، ایستا نمود. پس از ایستا کردن داده ها می توان با استفاده از نمودار نگاره مرتبه میانگین متحرک و مرتبه اتورگرسیون مدل را شناسایی نمود. لازم است پارامترها به دست آمده را با استفاده از آزمون T از نظر معنی داری مورد بررسی قرار داد. در صورت معنی دار بودن و عدم وابستگی در باقی مانده می توان پیش بینی مناسبی با کمک داده های گذشته انجام داد، هم چنین مقادیر پیش بینی شده را می توان با استفاده از میانگین مطلق درصد خطا ارزیابی نمود.

    کلیدواژگان: سری های زمانی، شناسایی مدل، ایستا کردن، پیش بینی
|
  • E. Akhondzadeh, P. Yavari, Y. Mehrabi, A. Kabir Pages 1-12
    Background And Objectives
    Various studies have reported different survival rates of patients with gastric cancer in Iran, and there is no overall estimate of the survival rate. The aim of this study was to conduct a meta-analysis of one, three, and five-year survival rate of patients with gastric cancer in Iran.
    Methods
    In this study, all of the national databases including Iran Medex, Magiran, SID, and Medlib and the English databases including Google Scholar and PubMed were searched by using the keywords “stomach cancer”, “survival rate” and other Persian and English synonymous keywords, in the period 1392-1339. Then, all articles with inclusion criteria and acceptable quality were investigated. Der Simonian and Laird random effects models were used to combine the results of all studies. Other analyses including subgroup analysis, sensitivity analysis, and assessment of publication bias were performed by using the funnel plot, and Beg’s and Egger’s tests. Finally, the data was analyzed using STATA software.
    Results
    Of the 235 articles found in the initial search, nine studies were eligible for this study. According to these studies, one, three and five-years survival rate of patients with gastric cancer was 0.57 (95% CI: 0.45-0.70), 0.29 (95% CI: 0.22-0.37), 0.17 (95% CI: 0.13-0.21), respectively.
    Conclusion
    Researches conducted in different parts of Iran are limited and there are no exact statistics on the survival rate in other parts of Iran. Therefore, further studies in the whole country are required to obtain more precise estimates of the survival and factors affecting it.
    Keywords: Gastric cancer, Survival rate, Meta, analysis, Iran
  • Ar Baghestani, A. Teymourpour, Y. Bashiri Pages 13-19
    Background and Objectives
    In the analysis of mortality trend in the Iran that is basically a sequences of observations sorted by time, there is a point where the statistical properties of the mortality trend change so that the first k0 observations have a distribution of F0 and other n-k0 observations have a distribution of F1. The point k0 is unknown and called the change point. The aim of this paper was to detect the location of the change point and estimate it in the real mortality data of the country.
    Methods
    In this study, Xt indicated the number of mortality in time t (year) and because of the numeric nature of the variable, we considered the Poisson model for the variable Xt. We assumed in early years (t0), Xt had a Poisson distribution with a mean of ʎ0 and for later years (t>k0), Xt had a Poisson distribution with a mean of ʎ1. In theory, we used the MIC method, a modification of the SIC method. For detecting more than one change point, we used the binary segmentation process in the mortality trend.
    Results
    The results showed that the change point occurred in 1993 and 1997.
    Conclusion
    The finding of this study showed three periods with different rates in the mortality trend of Iran.
    Keywords: Change Point, MIC, SIC, Mortality
  • F. Faghihi, N. Jafari, A. Akbari Sari, S. Nedjat, F. Maleki, M. Hosainzadehmilany Pages 20-30
    Background and Objectives
    To adopt appropriate policies and strategies to maintain, preserve, and promote health, accurate information and indicators are required. In this study, the years of life lost due to premature death, which is considered one of the indicators of prioritization of health problems, was calculated and compared with other countries.
    Methods
    This study was an applied cross-sectional investigation. We use death registry data of the Province of Qazvin and population estimation from the Statistical Center of Iran from 2004- 2008 and a standard life table. We calculated YLL and YLL rates by age, sex and cause of death.
    Results
    The leading cause of YLL (premature death) in different age groups in the years 2004-2008 (based on ICD10) showed that the most common causes of death in the neonatal period were perinatal disorders, congenital anomalies, and chromosomal disorders. The leading causes of death in the age group 5-14 years were unintentional injuries and in the age group 15-49 years were unintentional injuries and cardiovascular diseases. The main causes of death in the age group 50-64 years were cardiovascular diseases, cancer, and unintentional injuries.
    Conclusion
    The leading causes of premature death in the Province of Ghazvin were unintentional injuries, cardiovascular diseases, perinatal disorders, and cancers. Several causes are preventable by lifestyle modifications such as reducing the tobacco use, increasing physical activity, and reducing stress.
    Keywords: Years of Life Lost, Burden of Disease, Cause of Death, Life Expectancy
  • M. Vameghi, M. Dejman, H. Rafiey, P. Roshanfekr, As Forouzan, Ar Shoghli, A. Mirzazadeh Pages 31-41
    Background and Objectives
    Children who work or live on the street are one of key populations at risk for HIV and hard to reach for study or providing services. Here, as a methodological paper, we present the methods and steps of a rapid assessment and response (RARE) project conducted among street children in Tehran.
    Methods
    We applied a mixture of qualitative (literature review, focus group discussion, in-depth interview) and quantitative (structure interview) methods to collect data from key informants in non-governmental and governmental agencies as well as street children. We applied targeted sampling to recruit key informants and time location sampling to recruit street children.
    Results
    The study was conducted in eight steps to recognize the involved stakeholders, define target population (street children) and to guide on how to approach them (steps 1 to 2: Initial Consultation, Study Area Profile), to map the venues and gathering spots and ethnographic findings crucial for further recruitment into surveys (steps 3 to 5: Contextual Assessment, Population and Setting Assessment, Health Issues Assessment), assess the risk behaviors (step 6: Assessment Behavior Risk and Health), evaluate the response (step 7: Intervention Assessment), and develop an operational plan for improving the services (step 8: Developing an Action Plan).
    Conclusion
    RARE is a participatory mix research method with sufficient flexibility to study complex health problems such as stigmatized HIV risk behaviors among high risk and hard to reach populations and also to assess the health sector response.
    Keywords: Rapid assessment, response, HIV, Risk behaviors, Street children, Methods
  • H. Jamali, N. Khanjani, M. Fararouei, Z. Parisae, M. Chorami Pages 42-55
    Background and Objectives
    Gastric cancer has a low survival and remains a serious threat to the health of human life, especially in developing countries such as Iran. The present study was performed to estimate the main effective factors in the survival rate of patients with gastric cancer in the Province of Kohgilouyeh & Boyerahmad.
    Methods
    All cases of gastric cancer in Kohgiloyeh and Boyerahmad recorded in Provinces of Fars and Kohgiloyeh and Boyerahmad cancer registry were enrolled in this study. The impact of the independent variables on the survival was estimated by single and multivariate Cox regression controlled for the probable confounding variables. Survival analysis was performed using Kaplan Meier curves, the log-rank test, and Wilcoxon test to compare the results. Analysis of the data was performed by SPSS 19, and P-values less than 0.05 were considered significant.
    Results
    Among the 348 studied patients, 75.6% were male and the rest (24.4%) were female. In general, in this study, 1, 2, 3, 4, and 5-year survival rate of the patients was 37, 27, 20, 19, and 18%, respectively. By combining these end variables in regression models, three risk groups were identified. In the high risk group, the cumulative survival rate was 0% at the end of the fifth year.
    Conclusion
    Execution of the down-staging program through public education, considering the low survival rate in this province seems essential especially for high-risk groups such as farmers, ranchers and regional nomadic populations.
    Keywords: Gastric cancer, Survival analysis, Kaplan meier, Cox regression, Kohgilouyeh, Boyerahmad
  • M. Habibi, Kh Moradi, M. Pooravari, S. Salehi Pages 56-63
    Background and Objectives
    This study examined the prevalence of behavioral disorders in middle and high school students in the Province of Qom.
    Methods
    A cross-sectional descriptive design was employed to investigate 762 students (382 middle and 380 high school students) who were selected through a multi-stage cluster sampling method. Data collection was performed suing the Woodworth Personal Data Sheet (WPDS), and the data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test.
    Results
    The finding showed that the prevalence of behavioral problems in the total sample, and middle and high school students was 19.82, 22.72, and 17.1%, respectively. The prevalence of behavioral problems was higher in boys versus girls, is the middle school versus the high school, and in urban areas versus rural areas. The aggressive disorder and obsessive-compulsive disorder – Psychasthenia had the highest and lowest prevalence in both the middle and high school students, respectively. The educational level of students, parental education, parental divorce, parental death, and family income had significant relationships with behavioral disorders.
    Conclusion
    The prevalence of behavioral problems in the Province of Qom was found to be in the middle range in comparison with other studies conducted within and outside the country. However, attention should be paid to mental health policy-making in adolescents to decrease behavioral problems and prevent future issues.
    Keywords: Behavioral disorders, Adolescent, Prevalence
  • H. Sharifi, Aa Haghdoost Pages 64-71
    Background and Objectives
    Management of time-dependent variables is the advantages of survival analysis. This study compares time-dependent and -independent variables in survival analysis in culling of dairy cows.
    Methods
    In this historical cohort, 7067 dairy cows in the Province of Tehran were recruited. Cows were followed to the next calving or culling. Data on the occurrence of health disorders, calving season, parity, and milk production was obtained. Model 1 treated diseases as time-independent covariates. In models 2, up to 5 diseases were considered time-dependent covariates. For each observation, we split follow-up time in intervals each corresponding to a different lactation month using Lexis expansion of the original dataset. Model 2 assumed that an animal experienced a certain disease from the beginning of the occurrence of that disease by the end of the period. Model 3 assumed that cows were at risk from the begging of the study until the disease occurred (inverse of model 2). In models 4 and 5, an animal was assumed to experience a certain disease for 1 month if the disease occurred during this period. In Model 4 assumed diseases occurred only one time, and in model 5, multiple disease occurrences at different months were considered as different episodes.
    Results
    AIC in model 1 and 5 was 10809 and 10366; moreover, BIC was 10926 and 10528. According to this numbers and the shape of the Cox-Snell Residuals, model 5 with Gompertz distribution was the best model.
    Conclusion
    Models without time dependency tended to seriously underestimate the risk of a disease on culling.
    Keywords: Survival analysis, Time, dependent, time, independent models, Lexis expansion, Dairy cows
  • Mh Panahi, P. Yavari, D. Khalili, Y. Mehrabi, F. Hadaegh, F. Azizi Pages 72-81
    Background and Objectives
    Some studies on chronic diseases have indicated that obesity may result in a paradoxically longer survival. The present study was aimed to investigate the effect of Chronic Kidney Diseases (CKD) and Metabolic Syndrome (MetS) on the incidence of Coronary Heart Disease (CHD).
    Methods
    In order to record time to CHD events, a sample of 6,507 individuals (mean age 47.4 years, 43.4% males) was followed for nearly 10 years. Participants were also categorized into four groups according to presence/absence of CKD and MetS. Then, using a Multivariate Cox Regression, the Hazard Ratio (HR) of each group was estimated relative to individuals free of both CKD and MetS separately for obese (BMI≥27.1 Kg/m2) and non-obese persons (BMI<27.1 Kg/m2).
    Results
    HR for non-obese patients with CKD but not MetS was obtained 2.06 (95%CI: 1.28-3.31) in men and 2.56 (1.04-6.31) in women. However, these associations were not significant for obese patients. Furthermore, among non-obese men and women with MetS alone, HR was estimated 2.52 (1.71-3.73) and 4.68 (2.20-9.95), respectively. For obese patients, these values were 1.70 (1.05-2.78) and 1.90 (1.16-3.13), respectively.
    Conclusion
    The results reflect that among those who had MetS alone, the risk of CHD incidence was twice higher in non-obese individuals compared to obese patients.
    Keywords: Obesity paradox, Coronary heart disease, Chronic kidney disease, Metabolic syndrome
  • A. Rashidian, M. Soofi Pages 82-93
    financial protection against health expenditures is a major goal of health system policymaking. governments have focused on the risk that high health expenditures pose to the financial security of deprived and vulnerable populations. Health systems need to be sure that people receive health services and are protected from the financial burden of health costs. There is no accepted standard for measuring the degree of financial protection. In the literature, there are different approaches to measure the degree of financial protection. Measuring the extent of financial risk is complicated by the fact that the significance of a given risk depends on both the size of the risk and the economic status of the person incurring the risk. Another reason for this complication is that financial risk can also affect the health status. The seriously ill may not receive adequate care if the financial burden on them contributes to a decision not to seek care. Their injury from a lack of risk protection, therefore, may show up as diminished health status and not as a financial loss. The aim of this article is to provide the methodology of the assessment of financial protection against health costs with focus on catastrophic health expenditures. First, we describe and explaine the methodology of measuring the expenditures (based on the WHO approach). Then, we interpret variables used in estimating these costs. Finally, overall discussion and conclusions will be provided in relation to the subject.
    Keywords: Financial protection, Catastrophic health expenditures, Capacity to pay
  • J. Hasanzadeh, F. Najafi, M. Moradinazar Pages 94-102

    The time series is a collection of observation data that are arranged according to time. The main purpose of setting up a time series is to predict future values. The first step in time series data is graphed. Using graphs can provide general information such as uptrend or downtrend, seasonal patterns, periodic presence, and outliers in time series graphs. After graphing the data, if a good forecast is required, stationary data can be used. Differencing or decomposition methods can be used to make the data stationary. Then, a correlogram can be used to identify the order moving average and autoregressive model. The parameters of the model are examined using T-test. If the parameters are significant and the residue is independence, the predicted values can be evaluated using the mean absolute percentage error.

    Keywords: Time series, Identify the model, Stationary, Prediction