فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1394)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر احمدی دارانی* صفحات 1-24
    سوگندنامه، نوع ادبی ویژه ای در ادبیات فارسی است. در این نوع ادبی که نمونه های فراوانی از آن در دیوان های شاعران و تذکره ها و جنگ ها ضبط شده است، شاعر بر طبق مبانی و اصولی خاص و شناخته شده، می کوشد تا با به کارگیری ساختارهایی ویژه و در ضمن قصیده ای مدحی، خود را از اتهاماتی که به وی وارد شده است، تبرئه نماید و برای آن که ممدوح، سخن وی را باور کند، پیاپی سوگند می خورد. در تحقیقاتی که تاکنون درباره ی این نوع ادبی منتشر شده است، محققان به صرف این که در شعری، سوگند آمده باشد، آن را سوگندنامه محسوب کرده اند؛ در حالی که آوردن سوگندهای پیاپی در قالب قصیده، مهم ترین مشخصه ی این نوع ادبی است و اگر در ضمن قالب های شعری دیگری چون قطعه، غزل و مثنوی، سوگند آمده باشد نمی توان آن را به معنای دقیق، سوگندنامه خواند. در برخی از جنگ ها و دیوان های شعر، سوگندهای پیاپی را در غیر از قالب قصیده، قسم نامه یا قسمیه خوانده اند. در این نوشتار، تمام نمونه های سوگندنامه ها را که از آن آگاهی داشته ایم، بر اساس سیر تاریخی آن ها از قدیم به جدید، گرد آورده ایم و قالب، موضوع، درون مایه، ساختار، لحن، مخاطب و مناسبات بینامتنی آن ها را بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: سوگندنامه، قسم نامه، قسمیات، قسمیه، قصیده ی مدحی، نوع ادبی
  • فهیمه اسدی* صفحات 25-50
    از زمانی که نخستین بار یونانیان انواع ادبی را به چهار نوع حماسه، غنا، ادب تعلیمی و نمایشی تقسیم کرده اند، هزاران سال می گذرد؛ البته قرن ها گذشت تا فرمالیست های روس در قرن بیستم، نوع حماسه را مربوط به دوران طفولیت جوامع بشری و نوع غنا را مرتبط با دوران جوانی آن بدانند. اکنون باید دید آیا بین طبقه اجتماعی آفریننده ی اثر و گرایش به هریک از این انواع ادبی رابطه ای وجود دارد؟ این پرسشی است که این مقاله درصدد پاسخ به آن است. ایرج میرزا یکی از برجسته ترین شاعران دوره ی مشروطه است که البته به لحاظ پایگاه اجتماعی، با دیگر شاعران این دوره متفاوت است. تعلق او به طبقه ی اشراف، ساختار و محتوای شعر او را از دیگر شاعران این دوره متفاوت می کند. در این مقاله از منظری ویژه، برخی جنبه های شعر او را نقد می کنیم؛ آن منظر ویژه، بهره بردن از «ساختارگرایی تکوینی» است؛ ساختارگرایی تکوینی عنوان روش «لوسین گلدمن» است. در این روش، ساختار اثر ادبی متاثر از طبقه ی اجتماعی است که شاعر به آن تعلق دارد و هر طبقه ی اجتماعی، ذیل سه محور جهان بینی خالق اثر، طبقه ی اقتصادی و کارکرد تاریخی آن طبقه بررسی می شود. بنابراین طبقه ی اجتماعی و تعاریف و ا جزای آن، به طور کلی و به ویژه درباره ی ایرج مورد بررسی قرار گرفته است؛ سپس تاثیر آن بر زبان شعر او باز نموده شده است.
    کلیدواژگان: ایرج میرزا، طبقه ی اجتماعی، کارکرد تاریخی طبقه ی اجتماعی، اقتصاد، ساختار زبانی و ادب غنایی
  • فاطمه پاسالاری*، محمدحسین نیکداراصل صفحات 51-72
    قرن هشتم هجری زمان ظهور دو تن از چهره های شعر کلاسیک فارسی، یعنی خواجه حافظ شیرازی و عبید زاکانی است. دوران حیات این دو شاعر و نویسنده ی طنز پرداز بزرگ، از تاریک ترین و مشوش ترین ادوار تاریخ ایران است و محیط زندگانی آن ها نیز عرصه ی اضطراب ها و تشنجات سیاسی و انحطاط در همه ی زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و حتی دینی است. این شرایط بر افکار و اندیشه های حافظ و عبید اثر فراوان داشته، در آثار آن ها بازتاب و نمود فراوان یافته است. با توجه به این که این دو اندیشمند، در یک شرایط همگون و در یک محدوده ی زمانی و مکانی زیسته اند، بین آن ها همگونی های فکری فراوانی وجود دارد؛ بنابراین این پژوهش با موضوع بررسی همگونی های فکری حافظ و عبید زاکانی صورت گرفته است. این همگونی ها شامل مواردی چون جبر گرایی، فخر، اندیشه های خیامی مثل اغتنام فرصت، شاد زیستن و باده نوشی است. در این پژوهش دیوان حافظ و کلیات عبید، مطالعه شده و اندیشه های همانند آن دو بررسی می گردد و ضمن نشان دادن همگونی های فکری آن ها و دسته بندی این همگونی ها، در پایان نتایج بدست آمده تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: حافظ، غزل، عبید زاکانی، طنزپرداز، مطالعه ی تطبیقی
  • جواد دهقانیان*، یاسر فراشاهی نژاد صفحات 73-90
    خسرو و شیرین، شخصیت هایی تاریخی هستند؛ اما از فرهاد تنها ردپای محوگونه ای در برخی متون بر جای مانده است و جایگاه تاریخی او لغزان و قابل تردید می نماید؛ از دیگر سو شیرین در داستان نظامی، شخصیتی آرمانی دارد که با روایت های تاریخی نزدیک به روزگار نظامی چندان همسو نیست. با نگاهی دقیق به خسرو و شیرین، می توان دریافت که نظامی شیرین را عامدانه تطهیر کرده است و با این روش، الگویی از معشوق آرمانی به دست داده است. بن مایه ی عامیانه ی داستان به ما نشان می دهد که فرهاد برخلاف تصور تاریخی جامعه، تنها نقش یک قربانی عشقی را در این منظومه بازی می کند. فرهاد در این داستان بازیچه ی شیرین است و ورود او به داستان، نتیجه ی کنش متقابل شیرین در برابر هوس رانی های لگام گسیخته ی خسرو است. در این منظومه، عشق فرهاد با شور و اشتیاق بسیار توصیف شده است و از آن جا که چنین عشقی، با مشخصات جامعه ی ایران هماهنگ بوده، مورد اقبال عام قرار گرفته و فرهاد، قهرمان ناکام این عشق، الگوی عاشق و دلداده ی راستین گشته است. در این جا کوشش شده تا برمبنای تئوری توطئه، خوانش جدیدی از این منظومه ارائه گردد و نشان داده شود که فرهاد چگونه نقش یک قربانی از پیش تعیین شده را ایفا می کند. در نهایت، مقاله می کوشد از تصویر عاشق آرمانی در ادبیات و فرهنگ ایران، که این منظومه در ساخت و شکل گیری آن نقش عمده داشته است، به نوعی کلیشه زدایی کند.
    کلیدواژگان: نظامی، خسرو و شیرین، فرهاد، تئوری توطئه، الگوی عشق
  • ابراهیم رحیمی زنگنه*، همایون شکری صفحات 91-110
    یکی از موضوعات اساسی در عرفان جمالی، جایگاه برجسته ی معشوق و همچنین توصیف حالات گوناگون اوست.احمد غزالی و سعدی، که هر دو از برجستگان عرفان جمالی اند، در توصیف حالات معشوق مشترکاتی دارند؛ اما با وجود درک مشترک از حالات معشوقی، شیوه ی بیان در دو اثر متفاوت است. نگارندگان در این جستار، درک مشترک حالات معشوقی رادرسوانح غزالی و غزلیات سعدی، درباب کرشمه ی معشوقی و کرشمه ی حسن،که از نکات ظریف در شناخت زیبایی است، بررسی کرده اند. همچنین تفاوت نگاه آنان را دراین باره، تبیین نموده اند.ذکر این نکته در اینجا لازم می نماید که با وجود درک مشترک در باب حالات معشوقی، بیان در دو اثر متفاوت است. غزالی با وضع دو اصطلاح «کرشمه ی حسن» و «کرشمه ی معشوقی»، بیانی انتزاعی از حالات معشوقی دارد؛ در مقابل، سعدی با درک و توسعه دادن این مفاهیم، بیانی محسوس دارد که برآمده از «معامله» ی اوست.
    کلیدواژگان: احمد غزالی، سعدی، عرفان جمالی، حالات معشوقی
  • جلال رحیمیان*، سمیه جوکار صفحات 111-134
    تحلیل انتقادی گفتمان به عنوان رویکردی نوین در تحلیل متن و گفتمان، بر این اصل استوار است که هیچ گفتمانی خالی از ایدئولوژی نیست و تلاش می کند که روابط پنهان قدرت، نابرابری اجتماعی و سوءاستفاده از قدرت را در گفتمان ها برملا کند. تحلیل گران انتقادی بیشتر بر اساس طبقه بندی های زبان شناختی به تحلیل گفتمان می پردازند؛ در حالی که ون لیوون از مولفه های جامعه شناختی- معنایی بهره می برد. نگارندگان برآنند که اشعار سیاسی بهار را بر اساس رویکرد ون لیوون بررسی کنند تا مشخص شود که بهار در دوران پرتنش مشروطه، چگونه کارگزاران اجتماعی و عاملان عمل را به تصویر می کشد؛ آیا از آن ها با صراحت نام می برد یا ترجیح می دهد پوشیده سخن بگوید. به منظور نیل به هدف تحقیق، نخست ابیات گفتمان مدار با بن مایه ی سیاسی انتخاب شد؛ سپس مولفه های جامعه شناختی- معنایی در هر بیت مشخص گردید؛ و با محاسبات آماری و طبق بسامد مولفه ها، میزان ارجاعات پوشیده و صریح تعیین شد؛ در نهایت و پس از تحلیل کمی و کیفی، نتایج زیر حاصل شد: نخست آنکه بهار برای بازنمایی فعالان سیاسی و صاحبان قدرت، از صریح ترین مولفه ها از جمله نام بری و فردی سازی استفاده کرده است؛ دیگر مولفه های پرکاربرد عبارتند از ارزش گذاری، اشتراکی سازی و فعال نمایی. بهار دیدگاه خود را درباره ی کارگزاران اجتماعی، با به کارگیری مولفه ی ارزش گذاری بیان کرده است؛ در اشعار وی بسامد مولفه های پوشیده بسیار اندک است که این خود شاهدی است بر صراحت بهار در بازنمایی کارگزاران اجتماعی.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی گفتمان، مولفه های جامعه شناختی - معنایی، مولفه های پوشیده و صریح، اشعار سیاسی بهار
  • بیژن ظهیری ناو* صفحات 135-156
    جمال شناسی در آغاز، شناختی تجربی یا علمی بود؛ ولی به تدریج به دانشی نظری مبدل گردید و سرانجام در سده ی هجدهم به صورت یکی از مباحث فلسفه درآمد. علوم جمالی، مشتمل بر علم زیبایی شناسی و وابسته-های آن، با تحلیل ارزش های عاطفی جامعه، هنجارهای ذوقی جامعه را ارائه می کنند. در طیف علوم جمالی، زیباشناسی ارزش بارز مجموعه است و قشنگی و لطف و عظمت و والایی و قدس با آن هم خانواده اند. در این مقاله، آثار سعدی را براساس زیبایی شناسی فلسفی بررسی کرده و دریافته ایم او همسو با فلاسفه به تاثیر مادی و معنوی جمال پرداخته است. وی در آثار خویش، همسو با افلاطون به ملازمه ی خیر و زیبایی باور دارد و زیبایی را اسباب اصلاح نفوس آدمیان می داند؛ به همین دلیل به اخلاق و فضایل اخلاقی در آثار خویش عنایت داشته است و دستورالعمل های خردمندانه ای برای سعادت انسان ارائه می دهد. وی «زیبایی» را آیتی از جمال حق می داند و می گوید خدا زیباست و چون عالم بسط کمالات حق و ظهور اسماء و صفات خداست، پس عالم نیز زیباست که این عقیده ناشی از نگاه عارفانه اش به اجزای هستی است. سعدی هم چنین هماهنگ با ارسطو، زیبایی را عبارت از تناسب اجزا می داند. در این دیدگاه، او حسن ترکیب، اعتدال، لطافت، قامت خوش و موزونیت را دلیل زیبایی می داند. او گاه زیبایی را ذهنی، گاه عینی و گاه تلفیقی از این دو می داند. سعدی در آثار خود به زیبایی امر والا نیز توجه دارد. او گاه از اندازه و حجم چیزها متحیر می شود و گاه از سهمگینی و مرموزی آن ها.
    کلیدواژگان: بوستان، جمال شناسی، دیدگاه افلاطونی و ارسطویی، سعدی، گلستان
  • علی اصغر میرباقری فرد*، مریم حقی صفحات 157-180
    حسین منزوی (1325-1383) از برجسته ترین و تاثیرگذارترین غزل سرایان معاصر است که با خلاقیت و نوآوری خود، روح تازه ای در قالب غزل فارسی دمید و سبب تحول و اعتلای آن شد. از مشخصه های بارز غزل منزوی، بسامد زیاد صنعت تلمیح و تنوع فراوان آن است که منزوی از آن، در جهت خلق تصاویر بدیع و افزودن به زیبایی، ایجاز و عمق شعر استفاده کرده است. منزوی برای گریز از کاربرد تلمیحات تکراری، سعی می کند تلمیحات جدید و نادر به کار ببرد یا تلمیحات شعر کلاسیک را بازآفرینی نماید. حجم وسیعی از تلمیحات شعر منزوی را داستان پیامبران تشکیل می دهد و تنوع مایه های تلمیحی در حوزه ی داستان پیامبران، ناشی از وسعت اطلاعات منزوی در این زمینه است. یکی از خاستگاه های عمده ی تلمیحات منزوی به داستان پیامبران، علاوه بر قرآن و روایات اسلامی، کتاب مقدس (تورات و انجیل) است که نشان گر آشنایی منزوی با این کتاب است. برخی از این تلمیحات در شعر فارسی کم سابقه و گاه بی سابقه است؛ به گونه ای که درک و دریافت درست آن ها، مستلزم مراجعه به کتاب مقدس است و در نقدها و شرح هایی که بر اشعار منزوی نوشته شده، کمتر به این بخش از تلمیحات اشعار او پرداخته شده است. در این مقاله که به روش اسنادی و تحلیل محتوا انجام شده، کوشیده شده است با استناد به روایات تورات و انجیل، به توضیح و تبیین این قبیل تلمیحات پرداخته شود.
    کلیدواژگان: انجیل، تلمیح، تورات، حسین منزوی، داستان پیامبران، شعر معاصر
|
  • A.Ahmadi Darani* Pages 1-24
    Sawgandnāmah (the book of oaths) is a special genre in the history of Persian literature. In this genre, of which many examples have been recorded in collections, Tazkarahs and poets’ Divans, the poet, based on certain known principles, tries to exonerate himself of charges by using special structures and panegyric odes, and he swears successively in order that the praised person believes his words. In previous studies about this genre, researchers have considered a poem as an instance of Sawgandnāmah only if it embodies one single oath, whereas using successive oaths in the form of ode is the most important feature of this genre and if it is in other poetic forms like sonnet and Maşnavī, it cannot be considered as Sawgandnāmah precisely. In some collections and Divans, successive oaths in forms other than ode have been called Qasamnāmah or Qasamīyah. In this article, all kinds of Sawgandnāmah that we are aware of have been collected in chronological order and analyzed with regard to their form, subject matter, theme, structure, tone, addressee and intertextual relations.
    Keywords: Sawgandnamah, Qasamnamah, Qasamiyah, Qasamiyat, Panegyric, Genre
  • F. Assadi* Pages 25-50
    Since antiquity, literary genres have been classified by Greeks into four kinds: epic, lyric, dramatic and didactic literature. It took a long time before new ideas were put forward by Russian formalists in the 20th century: they believed that epics belonged to infantile societies and lyrics came into fashion in adolescent societies. Now, the question is whether or not we can trace any relationships between the social class of poets and their preference for certain literary genres. This research is an effort to find an answer for this question by borrowing from Goldman who relies upon "Genetic structuralism" in his analyses. Literary works are structured by the poet's social class. Each social class will be analyzed in terms of the ideology, economic status, and historical function. Īraj Mīrzā is one of the greatest poets of the Constitutional Era. Compared to his contemporaries, he had a particular social standing due to his aristocratic background and therefore his poems were different from those of other poets who frequented literary coteries at the time. In this research, social class, its definitions and components have been examined in general and Īraj Mīrzā has been contextualized in particular to lay bare the influence of social factors upon his poetic landscape.
    Keywords: Social Class, Historical Function, Economics, Verbal Combination, Structure in Poem
  • F. Pasalari*, M. Nikdarasl Pages 51-72
    Eighth century, two figures of classical Persian poetry, HafezShirazi and ObaidZakani emerged. Lifein these twocases, the darkest and most disturbed periods ofthe historyof the IRAN. Their living environment as well asanxiety and seizures and a decline in all areas of social, political, cultural, moral and evenreligious. These conditions have a great effect on the thoughts of Hafiz, and Obaid traces it to reflect and there has been. According to the two, in terms of time and space homogeneous, and have lived in the area, a mong them there are many ideological homogeneity. There fore, this study investigated the issue of protecting intellectual assimilation and Obaid has been formulated. The assimilation and include such items as: humor, honor, praised the joint, like Khayyam ideas to take the opportunity to livea happy and drinking wine. This procedure is the use of library resources. That first Hafez and Obaid books study and review their thoughts and intellectual assimilation that is taking notes. In the end, assimilation classified, the results were compiled.
    Keywords: Hafez, Qazal, ObaidZakani, Comparative study
  • J. Dehghanian*, Y. Farashahinezhad Pages 73-90
    khosrow and Shirin are historical characters but just a vague trace of Farhad is remained in some texts and his historical position is slippery and doubtful. On the other hand, he has an idealistic character in Nezami story which is not in line with historical narrations that are close to the Nezami age. By scrutinizing work of Khosrow and Shirin, we can find that Nezami catharsis Shirin deliberately and present a model of idealistic beloved in this way. This popular theme shows us that, in contrast with historical perception of society, Farhad plays role of only a love victim in this poem. Farhad is gimcrack of Shirin in this story and his role is a reciprocal reaction from Shirin against uncontrolled fancy of Khosrow. Farhad's love which is unilateral and pathological is described with great enthusiasm in this poem and since this kind of love has been consistent with features of Iranian society, it is accepted by common people and Farhad becomes model of lover and real inamorato. Here it is attempted to provide a new reading of this poem on the basis of conspiracy theory and demonstrate that how Farhad plays role of a predetermined victim. At last, this article tries to de-stereotype the picture of idealistic lover in Iranian culture and literature- which this poem has main role in constructing and forming it.
    Keywords: Nezami, Shirn Catharsis, Farhad, Conspiracy Theory, Love approch
  • I. Rahimi Zangene*, H. Shekari Pages 91-110
    One of the subject matter in beauty theosophy is the place of beloved particularity and describe of her various condition. both of saadi and ahmad ghazali that are phenomena in beauty theosophy. Have common apperception in beloved describe. despite this common apperception of beloved states, their diction are different.Author in this essay, considered common apperception of beloved states about kereshme y maashoghi and kereshme y hosn that are too precious leanings of beauty cognition. also specify the difference between their lookouts.Citable that, despite this common apperception of beloved states, wording in this two is different. Ghazali discussed abstract and saadi said appreciable.
    Keywords: Ghazali, saadi, beauty theosophy, beloved
  • J. Rahimian*, S. Jowkar Pages 111-134
    Critical Discourse Analysis is an interdisciplinary area of language study which roots in Critical Linguistics.This approach believes that all texts are ideologically loaded. It aims to reveal the hidden power relations, dominance, social inequality and the abuse of power. Most of the critical discourse analysts focus on linguistic realization in analyzing texts while Van Leeuwen introduces a socio-semantic network for representing social actors.This research aims to analyze, based on Van Leeuwen approach, Bahar’s political poems to show how Bahar represented social actors in Mashroote era. Did he represent them explicitly or implicitly? To answer the research question, first of all the discursive political poems were selected, then the socio-semantic categories were counted to define the number of occurrences. The results show that Bahar represented the social actors by applying the explicit categories such as Nomination, Individualization, and Honorification. Appraisement, Collectivization, and Activation are other categories which are applied a lot. Bahar’s ideologies and beliefs organized and controlled the representation of social actors.
    Keywords: critical discourse analysis, socio, semantic category, Bahar's critical poems, explicit, implicit category
  • B. Zahirinav* Pages 135-156
    Studying beauty was at first scientific or experimental cognition but it was then changed into a theoretical knowledge; eventually, in the eighteenth century, it became an issue in philosophy. The science of beauty includes the science of aesthetic and its belongings provide norms for the interests in community through analyzing the emotional value of society. In the range of the science of beauty, aesthetics is the outstanding value and concepts such as beauty, grace, majesty, nobility, and holiness are all its synonyms. In this paper, the works of Sa’di have been studied based on the philosophical aesthetics; it has been found that he, in line with other philosophers, has studied the material and spiritual influence of beauty. In his works, Sa’di, in line with Plato and Aristotle, believes in the goodness and beauty and believes beauty to be a tool to modify human; so, in his works, he credits to ethic and moral virtues and offers intellectual guidelines for human happiness. He knows "beauty" to be a sign of the beauty of God and says that God is beautiful and, because the world is beautiful, it is the extension of the right qualities and appearance of names and attributes of God; therefore, the world is beautiful which, this idea, derives from his mystical views to the elements of the universe. In line with Aristotle, Sa’di believes beauty to be the fitness of components. In his view, good composition, moderation, gentleness, good stature, and harmony are the reasons of beauty. He sometimes believes beauty to be subjective, sometimes objective, and sometimes it is a combination of the two. Sa’di, in his work, focuses on the beauty of the sublime too; he is sometimes surprised by the size of things, and sometimes astonished by their being horrible and mysterious.
    Keywords: Boustan, Studying Beauty, Platonic, Aristotelian Views, Sadi, Golestan, Sublimity
  • A. Mirbagherifard*, M. Haghi Pages 157-180
    Hossein Monzavi (1325-1383) is one of the greatest contemporary lyricists who pay many attentions to different kind of allusion and allusion is one of the most important characteristics of style of his poems. Allusion is one literary techniques which Monzavi use to raise poem's beauty, brevity and effect. Monzavi has been engaged to using new allusion and recreating traditional allusions for the escape means of repeating, imitation and for extending allusion circle. Prophets tales have always been used by persian poets in order to create beautifull and unique themes and images. Prophets anecdotes are from expanded subjects that Monzavi considered to them. The base of these allusions sometimes is Old Testament (Torah, Gospel).The most refer to Old Testament (Torah, Gospel) in monsavi's poems related to tales of forbidden tree and last dinner. In this article, attempts are made to refer to these cases and study them.
    Keywords: Hossein Monzavi, Contemporary poetry, Allusion, Prophets Anecdotes, Old Testament (Torah, Gospel)