فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 16 (بهار 1393)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 16 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین خوانین زاده، علیرضا صفرزاده، پریسا عسکر سمنانی صفحات 7-30
    رسالت رسانه به عنوان وسیله ارتباط جمعی و فرامکانی تاثیرگذاری بر فکر و اندیشهملت هاست. جهان غرب که اصلی ترین رقیب در برابر اسلام است، با استفاده ابزاری از رسانه هایی مانند ماهواره به عنوان اسلحه ای مخفی، در صدد ضربه زدن به جامعه اسلامی و پیشبرد اهداف استعماری خویش است و از این طریق، ذهن و عقیده دیگران را برای پذیرفتن اندیشه و عقیده خویش آماده و مهیا کرده است و با استحاله فرهنگی، الگوهای خویش را جایگزین فرهنگ بومی ملت ها می کند. البته منظور از جهان غرب، جهت و موقعیت جغرافیایی نیست، بلکه منظور، تفکر و نوع رفتار استعماری و مخرب نسبت به ملت هاست که منشاء آن از سوی جهان غرب پایه ریزی شده است. هدف اصلی از این اقدامات، در سلطه خویش نگاه داشتن ملت ها و سروری و رهبری بر جهان است. دین مبین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین الهی، دستور العمل هایی دارد که با انجام آنها و رعایت حدود الهی، می توان بر دسیسه های شیطانی پیروز گشت. غلبه بر هجمه فرهنگی غرب نیز از این موارد مستثنی نیست. این مقاله در صدد شناساندن هجمه های این تفکر غربی است که از طریق شبکه های ماهواره ای بر پیکره ملت هایی وارد می شود که در تقابل فکری و رفتاری با آنها هستند. برای تبیین این هجمه ها و مصونیت از آسیب های ناشی از آن، به سفارش پیامبر اکرم(ص)، به «ثقلین» چنگ زده ایم و به قرآن کریم و احادیث نورانی اهل بیت(ع)متمسک شده ایم.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، تهاجم، رسانه، ماهواره، فرهنگ، قرآن، حدیث
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحات 31-55
    از شرایط مهم توفیق در هر کار، به ویژه امر خطیر تربیت، اتخاذ روش ها و شیوه هایی است که فرد را در رسیدن به هدف و در پیمودن راه کمال یاری بخشد. مهم ترین تعلیم و اساسی ترین بینشی که اسلام می خواهد به انسان ارائه دهد، بینش توحیدی است. قرآن می خواهد انسان را با خدا آشنا کند و درباره خدا به انسان معرفت بدهد. در قرآن کریم حکایت ها و داستان های تربیتی فراوانی وجود داردکه در صدد ارائه بینش و جهان بینی متعالی به انسان می باشد. سوال اصلی در این تحقیق آن است که حکایات و داستان های تربیتی قرآن، چگونه به انسان در ارائه بینش صحیح و جهان بینی متعالی یاری می رساند؟ هدف اصلی، ارائه بینش و اعطای جهان بینی متعالی به انسان از طریق نتایج و دستاوردهای حکایات تربیتی مستخرج از قرآن می باشد. نتایج اصلی که از مقاله قابل استخراج است، عبارتند از: قرآن کریم در تلاش است تا با ارائه بینشی صحیح نسبت به حقایق جهان هستی، حجاب های غفلت را از دیدگان انسان بزداید. همچنین تغییر بینش ها و نگرش های نادرست و جایگزینی باورها و ایده های صحیح، دستاورد دیگر حکایات قرآنی می باشد. در نهایت، ارائه بینش صحیح از طریق مواجه کردن آدمی با واقعیت ها و ارائه بینش به شکل عملی باعث می گردد که افق دید انسان در جریان عمل (دستاورد عملی) تغییر یابد و به حقیقت رهنمون گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بینش، جهان بینی، حکایات تربیتی، کمال
  • علی کربلایی پازوکی صفحات 77-92
    از مراتب عالی ولایت در مساله امامت، ولایت معنوی است که با اشراف و تصرف معنوی امام به اذن الهی در نفوس آماده تحقق می یابد. مراد از ولایت معنوی نوعی اقتدار و تسلط معنوی است که با پیمودن صراط عبودیت و رسیدن به مقام قرب برای امام به اذن الهی حاصل می شود. در دیدگاه علامه طباطبائی، ولایت به این معنا غیر از نبوت، خلافت، وصایت و نیز غیر از امامت به معنی مرجعیت دینی و یا حتی زعامت سیاسی است. انسان افزون بر حیات ظاهری، دارای حیات معنوی و باطنی است و برای رسیدن به مراتب عالی در آن نیاز به راهنما و امام و دستورهای خاص دارد. علامه طباطبائی امامت را مقامی برتر از نبوت می داند که پس از پیمودن مراحل مختلف و آزمایش های سخت صلاحیت آن برای بعضی از انبیاء و افراد خاص به وجود می آید و دارنده آن به امر الهی به هدایت باطنی مردم می پردازد و با تصرف ولایی، انسان های آماده را به مقصود و مطلوب حقیقی و الهی رهبری می کند. علامه این نوع هدایت را هدایت به امر می نامد. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیل متن و به شیوه کتابخانه ای درصدد واکاوی هدایت باطنی و ولایت معنوی امام و زوایای آن از منظر علامه طباطبائی(ره)و به صورت خاص، در تفسیر المیزان است.
    کلیدواژگان: هدایت، امامت، ولایت، حیات باطنی و معنوی، امر، خلق
  • سید حسین فخر زارع صفحات 93-122
    زندگی اجتماعی و توجه به روح جامعه یکی از اساسی ترین تعلیمات قرآن است. چشم اندازی که قرآن برای جامعه انسانی و تفسیر آن در مورد عوامل فعال در این جامعه ترسیم می کند، بر پایه نگرش شمول گرایانه به انسان به عنوان مجموعه ای متجانس و هماهنگ قرار دارد که ناظر به جنبه های آن است. در این چشم انداز، تعابیر مختلفی در آیات می توان مشاهده کرد که به بیان سنت ها و تاریخ آنها، مسائل اجتماعی و دعوت به مطالعه جوامع پرداخته است.بحث از هستی، چیستی و ترکیب جامعه، حل کننده پاره ای از مشکلات و ابهام های موجود در مباحث اجتماعی است. اصالت دادن به فرد یا جامعه، تکلیف امکان یا عدم امکان شمول ایدئولوژی واحد بر کل جامعه، وجود یا عدم وجود سنت ها بر آن و بسیاری از مسائل نظری و انتزاعی را در مورد جامعه حل خواهد کرد. قرآن کریم هستی پایدار جامعه را مربوط به حیات مردمی می داند که در آن زندگی می کنند و شناخت جامعه و تغییرات آن را متکی به روابط اجتماعی افراد قلمداد می کند و ازسویی، با رشد وگستردگی مردم، شبکه های وابستگی در میان آنان نیز تغییر می یابد و روابط به صورت تصاعد هندسی پیچیده تر می شود و شکل جدیدتری می یابد. قرآن برای درک این شبکه ها، روابط و جامعه، انسان را به شناخت درونمایه انسانی خود ارجاع داده است. وجود یک امر فطری در انسان کافی است که گفته شود او در برابر محیط انسانی و اجتماعی یا طبیعی و غیره موجودی منفعل نیست، بلکه درون خود، معرفت ها و گرایش هایی را نهفته دارد که در شخصیت او تاثیر بسزایی دارد و اصولا سیستم زندگی اجتماعی انسان در نظام آفرینش، متکی به فطرت اوست.
    کلیدواژگان: جامعه، اصالت، فرد، ترکیب، فردگرایی، جمع گرایی
  • جمال فرزند وحی صفحات 123-151
    یکی از اصول مسلم در آیین اسلام، حرکت و کرامت انسان است. جان، مال، آبرو، عقیده و رای آدمی همه حرمت دارند و باید همواره این حریم پاس داشته شود. در حرمت و کرامت انسان، هیچ تفاوتی بین زن و مرد نیست و در فرهنگ اسلامی، زن و مرد به عنوان مخلوقات خدا و مورد عنایت ویژه اویند. افتخار نظام حقوقی اسلام آن است که از همان ابتدا زنان را دارای حقوق اقتصادی، سیاسی، خانوادگی، قضایی، عبادی شناخته است و با در نظر گرفتن مهریه، نفقه و...حقوق مادی و معنوی، زن را در نظام خانواده تامین ساخته است؛ زیرا از دیدگاه اسلام، تفاوتی در حقیقت و ماهیت زن و مرد نیست. در آیات قرآنی نیز هرگاه از کمالات و ارزش های والای انسانی سخن به میان می آید، زنان را نیز همدوش مردان مطرح می کند. روش کار در این مقاله به این ترتیب است که ابتدا به بررسی شرایط و حقوق زن در سه بخش اجتماعی، سیاسی و مالی در عصر جاهلیت می پردازیم و بعد تحولی که اسلام در این شرایط و حقوق به وجود آورد، مطالعه می شود. هدف از این مقاله بیان بخشی از حقوقی است که اسلام برای زنان قرار داده است. ابزار کار ما استفاده از متن قرآن مجید، سنت معصومین(ع)و کتب فقهی و حقوقی است.
    کلیدواژگان: زن، دوران جاهلیت، اسلام، قرآن، منزلت زن، حقوق زن
  • علی احمد ناصح، غلام حسین اعرابی، وفاء نصرالله صفحات 153-179
    پژوهش حاضر به بررسی مهم ترین اندیشه های قرآنی و حدیثی جریان فکری نوظهوری موسوم به قرآنیون می پردازد که از میان اهل سنت برخاستند. خاستگاه آغازین این جریان شبه قاره هند بود، سپس از رهگذر مصر به جهان عرب راه یافت. پیروان این جریان بر آن هستند که قرآن یگانه مرجع معتبر تشریع دین اسلام است. بنابراین، سنت نبوی را به عنوان یکی از مصادر تشریع، فاقد اعتبار می دانند. در توجیه این اعتقاد، ایشان دو دلیل عمده را مطرح می نمایند: اول آنکه احادیث منقول از پیامبر، وحی نیستند، به دلیل اینکه پیامبر از تدوین حدیث خویش نهی کرده است ودوم اینکه این احادیث به سبب تاخیر در کتابت مورد جعل و تحریف قرار گرفته است، لذا حجیت ندارند. قرآنیون از نظر مبانی فکری، تجددگرا و خواهان تطبیق قرآن با مقتضیات زمان و نیز تعدیل مسائل دینی هستند. از نظر روش، آیات قرآن را با روش عقلی مبتنی بر تدبر و اجتهاد آزاد تفسیر می نمایند و نیز تاثیرپذیری ایشان از علوم عقلی و تجربی باعث شده، حتی حقایق غیبی و ماورایی آن را با استناد به پدیده های طبیعی و حسی تفسیر نمایند. همچنین این فرقه برآنند که نیازی به تفسیر قرآن نیست، چراکه تفسیر تنها در مورد مسائل مبهم و یا پیچیده صورت می گیرد، لکن قرآن کریم کتابی روشن و مبرا از هر گونه غموض و ابهام است و تنها باید در آیات آن تدبر نمود. لذا برای روایات و سخن مفسران وقعی نمی نهند و بیشتر استدلال هایشان مبتنی بر شبهه و مغالطه است. بنابراین، مقاله حاضر در ابتدا به معرفی مشهورترین فرقه های قرآنیون و بنیانگذاران آن و نیز بررسی گرایش های فکری و عقیدتی آنان می پردازد، سپس مهم ترین اندیشه های آنان را مورد بررسی و نقد قرار می دهد.
    کلیدواژگان: قرآنیون، سنت، احادیث، تشریع، وحی
|
  • Mohammad Hossein Khavaninzadeh, Alireza Safarzadeh, Parisa Askar Semnani Pages 7-30
    Media''s Mission is influence on the thought of the different nations as mass Communication tool. The West as the major competitor against the honorable Islam، utilizes the media such as satellite Television as a covert weapon to deliver its desired blows to the Islamic communityand promote its colonial objectives. Thereby، it has prepared mind and opinion of others to accept their ideas and opinions and replace every nation’s indigenous culture with its own through cultiural transmutation. Of Course، The order of the West isn''t the geographical position، but it means Colonial and destructive thinking and behavior tonations which itsoriginisestablishedbythe West. The main purpose ofthese measures is maintaining of nations in its dominance and its superiority and leadership on the world. The honorable religion of Islamas the last and most complete religion of God، has instructions that we can win on themachinations ofevil by doing them and observance of God''s laws. Overcoming the cultural invasion of the West، is no exception too. The purpose of this article is introducing of onslaughts of Western thinking which spreads through satellite channels among the nations opposing the western thoughts and behavior. In order to explain these attacks and immunity from damage caused by it، we have resorted to two precious matters (Thaqalayn hadith)، according to the Prophet (Peace Be Upon Him)، namely the Holy Quran and Hadith of Ahlul-Bait.
    Keywords: Typology, Invasion, Media, Satellite, Culture, Quran, Hadith
  • Mohammad Hossein Mardani Nokandeh Pages 31-55
    One of The main conditions of success in any work، especially in great work of education or upbringing، is adopting of methods and procedures which helps a person in reaching of his goal and traveling in the path of perfection. Monotheisticinsight is the most important education and vision that Islam wants to give it to human. Quranwants toacquaintpeoplewith God and to give knowledge to people about him. There are many educational stories in Holy Quran that seeks to provide insight and transcendental worldview to human. The main question in this research is that how the training stories of quran assist the human to provide a true insight and transcendental worldview? The main purpose of this article is providing of an insight and transcendental worldview to human through resultsand achievements of educational Stories that areextracted from the Quran. Three main conclusion that can be extracted from the paper are: 1-Quran is trying to provide accurate insight about the realities of the world and remove the veils of negligence from human eyes. 2-Also، Changing ofinsights، false beliefs and replacing of the correct beliefs and ideas are other achievements of quranic stories. 3- Finally، Providing of accurate insight through the man’s confrontation with the facts and providing of practical insight، makes changing in horizon of human visionduring operation (practical achievements) and he can reach to the truth.
    Keywords: Holy Quran, Insight, Worldview, Educational Stories, Perfection
  • Hassan Bagheri Nia Pages 57-75
    Conceptual analysis methods can be used to know the exact meaning of preachingas a training method. We have distinguished preachingofwisdom by reflecting onVerses and hadiths aboutpreaching. In spite of preaching، the wisdom that ismore privileged in terms of cognitive and it is moreemotional. Also، reflecting on the kind of addressee who Quran has preached him، wecan concludethat most ofthepreaching is after faith. Therefore، we should usemethods based onwisdom at the beginning ofthe call toIslamiceducation. Finally،We have Pathologized this method andWe''ve mentioned too one of themain challengesin front oftheIslamiceducation thatespecially philosophers of liberal (libertarian) have presented an analyticalapproaches toreligious educationbased onthe use ofemotionsand indoctrination to it..
    Keywords: Islamic education, The Holy Quran, Preaching, Pathology
  • Ali Karbalaei Pazouki Pages 77-92
    Spiritual Guardianship is one of the highest levels of Guardianship in the issue of the Imamat which is realized by Devine permission through spiritual dominance of Imam over people. Spiritual Guardianship is a kind of spiritual authority and dominancethat is obtained by divine permission for Imamthrough passing of the path of thraldom and reaching the proximity of Allah. In view of Allameh Tabatabai، Guardianship is different other than Prophecy، Caliphate، recommended successor (executer/Vasi) or Imamate which it means religious authority and political leadership. In addition to the appearance of life، human being possesses an inward and spiritual life and he needs special guidance and specific instructions from Imams to reach to the highest status. Allameh Tabatabai believes that Imamate status is superior to Prophecy andsome particular prophets and special people can obtain the competency of being Imam after passing of different phases and hard tests of competence. Imam guides people with inward guidance by divine permission and he leads well-prepared human beings to real and divine ideal and divine destination by possession of his guardianship. Allameh is called this guidance ascommand guidance. Thisresearch is a descriptive and library study that it seeks to explore the different aspects of inward guidance and Imam’s spiritual Guardianship Allameh Tabatabai particularly in his book، Tafsir al-Mizan by analyzing of the text.
    Keywords: Guidance, Imamate, Guardianship, internal, spiritual life, Affair, Creation
  • Seyed Hossein Fakhre Zare _ Pages 93-122
    One of the most basic doctrines of Quran is the social life and consideration of society spirit. The Quranic prospects for human society and its interpiritation about active agentsin thiscommunity، is based on inclusivist attitude to human as a coherent and coordinated set which is overseer to different aspects of this community. In this perspective،we can see different interpretations in the verses that expresstraditionsand their history، Social problems and it invitesto thestudy of thecommunities. Talking aboutbeing،the nature and composition of the Society،Solves someproblems and existing ambiguitiesin social issues. Also، it sloves the originality or authenticity of the individual or society، duty of inclusion orexclusion in ideology of unit on the whole community، presence or absence of traditions on it and many theoretical and abstract issues about society. The Holy Quranknows stable being of societyrelated with the life of peoplewho live in it and knows cognition of society and its changesbased on social relations of people. Fromone side، networks of dependence among them too with the growth and expansion of people and relationships will be more complex in geometric progression and it finds its newform. Quran refers man toknowing of his humantheme for understanding of these networks، relationships and society. A naturalthing is suffice it to say thathumanagainsthuman and social or natural environment، etc is not a passive being، but he has knowledge and trends in his essence potentially that those have a considerableefficacy in his character and in fact، system of human social life in creation System is based on his nature.
    Keywords: Society, Authenticity, Individual, Composition, Individualism, Collectivism
  • Jamal Farzan Vahi Pages 123-151
    Movement andhuman dignity is one of the basic tenets of the Islamic religion. Life، property، honor، belief and judgment of all humans are respectful and thisprivacyshould alwaysbe preserved. There is no difference between men and women in the sanctity and dignity human and inIslamic culture، men and women are as creatures of God and also they are as his Specialinterest. It''s the pride of the Islamic legal system that woman is owner of rights in economic، political، familial، legal، Ebadifields and with regard to dowry، alimony and etc، provides material and spiritual rights of women in the family system، because in Islam there is no difference between the truth and the nature of man and woman. In the Quran، when there is talking about human virtues and values، it also suggests women alongside men. In the beginning of this article، we have reviewed the conditions and rights of women in three parts social، political and financial in the ageof ignoranceand then، we have studied Islamic upheavals in these conditions and rights. The purpose of this article is explanation part of the rights that Islam has given to women. We usetextof the Holy Quran، the Sunnah of Ahl al-Bayt، legal and religious books.
    Keywords: Woman, Age of ignorance, Islam, Quran, Status of women, Women's rights
  • Pages 153-179
    The current study reviews and analysis the main thoughts of newfangled thoughts movement known as Sunni Qurāniyūn anout Quran and Hadith. Earlyorigin of this movement was in IndianSubcontinent and then these thoughts went to the Arab world through Egypt. The followers of this movement believe that Quran is the sole source of legislation in Islam. Therefore، they reject the prophetic tradition (Sunnah) as a source of legislation for two reasons: firstly prophet''s hadiths are not divine revelation، because the Prophet had forbidden the codification of his hadiths and second، these Hadiths are fabricated and distorted Due to thedelay inwriting them. Therefore، they have not authority. Qurāniyūn are modernistand called for adaptation of the Quran with time requirements and adjustment of religious issues in terms of the intellectual foundation. They interpret Quran verses with rational method based on reflection and free ijtihad or individual reasoning. Also، their influenceof rational and empirical sciences is caused they interpret the occult and paranormal facts based on natural phenomena and sensory. This sect believes that there is no need to interpret the Quran، because the interpretation is only about ambiguous and complex issues، but the Holy Quran is clear and free from any ambiguityandonly thinking in its verses is need. Therefore، they ignorinterpreters and their comments. The Most oftheirarguments are based on misgiving and fallacies. So in this article، we introduce most popular sects of Qurāniyūn andits founders as well astheir intellectual and ideological trends and finally we review and analyze the most important of their thoughts.
    Keywords: Qurāniyūn, Sunnah, Hadiths, Canonization, Divine revelation