فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1394)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قهرمان عبدلی، علیرضا فرد حریری صفحات 1-24
    این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر بر ریسک اعتباری مشتریان و تدوین مدلی برای سنجش آن در میان مشتریان حقوقی بانک رفاه انجام شده است. بدین منظور اطلاعات کیفی و مالی یک نمونه تصادفی 300 تایی از مشتریانی که در سال های 1391 و 1392 از شعب بانک رفاه در سراسر کشور تسهیلات اعتباری دریافت نموده اند، جمع آوری و با بکارگیری روش رگرسیون لاجیت عوامل موثر بر ریسک اعتباری مشتریان این بانک برآورد شده است. در این الگو ابتدا 17 متغیر توضیحی شامل متغیرهای کیفی و مالی به عنوان عوامل تعیین کننده ریسک اعتباری مشتریان در نظر گرفته شده و سپس از بین متغیرهای مذکور با استفاده از نسبت درستنمایی، در نهایت 5 متغیر که اثر معنی داری بر ریسک اعتباری مشتریان حقوقی داشتند، انتخاب و مدل نهایی توسط آنها برازش شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که از این 5 متغیر، متغیرهای میانگین موجودی (معدل حساب در 6 ماه گذشته)، نسبت بازده فروش (نسبت سود خالص به فروش خالص)، نسبت جاری (دارایی جاری به بدهی جاری) اثر معکوس و متغیرهای تعداد چک برگشتی و نسبت مبلغ معوق به دارایی جاری اثر مستقیم بر ریسک اعتباری دارند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی اعتباری، ریسک اعتباری، مدل لاجیت، بانک رفاه
  • حمیدرضا حری، سیدعبدالمجید جلایی، نسیم حمزه نژاد * صفحات 25-44

    با گرایش کشورها به جهانی شدن، میدان رقابت از سطح منطقه به سطح جهانی گسترش می یابد و در این روند کشورهایی موفق ترند که قدرت رقابت بالاتری در تولید و تجارت بین الملل داشته باشند. یکی از مولفه های موثر در افزایش قدرت رقابت کشورها در عرصه های بین المللی، نیروی انسانی متخصص است. این در حالی است که ایران طی دهه های اخیر با نرخ بالایی از مهاجرت مغزها به کشورهای توسعه یافته روبرو بوده است. این مطالعه به بررسی تاثیر فرار مغز ها (مهاجرت نیروی انسانی ماهر و تحصیل کرده به خارج) بر تولید و تجارت خارجی ایران به تفکیک بخش های اقتصادی با استفاده از یک مدل تعادل عمومی (GTAP) پرداخته است. برای این منظور با استفاده از دو سناریوی شوک منفی عرضه نیروی متخصص به عنوان اثر مستقیم فرار مغزها و شوک منفی بهره وری کل عوامل به عنوان اثر غیر مستقیم فرار مغزها، اثر مهاجرت نیروی کار متخصص بر متغیرهای تولید، صادرات، واردات و تراز تجاری مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که فرار مغز ها چه به صورت مستقیم و چه از طریق کاهش بهره وری در مجموع آثار منفی بر تولید، صادرات، واردات و تراز تجاری کشور بر جای می گذارد.

    کلیدواژگان: فرار مغزها، تولید، تجارت خارجی، تراز تجاری، مدل های تعادل عمومی
  • محمدعلی متفکرآزاد، پرویز محمدزاده، سید کمال صادقی، صمد حکمتی فرید صفحات 45-62
    اطلاع از کشش درآمدی کالاها در سیاست گذاری های اقتصادی اهمیت ویژه ای دارد. به همین دلیل برآورد تابع تقاضایی که از یک سو با ویژگی های نظریه مصرف کننده سازگار بوده و از سوی دیگر قدرت پیش بینی بالایی داشته باشد، همواره یکی از مسائل پیش روی اقتصاددانان بوده است. در این مطالعه با استفاده از سیستم تقاضای مستقیم جمع پذیرضمنی (AIDADS) و بر اساس داده های تفصیلی طرح هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی استان های کشور و همچنین با بهره گیری از نرم افزار گمز به برآورد تابع تقاضا پرداخته شده و کشش های درآمدی این سیستم استخراج گردیده است. نتایج نشان می دهد که در خانوارهای شهری گروه های کالایی خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات، پوشاک و کفش و گروه مسکن، سوخت و روشنایی و در خانوارهای روستایی گروه های کالایی خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات و پوشاک و کفش کشش درآمدی کمتر از یک داشته و کالایی ضروری محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: سیستم تقاضای مستقیم جمع پذیر ضمنی، حداقل معاش، کشش درآمدی
  • ابوالفضل شاه آبادی، سارا ساری گل صفحات 63-82
    نابرابری درآمدیکی از شاخص های مهم توسعه اقتصادی محسوب می شود که از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. یکی از متغیرهای اثر گذار بر توزیع درآمد که کمتر مورد توجه مطالعات تجربی بوده است، حقوق مالکیت فکری است. حقوق مالکیت از یکسو با تشویق نوآوری منجر به افزایش بهره وری و تولید شده و موجب کاهش نابرابری درآمد می شود و از سویی دیگر می تواند زمینه ایجاد انحصار و افزایش قیمت کالاها، خدمات و فناوری ها را فراهم نموده و موجب بدتر شدن توزیع درآمد شود. برای تشخیص اثر نهایی، مطالعه حاضر به ارزیابی تاثیر حقوق مالکیت فکری بر نابرابری درآمد در میان کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته منتخب در دوره زمانی 2011- 1990پرداخته است. نتایج نشان می دهد، حقوق مالکیت فکری بر شاخص جینی کشورهای درحال توسعه اثر مثبت و معنی دار دارد، حال آنکه این اثر در کشورهای توسعه یافته منفی و معنی دار است. همچنین براساس نتایج تخمین، متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه و درجه باز بودن اقتصاد در هر دو گروه کشورهای مورد مطالعه بر شاخص جینی اثر منفی و معنی دار دارند. علامت ضریب مجذور تولید ناخالص داخلی سرانه در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته منفی است و برای کشورهای توسعه یافته متغیر مذکور معنی دار نیست. اثر سرمایه انسانی بر شاخص جینی در کل کشورها منفی است اما فقط در کشورهای توسعه یافته معنی دار است.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، نابرابری درآمد، کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته
  • علیرضا کازرونی، عادل قربانی، رضا ثقفی کلوانق صفحات 83-98
    در این مقاله تاثیر تحریم اقتصادی بر حجم تجارت ایران با 73 شریک اصلی تجاری مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از مدل جاذبه تعدیل یافته و رهیافت داده های تلفیقی پویا استفاده شده است. برای بررسی تاثیر تحریم اقتصادی روی تجارت خارجی ایران ابتدا اثر تحریم های یک جانبه و چند جانبه روی تجارت ایران با کل شرکای تجاری بررسی شده است. نتایج نشان داده که تحریم های یک جانبه آمریکا، روی تجارت خارجی ایران تاثیر معنی داری نداشته ولی تحریم های چند جانبه تاثیر منفی و معنی داری بر تجارت خارجی ایران داشته است. به منظور بررسی فرضیه قابلیت فرار و گریز از تحریم، تاثیر تحریم اقتصادی بر حجم تجارت خارجی ایران با کشورهای ثالث در قالب مدل جداگانه ای بررسی شده است. نتایج تخمین نشان داده است که تحریم های یک جانبه تاثیر مثبت و معنی داری بر حجم تجارت ایران با کشورهای ثالث داشته است. به عبارت دیگر ایران توانسته است برای مقابله با تحریم های یک جانبه آمریکا از طریق گسترش تجارت خود با کشورهای ثالث اثر تحریم آمریکا را محدود و کنترل نماید. ولی تحریم های چندجانبه تاثیر منفی و معنی داری بر حجم تجارت ایران با این کشورها داشته است.
    کلیدواژگان: تحریم یک جانبه و چند جانبه، تجارت خارجی، مدل جاذبه، داده های تابلویی
  • محمد نبی شهیکی تاش، مصطفی خواجه حسنی، سعید جعفری صفحات 99-120
    در چند دهه اخیر، آلودگی زیست محیطی بخصوص آلودگی هوا به یکی از مهم ترین نگرانی های مجامع بین المللی تبدیل شده و سلامتی موجودات زنده و اکوسیستم های طبیعی را تحت تاثیر قرار داده است. آلودگی زیست محیطی در ایران نیز طی سال های اخیر هزینه های جانی و مالی قابل توجهی را تحمیل کرده است. بخش صنعت و بخصوص صنایع انرژی بر یکی از مهم ترین بخش های آلاینده محسوب می شود. از این رو محاسبه کارایی زیست محیطی در این صنایع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مقاله با استفاده از دو رویکرد تابع فاصله جهت دار و اندازه گیری کارایی مبتنی بر اسلک ها (SBM) به ترتیب به بررسی کارایی زیست محیطی و فنی در صنایع تولید سایر محصولات کانی غیر فلزی (کد 26 طبقه بندی ISIC) و تولید فلزات اساسی (کد 27 طبقه بندی ISIC) پرداخته است. نتایج نشان می دهد که صنایع کد 26 علی رغم این که از لحاظ فنی کارتر هستند اما از کارایی زیست محیطی کمتری برخوردار بوده و صنایع تولید آجر، صنایع تولید سیمان، آهک و گچ و صنعت تولید آسفالت پایین ترین کارایی زیست محیطی را دارند.
    کلیدواژگان: صنایع انرژی بر، کارایی زیست محیطی، تابع فاصله جهت دار، کارایی فنی
  • محسن پورعبادالهان کویچ، مجتبی همتی صفحات 121-142
    موقعیت مکانی بنگاه می تواند تاثیر تعیین کننده ای در موفقیت صادراتی آن داشته باشد، چرا که با توجه به صرفه های مکانی، قرار گرفتن یک بنگاه در منطقه ای که دارای مزیت صادراتی می باشد احتمال موفقیت صادراتی آن را افزایش خواهد داد. مطالعه حاضر مدلی برای تصمیم صادراتی بنگاه های صنعتی ایران با تاکید بر تاثیر موقعیت مکانی آنها ارائه می دهد. در این مدل، تصمیم صادراتی بنگاه از موقعیت مکانی و دیگر ویژگی های سطح بنگاه تاثیر می پذیرد. برای این منظور با استفاده از اطلاعات سطح بنگاهی (کارگاه های صنعتی ده نفر کارکن و بیشتر ایران)، متغیر تمرکز جغرافیایی- صنعتی (به عنوان شاخص موقعیت مکانی) محاسبه شده است و تصمیم صادراتی بنگاه های مزبور بر روی متغیر تمرکز جغرافیایی- صنعتی و متغیرهای سطح بنگاه همچون بهره وری نیروی کار، اندازه بنگاه و شدت سرمایه انسانی برازش شده است. یافته های تجربی مطالعه حاکی از آن است که نه تنها متغیرهای سطح بنگاه بر صادرات بنگاه تاثیر مثبتی دارند، بلکه موقعیت مکانی بنگاه نیز نقش تعیین کننده ای در صادرات آن دارد، بدین مفهوم که وجود بنگاه های صادراتی در یک منطقه و یک صنعت خاص، باعث کاهش هزینه ورود به بازارهای خارجی برای سایر بنگاه های موجود در آن منطقه و آن صنعت می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم صادراتی، موقعیت مکانی، ویژگی های سطح بنگاه، مدل پروبیت، ایران
  • یوسف محنت فر صفحات 143-162
    نظریه پردازان اقتصادی، رویکردهای متفاوتی نسبت به نقش سرمایه گذاری دولتی بر روی فعالیت اقتصادی بخش خصوصی دارند، به گونه ای که براساس دیدگاه کینزی، سرمایه گذاری دولتی باعث تحریک سرمایه گذاری خصوصی می شود. بالعکس از نظر کلاسیک ها سرمایه گذاری دولتی باعث رانده شدن بخش خصوصی از عرصه فعالیت های اقتصادی می شود. دیدگاه ریکاردویی نیز معتقد به نقش خنثی و بدون تاثیر سرمایه گذاری دولتی درتحریک سرمایه گذاری خصوصی است. این مقاله بر اساس داده های سالانه بانک مرکزی طی دوره 91-1338 و با بکارگیری روش هم انباشتگی جوهانسون و الگوی تصحیح خطا به بررسی رابطه سرمایه گذاری دولتی و سرمایه گذاری خصوصی در ایران پرداخته است. نتایج برآورد که بر اساس سرمایه گذاری خصوصی نرمال شده است، نشان داد که سرمایه گذاری دولتی دارای علامت مثبت و معنی داری می باشد. به این معنی که افزایش سرمایه گذاری دولتی به افزایش سرمایه گذاری خصوصی منتج می شود که بیانگر رابطه مکملی است. این شرایط همسو با نظریه کینز است. همچنین مصرف دولتی دارای اثر منفی و معنی دار و تولید ناخالص داخلی مطابق با انتظارات تئوریک دارای علامت مثبت بر سرمایه گذاری خصوصی است. نتایج نشان می دهد که تورم اثر منفی ناچیزی بر سرمایه گذاری خصوصی دارد.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، سرمایه گذاری خصوصی، اثر جایگزینی، رابطه مکملی، ایران
|
  • Ghahraman Abdoli, Alireza Fard Hariri Pages 1-24
    The main aim of this research is to identify effective factors and to find a model in order to estimate credit risk of Refah Bank''s corporate customers. In order to do so، qualitative and fiscal information of a random 300-person sample of costumers who received credit facilities from Refah bank in 2012and 2013 were collected and effective factors on credit risk of corporate customers of this bank were estimated by using Logit regression model. Initially، 17 explanatory variables containing qualitative and fiscal variables were considered as effective factors on credit risk of customers and then from among those variables، 5variables that had meaningful effect on credit risk of corporate customers were chosen by using Likelihood Ratio test and final model was estimated by them. The result of the research indicates inverse effect of average account balance، ratio of sales returns، current ratio and direct effect of the number of bounced checks and ratio of deferred amount to current assets on credit risk of customers.
    Keywords: Risk rating, Credit risk, Logit model, Refah bank
  • Hamidreza Horry, Seyed Abdolmajid Jalaee, Nasim Hamzenejad Pages 25-44

    Along with the tendency of countries to globalization، the competition arena changes from regional to the global level. In this process those countries are successful that have higher competition ability in international trade. One of the factors affecting the strength of competition in the field of international nations is human resources specialist. This is while during last decades، Iran has experienced high rates of immigration to developed countries. This study investigated the effects of brain drain (brain drain define as skilled labor migration) on Iran’s production and foreign trade for different economic sectors using general equilibrium model (GTAP). The results showed that brain drain would have negative effects on production and foreign trade of country. The brain drain phenomenon، with an exception of oil and gas sectors، has negatively influenced the rate of imports and exports and net trade balance in other economic sectors (agriculture، industry and services)، the main reason of which is the determining role of specialized labor force in the quality of products and the degree of competitiveness. The reason that brain drain has no impact on oil and gas sectors، is because these sectors apply production inputs of other sectors (Being a leading oil and gas sector).

    Keywords: Brain Drain, Foreign Trade, Computable General Equilibrium Models, GTAP
  • Mohammad Ali Motafakker Azad, Parviz Mohammadzadeh, Seyyed Kamal Sadeghi, Samad Hekmati Farid Pages 45-62
    The Subsistence Level and Engel elasticity are most important factors in poverty alleviation programs. In this study we use An Implicitly، Directly Additive Demand System (AIDADS) for measuring subsistence level and Engel elasticity of main groups of commodities in Iran. To that end، we use household level data from the Statistics Center of Iran during the period of 1998-2009. The results show that Engel elasticity for «food، drink and tobacco group»، «cloth and shoe group»، «residential، water، electricity and fuel group» in urban households and «food، drink and tobacco group»، «cloth and shoe group»، in rural households are necessity commodities.
    Keywords: Implicitly Directly Additive Demand System, Engel, Elasticity, Iran, Subsistence Level, AIDADS
  • Abolfazl Shahabadi, Sara Sarigol Pages 63-82
    Income inequality in the current era is known as one of the most destructive phenomena. Therefore، evaluation of income inequality and the emergence of roots are essential. Income inequality affected important factors which is undoubtedly one of the most important is intellectual property right (IPR). intellectual property rights May have two different effects on income inequality: on the one hand، with the supporting innovation to create employments productive and entrepreneurship، increase productivity and generate wealth through science and technology can reduce the income inequality and the other hand، due to increased prices of goods and services، and technologies resulting from the monopoly worsen income inequality. So، the present study with using econometric conventional technique (panel data approach); to evaluate the effect of IRP on income inequality in selected developed and developing countries during the period 1990-2011. The results indicate that، the effect of IPR on Gini coefficient in developing countries is positive and significant while، this effect is negative and significant in developed countries. Also، GDP per capita and economic openness have negative and significant effects on Gini coefficient in both groups of countries. Square of GDP per capita is negative in both groups of countries and for developed countries، this variable is not significant. In addition، the effect of the human capital variable on Gini coefficient is negative in both group of countries but it is not significant for developing countries.
    Keywords: Intellectual Property Rights, Income Inequality, Developing Countries
  • Alireza Kazerooni, Adel Ghorbani, Reza Saghafi Kalvanagh Pages 83-98
    In this study، the impact of economic sanctions on Iranian trade flow with the 73 main trading partners has been estimated over the period 2001 to 2012 by using a modified gravity model as well as two stages GMM dynamic panel data technique. To investigate the impact of economic sanctions on Iran''s foreign trade، the sanctions effect has been examined on Iranian trade with all trading partners. The results have shown that US unilateral sanctions on Iran''s foreign trade has no significant effect. But multilateral sanctions have had a significant negative effect on Iran''s foreign trade. Impact of sanctions on Iran''s trade with third party countries is examined in a separate model. In this section، the ability of a country to escape and evade sanctions (a sanction busting hypothesis) has been tested. The results of estimations indicate that the unilateral sanctions do not have a significant effect on the volume of Iranian trade with third countries. In other words، Iran has been able to limit and control the United States unilateral sanctions by Trade expansion with third countries. But multilateral sanctions have had a significant negative impact on the Iran''s trade with these countries. This result confirms the hypothesis Unilateral sanction-busting for the Iran''s economy.
    Keywords: Environmental Performance, Energy Intensive Industries, Directional Distance Function, Technical Efficiency
  • Mohammadnabi Shahiki Tash, Mostafa Khajeh Hasani, Saeid Jafari Pages 99-120
    In the recent years، environmental pollution، specially، air pollution، has become one of the main concerns of the international community and those are affected health of living organisms and natural ecosystems. In the recent past، environmental pollution has imposed significant human and financial costs on society. One of the most pollutant sectors is the industrial sector and between the polluting industries، the high energy consumer industries have imposed a significant part of environmental pollution. Hence، assessment of environmental performance in these industries is important. This paper using a directional distance function approach and (SBM) approach has evaluated the environmental performance and technical efficiency in the other non-metallic mineral products and production of basic metals industry، respectively. The results indicate that the other non-metallic mineral products industry Although technically more efficient، but have a lower environmental performance and Production industrial facilities، industrial Production cement، lime and plaster and asphalt manufacturing industry had the lowest environmental performance.
    Keywords: Environmental Performance, Energy Intensive Industries, Directional Distance Function, Technical Efficiency
  • Mohsen Porebadollahan Covich, Mojtaba Hemmati Pages 121-142
    Geographical position of firm could have a significant effect on the export success of the firm، because of the economies of agglomeration. This study provides a model for export decision of Iranian industrial firms with emphasis on geographical position of firms. In this model، export decision of a firm is affected not only by firm characteristics but also by the geographical position of firm. To that end، using the firm level data of Iranian industrial firms at 2007، first the geographic-industrial concentration is calculated as an indicator of geographical position، and then the export decision of these firms is regressed on geographic-industrial concentration besides firm characteristic variables like labor productivity، firm size and human capital intensity. Empirical results show that export decision of the firm is not only affected by the firm characteristic variables، but also the location of firm (i. e. geographical position of firm) has also a significant effect on firm''s export decision. That is، that exporting firms in a region that are involved in the same industry، reduce costs for other firms to enter foreign markets.
    Keywords: Export Decision, Geographical Position, Firm Characteristics, Probit Model, Iran
  • Uosef Mehnatfar Pages 143-162
    Economic theorists have different approaches on the function of governmental investment over economic activities of private section، so that according to the stand point of Keynesian، governmental investment intrigues private investment. On the contrary، classists argue that governmental investment causes private sectors to be driven out from economic activities. Ricardianeconomics is also believed the neutral and non- effective role of governmental investment on instigation of private activities. The present paper is carried out according to the annual data of the Central Bank through the years 1959-2012، using annual data via Johansen co integration test. The results have indicated that governmental investment has positive and meaningful significance based on Johansen common cumulative approach which has been normalized by private investment. It also presented that increasing in governmental investment would certainly lead to the increasing of private investment which represents a supplementary relation. The stated condition is in accordance with Keynesian’s theory. Government expenditure has also have negative as well as meaningful effect and the production of civil gross according to the expectation of a theorem has a positive symptom. The results have shown that inflation has insignificant impact on private investment which is not significant.
    Keywords: Governmental Expenses, Private Investment, Replacement Efficacy, Supplementary Relation, Iran