فهرست مطالب

بررسی مسائل اقتصاد ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی احراری، محمود متوسلی صفحات 1-36
    مطالعات متعددی درباره بیمه زندگی با رویکردهای مختلف صورت گرفته است، اما کم تر به جنبه های روش شناسی آن از منظر شناختی توجه شده است. این تحقیق سعی دارد روش تحقیقی پیشنهادی، مبتنی بر شناخت وجوه مختلف موضوع بیمه زندگی، ارائه کند. یافته های این تحقیق، مبتنی بر مطالعات تجربی و نظری، روش شناسی ترکیبی را با محوریت تحلیل های نهادی، شناختی و طراحی مکانیسم برای تبیین و تحلیل بیمه زندگی ارائه می کند. بر اساس روش شناسی پیشنهادی، راهبردهای ارائه شده مبتنی بر تحلیل های شناختی شامل نوعی بازطراحی روش ها، ساختارها و اهداف راهبردی عملیاتی خواهد بود.
    کلیدواژگان: روش شناسی، بیمه زندگی، مطالعات شناختی، اقتصاد نهادی
  • حبیب انصاری سامانی*، علیرضا پورفرج، مسعود زارع، عباس امینی صفحات 37-71
    یکی از مهم ترین مباحث در نظریه پردازی علم اقتصاد، انسان اقتصادی و ویژگی های رفتاری اوست. اقتصاد به مثابه علمی انسانی، برای مدل سازی، پیش بینی، سیاست گذاری و تمام کارکرد های خود نیازمند شناختی مناسب از انسان، بسان محور تصمیم گیری های اقتصادی است. جریان اصلی اقتصاد و به ویژه اقتصاد نئوکلاسیکی، بعد از جان استوارت میل با قبول برخی اصول، مانند حداکثرسازی نفع شخصی و رفتار عقلایی، بررسی های انسان شناسانه را نادیده گر فته است. عده ای از اقتصاددانان این فروض انعطاف ناپذیر را علت برخی ناکامی های اقتصاد در زمینه های عملی دانسته اند. اقتصاد رفتاری بر آن است تا این خلا را با روش های گوناگون پوشش دهد. امروزه اقتصاد رفتاری با کمک دانش و روش های پژوهش در علم روان شناسی پیشرفت کرده است. بازی های رفتاری یکی از روش های پژوهش در اقتصاد رفتاری است. در این تحقیق تلاش می شود تا افزون بر بررسی روش شناسی اقتصاد رفتاری، مهم ترین و پرکاربردترین بازی های رفتاری معرفی شوند. معمای زندانی، کالای عمومی، اولتیماتوم، دیکتاتور، اعتماد، مبادله هدیه، و بازی تنبیه شخص ثالث در این پژوهش بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، بازی های رفتاری، روان شناسی اقتصادی، انسان اقتصادی
  • مهدی خداپرست، شراره کاوسی صفحات 72-97
    در دهه های 1950 و 1960 جریان نظری در اقتصاد، به ویژه اقتصاد نئوکلاسیکی، حداکثرسازی رفتار عقلایی، روش شناسی فردگرایانه، و اطلاعات کامل است. برخی اقتصاددانان معتقدند ناکامی های اقتصاد نئوکلاسیک ریشه در این مفروضات انعطاف ناپذیر داشته است، به همین دلیل روش جدیدی برای مطالعه و تحلیل روابط اقتصادی بنا نهادند. ایده اصلی آنان به جای استفاده از الگوهای تعادل عمومی، بر تحلیل های جزئی جهت تبیین پیچیدگی های تعاملات استراتژیک میان آحاد اقتصادی دارای اطلاعات خصوصی متمرکز است. در این دیدگاه، بنگاه نه به منزله یک تابع تولید و بنیان فنی بلکه به عنوان ساختار سازمان دهی تلقی می شود. در این ساختار، بررسی نحوه شکل گیری قرارداد بین آحاد اقتصادی در شرایط عدم تقارن اطلاعات و چگونگی یافتن راه هایی که کارگزار را به اتخاذ تصمیم مناسب سوق دهد، به وسیله تئوری انگیزش تحلیل می شود. هدف اصلی این مطالعه معرفی تئوری انگیزش، تبیین شیوه عملیاتی و به کارگیری آن در کارهای تجربی است.
    کلیدواژگان: اطلاعات نامتقارن، تئوری انگیزش، کژمنشی، کژگزینی
  • محسن رنانی صفحات 100-126
    این مقاله نخست مفهوم آزادی را از رویکردهای گوناگون واکاوی می کند و تفاوت انواع آزادی را با یکدیگر باز می نمایاند. سپس تمرکز خود را بر مفهوم «آزادی دموکراتیک» قرار می دهد و مفهوم آن را از سایر انواع آزادی بازمی شناساند. در این مقاله «آزادی دموکراتیک» به معنی «حذف هر نوع قید و اجبار ناشی از انواع نهادهای اجتماعی که به وسیله قوه قاهره ای که مقررات جامعه را در دست دارد (دولت، پادشاه، مجلس و گروه های قدرت مند دیگر) تحمیل می شود، در نظر گرفته شده است. اعم از این که این قیود سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... بوده و مدون باشد یا نباشد، به نوعی که رفع آن قیود را بتوان با ترکیب «آزادی برای...» بیان کرد». مقاله سپس با انگاشتن شش پیش فرض درباره رفتار بازیگران اجتماعی، می کوشد تا فرضیه محوری خود را به آزمون نظری بسپارد. فرضیه محوری مقاله چنین است: «در جامعه ای که شش پیش فرض انگاشته شده در این الگو را برآورده سازد، قیود و قوانین تا جایی تصویب می شوند و به عبارت دیگر «آزادی های دموکراتیک» تا جایی محدود می شوند که منافع خالص واقعی جامعه حداکثر شود». مقاله آن گاه می کوشد تا چهارچوبی تحلیلی را برای تایید نظری فرضیه یادشده بسط دهد. بدین منظور، مقاله، هزینه ها و منافع اجتماعی آزادی های دموکراتیک را معرفی می کند. آن گاه با استخراج منافع خالص آزادی، نقطه بهینه گسترش آزادی های دموکراتیک را استخراج می کند. مقاله در ادامه، رابطه آزادی را با توسعه یافتگی تحلیل می کند و نشان می دهد که هرچه جامعه مورد نظر به سمت توسعه یافتگی حرکت کند، هزینه های گسترش آزادی کاهش می یابد. مقاله در پایان نشان می دهد که در صورتی که بین کشورهایی که دارای نظام هایی با آزادی های دموکراتیک هستند مناسبات گسترده ای در جریان باشد، به گونه ای که اطلاعات به راحتی در میان آن ها جریان یابد، انتظار می رود که در بلندمدت در بین بسته های «باور ارزش» این جوامع هم گرایی به وجود آید و همه آن ها به سوی وضعیت جامعه میانی حرکت کنند.
    کلیدواژگان: آزادی مثبت، آزادی منفی، آزادی رمانتیک، آزادی مترقی، آزادی طبیعی، آزادی دموکراتیک، منحنی ترجیحات آزادی، حد بهینه آزادی
  • سیدسجاد علم الهدی*، مهناز اکبری صفحات 128-148
    اهمیت بازار بورس در اقتصاد، حذف آن را از اقتصاد نوین ناممکن ساخته است. ظرفیت های این بازار معاملات متنوعی را در خود جای داده است. شناسایی ماهیت این معاملات از حیث حقوقی به سبب کشف عناصر، نهادها، روابط و آثار این معاملات است. با این بررسی می توان به موقعیت و جایگاه این معاملات در قوانین مدنی و تجاری پی برد. به همین لحاظ، اندیشمندان و کارشناسان مسلمان ناگزیر از بررسی فقهی تطابق معاملات رایج در آن با عقود اسلامی هستند. هدف این مقاله بررسی تطبیقی معاملات بازار بورس با عقود اسلامی است. در انواع معاملات رایج در اقتصاد ایران، اعم از بورس اوراق بهادار و یا بورس کالا، عناصر و روابطی وجود دارد که به نظر می رسد با برخی عقود اسلامی مغایرت دارند. اما، با توجه به ظرفیت گسترده فقه اسلامی، می توان عقود دیگری را جایگزین آن ها کرد؛ نظیر معاملات اوراق قرضه و فروش استقراضی سهام در بورس اوراق بهادار که منطبق بر عقود اسلامی نیستند که می توان به ترتیب از اوراق صکوک و خرید و فروش هم زمان سلف به جای آن ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، عقود اسلامی، بورس کالا، قراردادهای آتی
  • سعید مشیری، ابراهیم التجایی صفحات 149-196
    از آن جا که در ادبیات نظری و تجربی، تغییر ساختاری به دلیل امکان ایجاد بهره برداری کامل تر و بهتر از منابع، در کنار عوامل سنتی تعیین کننده رشد، مانند نیروی کار، سرمایه و فناوری، به عنوان یکی از عوامل بالقوه رشد شناخته می شود، شناخت ویژگی های تغییر ساختاری یک اقتصاد می تواند تصویر نسبتا روشنی از امکانات رشد اقتصاد به دست دهد، به ویژه هنگامی که این شناخت در مقایسه با شاخصه های تغییر ساختاری در اقتصادهای نمونه، به عنوان معیاری تطبیقی، صورت پذیرد.
    در این مقاله، روند بلندمدت تغییر ساختاری در اقتصاد ایران، که بر اساس فیلتر هودریک پرسکات به دست آمده، در مقایسه با متغیرهای متناظر در کشورهای تازه صنعتی شده ارزیابی شده است. برای این کار، وضعیت متغیرهای ساختاری در دوره های قبل از جهش اول نفتی (سال های قبل از 1352)، دوره نفتی (1352 تا 1356)، دوره انقلاب و جنگ (1357 تا 1367)، دوره بازسازی (1368 تا 1377) و دوره اجرای برنامه سوم توسعه (1378 تا 1383) تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بیان گر آن است که در دوران پیش از جهش قیمت نفت، همه متغیرهای ساختاری مورد بحث در اقتصاد ایران روندهایی مشابه کشورهای تازه صنعتی شده داشته اند ولی در دوره های نفتی و انقلاب و جنگ، با توجه به شوک های متعدد اقتصادی و سیاسی، دچار تغییرات نامناسبی شدند. در دوره های بازسازی و برنامه سوم، هرچند برخی از شاخص ها بهبودی نسبی یافتند، در مقایسه با سطح و روند خود در دهه 1340 و نیمه نخست دهه 1350 و نیز در مقایسه با سطح و روند متغیرهای متناظر در اقتصادهای تازه صنعتی شده، هم چنان در وضعیت نسبتا نامناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: تغییر ساختاری، رشد اقتصادی، توسعه اقتصادی، فیلتر هودریک، پرسکات، کشورهای تازه صنعتی شده، ایران
|
  • Mehdi Ahrari, Mahmoud Motavaseli Pages 1-36
    There are numerous studies on life insurance using different approaches; however, less attention has been paid to the methodological aspects of the issue from a cognitive point of view. This study is an effort to present a research method based on the recognition of different dimensions related to the issue of life insurance. The findings of this research based on theoretical and empirical studies, offer a combined methodology emphasized on institutional and cognitive analyses as well as designing a mechanism to clarify and analyze the issue of life insurance. According to the suggested methodology in this study, the presented strategies are based on cognitive analyses consisting of redesigning of methods, structures, and the strategic-operational objectives.
    Keywords: methodology, life insurance, cognitive studies, institutional economics
  • Habib Ansari Samani, Alireza Pourfaraj, Masoud Zareh, Abass Amini Pages 37-71
    Homo economicus and economical characteristics of human behavior is one of the most important topics in economic theory. Economics as a human science for modeling, forecasting, policy making and all its functions requires a proper understanding of man as self-centered and decision-making. At least after a point in history of economics with the acceptance of principles such as maximizing self-interest and rational behavior, mainstream economics, especially neoclassical economics has ignored the anthropological studies. Some economists believe these inflexible assumptions are the causes of practical economic failures. Behavioral economics aims to solve this problem through various methods. Today, behavioral economics has made great progress with the help of Psychology’s knowledge and research methods. Behavioral games are one of the research methods of behavioral economics. This paper attempted to study the methodology of behavioral economics through the introduction of the most important and widely used behavioral games. The seven games discussed are prisoners’ dilemma (PD), public goods, ultimatum, dictator, trust, gift exchange, and third party punishment
    Keywords: Behavioral Economics, Behavioral Games, Psychological economics, Homo economicus
  • Mehdi Khodaparast, Sharare Kavosi Pages 72-97
    During the 1950's and 1960's, the theoretical trend in economics, particularly neoclassical economics, was rested on certain assumptions including rational behavior maximization, methodological individualism, and complete information. Some economists believe that such inflexible assumptions caused the failures of neoclassical economics and hence, established a new method for studying and analyzing the economic relations. Instead of using general equilibrium models, their basic idea is centered on partial analyses to clarify the complexities of strategic interactions among economic agents possessing private information. A firm in this approach is considered as an organizing structure rather than a production function or a technical foundation. In this structure both the process in the formation of a contract among economic agents due to lack of symmetric information and the ways that lead the agents to make appropriate decisions are analyzed by using the incentive theory. This study is mainly aimed at introducing the incentive theory, explicating its operational method, as well as implementing it in empirical contexts.
    Keywords: asymmetric information, incentives theory, moral hazard, adverse selection
  • Mohsen Renani Pages 100-126
    This article firstly investigates the freedom concept from various approaches and describes the difference among freedom types. Then it puts its focus on the concept of “democratic freedom” and distinguishes it from other types of freedom. In this article, democratic freedom is defined as the elimination of any kind of restriction and obligation originated from different social institutions imposed by the ruling power (governments, kings, parliaments and other powerful groups) which holds the society regulations; these restrictions can be political, social, economic etc. and formal or informal, in a way that the expression “freedom for …” can be used to eliminate them. Then the article, by using six assumptions concerning the social actors’ behavior, tries to test its central hypothesis. This central hypothesis is: In a society satisfying these six assumptions, restrictions and rules are passed (or democratic freedoms are restricted) so far as to maximize the real net social benefits. Next, the article makes an attempt to develop an analytical framework for the theoretical confirmation of the hypothesis. To this end, the article introduces the social cost and benefits of the democratic freedoms. After that, by considering the net benefits of freedom, the optimum point of the democratic freedom expansion will be presented. In the next step, the article analyses the freedom relations with the development and shows that the more the society develops the less will be the costs of freedom. Finally, the article shows that if there are expanded relations among the political systems with democratic freedoms, so that information flows among them freely, it is expected that there will be a convergence among “belief-values” packages of the societies in long run, and all of them will move towards the middle society.
    Keywords: democratic freedom, belief, values packages, Governments, parliament
  • Seyyed Sajad Alamolhoda, Mahnaz Akbari Pages 128-148
    The significance of the stock exchange market in the economy has made its elimination from the novel economy almost impossible. The capacity in this market has embodied various transactions, which are identified in legal terms in order to discover their elements, institutes, relations and effects. Analyzing such transactions can reveal their situation in the civil and trading laws. Thus, Muslim thinkers and experts have no choice but to conduct a jurisprudent study comparing the common transactions with Islamic contracts. The present paper aims at a comparative study of the transactions in the stock exchange market and the Islamic contracts. In various types of common transactions in Iran, including the stock exchange of negotiable papers or goods, there are elements and relations that seem to be inconsistent with some Islamic contracts. However, given the widespread capacity of Islamic jurisprudence, other contracts can replace them. For example, instead of transaction of bonds and pawn brokerage-based sale of shares in the Stock Exchange Market which are not consistent with Islamic contracts can be replaced respectively with Sokouk ('coins') (Islamic stock exchange) and simultaneous advance purchase and sale.
    Keywords: Stock exchange market, Islamic contracts, stock exchange of goods, future contracts
  • Sayid Moshiri, Ebrahim Eltejayi Pages 149-196
    Since structural change, along with traditional factors determining the growth such as labor force, capital and technology is known in theory and practice as one of the potential factors in growth due to providing the possibility of full and optimal utilization of resources, knowing the properties of structural changes in an economy can present a clear picture of possible economic growth. This is true especially when this knowledge is gained and used as a comparative criterion in comparison with indices of structural change in exemplary economies. This paper assesses the long-term trend of structural change in Iran’s economy determined by Hodrick-Prescot Filtering in comparison with corresponding variables in newly-industrialized countries. For this purpose, the status of structural variables in the period before the first rise in the oil price (years before 1973), the oil period (1973 to 1977), the revolution and war period (1978 to 1988), renovation period (1989 to 1998) and the period of implementation of the 3rd Development Plan (1999 to 2004) are analyzed. The results indicate that all structural variables in Iran’s economy had a trend similar to newly-industrialized countries in the period before the rise in oil price. However, the inappropriate changes occurred in the variables in the oil, revolution and war periods due to numerous economic and political shocks. Though some indices relatively improved in the periods of renovation and implementation of the 3rd Development Plan, the variables still remain in an unsuitable condition in comparison with their levels and trend in 1960’s and the first half of 1970’s and also in comparison with the trend of corresponding variables in newly-industrialized countries.
    Keywords: structural change, economic growth, Hodrick, Prescot Filtering, newly, industrialized countries, Iran