فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان 1393)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث نیاز آذری، مهرانه کاظمیان، مرضیه نیاز آذری صفحات 5-21
    پژوهش حاضر، به بررسی رابطه بین فن آوری ارتباطات و اطلاعات و مولفه های مهندسی فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته است. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، مدیران و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در سال 1392 بود. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای انجام شد و نمونه آماری از میان جامعه انتخاب شد که شامل 22 مدیر و 120 کارمند بود. ابزار گردآوری داده ها، مشتمل بر دو پرسش نامه محقق ساخته فن آوری ارتباطات و اطلاعات و مهندسی فرهنگی بود. در تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. یافته های پژوهش بیان گر آن بود که بین فن آوری اطلاعات و ارتباطات با مولفه های ارزش های محوری مهندسی فرهنگی (68/0=r)، استراتژی مهندسی فرهنگی (67/0=r) و رهبری مهندسی فرهنگی(64/0=r)، بیشترین همبستگی و با مولفه معیارهای موفقیت در مهندسی فرهنگی (51/0=r)، کمترین همبستگی در دانشگاه وجود دارد. در کل، بین فن آوری اطلاعات و ارتباطات با مهندسی فرهنگی دانشگاه ارتباط وجود دارد. نتیجه این که؛ فن آوری اطلاعات و ارتباطات در اجرای هر یک از مولفه های مهندسی فرهنگی می تواند نقش مهم و به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مهندسی فرهنگی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش عالی، استراتژی، رهبری، ارزش های محوری
  • کامیان خزایی، نوشین جلیلیان صفحات 23-39
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر بازی های آموزشی رایانه ای بر پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان مقطع ابتدایی به اجرا در آمده است و از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، شبه تجربی است. جامعه آماری آن را 280 نفر از دانش آموزان دختر پایه اول ابتدایی مدرسه شاهد، در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل می دهند. از میان آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. گروه تجربی به مدت سه ماه در معرض بازی های آموزشی رایانه ای میشا و کوشا قرار داده شد و در مورد گروه کنترل روش تدریس معمولی به اجرا درآمد. آزمون خلاقیت تصویری تورنس و آزمون پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان، ابزار اندازه گیری را تشکیل داده است. از آزمون تحلیل کوواریانس جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که گروه تجربی از گروه کنترل به طور معنی داری از نمرات پیشرفت تحصیلی و خلاقیت بالاتری برخوردار است. از میان مولفه های خلاقیت (انعطاف پذیری، ابتکار، بسط و سیالی)، تنها در مورد مولفه های انعطاف پذیری و سیالی گروه آزمایش از گروه کنترل به طور معنی داری از نمرات بالاتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: بازی های آموزشی رایانه ای، خلاقیت، پیشرفت تحصیلی
  • حسین مهدیان، حسین مومنی مهمویی، حمید رفیعی پور صفحات 41-59
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از بازی های رایانه ای بر ابعاد رفتاری دانش آموزان پسر پایه سوم مقطع ابتدایی مدارس دولتی شهر کاشمر بوده است. پژوهش حاضر، از نوع علی مقایسه ای است. تعداد 250 نفر از دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. پس از انتخاب تصادفی این 250 نفر، دو گروه 30 نفره از بین این نمونه غربال شدند. برای تعیین دو گروه از بین 250 نفر، 30 نفر اول که دارای بیشترین میزان استفاده از بازی های رایانه ای بودند انتخاب شدند و برای انتخاب گروه مقایسه، 30 نفر که دارای کمترین میزان استفاده از بازی های رایانه ای بودند، یا اصلا از بازی رایانه ای استفاده نمی کردند، انتخاب شدند. در این پژوهش برای گرد آوری داده ها از پرسش نامه شخصیتی سیاتل (SPQ) استفاده شد که ابعاد شخصیتی کودکانی را که به مدرسه می روند (در سن رفتن به مدرسه قرار دارند) مورد ارزیابی قرار می دهد. برای تحلیل داده ها، از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد، دانش آموزانی که از بازی های رایانه ای استفاده می کنند، دارای میانگین بالاتری در افسردگی، اختلالات سلوکی، اختلال جسمانی و احساس تنهایی در مدرسه هستند. تفاوت بین دو گروه معنا دار بود و می توان نتیجه گرفت که استفاده از بازی های رایانه ای در افزایش افسردگی، اختلالات سلوکی و اختلال جسمانی و احساس تنهایی دانش آموزان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، ابعاد رفتاری، اختلالات رفتاری
  • نازلی توکلی، فرهاد جمهری، نورعلی فرخی صفحات 61-77
    اعتیاد به اینترنت، به عنوان یکی از پدیده های عصر جدید، شامل جنبه های شناختی، هیجانی و رفتاری است. تحقیق حاضر، با هدف تعیین رابطه سبک های دلبستگی و ترس از ارزیابی منفی با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه تحقیق، شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشکده علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران بود که در سال 1392 در یکی از مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تحصیل بودند. از میان این افراد، تعداد 161 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند و پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت، دلبستگی بزرگسالان و فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین سبک های دلبستگی ناایمن اجتنابی (264/0=r)، ناایمن اضطرابی (300/0=r) و ترس از ارزیابی منفی (174/0=r) با اعتیاد به اینترنت رابطه معنادار وجود دارد، ولی بین سبک دلبستگی ایمن (020/0=r) با اعتیاد به اینترنت، رابطه معناداری یافت نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز بیانگر آن بود که سبک های دلبستگی ناایمن اجتنابی و ناایمن اضطرابی (130/0=R2) و ترس از ارزیابی منفی (030/0=R2) سهم معناداری در پیش بینی اعتیاد به اینترنت دانشجویان دارند. بنابراین، ضروری است، در فرآیند پیشگیری از اعتیاد به اینترنت به نقش عوامل روان شناختی مانند سبک های دلبستگی ناایمن و ترس از ارزیابی منفی توجه نمود.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، ترس از ارزیابی منفی، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان
  • مریم لاریجانی، سحر رشیدی، حسین میبودی صفحات 79-95
    پژوهش حاضر، با هدف سنجش اثربخشی بهره گیری از وبلاگ به عنوان یک فعالیت کمک آموزشی برای آموزش محیط زیست به دانش آموزان دبیرستانی انجام شد. روش تحقیق در این پژوهش شبه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دبیرستانی شهر رامهرمز می باشد. حجم نمونه آماری، به کمک جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان، 88 نفر تعیین شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، دانش آموزان در 4 گروه دختران و پسران (2 گروه مداخله و 2 گروه شاهد، هر کدام 22 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته می باشد. داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید. نتایج به دست آمده از مقایسه دو گروه آزمایش و کنترل، حاکی از وجود تفاوت معنی دار برای دانش شناختی، نگرش و رفتار محیط زیستی می باشد و در نتیجه در سواد محیط زیستی گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد. هم چنین، نتایج آموزش در گروه پسران در مقایسه با گروه دختران دارای تفاوت معنی داری بوده است و اثربخشی به نفع گروه پسران بود. نتایج نشان از اثربخشی وبلاگ نویسی به عنوان یک فعالیت کمک آموزشی برای آموزش محیط زیست به گروه مورد آزمایش می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، وبلاگ نویسی، ارتباطات
  • فریدون یزدانی صفحات 97-122
    این پژوهش با هدف سنجش اثربخشی نظام آموزش مجازی ضمن خدمت فرهنگیان به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن را تمامی معلم های شهرستان ملایر تشکیل می دادند که حداقل یک بار در یکی از دوره های مجازی ضمن خدمت فرهنگیان تا زمان اجرای این پژوهش (سال تحصیلی93-1392) شرکت داشته اند که تعداد آنها حدود 2040 نفر بود. برای نمونه گیری از روش در دسترس استفاده شد و 325 آزمودنی در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای محقق ساخته، به نام «پرسش نامه سنجش ارزش مندی- رضایت مندی از خصوصیات نظام آموزش مجازی» بود. روایی محتوایی کلی پرسش نامه مذکور بر اساس شاخص روایی لاشه، محاسبه و 63/0 به دست آمد و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ محاسبه شد و برای سازه های ارزش مندی و رضایت مندی به ترتیب 92/0 و 90/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که هیچ رابطه معناداری میان سازه های ارزش مندی و رضایت مندی وجود ندارد و این دو، سازه های مستقلی هستند. هم چنین نتیجه تحلیل داده ها با شبکه تحلیل ماتریسی ارزش مندی- رضایت مندی، نشان داد که نظام آموزش مجازی یاد شده در هر یک از مولفه ها (کیفیت پشتیبانی، کیفیت محتوا، دسترسی پذیری و فن آوری) و نیز در کل، اثربخشی بالا و مناسبی ندارد. هم چنین، تحلیل داده ها با ابزار محک زنی لویس نشان داد که نظام آموزش مجازی مذکور در هر یک از مولفه ها و نیز در کل اثربخشی متوسطی دارد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت مجازی، ارزش مندی، رضایت مندی، اثربخشی، معلم ها
  • آذر خزایی، محمدرضا نیلی، پرویز شریفی درآمدی صفحات 123-140
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی تاثیر آموزش به سبک محاوره ای از طریق چندرسانه ای بر افزایش مهارت های ارتباطی دانش آموزان دختر کم شنوا مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 93-1392 صورت پذیرفته است. روش تحقیق، از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان کم شنوا پایه ششم ابتدایی شهر تهران بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 15 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه سنجش مهارت ارتباطی عطارها بود. ابتدا، یک پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد؛ سپس گروه آزمایش، طی هفت جلسه با استفاده از نرم افزار چندرسانه ای محقق ساخته آموزش دیدند و گروه کنترل به دور از متغیر مستقل آموزش دیدند. به منظور بررسی تغییرات، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آماری در دو سطح توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (تحلیل کوواریانس تک متغیری) استفاده شد. به طورکلی، نتایج به دست آمده از این پژوهش برتری رشد مهارت ارتباطی دانش آموزانی را نشان داد که مطالب را به سبک محاوره ای از طریق چندرسانه ای دریافت کردند.
    کلیدواژگان: سبک محاوره ای، چندرسانه ای آموزشی، مهارت های ارتباطی، کودکان کم شنوا
  • زهرا قندالی، فروزان ضرابیان، فتانه حسنی جعفری، حسن تاجیک فیلستان صفحات 141-160
    مطالعات نشان می دهد که در میان عوامل متعدد و گوناگون تاثیرگذار بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی یاد گیرندگان، انگیزش نقش برجسته و بلکه، مهم تری را ایفا می نماید. لذا، شناخت و تحلیل مناسب انگیزش فراگیران برای کارآیی و اثربخشی فعالیت های یاددهی و یادگیری اهمیت زیادی دارد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر استفاده از نرم افزار کیف الکترونیکی بر انگیزش تحصیلی درس زیست شناسی دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه که در مدارس هوشمند و عادی شهرستان پاکدشت در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند، انجام شده است. پژوهش از نوع کاربردی است و به روش شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم رشته علوم تجربی بود. نمونه آماری شامل 120 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر دو گروه گواه و آزمایش در قالب 60 دانش آموز از مدارس هوشمند و 60 دانش آموز از مدارس عادی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه انگیزش تحصیلی بود. گروه آزمایش به مدت سه ماه از نرم افزار کیف الکترونیکی استفاده نمود در حالی که گروه گواه، به روش سنتی آموزش دیدند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری و کوواریانس تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج پژوهش نشان داد که پس از استفاده از نرم افزار کیف الکترونیکی تفاوت معناداری بین نمرات انگیزش تحصیلی دانش آموزان در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه مشاهده شد. نتایج این پژوهش بیانگر نقش مثبت استفاده از نرم افزار کیف الکترونیکی در یادگیری بهتر و تعمیق اثر آموزش درس زیست شناسی در دانش آموزان بود.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، نرم افزار کیف الکترونیکی، دانش آموزان
|
  • Kiumars Niazazari, Mehraneh Kazemian, Marzieh Niazazari Pages 5-21
    This research reviewed the relationship between information and communication technology and cultural engineering at Islamic Azad University. The method of the research was descriptive- correlational. The statistical population of the study was managers and employees of Islamic Azad University، Sari Branch in 2013، among which a sample of 22 managers and 120 employees were selected through stratified random method. The data collecting tools were two researcher made questionnaires including information and communication technology questionnaire and cultural engineering questionnaire. Pearson correlation coefficient and regression were used for data analysis. Results showed that there were the highest correlation between information and communication technology and core values of cultural engineering (0. 68)، cultural engineering strategy components (0. 67) and the cultural engineering leadership (0. 64) and there were the lowest correlation between information and communication technology and success standards in cultural engineering (0. 51). In general، Findings revealed a relationship between information and communication technology and cultural engineering at university. It means that information and communication technology can play important role in performing each component of cultural engineering.
    Keywords: cultural engineering, information, communication technology, higher education, strategy, leadership, core values
  • Kamian Khazaei, Nooshin Jalilian Pages 23-39
    This study was conducted to evaluate the effectiveness of educational computer games on primary school students'' creativity and achievement. It enjoyed applied objectives and quasi- experimental method. The statistical population was 280 female students of the first grade of Shahed primary school in 2012-13 academic year. 50 subjects were selected through simple random sampling method. The experimental group was exposed to Misha and Kosha educational computer games while the conventional teaching method was implemented to the control group. The measuring tools were Torrance tests of visual creativity and school mathematics achievement test. The ANCOVA was used to analyze the data. Results revealed that the experimental group had significantly higher scores for academic achievement and creativity than the control group. Among the components of creativity (flexibility، originality، elaboration، and fluency)، the experimental group had significantly higher scores in the fluency and flexibility components than the control group.
    Keywords: educational computer games, creativity, academic achievement
  • Hossein Mahdian, Hossein Momeni Mahmouei, Hamid Rafiee Poor Pages 41-59
    The aim of the study was to investigate the effect of using computer games on behavioral aspects of third-grade male primary students in Kashmar City. The method was causative-comparative. Via a multiple-stage cluster sampling، a sample of 250 students was selected، among whom two groups of 30 people were sifted. One group consisted of the first 30 participants who had the most amount of using computer games and the second group، the control group، consisted of 30 participants with the least or no computer games. The Seattle personality questionnaire (SPQ)، that measures the personality aspects of children at school age (at the age of starting to go to school) was used for data gathering. To analyze the data، independent t test was used. The results showed that the students who used computer games had more percentage of depression، psychopathy، physical disorder and loneliness at school. The results indicated a sharp difference between these groups، so that using computer games has significant influences on the increase of depression، psychopathy، physical disorder and loneliness.
    Keywords: computer games, behavioral aspects, behavioral disorders
  • Nazli Tavakoli, Farhad Jamhari, Noor Ali Farrokhi Pages 61-77
    Addiction to internet as one of the phenomena of the modern era includes cognitive، excitatory and behavioral aspects. The present study aimed to investigate the relationship between the attachment styles، fear of negative evaluation and internet addiction in college students. The method of the study was correlational. The population included all the M. A. and Ph. D. students studying at the faculty of human and social sciences، Islamic Azad University، Science and Research Branch، Tehran، Iran in 2013. 161 students were selected as the final sample، who filled the Internet Addiction questionnaire، the Adult Attachment Inventory and the Brief Fear of Negative Evaluation Scale. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and linear regression analysis tests. The findings indicated that avoidant insecure attachment styles (r=0. 264)، anxiety insecure (r=0. 300) and fear of negative evaluation (r=0. 174) were significantly correlated with internet addiction، whereas the secure attachment style was not significantly correlated with internet addiction. In addition، regression analysis results revealed that avoidant insecure attachment styles and anxiety insecure (R2=0. 130) and fear of negative evaluation (R2=0. 030) had significant contribution in predicting the students'' addiction to internet. Therefore، to prevent internet addiction، it is necessary to consider the role of psychological factors such as insecure attachment styles and fear of negative evaluation.
    Keywords: attachment styles, fear of negative evaluation, internet addiction, students
  • Maryam Larijani, Sahar Rashidi, Hossein Meiboudi Pages 79-95
    The present study aimed to evaluate the effectiveness of using blogs as an educational aid in the environmental education of high school students. The method of the study was quasi-experimental with pretest-posttest، and a control group. The statistical population was all the high school students of Ramhormoz. Using Kerjesy and Morgan''s sample size table، a sample of 88 students was selected. Using stratified random sampling method، the students were placed in 4 groups of girls and boys (2 intervention groups، 2 control groups، each group 22 persons). The data-collecting tool was a researcher made questionnaire. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics. Results indicated that there was a significant difference in knowledge، attitude and environmental behavior between the control and experimental groups، hence a significant difference between the two groups with respect to environmental knowledge. Also، a significant difference was discovered in males compared to females، which showed effectiveness in males was higher. The findings witnessed the efficacy of blogging as an educational aid for environmental education in the experimental group.
    Keywords: environmental education, blogging, communication
  • Fereidoon Yazdani Pages 97-122
    This study aimed to assess the effectiveness of teachers’ in-service virtual training system. The method of the study was descriptive-survey. The statistical population of the study included all 2040 teachers who have participated at least once in one of the teachers’ in-service virtual training courses. For sampling، a convenience method was used، through which 325 subjects were selected. For data gathering، a researcher-made questionnaire، namely ''questionnaire for value-satisfaction assessment of virtual training system'' was used. Validity of the questionnaire based on Lawshe’s Content Validity Ratio was 0. 63. Reliability of the questionnaire was estimated using Chronbach''s Alpha test that was 0. 92 and 0. 90 for constructs value and satisfaction، respectively. Results revealed that there was no significant correlation between value and satisfaction constructs، so they were independent constructs. Furthermore، the results out of the data analysis with value-satisfaction grid analysis indicated that teachers'' in-service virtual training system was effective neither at any one of four dimensions (supporting quality، content quality، availability and technology) nor with respect to the overall system. In addition، the results out of data analysis by benchmarking instrument of LeVIS index showed that the effectiveness status of teachers’ virtual system both at any one of four dimensions and with respect to the overall system was moderate.
    Keywords: virtual in, service training, value, satisfaction, effectiveness, teachers
  • Azar Khazai, Mohammad Reza Nili, Parviz Sharifi Daramadi Pages 123-140
    This research aimed to investigate the effect of conversational teaching style through multimedia in increasing the communicational skills of impaired hearing female students at primary schools in Tehran in academic year 2013-2014. The method of the study was quasi- experimental. The statistical population was all the students with hearing problem in sixth grade of elementary schools in Tehran. 15 students were chosen by accessible sampling method and they were randomly divided into control and experimental groups. The data collecting tool was Attarha communicational skills questionnaire. First، a pretest was performed to both groups. Then the experimental group was trained with researcher-made multimedia software in seven sessions while the control group was kept away from independent variable. In order to measure the changes، both groups were given a posttest. To analyze the data، the statistical methods at two levels of descriptive (central and scattering) and inferential (univariate covariance analysis) were used. Overall، the results of the study revealed the higher improvement of the communication skills of the students who have received materials in conversational style through multimedia.
    Keywords: conversational style, instructional multimedia, communicational skills, students with hearing problem
  • Zahra Ghandali, Foruzan Zarabian, Fataneh Hassani Jafari, Hasan Tajik Filestan Pages 141-160
    Studies showed that among a variety of factors effective on learning and learners’ academic achievement، motivation plays a prominent and perhaps more important role. So، a proper identification and analysis of learners’ motivation are highly significant in the effectiveness of teaching-learning activities. The present study aimed to investigate the impact of E-bag software usage on the academic motivation of female second grade high school students in biology course in Pakdasht Town in both intelligent and ordinary schools in 2013-14. It was an applied research and was done in quasi-experimental method with pre-test and post-test. The statistical population was all the female students in second grade high school in experimental sciences field. This research has been done through cluster random sampling with 120 students in two experimental and control groups. A framework was used in which 60 students from the intelligent schools and 60 students from ordinary schools were selected. The tool used in this study was academic motivation questionnaire. The experimental group has used the E-bag software for a period of three months while the control group was trained in a traditional method. The data was analyzed using multivariate variance and covariance analysis. The results of the study showed that after using the E-bag software a significant difference in the academic motivation scores of the students in experimental group was seen compared with the control group. The results indicated the positive role of using the E-bag software in better learning and deepening the impact of teaching biology course in the students.
    Keywords: academic motivation, E, bag software, students