فهرست مطالب

پژوهشگر (مدیریت) - پیاپی 35 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهشگر (مدیریت)
پیاپی 35 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین خسروپور*، مریم میرافشار صفحات 1-18
    انتقال فناوری، علاوه بر کشورهای در حال توسعه، بسیاری از مجامع پژوهشی غرب را نیز به خود مشغول داشته است. از روش های معمول برای انتقال فناوری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی می باشد. از آنجایی که تاکنون مطالعات خاصی در زمینه بررسی عوامل موثر بر انتقال فناوری از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی در نانو فناوری صورت نگرفته است، بنابراین هدف از این مطالعه شناسایی موضوعات موثر بر فرآیند انتقال فناوری از طریق سرمایه گذاری خارجی است که پس از بررسی ادبیات انتقال فناوری و FDI، 26 متغیر اثرگذار برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی شناسایی گشت. پس از توزیع پرسشنامه ای حاوی متغیرهای مذکور، میان طیف های درگیر در سرمایه گذاری مستقیم خارجی، از تکنیک آماری تحلیل عاملی اکتشافی به جهت بررسی سوالات پژوهشی در زمینه اولویت شاخص های مرتبط با ابعاد استفاده گردید که در نهایت 22 عامل عمده اثرگذار شناسایی و اولویت بندی شد. در پایان بر اساس موضوعات شناسایی شده راهبردهایی جهت انتقال فناوری از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، مدیریت فناوری، نانو فناوری
  • محسن بیگدلی *، علی مهدی زاده اشرفی صفحات 19-34
    پژوهش حاضر درخصوص بررسی و رتبه بندی انواع تعهد سازمانی پرسنل با در نظر گرفتن ساختار جمعیت شناختی می باشد.روش تحقیق از نظرنوع طرح تحقیق،توصیفی(غیر آزمایشی)وازنظر روش،همبستگی و از نظر هدف،کاربردیاست.جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان و مدیران صنعت مورد مطالعه در سال 93 به تعداد 160 نفر وحجم نمونه طبق جدول تصمیم گیری کرجسی، مورگان و کوهن،به تعداد 113 نفرمی باشد. شیوهجمعآوریاطلاعاتپیمایشی- میدانی است.پرسشنامهشاملدوقسمتاست:قسمتاول؛محقق ساخته وشاملاطلاعاتفردیپاسخ دهندگان مشتمل برشش گویه(محلخدمت،تحصیلات و...)قسمتدوم؛پرسشنامه تعهد سازمانی(OCQ)شامل 15گویه(تدوین شده توسط صاحب نظرانی به نام های لینا لاب مدین،لورتا گوستنین وهمکاران).در همه این پرسش نامه ها از مقیاس لیکرت استفاده شده است.روایی ابزار با استفاده از روایی قضاوتی مورد تایید و پایایی آن با اجرا بر روی 113 نمونه تعیین شده با ضریب آلفای کرونباخ توسط نرم افزار SPSS برابر با 7/90% به اثبات رسیده است.دراینپژوهشتوسطنرمافزارآمار SPSS و EXCELبرای تحلیل داده ها ازشیوهآمارتوصیفی و آماراستنباطیاستفادهگردیدهاست.یافته های تحقیق نشان می دهدبین سن،نوع شغل،سطح تحصیلات،سابقه کار و حوزه شغلی با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود ندارد وفقط بین نوع عضویت پرسنل با تعهد سازمانی رابطه معنادار دیده می شود و نتایج حاکی از امتیاز پایین تعهد از نوع مستمر و امتیاز بالای تعهد از نوع هنجاری می باشد یعنی میران تعهد هنجاری در بین پرسنل از امتیاز بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اطلاعات جمعیت شناختی، تعهد سازمانی
  • علیرضا علی نژاد* صفحات 49-60
    سرمایه گذاری نقش تعیین کننده ای در رشد اقتصادی دارد. یکی از اهداف اساسی کشورها، دستیابی به رشد اقتصادی و توسعه ی پایدار می باشد. امروزه حجم قابل توجهی از کار مدیران سرمایه گذاری و همچنین به طور عموم سرمایه گذاران، ساختن پورتفوی کارآمدی از دارایی هاست که اهداف تقاضا را برآورده سازد. در این تحقیق از مدل میانگین-واریانس مارکویتز به همراه محدودیت های عدد صحیح و همچنین یک رویکرد فرا ابتکاری جدید به نام الگوریتم Big Bang-Big Crunch برای تشکیل سبد سهام بهره گرفته شده است. الگوریتم مورد استفاده در این تحقیق با سایر الگوریتم های فراابتکاری نظیر الگوریتم شبیه سازی تبریدی، ژنتیک و... با استفاده از داده های سهام شاخص های بورس هنگ کنگ، ایران و ژاپن مقایسه شده است و نتایج، حاکی از رقابتی بودن این الگوریتم برای حل مساله بهینه سازی سبد سهام دارند.
  • عزیز نوروزی نودهی*، عباس طلوعی اشلقی* صفحات 61-72
    امروزه با توسعه صنعتی، مسئله محدودیت منابع بحرانی تر شده است و ماشین ها، نیروی کار و تسهیلات نیز علاوه بر زمان به عنوان منبعی بحرانی در فعالیت های تولیدی شناخته می شوند. زمانبندی صحیح این منابع منجر به افزایش کارایی و سودآوری می گردد. زمانبندی، تعیین اولویت ها یا مرتب کردن فعالیت ها به منظور برآورده ساختن نیازمندی ها، محدودیت ها و اهداف معین است. از آنجایی که زمان همواره منبعی محدود بوده، فعالیت ها باید به گونه ای زمانبندی شوند تا از مصرف بهینه این منبع، اطمینان حاصل شود.الگوریتم نیروی گرانشی نیز مانند دیگر الگوریتم های تکاملی از طبیعت الهام می گیرد. تاثیر جاذبه بر اجسام به صورت متقابل و اعمال نیروی گرانشی به تمامی اجسام موجود در فضا ایده اصلی این الگوریتم می باشد. بدیهی است این نیرو باعث تغییر سرعت اجسام و کشیده شدن آنها به سمت اجسام بزرگتر می شود که در طبیعت می توان به رابطه زمین، ماه، اشیای زمینی و دیگر اجسام و اجرام آسمانی موجود اشاره نمود.در این تحقیق پس از مروری بر ادبیات موضوعی، یک مسئله زمانبندی جدول زمانی دروس دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است که با استفاده از یک الگوریتم پیشنهادی بر مبنای اصول الگوریتم نیروی گرانشی تجزیه و تحلیل شده است. در این الگوریتم به دو روش می توان نیروی گرانشی میان پاسخ ها را محاسبه کرد.در روش اول یک پاسخ از فضای همسایگی محلی پاسخ جاری انتخاب شده و نیروی گرانشی بین این دو پاسخ محاسبه می شود.در روش دوم، نیروی گرانشی بین تمام پاسخ های همسایه در فضای همسایگی پاسخ جاری محاسبه می شود و به یک پاسخ همسایه محدود نمی شود با مقایسه این روش این نتیجه حاصل شد که روش اول برتری نسبی از نظر پارامتر سرعت رسیدن به جواب و کیفیت جوتب دارد.
    کلیدواژگان: زمانبندی، مدلسازی الگوریتم نیروی گرانشی
  • ملیحه صحرایی* صفحات 73-85
    مقاله حاضر با هدف پیش بینی و تعیین عرضه خالص نیروی انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه برای یک دوره معین انجام شده است. لذا به کمک تجزیه و تحلیل اطلاعات گذشته منابع انسانی، از روش مدل زنجیره مارکوف استفاده شده است و در نهایت تعداد نیروی انسانی، ورود و خروج و همچنین کمبود و مازاد در هر یک از واحدها و پست های مختلف سازمانی برای 5 سال آینده (از 1390 تا 1394) پیش بینی شده است و بدین ترتیب تصویر روشنی از وضعیت نیروی انسانی از لحاظ ارتقاء، تنزل، انتقال، استخدام و ترک خدمت کارکنان برای تصمیم گیری مدیران فراهم شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی نیروی انسانی، مدل زنجیره مارکوف، پست سازمانی، عرضه داخلی
  • مهدی فلاح جلودار* صفحات 85-96
    مدلهای اساسی تحلیل پوششی داده ها به گونه ای طراحی شده اند که مقادیر شاخص های ورودی و خروجی باید در آنها مشخص و معلوم باشند. به عبارت دیگر این مدلها برای در نظر گرفتن دادهای نادقیق، بازه ای، فازی، قضاوتی و... مورد استفاده قرار نمی گیرند. در این مقاله قصد بر آن است تا ضمن مروری بر تحقیقات گذشته در تعیین کارایی واحدهایی که دارای داده های بازه ای هستند و بیان نقاط ضعف و قوت آنها، روشی برای تعیین بازده به مقیاس واحدهای بازه ای ارایه نماییم
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، داده های بازه ای، بازده به مقیاس
  • فریدون اوحدی، یوسف احدی سرکانی، مهدی درویش خضری* صفحات 97-112
    در این تحقیق ریسک، بازده و ضریب تغییرات (CV) برای شرکت های فعال در صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی (در طی دوره 2003 الی 2008 در بورس سهام تهران) محاسبه و مقایسه گردیدند. همچنین اثر حجم معاملات سهام شرکت های فعال در این صنایع بر ریسک، بازده و ضریب تغییرات نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین ریسک، بازده و ضریب تغییرات با حجم معاملات سهام در سطح معنی داری95درصد ارتباط مهمی وجود ندارد. بر طبق رفتار منطقی بازار معمولا با افزایش در حجم معاملات سهام، روند افزایشی در ریسک و بازده بایستی وجود داشته باشد. اما نتایج بدست آمده در این تحقیق خلاف این مورد را نشان می دهد. بنابراین نتایج به رفتار غیر منطقی بازار اشاره دارد.
    کلیدواژگان: ریسک، بازده سهم، بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات
|
  • H. Khosropour*, M. Mirafshar Pages 1-18
    Technology transmission has engaged not only developing countries but also many Western research communities. Foreign direct investment is a commonly used method to transfer the technology. Since specific studies on factors affecting the transmission of technology through foreign direct investment has not been made in Nanotechnology، the purpose of this study is to identify the issues affecting the process of technology transmission through foreign investment. So، after reviewing the literature of technology transmission and FDI، 26 variables are identified influencing the transfer through FDI. By distributing a questionnaire containing these variables through all people engaged in foreign direct investment، Explanatory factor analysis and statistical techniques are used to assess the research questions based on the priority of related indices. Finally، 22 main factors are identified and ranked. Based on the issues identified، many strategies are proposed for technology transferring.
    Keywords: Technology Transmission, Foreign Direct Investment, Management of Technology, Nanotechnology
  • Pages 19-34
    The present study is to investigate and rank the types of personnel organizational commitment viewing demographic structure. The research method is descriptive based onresearch planning، correlation in terms of method، and practical in terms of the goal. The statistical population includes 160 staffs and managers and based on decision-making table of Krejcie and Morgan containing 113 people. Data collection method is field survey. The questionnaire is in two parts: the first one made by the researcher incluing the respondents'' personal information consisted of six items: work place، education، experience، job and etc and the second is organizational commitment questionnaire (OCQ) including 15 items made by experts like Hi Lna Labmedain، Ax Andrelitian، and Loreta Gostenin et al. In all these questionnaires، Likert scale is used. Reliability of tools is confirmed by judgmental reliability and the validity is proved by the samples using Cronbach''s alpha coefficients and SPSS software as %90. 7. In this research descriptive and inferential statistics are used by applying SPSS and EXCEL software to analyze the data collected. Research findings represent that there is not a significant relationship between age، job، education، experience، and job field by organizational commitment، but only a significant relationship between personnel''s membership type and organizational commitment.
    Keywords: Demographic Information, Organizational Commitment
  • A. Alinezhad* Pages 49-60
    Investment plays a vital role on economic growth. One of the main objectives of all countries is to achieve sustainable economic growth and development. Nowadays، a considerable amount of activities performed by the managers and investors in general is to make a portfolio of assets effectively meeting demand goals. In this study، mean-variance Markowitz model by cardinality constraints and also a new innovative approach called Big Bang-Big Crunch algorithm are used to create a portfolio of assets. The algorithm proposed in this study compares with other algorithms such as simulated annealing، genetic، etc. by using datasets taken from the stock exchange indices in Hong Kong، Iran and Japan، the results indicate that the algorithm is competitive to solve the portfolio optimization problem efficiently.
    Keywords: Mean, variance Markowitz Model, Portfolio Optimization Problem, Big Bang, Big Crunch Algorithm, Cardinality Constraints, Efficient Frontier
  • A. Norouzi*, A. Tolouei Ashlaghi* Pages 61-72
    Scheduling is to determine the priorities or arrange the activities to meet the needs، limitations and certain goals. Because the time is always a limited resource، all activities should be scheduled to use optimally and certainly the resource. Gravitational force algorithm، like other evolutionary algorithms، is inspired by nature. The effect of the gravity on the objects reciprocally and to all objects in the space is the main idea of ​​this algorithm. In this study، after reviewing the literature، a problem of timetable scheduling for academic courses will be studied and then analyzed by using the proposed algorithm based on the principles of gravitational force algorithm. In this algorithm، the gravitational force between the answers can be calculated through 2 methods. Firstly، an answer will be selected from the local neighborhood of the current answer and the gravitational force between these two answers will be calculated. Secondly، the gravitational force between all neighbor answers are calculated in the neighborhood of the current answer but not limited to one neighbor answer. By comparing the methods، the result is that the first method has a relative superiority in terms of the parameters of speed and quality.
    Keywords: Scheduling, Modeling, Gravitational Force Algorithm
  • M. Sahraee* Pages 73-85
    This paper aims to predict and determine the net supply of manpower in Islamic Azad University - Firouzkouh Branch of for a specific period of time. For this purpose، Markov chain model is used to analyze human resources data obtained previously. At last، the number of labors، arrivals، departures، shortages and also surpluses of each unit will be predicted for the next 5 years during 2011-2015 in different departments and positions. It will provide managers with a clear image of the resources situation to make decision in terms of the promotion، reduction، transfer، and recruitment of the staff. All existing information about statistical population is applied in this contribution.
  • M. Fallah Jelodar* Pages 85-96
    The basic models of Data Envelopment Analysis (DEA) are designed in such a way that the values of input and output indicators should be identified and known in them. In other words، these models are not used to consider inaccurate، interval، fuzzy، judgment data. In this paper، the aim is to not only review the past researches about the efficiency of the units by interval data and represent their strengths and weaknesses، but also develop a method for determining returns to scale for interval units.
    Keywords: data envelopment analysis, data range, returns to scale
  • F. Ohadi, Y. Ahadi Serkani, M. Darvish Khezri* Pages 97-112
    In this research، the risk، return and coefficient of variation (CV) are calculated and compared in the food، pharmaceutical and chemical industries during 2003-2008 in Tehran stock exchange. Also، the effect of stock transactions is investigated in the companies working in these industries to realize the risk، return and CV. Results of this research represent that there are no significant relationship (95% of significance) between risk، return and CV and the amount of stock transactions. According to the rational market behavior، usually by an increase in the size of transaction، there should be an increasing trend in risk and return، but، in this research، the opposite are found. So، the findings point out that the market‘s behavior is irrational.
    Keywords: Risk, Return, Tehran Stock Exchange, Amount of Transactions
  • H. Salehi*, M. M. Movahedi, A. Khodabakhsh _ Pages 113-128
    Need to progress is the factors contributing to development and trying to meet these requirements cause which organization will lead to the development. Organizations performance evaluating، is one of the most powerful management tools that we can by that، obtained required information of organization status. In this study، a performance evaluation model based on balanced scorecard (BSC)، which consists of four robust (Financial، Customer، Internal Business process، Learning and growth)، is used with Analytic Network Process (ANP) and fuzzy logic. In the first stage of performance evaluation، the vision، strategies Mammut Industrial Group and related indicators of every perspectives of Balanced Scorecard are determined. In the second stage، weights of the indicators، perspectives of Balanced Scorecard and strategies are defined in fuzzy format by using the opinion of experts and based on Analytic Network Process. In the third stage، the score is assigned to every indicator based on opinions of experts. Finally the Indexes Prioritizated and performance is evaluated using the computed weights and score of indicators. Model for organization performance evaluating Mammut Industrial Group in 2013 was used and the performances of this unit were calculated and 75 % were evaluated.
    Keywords: Performance evaluation, Balanced Scorecard, Analytic Network Process, Fuzzy logic