فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 82 (تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 82 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرزاد بهمنی*، علیرضا خوشگویان فرد صفحه 9
    فیلم های داستانی نمونه های شبیه سازی شده دنیای واقعی هستند که توانسته اند به عنوان ژانر محبوب شناخته شوند. این قالب برنامه سازی به دلیل سازوکار همذات پنداری، الگوها، ارزش ها، هنجارها، نقش ها و دیدگاه های مخاطبان را در حوزه های مختلف تحت تاثیر قرار می دهد و به عنوان محملی برای اثرگذاری بر مخاطب و تزریق مفاهیم و درون مایه های ارزشی و اخلاقی در نظر گرفته می شود. بخشی عظیمی از محبوبیت فیلم های داستانی از روایت های آنها کسب می شود؛ روایت ها به برنامه سازان کمک می کنند از روش القای مستقیم پیام به مخاطب فاصله بگیرند و ضمن جلوگیری از دلزدگی مخاطب، رسانه را در رساندن به اهداف کلان خود یاری رسانند.
    به همین دلیل نحوه شکل گیری، عناصر سازنده و مفاهیم صریح و ضمنی روایت ها باید مورد تحلیل علمی قرار گیرد. رویکرد روایت شناسی به عنوان نوعی روش تحقیق کیفی این امکان را برای پژوهشگر فراهم می سازد که واقعیت های نهفته در متن را استخراج کند و تفسیری کلی از متن ارائه دهد. برای این منظور در این مقاله، فیلم داستانی نقطه کور به دلیل ویژگی های ساختاری و محتوایی تحلیل شده است؛ علاوه بر معرفی ساختار سازنده فیلم (الگوی ژرار ژنت)، معانی صریح و ضمنی (الگوی بارت) که در روایت فیلم گنجانده شده، استخراج گردیده است.
    کلیدواژگان: فرمالیسم روسی، ساختارگرایی، پساساختارگرایی، ژرار ژنت، رولان بارت
  • عبدالعلی علی عسگری، سیاوش صلواتیان، اسماعیل ارجمندی* صفحه 27
    «آرایش رسانه ای کارآمد» الزام اصلی ماموریت صداوسیماست و از این رو، ضرورت دارد که الگویی برای تنظیم آرایش رسانه ای تدوین شود تا با در نظر گرفتن آن، صداوسیما ماموریت خود را محقق و بر تهدیدات امپریالیسم رسانه ای نیز فایق آید. به این ترتیب مسئله این است که الگوی آرایش رسانه ای صداوسیما چگونه باید باشد؟ در پاسخ به این پرسش، پژوهش حاضر به صورت کیفی، اکتشافی و استقرایی و با بهره گیری از روش تئوری زمینه ای انجام گرفته است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه عمیق با 15 کارشناس، گردآوری و پس از استخراج و کدگذاری، مقوله بندی شده است. در نهایت، نظریه ای در قالب الگوی گام به گام شکل گرفته که شامل گام های زیر است: پیش گام. تنظیم عقبه 1. رویکردهای طراحی 2. تفکیک پارادایم 3. تنظیم اصول طراحی 4. تعیین نوع آرایش آفندی، تدافعی 5. شناخت وضع موجود 6. ترسیم وضع مطلوب 7. تعیین حوزه نفوذ تمدنی 8. تنظیم حوزه های آرایش 9. سازماندهی10. تبیین اهداف، ماموریت ها و چشم انداز 11. تامین منابع انسانی و امکانات 12. هدایت و رهبری 13. انتشار پیام و 14. نظارت و بازطراحی.
    کلیدواژگان: آرایش رسانه ای، رقابت رسانه ای، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی، صداوسیما
  • هانیه کلانتری دهقی*، خدیجه علی آبادی، محمدرضا نیلی، بهناز دوران صفحه 47
    هدف از این مطالعه، بررسی مفهوم سواد دیجیتالی و جایگاه مولفه های مختلف تفکر انتقادی در توسعه آن بوده است. با مرور منابع، مولفه هایی مانند: مهارت های دیداری- بصری، بازآفرینی، فعالیت در مسیر شاخه ای، اطلاعاتی، عاطفی- اجتماعی و تفکر بلا درنگ؛ به همراه مولفه های تفکر انتقادی، در دو بعد شناختی و عاطفی به دست آمده و سپس، مهارت تفکر انتقادی، به عنوان پیش نیازی بسیار ضروری برای آموزش مهارت های سواد دیجیتالی و محیط های دیجیتالی به عنوان زمینه و محیطی بسیار کارآمد برای پرورش مهارت های تفکر انتقادی مورد بحث قرار گرفته است. در نهایت، تعدادی راهکار عملی برای تقویت توامان هر دو مهارت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، سواد دیجیتالی، مهارت دیداری و بصری، مهارت بازآفرینی
  • مسعود نقاش زاده*، سیدمصطفی مختاباد صفحه 65
    در سال های اخیر، برخی متفکران با رویکردی بینارشته ای، با پیوند میان دستاوردهای روایت شناسی، اسطوره شناسی و روان شناسی، زمینه های تازه ای را برای مطالعات فیلم فراهم آورده اند. روایت ها، عموما بیانگر گونه ای نگرش به جهان و چگونگی ادراک آن به شمار می روند. در این میان، روایت های اسطوره ای به واسطه ارائه الگوهایی پربسامد و پایدار از تجارب بشری، اهمیت ویژه ای می یابند. اسطوره قهرمان، متداول ترین و مانوس ترین اسطوره در جهان امروز به شمار می رود و از همین روست که تاثیری عمیق بر طراحی ساختار نظام های دراماتیک دارد. هدف اصلی این مقاله، واکاوی ساختار روایت اسطوره ای در نظام دراماتیک فیلم های حماسی بر اساس الگوی سفر قهرمان است. برای این منظور، با استناد به مطالعه ویلیام ایندیک، ضمن تحلیل روایت شناختی فیلم سینمایی دلاور (1995) به کارگردانی مل گیبسون و بازخوانی مراحل مختلف سفر قهرمان، به بررسی چگونگی کاربرد این الگو در طراحی ساختار دراماتیک فیلم های حماسی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: روایت، اسطوره، سفر قهرمان، فیلم حماسی، فیلم دلاور
  • اکبر نصراللهی*، لادن توانا صفحه 87
    این پژوهش با هدف شناخت موضوعات مهم شرکت آبفای ایران، اولویت ها و چگونگی پوشش اخبار آن از دید مدیران و کارشناسان این شرکت و همچنین آگاهی از میزان و چگونگی پوشش اخبار آب در شبکه های 1 و 5 سیما انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش در روش تحلیل محتوا، تمامی اخبار شبکه های 1 و 5 سیما در بهار، تابستان و پاییز سال 93 و در روش پیمایش،کارشناسان و مسئولان آبفا بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. به منظور بررسی پرسش ها نیز از جداول توصیفی دوبعدی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تنها 5/ 1 درصد از کل خبرهای شبکه های مورد بررسی به آب و فاضلاب اختصاص دارد و زمان حدود نیمی از این خبرها کمتر از 30 ثانیه و بیشترین فراوانی پخش اخبار آب، مربوط به اولویت چهارم)طرح های عمرانی و توسعه) بوده است. همچنین، بین اولویت و میزان، منابع و چگونگی پخش موضوعات آب و فاضلاب از دید صاحبنظران با اولویت و میزان، منابع و چگونگی موارد پخش شده در اخبار شبکه 1 و 5 سیما تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: پوشش خبری، آب و فاضلاب، شبکه های سیما، بررسی تطبیقی
  • سامان سامنی*، شهرام مدرس خیابانی صفحه 107
    مقاله حاضر می کوشد تا گفتمان سیاست اقتصاد مقاومتی را با استناد به بیانات مقام معظم رهبری توصیف و تبیین کند. از این رو، پس از توصیف بیانات معظم له در خصوص سیاست اقتصاد مقاومتی، پیکره ای الکترونیکی از بیانات ایشان در جلسه تبیین سیاست اقتصاد مقاومتی تهیه شد و سپس عبارات و واژه های پربسامد در این پیکره با استفاده از رویکرد تحلیل گفتمان پیکره بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تلفیق روش های کمی و کیفی در غالب رویکرد تحلیل گفتمان پیکره بنیاد، کاربردی کردن مباحث نظری زبان شناسی و پل زدن میان زبان شناسی و علوم سیاسی از اهمیت های پژوهش حاضر است. نتایج مقاله حاضر نشان می دهد که ایشان در تبیین گفتمان سیاست اقتصاد مقاومتی توجه زیادی به استقلال اقتصاد کشور از منابع فسیلی، بویژه نفت و گاز و همچنین حمایت از تولیدات داخلی دارند. از دیدگاه مقام معظم رهبری، تکیه بر نقش مردم در انجام فعالیت های اقتصادی حائز اهمیت بسیار است؛ زیرا موجب می شود از تمام استعداد ها و ظرفیت های داخلی به منظور تولید ثروت و دستیابی به قدرت و امنیت اقتصادی کشور استفاده شود. فرهنگ سازی در استفاده از منابع فسیلی، آزادسازی قیمت حامل های انرژی و هدفمندسازی یارانه ها از سیاست هایی هستند که می توانند مانع از اسراف و هدر رفت انرژی شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان پیکره بنیاد، پیکره زبانی، اقتصاد مقاومتی، قدرت و امنیت
  • فاطمه مکی زاده* صفحه 123
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر قصد استفاده از شبکه های اجتماعی در بین کاربران دانشگاهی است. برای رسیدن به این هدف، چهار سازه تجربه جریان [ارتباطی] (تمرکز، فرار از واقعیات یا رهایی، تعامل اجتماعی و درک لذت) بر قصد استفاده کاربران شبکه های اجتماعی بررسی می شود. بعد از تدوین مولفه های پژوهش، داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد استفاده قرار گرفت. 259 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه یزد در سال 1393 به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. یافته های به دست آمده از آزمون فرضیه ها نشان داد که درک لذت، فرار از واقعیات و تعامل اجتماعی از عوامل تاثیرگذار بر قصد استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، قصد استفاده، تمرکز، فرار از واقعیات، تعامل اجتماعی، درک لذت
  • صفحه 141
|
  • Mehrzad Bahmani*, Alireza Khoshgooyanfard Page 9
    Fictional movies are simulated versions of real life, and recognized as a popular genre. This genre of media productions affects audience's opinions, models, values, norms and roles in different areas due to the known mechanism of identification, and is considered a tool for influencing the audience and injecting value-related concepts and themes in their mind. Fictional movies are mostly popular due to their narratives; Narratives help producers avoid direct method of conveying messages to audiences and aid the media in reaching its defined objectives. Thus, the constituents and implicit and explicit concepts of narratives should be scientifically analyzed. Narative analysis as a qualitative research methodology provides the researcher with such a necessary means. This methodology helps the researcher extract hidden facts of the text and present a general interpretation. Therefore, the present article chooses and analyzes the fictional film "blind spot" due to its content and structural characteristics; in addition to introducing the structure of the film (based on Gerard Genette model), its implicit and explicit meanings (based‌ on Roland Barthes model) are also extracted.
    Keywords: Russian Formalism, Structuralism, Post, Structuralism, Gerard Genette, Roland Barthes
  • Abdolali Aliaskari, Siyavash Salavatiyan, Esmaeil Arjmandi* Page 27
    An effective media arrangement is the IRIB's primary mission; proposing a model for developing media arrangement is a necessity in the organization, so far as to realize the mission defined for it and overcome the imperialistic possible threats. The question is: What does a model for IRIB media arrangement look like? To answer this question, the present qualitative, exploratory and deductive study was carried out using grounded theory. The data were collected through deep interviews with 15 professionals, and were coded and categorized consequently. Finally, a theory, in form of step-to-step model, was developed; these steps are as follows: preliminary step, adjusting the ending; 1. Design-related approaches; 2. Differentiating paradigm; 3. Developing design principles. 4. Defining the type of arrangement: offensive or defensive; 5. Knowing the current situation; 6. Depicting the ideal situation; 7. Determining the realm of civilization influence; 8. Developing the arrangement areas; 9. Organization; 10. Explaining objectives, mission, perspective; 11. Procuring human resources and amenities; 12. Guidelines and leadership; 13. Publishing the message; 14. Monitoring and re-designing.
    Keywords: Media Arrangement, Media Competition, Soft Power, Public Diplomacy, IRIB
  • Haniyeh Kalantari Dehaghi*, Khadijeh Aliabadi, Mohammadreza Nili, Behnaz Doran Page 47
    This study aims to examine the concept of "digital literacy" and the role that different components of critical thinking play in its development. A thorough review of the literature provided us with these components for digital literacy: photo-visual skills, reproduction skills, branching skills, information skills, socio-emotional skills, as well as real-time thinking skills, and two aspects for critical thinking: cognitive and emotional. Furthermore, Critical thinking as an essential prerequisite for teaching digital literacy skills, and digital environments as effective contexts for nurturing critical thinking skills are discussed. Finally, a few practical solutions for simultaneous improvement of both skills is be presented.
    Keywords: Critical Thinking, Digital Literacy, Photo, Visual Skills, Reproduction Skills
  • Masuood Naqqashzadeh*, Seyyed Mostafa Mokhtabad Page 65
    In recent years, certain scholars have employed an inter-disciplinary approach to tie the achievements by such diverse fields as narratology, mythology and psychology, and by doing this, they have provided us with fresh fields regarding film studies. Narratives are generally indicative of our attitudes towards the world and the way we perceive it. Meanwhile, mythical narratives are of a special significance due to their capacity to offer frequent and consistent patterns about human experiences. The myth of hero is considered the most common and well-known myth around the globe, and that's why it has a deep impact on the structure of dramatic schemes. Using the pattern of the journey of hero, the present article aims to discover the structure of mythical narratives in the dramatic scheme of epic movies. It draws upon a research carried out by William Indick to analyze the movie "Braveheart" (1995) by Mel Gibson, explaining the way this pattern could be used to design the dramatic scheme of epic movies.
    Keywords: Narrative, Myth, The Journey of the Hero, Epic Movie, Brave heart
  • Akbar Nasrollahi*, Ladan Tavana Page 87
    The present article aims to shed lights on "Water and Wastewater Department" outstanding issues, priorities and the way its managers and experts think the company's news and developments are covered on TV Channel One and Five. The research population in the content analysis consisted of all news stories broadcast on these two TV channels during summer and autumn 1393 (Iranian Calendar). The department's professionals and experts were also surveyed using clustered sampling. A researcher-made questionnaire was used as the tool for collecting data, and two-dimensional descriptive table was employed for testing the hypotheses. The findings show that only 1.5 percent of the news stories covered in these two channels were allocated to water-related issues, and around half of the stories lasted no more than 30 seconds. The most frequent water-related news stories were broadcast at lower preferences. Furthermore, there was a significant difference between preferred preference, time lapse, sources and the manner of coverage in views of professionals with those of real coverage on these two channels.
    Keywords: News Coverage, Water, Wastewater, TV Channels, Comparative Study
  • Saman Sameni*, Shahram Modarres Khiyabani Page 107
    The present article aims to explain resistive economy policy in the discourse of Iranian leadership. An electronic corpus containing the supreme leader' statements on the nature of resistive economy was collected and consequently studied using corpus-based discourse analysis. This study is important in that it has combined qualitative and quantitative research methods in form of corpus-based discourse analysis and made the theoretical linguistic discussions practical, bridging linguistics with political sciences. Findings indicate that the leader in explaining resistive economy policy has paid much attention to the independence of the country's economy from fossil resources, particularly oil and gas, and supported domestic production. In leader's view, stress over people's role in doing economic activities is very important, because it provides the opportunity to use all domestic talents and capacities for making money and achieving economic power and security. Public teaching on how to use fossil resources, freeing the price of energy as well as enforcing subsidy policy are among policies possibly preventing the waste of energy.
    Keywords: Corpus, based Discourse Analysis, Linguistic Corpus, Resistive Economy, Power, Security
  • Fatemeh Makkizadeh* Page 123
    The present study aims to examine the factors affecting university student's intention behind using social media. To this end, four components of the communicative experience flow (i.e. concentration, avoiding reality, social interaction and understanding pleasure) with respect to the purpose of these network's users will be explained. The data were collected through a researcher-made questionnaire, and were analyzed by Structural Equation Modeling (SEM). Sum 259 BA students from Yazd University were chosen as the samples in 1393 (Iranian Calendar). The findings indicate that understanding pleasure and joy, avoiding reality and social interaction were among the factors affecting the intention of users for using social networks.
    Keywords: Social Networks, Intention of Use, Concentration, Avoiding Reality, Social Interaction, Understanding Joy