فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 22 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 62,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی مجد فقیهی*، روح الله دهقانی صفحه 7
    در قرآن کریم فرازهایی از سرگذشت و عملکرد اقوام پیشین بیان شده است که یکی از آنها، داستان حضرت موسی(ع) و بنی اسرائیل است. این داستان از جهاتی مانند تکرار آن در آیات قرآن از اهمیت بیشتری برخوردار است. تکرار در قصه حضرت موسی چنان برجسته است که هر خواننده آشنای به متن قرآن را به خود متوجه می سازد. در مقاله حاضر پس از مفهوم شناسی قصه و تکرار آن، سعی شده است با تامل تفسیری در آیات مربوط به داستان حضرت موسی(ع) و با عنایت به موارد مشابه داستان در سوره های مختلف قرآن و ارتباط آیات با یکدیگر، اسرار و حکمت های تکرار داستان حضرت موسی(ع)، در دو بخش عمده با عناوین «حکمت درونی فراوانی داستان حضرت موسی × در قرآن» و «حکمت بیرونی فراوانی داستان حضرت موسی (ع) در قرآن» بیان شود.
    کلیدواژگان: آیات بنی اسرائیل، قصص قرآن، تکرار قصه، حضرت موسی (ع)، بنی اسرائیل
  • حسن صادقی* صفحه 25
    عدالت اجتماعی از اهداف بعثت پیامبران و فرستادن کتاب های آسمانی است و به همین جهت، مفسران قرآن کریم در آیات زیادی بر آن تاکید دارند. برای برخی از آیات مرتبط با عدالت اجتماعی، نقش کلیدی در این زمینه تلقی می شود و یکی از مهم ترین مباحث آنها دلالت بر حسن ذاتی و عقلی یا حسن شرعی است. مفسران امامیه و معتزله به حسن ذاتی و عقلی اعتقاد دارند و مفسران اشاعره به حسن شرعی. در این مقاله، آیات مرتبط با عدالت اجتماعی و دلالت آنها بر حسن ذاتی و عقلی یا حسن شرعی از دیدگاه مفسران عدلیه و اشاعره مورد بررسی قرار گرفته، دلالت آنها بر حسن ذاتی و عقلی تبیین می شود و سپس آثار مهم این مبنا با شواهد قرآنی بیان می گردد. از مهم ترین آثار این مبنا می توان به حسن تکلیف به عدالت اجتماعی، تشویق بیشتر به عدالت اجتماعی، نفی نسبیت حسن عدالت اجتماعی و حسن عدالت اجتماعی در مصادیق فاقد نص خاص اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی، تفسیر کلامی، عدالت اجتماعی، حسن ذاتی، حسن عقلی، عدلیه، اشاعره
  • علی صادقی*، حسن نقی زاده، سید محمدکاظم طباطبایی صفحه 45
    دستاوردهای زبان شناختی معاصر، تفسیر ساختاری قرآن کریم را وارد مرحله جدیدی کرده است. دستور نقش گرای نظام مند هلیدی مهم ترین نظریه زبان شناسی متن در حال حاضر مورد توجه بسیاری از زبانشناسان است. هدف این نوشتار، آشنا ساختن مفسران و قرآن پژوهان با روش های جدید زبان شناسی به ویژه دستور نقش گرای نظام مند هلیدی در حوزه فهم متون دینی است. نگارندگان در این پژوهش، با بهره گیری از نظریه زبان شناختی هلیدی، سوره کوثر را تفسیر نموده اند و با استفاده از ابزاری چون بافت و متغیرهای بافتی، فرانقش تجربی و ساختار تعدی، فرانقش بینافردی و ساختار وجهی، فرانقش متنی و ساختار صوری و اطلاعاتی متن، نکات معناشناسی جدیدی را درباره سوره کوثر به دست داده اند.
    کلیدواژگان: سوره کوثر، تفسیرساختاری، زبان شناسی نقش گرا، نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی
  • سید ضیاءالدین علیانسب*، عزیزه اصغری صفحه 67
    یکی از ابعاد اعجاز قرآن، پیشگویی از آینده است. در این میان خبر غیبی غلبه روم بر فارس در سوره روم، از جهات گوناگون نظیر: زمان نزول، شان نزول، مکان آن، علت شادی مسلمانان مورد اختلاف آراء اندیشمندان است. این تحقیق با طرح مواضع اختلافی و بررسی آنها با بیان ادله متقن و مستدل در صدد رفع اختلاف ها برآمده، تفسیری صحیح از این آیه ارائه داده است. سوره روم از نظر ترتیب هشتاد و پنجمین سوره و از سوره های مکی است. تطبیق تاریخی نیز بازه زمانی بین شکست و پیروزی را هفت سال، طرف درگیر را فارس، زمان شکست را سال هفتم بعثت و پیروزی را در سال های پنجم و ششم هجرت، می داند. علت شادی مسلمانان نیز به اثبات حقانیت سخن وحی با پیروزی روم و یقین به تحقق وعده، همزمان با آن برمی گردد. استناد به قرائت حفص از عاصم از دیگر دلایل اثبات ادعا است و مستندات مدنی بودن سوره، به دلیل ضعف سندی و... مورد نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آیات 6، 1 روم، اعجاز قرآن، اخبار غیبی و غلبه روم
  • اعظم خداپرست*، حامد دژآباد صفحه 87
    در آیه چهارم سوره تحریم خداوند دو تن از همسران پیامبر’ را مورد سرزنش و تهدید قرار داده و می فرماید اگر بخواهید اقدامی بر ضد پیامبر’ انجام دهید خداوند، جبرئیل، صالح المومنین و ملائکه مولا و پشتیبان آن حضرت می شوند. عبارت صالح المومنین در این آیه محل گفتگوی مفسران فریقین است. عموم اهل سنت مقصود از صالح المومنین را ابوبکر و عمر دانسته اند. آنان در بیان ادله روایی به روایاتی از صحابه و تابعین استناد جسته اند و از سوی دیگر با مطرح نمودن جمع بودن صالح المومنین و تطبیق صالح المومنین بر ابوبکر و عمر به دلیل نسبتی که با عایشه و حفصه داشته اند، سعی در پیشبرد هدف خود نموده اند. اما مفسران شیعه به هیچ روی این انطباق را نپذیرفته و تنها مصداق صالح المومنین را امام علی× می دانند. از این رو ادله روایی آن گروه از مفسران اهل سنت را از حیث سند و دلالت، ضعیف و متناقض با یکدیگر دانسته و ادله دلالی ایشان را نیز با استناد به دلایل درون متنی و برون متنی بی پشتوانه و جانبدارانه قلمداد می کنند.
    کلیدواژگان: آیه 4 تحریم، صالح المومنین، امام علی×، حفصه و عایشه
  • صدیقه نکویی*، محمدهادی امین ناجی، محمد جواد سعدی صفحه 105
    برای گناهان سه نوع مجازات برشمرده اند: مجازات قراردادی، مجازاتی که با گناه رابطه تکوینی و طبیعی دارد و مجازاتی که تجسم خود جرم است و چیزی جدای از آن نیست. تفسیر آیه 41 روم: «ظهر الفساد فی البر و البحر بما کسبت ا یدی الناس لیذیقهم بعض الذی عملوا لعلهم یرجعون» بیانگر آثار تکوینی و دنیوی گناهان است. واژه فساد یکی از واژه های معادل گناه است. افزون بر اینکه گناه خود، فساد به معنای خروج از اعتدال است، نتیجه آن تباهی خشکی و دریا است و موجی که رفتار نامناسب انسان در هستی ایجاد می کند تا ابد در جریان است و بدی اعمال انسان، در آخرت که محل بروز و ظهور حقایق است، آشکارتر می گردد. مجازاتی که با گناه رابطه تکوینی و طبیعی دارد در دنیا آثار وضعی گناه و مکافات دنیوی آن است و در آخرت باطن خود عمل است که ظاهر می گردد.
    کلیدواژگان: آیه 41 روم، ظهور فساد، آثار تکوینی گناه، حقیقت گناه، اثر پروانه ای
  • مهدی رفیعی موحد* صفحه 117
    جامعه دینی امروز در اثر شفاف نبودن یا تبیین نشدن آموزه های قرآن در خصوص مناسبات و روابط اجتماعی یا در اثر غفلت و بی مبالاتی مردم و مسئولان، شاهد سر بر آوردن پدیده جاهلی گرفتن دوست پسر و دوست دختر و شیوع و سوق تدریجی آن به سمت ارزش شدن و تبدیل ناهنجاری به هنجار اجتماعی است. این موضوع نیازمند واکاوی قرآنی است. رابطه دوستی با نامحرم مطابق آیات محکم، بدون نسخ، تخصیص و اختلاف میان مفسران قرآن کریم؛ مانند: «فانکحوهن... محصنات غیر مسافحات و لا متخذات ا خدان»، به طور مطلق و با تاکید زیاد، برای همه زمان ها و برای همگان و در هر شرایطی، ناشایست است و نباید محقق شود. سیاست کلی قرآن، پیشگیری و سپس براندازی یا به انزوا راندن این ناهنجاری است. در این باره در مقاله حاضر 24 زمینه بروز این پدیده از منظر تفسیر آیات و پنج راهکار قرآنی برای مبارزه با این ناهنجاری شناسایی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آیه 25 نساء، آیه 5 مائده، تفسیر اجتماعی، اتخاذ اخدان، فحشای باطنی
  • منصور پهلوان*، مجید معارف، مرتضی کریمی نیا صفحه 137
    در نخستین تفاسیر قدیم اهل سنت، از میان سه روش نقل اسرائیلیات، استناد به عهدین در ادبیات دلائل النبوه و مراجعه مستقیم به متن کتاب مقدس، غلبه با نقل اسرائیلیات است. همزمان به برخی مطالب عهدین در محاجه با اهل کتاب نیز استناد می شود و به تدریج در قرون اخیر، اسرائیلیات جای خود را به مراجعه مستقیم و نقل مطالب عهدینی در مواضع مختلف تفاسیر شیعه و سنی می دهد. وزیر مغربی، تنها مفسری است که از هر سه روش فوق در تفسیر خود استفاده کرده، با این تفاوت که در قیاس با تفاسیر پیش از خود، روایات موسوم به اسرائیلیات را به حداقل رسانیده و در عوض با مراجعه به متن عهدین، برخی عبارات تورات یا انجیل را در تایید نظر خود یا به منظور نقد و نقض مطرح کرده است. مقاله حاضر ضمن مروری بر تاریخچه و سیر تحول سه گونه فوق، منقولات عهدینی در تفسیر وزیر مغربی را گردآوری و بررسی می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر شیعه، وزیر مغربی، المصابیح فی تفسیر القرآن، اسرائیلیات، عهدین
  • محمد فاکر*، سید جواد حسینی تبار صفحه 157
    ن و مرد از نظر تکوینی دارای وجوه تشابه و تمایزند، زنان از نظر احساسات و مردان از نظر تعقل و توان جسمی قوی هستند. احکام متفاوت اجتماعی زن و مرد در اسلام، ریشه در این تفاوت دارد. سید محمدحسین طباطبایی و محمد رشیدرضا در تفاسیر خود، راز تفاوت این احکام را در تفاوت مسئولیت های هر یک در اجتماع می دانند. اختلاف نظر دو مفسر در این است که رشیدرضا دایره قیومیت در آیه «الرجال قوامون علی النساء» را شامل تمام اوامر و نواهی شوهر می داند و طباطبایی آن را در حیطه خانواده و مسائل کلان جامعه می نگرد، در عین حال که در محیط خانواده، قائل به انحصار آن در استمتاع و حفظ عفت و اموال شوهر است؛ به نظر می رسد از سویی با توجه به عدم ولایت مطلق مرد بر زن، اوامر و نواهی شوهر را مشمول دایره قیومیت دانستن و از سوی دیگر با عنایت به صدر و ذیل و قرائن داخلی و خارجی آیه، فراتر دانستن قیومیت از امور خانوادگی، محل تامل است.
    کلیدواژگان: آیه قوامون، احکام اجتماعی اسلام، تفاوت زن و مرد، قوامیت مرد بر زن، المیزان، المنار
  • سوسن آل رسول*، مریم آقالر صفحه 175
    سور عزائم به سوره های «سجده، فصلت، نجم و علق» گفته می شود. اشتراک ظاهری و مهم آنها وجود آیات دارای سجده واجب است. این مقاله حاصل پژوهشی تفسیری با هدف یافتن علت سجده واجب در مفاد آیات سجده دار است. بدین منظور اطلاعات به دست آمده از تفاسیر و سایر منابع مرتبط، پس از معناشناسی سجده در قرآن، تحلیل توصیفی محتوایی شده اند. سجده اصلی ترین و مهم ترین اشتراک سور عزائم، به نحو خاصی در این چهار سوره مطرح می شود که هم از نظر ظاهر و هم از نظر معنا با سایر موارد متفاوت است. سجده ای که با در نظر گرفتن سیر نزول آیات مربوطه، همان سجده حقیقی است که مقدمات معراج نبی اکرم’ را فراهم آورد و با عمومیت دادن آن آدمی را به نزدیک ترین راه وصول به کرنش و خضوع کامل در برابر حق تعالی که همان شناخت ذات به ذات است، رهنمون ساخت.
    کلیدواژگان: سجده، س، ور عزائ، م، سوره سج، ده، سوره فصلت، سوره نجم و سوره علق
|
  • Mohamadali Majd Faqihi*, Roohollah Dehqani Page 7
    The holy Quran has included some stories of preceding groups of people of which that of Musa and Bani Israel may be regarded as one case. This story, regarding its state of being frequently mentioned in the Quran, is of special importance. The frequency of this story is of such a degree that attracts all familiar with the text of the holy Quran. The paper, having studied the concept of the story and frequency, has sought to find the deep and covered massages of the story with regard to similar cases and to the relations of the verses with each other. As is understood, the wisely known reasons behind the frequency are of two types: esoteric and exoteric wisely known reasons.
    Keywords: Bani Israel Verses, Quranic Stories, Frequency of Verse, Prophet Musa, Bani Israel
  • Hasan Sadeqi* Page 25
    Social justice has been known as one purpose for divine prophecy and revelation; such being the case, commentators have paid special attention to it in many verses. Some of these verses, referring to Shiite and Mu`tazilite reasonable and essential or Ash`arite religious goodness, have been considered of key part. In this paper, the verses with regard to their referring to reasonable and essential or religious goodness have been studied. As is shown, they support Shiite point of view in the field. Furthermore, important results of the view have been Quranicly explained. Goodness of obliging social justice, paying more attention to it, opposing the claim of relativity of its goodness and goodness of it in those cases lacking of particular clear text may be counted as its results.
    Keywords: comparative Commentary, Theological commentary, Social Justice, Essential Goodness, Reasonable Goodness, Adliyya, Ashaara
  • Ali Sadeqi*, Hasan Naqizada, Seyyed Mohammad Kazem Tabatabaei Page 45
    Findings of Contemporary linguistics have made structural commentary of the Quran Enter a new stage. Halliday`s theory has been regarded as the most important theory in the field by linguistic students. The purpose in the paper lies in making Quranic students and commentators familiar with new methods in linguistics, particularly with Halliday`s theory as a new method for perceiving religious texts. The authors have commented the chapter Kauthar with regard to the theory. Using a means such as texture and textual elements, experimental ultra-function and transitive structure, interpersonal ultra-function and modal structure, textual ultra-function and formal and informational structure of text, they presented new linguistic points on the chapter.
    Keywords: Chapter Kauthar, Structural Commentary, Functional Linguistics, Halliday's Systematic Functionalist Linguistics
  • Seyyed Ziyaoddin Olyanasab*, Aziza Asghari Page 67
    One aspect Quranic miracle lies in foretelling future. Among the cases of such foretelling, that of the conquest of Rum over Fars as mentioned in chapter Rum, has been viewed differently with regard to such various aspects as time of revelation, the situation and the place revealed in and the cause for Muslim`s joy. The paper, having sought to survey the positions of difference, has studied different views and presented a reasonable view in the field to overcome the differences. Chapter Rum has been ordered as the eighty fifth of Quranic chapters and thought as one revealed in Mecca. As is supported by historical studies, the length of time between defeat and conquest, the part in war, the date of defeat and the conquest have been known to be respectively: eight years, Fars, seventh of be`sat and in the fifth and sixth years of Hijra. The cause for Muslims` joy has been viewed as appearance of the truth of Divine revelation and establishing what has been Divinely promised. The paper has relied upon Hafs narration of Asem to support the findings. Finally, the view of its revelation in Medina has been criticized based on lack of acceptable document.
    Keywords: Verses 1 to 6 of Rum_Quranic Miracle_Messages from the Unseen_Conquest of Rum
  • Azam Khodaparast*, Hamed Dejabad Page 87
    In the fourth verse of the chapter of Tahrim, two bodies of the Prophet`s wives were threatened if they were to do anything against the Prophet, God, Gabriel and the righteous among the believers and the angles would protect him. The question of the commentators in the verse runs as: who is the righteous among believers? All Suni commentators have known the phrase as referring to Abubakr and Omar. They have mentioned some traditions from the first and second generation of well-known Muslims for their claim. Again, as the phrase is in plural form, their claim seems to be acceptable apparently, particularly with regard to the relation of Abubakr and Omar to Ayesha and Hafsa. Shiite commentators, however, have not accepted their claim and viewed the righteous among the believers to be Imam Ali (a). The latter group has criticized the former proofs.
    Keywords: Fourth verse of Tahrim, the Righteous among the Believers, Imam Ali, Hafsa, Ayesha
  • Seddiqa Nekooyi*, Mohammadhadi Amin Najee, Mohammadjavad Sadi Page 105
    Human sins have been known opposed to three kinds of punishment including those by convention, nature and embodiment. The verse 41 of Rum: Corruption doth appear on land and sea because of (the evil) which men's hands have done, that He may make them taste a part of that which they have done, in order that they may return, refers to earthly world impacts of sins. The word corruption is of the same meaning of sin. Sin has been regarded as inclination from justice and, therefore, leads to corruption on land and sea. Furthermore, the disorders of human sinful action in the world remain permanently and its badness will appear in the other world more clearly. Such kind of sin is of a kind of punishment in this world and, at the same time, of another kind in the other. In the Hereafter it is the inner aspect of the very bad action that shows itself.
    Keywords: Verse 41 of Rum, Appearance of Corruption, Natural Impacts of Sin, Essence of Sin, Butterfly Impact
  • Mahdi Rafiee Movahhid* Page 117
    Today we observe illegal cases of friendship between boys and girls in our society and the happening is gradually becoming common as a norm and value. This phenomenon lies in lack of awareness of the citizens and those in chair with Islamic teachings on social and personal relations and in lack of attention to them. As is understood by the most and clear verses of the Quran such kind of relation is forbidden absolutely: so wed them by permission of their folk, … they being honest, not debauched nor of loose conduct. The Quran has intended essentially to prevent it first and then oppose its roots. The pen, relying on Quranic verses, has introduced 24 agents for, and suggested five ways to oppose it.
    Keywords: Verse 25 of Nisaa, Verse Five of Maidah, Social commentary, Being in Loose Conduct, inner Illegal Conduct
  • Mansoor Pahlavan*, Majeed Maaref, Morteza Kariminia Page 137
    In first Sunni commentaries, quoting Israelites has been more common than directly and indirectly referring to New and Old Testaments. Again, when disputing the people of the book, some references have been made and gradually Israelites have been replaced by quoting from the two Testaments in different cases of Shiite commentaries. Vazir-e Maghrebi is the only one commentator that has used the three ways of quoting in his commentary. In comparison to preceding commentators, he has decreased quoting Israelites to the least and, instead, increased direct quoting from the New Testament and Old Testament to argue against opponents and support his own position. The paper, reviewing the background and changing line of the three ways of quoting, has collected and analyzed his biblical statements.
    Keywords: Shiite Commentaries, Vazir, e Maghrebi, Israelites, the Two Testaments, Al, Masabih fi Tafsir il, Quran
  • Mohammad Faker*, Seyyed Javad Hoseinitabar Page 157
    Man and woman naturally differ in some respects and are identical in some others, the former being strong with regard to reasoning power and bodily abilities and the latter to feelings. Different social rules of the two in Islam lie in this consideration. Seyyed Mohammadhosein Tabatabaei and Mohammad Rashidreza have known the why of such difference of social rules in their different social responsibility. The latter has taken the limit of qawwamiyyat to such an extent that includes all husband`s orders and prohibitions while the latter has limited it to his rules on the house and important social affairs and, at the same time, his order and prohibition at house is restricted to sexual enjoyment and keeping legal limits in it as well as keeping her husband`s property. Regarding lack of man`s absolute qawwamiyyat over woman, his orders and prohibitions, one may not believe in such an extent for man`s qawwamyyat to include his orders and prohibitions toward woman. Furthermore, considering the context in which the verse is place, one hardly can know the limit of husband`s qawwamiyyat to go beyond her duties at home.
    Keywords: Verse Qawwamun, Islamic Social Laws, Man, Woman's Difference, Man's Qawwamiyyat over Woman. Almizan, Almonar
  • Soosan Alerasool*, Maryam Aqalar Page 175
    `Aza`em Quranic chapters have been known to be Sajda, Fussilat, Najm and Alaq. Their important similarity lies in some verses that once hearing them, one is legally obliged to fall prostrate. The paper has sought to find the reason why of necessary prostration in these verses. To do so, collected information has been brought into analyitico-descriptive consideration. As is understood, the prostration intended in the verses of these chapters differs from other cases in appearance and meaning. It is the very real prostration that, regarding the revelation line of pertaining verses, led to the Prophet`s ascending, mi`eraj, and show the real and near way of knowing God.
    Keywords: Prostration, Azaem Chapter, Chapter of Prostration, Chapter Fussilat, Chapter Najm, Chapter Alaq