فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1394)

  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین سیف الدینی* صفحه 3

    هویت ملی پدید های مدرن است که در بطن مدرنیته و الزامات جهان جدید پدید آمد. کشورهای تازه تاسیس جهت تداوم بقاء و مشروعیت خود نیاز به تکیه دادن بر پاره ای از سنت ها و میراث گذشتگان داشتند؛ اما در برخی از جوامع، این هویت و آگاهی ملی صرفا محصول مدرنیته نبوده، ریشه در گذشته های دور دارد. به عبارت دیگر آگاهی به هویت و ملیت، مقدم بر شکل گیری جنش های «ملیت خواه» بود که خواستار «ملت سازی» بودند. بررسی دوره های ساسانی و صفوی و اقداماتی که در پیشینه دولت مداری ایران صورت گرفته است، اهمیت زیادی در مطالعات هویتی دارد. این پژوهش سعی دارد با بررسی مدلول های هویتی در طول تاریخ ایران نشان دهد که چگونه هویت ایرانی در عصر پیشامدرن شکل و تداوم یافت و به عنوان یک میراث به ایران معاصر منتقل شد.
    مطالعه و بررسی دوره های مذکور نشان می دهد که هویت ایرانی ارتباط مستقیمی با استقرار دولت مداری ایرانی داشته و به هنگام ضعف دولت در کشور، اندیشه هویت در بین نخبگان و دانشمندان استمرار می یافت. این تحقیق همچنان نشان می دهد که مفهوم وطن به عنوان یکی از ارکان هویت از گذشته های بسیار دور در اندیشه و سیاست ایران حضور داشت.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، ساسانیان، صفویان، وطن، دولت
  • احمد نادری*، محمدجواد چیت ساز، ابراهیم شیرعلی صفحه 27

    گستردگی و پراکندگی مطالعات در حوزه هویت دینی، ضرروت مروری نظام مند بر تحقیقات علمی انجام شده را بیش از پیش آشکار می کند. ارزیابی روش شناسی و یافته های این تحقیقات و نیز نحوه سنجش هویت دینی در آنها، می تواند گام موثری برای ترسیم تصویری جامع تر از مطالعات صورت گرفته قلمداد شود. از این رو، مطالعه حاضر ضمن دسته بندی و یکپارچه سازی مطالعات صورت گرفته در حوزه هویت دینی، به این پرسش پاسخ می دهد که «هویت دینی در پژوهش های گذشته، به چه نحوی مورد تعریف و سنجش قرار گرفته است؟» برای پاسخ به پرسش مذکور، روش «فراترکیب» به کار گرفته شده و بعد از یکپارچه کردن مطالعات، تحلیل ارائه شده است. یافته ها و نتایج پژوهش نشان می دهد کمتر تلاش سازمان یافته ای برای مطالعه هویت دینی با یک رویکرد بومی و جامع به موضوع انجام شده است. این غفلت هم در ابعاد نظری و هم در ابعاد روش شناختی از سوی پژوهشگران علوم انسانی و علوم اجتماعی قابل مشاهده است. از جنبه ای دیگر، مطالعات و پژوهش های مختلفی که در این حوزه انجام شده اند، تلقی یکسانی از مفهوم هویت دینی ندارند و در تعریف و سنجش آن نوعی تقلیل گرایی از جانب پژوهشگران این عرصه دیده می شود.

    کلیدواژگان: هویت، هویت دینی، سنجش و فراترکیب
  • رمضان شعبانی سارویی* صفحه 45

    فرهنگ دفاع مقدس جنبه ای از فرهنگ است که به زندگی و نحوه کنش افراد جامعه به مسائل مختلف در صیانت از آرمان ها، ارزش ها و مرز و بوم در برابر تهدیدهای مرتبط با حوزه پایداری کشور در هشت سال دفاع مقدس ارتباط پیدا می کند. این فرهنگ الگوهای سمت گیری نسبت به موضوعات مختلف و مرتبط با استقلال، پایداری و بالندگی کشور را سامان می دهد و افراد و جامعه را برای اقدامات مختلف آماده می کند. ابعاد هویتی فرهنگ دفاع مقدس حکایت از خاستگاه اسلامی ایرانی آن است. تعیین جزئیات فرهنگ دفاعی و شاخص ها و الزامات مرتبط با آن امر مهمی است و باید در نگاهی نظام مند به طراحی الگوی فرهنگ دفاع مقدس مبادرت ورزید. از این رو، هدف این نوشتار، طراحی و تدوین یک مدل، جهت تبیین الگوی فرهنگ دفاع مقدس است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای با هدف تبیین ابعاد و مولفه های مدل فرهنگ دفاع مقدس در ایران است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مجموعه ای از ابعاد، مولفه ها و شاخص های هدفمند در الگوی فرهنگ دفاع مقدس ریشه در هویت اسلامی ایرانی دارد.

    کلیدواژگان: خدامحوری، ولایت مداری، کرامت انسانی، بسیجی، مدیریت جهادی
  • مهدی نجف زاده*، مهدیه انتظاری، ابراهیم فتحی صفحه 63

    پژوهش حاضر درباره نگرش کاربران فیس بوک به هویت است که به صورت پیمایشی بین 300 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است. نتایج نشان می دهد واریانس هویت های فردی دانشجویان یک شکل تر هستند؛ برعکس هویت های جهانی و دینی پراکنده تر از سایر هویت هاست. به این معنا برخی دانشجویان در حد «زیاد و خیلی زیاد» خود را طرفدار هویت های جهانی و دینی می دانند و برخی دیگر از این لحاظ در رتبه های پایین تری قرار دارند. علاوه بر واریانس ها فاصله نمرات، نمره حداکثر و حداقل هویت ها این پراکندگی را تایید می کند. هم چنین نتایج این تحقیق نشان می دهد، کسب هویت های جهانی از یک سو هویت های ملی و فردی کاسته؛ اما از سوی دیگر نیاز به بازتعریف خود در دو سطح را افزایش داده است. ابراز وجود در محیط های جمعی، توجه به موضوع های جهانی از چشم انداز یک شهروند ملی و تلاش در انطباق باورهای دینی با فضای جدید، موجب درهم بافتگی نگره هویتی دانشجویان در فضای مجازی شده است.

    کلیدواژگان: فیس بوک، هویت فردی، هویت ملی، هویت جهانی
  • مریم رضایی*، سید محمد بساطیان، مرتضی جعفریان صفحه 83

    این پژوهش با تکیه بر نظریه نظم اجتماعی و نیز نظریه انتقادی، به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر بیگانگی اجتماعی زنان پرداخته است. تحقیق حاضر، پیمایشی و از حیث معیار اجرایی، کاربردی است. جمعیت آماری پژوهش، زنان شاغل شهر خرم آباد بوده که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه ها برابر با 310 نفر است. با توزیع پرسشنامه به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نتایج نشان داد که بیگانگی اجتماعی به ویژه در گروه شاغلان بخش اداری و دفتری و نیز در میان افراد دارای تحصیلات کمتر در سطح بالایی قرار دارد. هم چنین ارتباط معنادار بین میزان اثربخشی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، رضایت اجتماعی و میزان تجربه تعارض نقش با میزان بیگانگی اجتماعی تایید شد و نهایتا نتایج تحقیق نشان داد که براساس ضریب بتا و تحلیل مسیر میزان 62 درصد از تغییرات بیگانگی اجتماعی زنان توسط متغیرهای مستقل تحقیق تبیین می شود.

    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، تعارض نقش، اثربخشی اجتماعی، رضایت اجتماعی
  • علی کریمی*، رضا گرشاسبی صفحه 101

    آغاز اعتراض های سیاسی سال 2011 در سوریه، فرصت مناسبی برای ورود بازیگران سیاسی گوناگون به عرصه تحولات این کشور مهیا کرد. گروه های تکفیری هم با ورود به میدان سیاست سوریه، مسیر تحولات را به سمت مبارزه های مسلحانه و خشونت آمیز سوق دادند و به یکی از مهم ترین بازیگران سیاسی تبدیل شدند. با توجه به کنش های سیاسی خشونت آمیز، گستره قدرت و فعالیت این گروه ها و هم چنین شناخت ماهیت این گروه ها به پرسشی مهم و ضروری تبدیل شده است. این مقاله که با روش کتابخانه ای و اسنادی و رویکرد توصیفی تحلیلی و با ابتنا بر نظریه شکاف های اجتماعی سیاسی و نظریه سطح تحلیل چندلایه ای کردل و ولف نگاشته شده، بر این فرضیه استوار است که جریان تکفیری سوریه ماهیتی چندوجهی دارد. از یک سو دارای خصیصه ای فرقه ای است که برآمده از شکاف های تاریخی مذهب پایه و مناسبات قدرت بین اقلیت و اکثریت مذهبی است، و از دیگر سو شخصیت و سازمان چندملیتی برون زای این جریان، با نفی بنیان های اجتماعی صرفا داخلی، ماهیت ابزاری آن را با مداخله عناصر ژئوپلیتیک و نقش آفرینی بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای برجسته می کند.

    کلیدواژگان: گروه های تکفیری، سوریه، فرقه گرایی، ویژگی چندملیتی، ماهیت ابزاری
  • حمید سپهردوست*، صابر زمانی شبخانه صفحه 121

    در فرایند رشد اقتصادی و تقویت هویت ملی، از توسعه تعاونی ها برای ارتقاء روح همکاری و تحقق اهداف مشترک یک جامعه استفاده می شود، به طوری که جهت تامین نیازهای اساسی از جمله امکانات کار برای همه به منظور رسیدن به اشتغال کامل، اهمیت بخش تعاونی به گونه ای است که نه تنها جزو ارکان اقتصاد ملی و قانون اساسی محسوب می شود، بلکه با آموزه های دین مبین اسلام نیز مطابقت دارد. در این فرایند، افزایش سطح سرمایه اجتماعی و جلب انگیزه های مشارکتی مردم از الزامات توسعه پایدار و اقتصاد مقاومتی هستند و برای این منظور، استفاده از راهبرد گسترش بخش تعاون به منظور محور قرار دادن دانش جمعی، تقویت وفاق ملی و همبستگی اجتماعی در جهت ساماندهی مسایل اقتصادی، افزایش تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ملی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر در ابتدا، شناخت جایگاه بخش تعاون در فرهنگ ملی و اقتصادی جامعه و بررسی سیر تحول انگیزه های مشارکتی و تشکیل تعاونی در قبل و بعد از انقلاب اسلامی با استفاده از آمار و اطلاعات موجود و سپس نقش آن در تقویت روحیه همبستگی ملی و اجتماعی و سرمایه اجتماعی است. نتایج حاصل نشان می دهد که بخش تعاون در سال های پس از انقلاب اسلامی از رشد کمی و کیفی قابل ملاحظه ای برخودار بوده و تاثیر به سزایی در افزایش سطح تولیدات ملی، اشتغال زایی و هم چنین تقویت انگیزه های مشارکتی در جامعه دارد. هم چنین مشخص شد، اگرچه متغیرهای تعداد تعاونی، اعضا، و اشتغال طی سال های 1370 الی 1389 رشد چشمگیری داشت؛ اما متغیر حجم واقعی سرمایه تعاونی ها طی دوره با کاهش روبه رو بود این مساله می تواند ناشی از افزایش بهره وری سرمایه و گرایش به سوی تولیدات کاربر باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت ملی، تعاونی، اقتصاد کار و تولید، سرمایه ملی
  • نبی الله ابراهیمی* صفحه 145

    هدف اصلی این نوشتار، بررسی تمایزهای هویتی عربستان سعودی با جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه در ذیل سلفیه وهابی است. پرسش این مقاله عبارت از این است که سلفی گری تکفیری عربستان چه جایگاهی در سیاست های هویتی این کشور دارد؟ فرضیه پژوهش حاضر این نکته است که سیاست خارجی عربستان در دوران ملک عبدالله و ملک سلمان (پادشاه کنونی) برپایه «سلفی گرایی عملگرایانه» بوده و این راهبرد به بخشی از سیاست سعودی ها در منطقه تبدیل شده است. به تبع، این سیاست نفوذ بر نوعی مهار نقش منطقه ای ایران و مقابله با سیاست های هویتی جمهوری اسلامی ایران استوار است. مقاله حاضر تلاش دارد، نخست سلفیه تکفیری و سیاست اشاعه ایدئولوژیکی آن را بررسی و سپس نقش این سیاست هویتی را در سیاست خارجی عربستان سعودی مورد کندوکاو قرار دهد. در نهایت نیز راهبرد سعودی این سیاست در امنیت و سیاست هویتی جمهوری اسلامی ایران مورد مداقه قرار خواهد گرفت. روش جمع آوری اطلاعات براساس روش کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: سلفیه تکفیری، سلفیه وهابی، عربستان سعودی، سیاست هویتی، ایران
|
  • Hosein Seyfodini * Page 3

    National identity is a modern concept. It has evolved within the context of modernity and the essence of the new world. Newly established states have found their essential to rely on tradition and historical heritage in order to consolidate their existence and legitimacy. However, in some nations, such a national awareness is not just an outcome of modernity but it is deeply rooted in their history. In other words, the awareness of identity and nationality has been a prerequisite to the formation of "nationalist" movements that urged for "nation building". To study the national identity in Iran, it is very important to outline what has been accomplished in Iran under Sassanids and Safavids to craft a state. This study, through outlining manifestations of Iranian national identity in the history of Iran, aims at showing how the Iranian national identity was formed, evolved and endured in pre-modern times and reached as a heritage the contemporary times.

    Keywords: Iranian Identity, Sasanian, Safavian, Homland, State
  • Ahmad Naderi, Mohammad Javad Chitsaz, Ebrahim Shirali * Page 27

    The extent and distribution of studies conducted in the field of religious identity is such that there is no coherent image and vision of the data and scientific findings in the area of measurement and analysis of factors affecting religious identity. Therefore, a systematic review of the conducted scientific research, evaluation of the methodology and findings of these investigations as well as the way religious identity has been assessed in them can be an effective step to draw a comprehensive picture of the conducted studies. Accordingly, while classifying and integrating the conducted studies in the field of religious identity, the present study answers the question of how religious identity has been defined and measured in previous research. "Meta-synthesis" method was applied to answer this question in a way that after integrating the studies, analyses were presented. The results indicate that there has been little organized effort to study religious identity with a local and comprehensive approach. This negligence is visible both theoretically and methodologically from the part of humanities and social sciences researchers. On the other side, many studies conducted in this field do not have a similar perception of religious identity in a way that a type of reductionism is seen in the definition and measurement of this concept by researchers.

    Keywords: Identity, Religious Identity, Measurement, Meta-synthesis
  • Ramazan Shabani Sarooyi * Page 45

    The culture of holy defense is an aspect of the culture that linked to the life and how people act in different issues in preservation of the ideals, values and land-related threats in the field of sustainability of the country in the eight years of holy defense. This culture manage the orientation patterns of the various issues related to independence, stability and development of the country and prepare the people and the community for different actions. Determining the details of defensive culture and criteria and requirements related to its is important and should systematically attempted to design the culture of holy defense. So, the aim of this paper is to develop a model to explain the pattern of holy defense culture. The research method is descriptive analysis and the data collection is library method aims to explain the different dimensions of the holy defense in Iran. The results of research indicate that a variety of dimensions, components and meaningful indicators of holy defense is rooted in the Iranian Islamic identity.

    Keywords: Pattern, Defense, Culture, The Insight Aspect, The Attitude Aspect, The Behavioral Aspect
  • Mehdi Najaf Zadeh*, Mahdieh Entezari, Ebrahim Fathi Page 63

    The present research examines the attitudes of facebook users toward multiple identities with gauging attitudes of 300 students of Ferdowsi university of Mashhad. Results show variances of individual identities are most equal. Upside down global and religious identities are more outspread than others. This means that some students are advocate themselves to global and religious identities at "much" and "very much", and some others are in lower ranks. In addition of variance is approves the distance of maximum and minimum score of identities outspread. Also results show obtaining global identities reduce national and individual identities and also increase the level of self redefining. Assertive in global environments, paying attention to global issues as a national citizen and efforts to adopting religious beliefs with new environment cause interconnectedness of students identities attitudes in cyber space.

    Keywords: Facebook, Individual Identity, National Identity, Global Identity
  • Maryam Rezaei *, Seyyed Mohammad Basatian, Morteza Jaafaryan Page 83

    This research is based on the theory of social order, as well as critical theory, studies the effect of social factors affecting social alienation of women. The study is surveying, and in terms of performance is applicational. The statistical population is working women in Khorramabad that its sample size of 310 people is selected using Cochran formula. By distributing questionnaires in multi-stage cluster Sampling method and data analysis using spss software, the results showed that social alienation is high, particularly in employees at office sector and among those with low level of education. Also, a meaningful relationship was confirmed among the social effectiveness, social trust, social satisfaction and experiencing the role conflict with the social alienation. Finally, the results showed that based on beta coefficient and path analysis, about 62% of the changes in women's social alienation is explained by the independent variables.

    Keywords: Social Alienation, Role Conflict, Social Effectiveness, Social Satisfaction
  • Ali Karimi, Reza Garshasbi * Page 101

    Start of political protests in Syria in 2011, provided a proper opportunity for involvement of different political actors including Takfiri groups in Syrian political scene. These groups changed the peaceful protests to violent one after their engagement. Concerning their violent political behavior and scope of their power and activities, undrestanding of their nature is necessary question to be adressed. This descriptive-analytical article, inspired by the theory of social cleavages and multi-layer level of analysis theory, is based upon this statement as hypothesis: Takfiri groups have multi-faceted nature. In one hand they represent sectarian nature, based on religious-centered, majority-minority relationship and historical and cultural cleavage of Syrian society and in the other show their multi-national, external-oriented and instrumental aspect which reflet the geostrategic and geopolitical interests of foreign regional and ultra-regional actors such as U.S.A, Saudia Arabia and Turkey.

    Keywords: Takfiri Groups, Syria, Sectarianism, Multi-national Feature, Instrumental Nature
  • Hamid Sepehrdoust *, Saber Zamani Shabkhaneh Page 121

    In the process of economic growth and strengthening the national identity, the development of cooperation is planned to promote a spirit of cooperation and collective action to achieve common goals in a learned society. In order to meet the basic needs, including opportunities to work for all and reach to full employment, the importance of the cooperative sector is not only referred as the pillars of the national economy and its constitution, but also consistent with the teachings of Islam. Increment in social capital levels and participation incentives are incredible parts of sustainable development. In this regard, considering the cooperative development strategy in the economy plays an important role in promotion of national production and national capital and workers aids as well. Also it has a crucial effect on national consensus and social adhesion. The main purpose of the study is to find out the cooperative's role in economic life and national culture of the society and further to study the evolution of cooperative and participation motives pre and after the Islamic revolution of Iran, using available data on variables and after that, considering the effect of nutrition of consensus spirit and social capital on society. The results show that the cooperative sector in the years after the Islamic revolution has enjoyed significant growth and increasing impact on national production, employment and also participation motives in the society. Moreover it has been concluded that the number of cooperatives, cooperative members and rate of employment during the years 1991-2010 have increased.

    Keywords: National Contribution, Cooperative, Labour, production, National Capital
  • Nabiullah Ebrahimi * Page 145

    The main purpose of this article is the analyses the phenomenon of the identity distinctions between Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia based on Wahhabi Salafism in the the Middle East. The question of this article is what the position of Saudi Salafism in the identity politics of this country? The Argument (hypothesis) of the study is the fact that the foreign policy of Saudi Kings, Abdullah and Salman (the current king) is based on "Salafi pragmatic". This strategy has become the part of the policy of the Saudi in the region. Consequently, the politics of influence is based on a containment policy against Iran and identity politics of Islamic Republic of Iran. The article First try to review Salafism and ideological dissemination policy and the role of identity politics in Saudi foreign policy. Finally we studied the strategy of saudi’s policy in security and identity politics of Islamic Republic of Iran. Method of data collection is based on the library procedure and documents.

    Keywords: Rejectionism Salafism, Wahhabi Salafism, Saudi Arabia, Identity politics, Iran