فهرست مطالب

رایانش نرم و فناوری اطلاعات - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله رایانش نرم و فناوری اطلاعات
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پیش بینی زمان سفر در مسیرهای برون شهری با استفاده از تکنیک های داده کاوی مکانی / مطالعه موردی: مسیر قائمشهر به بابل و ساری به قائمشهر
    فردین مسلمی نجار کلایی*، میثم عفتی، فرزین ناصری، محمد علی رجبی صفحه 16
    برآورد زمان سفر در فرآیندهای برنامه ریزی سیستم های حمل ونقل، مورد توجه متخصصان حوزه های مختلف بوده که هر یک با بهره گیری از داده ها و ابزارهای تحلیلی خاص، سعی در مطالعه و برآورد زمان سفر داشته اند. روش های نوین و ترکیب ابزارهای موجود در سیستم های اطلاعات مکانی و تحلیل های داده کاوی، قابلیت های مختلفی را جهت استخراج الگوهای بدیع موجود در داده ها که بکارگیری آنها در برآورد زمان سفر فر اهم آورده و جایگزین مناسبی برای روش های سنتی می باشند. این تحقیق از تکنیک های داده کاوی مکانی خوشه بندی و همینطور روش شبکه عصبی پیشخور جهت برآورد زمان سفراستفاده می کند. در این تحقیق جهت برآورد زمان سفر از 8 پارامتر K-means خودروهای عمومی و داده های هواشناسی و تصادفات در یک دوره زمانی 3 ساله در استان مازندران)مسیر GPS استخراج شده از داده های ساری- قائمشهر و بابل– قائمشهر(استفاده می شود. بهمنظور ارزیابی روش پیشنهادی، خروجی روش های خوشه بندی و شبکه عصبی در تعیین زمان سفر با داده های واقعی در مسیر مورد مطالعه مقایسه می شوند. نتایج حاکی از این است که روش شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از روش 1 در مقایسه با روش های خوشه بندی نتایج رضایت بخشی دارد.
    کلیدواژگان: زمان سفر، سیستم اطلاعات مکانی، داده کاوی مکانی، شبکه عصبی مصنوعی پیش خور
  • علی غفاری*، سمیه دباغی پور، زینب متقی نیا صفحه 29
    شبکه های حسگر متحرک تحمل پذیر نسبت به تاخیر دارای ساختار شبکه ای هستند که با مشخصه هایی مانند قطع ارتباطات مکرر و طولانی مدت، محدودیت انرژی، متحرک بودن گره ها و تحمل پذیری تاخیر شناخته می شوند. در مقایسه با شبکه های متداول، ویژگی برجسته این شبکه ها، عدم وجود مسیر انتها به انتها بین مبدا و مقصد می باشد. با توجه به محدودیت انرژی، یکی از موضوعات حیاتی در شبکه های با مقیاس بزرگ، ذخیره انرژی است که با توزیع چندین گره چاهک به صورت همزمان در شبکه می توان بر این مسئله فائق آمد. در این مقاله جهت پوشش مساحت های بزرگ، با تعیین برد رادیویی جدید برای گره های چاهک، از حضور گره ها در برد رادیویی چندین چاهک و از ارسال داده به تعداد زیادی گره چاهک جلوگیری می شود. سپس روش جمع آوری داده مبتنی بر تکرار ارائه می شود. نتایج شبیه سازی نشان می دهند که روش پیشنهادی، کارایی بالاتری نسبت به روش های قبلی موجود در شبکه های حسگر تحمل پذیر نسبت به تاخیر دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های حسگر متحرک تحمل پذیر نسبت به تاخیر، چاهک های متعدد، روش جمع آوری داده مبتنی بر تکرار
  • وحیده باباییان*، امید بوشهریان صفحه 39
    یک شبکه موردی سیار از گره های متحرک و بدون هیچ گونه زیرساختی تشکیل شده است. حرکت گره های موجود شبکه های موردی سیار، به هر سمتی آزاد میباشد. این شبکه ها با محدودیت های متعددی مواجه اند که بایستی در زمان طراحی و پیاده سازی هر پروتکل برای آن، به این محدودیت ها توجه شود. با توجه به پویایی این نوع شبکه ها، پشتیبانی از کیفیت خدمات از نیازمندی های اساسی این شبکه ها محسوب میشود. به منظور سرویس دهی مبتنی بر کیفیت خدمات، پروتکل جدیدی پیشنهاد داده ایم که کار جستجو و تخصیص سرویسهای ارائه شده در شبکه را بین گره های متقاضی انجام میدهد. ویژگی بارز این الگوریتم، گزینش سرویس دهنده ها بر اساس وضعیت فعلی سیستم می باشد که این امر باعث می شود تعداد دست به دست شدن سرویس ها 3 کاهش یافته و خدماتی مطابق با نیاز مشتری نیز ارائه گردد. برای ارزیابی پروتکل پیشنهادی از ایمولاتور استفاده میکنیم و نشان میدهیم به کارگیری این الگوریتم تاثیر بسزایی در وضعیت سرویس دهی و پارامترهای کیفی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: شبکه های موردی سیار، کیفیت ارائه خدمات، مدل مخفی مارکوف، الگوریتم کشف و جستجوی سرویس
  • سید محمد علی جوادی*، مری حسن زاده صفحه 49
    نهان نگاری شاخهای از علم ارتباطات پوشیده است که هدف آن، پنهان کردن وجود اطلاعات استت در مقابت،، علتم نهتا نکتاوی تشخیص و یا تخمین اطلاعات مخفی شده با داشتن دانشی اندک )یا بدون هیچ دانشی (درباره الگوریتم پنهان نگاری است با وجود آنکه تصتاویر رنگی، ظرفیت پنهان نگاری بالایی دارند و استفاده از آنها متداول است اما تحقیقات کمتری در حوزهی مخفی سازی اطلاعات در آنها نستبت بته ،YIQ ،YUV ،RGB تصاویر خاکستری صورت گرفته است، در این مقاله، پنهان نگاری و نهانکاوی تصاویر رنگی در فضاهای رنگ مختلف) از جملته بهطور جامعی مورد بررسی قرار گرفته و روش های جدیدی نیز در این دو حوزه ارائه شده است در حوزه پنهاننگاری، روش ستاده ،)HSV ،YCbCr پیشنهاد شده است که تشخیص وجود پیتا بته YCbCr و YUV و مقاومی برای پنهان سازی اطلاعات در تصاویر رنگی با استفاده از فضاهای رنگ دلی، استفاده از ضرایب تبدیلات دشوارتر شده است مقاومت روش پیشنهادی با چند نهان کاو معروف ارزیابی شده است و نتایج نشان مت یدهتد افزایش یافته است در حوزه نهان کاوی نیز، ،RGB که در این روش مقاومت در برابر حملات نهان کاوی، نسبت به روش مبتنی بر استفاده از فضای با بررسی فضاهای رنگ مختلف، روش نهان کاوی عا و جدیدی پیشنهاد شده است که مبتنی بتر همبستتگ ی مکتانی پیکست ، هتای ماتاور در مولفه های فضاهای رنگ مختلف است این روش مستق، از نوع روش پنهاننگاری طراحی شده، دارای قدرت تشخیص مناسبی است در مامتوع نتایج حاص، از این دو روش نقش استفاده مناسب و موثر از فضای رنگ را در مخفی سازی اطلاعات در تصاویر رنگی برجسته می سازد

    کلیدواژگان: پنهان نگاری، نهانکاوی، فضای رنگ، تصاویر رنگی
  • شهریار محمدی*، روجیار پیرمحمدیانی صفحه 66
    در این مقاله با استفاده از رویکرد داده کاوی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مدلی جهت امتیازبندی رفتاری مشتریان حقیقی به منظور ارزیابی ریسک اعتباری و ایجاد دانش سازمانی در خصوص اعطای تسهیلات اعتباری، ارائه شده است. بدین منظور، در بخش اول یک روش بهبود یافته برای انتخاب متغیرها و آماده سازی داده ها برای ورود به مدل بکارگرفته شد. در این بخش با استخراج فیلدهای جدید سعی نموده ایم، در حد امکان همه ی تعاملات مشتری با بانک لحاظ شود. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی 1، اهمیت داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت و داده های مناسب برای ورود به مدل آماده شد. در فاز مدل سازی پژوهش، امتیاز رفتاری مشتریان با توجه به رفتار بازپرداخت مشتریان و میزان دیرکرد آنها به نحو مناسبی تعیین شد. تکنیک های داده کاوی استفاده شده ترکیبی از روش های ردهبندی و روش های متوازنسازی میباشد. فرآیند داده کاوی مربوط به مدل، بر روی مجموعه داده های متعلق به موسسهی مالی بخش خصوصی انجام شده است. روش بکاررفته در این پژوهش ضمن داشتن نتایج بهتر نسبت به سایر روش ها یک روش پیشنهادی برای بانک ها خواهد بود تا با بهره گیری از تحلیل اطلاعات موجود، مشتریان خود را بهتر و دقیق تر شناسایی اعتباری نموده و نسبت به گذشته، ریسک اعتباری خود را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، امتیازبندی رفتاری، دادهکاوی، ردهبندی
  • حامد فضل اللهی آقاملک*، سید محمد رضوی، ناصر مهرشاد، غلامرضا نادعلی نیاچاری صفحه 81
    در این مقاله، برای بهبود بازشناسی ارقام دستنویس فارسی از ادغام در سطح ویژگی استفاده شده است. با استفاده از ادغام سه بردار ویژگی متفاوت و وزن دهی برداری به هر سه بردار ویژگی، توسط الگوریتم بهینه سازی ژنتیک و انبوه ذرات، ضرایب وزنی بهینه برای بردار ویژگی بهدست آورده شده است. هدف اصلی در این تحقیق مقایسه ضرایب وزنی با دو الگوریتم بهینه ساز ژنتیک و انبوه ذرات به بردار ویژگی و بهبود نرخ بازشناسی و زمان بازشناسی ارقام دستنویس فارسی با استفاده از ادغام در سطح ویژگی نسبت به ترکیب طبقه بندها میباشد. در این تحقیق از پایگاهداده هدی که شامل 06666 نمونه آموزش و 06666 نمونه تست میباشد استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ادغام ویژگی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات، بازشناسی ارقام دستنویس، ترکیب طبقه بندها
  • حسین باقری*، سعید صادقیان صفحه 98
    الگوریتمهای هوش مصنوعی دارای کاربردهای فراوانی در حوزه پردازش تصویر و استخراج اطلاعات مکانی هستند. در این مقاله از الگوریتم ژنتیک و شبکه های عصبی مصنوعی در استخراج اطلاعات مکانی و در فرآیند تولید ارتوفتو نظیر مدلسازی هندسی تصاویر ماهوارهای و با بکارگیری توابع رشنال و Worldview- و 2 Ikonos- رستری استفاده شده است. در ابتدا قابلیت هندسی تصاویر ماهوارهای 2 DSM ساخت چندجملهای دوبعدی و سهبعدی مورد بررسی قرارگرفت و سپس در یک مطالعه جامع توابع مذکور با استفاده از الگوریتم ژنتیک بهینه گردید. با با تابع چندجملهای سهبعدی بهینه شده با الگوریتم ژنتیک Ikonos- توجه به کیفیت نقاط کنترل زمینی بهترین نتیجه برای تصویر ماهوارهای 2 0 پیکسل گردید و نشان داده / با تابع رشنال بهینه شده با الگوریتم ژنتیک برابر 030 Worldview- 0 پیکسل و برای تصویر ماهوارهای 2 / برابر 805 شد با استفاده از این الگوریتم میتوان مشکل ناپایداری مسائل معکوس در چندجملهای های با درجات بالاتر را حل نمود. همچنین با استفاده از 0 پیکسل صورت گرفت. در پایان کارایی / با دقت 54 Worldview- شبکه عصبی پرسپترون با 4 نرون در لایه میانی، مدلسازی هندسی تصویر 2 رستری مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص گردید این الگوریتمها امکان تولید DSM این الگورتیمها در درونیابی ارتفاعات در فرآیند تولید رستری با دقت بالاتر را نسبت به روش های معمول فراهم میسازند.
  • فاطمه شفیعی*، سید محمدرضا موسوی میرکلایی، علی اصغر عابدی صفحه 109
    در سالهای اخیر، سیستم موقعیتیاب جهانی GPS به دلیل اطلاعات زمانی و مکانی دقیقی که ارائه مینماید، توجه کاربران بسیاری را  در عرصه های صنعتی، نظامی و تجاری به خود جلب نموده است. اما به دلیل اینکه توان سیگنالی که به زمین میرسد، کمتر از سطح نویز حرارتی گیرنده است، به شدت در معرض تداخلهای ناخواسته یا عمدی قرار میگیرد. به ایجاد تداخل عمدی اصطلاحا جمینگ میگویند. با وجود آن که است به- GPS یک حفاظت ذاتی در برابر جمینگ ایجاد می کند، دشمنی که درصدد از کار انداختن سیستم GPS ساختار طیف گسترده سیگنال اختلال ایجاد کند. استفاده از GPS سادگی می تواند با تولید یک سیگنال جمینگ با توان کافی و مشخصه زمانی- فرکانسی مناسب در کارایی شبکه های عصبی، یک روش فیلتر کردن غیرخطی برای ردیابی و حذف تداخل میباشد. در این مقاله به بررسی یکی از ساختارهای شبکه های عصبی )پرسپترون چند لایه( و امکان حذف تداخل به کمک آن خواهیم پرداخت. در نهایت روش ارائه شده با یکی از ساختارهای موجک مقایسه خواهد شد. مشاهده می شود روش پیشنهادی علاوه بر شناسایی بیش از چهار ماهواره جهت حل معادلات موقعیت و مقاوم بودن در برابر افزایش 50 (، نسبت به ساختار موجک حدود 50 درصد بهبود در شباهت سیگنال تخمینی با سیگنال حقیقی ایجاد مینماید.

    کلیدواژگان: کاهش اثر جمینگ و تداخل، سامانه ناوبری GPS شبکه عصبی چندلایه، فیلتر کردن غیرخطی
  • فرزانه عابدی، علی محمد زاده*، مهدی مختارزاده، محمد جوان ولدان زوج صفحه 118
    امروزه استخراج اطلاعات عوارض شهری از اهمیت بالایی برای مدیران و طراحان شهری برخوردار است. در این راستا میتوان از داده های سنجش از دور و روش های مربوطه جهت شناسایی این عوارض به نحو احسن استفاده نمود. در این تحقیق با تلفیق داده لایدار و تصاویر اپتیکال بزرگ مقیاس هوایی در سطح تصمیمگیری شناسایی عوارض شهری با استراتژی شیمبنا و پیکسلمبنا بررسی و ارزیابی میشوند. آنالیز پیکسلمبنا و شیمبنا براساس روش طبقهبندی درخت تصمیمگیری با در نظر گرفتن کلاس سایه و بدون آن اجرا گردید. هدف از این بررسی نشان دادن توانایی داده لایدار در حل مشکلات ناشی از سایه در نواحی متراکم و پیچیده شهری است. دقت روش شیمبنا در هر دو روش بالاتر از 0 بهتر عمل نمود. روش / روش پیکسلمبناست. در آنالیز شیمبنا دقت کلی هر دو روش به هم نزدیک است، اما روش با کلاس سایه به اندازه 000 0 بالاترین دقت را در آنالیز پیکسلمبنا فراهم نمود. / پیکسلمبنا بدون کلاس سایه با 09

    کلیدواژگان: آنالیز شیمبنا، آنالیز پیکسلمبنا، داده لایدار، تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالای هوایی، منطقه شهری
  • علی باقریان حقیقی*، ایمان احدی اخلاقی صفحه 129
    در این مقاله، روش جدیدی جهت تشخیص و ردگیری مردمک چشم با استفاده از تبدیل هاف بهبود یافته و به کارگیری عینک مجهز به به کار رفته در این پژوهش پس از بررسی کارآیی طرح های مختلف، طراحی و ساخته IR-EMD. ارائه شده است )IR-EMD( دوربین مادون قرمز
    شده است و با وجود سادگی، کارآیی خوبی دارد و یکی از نوآوری های عملی این پژوهش می باشد. در روش پیشنهادی برای تشخیص مردمک، از نسخه دایروی تبدیل هاف استفاده شده است و با اعمال چند تغییر و اصلاح مختلف، سرعت و دقت آن افزایش یافته است. با اعمال تبدیل هاف هم می باشد، مکان IR که مجهز به حلقه IR-EMD دایروی بهبود یافته بر روی تصویر بهدست آمده از دوربین با کیفیت متوسط تعبیه شده در دقیق مردمک در تصویر آشکارسازی می شود. از مهمترین ویژگی های الگوریتم پیشنهادی می توان به سرعت و دقت بالا، عدم نیاز به دوربین با کیفیت، مقاوم بودن در برابر نویز تصویر و همچنین مقاوم بودن در مقابل دیگر عوامل محیطی نظیر چرخش سر، آرایش چشمان و نور پس زمینه محیط و… اشاره کرد. نتایج بهدست آمده از آزمایش های عملی که بر روی اشخاص مختلف صورت گرفته است، بیانگر دقت و کارایی بالای روش پیشنهادی می باشد. همچنین، جهت اطمینان از عملکرد درست روش پیشنهادی برای همه حالت های ممکن، این روش به بیش از هفتصد تصویر نیز اعمال گردید. نتایج بهدست آمده نشان از عملکرد بسیار خوب روش پیشنهادی دارد. به- CASIA-Iris V. چشم موجود در مرکز داده چشم 3 طوری که حتی در حضور نویز فلفل نمک با شدت پنجاه درصد الگوریتم پیشنهادی با دقتی حدود نود درصد مکان مردمک چشم را در تصاویر این مرکز داده به درستی تشخیص می دهد.

    کلیدواژگان: تشخیص مردمک چشم، IR-EMD، ردگیری، تبدیل هاف دایروی بهبود یافته
  • حسام عمرانپور، سعید شیری* صفحه 139
    در این مقاله یک مدل جدید برای نقشه ربات متحرک ارائه شده است. در این مدل از عملکرد سلولهای جهت سر در قشر postsubiculum الهام گرفته شده است. این مدل بر اساس اطلاعات بینایی ربات بنا نهاده شده است از اینرو ورودی مدل پیشنهادی تصویری است که ربات از محیط دریافت می کند. در مدل پیشنهادی لایه V1 از قشر بینایی مغز، با استفاده از فیلتر گابور با توجه به اینکه بافت تصاویر را به عنوان خروجی می دهد، مدل شده است. هیستوگرام فیلتر گابور تصاویربه عنوان ویژگی های تصاویر مورد استفاده قرار می گیرند. از اینرو مدل می تواند در محیطهای واقعی که حتی رنگهای محیط مشابه هستند به خوبی به کار گرفته شود. ابعاد داده های خروجی این لایه با استفاده از روش های کاهش بعد بدون ناظر، کاهش داده می شود. این مدل اولین مدلی است که با رویکرد کاهش بعد ارائه شده است. یکی از مشکلات مهم داده ها با ابعاد بالا، نفرین ابعادی است؛ لذا با استفاده از کاهش ابعاد، علاوه بر اینکه از حجم ذخیره سازی داده ها کاسته شود، بر این مشکل نیز فائق می آییم. از روش های کاهش ابعاد پایه مانند Kernel-PCA، PCA، ISOMAP و MDS و برای کاهش ابعاد استفاده می شود. یکی دیگر از نوآوری های مدل، استفاده از مدل فازی خوشه بندی است. این مدل موجب می شود تا با استفاده از تعداد محدودی سلول جهت سر بتوانیم در مرحله غیرفازی سازی به درونیابی در یافتن جهت واقعی سر ربات بپردازیم. در مدلهای پیشین مانند مدل توکوناگا و میلفرد با این محدودیت مواجه هستیم که فقط میتوان به تعداد سلولهای جهت سر، زاویه به عنوان خروجی تولید شود، اما در مدل پیشنهادی این مساله حل شده است. همچنین خروجی عملکرد این مدل برای سلولهای جهت سر مشابه با خروجی واقعی سلولهای جهت سر است که از آزمایشهای تجربی روی مغز بدست آمده است. در نتایج پیاده سازی مدل پیشنهادی ارزیابی و با روش های دیگر مقایسه شده است که در بیشتر موارد به نتایج با دقت بالاتری دست یافته ایم.
    کلیدواژگان: هیپوکمپ، کاهش ابعاد، نقشه، ربات متحرک، خوشه بندی فازی
  • پخش بار اقتصادی پویا با استفاده از الگوریتم بهینه سازی تجمعی ذرات بهبود یافته
    علیرضا خسروی*، سید اصغر غلامیان، محمد یزدانی اسرمی صفحه 91
    یکی از مهمترین موضوعات در بهرهبرداری از سیستمهای قدرت، پخش بار اقتصادی با کمترین هزینه تولید میباشد یک مسئله بهینه- سازی مقید غیرخطی و پیچیده است. برای حل مسئله پخش بار پویا، فرض بر این است که یک توزیع واحد گرمایی قبلا تییبین شبده اسبت. از هنگامیکه پخش بار اقتصادی پویا میرفی شد، روش های متیددی برای حل این مشکل میرفی شدند؛ با این حال، همهی این روش ها ممکبن اسبت نتوانند یک راه حل بهینه برای حل مسئله بیابند و میمولا در یک بهینه محلی با مشکل روبرو میشوند. در این مقاله، یک الگوریتم بهینب هسبازی برای حل مسئله پخش بار اقتصادی پویا پیشنهاد شده است. از این الگوریتم برای حل یبک مسبئله پخبش ببار (IPSO) تجمع ذرات بهلاود یافته اقتصادی پویای پیچیده، شامل یک سیستم قدرت 6 واحده با درخواست بار 42 ساعته در فواصل زمانی یک ساعته استفاده شده اسبت. مقایسبه برای رسیدن به راه حلهای بهتر را نشان میدهد.
|
  • Hassan Farsi*, Alireza Bozorgian Page 3
    In this paper, a new image watermarking method in Discrete Fourier Transform (DCT) domain based on Fuzzy logic and human vision system is proposed. In first stage, input image is divided into 8*8 blocks and then the Fuzzy system allocates a coefficient for each block based on texture features and illumination which results in more robustness and clarification in watermark process. Next, by calculation of Discrete Fourier Transform (DFT) for each block, the resulting magnitude and phase are separated from each other and watermark is hidden in magnitude. The process of watermark extraction is blind which corresponds to higher security. The shortcoming of the general watermark system DCT-based is that the human vision system is neglected and therefore in order to prevent degradation of image quality, less robustness is resulted. The experimental results show that the proposed method provides more illumination and more robustness against cutting attacks, brightness and darkness of image, additive noise, image filtering and compression in comparison with popular DCT-based methods.
    Keywords: Fuzzy logic, blind watermarking, image compression, human vision system
  • Fardin Moslemi Najjarkolaei*, Meysam Effati, Farzin Naseri, Mohammad Ali Rajabi Page 16
    Travel time prediction has been concerned by specialists in different fields in regard with transportation systems programming. Geospatial information systems and data mining analyzes by using new methods have obtained several capabilities to extract hidden patterns among the data to predict travel time. These methods can be considered as good alternatives for conventional methods. In this study K-means clustering method as a spatial data mining technique and also a forward neural network method have been used to predict travel time. In this regard eight variables were extracted from vehicles GPS and climatic and cars accidents data during a three years period. These variables were used to predict travel time in Babol – Ghaemshahr and Ghaemshahr – Sari roads in Mazandaran province. In order to evaluate the proposed method the outputs of clustering and neural network methods were compared with real data in the study corridor. The study showed the artificial neural network method can lead to more satisfactory results in comparison with the clustering method by considering a root mean square error equal to 0.0015 and a mean square error equal to 0.65 showed.
    Keywords: Travel time, Geospatial information system, Spatial data mining, forward artificial neural network
  • Ali Ghaffari*, Somayeh Dabaghipoor, Zeinab Mottaghynia Page 29
    The Delay Tolerant Mobile Sensor Networks (DTMSNs) distinguish themselves from conventional sensor networks by means of several features such as node mobility, loose connectivity, and delay tolerability. In comparison with conventional networks, prominent feature of these networks is that there is not end-to-end path between source and destination. Due to energy limitation, one of the crucial issues in large-scale networks is energy storage that can be overcome this problem by distribution of multi-sink in a network at the same time. In this paper, in order to covering large area, we determine a new radio range to sink nodes that prevents the presence of nodes in the radio range of multiple sinks and sending data to a large number of sinks. Then, we represent Replica Adaptive Data Gathering Protocol. Simulation results indicate that the proposed protocol significantly improves message delivery rate with lower transmission overhead and also lower delay in data delivery than the other existing DTMSNs routing protocols.
    Keywords: Delay, Tolerant Mobile Sensor Networks (DTMSNs), Multi Sink, Replica Adaptive Data Gathering Protocol
  • Vahide Babaiyan*, Omid Bushehrian Page 39
    Mobile ad hoc networks consist of mobile nodes without any infrastructure. Movement of nodes in mobile ad hoc networks is free in each side. These networks are confronted with several limitations that should be considered in the design and implementation of any protocol. Due to the dynamicity of these networks, supporting Quality-of-Service is a primary requirement of the applications deployed over MANET‟s. To service based on quality of service, we have proposed a new protocol that search and allocate services between applicant nodes in the network. The main feature of this algorithm, is selecting servers based on the current state of the network that can reduce the number of service handoffs and serve the clients according to their performance needs, specified in the client Service Level Argument. An emulator has been used to evaluate the proposed protocol. It was observed that applying this algorithm has significant impact on the quality of service parameters.
    Keywords: MANETs, Quality of Service, Hidden Markov Model, discovery, search algorithm
  • Seyyed Mohammad Ali Javadi*, Maryam Hasanzadeh Page 49
    Steganography is a branch of covert communication science, that the purpose is to hide the existence of information.Versus,the purpose of steganalysis is to detect and/or estimate potentially hidden information from observed data with little or no knowledge about the steganographic algorithm or its parameters. Although, the color images is common and have high capacity steganography, but researches in hiding information in color images is less than grayscale images. In this article, we have studied steganography and steganalysis methods in color images using color space information (such as RGB, YUV, YIQ, YCbCr and HSV color space) and proposed new methods in two domains. In steganography domain, we have proposed a simple and robust method for hiding information in the YUV and YCbCr color images using color spaces, that recognition of the message has become more difficult due to the use of conversion coefficients. The proposed method is evaluated by several famous steganalysis, and the results show that resistance of this method enhanced in comparison RGB color space. In steganalysis domain,we have examining the different color spaces and we have proposed a new general steganalysis method that based on spatial correlation of adjacent pixels in different color spaces components. It is independent of the type of steganography designed and has good detection. In general, the results of the two methods is highlights the effective and appropriate use of hiding information in color images in color space.
    Keywords: Steganography, Steganalysis, Color space, Color image
  • Shahriar Mohammadi*, Rojiar Pirmohamadiani Page 66
    In this paper Behavioral scoring model that combined analytic hierarchy process and data mining techniques is proposed to assessment Credit risk of real customers and providing organization knowledge that are helpful to decide whether or not to grant amenities to applicants . Therefore, in step one an improved data preparation method was applied to prepare and select input feuteres of behavioral scoring model. in this step we tried to extract new features that covers through interaction between customers and bank. Then analytic hierarchy process (AHP) was applied to determine the relative weights of customer’s behavioral predicators. in modeling phase, behavioral scoring of customers was defined Base on their repayment behavior and late repayments duration. The dataset that has used in this article is provided by an Iranian private bank. The proposed model show that better result and also demonstrate that the hybrid mining approach and AHP can be used to build effective behavioral scoring models better result. Therefore, finance and banking institution can utilize the novel model to identify and predict customer’s credit behavior and decrease credit risks.
    Keywords: Credit risk, Behavioral Scoring, data mining, Classification
  • Hamed Fazlollahi Aghamalek*, Seyed Mohammad Razavi, Naser Mehrshad, Qolamreza Nadalinia Charei Page 81
    In this paper, feature fusion technique is employed for improvement of recognition of handwritten digits. By merging three different feature vectors, given a specific weight for each of vectors, the Genetic Algorithm and Particle Swarm Optimization processes were applied to calculate the optimum weights. The main objective in this study was to compare the calculated weights according to each of the optimization techniques to that of classifiers combination in order to achieve a higher recognition rate and time for Persian Handwritten digits. A database containing 60'000 training samples and 20'000 test samples is used for the process.
    Keywords: feature fusion, GA algorithm, PSO algorithm, Persian Handwritten Digits Recognition, classifiers combination
  • H. Bagheri*, S. Sadeghian Page 98
    Nowadays the artificial intelligent algorithms has considered in GIS and remote sensing. Genetic algorithm and artificial neural network are two intelligent methods that are used for optimizing of image processing programs such as edge extraction and etc. these algorithms are very useful for solving of complex program. In this paper, the ability and application of genetic algorithm and artificial neural network in geospatial production process like geometric modeling of satellite images for ortho photo generation and height interpolation in raster Digital Terrain Model production process is discussed. In first, the geometric potential of Ikonos-2 and Worldview-2 with rational functions, 2D & 3D polynomials were tested. Also comprehensive experiments have been carried out to evaluate the viability of the genetic algorithm for optimization of rational function, 2D & 3D polynomials. Considering the quality of Ground Control Points, the accuracy (RMSE) with genetic algorithm and 3D polynomials method for Ikonos-2 Geo image was 0.508 pixel sizes and the accuracy (RMSE) with GA algorithm and rational function method for Worldview-2 image was 0.930 pixel sizes. For more another optimization artificial intelligent methods, neural networks were used. With the use of perception network in Worldview-2 image, a result of 0.84 pixel sizes with 4 neurons in middle layer was gained. The final conclusion was that with artificial intelligent algorithms it is possible to optimize the existing models and have better results than usual ones. Finally the artificial intelligence methods, like genetic algorithms as well as neural networks, were examined on sample data for optimizing interpolation and for generating Digital Terrain Models. The results then were compared with existing conventional methods and it appeared that these methods have a high capacity in heights interpolation and that using these networks for interpolating and optimizing the weighting methods based on inverse distance leads to a high accurate estimation of heights.
    Keywords: Geospatial information, Geometric modeling, Height interpolation, Genetic Algorithm, Artificial Neural Network
  • F. Shafie*, M. R. Mosavi, A. S. Abedi Page 109
    In recent years, GPS has attracted the attention of many users in the industrial, military and commercial fields due to its accurate time and position information. Because the received signal power on the earth surface is lower than the thermal noise level, it can seriously subject to intentional or unintentional interferences. Intentional interference is known as ‘jamming’. Although the GPS spread-spectrum signal structure has some inherent jam protection, when a hostile jammer want to disturb a GPS system need only send out a jamming signal with enough power and suitable time/frequency properties to deny the use of GPS. Using Neural Networks (NNs) is a non linear filtering approach for tracking and canceling interference. In this paper, we investigate one of the NNs structures (multi-layer perceptron) and the possibility of interference elimination using this network. Finally, the proposed method will be compared with one of wavelet structures. It can be seen that the proposed algorithm identifies more than four satellites for solving the navigation equations. In addition, it is robust against the increment of jammer power ( from 25dB to 50dB) and improves the similarity of predicted signal to the real one about 45% in comparison with the wavelet structure.
    Keywords: Jamming, Interference Mitigation, GPS Navigation, Multi, layer Neural Network, Non, linear Filtering
  • F. Abedi, A. Mohammadzade*, M. Mokhtarzade, M. J. Valadan Zoej Page 118
    The information extraction of urban features is important for managers and city planners. In this way, we can use remote sensing data and related methods in order to detection of these features efficiently. In this study, Object-based and pixel-based detection of urban features is done by integration of LIDAR data and large-scale aerial optical images at the level of decision. Pixelbased and object-based analysis is done based on decision tree classification with consideration of shadow and without it. This study demonstrates ability of LIDAR data to solve problems caused by the shadow in urban area. The accuracy of object based method is more than pixel based method in two classifications. In object based analysis over all accuracy in both classifications are similar, but classification with shadow class is better than other method. Over all accuracy of pixel based classification without shadow class is 0.91 which is the highest accuracy in pixel-based analysis.
    Keywords: object, based analysis, pixel, LIDAR data, large scale aerial imagery, urban area
  • Ali Bagherian Haghighi*, Iman Ahadi Akhlaghi Page 129
    In this paper, a novel method is proposed to detect and to track pupil of one eye using modified circular Hough transform and a pair of goggles equipped with an infra -red (IR EMD) camera. The IR-EMD, which is used in this research, is designed and built after studying several different schemes and despite its simplicity, it has very good performance and could be thought as one the practical novelties of the project. In the proposed method for pupil detection, circular Hough transform is used and its speed and accuracy is enhanced performing several modifications. Applying the modified circular Hough transform to the image captured with an average quality camera of the IR-EMD, which is also equipped with an IR-LED ring, the accurate position of the pupil would be detected. In addition to high speed and precision, the algorithm does not require high quality camera and is robust to the input image noise and some other environmental parameters such as rotation of the head, eye make-up and background light of the image, as well. Practical experiments on several people, indicate precision and performance of the proposed algorithm. Besides, in order to confirm the performance of the algorithm for almost all possible situations, the method is applied to more than 700 eye images of the CASIA-Iris V.3 database. Results show outstanding performance of the proposed method. For instance, in presence of pepper and salt noise with 50 percent intensity, the algorithm could detect the correct position of the pupil of the database images with almost 90 percent accuracy.
    Keywords: Pupil detection, IR, EMD, Tracking, Modified circular Hough transform
  • Hesam Omranpour, Saeed Shiry* Page 139
    In this paper, a new model for mobile robot mapping is presented. The model is inspired by functionality of the cells of cortex postsubiculum layer. This model is based on visual information so, robot visual input from environment is considered as input of the model. 1 layer of visual cortex of the brain, is modelled by Gabor filter due to extracting image texture and Gabor filter histogram is used as image features. Therefore, the model can be used in real environments with similar colors. The output dimension of this layer is decreased using unsupervised basic dimension reduction techniques such as Kernel-PCA, PCA, ISOMAP and MDS. High-dimensional data suffer from problems called curse of dimensionality. By reducing the data dimension, in addition to the reduceddata volume storage, this problem is to overcome. To the best of our knowledge, the model is the first model that was developed with the purpose of dimension reduction. Another innovation is presentinga fuzzy clustering model. Using limited number of direction cells, the model makes interpolate possible to find robot head direction in defuzzification step. In previous models such as Tokonaga and Milford, output angels are limited to number of direction cells, while this constraint is resolved in the proposed model. The output of direction cells provided by the model are similar to the actual output of the direction cells that have been obtained from experimental tests on the brain. The implementation results of the proposed model is evaluated and compared with other methods. In most cases results show higher accuracy.
    Keywords: Hippocampus, Dimension Reduction, Mapping, Mobile Robot, Fuzzy Clustering
  • Improved Particle Swarm Optimization Algorithm for Solving Dynamic Economic Load Dispatch
    Alireza Khosravi*, Mohammad Yazdani Asrami Page 91
    Economic dispatch at minimum production cost is one of the most important subjects in the power system operation, which is a complicated nonlinear constrained optimization problem. To solve the dynamic economic dispatch problem, it is assumed that a thermal unit commitment has been previously determined. Since dynamic economic load dispatch was introduced, several methods have been used to solve this problem. However, all of those methods may not be able to provide an optimal solution and usually getting stuck at a local optimal. In this paper, an Improved Particle Swarm Optimizer (IPSO) has been proposed to solve dynamic economic load dispatch problem. This algorithm is applied to a complex dynamic economic dispatch problem for 6-unit power systems with a 24-h load demand at each 1-h time intervals. Comparing IPSO results with other method's results that reported in literature shows the ability of IPSO to reach better solutions.
    Keywords: Dynamic Economic Load Dispatch, Economic Dispatch, Particle Swarm Algorithm, Power Loss