فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1394)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره سادات میرمقتدایی، داریوش رخ افروز، محمدحسین سالاریان زاده صفحات 7-15
    مقدمه
    در دنیای امروز چالش های فراوانی پیش روی شغل پزشکی قرار گرفته است: تغییرات اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی و البته جمعیت شناسی سبب گردیده است که با افزایش آگاهی مردم سطح انتظارات آنها از سیستم ارائه مراقبت افزایش یابد. امروزه مدیریت منابع انسانی در سطح جهانی با مسایلی روبروست. بدیهی است مدیریت سرمایه نیروی انسانی در حوزه سلامت نیز از این معضلات تاثیر می پذیرد. هدف مطالعه حاضراین است که نشان دهد چالش های جهانی نیروی انسانی چیست و ایران در حوزه سلامت چگونه بر اساس طرح ادغام توانسته است بر این چالش ها فایق آید.
    شرح مقاله: تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی و در قالب یک مطالعه مروری است که ضمن اشاره به چالش های جهانی حوزه منابع انسانی طرح ادغام را از این منظر بررسی کرده و در پایان بر اساس تحقیقات انجام شده به بررسی بقا یا فنای این طرح می پردازد.
    نتیجه گیری
    مرور مطالعات و مستندات موجود نقاط قوت وضعف نظام ادغام را آشکار ساخت و فرصت ها و تهدیدها را مشخص گرداند. از آنجا که طرح ادغام آموزش پزشکی با نظام ارائه خدمات با طیف گسترده ای از چالش ها در ارتباط است، تحلیل این مولفه ها نشان می دهد که با گسترش تحولات جهانی و چالش های روبروی مدیریت نیروی انسانی لازم است این طرح در حوزه سلامت به تغییرات پایداری دست یابد تا دوام خود را بیمه سازد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، چالش های مدیریت، طرح ادغام
  • محمدرضا امیراسماعیلی، مژگان امامی، نادیا میرشکاری، ناهید زرین صدف صفحات 17-25
    مقدمه
    دستگاه های مختلف پزشکی در عین کمک به متخصصین، هزینه ی هنگفتی برای نظام های سلامت ایجاد کرده است. خرید دستگاه های پزشکی در بیمارستان ها با نیازسنجی قبلی، تاثیر بسزایی در کاهش هزینه ها و ارائه مطلوب خدمات بهداشتی و درمانی خواهد داشت. لذا مطالعه حاضر، به منظور بررسی وضعیت نیازسنجی خرید دستگاه های پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی توصیفی است که به روش مقطعی در سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت. جامعه پژوهش، 71 نفر از کارشناسان امر خرید و کاربران دستگاه های پزشکی بودند که به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با روایی و پایایی اثبات شده جهت گردآوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS17 و آزمون one-sample t-test صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از آزمون تی نشان داد که مولفه های توجه به بکارگیری دستگاه های پزشکی مناسب (0.75±3.69)، توجه به عوامل فیزیکی (0.78±3.48)، توجه به اطلاعات محیط خارج (0.73±3.45) و توجه به برنامه ریزی دستگاه های پزشکی (0.69±3.18) مطلوب می باشد. اما مولفه توجه به مشارکت ذی نفعان (0.58±2.50) نامطلوب بود (0.05 > p).
    نتیجه گیری
    استفاده از رویکردی سیستماتیک و علمی در زمینه بررسی فعالیت ها، محیط کار و محدودیت های عملکردی به شناسایی نیاز کاربران به دستگاه های پزشکی کمک می نماید.
    کلیدواژگان: دستگاه های پزشکی، نیازسنجی، خرید
  • سید حیدر میرفخرالدینی، اعظم سامیه زرگر * صفحات 27-40
    مقدمه

    بیمارستان ها یکی از سازمان های بزرگ و پیچیده ی خدماتی و مهم ترین واحدهای ارائه ی خدمات در نظام سلامت هستند و به علت ریسک بالای خدمات این سازمان، خدمات ارائه شده باید دارای کیفیت قابل قبولی باشد. هدف از این مطالعه ارائه ی رویکرد جدیدی در زمینه ی کیفیت خدمات پرستاری با تلفیق چند مدل کارای سنجش کیفیت می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی تحلیلی-پیمایشی و کاربردی است که به صورت مقطعی در سه ماهه ی دوم سال 1393 انجام شده است. داده ها از 174 بیمار بستری در بیمارستان شهید صدوقی یزد به روش طبقه ای تصادفی، با استفاده از پرسشنامه ی سروکوال بازنگری شده توسط خبرگان، جمع آوری گردید. پایایی پرسشنامه ی ادراکات برابر 0.934 و پرسشنامه ی انتظارات برابر با 0.960 به دست آمد. برای اولویت بندی شاخص ها، ازمدل تحلیل اهمیت-عملکرد و به منظور طراحی خدمتی مطابق خواست مشتری، ازمدل گسترش عملکرد کیفیت استفاده شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS19، با استفاده از آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پرسشنامه ی سروکوال حاکی از وجود شکاف منفی در تمامی ابعاد بود. با استفاده از ماتریسIPA، 9 شاخص دارای اولویت شناسایی شدند و به عنوان ورودی مدل QFD قرار گرفتند و سرانجام 13 راهکار به منظور بهبود شاخص های مورد نظر اولویت بندی شدند. راهکارهای «رعایت الزامات اعتباربخشی»، «نظام قوی تشویق و تنبیه»، «تکمیل فرم رضایت سنجی»،«افزایش تعداد پرستاران»، «نظارت دقیق توسط مافوق»، «فرهنگ سازی» و «آموزش» به ترتیب دارای بیشترین اولویت بودند.

    نتیجه گیری

    بنا بر ضرورت و حساسیت حرفه ی پرستاری لازم است که راهکارهای ارائه شده، در عمل مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات پرستاری، سروکوال، مدل تحلیل اهمیت، عملکرد، مدل گسترش عملکرد کیفیت
  • صدیقه محمداسماعیلی، نرگس جعفری صفحات 41-47
    مقدمه
    ما در حال حاضر شاهد بکارگیری روز افزون فناوری اطلاعات در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، ایجاد کتابخانه های دیجیتال و پایگاه های اطلاعاتی هستیم. این امر مراکز را با چالش های جدیدی مواجه ساخته که نیازمند عنایت به خطوط راهنمایی خاص و از آن جمله استاندارد بررسی وضعیت مدیریت خدمات فناوری اطلاعات ISO/IEC 20000:2005 است. لذا، هدف مقاله حاضر تعیین میزان هم خوانی وضعیت مدیریت خدمات فناوری اطلاعات در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی بیمارستان های علوم پزشکی مستقر در شهر تهران با استانداردهای موجود در این زمینه و شناسایی نقاط ضعف و مشکلات موجود بوده است.
    روش پژوهش: روش شناسی پژوهش حاضر که از نوع کاربردی می باشد، پیمایشی توصیفی است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه استاندارد مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ISO/IEC 20000:2005) است که از جمله استانداردهای معتبر بررسی وضعیت مدیریت خدمات فناوری اطلاعات است و در آن 58 سوال چندگزینه ای در یک طیف لیکرت از بسیارکم تا بسیارزیاد قرار گرفته است. پایایی ابزار گردآوری داده ها از طریق پایلوت پرسش نامه میان 10 نفر از کتاب داران پزشکی بدست آمد. ضریب الفای کرونباخ 98/. نشان از پایایی بسیار قوی ابزار است. جامعه مورد مطالعه 30 کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی وابسته به بیمارستان های علوم پزشکی مستقر در شهر تهران و 48 نفر از شاغلین بخش مدیریت فناوری اطلاعات است. در این تحقیق از نمونه گیری استفاده نشده است. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    ملاک های ارزیابی مدیریت خدمات فناوری اطلاعات در کتابخانه های جامعه مورد مطالعه با استاندارد مزبور هم خوانی داشته و میزان انطباق متغیرهای مورد بررسی با ملاک های ارزیابی در سطح متوسط می باشد. افزون بر این، به ترتیب مولفه های فرآیندهای کنترلی (با میانگین 00/3)، فرآیند عرضه (با میانگین 20/3)، برنامه ریزی و پیاده سازی مدیریت خدمات (با میانگین 20/3)، فرآیندهای راه حلی (با میانگین 22/3)، فرآیندهای ارتباطی (با میانگین 29/3)، فرآیندهای ارائه خدمات (با میانگین 33/3) و سیستم های مدیریتی (با میانگین 35/3) مهم ترین مشکلات مدیریت خدمات فناوری اطلاعات در جامعه مورد مطالعه محسوب می شوند.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه پاسخ گویان و شاغلین بخش مدیریت خدمات فناوری سیستم های مدیریتی، وضعیت «مدیریت خدمات فناوری اطلاعات» در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی بیمارستان های علوم پزشکی مستقر در شهر تهران، در سطح قابل قبول قرار دارد. مع ذالک، توجه خاص به نواقصی نظیر «فرآیندهای کنترلی»، «فرآیندهای عرضه» و غیره به عنوان مهم ترین مشکل می بایست مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استاندارد، مدیریت خدمات، فناوری اطلاعات، کتابخانه های بیمارستانی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • احمد لطیفیان، علیرضا خدیویان صفحات 49-64
    مقدمه
    در بخش خدمات بهداشتی موضوع کیفیت دارای جایگاه ویژه ای است، زیرا وظیفه و رسالت خطیر حفظ سلامت و مراقبت از حیات جامعه بر عهده این بخش است. سنجش کیفیت خدمات می تواند نقش بسیار مهمی در شناسایی مشکلات و برنامه ریزی بهبود ارائه خدمات بهداشتی داشته باشد. این مطالعه به تحلیل شکاف کیفیت خدمات بر اساس مدل سروکوال (servqual)اصلاح شده در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مشهد می پردازد.
    روش پژوهش: روش تحقیق حاضر توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه مراجعه کنندگان به سازمان بهداشت و درمان نفت مشهد از شرکت های گاز خراسان رضوی، منطقه 4 عملیات انتقال گاز و پخش فرآورده های نفتی مشهد می باشد. طبق فرمول حجم نمونه آماری 149 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون ناپارامتری ویل کاکسون استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین کیفیت خدمات مورد انتظار و خدمات ارائه شده در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مشهد وجود دارد و بطور کلی کیفیت خدمات ارائه شده، انتظارات مراجعین را برآورده نکرده است. در این تحقیق بیشترین شکاف کیفیت خدمات (تفاوت وضعیت موجود و مطلوب) در بعد همدلی (36/1) و کمترین آن در بعد محسوسات (08/1) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود شکاف کیفیت خدمات یکی از حساس ترین اقدامات، برپایی یک مکانیسم پویای اطلاعاتی و ایجاد بازخورد میان دریافت کنندگان خدمت و سازمان است. هم چنین ارائه آموزش های لازم به پرسنل از پایین ترین رده سازمانی تا نیروهای متخصص در راستای ارائه خدمات مطلوب به مراجعین می تواند نقش سازنده ای ایفا نماید.
    کلیدواژگان: خدمات مورد انتظار، خدمات ارائه شده، کیفیت، سروکوال اصلاح شده، سازمان بهداشتی و درمانی
  • لیلا والی، امیر حسین فتاح پور، مهدی رعدآبادی، سید حسین صابری اناری صفحات 65-72
    مقدمه
    با توجه به ضروری بودن نقش پرستاران و پیشرفت های علمی در نحوه مراقبت های پرستاری، ارائه خدمات پرستاری با کیفیت مطلوب و عالی، بدون آموزش حین خدمت میسر نمی گردد و این امر مستلزم بهبود انگیزه پرستاران برای شرکت در این گونه برنامه ها است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل انگیزشی موثر بر شرکت پرستاران در برنامه های آموزش ضمن خدمت در بین پرستاران دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت.
    روش پژوهش: مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی و به صورت مقطعی بر روی 283 نفر از پرستاران شاغل در سه بیمارستان آموزشی - عمومی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت. ابزار مطالعه پرسشنامه ای شامل دو بخش اطلاعات فردی و پرسشنامه انگیزه پرستاران برای شرکت در برنامه های آموزش ضمن خدمت با 29 سوال در 4 حیطه عوامل شخصی، حیطه سازمانی، عوامل حرفه ای و عوامل مرتبط با برنامه ریزی دوره بود که در لیکرت 5 گزینه ای تنظیم شده بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آزمون های t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و نرم افزار SPSS 21استفاده شد.
    یافته ها
    در بین چهار مولفه مورد بررسی بیشترین و کمترین میانگین و انحراف معیار به ترتیب مربوط به عوامل حرفه ای (70/0±39/4) و عوامل سازمانی (62/0±03/3) بود. در بین بیمارستان ها نیز بیشترین میانگین مربوط به بیمارستان ب (38/0±08/4) بود. بین عوامل سازمانی و حرفه ای و جنسیت و نیز بین عوامل برنامه ریزی با دو متغیر گروه سنی و سابقه کاری پرستاران، رابطه آماری معنی داری دیده شد.
    نتیجه گیری
    توجه به عوامل حرفه ای از اهمیت بسیار زیادی در برنامه ریزی دوره های آموزشی ضمن خدمت برای پرستاران در مراکز بیمارستانی برخوردار بوده و باید مورد توجه خاص قرار گیرد و بالطبع عدم توجه به آن در دراز مدت، منجر به کاهش انگیزه پرستاران برای شرکت در این برنامه ها و به دنبال آن کاهش بهره وری و اثربخشی دوره های آموزشی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، پرستار، بیمارستان آموزشی - عمومی، عوامل انگیزشی
  • علی اسلوب، عسکر پاک مرام صفحات 73-79
    مقدمه
    در کشور ما، برخی سازمان های دولتی به سمت استفاده از مبنای تعهدی در حسابداری حرکت کرده اند. از این رو، به نظر می رسد که مبنای مورد استفاده در حسابداری دولتی می تواند بر اطلاعات مالی و تصمیم گیری های مبتنی بر این اطلاعات تاثیرگذار باشد و در صورت گزینش آن به عنوان مبنای پیش بینی و بودجه بندی، موجب تغییرات عمده ای در تخصیص منابع شود. پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش استقرار حسابداری تعهدی در کیفیت تصمیم گیری مدیران مالی علوم پزشکی استان آذربایجان غربی است.
    روش پژوهش: پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی، از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نظر شیوه اجراء پیمایشی (زمینه یابی) است. جامعه آماری در این تحقیق شامل مدیران مالی علوم پزشکی استان آذربایجان غربی (250= N) می باشد. لذا در این پژوهش تعداد 186 نفر (42 نفر مدیران ارشد و 144 نفر مدیران میانی) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسشنامه استاندارد بنار، پخش و داده های لازم جمع آوری گردید. در تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی چون میانگین، میانه، انحراف استاندارد و... و در بخش استنباطی از آزمون آمار ناپارامتریک هم چون خی دو استفاده شده است.
    یافته ها
    مقدار خی دو مقایسه ی توزیع فراوانی های مرتبط با قابلیت پاسخ گویی برابر 571/65، مرتبط با تدوین بودجه عملیاتی برابر 760/37، مرتبط با بهای تمام شده و هزینه های واقعی برابر 097/36 و مرتبط با تصمیم گیری های بهینه مدیران مالی برابر 080/18 می باشد که همگی در سطح 01p≤ معنادار می باشند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی حسابداری تعهدی در کیفیت تصمیم گیری مدیران مالی و مولفه های آن هم چون قابلیت پاسخ گویی، تدوین بودجه عملیاتی، بهای تمام شده و هزینه های واقعی و تصمیم گیری های بهینه مدیران مالی موثر است.
    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، کیفیت تصمیم گیری، تصمیم گیری، مدیران مالی، بهداشت و درمان
  • محسن بارونی، تورج هراتی خلیل آباد، جواد هراتی صفحات 81-91
    مقدمه
    در دهه های اخیر، شاخص توسعه انسانی به یکی از کاربردی ترین شاخص ها برای اندازه گیری سطح توسعه کشورها تبدیل شده است. عوامل متعددی وجود دارند که بر توسعه انسانی موثر می باشند. مخارج بهداشتی از عوامل مهمی است که بر رشد و توسعه اقتصادی اثر می گذارد. این مخارج می تواند در کنار نیروی انسانی و سرمایه فیزیکی موجب افزایش توسعه انسانی گردد. هدف این مطالعه بررسی اثر مخارج بهداشتی در دو بخش دولتی و خصوصی بر شاخص توسعه انسانی می باشد.
    روش پژوهش: در این مطالعه داده های پنل برای سال های 2000 تا 2010 برای 16 کشور با سطوح درآمدی بالا، و13 و 22 کشور با سطح درآمدی متوسط و پایین مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور تعیین اثر مخارج بهداشتی بر شاخص توسعه انسانی، مدل های رگرسیونی پنل دیتا با اثرات ثابت و تصادفی مورد استفاده قرار گرفته است. هم چنین تحلیل داده ها به کمک نرم افزار Eviews6 انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که به ترتیب مخارج کل بهداشتی، دولتی و خصوصی در کشورهای با سقف درآمد متوسط دارای تاثیر مثبت و معنی داری (008/0، 012/0، 01/0) بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای مختلف می باشد. هم چنین مخارج بهداشتی دولتی در کشورهای با سطح درآمدی پایین دارای اثر بیشتری بر شاخص توسعه انسانی می باشد (005/0).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بیانگر تاثیر معنی دار مخارج بهداشتی در بهبود وضعیت بهداشتی و توسعه کشورهای مورد مطالعه می باشد. هم چنین افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی گام مهمی در دست یابی به اهداف توسعه کشورها می باشد. به همین منظور لازم است تا مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت کارایی در تخصیص مخارج بهداشتی در دو بخش خصوصی و دولتی را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، مخارج بهداشتی، مدل اثرات تصادفی، سطوح درآمد
|
  • Mir Moghtadaie Zs, Rokhafrooz D., Salarianzadeh M. Pages 7-15
    Introduction
    Many challenges are in the new medical profession: social change, economic, demographic and cultural course and increase public awareness of the care that increase the level of their expectations. Today, human resource management has globally important issues. There are also problems in the area of health human resources management. The purpose of this study is to show what a global challenge is and how Iran has won the difficulties with integration in the field of health.Review: This study is a descriptive study in the form of a review and examines the difficulties of integration with the human resources field. then pays to the survival or destruction of integration based on research.
    Results
    Revealed the strengths and weaknesses of the integration system with documentation review. Open opportunities and threats. The integration of medical education and care system faces many challenges. Analysis shows that with the expansion of global developments and problems of integration in the field of health human resources management is necessary to sustain the change is stable.
    Keywords: Human resource, management challenges, integration plan
  • Amiresmaili Mr, Emami M., Mirshekari N., Zarinsadaf N Pages 17-25
    Introduction
    Various medical devices, while helping professionals, have charged lots of costs to the health system, the purchase of medical devices for hospitals based on previous needs assessment, will have a significant impact on reducing costs and providing better health services. So, this study was done to investigate needs assessment status of medical devices purchase in the Kerman University of medical sciences.
    Methods
    The present study is descriptive that was a cross-sectional study in Kerman University of Medical Sciences in 2012. The study population was 71 of purchase experts and users of medical devices who were studied with census method. A questionnaire which reliability and validity were approved was used for data collection. Data analysis was carried with using descriptive statistic and one sample t -test through spss17.
    Results
    The results obtained from the t-test were at level of significance and pay attention to the use of appropriate medical devices (3.69 ± 0.75), physical factors (3.48 ±0.78), outside environment information (3.45 ± 0.73) and medical devices planning (3.18 ± 0.69) were assessed desirable. But pay attention to stakeholders participation component was undesirable (0.58 ± 2.50) (0.05> p).
    Conclusions
    It seems that the use of systematic and scientific approach for evaluation of activities, workplace and functional limitations will help to identify the user’s need to the medical devices.
    Keywords: medical devices, needs assessment, purchase
  • Mirfakhradini S.H., Samiyehzargar A. Pages 27-40
    Introduction

    Hospital is a large and complex organization and the most important unit in the health care system and because of the risk of this organization, the importance of quality can be multiplied. The purpose of this study is to provide a new approach on nursing services quality with combining several efficient models for measuring quality.

    Methods

    This study was a cross-functional survey that was conducted in the Third quarter of 2014. Data were collected from 174 patients, stratified random sampling, using the reviewed SERVQUAL questionnaire by the experts. The reliability of the perceptions questionnaire was 0.934 and for expectations questionnaire was 0.960. Importance-performance analysis model was used for priority indicators and quality function deployment model was used to design service according to customer demand. Data analyzed by statistical software SPSS19, using the Wilcoxon nonparametric test.

    Results

    The results of the SERVQUAL questionnaire indicate that there was a gap in all aspects. 9 indicators have been identified as priority by using the matrix IPA and were considered as input for QFD. Finally, 13 strategies were prioritized to improve the indicators: "Observance requirements for accreditation ","reward and punishment powerful system ","filling out patient satisfaction form at discharge", "increasing the number of nurses", "close monitoring and following-up patient's dissatisfaction with superiors", "culture and institutional" and "education and motivation" were as the highest priority.

    Conclusion

    Due to the importance and sensitivity of the nursing profession (for example: requirements validation), it is necessary that the provided solutions be considered in action.

    Keywords: nursing service quality, SERVQUAL, importance, performance analysis, quality function deployment
  • Mohammadesmaeil S., Jafari N. Pages 41-47
    Introduction
    We are now witnessing radical developments in library services and IT use, one of which is digital libraries and databases. The advent of IT in libraries and information centers created new challenges for its management. A set of guidelines have been developed to help libraries evaluate the state of IT service management and overcome these challenges. One of these standards is ISO/IEC 20000 which is an international standard for IT service management. The purpose of the present research is to examine the condition of IT service management in the hospital libraries of medical universities in Tehran based on ISO/IEC 20000 and to identify their strength and weaknesses.
    Methods
    The method of this applicable research is descriptive survey. The gathering tool of the present research is a questionnaire based on ISO/IEC 20000 which is an international standard for IT service management. The instrument included 58 items rated on a 5-point Likert scale. The internal consistency of the questionnaire was tested in a sample of 10 medical librarians, leading to a Cronbach's alpha of 0.91. The population of it consisted of 30 hospital libraries and all the IT managers of these libraries in medical universities of Tehran. It must be noted that no sampling was done and the entire population (48) were included in. SPSS (18 ed.) were used for data analysis as a software.
    Results
    Evaluation criteria of IT service management problems in this study, adjust acceptably with ISO/IEC 20000:2005. In addition, as components of the process control (mean 00/3), supply process (mean 20.3), planning and implementation of service management (mean 20.3), the process solution (mean 22 / 3), communication processes (mean 3.29), processes and services (mean 3.33) and management systems (mean 35/3) are considered as the most important IT service management problems in this study.
    Conclusion
    As a result, in the view of respondents and staff management of IT service management systems, the "IT Service Management" in libraries and information science centers and hospitals of Medical Sciences in Tehran, in general, to a level acceptable There are, however, still need special attention and some components such as "process control" and "supply process" are the most important problems.
    Keywords: Standards, IT service management, ISO, IEC 20000, Hospital libraries
  • Latifian A., Khadivian Ar Pages 49-64
    Introduction
    in the health care sector the subject of quality has a special place because the serious mission and task of health security and life care of community is the responsibility of this sector. Evaluating services quality can play a crucial role in identifying problems and planning of improving the delivery of health services. This study analyzes the gap of services quality by using modified SERVQUAL model in Mashhad Petroleum Industry Health Organization.
    Methods
    The descriptive- survey metohod is used in this study. Population included all people referred to Mashhad petroleum industry health organization from Khorasan razavi Gas Company, gas transmission district 4 and Mashhad Oil Products Distribution Company. 149 person have chosen as statistical sample by random- classify sample method. The questionnaire method is used to collect data that its validity and reliability is approved. Non-parametric Wilcoxon test was used to test the research hypothesis.
    Results
    The results of the main hypotheses and sub-hypotheses related to it showed there is a significant difference between the quality of expected services and the provided services in Mashhad petroleum industry health organization. It also indicated that the quality of provided services has not fulfilled clients’ expectations. In his study, the most gaps in service quality (difference between existing and desired) appeared in empathy dimension (1.36) and the least one in tangibles (1.08).
    Conclusion
    Regarding the service quality gap, one of the most sensitive measures is to establish a dynamic information mechanism and to create feedback among consumers and organizations. As well as providing the necessary training to personnel from the lowest organizational class to specialists can play a constructive role in order to offer desired services quality.
    Keywords: quality of expected services, quality of provided services, Quality, Modified Servqual, Health organization
  • Vali L., Fatahpour Ah, Raadabadi M., Saberi Anari Sh Pages 65-72
    Introduction
    Considering the essential role of nurses and scientific progress in the nursing care, nursing care presentation and excellent quality, will not be possible without training at job and this requires improving the motivation of nurses to participate in these programs. The purpose of this study was to evaluate the motivational factors affecting nurses participate in job training program was conducted among nurses of Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    A descriptive- analytical study carried out on 238 nurses working in 3 public teaching hospitals covered by Kerman University of Medical Sciences. A questionnaire consisting of two parts of demographic and nurses motivation to attend in-service training programs with 29 questions in 4 dimension of personal, organizational, professional factors and factors related to the planning of period that was set in the Likert 5 options. In order to analyze data, descriptive statistics and independent t-test and Anova and SPSS21 software was used.
    Results
    Among the four factors studied, the highest and lowest mean and standard deviation, respectively, was related to the professional (4.39±0.70) and institutional factors (3.03±0.62). Among hospitals the highest mean was related to Hospital B (4.08±0. 38). Between Professional and organizational factors and gender and well as planning with two variables, age and work experience of nurses; significant relationship was found.
    Conclusion
    These results indicate that professional factors has great importance in planning the training courses for nurses in hospital centers and special attention should be paid And therefore the lack of attention to it in the long term, lead to reduce motivation for nurses to participate in these programs, consequently, reduce the efficiency and effectiveness of training courses.
    Keywords: job training, nurse, public educational hospitals
  • Oslob A., Pakmaram A Pages 73-79
    Introduction
    In our country, some government agencies have moved towards the accrual basis of accounting. Thus, it appears that the public accounting basis can affect the financial information and decision-making and if it is selected as the basis for forecasting and budgeting, and its adoption as the basis for prediction and budgeting, will lead to major changes in the allocation of resources.
    Methods
    This study sought to examine the role of accrual accounting in the quality of decision-making among Iranian Chief Financial Officers. To explain the role of accrual accounting in the quality of decision-making, the Bnar's (1390) theoretical framework is used. In this study, 186 participants (42 senior manager and 144 middle managers) have been studied.
    Findings
    The results show that comparing the chi-square distribution associated with on responsiveness capacity 65/571, preparation of operating budgets 37/760, cost and actual cost 36/097 and optimal management decisions of managers 18/080 All of which are significant (p≤0/01).
    Conclusions
    In general, the quality of accrual accounting and Components such as responsiveness capacity, preparation of operating budgets, cost and actual cost and optimal management decisions of managers is an effective financial management decision making.
    Keywords: accrual accounting, Quality of decision, decision, Financial Managers, Healthcare
  • Barouni M., Harati Khalilabad T., Harati J. Pages 81-91
    Introduction
    Human development has been used as one of the most important indices to measure the level of countries development in recent decades. There are many factors that affect health development, Health expenditures are important factors in the economic Development and growth; it can be raise economic development by labor forces and physical capital. The objectives of this study are to determine the effect of health care expenditure on HDI index and to examine the effect by public and private expenditure sources.
    Methods
    The study used panel data from 2000 to 2010 covering 16 countries with high income, and 13 and 22 countries with middle and low income in world. Fixed and random effects panel data regression models were fitted to determine the effects of health care expenditure on human development index. For data analysis eviews6 software was used.
    Results
    The results showed that total spending on health, public and private, has a significant positive impact on the human development index in countries with middle income level (0/008, 0/012, 0/01). The government health expenditure in countries with low incomes has a greater effect on the human development index (0/005).
    Conclusion
    The findings imply that health care expenditure remains a crucial component in improvement of health status and development in countries. Also increasing health care expenditure will be a significant step in achieving the Development Goals of countries. Therefore, policymakers should consider effectiveness of expenditure in allocate health expenditure to private and public sector.
    Keywords: HDI, Health Expenditure, Random effect Model, Income levels