فهرست مطالب

Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal - Volume:5 Issue: 1, 2015

Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal
Volume:5 Issue: 1, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی اصلانی، نسرین حنیفی *، فضل الله احمدی، رمضان فلاح صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    آسپیراسیون یکی از عوارض جدی به دنبال تاخیر در تخلیه معده در بیماران تحت تهویه مکانیکی است که خطر پنومونی حتی مرگ را به همراه دارد. طب فشاری می تواند باعث افزایش حرکات معده و به تبع آن پیشگیری از آسپیراسیون گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر میزان آسپیراسیون محتویات معده در بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت ویژه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 78 بیمار بخش مراقبت ویژه مراکز آموزشی و درمانی زنجان در سال 92-91 به روش نمونه گیری در دسترس و تخصیص تصادفی انتخاب شدند. در گروه آزمون، طب فشاری با بستن مچ بند در نقطه نیگوان هر دو دست به مدت چهار روز اعمال شد. در روزهای دوم و چهارم بیماران با نوار گلوکز و PH سنج از نظر آسپیراسیون ارزیابی و مقایسه شدند. داده ها با SPSS 16 و آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی، کای دو، منتل هانزل و رگرسیون لوجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    با وجود این که میزان آسپیراسیون در گروه آزمون در روز چهارم و مجموع روزهای دوم و چهارم نسبت به گروه کنترل کمتر بود اما این اختلاف ها از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش 1/ 5 درصدی آسپیراسیون در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل، یادگیری آسان و نداشتن اثر سوء طب فشاری در بیماران پیشنهاد می شود این روش در کنار روش های دیگر پیشگیری از آسپیراسیون به کار برده شود.
    کلیدواژگان: طب فشاری، آسپیراسیون ریوی، تهویه مکانیکی، بخش مراقبت ویژه، ایران
  • فاطمه رستمی، فرهاد رمضانی بدر *، کوروش امینی، ایوب پزشکی صفحات 13-22
    زمینه و هدف
    استرس از شایع ترین مشکلات روانشاختی بیماران تحت درمان با همودیالیز می باشد که می تواند برکیفیت زندگی، پذیرش درمان و سیر بیماری تاثیر منفی داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش خودمراقبتی مبتنی بر مدل اورم بر استرس بیماران تحت همودیالیز انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه کنترل می باشد که در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد. در این پژوهش 71 بیمارتحت همودیالیز به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تخصیص تصادفی بلوکی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. پس از نیازسنجی بیماران در زمینه مراقبت از خود، آموزش خودمراقبتی در شش جلسه نیم ساعته و به فاصله یک هفته جهت بیماران گروه مداخله اجرا گردید. میزان استرس بیماران هر دو گروه قبل و یک ماه بعد از مداخله، با استفاده از بخش استرس پرسشنامه DASS 42 بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 19 SPSS شامل آمار توصیفی، آزمون t زوجی، t مستقل و آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین امتیاز استرس قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون کاهش معنی داری را نشان داد (001/ 0>p). همچنین اختلاف میانگین نمره استرس بین دو گروه آزمون و کنترل بعد از مداخله معنی دار بود (03/ 0=p).
    نتیجه گیری
    باتوجه به تاثیر برنامه آموزشی طراحی شده در این مطالعه، به نظر می رسد می توان از این روش موثر و کم هزینه برای کاهش استرس بیماران تحت همودیالیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدل خودمراقبتی اورم، استرس، همودیالیز، ایران
  • سحر خوش کشت، معصومه ذاکری مقدم *، شهرزاد غیاثوندیان، انوشیروان کاظم نژاد، محمدرضا هاشمیان صفحات 23-36
    زمینه و هدف
    سرفه و تنگی نفس دو علامت بسیار شایع در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه هستند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه بازتوانی ریه بر شدت علایم مبتلایان به بیماری مزمن انسدادی ریه بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی در سال 90 بر روی 70 بیمار مبتلا به فرم خفیف و متوسط بیماری مزمن انسدادی ریه بود که به روش آسان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. گروه شاهد مراقبت معمول را دریافت نمودند وگروه آزمون در برنامه باز توانی ریه شرکت کردند. سپس تشویق به اجرای برنامه بازتوانی در منزل به مدت 7 هفته، هر هفته سه بار شدند و از طریق تماس های تلفنی هفتگی پی گیری شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، معیار بررسی شدت تنگی نفس و سرفه بود که قبل و 7 هفته بعد از مداخله تکمیل شد و با استفاده از آزمون های دقیق فیشر، آزمون مجدور کای، تی زوجی و مستقل، ویلکاگسون و من ویتنی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اختلاف آماری معنی داری بین شدت تنگی نفس و سرفه قبل و بعد از مطالعه در گروه آزمون (001/ 0≥ Pو P≤0.001) و در مقایسه دو گروه بعد از مداخله وجود دارد (P≤0.001 و P≤0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت برنامه بازتوانی ریه در کاهش شدت علایم مبتلایان به بیماری مزمن انسدادی ریه موثر است.
    کلیدواژگان: بازتوانی ریه، بیماری مزمن انسدادی ریه، تنگی نفس، سرفه، ایران
  • سهیلا رنجبران، طاهره دهداری *، خسرو صادق نیت حقیقی، محمود محمودی مجدآبادی صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات معمول پس از جراحی بای پاس عروق کرونر، کیفیت خواب ضعیف می باشد.هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر برنامه توانبخشی قلبی بر بهبود کیفیت خواب بیماران پس از عمل جراحی بای پاس عروق کرونر در سال 1392 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. از 88 بیمار قلبی مراجعه کننده به کلینیک بازتوانی قلبی بیمارستان مرکز قلب تهران، 50 بیمار با کیفیت خواب ضعیف که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و کیفیت خواب، در برنامه توانبخشی قلبی 8 هفته ای که شامل ورزش درمانی و جلسات آموزشی بود، شرکت کردند. داده ها قبل و 4 هفته بعد از پایان برنامه توانبخشی قلبی جمع آوری و توسط نرم افزار18 SPSS و آزمون های آماری تی زوجی، تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از انجام برنامه توانبخشی قلبی کیفیت خواب (001/ 0>p) و از ابعاد آن کیفیت ذهنی خواب (p=0.024)، اختلالات خواب (p=0.002)، مصرف داروی خواب آور (001/ 0>p) و اختلال عملکرد روزانه (p=0.001) نسبت به قبل از برنامه توانبخشی قلبی به طور معنی داری بهبود یافته بود.
    نتیجه گیری
    انجام برنامه توانبخشی قلبی می تواند موجب بهبود کیفیت خواب بیماران پس از جراحی بای پاس عروق کرونر شود.
    کلیدواژگان: توانبخشی قلبی، کیفیت خواب، جراحی بای پاس عروق کرونر، ایران
  • حمیده عظیمی *، لیلی یکه فلاح، اعظم قربانی صفحات 46-58
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس یک بیماری مزمن بوده که بیماران مبتلا به دیابت به جهت ارتقاء کیفیت زندگی خود به برنامه مراقبتی ویژه ای نیاز دارند. داشتن برنامه ورزشی مدون یکی از این برنامه هایی است که موجب بهبود اداره بیماری و ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر 4 هفته تمرینات یوگا و پیاده روی بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی60 مرد و زن مبتلا به دیابت 30 تا 55 ساله به صورت تصادفی ساده به سه گروه یوگا، پیاده روی و کنترل تقسیم شدند. گروه یوگا و پیاده روی به مدت 4 هفته هر روز به مدت 45 دقیقه تحت مداخله قرار گرفتند. داده ها به وسیله پرسشنامه SF-36 در دو نوبت قبل و پایان مداخله جمع آوری شدند. آنالیز آماری داده ها با نرم افزار 16 SPSSدر سطح معنی داری 95 درصد انجام شد.
    یافته ها
    در مقایسه کیفیت زندگی گروه یوگا با کنترل، ابعاد عملکرد جسمانی- نقش جسمانی- سلامتی عمومی- سرزندگی-عملکرد اجتماعی- نقش روانی و سلامت روانی در گروه یوگا بهبود معنی دار داشتند (05/ 0>P). در مقایسه کیفیت زندگی گروه پیاده روی با گروه کنترل، ابعاد عملکرد و نقش جسمانی- سلامتی عمومی- سرزندگی- نقش و سلامت روانی در گروه پیاده روی بهبود معنی دار داشتند (05/ 0>P) در بررسی همزمان ابعاد کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله در سه گروه، در ابعاد عملکرد و نقش جسمانی-سلامتی عمومی- سر زندگی- نقش و سلامت روانی تفاوت معنی دار در گروه های مداخله مشاهده شد (05/ 0>P).
    نتیجه گیری
    ورزش یوگا درارتقاء بعد سلامت عمومی کیفیت زندگی موثرتر از ورزش پیاده روی است در حالیکه ورزش پیاده روی در بهبود سایر ابعاد کیفیت زندگی موثرتر از ورزش یوگا است.
    کلیدواژگان: یوگا، پیاده روی، ورزش، کیفیت زندگی، دیابت ملیتوس، ایران
  • صفورا یداللهی، طاهره اشک تراب *، فرید زایری، زهرا صفوی بیات صفحات 59-70
    زمینه و هدف
    صرع یک بیماری مزمن با حملات تشنجی است که وضعیت ناتوان کننده ای را برای بیمار ایجاد می کند.رفتارهای خود مدیریتی صرع شامل فعالیت هایی است که فرد مبتلا، جهت مدیریت بیماری خود انجام می دهد و به نظر می رسد بر تعداد حملات تشنج بیمار نیز موثر می باشد.این مطالعه با هدف بررسی میزان رفتارهای خود مدیریتی صرع و رابطه آن با تعداد حملات تشنج در بیماران مصروع انجام گردیده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است که بر روی 120 بیمار عضو انجمن صرع ایران، بر اساس معیارهای ورود و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفته است. جهت گردآوری داده ها پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناسی، رفتارهای خودمدیریتی صرع DiIorio و چک لیست ثبت تعداد حملات تشنج مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی رفتارهای خودمدیریتی در واحدهای پژوهش 54/ 21±05/ 118، بیشترین نمره (میانگین درصد) کسب شده در حیطه مدیریت تشنج (9/ 79) و کمترین نمره در حیطه مدیریت دارو (56/ 57) بود. بین رفتارهای خود مدیریتی صرع و تعداد حملات تشنج رابطه آماری معنی داری و معکوس وجود داشت (r=-0.3; P<0.001).
    نتیجه گیری
    فراوانی انجام رفتارهای خود مدیریتی صرع در واحدهای پژوهش، در حد متوسط بود. در بیمارانی که به میزان بیشتری رفتارهای خود مدیریتی صرع را در زندگی روزمره انجام داده بودند، حملات تشنج کمتری وجود داشت.
    کلیدواژگان: صرع، خود مدیریتی، تشنج، ایران
  • فاطمه مقدم، میترا پیامی بوساری *، سقراط فقیه زاده صفحات 71-79
    زمینه و هدف
    ضربات مغزی تروماتیک یکی از علل ابتلا به کما، مرگ و میر و ناتوانی در سراسر دنیا می باشد. برای بهبود نتایج حاصل از کما، روش تحریک کما پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تحریک شنوایی با آوای اذان بر روند سطح هوشیاری در بیماران کمایی تروماتیک مغزی انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی نیمه تجربی دو گروهی شاهددار است که بر روی 33 بیمار مبتلا به صدمات مغزی بستری در بخش های ویژه که به روش در دسترس نمونه گیری شده بودند، انجام شد. گروه مداخله به مدت 14 روز، 2 بار در روز موقع اذان ظهر و مغرب صدای اذان را دریافت کردند. قبل و بعد از هربار مداخله سطح هوشیاری ثبت شد. به همان ترتیب سطح هوشیاری در گروه کنترل دو نوبت در روز بدون هیچ مداخله ای ثبت و در نهایت داده ها توسط برنامه SPSS 16 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سطح هوشیاری پایه در گروه آوای اذان 5/ 6 و گروه کنترل 7/ 6 بود. میانگین سطح هوشیاری روز چهاردهم در گروه اذان 6/ 11 و در گروه کنترل 7/ 8 بود. آزمون اندازه گیری مکرر نشان داد تحریک شنوایی با آوای اذان سبب افزایش سطح هوشیاری می شود (P=0.0001). در گروه کنترل علی رغم افزایش سطح هوشیاری تاثیر یکنواختی طی 14 روز مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تحریک شنوایی با آوای اذان می تواند سبب ارتقاء سطح هوشیاری شود. لذا صدای اذان به عنوان روشی موثر جهت تحریک کمایی محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: کما، تحریک شنوایی، اذان، سطح هوشیاری، بیماران تروماتیک مغزی، ایران
  • علی محمدی، کورش کمالی* صفحات 80-92
    زمینه و هدف
    سازمان بهداشت جهانی پاسخگویی را توانایی هر نظام سلامت در بر آوردن انتظارات مشروع جمعیت برای ابعاد غیر بالینی (Non- clinical) اما تقویت کننده نظام سلامت تعریف می کند، بررسی پاسخگویی می توانددر تخصیص منابع و تدوین استراتژی های اصلاحی به مدیریت کمک کند به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی وضعیت پاسخگویی درمانگاه سرپائی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال 1392 در مراکز آموزشی ودرمانی زنجان صورت گرفت. بدین منظور 240 نفر از بیماران سرپائی به روش نمونه گیری در دسترس از بین مراجعین پذیرش سرپائی درمانگاه ها انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه بررسی پاسخگویی نظام سلامت بهداشت جهان استفاده شد.تحلیل آماری اطلاعات با کمک نرم افزار 5/ 11 SPSS انجام شد، آمارهای توصیفی و تحلیلی مثل درصد، فراوانی، میانگین، آزمون t-test و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    اکثریت بیماران (بالای 73 درصد) همه ابعاد پاسخگویی در خدمات سرپائی را مهم ارزیابی کردند. حدودا نیمی از آنها (6/ 50 درصد) سطح عملکردپاسخگویی را خوب توصیف کردند. بهترین عملکرد پاسخگویی به ابعاد رازداری (3/ 76 درصد) و احترام به شان (8/ 63 درصد) مربوط می شدند. مهم ترین بعد از دیدگاه بیماران، بعد احترام به شان بود.آنالیزها نشان داد که تفاوت مشاهده شده در میانگین نمرات عملکرد پاسخگویی بعد احترام به شان برحسب جنس معنی داربود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بین عملکرد و اهمیت ابعاد پاسخگویی در بیمارستان های مورد بررسی شکاف وجود دارد و رسیدن به جایگاهی مطلوب و مناسب اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: عملکرد پاسخگویی، درمانگاه سرپائی، مراکز آموزشی، بیماران، ایران
|
  • Mohammadali Aslani, Nasrin Hanifi *, Fazlollah Ahmadi, Ramazan Fallah Pages 1-12
    Background And Objectives
    Aspiration is a serious complication that occurs due to delayed gastric emptying in mechanically ventilated patients. Aspiration results in increased rate of pneumonia and death. Acupressure can increase gastric motility and prevent aspiration. This study aimed to determine the effect of acupressure on occurrence of gastric content aspiration in mechanically ventilated patients hospitalized in intensive care units.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study، 78 patients hospitalized in the intensive care units of educational hospitals of Zanjan were recruited using convenience sampling method during 2012-2013. Patients were randomly allocated into two intervention and control groups. In the intervention group، acupressure wristbands were placed on the Neiguan point of both hands of the patients for four days. Aspiration was measured and compared using glucose and PH strips on the second and fourth days in both groups. Data were analyzed using the independent T-test، Mann-Whitney، Chi-squared test، Mantel-Haenszel and logistic regression in the SPSS-16.
    Results
    The aspiration، totally and in the fourth day، was lower in the intervention group in compare with the control group; however the difference between the two groups was not statistically significant.
    Conclusion
    Acupressure is an easy-to-use and harmless method to relatively decrease aspiration among the patients. It can be considered as a complementary treatment in decreasing aspiration among patients hospitalized in the intensive care units.
    Keywords: acupressure, respiratory aspiration, mechanical ventilation, intensive care unit, Iran
  • Fatemeh Rostami, Farhad Ramezani Badr *, Koorosh Amini, Aub Pezeshki Pages 13-22
    Background And Objectives
    Stress is a common and important psychological problem among patients undergoing hemodialysis. Stress can negatively affect the quality of life, treatment acceptance, and disease progress in patients. Participation of patient in self-care activities lead to more independence and patients adjustments with their illnesses. The aim of this study was to determine the effect of a self-care educational program based on the Orem's model on stress in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    This semi-experimental pretest-posttest study was conducted in the educational hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences. Participants were selected among from patients undergoing hemodialysis through convenience method; and were allocated into two intervention and control groups using blocked randomization. After baseline measurement, the educational program was implemented in the intervention group for 30-minutes weekly sessions. Stress was measured before and one month after the intervention in both groups using the stress part of the DASS-42 questionnaire. The data were analyzed in the SPSS-19 using descriptive statistics, paired-t test, independent t-test, and chi-squared test.
    Results
    The mean age of the participants was 55.13±15.1 years. Most of the participants were male (63.3%), 76.0% were married; and 47.88% had not finished the high school. There was a significant decrease in the mean stress score after the intervention (P<0.001). There was also a significant difference in the mean of stress score between the two groups after the intervention (p=0.03).
    Conclusion
    According to the positive effect of our educational program designed based on the Orem's self-care model, it seems that the program could be implemented to decrease stress in patients undergoing hemodialysis.
    Keywords: stress, self, care, Orem\'s model, hemodialysis, Iran
  • Sahar Khoshkesht, Masoumeh Zakerimoghadam *, Shahrzad Ghiyasvandian, Anoshirvan Kazemnejad, Mohammadreza Hashemian Pages 23-36
    Background And Objectives
    Cough and dyspnea are two most common symptoms in chronic obstructive pulmonary disease patients. The aim of this study was to investigate the effect of pulmonary rehabilitation program on severity of symptoms in patients with chronic obstructive pulmonary disease.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial in which 70 patients with mild and moderate chronic obstructive pulmonary disease were recruited from an outpatient clinic and were randomly divided into two experimental and control groups. The control group received routine visits. The experimental group patients participated in the pulmonary rehabilitation program. They were also encouraged to practice the rehabilitation practices at home three times per week for 7 weeks. They were followed up via telephone contacts weekly. Data gathering tools were a demographic questionnaire and the dyspnea and cough severity scale which were completed at baseline and 7 weeks after the intervention by the patients. Data were analyzed using the Chi-squared test, Fisher exact test, Independent and paired T tests, Mann whitney and Wilcoxon tests.
    Results
    There were significant differences between severity of dyspnea and cough before and after the intervention in the experiment group (P≤0.001); and between the two groups after the intervention (P≤0.001).
    Conclusion
    The pulmonary rehabilitation program was effective in decreasing severity of symptoms in patients with chronic obstructive pulmonary disease.
    Keywords: Pulmonary rehabilitation, chronic obstructive pulmonary disease, dyspnea, cough, Iran
  • Soheila Ranjbaran, Tahereh Dehdari *, Khosro Sadeghniiat, Haghighi, Mahmood Mahmoodi Majdabadi Pages 37-45
    Background And Objectives
    Poor sleep quality is a common problem among patients with coronary artery bypass surgery. The aim of this study was to assess the effect of cardiac rehabilitation program on improving quality of sleep in patients with poor sleep quality after coronary bypass surgery.
    Materials And Methods
    This was a quasi-experimental study. From 88 patients referred to the cardiac rehabilitation clinic of Tehran Heart Center, 50 patients with poor sleep quality were recruited to the study. patients after complete demographic and sleep quality questionnaires, participated in an 8-weeks cardiac rehabilitation program including exercise training and life style education sessions. Participants were followed-up 4 weeks after the intervention. Data were analyzed in the SPSS-18 using statistical tests such as Paired t-test, Independent samples T test, and One-way ANOVA.
    Results
    After cardiac rehabilitation program, significant differences were shown in the sleep quality (p<0.001) and its dimensions including subjective sleep quality (p=0.024), sleep disturbances (p=0.002), using sleep medications (p<0.001), and day time dysfunction (p<0.001).
    Conclusion
    The findings showed that cardiac rehabilitation programs had positive effect on improving quality of sleep in patients after coronary artery bypass surgery.
    Keywords: cardiac rehabilitation, sleep quality, coronary artery bypass surgery, Iran
  • Hamideh Azimi *, Leili Yekkehfallah, Azam Ghorbani Pages 46-58
    Background And Objectives
    Diabetes, as a chronic disease, needs self-management efforts. It is shown that having a regular exercise can lead to an increase in quality of life among patients with chronic diseases. The aim of this study was to compare the effect of yoga exercise with walking on quality of life among patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 60 patients with type 2 diabetes aged 30-55 years. The participants were randomly assigned into three: yoga, walking and control groups. Patients in the yoga and walking groups, had 45-minutes daily exercise for four weeks. Data were gathered using the SF-36 quality of life questionnaire and were analyzed using the one-way ANOVA in the SPSS-16.
    Results
    There were significant differences between the yoga and control groups after the intervention in terms of physical function, physical role, general health, vitality living, social function, mental role and mental health of the quality of life dimensions (P<0/05). There were significant differences between walking and control groups after the intervention in terms of physical function, physical role, general health, vitality living, mental role and mental health of the quality of life dimensions (P<0/05). Repeated measure ANOVA showed significant differences in terms of physical function, physical role, general health, vitality living, mental role and mental health of the quality of life dimensions in the three groups (P<0/05).
    Conclusion
    According to the results of or study, yoga exercise was more effective in improving general health dimension of the quality of life.
    Keywords: yoga, walking, exercises, quality of life, diabetes mellitus, Iran
  • Yadollahi S., Ashktorab T., Zayeri F., Safavibayat Z Pages 59-70
    Background And Objectives
    Epilepsy is a chronic condition results in seizure and leads to debilitating conditions in patients. Epilepsy self-management behaviors include activities to manage the disease. The aim of this study was to assess self-management behaviors and its correlation with seizure frequency in patients with epilepsy.
    Materials And Methods
    In this correlation study, 120 patients with epilepsy were selected from Iran Epilepsy Association using convenience sampling method. Data were collected using a demographic checklist, Dilorio´s epilepsy self-management behaviors scale and a checklist to record the number of seizures. Data were analyzed in the SPSS-16 using the correlation coefficient.
    Results
    The mean score of the self-management behaviors was 118.05±21.54. The highest score was in the area of seizure management (79.9) and the lowest score was in the area of drug management (57.56). There was a significant relationship between the epilepsy self-management behaviors and the frequency of seizures in patients with epilepsy (r=-0.3; P<0.001).
    Conclusion
    The frequency of self-management behaviors was moderate. In patients with higher self-management behaviors score, seizures frequency was found to be lower.
    Keywords: epilepsy, self, management, seizure, Iran
  • Moghaddam F., Payami Bousarri M., Faghihzadeh S Pages 71-79
    Background And Objectives
    Traumatic brain injury and resulted coma are major causes of death and disability. Coma stimulation techniques are recently proposed to improve coma status. The aim of this study was to assess the effect of hearing Azan on level of consciousness among patients.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 33 patients with coma were randomly divided into two intervention and control groups. Patients in the intervention group received Azan sound using headphones 2 times a day, at noon and evening prayer times, for 14 days. Level of consciousness was measured at baseline and after each intervention. Consciousness level was recorded in the same way in the control group without any intervention. Data were analyzed in the SPSS-16.
    Results
    The patients aged 14 to 68 years old. At baseline, the mean consciousness scores in the intervention and control groups were 6.5 and 6.7, respectively. The mean consciousness scores were 11.6 in the intervention and 8.7 in the control groups in 14th day of the intervention. Repeated measure ANOVA showed that Azan sound increased consciousness level in the intervention group (P<0.001).
    Conclusion
    Auditory stimulation using Azan sound increased level of consciousness in comatose patients.
    Keywords: coma, auditory stimulation, consciousness, comatose traumatic patient, Iran
  • Ali Mohammadi, Koorosh Kamali* Pages 80-92
    Background And Objectives
    According to the World Health Organization (WHO), responsiveness is the ability of health systems to meet the legitimate expectations of populations for non-clinical enhancing aspects of health system. Assessment of responsiveness can help to manage resource allocation and improve strategies. The aim of this study was to assess the responsiveness in outpatient clinics of Zanjan.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in Zanjan hospitals’ outpatient clinics during 2013-2014. A total of 240 patients were selected systematically. The WHO’s responsiveness questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using the descriptive and analytical statistics such as mean, frequency, percent, and the Student t -test and one way ANOVA in the SPSS 11.5.
    Results
    The majority of the respondents (over 73%) rated all aspects of the responsiveness as important. Half of the participants (50.6%) rated overall responsiveness as good. The best performance of responsiveness was related to confidentiality (76.3%) and dignity (63.8%) domains. The dignity was rated as the most important domain from outpatient's point of view. There was a statistically significant difference between the male and female patients regarding mean score of dignity.
    Conclusion
    The finding of this study showed that there were gaps between the responsiveness performances and importance of all domains of the responsiveness. Achieving desirable status of responsiveness is essential.
    Keywords: responsiveness status, outpatient clinic, hospital, patient, Iran