فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1394)

فصلنامه طب توانبخشی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی
  • الهام باقری یکتا، صدیقه سادات نعیمی، فرشاد اخوتیان، عباس رحیمی، سید مسعود موسوی اهرنجانی، فاطمه مجیدی راد صفحات 1-9
    مقدمه و اهداف
    آسیب به لیگامان متقاطع قدامی معمولترین آسیب زانو است که باعث کاهش تعادل افراد می شود. هدف از این مطالعه بررسی این مساله بود که آیا ورودی های حسی افزوده می توانند باعث بهبود تعادل داینامیک در بیماران با آسیب لیگامان در مقایسه با افراد سالم شوند؟
    مواد و روش ها
    15 مرد جوان با آسیب یکطرفه لیگامان متقاطع قدامی(میانگین سنی 7/4±9/28) و 15 مرد سالم (میانگین سنی8/3 ± 1/26) در این مطالعه شرکت کردند.شرکت کنندگان در دو مرحله وضعیت بدون استفاده از ورودی حسی و با استفاده از ورودی های افزوده آزمون star excursion را انجام می دادند. حسگر قرار داده شده بر روی بدنه دستگاه اطلاعات حاصل از لمس سطحی انگشت سبابه را به ریزپردازنده منتقل می کرد و در نهایت فیدبک مناسب بینایی و شنوایی صادر می شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار بین افراد آسیب دیده و افراد سالم حین استفاده از ورودی حسی برای حرکت اندام در جهات خلفی(001/0=P)،داخلی(001/0=P)،قدامی خارجی(001/0=P)،خلفی خارجی(001/0=P خارجی(004/0=P))، و خلفی داخلی (001/0=P) بود.
    نتیجه گیری
    برمبنای یافته های فوق می توانیم عنوان کنیم کاهش نتایج آزمون در گروه بیماران که به علت کنترل وضعیتی ضعیف است، می تواند مربوط به کاهش اطلاعات حسی تامین شده بوسیله لیگامان متقاطع قدامی(Anterior Cruciate Ligament) باشد، اما هنگامی که اطلاعات حسی تقویت می شوند عملکرد داینامیک بیماران بهبود می یابد. در افراد سالم نیز استفاده از لمس سبک به علت افزایش دقت حس سوماتوسنسوری به بهبود عملکرد فرد منتهی می شود. پس این یافته ها می توانند راه های جدیدی را برای بررسی بهبود ثبات در بیماران دچار آسیب مزمن لیگامان متقاطع قدامی فراهم کنند.
    کلیدواژگان: آسیب لیگامان متقاطع قدامی زانو، تعادل دینامیک، ورودی حسی افزوده
  • مهدی مهجور، حسین یعقوبی، سعید ایل بیگی، علی ثقه الاسلامی صفحات 10-17
    مقدمه و اهداف
    کینزیوتیپ از روش های جدید درمانی برای اختلالات اسکلتی – عضلانی بخصوص کمردرد به حساب می آید. در این مطالعه برای دستیابی به نتایج قطعی تر در این زمینه تاثیرات این روش بر درمان کمردرد و همچنین پیگیری علائم بیماران به بررسی اثرات شش هفته کینزیوتیپ و همچنین 4 ماه پیگیری بر میزان درد و ناتوانی مردان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    بیست و چهار بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی به مدت شش هفته تحت درمان با وسیله کینزیوتیپ زیر نظر درمانگر ورزشی قرار گرفتند. میزان درد با استفاده از مقیاس عینی درد و میزان ناتوانی عملکردی با استفاده از پرسشنامه استاندارد اوسستری[1] قبل، بعد و چهار ماه بعد از انجام مداخله اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی و تی مستقل در سطح معنی داری (05/0> P) آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار درد و ناتوانی عملکردی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی بلافاصله بعد از شش هفته کنزیوتیپ بود(001/0p<). همچنین نتایج بدست آمده از چهار ماه پیگیری بیماران نشان دهنده عدم بهبود معناداری در درد و ناتوانی عملکردی بیماران نسبت به پیش آزمون بود(05/0 P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر کینزیوتیپ می تواند در توانبخشی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی اثرات موقتی و کوتاه مدت داشته باشد به طوری که بعد از چهار ماه پیگیری دوباره علائم درد و ناتوانی عملکردی در بیماران مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کینزیوتیپ، کمردرد مزمن غیراختصاصی، پیگیری، درد، ناتوانی
  • سعید رضایی، مهتا اسکندرنژاد، حسن محمدزاده، مهری عابدینی صفحات 18-26
    مقدمه و اهداف
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر تمرینات نوروفیدبک بر تکالیف دوگانه حرکتی و شناختی مردان سالمند انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بوده که با روش پژوهشی پیش آزمون- پس آزمون انجام شد. جامعه مورد مطالعه، سالمندان شهر تبریز با میانگین سنی 60 سال به بالا بودند که به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. 30 سالمند پس از ورود به مطالعه به صورت تصادفی در یکی از دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. آزمون برخاستن و حرکت کردن زماندار تحت دو شرایط تکلیف دوگانه حرکتی- تعادل (اجرای آزمون همراه با حمل فنجان پر آب) و تکلیف دوگانه شناختی- تعادل (اجرای آزمون همراه با شمارش معکوس اعداد تصادفی)، قبل و بعد از یک دوره تمرینی نوروفیدبک (به مدت 15جلسه 30 دقیقه ای در مدت 5 هفته و هر هفته 3 جلسه) اندازه گیری شد. داده های تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که تمرینات نوروفیدبک به طور معناداری عملکرد تکلیف دوگانه حرکتی سالمندان را افزایش داد (001/0 P=) ولی در عملکرد تکلیف دوگانه شناختی با اینکه روند بهبود صورت گرفته بود، اما تفاوت معنی داری در پس آزمون این تکلیف مشاهده نشد(051/0 P=).
    نتیجه گیری
    نتایج بیان می کند که پروتکل تعادلی نوروفیدبک موجب بهبود عملکرد تعادلی تحت شرایط تکالیف دوگانه، خصوصا تکلیف دوگانه حرکتی می باشد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، تعادل، تکلیف دوگانه حرکتی، تکلیف دو گانه شناختی، سالمندان
  • نشاط رحیمی شمایی منفرد، افسون حسنی مهربان*، قربان تقی زاده، ملاحت اکبرفهیمی، مهدی دادگو صفحات 27-37
    مقدمه و اهداف

    مشکلات تعادلی یکی از شایع ترین اختلالات ناشی از سکته مغزی به شمارمی روند. این گونه اختلالات در بسیاری از مواقع سبب افتادن یا ترس از افتادن در بیماران می گردند. در این میان، بازی های تعادلی رایانه ای به سبب دارا بودن ویژگی های منحصر به فرد خود، در توانبخشی بیماران با مشکلات حرکتی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه به بررسی تاثیر بازی های رایانه ای تعادلی بر عملکرد تعادلی و ترس از افتادن بیماران سکته مغزی مزمن پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی به صورت single subject و از نوع A-B در چهار بیمار سکته مغزی مزمن و به صورت انداز گیری های مکرر در دوفاز پایه و سپس دوازده جلسه مداخله انجام گرفت. در مطالعه مذکور، آزمون های تعادلی Berg Balance Scale، Timed Up and Go، 5 Meter Walking، Functional Reach و Step، حداکثر میزان وزن اندازی در جهات مختلف و میزان انحراف از خط وسط جهت بررسی مهارت های تعادلی و پرسشنامه ترس از افتادن جهت بررسی میزان ترس از افتادن مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    از آزمون های آماری C Bayesian factor، و Visual Analysis جهت بررسی نتایج استفاده شد. یافته های تحقیق برای متغیرهای عملکرد تعادلی، میزان وزن اندازی درجهات مختلف و ترس از افتادن معنادار بود. اما گراف های میزان تغییرات انحراف از خط وسط الگوی مشخصی را نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    بازی های رایانه ای می توانند در بهبود اختلالات تعادلی ناشی از سکته مغزی و ترس از افتادن موثرواقع شوند. هرچند تاثیر اینگونه تمرینات بر ایجاد تقارن وضعیتی و نوسانات نقطه ثقل نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی مزمن، بازی های رایانه ای، مهارت های تعادلی، ترس از افتادن
  • علیرضا درودیان، محمد محسن روستایی، صدیقه سادات نعیمی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 38-47
    مقدمه و اهداف
    تمرین درمانی بوسیله ابزار نوسان پذیر از روش های نسبتا جدیدی است که امروزه مورد توجه قرار گرفته است. از جمله ی این ابزار می توان به Flexi-bar و Bodyblade اشاره نمود که در اروپا و آمریکا رواج یافته است. محققین از جنبه های مختلفی این ابزار را مورد مطالعه قرار داده اند که یکی از آن ها بررسی سطح فعالیت و الگوی فعالیت برخی از عضلات هنگام نوسان این وسایل در جهات و وضعیت های متفاوت بوده است، لیکن مطالعات انجام شده کافی نبوده و برای درک بهتر تاثیر این وسایل بر میزان فعالیت عضلات مختلف در وضعیت های گوناگون، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. هدف از این مطالعه نیز بررسی سطح فعالیت عضلات راست کننده ستون فقرات هنگام نوسان Flexi-bar با یک دست در وضعیت های مختلف تحمل وزن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 12 نفر از دانشجویان مذکر سالم با متوسط سنی 47/2 ± 5/20 سال بطور داوطلبانه شرکت داشتند و سطح فعالیت عضلات راست کننده ستون فقرات در هر یک از افراد در سه ناحیه کمری، پشتی و گردنی هنگام نوسان Flexi-bar با یک دست در سه وضعیت مختلف تحمل وزن بر روی اندام تحتانی در حالت ایستاده (روی دو پا، پای راست و پای چپ) مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها، پس از ثبت میزان فعالیت هر یک از عضلات توسط الکترومیوگرافی سطحی و نرمال سازی با حداکثر انقباض ایزومتریک ارادی از آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری با دو عامل درون موردی وضعیت تحمل وزن (3 وضعیت) و سمت بدن (چپ و راست) استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس آزمون آماری انجام شده، تفاوت در سطح فعالیت عضلات سمت چپ و راست معنی دار شد، بدین ترتیب که در ناحیه گردن عضلات سمت راست با (012/0 = P) سطح فعالیت بیشتری را نشان دادند و در ناحیه پشتی وکمری عضلات سمت چپ به ترتیب با (008/0 = P و 001/0 > P) فعالیت بیشتری را نشان دادند. در بررسی وضعیت های تحمل وزن بر روی دو پا، پای راست و پای چپ تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نوسان فلکسی بار در وضعیت آزمون باعث تفاوت معنی داری در فعالیت عضلات راست کننده ستون فقرات در دو سمت بدن گردید. بررسی وضعیت ها و عضلات مختلف هنگام تمرین درمانی با فلکسی بار همراه با نتایج به دست آمده از این مطالعه می تواند در انتخاب مناسب ترین جهت حرکتی هنگام استفاده از این نوع وسایل موثر باشد.
    کلیدواژگان: فلکسی بار، بادی بلید، ابزار نوسان پذیر، الکترومیوگرافی عضلات راست کننده ستون فقرات
  • نجمه مردانی، داود سبحانی راد، سهیل براتیان، علی قلیان اول، حمیده قائمی صفحات 48-56
    مقدمه و اهداف
    شکاف کام یک ناهنجاری مادرزادی است. به علت نقص ساختاری اختلالاتی در وضوح گفتار فرد ایجاد می شود که ناشی از بسته شدن ناکامل حلقه اوروفارنژیال (دهانی- حلقی) در طول حرکات نرم کام جهت آواسازی می باشد. بر اساس بررسی ها در بسیاری از اختلالات گفتار و زبان(نظیر شکاف کام)، دیادوکوکینزیس کاهش یافته است. تصورمی شود که بین سرعت دیادوکوکینزیس و قابلیت وضوح گفتار ارتباط وجود دارد. هدف از انجام چنین تحقیقی، بررسی ارتباط دیادوکوکینزیس دهانی با قابلیت وضوح گفتار در این افراد می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد. در این تحقیق 30 کودک 5 تا 6 سال شکاف کام (15 پسر و 15 دختر) به صورت تصادفی ساده از میان بیمارستان های شهرستان مشهد با شرایط معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. 30 کودک طبیعی نیز به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. قابلیت وضوح گفتار با آزمون تولیدی جامع Weiss و سرعت دیادوکوکینزیس با معیار فلچر در آزمودنی ها بررسی گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری (19 spss) به کار گرفته شد.
    یافته ها
    بین دیادوکوکینزیس بیماران مبتلا به شکاف کام و وضوح گفتارشان همبستگی منفی وجود دارد (89%- در پسران، 92%- در دختران)، اما در کودکان طبیعی ارتباطی یافت نشد(009/0- در پسران و 046/0- در دختران). در تفکیک جنسیتی تفاوتی میان پسران و دختران طبیعی مشاهده نشد(05/0 (P< اما میان پسران و دختران شکاف کام تفاوت معناداری مشاهده شد(48/2 P=). در مقایسه دو تکلیف (دیادوکوکینزیس و وضوح گفتار) ارتیاط معناداری یافت شد(05/0> (P.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته هادر افراد شکاف کام، سرعت دیادوکوکینزیس و قابلیت وضوح گفتار به میزان قابل توجهینسبت به کودکان طبیعی هم سن کاهش یافته است و ارتباط معنا داری میان سرعت دیادوکوکینزیس و وضوح گفتارشان یافت شد، در حالی که این ارتباط در افراد طبیعی دیده نشد.
    کلیدواژگان: شکاف کام، دیادوکوکینزیس، وضوح گفتار
  • اصغر رضاسلطانی، فاطمه اعتمادی، فاطمه خمسه، فاطمه بکایی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 57-64
    مقدمه و اهداف
    سردرد تنشنی شایع ترین نوع سردرد است در اتیولوژی سردرد تنشنی درد میوفاشیا عضلات گردن، نقش مهمی دارد. ضعف عضلات ناحیه خلفی فوقانی گردن یکی از علائم همراه با درد میوفاشیال این ناحیه می باشد. لذا هدف از تحقیق حاضر مقایسه میزان قدرت عضلات خلفی فوقانی گردن بین زنان با سردردتنشنی مزمن و سالم است.
    مواد و روش ها
    میزان قدرت عضلات خلفی_ فوقانی گردن و شدت درد 33 زن (17 زن سالم و 16 زن مبتلا به سردردتنشنی مزمن) به وسیله دستگاه سنجش نیرو مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام تجزیه و تحلیل آماری و نیز برای مقایسه بین گروه ها از روش آماری t مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیقات نشان داد که میزان نیرو عضلات در زنان مبتلا به سردرد تنشنی مزمن به طور معنی داری کمتر از زنان سالم بود (021/0=P). و همچنین نشان داده شد که بین مقادیر شدت درد، مقدار نیرو عضلات خلفی فوقانی گردن ارتباط منفی آماری وجود داشت (65/0=r) (006/0=P).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، زنان مبتلا به سردردتنشنی مزمن در مقایسه با زنان سالم از میزان قدرت کمتری برخوردارند نتایج فوق ممکن است بیانگر اختلال در سیستم عضلانی اسکلتی عضلات خلفی فوقانی گردن در بیماران مبتلا به سردرد تنشنی مزمن است که ممکن است اولیه یا ثانویه به سردرد باشد. مطالعات بیشتر برای گسترش دانش در این زمینه نیاز است.
    کلیدواژگان: نیرو، سردردتنشنی مزمن، شدت درد، عضلات خلفی، فوقانی گردن
  • شیما عبداللهی، فریده دهقان منشادی، اصغر رضاسلطانی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 65-73
    مقدمه و اهداف
    با توجه به اهمیت پوسچر و سلامت آن در جلوگیری از مشکلات ستون فقرات و شیوع اختلالات پوسچرال در جمعیت جوان، بررسی عناصر ایجاد کننده اختلالات پوسچرال و علل به وجود آمدن آن ضرورت پیدا می کند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین زوایای لوردوز کمری و شیب لگن با ضخامت اولتراسونیک عضلات دیواره شکم در زنان جوان سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی 76 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در دامنه سنی 30 -18 سال که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده بودند، شرکت کردند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی و تکمیل فرم اطلاعات زمینه ای، زاویای شیب لگن و لوردوز کمری بر حسب درجه اندازه گیری ومحاسبه شدند. سپس مقادیرضخامت اولتراسونیک عضلات مایل خارجی، مایل داخلی، عرضی شکم و راست شکمی در حالت استراحت و در دو وضعیت خوابیده و ایستاده بر حسب میلی متراندازه گیری شد.ازآزمون همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط بین متغیر ها استفاده و مقادیر05/0 P<به عنوان سطح معنی داری پذیرفته شد.
    یافته ها
    زاویه لوردوز کمری با شیب لگن ارتباط معنی دار مثبت نشان داد(03/0 P=). به این معنی که با افزایش زاویه لوردوز کمری، زاویه شیب لگن نیز افزایش می یافت.در بررسی ارتباط ضخامت اولتراسونیک عضلات شکمی با زوایای لوردوز کمری تنها ضخامت عضله عرضی شکم در وضعیت ایستاده ارتباط معنی دار منفی با زاویه لوردوز کمری نشان داد (02/0- P=). به این معنی که با افزایش زاویه لوردوز کمری، ضخامت عضله عرضی شکم کاهش می یافت.ضخامت این عضلات ارتباط معنی داری با زاویه شیب لگن نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر به نظر می رسد با وجود تاثیر مستقیم لوردوز کمری بر شیب لگن و ارتباط قوی بین این دو، ضخامت استراحت عضلات دیواره شکم به غیر از عضله عرضی شکم، اثر چندانی بر مقادیر زاویه لوردوز کمری ندارد. با توجه به عدم تاثیر قدرت عضلات شکم بر شاخص هایی که مقادیر آن ها در انحرافات پوسچرال تغییر می کنند، می توان نتیجه گرفت که احتمالا اختلالات پوسچرال قدرت عضلات را دستخوش تغییر نمی کند و برای درمان آن ها باید به دنبال علل دیگر بود.
    کلیدواژگان: عضلات دیواره شکم، لوردوز کمری، شیب لگن، اولتراسونوگرافی
  • هما زرین کوب، ایمان جلیلوند*، مجید اشرفی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 74-84
    مقدمه و اهداف

    هدف از این مطالعه بررسی تکرارپذیری اجزای پاسخ های عضلانی برانگیخته دهلیزی با محرک تن برست در ثبت از راه هوایی و استخوانی در افراد هنجار در کلینیک های که تنها روش فیدبک برای کنترل میزان انقباض عضله قابل دسترسی است.

    مواد و روش ها

    40 فرد جوان هنجار در (19 تا 30 سال با میانگین سنی 62/23 سال) در این بررسی شرکت کردند. آزمونCervical Vestibular Evoked Myogenic (cVEMP) Potentialدر دو مرحله با فاصله ی زمانی دو تا سه روز و دو روش ثبت هوایی و استخوانی با محرک تن برست 500 هرتز با دیوریشن های 4 و 7 میلی ثانیه و استفاده ازروش فیدبک برای کنترل میزان انقباض عضله انجام شد.

    یافته ها

    میزان تکرارپذیری پارامترهای آزمون cVEMP در روش(AC) Air Conduction در محدوده ای ضعیف تا خوب و حتی عالی، در روش Bone Conduction (BC) با دیورشن 4 میلی ثانیه در محدوده ای ضعیف تا خوب و در روش BC با دیورشن 7 میلی ثانیه در محدوده ای خیلی ضعیف تا خوب قرار دارد. زمان نهفتگی n23نسبت به p13 پایاتر است و در روش AC دامنه ها پایاتر از زمان نهفتگی بود ولی در روش BC زمان نهفتگی پایاتر از دامنه ها بود، در کل پایایی روش ACبیشتر از روش BCاست.

    نتیجه گیری

    روش فیدبک نشان داد که نتایج این بررسی با سایر مطالعات که در شرایط مختلفی انجام شده قابل مقایسه است و در کل می توان گفت تکرارپذیری پارامترهای آزمون cVEMP در محدوده ای ضعیف تا خوب قرار دارد. و توصیه می شود کلینیسین ها در هنگام تفسیر پاسخ های آزمون cVEMPاز یافته های این پژوهش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تکرارپذیری، ثبت هوایی، ثبت استخوانی، پاسخ های عضلانی برانگیخته دهلیزی گردنی، روش فیدبک
  • علی اصغر جامه بزرگی، زهرا مسلمی*، اشکان ایرانی، سید مهدی طباطبایی، مینو کلانتری صفحات 85-93
    مقدمه و اهداف

    این پژوهش آینده نگر با هدف بررسی عملکرد فیزیکی و احتمال زمین خوردن در افراد مسن که تحت جراحی تعویض مفصل زانو قرار گرفتند، انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه در مجموع 30 نفر (3 مرد 27 زن) با میانگین سنی بیش از 60 سال)15 نفر کاندید تعویض مفصل یک طرفه و15 نفر کاندید تعویض مفصل دو طرفه) با استفاده از آزمون Berg در طول پروسه قبل از جراحی و به دنبال آن در طول ماه های اول، دوم وسوم بعد از جراحی مورد بررسی قرار گرفتند. هر دو گروه در طول این مدت برنامه توان بخشی روتین(شامل افزایش قدرت عضلانی و دامنه مفصلی، کاهش ورم)را به مدت 3 روز در هفته دریافت کردند.

    یافته ها

    مقایسه نتایج نمرات آزمون تفاوت معناداری در طول پروسه 3 ماهه در هر گروه نشان داد (0005/0 (P<. اما تفاوت معناداری در میانگین نمرات آزمون Berg(P=0.472) بین دو گروه بدست نیامد. بیماران گروه یک طرفه به عملکرد قبل از جراحی خود می رسند،در صورتی که بیماران گروه دو طرفه از همان ماه اول روند رو به بهبودی داشتند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که ناتوانی عملکردی و عدم تعادل در طول پروسه 3 ماه بعد از جراحی پا برجاست و بیماران تعویض مفصل یک طرفه در ماه اول بعد از جراحی در معرض خطرزمین خوردن بیشتری می باشند و این افرادنیازمند مراقبت های ویژه و وسایل کمکی و برنامه های توان بخشی مستمر در طول این پروسه می باشند. همچنین وضعیت عملکردی مشاهده شده قبل از جراحی بهترین پیش بینی کننده وضعیت عملکردی بعد از جراحی می باشد.

    کلیدواژگان: تعویض مفصل زانو، زمین خوردن، سالمندان، آزمون Berg
  • افسانه سادات میر شاه ولایتی، فریده دهقان منشادی، مژگان فروتن، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 94-100
    مقدمه و اهداف
    یبوست عملکردی یکی از انواع یبوست است و مهمترین روش تشخیصی بالینی آن، معیار رم III می باشد. ابزارهای بیوفیزیولوژیک چون مانومتری آنورکتال نیز به عنوان ابزار تشخیصی یبوست، مورد استفاده قرار می گیرد. مسائلی چون تحمیل هزینه، دسترسی مشکل، نیاز به دانش تخصصی و عدم پذیرش راحت بیمار، استفاده از آن را با مشکلاتی روبرو کرده است.استفاده از معیار رم III می تواند راه آسانتر و در دسترس تر نسبت به روش های دیگر تشخیصی چون مانومتری باشد و همچنین فیزیوتراپیست ها نیز می توانند از آن جهت ارزیابی بیماران مبتلا به یبوست استفاده کنند.از این سو این مطالعه با هدف بررسی ارتباط علائم بالینی فرد بر مبنای معیار رم III با یافته های مانومتری در زنان مبتلا به یبوست عملکردی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    35 بیمار خانم با میانگین سنی 24/10 ±51/38 سال و با مشکل یبوست عملکردی با تشخیص پزشک متخصص گوارش در این مطالعه شرکت کردند و پس از تکمیل اطلاعات زمینه ای،فرم مربوط به معیار رم III، تحت ارزیابی بالینی و مانومتری قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS ویراست 22 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر رابطه معنی دار منفی بین شدت معیار رم III و فشار آنال فوقانی در حین انقباض و push، فشار استراحت رکتوم و آنال فوقانی با میزان بی اختیاری مدفوع و گاز، فشار رکتوم حین انقباض با تعداد زایمان و امتیاز کلی علائم معیار رم III با قدرت و استقامت عضلات کف لگن حین معاینه بود. همچنین رابطه معنی دار مثبت بین فشار آنال تحتانی حین push و تون استراحت مقعد دیده شد(05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر، برای ارزیابی بالینی بیماران مبتلا به یبوست عملکردی، استفاده از معیار رم III و شاخص های مربوط به معاینه دستی مانند قدرت و استقامت عضلات کف لگن، به عنوان روش های غیر تهاجمی،کم هزینه و به خصوص برای همکاران فیزیوتراپیست جهت ارزیابی بالینی پیشنهاد می شود. هر چند جهت دستیابی به تشخیص دقیق، علاوه بر روش های فوق، استفاده از مانومتری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: یبوست عملکردی، مانومتری آنورکتال، معیار رم III
  • کیومرث مرادی، هومن مینونژاد، رضا رجبی صفحات 101-110
    مقدمه و اهداف
    با توجه به اهمیت تمرینات ثبات مرکزی و همچنین شیوع بالای اسپرین و ناپایداری عملکردی مچ پا و متعاقب آن افزایش نوسان پوسچر بعنوان یک ریسک فاکتور در وقوع اسپرین مجدد مچ پا، انجام تمرینات ثبات مرکزی با هدف ایجاد ثبات در ناحیه مرکزی بدن می تواند نقش بسزایی در کاهش نوسان پوسچر داشته باشد. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر کوتاه مدت تمرینات ثبات مرکزی بر روی نوسان پوسچر ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا می باشد.
    مواد و روش ها
    30 مرد ورزشکار دانشگاهی مبتلا به ناپایداری عملکردی مچ پا در این تحقیق شرکت کردند. پس از غربالگری اولیه و شناسایی ورزشکاران واجد شرایط با استفاده از پرسشنامه ارزیابی عملکرد مفصل مچ پا، آزمودنی ها به دو گروه تجربی(15 نفر) و گروه کنترل(15 نفر) تقسیم شدند. ورزشکاران گروه تجربی دو نوع از تمرینات ثبات مرکزی را در یک جلسه تمرینی انجام دادند. ارزیابی میزان نوسان پوسچر در هر دو گروه قبل و بعد از آزمون انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری نشان داد که تمرینات ثبات مرکزی روی نوسان پوسچر ورزشکاران دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا بصورت کوتاه مدت در حالت چشمان بسته اثر دارد و بطور معنی داری باعث کاهش نوسان پوسچر می شود (05/0>P) اما این تمرینات بر روی نوسان پوسچر در حالت چشمان باز اثر معنی داری نداشت(05/0
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که عضلات ثبات دهنده مرکزی در کنترل مفاصل پروکسیمال و دیستال برای کاهش نوسان پوسچر ورزشکاران دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا در حالت چشمان بسته نقش مهمی دارند و انجام این تمرینات در کوتاه مدت می تواند درکاهش نوسان پوسچر ورزشکاران دارای بی ثباتی عملکردی اثر مثبت داشته باشد. پیشنهاد می شود در درمان کاهش نوسان پوسچر ورزشکاران دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا علاوه بر تمرین دادن عضلات ناحیه مچ پا، عضلات ثبات دهنده مرکزی نیز تمرین داده شوند.
    کلیدواژگان: تمرینات ثبات مرکزی، نوسان پوسچر، بی ثباتی عملکردی مچ پا، ورزشکار
  • سید مهدی طباطبایی، حمید علوی مجد*، محمد آقازاده امیری، رضا ایرانی صفحات 111-116
    مقدمه و اهداف

    روش استاندارد برای اندازه گیری شعاع انحناء پایه (Base curve radius) لنزهای سخت(RGP) استفاده از وسیله ای به نام اسفرو متر اپتیکی (optical spherometer) می باشد که به آن رادیوسکوپ (radiscope) می گویند. با توجه به این که رادیوسکوپ وسیله ای گران قیمت وکمیاب است و کراتومتر وسیله ای دردسترس می باشد استفاده از گیرهای کراتومتر معقولتر به نظر میرسد. برای برطرف کردن این مشکل در این تحقیق گیره کوچکی طراحی و ساخته شده که تلفیقی از دو گیره فوق می باشد وبرای ان نام کنتا چک (conta – check) انتخاب شده است. هدف در این تحقیق یافتن پاسخ این سوال بوده است که آیا اندازه های انحنای پایه لنزهای تماسی سخت حاصل از کنتا-چک درمقایسه باوسیله استاندارد رادیو اسکوپ معتبر میباشد؟

    مواد وروش ها

    دراین مطالعه که از نوع اعتبار سنجی بوده است تعداد 43 عد دازلنزهای سخت تماسی که در اندازه های متفاوت بودند به طور تصادفی انتخاب و انحنای آنها براساس آنچه که توسط شرکت سازنده مشخص شده بود در دونوبت، درمرحله اول توسط یک اپتومتریست، یک بار بادستگاه رادیو اسکوپ ودو نوبت با کنتا چک اندازه گیری شدودر مرحله دوم توسط متخصص اپتومتری دیگری اندازه گیری همان لنزها یک نو بت به وسیله رادیو اسکوپ و دوبار باکنتا چک به طور جداگانه انجام شد و تعیین تکرار پذیری،) (ICC (همبستگی درون رده ای)، برا بری میانگین مقادیر به دست آمده از مشاهدات دو ارزیاب مستقل و همبستگی مقادیرحاصل از دو وسیله آزمون گردید همچنین ازروش Blan-Altman نیز برای تعیین حدود توافق 95% در مراحل ذکر شده استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین واانحراف معیار انحنای پایه لنزهای تماسی سخت با دو وسیله رادیو اسکوپ وکنتا چک به ترتیب /73±6/76و 75/± 75/6 به دست آمد. مقدار همبستگی بین مقادیر میانگین دووسیله در تکرارهای مختلف برابر با 997/0به دست آمد 0001/0 P≤ ضریب همبستگی درون رده ای (ICC) نیزمعا دل 998/0 به دست آمد فاصله اطمینان 95% برای میانگین تفاوت مقادیر متوسط دو وسیله به روش Bland-Altman بازه (12/0، 11/0-) تعیین گردید. در تحلیل رگرسیونی معادله خط به صورت (.08 /+ مقدار کنتاچک * 981/= مقدار رادیو اسکوپ) به دست امد برای فرضییه 0=α، 236/0 p =وفرضیه 0≠ ß، 0001/0 p<به دست آمد.

    نتیجه گیری

    کنتاچک ابزاری معتبر و قابل اطمینان برای اندازه گیری شعاع انحنای پایه لنز های تماسی سخت می باشد.

    کلیدواژگان: کنتاچک، شعاع انحنای پایه لنز، لنز تماسی سخت، اعتبار
  • سیما سادات نوربخش، زهرا زین الدینی، زینب خانجانی، حمید پورشریفی، سپیده راجزی اصفهانی، مژگان محمدزاده، افسانه یوسفی، فهیمه ملکی صفحات 117-125
    مقدمه و اهداف
    نظر به اهمیت پدیده اعتیاد در جوامع امروزی، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی ارتباط انواع اختلالات شخصیت با شدت اعتیاد است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی می باشد. گروه نمونه شامل 248 مرد وابسته به مواد بود که از تاریخ 1/2/92 تا 18/12/92 در کلینیک های درمان اعتیاد شهر تهران تحت درمان قرارگرفته بودند. از این 248 نفر 135 نفر مصرف کننده مواد افیونی و 113 نفر مصرف کننده مواد محرک بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی بر مبنای DSM-5، شاخص سنجش شدت اعتیاد و پرسشنامه بالینی چندمحوری Millon -3 استفاده شد. سپس داده های به دست آمده از طریق ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین اختلالات شخصیت خوشه یک و شدت آسیب ناشی از اعتیاد در حیطه قانونی(05/0>P)، اختلالات موجود در خوشه دو و شدت آسیب ناشی از اعتیاد در حیطه های مصرف الکل، مواد، مشکلات قانونی و مشکلات روان پزشکی (05/0>P) و اختلالات موجود در خوشه سه و شدت آسیب ناشی از اعتیاد در حیطه الکل و مواد (05/0>P) رابطه مثبت معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اختلالات شخصیت خوشه دو عامل پیش بین قوی تری برای مشکلات ناشی از اعتیاد می باشند و نیازمند درمان های اختصاصی تری به نسیت سایر گروه ها هستند.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، شدت اعتیاد، خوشه یک، دو، و سه
  • علیرضا مسیبی، اعظم قاسمی، نیما جمشیدی، پیام سراییان صفحات 126-137
    مقدمه و اهدافی: دیابت یکی از بیماری های متابولیکی است. عدم کنترل دیابت می تواند منجر به زخم کف پای بیماران دیابتی و در صورت عدم درمان منجر به قطع پا گردد. با توزیع مناسب فشار در کف پا از طریق تغییر جنس و نحوه ی چینش لایه های تشکیل دهنده ی کفی چندلایه می توان از ایجاد زخم جلوگیری و بهبود زخم را تسریع نمود. در این مطالعه به بررسی کفی های تک لایه و سه لایه از جنس های سیلیکون ژل، پلاستوزوت، پلی فوم و اتینیل وینیل استات پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    خواص چهار ماده ی انتخابی با انجام تست فشار به دست آمد. با ساخت کفی سفارشی و اپتیک کردن آن، فایل ابر نقاط به دست آمد که با نرم افزار کتیا سطح و حجم سازی شد. به کمک مدل اجزاء محدود سه بعدی چهار نوع کفی تک لایه و هجده نوع کفی سه لایه با تحلیل دینامیکی، موردبررسی قرار گرفتند. برای صحت سنجی نتایج آزمون عملی با سیستم پدار انجام شد.
    یافته ها
    طبق نتایج در بین کفی های تک لایه سیلیکون و پلاستوزوت و در بین کفی های چندلایه پلاستوزوت-سیلیکون-اتینیل وینیل استات بهترین عملکرد را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که با استفاده از کفی سه لایه به طور نسبی 31% تمرکز تنش ون میزز و 30% کرنش نسبت به کفی های تک لایه در کف پای بیمار می توان کاهش داد. نتایج تست های عملی با سیستم پدار نیز نتایج المان محدود را مورد تایید قرارداد. در حالت دینامیکی کفی تک لایه ی سیلیکونی و سه لایه پلاستوزوت-سیلیکون-اتیلن وینیل استات به ترتیب 30% و 54% نسبت به حالت پابرهنه فشار را در کف پا کاهش می دهد. روش های استفاده شده در این تحقیق یک رویکرد مناسب برای درک رفتار این مواد در مواقعی که به عنوان کفی استفاده می شود فراهم می کند و یک راهنمای المان محدود برای بررسی کفی های طبی می تواند باشد.
    کلیدواژگان: مواد هایپرالاستیک، کفی طبی دیابتی، مدل سه بعدی، سیستم پدار
  • فهیمه رهگذر، علیرضا ظهیرالدین، سپیده راجزی اصفهانی، سیماسادات نوربخش، مژگان محمدزاده صفحات 138-146
    مقدمه و اهداف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه هیجان ابرازشده، هم وابستگی و سبک های مقابله با استرس خانواده و میزان شدت علائم وسواس- اجبار بیماران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع همبستگی است در این پژوهش 40 بیمار مبتلا به وسواس- اجبار که به بیمارستان امام حسین و یک کلینیک درمانی سرپایی کرده بودند با روش دردسترس انتخاب شدند. میزان هیجان ابرازشده خانواده با تکمیل مقیاس سطح هیجان ابرازشده کول و کازاریان توسط بیمار و مقیاس هم وابستگی هالیوک و سبک های مقابله با استرس پارکلر و اندلر با تکمیل پرسشنامه توسط همراه بیمار مشخص شدند.. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    از میان مولفه های هیجان ابرازشده، خرده مقیاس های مزاحمت و مداخله گری «013/0P=»، پاسخ هیجانی «02/0P=»و نگرش منفی نسبت به بیماری «023/0P=» و نمره کل هیجان ابرازشده «02/0P=»در اعضای خانواده رابطه معناداری با شدت وسواس در بیماران نشان داد. تمام خرده مقیاس های ازخودگذشتگی «041/0P=»، تمرکز بیرونی «047/0P=» و واکنشی بودن «039/0P=» و نمره کل هم وابستگی «038/0P=»در اعضای خانواده رابطه معناداری با شدت وسواس در بیماران نشان داد. در میان سبک های مقابله با استرس، سبک مقابله هیجان مدار «017/0P=»، در اعضای خانواده رابطه معناداری با شدت وسواس در بیماران نشان داد.
    نتیجه گیری
    هیجان ابرازشده، هم وابستگی و سبک های مقابله هیجان مدار خانواده با میزان شدت علائم وسواس- اجبار بیماران رابطه دارد.
    کلیدواژگان: هیجان ابرازشده، هم وابستگی، سبک های مقابله با استرس، وسواس، اجبار
  • مریم رحمتی، سعید رحمنی، علیرضا اکبرزاده باغبان، فرناز فتح الله زاده، پریسا غریب نواز صفحات 147-155
    مقدمه و اهداف
    کاهش کیفیت خواب و سلامت روانی بر زندگی فردی و تحصیلی دانشجویان از بسیاری از جهات حائز اهمیت است. نظر به اینکه دانشجویان از حساس ترین گروه های جامعه و سازندگان فردای هر کشوری هستند و با توجه به اهمیت سلامت روانی و مشکلات خواب در یادگیری و افزایش توان علمی، مقاله حاضر جهت بررسی رابطه سلامت روانی و کیفیت خواب در دانشجویان دانشکده توانبخشی طراحی شده است..
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 239نفر از دانشجویان رشته های توانبخشی سال اول تا چهارم، از هر مقطعی 60 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد و پرسشنامه ها در کلاسها در چهار رشته تحصیلی مختلف به صورت خوشه ایطبقه بندی شده پاسخ داده شد. این مطالعه با استفاده ازپرسشنامه های دموگرافیک، سلامت روانی GHQ-28و شاخص کیفیت خواب پیتز برگ PSQI انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر6/63 درصد از دانشجویان مورد بررسی، کیفیت خواب پایین تر از وضعیت مطلوب داشتند و براساس خرده مقیاس های سلامت روانی،2/46 درصد از نظر وضعیت شکایت جسمانی،2/50 درصداز نظر وضعیت اضطراب و 7/65 درصد از نظر اختلال در کارکرد اجتماعی و 1/33 درصد از نظر افسردگی، وضعیت نامطلوبی داشتند. ارتباط معنی داری بین سلامت روان و کیفیت خواب دانشجویان مورد مطالعه وجود دارد. (001/0P<).
    نتیجه گیری
    کمبود خواب مفید باعث افت عملکرد تحصیلی، اختلال در عملکرد روزانه و به خطر افتادن سلامت جسمی و بهداشت روانی دانشجویان می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، کیفیت خواب، دانشجویان
  • مقاله مروری
  • صفورا قاسمی، حیدر صادقی صفحات 156-165
    مقدمه و اهداف
    پوکی استخوان یک بیماری اسکلتی سیستماتیک است که شکستگی های مرتبط با آن در زنان 8 برابر بیشتر از مردان است. انجام فعالیت های فیزیکی برای حفظ توده استخوانی و قدرت بدنی حیاتی بوده و به افراد در پیشگیری از شکستگی های ناشی از پوکی استخوان کمک می کند. برخی مطالعات رابطه مثبت بین فعالیت های فیزیکی و تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) و برخی بی اثر بودن فعالیت های فیزیکی بر BMD را نشان داده اند. از این رو مطالعه ای سیستماتیک برای روشن شدن این تناقضات و تعیین اثر فعالیت های ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان نیاز است. هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثر انواع فعالیت های ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان، درد و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به پوکی استخوان است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری از مقالات معتبر منتشر شده در مجلات ایرانی و بین المللی Pub med، Springer، Elsevier، ScienceDirect، Magiran، Noormags، SID با کلید واژه های استاندارد (and و or) استفاده شد.
    نتایج
    اغلب یافته های حاصل از بررسی مطالعات مختلف، اثر مثبت فعالیت های ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان، کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به پوکی استخوان را گواهی می کند.
    یافته ها
    تمامی تمرینات ترکیبی استفاده شده و پژوهش هایی که روی افراد جوان (محدوده ی سنی 25 تا 50 سال) انجام شده اثر مثبتی بر افزایش تراکم استخوانی نواحی مورد مطالعه گذاشته است در حالی که در پژوهش هایی که در آن از دوره های تمرینی مشابه روی افراد مسن (محدوده ی سنی 60 تا 92 سال) استفاده شده است، اثر مثبت نشان ندادند. فعالیت های ورزشی مناسب برای افراد مبتلا به پوکی استخوان باید با توجه به ویژگی هایی چون سن، هدف (درمان یا پیشگیری) و محدودیت های بیماران انتخاب شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه ورزش بر تراکم مواد معدنی استخوان اثر مثبت قابل توجهی دارد، پیشنهاد می شود در زمینه ی تمرینات ورزشی در محیط های مختلف (خشکی، آب و ترکیبی) نیز مطالعاتی به عمل آید.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، تراکم مواد معدنی استخوان، کیفیت زندگی و پوکی استخوان
  • زهرا شفیعی، ماهرخ قهاری، محمدعلی حسینی، مهدی رضایی، مهدی رصافیانی صفحات 166-180
    مقدمه و اهداف
    سکته مغزی مهمترین عامل ناتوانی در بزرگسالان محسوب می شودو ناتوانی عملکردی اندام فوقانی ناشی از آن، از مهمترین اختلالات است که فرد را در انجام فعالیت های روزمره زندگی ناتوان می سازد. مداخلات توانبخشی در قالب راهنمای عملکردی می تواند منجر به عملکرد یکپارچه درمانگران گردد و پروسه بهبودی بعد از سکته را افزایش و ناتوانی عملکردی را کاهش دهد. هدف از این مطالعه مرور ادغام یافته و بومی سازی راهنمای عملکردی مداخلات کاردرمانی در توانبخشی عملکرد اندام فوقانی بیماران سکته مغزی بر مبنای شواهد موجود و نظر خبرگان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات ترکیبی و دو مرحله ای است. در مرحله اول یک بررسی ادغام یافته سیستماتیک انجام شدو کلیه مقالات خارجی و داخلی ده سال اخیر در توانبخشی دست و راهنماهای عملکردی با کلید واژه های راهنمای عملکرد بالینی، سکته مغزی، مداخلات کاردرمانی و عملکرد اندام فوقانی، استخراج و نتایج آنها ثبت گردید. در مرحله دوم به روش کیفی نتایج استخراج شده در پانل خبرگان که مشتمل بر 10 نفر از کاردرمانگران حرفه ای در حوزه سکته مغزی بودند، مطرح و مورد بررسی قرارگرفت و نتایج نهایی در قالب کتابچه ای ارائه شد.
    یافته ها
    در بررسی انجام شده 268 مقاله در زمینه سکته مغزی و عملکرد اندام فوقانی و 11 راهنمای عملکرد بالینی یافت شد، ابتدا خلاصه مقالات، سپس متن کامل 70 مقاله مرتبط با مداخلات در بهبود عملکرد دست بیماران سکته مغزی که شرایط ورود به مطالعه را داشته اند مورد بررسی قرار گرفت. مداخلات وسایل کمکی رباتیک، محدودیت درمانی اجباری، استفاده از اسپلینت، آینه درمانی، بازآموزی حسی، تمرین ذهنی، تکلیف محور، تمرینات مقاومتی، تمرینات دو طرفه و تحریکات الکتریکی در اندام فوقانی بیماران سکته مغزی در این مقالات بررسی شدند.
    نتیجه گیری
    بررسی انجام شده نشان داد هیچ نوع راهنمای عملکرد بالینی مکتوب و مستند در این زمینه تا کنون منتشر نشده است؛ و نتایج حاصل از بررسی مقالات و نظر خبرگان تاکید بر مداخلاتی داشت که بیشترین کاربرد را در کاردرمانی دارند. این مداخلات عبارتند از محدودیت درمانی اجباری، وسایل کمکی رباتیک، آینه درمانی، بازآموزی حسی، تمرین ذهنی و رویکرد تکلیف محور. نتایج حاصل در زمینه مداخلات کاردرمانی در بهبود عملکرد اندام فوقانی بیماران سکته مغزی درقالب کتابچه راهنمای عملکردی کاردرمانی ارائه شد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، راهنمای عملکرد بالینی، مداخلات کاردرمانی، عملکرد اندام فوقانی
  • یونس لطفی، نسرین گوهری، زهرا حسینی دستگردی، سمیه امینی، بهاره خاورغزلانی* صفحات 181-190
    مقدمه و اهداف

    در فرایند شنیدن و درک گفتار، مسیر انتقال اطلاعات پایین به بالا یا مسیروابسته به داده، اساس کار را تشکیل می دهد. این مسیر به یکپارچگی راه های شنوایی مرکزی و همچنین سیگنال های صوتی ورودی وابسته است. در تفسیر اطلاعات شنیداری، مسیر انتقال اطلاعات بالا به پایین یا وابسته به مفهوم نقش دارد که این مسیر به نوبه خود به منابع مرکزی بالاتر مثل درک، توجه و حافظه ی فعال وابسته است. حافظه ی فعال نقش مهمی در فرایند درک شنیداری دارد و اختلال عملکرد آن می تواند آثار متعددی از جمله اختلال پردازش شنوایی را بهمراه داشته باشد. این مطالعه مروری کوشیده است که بر اساس آخرین پژوهشهای بالینی در منابع گوناگون، اهمیت حافظه فعال را در پردازش اطلاعات شنوایی و ارزیابی آنرا در کودکان مبتلا به اختلال پردازش شنوایی مطرح سازد.

    مواد و روش ها

    این مقاله، مروری است بر آخرین مقالات و کتابها که از سال 2000 میلادی تاکنون در زمینه نقش حافظه فعال در پردازش اطلاعات شنوایی منتشر شده اند که از بانکهای اطلاعاتی Pubmed، Proquest، Google scholar، Science direct انتخاب گردیده اند.

    یافته ها

    تشخیص درست اختلال پردازش شنوایی، نیازمند یک رویکرد جامع و کامل است که پردازشهای شناختی در سطوح بالا مانند حافظه ی فعال را نیز مورد توجه قرار دهد. لازم به تاکید است که در کنار آزمونهای ارزیابی دستگاه شنوایی مرکزی که مسیر پردازشی پایین به بالا را بررسی می کنند، باید ارزیابی هایی از مسیر پردازشی بالا به پایین نیز انجام شود.

    کلیدواژگان: پردازش شنوایی (مرکزی)، حافظه فعال، پردازش بالا به پایین، پردازش پایین به بالا
|
  • Elham Bagheriyekta, Sedigheh, Sadat Naimi, Farshad Okhovatian, Abbas Rahimi, Seyyed Masoud Mosavi, Fatemeh Majidi, Rad Pages 1-9
    Background And Aim
    Anterior cruciate ligament injury is a common knee problem that could affect balance. The purpose of this study was to investigate whether the additional sensory information could improve dynamic balance in individuals with anterior cruciate ligament (ACL) injury in comparison with healthy adults.
    Materials And Methods
    15 young patients with unilateral anterior cruciate ligament injury (mean age 28.9±4.7, male) and 15 healthy volunteers (mean age 26.1±3.8, male) participated in this study. Participants were completed the star excursion balance test under two sensory conditions: with and without using light touch. The force sensor that was placed on the light touch device transferred the sensory informations from index finger to the microprocessor and proper feedback was produced.
    Results
    The results showed significant differences after using light touch in anterior cruciate ligament deficiency patients in compared with control group in these directions: medial, posterior, lateral, anterolateral, Posterolateral and posteromedial (P=0.001).There was also significant differences between the patients and healthy controls in posterior (P=0.005),lateral(P=0.004) and medial(P=0.003) directions.
    Conclusion
    Based on these results, we suggest that the reduction in dynamic test in patients with anterior cruciate ligament deficiency would be due to the reduction of sensory information provided by this ligament, but when sensory information is enhanced, dynamic performance improves. The results have implications for a new method to improve stability in these patients.
    Keywords: anterior cruciate ligament, deficiency, dynamic balance, sensory informations
  • Mahdi Mahjur, Hossein Yaghobi, Saied Ilbeigi, Ali Seghatoleslamy Pages 10-17
    Background And Aim
    Kinesio-Taping is a new therapeutic method for musculoskeletal disorders including low back pain. The purpose of this study was to examine the effect of six weeks kinesio taiping on pain and disability in male subjects with non-specific chronic LBP.
    Materials And Methods
    Twenty four patients diagnosed with non-specific chronic low back pain underwent a six week treatment with Kinesio-Taping by a sports therapist. The amount of pain and functional disability were measured using visual analogue scale (VAS) and Oswestry disability index (ODI) questionnaire respectively before, after and Four months after the intervention. Data were analyzed using independent T and paired T. Statistical significance was set at p≤0.05.
    Result
    Our finding showed that immediately after six-week kinesio-taping, the amount of pain and functional disability was improved in participants with non-specific chronic low back pain (p<0.01). The results obtained from Four-month follow-up did not indicate any significant reduction in pain and improvement in functional disability in patients compared to the baseline (p>0.05).
    Conclusion
    Based on current results, Kinesio-taping could have temporary and short-term effect in rehabilitation of subjects with chronic low back pain.
    Keywords: Kinesio taping, Nonspecific chronic LBP, follow up, pain, disability
  • Saeed Rezaye, Mahta Eskandarnejad, Hasan Mohammadzadeh, Mehri Abedini Pages 18-26
    Background And Aim
    Increasing age increased the risk of acute and chronic diseases, but decreased functional capabilities of individuals and the power of the senses and perception. The changes in the areas of ​​biological, psychological and social threatened quality of life for older persons, as far as keeping them from performing daily activities. The purpose of this study was to evaluate the effect of neurofeedback training on the quality of balance control under dual tasks conditions motor- balance and cognitive-balance in elderly men.
    Materials And Methods
    The research method is quasi-experimental that is conducted by Pre-test/ post-test method. subjects were 60 years and older in Tabriz, Iran and were selected on a voluntary basis. Thirty elderly volunteers were randomly divided into two groups: experimental and control groups. The TUG was measured under conditions of dual-task motor-balance (Run the test with a full cup of water transport) and Dual Task balance-cognitive (Countdown test with random numbers); before and after the neurofeedback training (Up to 15 sessions in 30-minute 3 times a week for 5 weeks).
    Results
    The results showed that neurofeedback training was significantly increased performance in elderly motor dual-task (p =0.001). But in dual-task cognitive performance, although the improvement had taken place, not statistical significant differences were observed (p =0.051).
    Conclusion
    The results suggest that the balance neurofeedback protocol improves balance performance under dual-task conditions, especially dual-motor task.
    Keywords: neurofeedback, balance, dual duty motor, cognitive dual task, elderly
  • Neshat Rahimi Shamaei Monfared, Afsoon Hassani Mehraban, Ghorban Taghizade, Malahat Akbarfahimi, Mahdi Dadguo Pages 27-37
    Background And Aim

    Balance disorder is one of the most common problems after stroke causes falling and fear of falling in some patients. The balance based video games are used in people with motor problems. The current study conducted to investigate the effectiveness of videogames on balance and fear of falling in patients with chronic stroke.

    Materials And Methods

    This experimental study organized in a single subject system, A-B design for four patients with chronic stroke. This method including repetitive measures conducted in two phases, baseline and then twelve intervention sessions. Berg Balance Scale, Timed up and go, Functional Reach, Step test, the maximum weight bearing in different directions and the deviation from center were conducted for balance assessing. Fear of falling questionnaire was used to assess the fear of falling. The results were considered using C-statistic, Bayesian factor, Mann Whitney U, and visual analysis

    Results

    The results were significant for balance skills, the maximum force produced by lower extremities at different directions and fear of falling parameters but the deviation from center did not show distinct pattern.

    Conclusion

    The results related to balance skills, the maximum force produced by lower extremities and also fear of falling confirmed the efficacy of videogames, however the deviation from center did not show any improvement.

    Keywords: Chronic Stroke, Videogames, Fear of Falling, Balance Skill
  • Alireza Doroudian, Mohammad Mohsen Rustaie, Sedigeh Sadat Naimi, Alireza Akbarzade Baghban Pages 38-47
    Background And Aim
    Oscillatory devises like Bodyblade and Flexi-bar have been popular in USA and Europe as a kind of exercise therapy. Many controversial researches have been done to find out the activation pattern differences of some muscles during oscillation with these devices. In this study we compare erector spine muscle EMG activity in lumbar, thoracic and cervical region during Flexi-bar unilateral oscillation at 3 different weight bearing positions.
    Materials And Methods
    Surface EMG signal were bilaterally collected from erector spine muscles from 12 healthy volunteers during double stance and single stance on the right and left leg. We compared regular EMG activity of muscles which was normalized by maximal voluntary contraction during Flexi-bar oscillation.
    Results
    Repeated measures ANOVA revealed significant deference between muscular activity of left and right side in cervical reign (P = 0.012), in thoracic (P = 0.008) and in lumbar reign (P < 0.001). The comparison across different standing positions were not statistically significant.
    Conclusion
    Flexi bar oscillation in position of this study resulted different level of activity in Erector spine muscles. Studies on another postures and muscles can help us to choose the most appropriate position of exercise for our patients.
    Keywords: Flexi, bar, Bodyblade, Oscillatory Device, Erector spine muscle
  • Najmeh Mardani, Davood Sobhani, Rad, Soheil Baratian, Ali Gholian, Aval, Hamideh Ghaemi Pages 48-56
    Background And Aim
    Cleft palate is a congenital malformation. The structural defects causes disturbances in speech clarity due to incomplete closure of the oropharyngeal ring. Previous studies of speech and language disorders (including cleft palate) suggest impaired diadochokinesis skill. We thought that there is a relationship between diadochokinesis and intelligibility of speech. The purpose of this study is to examine the relationship between oral diadochokinesis with intelligibility of speech.
    Materials And Methods
    The present study is a descriptive, cross-sectional study. Thirty children aged between 5 to 6 years with cleft palate (15 boys and 15 girls) were randomly recruited from hospitals in Mashhad, Iran. 30 normal children of the same age were selected as controls. The resolution capability of Weiss and Fletcher criteria were used for clarity of speech and speed of diadochokinesis respectively.
    Results
    Between diadochokinesis in patients with cleft palate, and their intelligibility of speech a negative correlation was observed (- 89% in male, -92% in girls), But no correlation was found in normal children (-0.009 and -0.046 in boys and girls respectively). There was ot significant differences in both diadochokinesis and intelligibility of speech between two groups (p>0.05).
    Conclusion
    According to the findings in patients with cleft palate; diadochokinesis speed and intelligibility of speech can be significantly reduced compared to normal children of the same age that significantly related with each other. This relationship was not found in normal individuals.
    Keywords: Cleft palate, Diadochokinesis, intelligibility of speech
  • Asghar Reazsoltani, Fateme Etemadi, Fateme Khamse, Fateme Bokayee, Alireza Akbarzadeh, Baghban Pages 57-64
    Background And Aim
    Tension-type headache (TTH) is the most common type of headache in different societies. TTH is a prototypical headache in which myofascial pain of neck muscles can play an important etiological role. Weakness of upper posterior muscles of neck is a common accompaniment of myofascial pain in this region. Thus the purpose of this study was to compare the strength of upper posterior neck muscles in women with chronic tension headache and healthy women.
    Materials And Methods
    The strength of superior-posterior neck muscles in 33 women (16 chronic tension headache and 17 healthy individuals) were examined by The Power meter. An independent t-test was used to analyze the data and compare the groups.
    Results
    Results showed a significant difference between women with chronic tension headache and healthy ones (p=0. 021). The results also showed inverse relationship between intensity of pain and the strength. (r=-0. 65، p=0. 006)
    Conclusion
    According to the results of this study, women with chronic tension headache had lower posterior upper cervical muscles strength than healthy controls. These results may reflect a disturbance in the upper posterior neck muscles musculoskeletal system in the patients which may be primary to TTH or secondary and as a result of TTH. Further studies are required to extend our knowledge in this area.
    Keywords: Chronic Tension Headache, intensity of pain, upper posterior
  • Shima Abdollahi, Farideh Dehghan Manshadi, Asghar Rezasoltani, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 65-73
    Background And Aim
    According to importance of healthy posture and high prevalence of all kinds of faulty postures among young population, study of etiological factors is necessary. The aim of this study was to evaluate the relationship between lumbar lordosis and pelvic inclination with ultrasonic thickness of abdominal wall muscles in healthy young females.
    Materials and Methods
    76 healthy young female, ages ranged 18-30 years participated in this study voluntarily. After collecting demographic information, flexible ruler and inclinometer were used for measuring the degree of lumbar lordosis and pelvic inclination respectively. Then, the rest thickness of abdominal wall muscles were measured in two different positions of crook lying and standing by using ultrasonography. The Pearson correlation coefficient was used for statistical analysis.
    Results
    Results revealed significant statistical relationship between lumbar lordosis and pelvic inclination (p=0.03(. Among abdominal muscles, only transverse abdominis muscle showed a negative correlation with lumbar lordosis during standing (p= -0.02). There was not statistical relationship between abdominal muscle thickness and pelvic inclination.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, there is a direct relationship between lumbar lordosis and pelvic tilt, but rest thickness of the abdominal wall muscles except the transverse abdominis muscle, has no significant effect on lumbar lordosis.
    Keywords: Abdominal wall muscles, Lumbar lordosis, Pelvic tilt, Ultarsonography
  • Homa Zarrinkoob, Iman Jalilvand, Majid Ashrafi, Alireza Akbarzadeh, Baghban Pages 74-84
    Background And Aim

    The purpose of this study was to evaluate the reliability of the vestibular evoked myogenic potential (VEMP) response in clinics where only a feedback method is available for monitoring background EMG.

    Materials And Methods

    forty healthy young subjects (mean age of 23/62 years old) participated in the investigation of the within-session reliability. They were retested again after 2 to 3 days for the between-session reliability. VEMPs were recorded in air and bone conduction procedures using 500 Hz tone bursts with durations of 4 and 7 milliseconds and use of feedback method for control of muscle contraction.

    Results

    The intraclass correlation coefficient value for air conduction was found to have fair-to-good reliability and for bone conduction (4 millisecond) the correlation was found to be fair-to-good. For bone conduction (7 millisecond) the correlation was found to be poor-to-good. The latency of n23 was more reliable than the latency of p13. For AC procedure amplitudes were more reliable than the latencies but for BC procedure latencies were more reliable than amplitudes. Overall air conduction procedure was more reliable than bone conduction procedure.

    Conclusion

    Overall, VEMP response parameters were found to have fair to good test-retest reliability. The feedback method revealed that the results of this study are comparable to other data in the literature where different test conditions were applied. Clinicians should consider these findings when interpreting VEMP responses.

    Keywords: Test, retest reliability, air conduction, bone conduction, cVEMP, feedback method
  • Ali, Asghar Jamebozorgy, Zahra Moslemi, Ashkan Irani, Seyyed Mahdi Tabatabai, Minoo Kalantari Pages 85-93
    Background And Aim

    To prospectively investigate the physical function and falls among elderly patients who underwent total knee arthroplasty (TKA).

    Materials And Methods

    A total of 30 patients (3 male, 27 female) over 60 years of age who underwent TKA and were living independently were enrolled. Patients with UTKA (n 15) and BTKA (n 15) were evaluated before, 1, 2, and 3 months after TKA. They were assessed using Berg Balance scale Test. All the patients received standard rehabilitation programs during this period.

    Results

    One month post operation, both groups of patients experienced significant losses from preoperative levels in all outcomes (P<.05). Unilateral TKA Patients recovered to preoperative levels after 3 months postoperatively in all measures. Compared to bilateral TKA, unilateral TKA patients did not perform significantly different for Berg Balance scale test (P=0.47).

    Conclusion

    The persistent impairments and functional limitations 3 months after TKA with standard rehabilitation protocol suggest that more intensive therapeutic approaches may be necessary to restore function of patients following TKA. Individuals with unilateral knee OA have deficits in balance, and function compared to bilateral TKA.

    Keywords: Total knee arthroplasty. Falls. Older Adult. Berg Balance Scale
  • Afsaneh Sadat Mirshahvelayati, Farideh Dehghan Manshadi, Mojgan Foroutan, Alireza Akbarzadeh Bagheban Pages 94-100
    Background And Aim
    Functional constipation is a widely prevalent anorectal condition. The most commonly used instrument to evaluate constipation is the Rome III criteria. Clinical diagnostic techniques such as anorectal manometry is also performed to assess constipation. Issues of cost, accessibility, requirement for specialized skill and denial of patient comfort, makes its use waned. Rome III criteria can be used as an assessment tool easier than the other modalities, such as manometry. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between clinical symptoms based on Rome III criteria with manometric findings in women with functional constipation.
    Material and Methods
    35 female patients with a mean age of 38.51 10.24 years and functional constipation diagnosed by specialist were included in this study. After complication of Rome III criteria and background information questionnaire, digital evaluation and anorectal manometry were assessed. For data analysis SPSS software version 22, Pearson and Spearman correlation coefficient was used.
    Results
    Our results indicated significant negative correlation between the severity of Rome III criteria pressure of upper anal during squeeze and push maneuver, between rectal, upper anal resting pressure and level of gas or fecal incontinence and between rectal pressure of squeeze with number of delivery and also between severity of Rome III criteria and strength and endurance of pelvic floor muscles by digital assessment. Positive correlation between lower anal pressure during push and resting tone was observed (p<0.05).
    Conclusion
    According to this study, the clinical assessment of patients with functional constipation, Rome III criteria and manual pelvic floor muscle examination such as strength and endurance, as a non-invasive and low cost method is recommended. However, to achieve an accurate diagnosis, in addition to the mentioned methods, the use of anorectal manometry is recommended.
    Keywords: Functional constipation, Anorectal manometry, Rome III criteria
  • Kiumars Moradi, Hooman Minoonejad, Reza Rajabi Pages 101-110
    Background And Aim
    Given the importance of core stability exercises as well as the high incidence of ankle sprains and functional instability and Subsequently, increasing of postural sway as a risk factor for the occurrence of ankle sprain, Core stability exercises aimed at stabilizing the central area of ​​the body can have a significant role in reducing postural sway. Therefore the purpose of this study is the immediate effect of core stability exercises on postural sway in athletes with functional ankle instability.
    Materials And Methods
    Thirty male college athletes with functional ankle instability participated in this study. After Primary screening and identification of eligible athletes with ankle joint functional assessment tool (AJFAT), subjects were divided into the experimental (n=15) and control group (n =15). Athletes’ experimental group did two types of core stability exercises in a session. Postural sway measured in both groups before and after the test.
    Results
    Statistical test results showed that the core stability exercises affected the postural sway in athletes with functional ankle instability in the short-term with the closed eyes and significantly reduced their postural sway (p˂0/05). But this exercises had no effect on postural sway with open eyes (p<0/05).
    Conclusion
    It seems that core stabilizer muscles are important in control of proximal and distal joints for reduction of postural sway in athletes with functional ankle instability when their eyes are closed and doing this exercises in the short-term can be useful in reduction of postural sway in athletes with functional ankle instability.
    Keywords: Core exercises, postural control, functional ankle instability, athlete
  • Seyed Mehdi Tabatabaee, Hamid Alavi, Majd, Mohammad Aghazadeh Amiri, Reza Irani Pages 111-116
    Background And Aim

    The standard method to measure the base curve radius of hard contact lenses (RGP) is to employ a tool namely Optical Spherometer which is also called Radioscope. As Radioscope is an expensive and not easily accessible tool compared to keratometer, using the keratometer clamps seems to be more reasonable. In order to remove these problems, in this research a small clamp was designed and built which is a combination of the two above-mentioned clamps and the name Contacheck was selected for it. The purpose of this research is to find an answer to this question that whether or not the sizes of radius of the base curve of hard contact lenses resulting from Contacheck are reliable and valid compared to the standard device of Radioscop.

    Materials And Methods

    In this study 43 hard contact lenses in different sizes were randomly selected and their curve which had been specified based on the manufacturing company were measured two times by an optometrist; once by a Radioscope device and then by the Contacheck. Another optometrist had gone through the same measurement procedure. The correlation of the values resulting from two devices (Inter-rater reliability coefficient), the equality of the values obtained from the observations by two independent evaluators were also tested. Bland –Altman method was employed to determine the approximate agreement of 95% in all mentioned stages.

    Results

    The mean and Standard deviation of curvature of hard contact lenses were 6.75±0.75 &6.76±0.73 by radioscope and contachek respectively. Intraclass correlation coeffitiont (ICC) was 0.998 and the confidence interval for the mean differences between the average values ​​of both devices by the Bland-Altman plot was (-0.11, 0.12).

    Conclusion

    The contachek is a valid and reliable instrument for measuring the Base curve radius of hard contact lenses.

    Keywords: conta, chek, base curve, hard cotact lens, validity(value)
  • Simasadat Noorbakhsh, Zahra Zeinodini, Zeynab Khanjani, Hamid Poorsharifi, Sepideh Rajezi Esfahani, Mojgan Mohhamadzadeh, Afsane Yoosefi, Fahime Maliki Pages 117-125
    Background And Aim
    Regarding the importance of addiction in our societies, this study has been carried out to investigate the relationship between personality disorders and addiction severity. Methods and materials: 248 addicts (135 opiate dependents and 113 stimulant dependents) chosen by convenient sampling method in 2013 were participated in this study. All participants were from patients referred to Addiction Treatment Clinics in Tehran, Iran. Data collecting process was accomplished by means of clinical interview based on DSM-5 criteria for Substance Use Disorders, Iranian version of Addiction Severity Index, and Millon Clinical Multiaxial Inventory – III. Data were analyzed by Pearson correlation using SPSS version 21.
    Results
    There was a significant correlation between cluster A and legal status (p<0.05), cluster B and alcohol use, drug use, legal status, and psychiatric status (p<0.05), and cluster C and alcohol and drug use (p<0.05).
    Conclusion
    Personality disorders in cluster B are stronger predictors for addiction severity and suggests specified treatment requirements in comparison with other groups.
    Keywords: Personality Disorders, Addiction Severity, Cluster
  • Ali Reza Mossayebi, Aazam Ghassemi, Nima Jamshidi, Payam Saraeian Pages 126-137
    Background And Aim
    Uncontrolled diabetes can lead to diabetic foot ulcers and if it is not treated can lead to amputation. With suitable plantar pressure distribution, by changing material and arrangement of constituent layers for multi-layer insoles, the foot ulcers can be prevented or improved. In this study, single-layer and three-layer insoles made by Silicone Gel, Plastazote Foam, Polyfoam and Ethyl Vinyl Acetate foam have been compared.
    Materials And Method
    the materials behavior determined using a uniaxial pressure test. Then a custom-made insole was prepared and by a digitizer device, a scatter file obtained from machined sample. This file was imported in Catia software and the volumes and surfaces has been created by using a three dimensional nonlinear FEM model, for 4 single-layer and 18 combinations of three-layer insoles during dynamic test. For verification of FE results, experimental test has been done by using Pedar system.
    Results
    The results showed that among single-layer insoles, the Silicon Gel and Plastazote and between three-layer insoles arranging Plastazote, Silicone Gel and Ethyl Vinyl Acetate (from top to bottom) were recognized as the best combination.
    Conclusions
    Three-layer insole stress concentration and strain can reduce 31% Von Mises constrain stress and 30% strain with respect to one layer insole. Experimental tests using Pedar system verified this result. In dynamic mode using Pedar system, Silicon Gel one layer insole and three-layer PLZ-SG-EVA decrease plantar pressure by 30% and 54% respectively in comparison with bare foot. The method used in this research can show suitable performance of these materials when used as insole. Also this research can be helpful for analyzing insoles using finite element method.
    Keywords: Hyper elastic Material, Medical Insole Diabetic, 3D Model, Pedar System
  • Fahime Rahgozar, Ali Reza Zahiredin, Sepideh Rajezi Esfahani, Simasadat Noorbakhsh, Mojgan Mohhamadzadeh Pages 138-146
    Background And Aim
    This study aimed to investigate the relationship of expressed emotion, codependency and coping styles for stress and the symptoms of obsessive-compulsive patients.
    Material And Methods
    This study included 40 patients suffered from obsessive-compulsive, which were referred to Imam Hossein hospital and several health clinics. The scale of maternal expressed emotion was assessed by Cole and KazarianLevel of Expressed Emotion Scale and Holyoake Codependency Index and Parker and Andler Coping Inventory for Stressful Situation questionnaire.
    Results
    Among the components of expressed emotion, subscale of disturbance and intervention P=0/013, emotional responses P=0/002 and a negative attitude towards the disease P =0/023 and total score expressed emotion by P=0/002 in relatives of patients showed a significant relationship with severity of obsession. All subscales of self-devotion P =0/041, external focus P =0/047, and the reaction P =0/039 and the total score "P =0/038" showed the same relationship with the obsession severity. Among coping styles, focused coping styles P=0/017 and the severity of the obsession showed a significant relationship.
    Conclusion
    Family expressed emotion, codependency and emotional coping style are related with the symptoms of obsessive-compulsive patients.
    Keywords: Expressed Emotion, Codependency, Coping Styles with Stress, Obsessive, Compulsive
  • Maryam Rahmati, Saeed Rahmani, Alireza Akbarzadeh Baghban, Farnaz Fathollahzadeh, Parisa Gharibnavaz Pages 147-155
    Background And Aim
    Since sleep has an important impact on life of students and their mental health, this study designed to investigation of the relationship between quality of sleep and mental health of students in school of rehabilitation sciences, of shahid beheshti university of medical sciences.
    Material and Methods
    In this cross-sectional study 239 students from four field of study in rehabilitation were randomly selected. The used questionnaires were as following; demographic, mental health (GHQ-28) and pittsburgh sleep quality index(PSQI). ANOVA test was performed for data analysis. (α=0.05)
    Result
    36.6% of all students had satisfactory sleep quality and the rest 63.6% had poor sleep quality. 46.2% had physical symptoms, 50.2% showed stress, 65.7% had social function disorder and 33.1% showed depression, according to mental health minor scales. There was significant relationship between sleep quality and mental health (P<0.001).
    Conclusion
    There is a significant relationship between sleep quality and mental health. So, lackof sleepcan affect on students’ academic performance, daily function, physical and mental health.
    Keywords: Quality of Sleep, Mental Health, students
  • Safoura Ghasemi, Heydar Sadeghi Pages 156-165
    Background And Aim
    Osteoporosis is a systemic skeletal disease with its associated fractures 8 times higher in women than men. Doing physical activity to maintain bone mass and strength are vital and help individuals in prevention of osteoporosis-related fractures. Although some studies have shown a positive relationship between physical activity and bone mineral density (BMD), some revealed physical activities are ineffective on BMD. Thus a systematic study to clarify the contradictions and determine the effect of physical activity on bone mineral density is required. The purpose of this study was to review the effects of physical activity on bone mineral density, pain and quality of life in patients with osteoporosis
    Materials And Methods
    In this review, articles that were published in international and Iranian journals of Pub med, Springer, Elsevier, Science Direct, Magiran, Noor mags, SID with standard keywords were used.
    Results
    Most of the findings from various studies, indicated positive effects of physical activity on bone mineral density, reduced pain and improved quality of life for people with osteoporosis.
    Conclusion
    although compounded exercises and researches that have been done on young people suggested a positive effect on bone mineral density, in the researches on which the exercise period was similar, a positive effect did not show in elderly. Sports activities for people with osteoporosis should be selected according to the characteristics such as age, purpose (treatment or prevention) and limits of patient. Since there is a significant positive effect of exercise on bone mineral density, It is recommended to study the exercise effects in various environments (land, water, and mixed).
    Keywords: physical activity, bone mineral density, quality of life, osteoporosis
  • Zahra Shafiee, Mahrokh Ghahari, Mohammad Ali Hosseini, Mahdi Rezaee, Mehdi Rassafiani Pages 166-180
    Background And Aim
    Stroke is a major cause of disability in adults and functional disability of upper limb. It is the most important difficulty that makes the person unable to perform activities of daily living. Rehabilitation interventions in the guidelines format can result in integrated therapists’ performance and increases the process of recovery and decrease the level of functional disability after stroke. The purpose of this study was to make an integrative review and localization of occupational therapy practice guideline in rehabilitation of upper limb function in stroke patients according to available evidences and experts’ opinions.
    Materials And Methods
    This study is a combination of two steps. In the first phase, the integrated review was done in all domestic and foreign published articles and practical guidelines of the previous ten years. The key words of Clinical practice guide, stroke, occupational therapy interventions and of upper limb function were used and the found articles were extracted. In the second phase, the quality of the results were analyzed and discussed in the expert panel that included of 10 occupational therapists in CVA area. Then final results were presented in a booklet format.
    Results
    In this study 268 articles in the field of stroke and upper limb function and 11 clinical practice guidelines were found. Initially, abstracts and then 70 full texts of articles relating to hand function interventions in stroke patients which had inclusion criteria were investigated. Robotic aids interventions, induced constraint movement therapy, splinting, mirror therapy, sensory training, mental training, task- oriented approach, resistive exercises, bilateral exercises and electrical stimulation of the upper extremities in stroke patients were enrolled in these articles.
    Conclusion
    The results of the study and the experts werefocused on induced constraint movement therapy, robotic assistive devices, mirror therapy, sensory re-education, mental practice and task-based approach in the rehabilitation of hand function in stroke patients.Results were presented in the field of occupational therapy in improving upper extremity function of stroke patients in booklet format.
    Keywords: cerebral vascular accident, clinical practice guideline, occupational therapy interventions, upper limb function
  • Yones Lotfi, Bahareh Khavarghazalani, Nasrin Gohari, Zahra Hosseini Dastgerdi, Sommayeh Amini Pages 181-190
    Background And Aim

    Auditory and speech processing is based on bottom – up (data – driven) processing which in turn depends on acoustic signal input and integration of central auditory pathways. Moreover interpreting auditory information involves top- down (concept – driven) processing, which is dependent on higher central resources such as working memory capacity and attention. Working memory has important function in auditory perception process and deficit in working memory causes auditory processing disorder. This study was aimed to introduce importance of working memory in auditory information processing and evaluate its role in CAPD children according to recent clinical researches

    Materials And Methods

    For reviewing of the latest literature about function of working memory in auditory information processing from 2000 till now, articles were selected from Pubmed, Science Direct, Google Scholar, Proquest data sources.

    Results

    Detecting auditory processing disorder needs complete approach which consider assessment of cognitive factors such as working memory and central executive function. It should be emphasized, that in addition to central auditory processing tests, assessment of bottom-up and top-down processing should be considered.

    Keywords: Central Auditory processing disorder, working memory, Top, down process, bottom, up process