فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمدرضا ساسولی، سعید یزدانی، سید صفدر حسینی، ایرج صالح صفحات 1-11
    به علت شرایط اجتماعی و فرهنگی کشور، استفاده از پساب ها و آب های برگشتی در مصارف مختلف و به ویژه در مصارف زراعی مورد پذیرش همگانی نیست و با مقاومت های اجتماعی همراه است. در این مطالعه، تلاش می شود چند محصول در سطوح مختلف مصرف از دیدگاه مصرف کنندگان ساکن تهران با استفاده از مفهوم تمایل به مصرف ارزیابی شود. داده های تحقیق در سال 1391 و از طریق نمونه گیری تصادفی در شهرهای تهران، ورامین و ری به دست آمد. نتایج نشان داد با افزایش اعتماد مصرف کنندگان به فرایند تصفیه فاضلاب، استفاده از کلمه آب بازیافتی به جای فاضلاب، ارائه اطلاعات و کاهش نگرانی های سلامتی، تمایل به مصرف محصولات کشاورزی تحت آبیاری با فاضلاب تصفیه شده افزایش می یابد. همچنین، نتایج نشان داد مصرف کنندگان مایل اند برای محصولات گوجه فرنگی، سبزیجات برگی، نان و گوشت به دست آمده از فاضلاب تصفیه شده به ترتیب 4/65، 5/59، 97/76 و 71/78 درصد قیمت محصولات مشابه به دست آمده از آب سالم را بپردازند.
    کلیدواژگان: پذیرش اجتماعی، تمایل به مصرف، جنوب تهران، فاضلاب تصفیه شده
  • محمد قهرمان زاده، فاطمه یاوری، قادر دشتی صفحات 13-20
    مطالعه حاضر چگونگی انتقال قیمت بین سطوح خرده فروشی و سرمزرعه گوشت گوساله را در استان آذربایجان شرقی با استفاده از قیمت های هفتگی در دوره زمانی فروردین 1377 تا اسفند 1390 بررسی می کند. در این زمینه، به منظور بهره بردن از مزایای مدل های چندمتغیره، مدل TVECM دورژیمه هانسن و سئو (2002) برای بررسی مکانیزم انتقال قیمت با برآوردگرهای حداکثر راستنمایی محاسبه شد. مطابق نتایج آزمون ریشه واحد ADF و PP، هر دو سری قیمت خرده فروشی و سرمزرعه انباشته از درجه یک هستند و نتایج آزمون همجمعی یوهانسن مبین همجمعی بین دو سری قیمت است. در گام بعدی، نتایج آزمون Sup-LM هانسن و سئو (2002) وجود رابطه همجمعی غیر خطی بین دو متغیر را اثبات کرد. درنهایت، مطابق نتایج برآورد ضرایب تصحیح خطا در مدل TVECM دورژیمه، انتقال قیمت تقارن نداشت و هر دو قیمت سرمزرعه و خرده فروشی، به شوک های مثبت واکنش بیشتری نشان می دهند. به ویژه خرده فروشان سریع تر از دامداران قیمت را در اثر افزایش قیمت دیگری بالا می برند، درحالی که دامداران هنگام کاهش قیمت در یک سمت بازار سریع تر واکنش نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تعدیلات غیر خطی، رهیافت هانسن و سئو، مدل تصحیح، خطایی آستانه ای
  • صالح حقیقت، هوشنگ ایروانی، خلیل کلانتری، ابراهیم مهدوی، سید علیرضا قدیمی * صفحات 21-34

    پراکندگی و قطعه قطعه بودن اراضی کشاورزی یکی از موانع جدی توسعه کشاورزی محسوب می شود، به طوری که کوچکی و پراکندگی اراضی مانعی در استفاده بهینه از آب، زمین، نیروی انسانی، مکانیزاسیون و دیگر عوامل موثر در تولید کشاورزی است. این وضعیت در بیشتر مناطق کشور ما نیز مشاهده می شود و به یکی از مهم ترین چالش های توسعه کشاورزی کشور تبدیل شده است. به این منظور، یکی از سیاست های توسعه کشاورزی در سال های گذشته یکپارچه سازی اراضی کشاورزی است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل عوامل پیش برنده طرح یکپارچه سازی اراضی از دیدگاه کشاورزان است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کشاورزان استان فارس بود (N=215400). حجم نمونه براساس فرمول کوکران 250 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. پس از جمع آوری داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه، روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه براساس نظر استادان و متخصصان مربوطه تایید شد و پایایی آن نیز براساس آلفای کرونباخ (83/0) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد پنج عامل دولتی- زیربنایی، اقتصادی- حمایتی، زراعی، فردی– اجتماعی، آموزشی، حدود 99/67 درصد واریانس کل عوامل پیش برنده طرح یکپارچه سازی اراضی را در استان فارس تبیین می کنند که ارائه تسهیلات اعتباری به کشاورزان برای ایجاد انگیزه، جلب اعتماد رهبران محلی، اتخاذ قوانین کافی در باب یکپارچه سازی اراضی و اصلاح و بازنگری قوانین به ویژه قانون ارث و برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه یکپارچه سازی اراضی از مهم ترین پیشنهادهای این پژوهش برای توسعه اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی هستند.

    کلیدواژگان: استان فارس، پراکندگی اراضی، توسعه کشاورزی، یکپارچه سازی اراضی
  • فاطمه جعفری، حسین شعبانعلی فمی، ژیلا دانشور عامری صفحات 35-42
    تحقیق حاضر با هدف بررسی و تحلیل میزان به کارگیری عملیات مقابله با خشکسالی در زمان وقوع آن توسط کشاورزان شهرستان طارم علیا واقع در استان زنجان انجام گرفت. این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری آن را تمام کشاورزان شهرستان طارم علیا تشکیل می دهند. نمونه گیری نیز به روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انجام گرفت و به منظور سنجش میزان پایایی ابزار تحقیق از آماره آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آن برای مقیاس پرسشنامه 908/0 به دست آمد که بیانگر قابلیت اعتماد مناسب این مقیاس ها برای سنجش مقیاس اصلی تحقیق است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. آنالیز اطلاعات نشان می دهد به ترتیب «استفاده از لوله برای انتقال آب به مزرعه»، «استفاده از منابع آب زیرزمینی» و «بیمه مزارع علیه خشکسالی» در اولویت اول تا سوم به کارگیری عملیات مقابله با خشکسالی قرار دارند. همچنین، بین میزان به کارگیری عملیات مقابله با خشکسالی با متغیرهای میزان شرکت در کارگاه های آموزشی، دوره های آموزشی و بازدیدهای ترویجی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد که می توان با ارائه آموزش های لازم در قالب برنامه های آموزشی، توان مقابله کشاورزان را با خشکسالی افزایش داد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شهرستان طارم علیا، عملیات مقابله، کشاورزان
  • ناهید شویکلو، سیدمحمود حسینی، مهتاب پورآتشی صفحات 43-50
    اثربخشی و موفقیت شرکت های خدمات مشاوره ای کشاورزی در گرو شناسایی مستمر مشکلات پیش رو و تلاش در راستای رفع آن هاست. از این رو، تحقیق حاضر با هدف بررسی مشکلات شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران عامل شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی استان قزوین (90N=) است که تمام شماری انجام گرفت. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه است که روایی آن براساس نظرخواهی از تعدادی استادان و صاحب نظران در این زمینه تنظیم شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق از آزمون مقدماتی استفاده شد که آلفای کرونباخ محاسبه شده (83/0) مبین اعتبار مناسب برای گردآوری داده هاست. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/11 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد از دیدگاه مدیران، درآمد ناکافی، نهادینه نشدن بخش خصوصی در بخش های مختلف و نبودن ثبات و امنیت شغلی به ترتیب مهم ترین مشکلات شرکت های خدمات مشاوره ای بودند. با استفاده از تحلیل عاملی مشکلات شرکت های خدمات مشاوره ای در قالب چهار عامل دسته بندی شدند. این عوامل به ترتیب عبارتند از: خدمات حمایتی و مالی، سازمانی، آموزشی و فرهنگی که درمجموع 41/65 درصد از کل واریانس را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: استان قزوین، خدمات حمایتی و مالی، شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی، مدیران، مشکلات
  • نسرین اوحدی، احمد اکبری، جواد شهرکی صفحات 51-60
    ایران یکی از عمده ترین تولیدکنندگان پسته در جهان و استان کرمان بزرگ ترین تولیدکننده پسته کشور و شهرستان سیرجان یکی از مهم ترین مناطق تولید پسته استان کرمان است. بررسی وضعیت کارایی پسته کاران و کوشش در راستای بهبود کارایی آنان و استفاده بهینه از منابع در تولید محصول پسته اهمیت ویژه ای دارد. این تحقیق با هدف تعیین کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی، مدیریتی و مقیاس پسته کاران انجام گرفت. 197 نفر از پسته کاران این شهرستان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند وداده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه برایسال زراعی 1390 و 1391 گردآوری شد. کارایی پسته کاران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها محاسبه شد. نتایج نشان داد میانگین کارایی فنی 47 درصد، میانگین کارایی مدیریت 69 درصد، میانگین کارایی مقیاس 67 درصد، میانگین کارایی تخصیصی 24 درصد و میانگین کارایی اقتصادی 12 درصد است. همچنین، تمام نهاده ها بیش از حد بهینه استفاده شدند و بیشترین میزان مصرف نابهینه مربوط به کود شیمیایی و آب است. با آموزش و ترویج کشاورزی در راستای استفاده بهینه از نهاده های تولید و کاهش مصرف نهاده ها می توان میزان کارایی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: پسته، تحلیل پوششی داده ها، سیرجان، کارایی
  • مهسا بهرامی نسب، آرش دوراندیش، ناصر شاهنوشی، محمدرضا کهنسال صفحات 61-73
    با توجه به ماهیت ویژه فعالیت های کشاورزی و تاثیرگرفتن نتایج تصمیمات از ریسک و حتمیت نداشتن این فعالیت ها، درنظرگرفتن ریسک به هنگام برنامه ریزی در بخش کشاورزی امری ضروری است. در مطالعه حاضر، برای لحاظ کردن شرایط نبودن قطعیت و همچنین تاکید بر محدودیت منابع آب در تعیین الگوی بهینه زراعی، از روش برنامه ریزی فازی با ارزش بازه ای استفاده شد. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق جمع آوری 128 پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان شهرستان اسفراین به صورت نمونه گیری تصادفی ساده، در سال زراعی 1391-1392 تهیه شد. نتایج نشان می دهد محصولات ذرت علوفه ای، لوبیا قرمز و گندم محصولات بهینه و اقتصادی برای کشت در اکثر سناریوهاست و سود الگوی بهینه با کاهش نبودن قطعیت منابع آب افزایش می یابد. همچنین، میزان استفاده از آب در الگوی کشت فعلی بیش از مقدار مصرف آب در الگوی کشت بهینه است؛ بنابراین، پیشنهاد می شود با ارائه سیاست های حمایتی توسط مسئولان کشاورزی شهرستان مذکور، مانند تقویت سطح پوشش بیمه محصولات کشاورزی یا قیمت تضمینی برای کشت محصولات بهینه پیشنهادی گسترش یابد تا ضمن افزایش سودآوری کشاورزان، از برداشت بیش از حد از سفره های آب زیرزمینی نیز جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: ارزش بازه ای، برش آلفا، برنامه ریزی فازی، منابع آب، نبودن قطعیت
  • حمید امیرنژاد، فاطمه مزرعه، حامد نویدی صفحات 75-81
    متکی بودن اقتصاد ایران به درآمد های نفتی و تاثیر پذیری درآمد ها از مسائل سیاسی و اقتصادی، به آسیب پذیری اقتصاد کشور منجر شد. یکی از راه های مقابله با این چالش، توسعه تولیداتی است که ضمن بهبود وضع اقتصاد داخلی سبب افزایش صادرات غیر نفتی می شود. در این میان، گیاهان دارویی علاوه بر نقش ویژه ای که در اقتصاد داخلی دارند می توانند تاثیر بسزایی در امر صادرات غیر نفتی داشته باشند. با توجه به اهمیت صادرات غیر نفتی در راستای رهایی از اقتصاد تک محصولی، هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر صادرات زیره سبز کشور برای دوره 1365-1388 است. در این راستا، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رهیافت هم انباشتگی و الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) صورت گرفت. نتایج برآورد مدل نشان داد متغیرهای نرخ ارز واقعی، ارزش افزوده بخش کشاورزی و قیمت صادراتی تاثیر معنی دار بر صادرات زیره سبز دارند. همچنین، نتایج نشان می دهد ارتباط معنی دار بین صادرات زیره و نرخ واقعی ارز از نوع مثبت است. از این رو، اتخاذ سیاست های مناسب ارزی در راستای تعدیل نرخ واقعی ارز، می تواند نقش بسزایی در افزایش ظرفیت آینده تولید، صادرات و دستیابی به رشد اقتصادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری، زیره سبز، قیمت صادراتی، نرخ ارز، هم انباشتگی
  • حجت شکیبا، فاطمه رجبیان غریب، یوسف حجازی صفحات 83-93
    هدف این مقاله بررسی رابطه خلاقیت با قصد کارآفرینی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانشجویان کارشناسی کشاورزی سال آخر (پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج و پردیس ابوریحان) دانشگاه تهران بود (N=420) که 201 نفر از آن ها از طریق نمونه گیری طبقه ای متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط اعضای هیئت علمی دانشکده کارآفرینی و روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (α>0.70). داده ها در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی به ترتیب توسط نرم افزارهای SPSS16 و Lisrel8.54تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد از بین سه بعد خلاقیت درنظر گرفته شده)خلاقیت فردی، درک دانشجویان از خلاقیت در محیط دانشگاهی و محیط خانواده(در این پژوهش، خلاقیت فردی تنها بعدی است که بر قصد کارآفرینی دانشجویان کشاورزی تاثیر می گذارد و موجب افزایش قصد کارآفرینی آن ها می شود. با وجود این، محیط دانشگاهی و همچنین محیط خانوادگی نتوانست سبب خلاقیت و درنتیجه ارتقای قصد کارآفرینی دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت فردی، دانشجویان کشاورزی، دانشگاه تهران، قصد کارآفرینی
  • علی شمس، علی جوادی صفحات 95-105
    بخش کشاورزی در بیشتر کشورهای دنیا و به ویژه ایران نقش مهمی در توسعه ملی ایفا می کند. امور دام به عنوان یکی از زیربخش های مهم کشاورزی عهده دار تامین پروتئین کشور در کنار ایجاد اشتغال و صنایع وابسته است. برنامه ریزی هدفمند توسعه این بخش به شناخت علمی و صحیح از وضعیت موجود مناطق برنامه ریزی نیاز دارد. از این رو، هدف تحقیق توصیفی- ارزشیابانه حاضر بررسی وضعیت شهرستان های استان زنجان از لحاظ شاخص های دامپروری و رتبه بندی این شهرستان هاست. از تلفیق داده های ثانویه (اسناد انتشاریافته به صورت چاپی یا در فضای وب سازمان ها و نهادها) و نیز اولیه (تکمیل چک لیست از برخی سازمان ها) برای 48 شاخص مرتبط با وضعیت دامپروری برای سال 1389 استفاده شد که از مطالعات قبلی و مصاحبه با صاحب نظران ترویج و توسعه روستایی و نیز علوم دامی استخراج شد. داده ها پس از پردازش در Excel و بدون مقیاس کردن از روش تقسیم بر میانگین، با استفاده از روش مک گراناهان وزن دهی شدند و در ادامه با استفاده از نرم افزار GIS و با تلفیق لایه های جغرافیایی با مقادیر توصیفی شاخص ها برای رتبه بندی شهرستان ها اقدام شد. نتایج نشان داد از لحاظ شاخص ترکیبی کل توسعه دامپروری، شهرستان های زنجان، ابهر، خرمدره، ایجرود، طارم، ماهنشان و خدابنده در مکان های اول تا هفتم قرار دارند. همچنین، در هفت زیرشاخص مدیریت پرورشی و تولیدی بهره برداران، مدیریت بیمه محصولات دامی، صنایع وابسته (صنایع تبدیلی، صنایع لبنی و کشتارگاه)، خدمات بخش خصوصی، خدمات بخش دولتی، زیرساختی- منابع انسانی و نیز آموزشی و ترویجی شهرستان های استان رتبه بندی شدند. براساس نتایج مطالعه، پیشنهادهایی در پایان مقاله برای بهبود مدیریت و سیاستگذاری بخش دامپروری در استان ارائه می شود.
    کلیدواژگان: استان زنجان، برنامه ریزی، توسعه کشاورزی، شاخص های دامپروری، GIS
  • وحید عزیزی، نادر مهرگان، غلامرضا یاوری صفحات 107-119
    بخش کشاورزی در ایران علاوه بر تامین نیازهای داخلی، در تجارت خارجی نیز مشارکت دارد و صادرات محصولات آن نسبت به بخش های دیگر دارای ثبات بیشتری است؛ بنابراین تکیه بر این بخش و توسعه و گسترش صادرات آن می تواند زمینه را برای حضور ایران در بازارهای جهانی و استفاده از مزایای آن فراهم آورد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش سیاست های حمایتی در توسعه صادرات، به شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر عرضه صادرات محصولات کشاورزی ایران در دوره زمانی 1360-1390 با استفاده از الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده می پردازد. طبق نتایج، شاخص های نسبت قیمت صادراتی، ارزش افزوده کشاورزی و معیار کلی حمایت، متغیرهای تاثیرگذار بر الگو هستند و رابطه مثبت با عرضه صادرات در کوتاه مدت و بلندمدت د ارند. همچنین، نرخ ارز، مصرف بخش خصوصی و متغیر مجازی جنگ بر عرضه صادرات بی تاثیر بودند. ضریب جمله تصحیح خطا هم نشان داد در هر دوره 52 درصد از نبودن تعادل از بین می رود و تعدیل بلندمدت صورت می گیرد. با درنظرگرفتن نتایج، توجه به میزان و نحوه اجرای سیاست های حمایتی با توجه به نقش مستقیم آن در توسعه صادرات امری ضروری است؛ بنابراین، درصورت اعمال مناسب این سیاست ها صادرات محصولات کشاورزی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست های حمایتی، عرضه صادرات، عوامل موثر، محصولات کشاورزی
  • میلاد تقی پور، عنایت عباسی، محمد چیذری صفحات 121-130
    تشکل های آب بران راهبرد اصلی مدیریت منابع آب شناخته می شود و کشورهای مختلف به انتقال مدیریت آبیاری به این تشکل ها توجه کرده اند. هدف این مطالعه شناسایی و تحلیل پیامدهای عضویت در تعاونی های آب بران در شبکه های آبیاری لیشتر و خیرآباد شهرستان گچساران بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی است که به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر را کشاورزان بهره بردار از شبکه های آبیاری و زهکشی لیشتر و خیرآباد شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد تشکیل می دهند (572= N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 219 نفر برآورد شد. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه بود که روایی آن به تایید استادان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و گروه مدیریت توسعه روستایی دانشگاه یاسوج رسید. پایایی پرسشنامه در مرحله پیش آزمون و محاسبه آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 19 تحلیل شدند. با توجه به نتایج تحلیل عاملی، افزایش اطلاعات و ارتباطات کشاورزان، کاهش هزینه های کشاورزان، افزایش تولید محصول و مدیریت بهینه منابع آب، تقویت سرمایه اجتماعی و کاهش هزینه های دولت، پیامدهای مثبت و ایجاد تضاد بین کشاورزان پیامد منفی تشکیل این تعاونی هاست. با توجه به یافته های تحقیق، پیشنهاد هایی برای تسهیل توسعه و تشکیل تعاونی های آب بران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تعاونی آب بران، گچساران، مدیریت منابع آب
  • روح الله رضایی، آمنه موسویان صفحات 131-141
    تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر نگرش دانشجویان کارشناسی ارشد کشاورزی درمورد به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در فعالیت های آموزشی و پژوهشی انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق، شامل 337 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان بود که با توجه به جدول کرجسی- مورگان، 180 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد رابطه بین متغیر وابسته نگرش دانشجویان درمورد به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در فعالیت های آموزشی و پژوهشی با متغیر تعداد شرکت در دوره های آموزشی در زمینه رایانه و اینترنت در سطح یک درصد و با دو متغیر میزان ساعت استفاده از اینترنت و میزان آشنایی با زمینه های مختلف مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح پنج درصد مثبت و معنی دار بود. با توجه به نتایج آزمون t مشخص شد بین نگرش دانشجویان درمورد به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در فعالیت های آموزشی و پژوهشی برحسب داشتن/ نداشتن رایانه شخصی در سطح پنج درصد تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن بود که 2/62 درصد از واریانس متغیر وابسته را سه متغیر میزان آشنایی با زمینه های مختلف مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات، تعداد شرکت در دوره های آموزشی در زمینه رایانه و اینترنت و میزان ساعت استفاده از اینترنت تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، دانشجویان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نگرش
  • داریوش حیاتی، زیبا نجفی قرقانی صفحات 143-155
    امروزه بسیاری از دولت ها ازجمله ایران دریافته اند که عامل اصلی رویارویی با بحران های آب در بخش کشاورزی از نادیده انگاشتن بهره برداران در عرصه مدیریت آب نشئت گرفته است. از این رو، به انتقال مدیریت آبیاری از دولت به جوامع محلی در قالب تشکل های آب بران توجه شده است. همچنین، واگذاری مسئولیت ها به تشکل های آب بران بدون بررسی دیدگاه ها و نظرهای بهره برداران موجب شکست این گونه تشکل ها می شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف واکاوی سازه های موثر بر دیدگاه اعضای اتحادیه تشکل های آب بران درباره توسعه مسئولیت های تشکل در محدوده کانال اردیبهشت درودزن در استان فارس به روش کمی و با استفاده از فن پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام گرفت. آزمودنی های این تحقیق شامل 245 نفر از اعضای اتحادیه تشکل های آب بران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند. در کل، یافته های پژوهش نشان داد از بین چهار دسته سازه های فردی- نگرشی، اجتماعی، زراعی- موقعیتی و اقتصادی، متغیرهای اندازه خانوار، نگرش به سازمان آب و شرکت بهره برداری، نگرش به وجود روابط عادلانه در تشکل، مدت عضویت فرد در تشکل، سطح تحصیلات، میزان مشارکت در فعالیت های اجتماعی، میزان مشارکت در فعالیت های تشکل، رعایت اصول اخلاقی در بین اعضا، میزان استفاده از آب کانال، نوع تشکل، نوع محصولات زراعی و سطح زیر کشت، رابطه معنی داری با دیدگاه درباره توسعه مسئولیت های تشکل داشتند. درضمن، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد درمورد دیدگاه درباره توسعه مسئولیت های تشکل، سه متغیر نگرش به وجود روابط عادلانه در تشکل، نگرش به سازمان آب و شرکت بهره برداری و میزان استفاده از آب کانال، می توانند حدود 36 درصد از تغییرات آن را تبیین کنند. در ادامه، با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهایی به منظور بهبود دیدگاه اعضا درباره توسعه مسئولیت های تشکل ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تشکل های آب بران، توسعه مسئولیت، دیدگاه، عوامل موثر، مشارکت
  • سعید فعلی، غلام رضا پزشکی راد، حسن صدیقی، اسماعیل شهبازی، سید جواد قریشی ابهری صفحات 157-166
    هدف کلی این تحقیق، شناسایی عوامل بیرونی موثر بر نظام ترویج کشاورزی ایران تا افق سال 1404 شمسی با استفاده از آرای صاحب نظران این حوزه است. طراحی این پژوهش کیفی با استفاده از تکنیک دلفای (Delphi Technique) برای دستیابی به توافق گروهی صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق تمام سیاستگذاران نظام ترویج کشاورزی کشور هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، بیست نفر از آن ها برای پاسخگویی به پرسش اصلی تحقیق انتخاب شدند. روایی پرسشنامه ها نیز توسط پانلی از متخصصان بررسی و تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد پاسخگویان احتمال وقوع شانزده عامل بیرونی موثر بر نظام ترویج کشاورزی ایران را تا افق سال 1404 شمسی در سطح «متوسط تا زیاد» بیان کردند که اجماع و توافق گروهی در احتمال وقوع پانزده عامل بین پاسخگویان به دست آمد. این عوامل به ترتیب، در هفت دسته زیرساختی، بوم شناسی، اقتصادی، فرهنگی، نهادی، انقلاب های علمی و فناوری و جمعیتی طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: ایران، تکنیک دلفای، عوامل موثر، نظام ترویج کشاورزی
  • سیده شیرین گلباز، اسماعیل کرمی دهکردی، غلامرضا مجردی صفحات 167-176
    رفتار کشاورزان می تواند متاثر از عوامل اجتماعی- اقتصادی گوناگونی باشد. هدف این پژوهش، تحلیل تاثیر منابع اطلاعاتی میان فردی بر رفتار انگورکاران از لحاظ مقدار مصرف صحیح کود در تاکستان هایشان است. داده های این پژوهش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه و از طریق مصاحبه های ساختارمند گردآوری شدند و 260 نفر از 3942 انگورکار شهرستان خرمدره با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای نمونه انتخاب شدند. روایی محتوای پرسشنامه با استفاده از نظرهای متخصصان مرتبط و روایی سازه براساس تحلیل روایی همگرایی به دست آمد. تحلیل پایایی ابزار نیز با استفاده از آزمون راهنما و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا (71/0 تا 91/0) صورت گرفت. نتایج نشان داد کودهای میکرو و دامی نسبت به دیگر کودها بیشتر به طور صحیح استفاده می شدند، درحالی که کودهای اسیدبوریک، ورمی کمپوست و کود سبز کمترین مصرف صحیح را در بین انگورکاران داشتند. کمتر از نیمی از انگورکاران مقدار دیگر کودها را به صورت صحیح استفاده می کردند. رفتار کشاورزان درمورد مقدار مصرف صحیح کود می تواند از طریق متغیرهای سن باغداران، مداخله گری دولت و کسب اطلاعات از کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان، بازدیدهای انجام گرفته از تاکستان های خارج از روستا، فروشندگان سموم و نهاده های کشاورزی و کشاورزان نمونه و باتجربه تبیین شود؛ بنابراین، رفتار کشاورزان می تواند متاثر از منابع اطلاعاتی رسمی و غیر رسمی باشد.
    کلیدواژگان: انگورکار، خرمدره، رفتار، کود، منابع اطلاعاتی
  • آذر شیخ زین الدین، محمد بخشوده صفحات 177-184
    هدف از انجام دادن این مطالعه تعیین آثار رفاهی آزادسازی تجاری و حذف مداخله دولت از بازار ذرت است. به این منظور، از داده های سری زمانی 1340-1388 استفاده شد و توابع عرضه داخلی، تقاضای داخلی و تقاضای وارداتی ذرت برآورد شد. نتایج تخمین این توابع نشان داد کشش قیمتی عرضه و تقاضا به ترتیب 32/0 و 25/0- است. سپس با استفاده از کشش قیمتی عرضه و تقاضای ذرت آثار رفاهی این سیاست اندازه گیری شد. همچنین، با توجه به اطلاعات دردسترس مشاهده شد قیمت وارداتی ذرت از قیمت تولیدکننده و مصرف کننده داخلی پایین تر است. از این رو، درصورت آزادسازی تجاری، رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به ترتیب کاهش و افزایش می یابد. همچنین، در پی اجرای این سیاست هزینه های دولت کاهش می یابد. درکل، نتایج نشان داد آزادسازی تجاری بازار ذرت به افزایش رفاه اجتماعی منجر می شود.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، تعادل جزئی، روش مدل وقفه توزیع شده خودرگرسیونی، رفاه اجتماعی، ذرت
  • احسان قلی فر، مصطفی مرادی کفراج، احمد رضوانفر صفحات 185-195
    نتایج مطالعات مختلف نشان داد یکی از چالش های پیش روی نظام آموزش عالی کشاورزی ایران، تعامل اندک با محیط و توجه محدود به نیازهای جامعه است. این مطالعه با هدف شناسایی متغیر های سازمانی موثر بر وضعیت تعاملی دانشکده های کشاورزی ایران از منظر مفهوم سلامت سازمانی انجام گرفت. جامعه آماری شامل اعضای هیئت علمی دانشکده های کشاورزی دانشگاه های تهران، زنجان و اردبیل بود که 97 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. با نظرخواهی از متخصصان، روایی ابزار پژوهش تایید شد. به منظور تایید پایایی آن نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای به دست آمده گویای مطلوب بودن آن است) 83٪= α). به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد بین وضعیت تعاملی دانشکده های کشاورزی و پنج متغیر ماهیت کار، وضعیت سرپرستی، وضعیت پاداش، وضعیت پرداخت و قوانین و مقررات، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. رابطه بین سابقه تدریس و میزان فعالیت های پژوهشی پاسخگویان با سطح نهادی معنی دار شد. همچنین، حدود 64 درصد پاسخگویان وضعیت تعاملی دانشکده های خود را پایین و تقریبا پایین ارزیابی کردند.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، چالش های آموزش عالی کشاورزی ایران، رهبری سازمان، سلامت سازمانی
|
  • Mohammad Reze Sasouli, Saeid Yazdani, Seyed Safdar Hosseini, Iraj Saleh Pages 1-11
    For social and cultural condition of country using weakest and returned water in different uses especially in agricultural consumption is not public as well is faced social opposition. In this study, it is tried to investigate several products in different levels of consumption according to consumer’s views who reside in Tehran by mean of willingness to use concept. Data are collected in 2012 in Tehran province. Finding show that by increasing the consumers’ trust to sewage filtering process, using the salvage word instead of sewage giving information, and decreasing the hygienic anxiety, the willingness to use the agricultural products irrigated with filtered sewage will raise. Furthermore, the result show that consumers will to pay for products including tomato, vegetable, bread and meet produced by using filtered sewage in turn 78.71, 76.97, 59.5, and 65.4 percent of the price of the same products gained by using the health water.
    Keywords: Social Acceptance, Willingness to Use, South of Tehran, Filtered Sewage
  • Mohammad Ghahremanzadeh, Fateme Yavari, Ghader Dashti Pages 13-20
    This study considers the price transmission mechanism between farm and retail levels of beef market in East Azerbaijan with weekly prices over 1377:1 to 1390:52 periods. To this end, using advantages of multivariate models, Hansen- Seo (2002)'s two- regime Threshold Vector Error Correction Model (TVECM) was estimated by the maximum likelihood approach for evaluate the price transmission mechanism. Results of ADF and PP unit root tests show that both farm and retail prices are integrated in order 1 and the results of Johansson co-integration test suggests that there is a long- run relationship between the two series of price. In the next step, the result of Sup-LM test indicates that there is non-linear co-integration relation between two variables. Finally, based on the results of estimated error correction coefficients in TVECM, the price transmission has asymmetry behavior and both of the retail and farm prices response to positive shocks more than negative, especially retailers increase prices more fast than the farmers when the other prices increase. By declining the price in one level of the market, farmers would be response more quick than the retailers.
    Keywords: Hansen, Seo approach, nonlinear adjustments, price transmission, threshold error correction model
  • Saleh Haghighat, Hooshang Iravani, Khalil Kalantari, Ebrahim Mahdavi, Seyd Alireza Ghadimi Pages 21-34

    Dispersion and separated of agricultural lands are considered as the serious barriers of agriculture development. The smallest and distributed oflands are obstacle in the efficient use of water, land, labor, mechanization and other factors in agriculture production. The main purpose of this article is analyse the influenced factors of the rejection of land integration. The statistical population of the study includes farmers in Fars province. According to Cochran’s formula, 250 farmers were selected as statistical sample by using multi-stage sampling method. The validity of the questionnaire was confirmed by some subject matter specialists. The reliability of instrument was calculated by using Cronbach’s Alpha coefficient (0.83). SPSS software was used to analyze data.

    Keywords: barriers, Fars province, land integration
  • Fatemeh Jafari, Hussein Shabanali Fami, Gila Daneshvar Ameri Pages 35-42
    The present study aims to examine and analyze the extent of applying drought control measures by farmers of the country of Tarom Olia in Zanjan province. This was a descriptive correlational study conducted through survey method. The statistical population consisted of all farmers activating in Tarom Olya (N=12000) out of which 375 people were selected as samples. The proportionate stratified random sampling technique was used to reach the respondents. In order to measure the reliability of the main scale of the questionnaire, Cronbach's alpha procedure was used. The co-efficient was equal to 0.908 indicated an appropriate reliability of the tool of study. For the analysis of data, both the descriptive and inferential statistics methods were used in SPSS software. Data analyzing indicated that the respondents perceived the first three measures for drought control as follows: "the use of pipes for transferring water to farm," "The use of underground water resources" and "crop insurance against drought". In addition, there was significant positive correlation between the extent of applying drought control measures with workshop participation, taking part in training courses and extension visit. The study found that farmer’s abilities for drought control can be improved through educational programs.
    Keywords: control measures, drought, farmers, Tarom Olia
  • Nahid Shaviklo, Seyed Mahmood Hosseini, Mahtab Pouratashi Pages 43-50
    Effectiveness and success of agricultural advisory services companies happen by continuing studies on the problems and then, eliminating them. The purpose of this research was to study problems of agricultural engineering and technical advisory services companies. The statistical population of this study included administrators of agricultural engineering and technical advisory services companies in Qazvin Province (N=90). Questionnaires were sent to all the participants picked up by means of census method. Questionnaire was used to collect the data. Reliability and validity of instrument was determined through opinions of faculty members and application of Cronbach’s Alpha (0.83). The findings showed that the most important problems of consultancy services companies were inadequate income, not institutionalized of the private sector in different sectors and levels, and lack of job security. Factor analysis showed that problems of consultancy services companies could be classified in four categories including financial and supportive services, organizational, educational and cultural covered 65.41 percent of variance.
    Keywords: administrator, agricultural engineering, technical advisory services companies, financial, supportive services, Qazvin Province
  • Nasrin Ohadi, Ahmad Akbari, Javad Shahraki Pages 51-60
    Iran isone of the main pistachiogrowersinthe world. Kerman province is the largest grower of pistachio and Sirjan is one of the most important pistachio production areas of Kerman province. It is important to the study of efficiency status of pistachio growers and improvetheir efficiency and optimum use of resources in the production. The purpose of this study was to determinationtechnical efficiency,allocative efficiency, economic efficiency, managerial efficiency and scale efficiency of pistachio growers. 197 pistachio farmers were randomly selected as sampls. Necessary information getting from the questionnaires was filled out for the years 2011 and 2012. Efficiency of pistachio growers was calculated using Data Envelopment Analysis Method (DEA). Theresults show the 47% average technical efficiency, 69% average managerial efficiency, 67% average scale efficiency, 24% average allocative efficiency and 12 average economic efficiency. With education and agricultural extension in order tothe optimal use of inputs, reducing the consumption of inputs can increase the efficiency.
    Keywords: data envelopment analysis, efficiency, pistachio, Sirjan
  • Mahsa Bahrami Nasab, Arash Dourandish, Naser Shahnoushi, Mohammad Reza Kohansal Pages 61-73
    Due to the special nature of agricultural activities and results of decisions influenced by the risk and uncertainty of these activities, consideration risk is essential in planning for agriculture sector. Interval-valued fuzzy programming approach is advantage of in this study for considering the conditions of uncertainty and additionally emphasizing on the limitation of water resources in defining the optimal crop pattern. The required data was gathered via 128 questionnaire and interviews with the farmers of Esfarayen county as simple random sampling in 2012-2013. The results show that Forage maize, Red beans and wheat in the most case scenarios are economical as well as optimal crops for cultivation, and the profit of the optimul model increases with reduction the uncertainty in water resources. Also, the level of water consumption in current cropping patterns is more than the amount of water consumption in the optimal cropping pattern. Therefore, presentation of supportive policies such asenhancement of insurance coverage for crops or the guaranteed price for crops, cultivationof the recommended optimal crops are suggested to develop. In addition, the increase inprofitability of the farmers from too much usage of underground aquifers is stopped aswell.
    Keywords: α cut, Fuzzy programming, interval, valued, uncertainty, water resources
  • Hamid Amirnejad, Fatemeh Mazraeh, Hamed Navidi Pages 75-81
    The dependence of Iran's economy to oil revenues and affecting the political and economic issues on income have caused the vulnerability of the economy. One way to meet these challenges is expanding such products, on the one hand improving the domestic economy and on the other hand increasing the exports. Among the agricultural products, medicinal plants have a special role in the domestic economy and a great impact on the non-oil exports. According to the importance of non-oil exports in order to get rid of the single-product economy, the objective of this study is investigation of affecting factors on Iran’s cumin export over the period of 1986/2009. In this regard, the analysis of data has performed using the cointegration approach and Vector Error Correction Model (VECM). The model estimation results showed that the real exchange rate, agricultural value added and export price have a significant impact on cumin export. Furthermore, the results showed that there is a positive relationship between cumin export and real exchange rate. Therefore, taking the appropriate exchange rate policies in order to adjust the real exchange rate can play a substantial role in increasing production capacity and achieving to economic growth in future.
    Keywords: Cointegration, exchange rate, export price, Vector Error Correction Model (VECM)
  • Hojat Shakiba, Fatemeh Rajabian Gharib, Yousef Hejazi Pages 83-93
    The purpose of this study was to investigate relation between creativity and entrepreneurial intentions. Statistical population was consisted of last-year juniors of agriculture from two agricultural collages at the University of Tehran (Karaj’s Agricultural and Natural Resources Campus and College of Aburaihan) (N=420(. 201 ones were selected as statistical sample. The main instrument was a questionnaire. Its validity confirmed by faculties of Entrepreneurship and Psychology and Educational Sciences in University of Tehran. Its reliability calculated by Cronbach's alpha coefficient (α>0.70). Data was analyse by using SPSS16 and Lisrel8.54 in both descriptive statistics and inferential statistics, respectively. Results showed that the student’s self-perception of creativity is the only one that affects entrepreneurial intentions of agricultural students from among three dimensions considered for creativity (individual creativity, university environment and family one that promote creativity). However, not university nor family environment could promote creativity and subsequent student’s entrepreneurial intentions.
    Keywords: agricultural students, entrepreneurship intentions, individual creativity, University of Tehran
  • Ali Shams, Ali Javadi Pages 95-105
    Agriculture sector in Iran and some other countries of the world has a vital role in national development. Animal husbandry sub-sector needed meat of the society, creating related jobs and producing raw materials of some industries. Acquiring scientific and sound information of the current situation of regions are important and imitative step in improvement program planning. The purpose of this descriptive-evaluative study was to study of developmental levels of Townships of Zanjan province according to animal husbandry indicators. Secondary data (published and on the web data of related organization) and field data (by filling checklist from related organization) for 48 indicators (extracted from reviewing literature review and interviewing with rural extension and development and animal science experts) were used. Data units were omitted by dividing them to their average and then weighed by Mc Granahan method. The descriptive tables of indicators were added to geographical layers of townships in ArcGis 9.The results revealed that based on composite index (CI), Zanjan, Abhar, Khoramdareh, Ijroud, Tarom, Mahneshan and Khodabandeh townships were ranked respectively from first to seventh level. Also Townships of Zanjan province were ranked based on seven sub-indices, named as breeding and production management, livestock insurance management, related industries (processing, dairy industries, and slaughterhouses), private sector services, public sector services, infrastructural, human resources and extension-education. Based on the findings, some recommendations to improve animal husbandry sector in the province have been suggested.
    Keywords: agriculture development, animal husbandry indicators, GIS, planning, Zanjan Province
  • Vahid Azizi, Nader Mehregan, Gholam Reza Yavari Pages 107-119
    The agriculture of Iran in addition to supplying domestic needs through agricultural exports in foreign trade contributed and exports products are more stable than other sectors. So, developing and expanding of exports can be a ground for Iran in global markets. Thus, the role of supportive policies in developing export to identify parameters affecting and suppling of agricultural exports of Iran during the period 1981/2012 by using Auto Regressive Distributed Lag Method (ARDL) is discussed. The results indicats the ratio of export prices, value-added agriculture and aggregate measurement of support (AMS), and variables influencing the pattern. It has a positive relationship with export supply in the short-term and long-term. Also, exchange rate of private sector consumption and a dummy variable war had no effects on export supply. Error correction coefficient also showed that in each course, 52% of the balance is lost and adjustments are made for the long term. So, according to the results, necessary to increase the amount of and implementation of supportive policies given a direct role in export promotion is necessary. Therefore, if properly applied these policies agricultural exports will increase.
    Keywords: agricultural products, export supply, factors, Iran, support policies
  • Milad Taghipour, Enayat Abbasi, Mohammad Chizari Pages 121-130
    Water User Associations (WUAs) are the main strategy in water resources management, and transferring of irrigation management to these associations is paying attention in different countries. The current study aimed to identify and analyze membership consequences in WUAs. The research was descriptive and survey method was used. The population of this study consisted of all farmers in irrigation and drainage networks of Lishter and Kheirabad in Gachsaran township in the Kohgiloyeh and Boyerahmad province (N=572). Using Krejcie and Morgan’s (1970) table and stratified random sampling technique, 219 farmers were selected as sample (n=230). Questionnaire was the main tool for data gathering. Content and face validity of the questionnaire were confirmed by a panel of expert consisting of faculty members of Tarbiat Modares and Yasuj University. The reliability of the questionnaire confirmed by calculating Crobnach’s alpha (0.86) in pre-test stage. Data were analyzed using SPSS 19 software. Based on the results of factor analysis increasing in farmer’s information and communication, reduction in farmer’s costs, increasing in production and improvement in water resources management, strengthening of social capital, and reducing government’s costs are positive consequences and conflict between farmers is negative consequences of membership in WUAs. Based on the research findings, some suggestions are presented for facilitating the development and establishing of WUAs.
    Keywords: factor analysis, Gachsaran, water resources management, Water Users Associations (WUAs)
  • Dariush Hayati, Ziba Najafi Ghareghani Pages 143-155
    Nowadays, many governments have found that the main cause of water crises in agricultural sector related to neglecting farmers’ role in irrigation and drainage networks management. Water Users Association has been considered in order to transferring irrigation management to local beneficiaries. If farmer's opinion toward such transferring dont be investigated, it may lead to failure. Therefore, analysis of factors affecting on water users associations union members’ attitude toward development responsibilities in Doroodzan district (Ordibehesht Canal) was the main objective of this study. Quantitative method was used as research method by using survey technique and questionnaire. 245 of water users associations members were selected as sample group by using simple random sampling method. Findings revealed that through the four factor groups (individual-attitudinal, social, farming-situational, and economic), household size, attitude toward Regional Water Organization and local Water Utilization Company, attitudes toward fair relationships in the association, background of membership in the association, level of education, level of participation in social activities, level of participation in association activities, respect to ethical principles among members of the association, amount of canal water usage, kind of association, kind of crops and cultivation area of summertime crops were significant relationship with attitude toward development of water users associations responsibilities. The results of multiple regression analysis revealed that three variables (attitude toward fair relationships in the association, attitude toward Regional Water Organization and local Water Utilization Company, and amount of canal water usage) could predict about 36 percent changes of attitude toward development of water users association responsibilities. Some executive recommendations presented to augment members’ attitude toward development responsibilities of water users associations at the end of the article.
    Keywords: attitude, factors affecting, development responsibility, participation, Water Users Associations
  • Saeid Feali, Gholamreza Pezeshki Rad, Hasan Sedighi, Esmaeil Shahbazi, Seyed Javad Ghoreish Abhari Pages 157-166
    The purpose of this study was to identify external factors affecting the Iranian Agricultural Extension System (IAES) by 2025 using agricultural extension authorities’ viewpoints. Results of this qualitative study were obtained by using a modified Delphi technique to reach group consensus. The target population was 20 policy makers that selected by judgment sampling. It is noted that the validity of questionnaire was confirmed by panel of experts. Results of study indicated the probability of occurring sixteen external factors affecting IAES by 2025 was at “moderate to high” level that consensus was reached on fourteen external factors affecting IAES. These factors, respectively, in seven categories of "infrastructure, ecology, economic, cultural, institutional, scientific and technological revolution and the population" were reduced.
    Keywords: agricultural extension system, Delphi Technique, effective factors, Iran
  • Seyede Shirin Golbaz, Esmaeil Karami Dehkordi, Gholamreza Mojaradi Pages 167-176
    Farmer's behavior can be affected by different socio-economic factors. The purpose of this study is to analyze the impact of interpersonal information sources on grape farmers’ behavior in terms of optimum use of fertilizers in their vineyards. The data for this survey were collected using a questionnaire through structured interviews. A sample of 260 out of 3942 grape farmers of the Khoramdareh township was selected using a stratified sampling technique. The content validity of the questionnaire was obtained through a panel of expert discussion and the questionnaire constructs were validated using the convergence analysis technique. The instrument reliability was also analyzed by a pilot test and measuring the Cronbach’s Alpha Coefficient (0.71-0.91). Results showed the highest percentage of optimum use of fertilizers belonged to micro element fertilizers and livestock manures, while the lowest optimum use of fertilizers was related to the Boric Acid, vermi-compost and green fertilizers. Less than half of the farmers used appropriate amount of other fertilizers. Farmers’ behavior regarding the use of optimum amount of fertilizers can be explained by variables such as farmer age, government interventions for improving orchards, and information obtain from the township Jihad-e- Agriculture Directorate specialists, particularly the Horticulture Office, from visiting the vineyards outside their village, from pesticide and input sellers, and from model and experienced farmers. Thus, farmer's behavior can be affected by both formal and informal interpersonal information sources.
    Keywords: behavior, fertilizer, grape farmer, information source, Iran, Khoramdareh
  • Azar Sheikhzeinoddin, Mohammad Bakhshoodeh Pages 177-184
    The main purpose of this study is to determine welfare impacts of trade liberalization on maize market. For this purpose, we used from time series data for the period 1961/2009 and estimated domestic supply, domestic demand and import demand for maize. Results of estimation showed that price elasticity of supply and demand is 0.32 and -0.25, respectively. Then, by means of these elasticities, we measured welfare impacts of this policy. Regarding to available information, observed that imported price of maize is lower than producer and consumer price. Therefore, we expect that by doing trade liberalization policy, producer and consumer welfare decrease and increase, respectively. That result of this study confirms this pretension. Also, on the track of administration of this policy, government expenditure deceases. Finally, results showed that trade liberalization cause to social welfare increases.
    Keywords: government intervention, maize, partial equilibrium, social welfare, trade liberalization, autoregressive distributed lag
  • Ehsan Gholifar, Mostafa Moradi Kafraj, Ahmad Rezvanfar Pages 185-195
    The results of studies conducted show that one of the main challenges of Iranian agricultural higher education system is limited interaction with the environment. The primary purpose of this study was to identifying organizational variables affecting improvement of interaction status of Iranian agricultural colleges within the organizational health concept. Target population included all of faculties’ members in agricultural colleges in Tehran, Zanjan and Ardebil universities. Statistical sample selected through proportional stratified random sampling. Sample size was designed by calculating Cochran formula. The research instrument was questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by the judgment of experts. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated (α= 0.83). The data were analyzed by SPSS-win16 softwares, with proper statistical methods. Findings showed that there is a positive and significant relation between interaction status and five variables such as nature of work, supervision situation, reward situation, payment situation and regulation. The relations between educational background variable as well as amount of scientific activities with interaction status as depended variable were significant. Likewise, about 64 percent of respondents evaluated their colleges’ interaction status in a low and relatively low level.
    Keywords: challenges of Iranian Agricultural Colleges, organizational climate, organizational health, organization leadership