فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 30 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن بختیاری صفحات 13-36

    این پژوهش با هدف سنجش نگرش مردم نسبت به وضعیت سلامت اداری کلانتری های اردبیلانجام شده که از نظر هدف، کاربردی، و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق تمام افراد بیش از 18 سال شهرستان اردبیل هستند که 400 نفر از آنان در دو گروه عموم مردم (با روش نمونه گیری هدفمند) و مراجعین به کلانتری ها (با روش نمونه گیری تصادفی) انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که پس از اطمینان از اعتبار و پایایی آن در در سطح شهرستان اردبیل اجرا شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخصهای مرکزی و پراکندگی، آزمونهای t مستقل و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بر اساس نگرش مردم اردبیل سلامت اداری در این شهر در وضعیت نسبتا مطلوب قرار دارد لیکن روند سلامت اداری در حال کاهش است و برخورد جامعه وحاکمیت با مصداقهای فساد اداری در سطح شهر در سطح نامطلوب قرار دارد. همچنین از نظر مردم، بین وضعیت سلامت اداری کل ادارات و سازمان های اردبیل با کلانتری های این شهر هیچ تفاوتی نیست.

    کلیدواژگان: سلامت اداری در کلانتریهای اردبیل، فساد اداری در مدیریت شهری، نگرش مردم و فساد اداری
  • علی بامشاد صفحات 37-66

    این پژوهش با هدف بررسی و شناخت رابطه بین عرضه خدمات الکترونیکی انتظامی و ارتقای سلامت اداری و عرضه راهکارهایی برای ارتقا و توسعه خدمات الکترونیکی، آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه و در نهایت ارتقای سلامت اداری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش 50 نفر از مسئولان و مدیران (جایگاه های 17و18) شاغل در بازرسی پلیسهای تخصصی (راهور، آگاهی، اطلاعات و امنیت عمومی، پیشگیری، مبارزه با مواد مخدر و فتا) بازرسی سازمان وظیفه عمومی و بازرسی کل ناجا هستند که به صورت تمام شماری انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های آزمون تک نمون های نشان می دهد که مقدار میانگین واقعی(43.41) از مقدار میانگین مفروض (25) بیشتر است. نتایج نشان داد که بین ارتقا و توسعه خدمات الکترونیکی و ارتقای سلامت اداری (همبستگی852/.) و بین فرهنگ سازی و آموزش و ارتقای سلامت اداری (همبستگی626/.) وجود دارد به این معنا که ارتقا و توسعه خدمات الکترونیک و فرهنگ سازی و آموزش بر یکدیگر و همچنین ارتقای سلامت اداری در سازمان اثر مثبت دارد. 87 درصد افراد نقش عرضه خدمت الکترونیکی را در ارتقای سلامت اداری تایید کردند و بر ضرورت فرهنگ سازی، آموزش، ارتقا و توسعه خدمات الکترونیکی به منظور ارتقای سلامت اداری در سازمان ناجا تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: نقش خدمات الکترونیک در سلامت اداری، فعالیتهای دفترهای پلیس +10، ارتقای سلامت اداری در ناجا
  • علی بنیادی نایینی *، محمد حسن کامفیروزی صفحات 67-90

    این پژوهش در پی آن است تا با توسعه مطالعات پیشین پژوهشگران به باز طراحی نظام شایستگی های مدیران و فرماندهان ناجا و بررسی شاخصهای تاثیر گذار مبتنی بر نهج البلاغه، بیانات مقام معظم رهبری حضرت آیت ا.. خامنه ای (مدظله) و بیانات امام خمینی(ره) بپردازد. در این پژوهش ابتدا مفاهیم دو پژوهش قبل به صورت تطبیقی مقایسه شد. در این مطالعه تطبیقی مشاهده شد که تنها شش مفهوم از الگوی بیانات رهبری و امام در الگوی نهج البلاغه وجود ندارد که این مفاهیم نیز به دلیل جامعیت الگوی نهج البلاغه قابل جمع در این الگو است؛ سپس با استفاده از روش دیماتل خاکستری به بررسی مقولات تاثیر گذار و تاثیر پذیر در این الگو پرداخته میشود تا بر اساس آن برنامه های ارزیابی عملکرد و سنجش و گزینش مورد اصلاح واقع شود. در نتیجه سلامت اعتقادی بیشترین تاثیر را با مقدار 1.8362 بر سیستم دارا بود. تاثیر پذیرترین مقوله شایستگی های نظامی با مقدار (0.9647) به دست آمد. بر این اساس پیشنهادهای اجرایی در انتهای مقاله ارائه شده است.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگیهای مدیران و فرماندهان، نهج البلاغه، بیانات حضرت آیت الله خامنه ای، بیانات امام خمینی، سیستم خاکستری و تدوین الگوی شایستگی، روش دیماتل در بررسی الگوی شایستگی
  • محمد جعفری، خسرو اسکندری، حمیدرضا سعیدزاده * صفحات 91-108

    هدف عمده این تحقیق، بررسی رابطه سبک رهبری مدیران با سلامت سازمانی در کلانتری های فرماندهی انتظامی شهرستان همدان در سال 1391، است که برای بررسی موضوع یک فرضیه کلی و چهار فرضیه فرعی در نظر گرفته شده است. جامعه آماری این پژوهش تمام نیروهای کلانتری های نیروی انتظامی مستقر در شهرستان همدان هستند (N=750). روش نمونه گیری، طبقه ای ساده بود. با استفاده از فرمول کو کران، حجم نمونه 197 نفر براورد شد. روایی پرسشنامه پس از تنظیم اولیه به تایید متخصصان و کارشناسان رسید و پایایی آن برای سبک رهبری و سلامت سازمانی با محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 81/0 و 83/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها در سطح توصیفی از شمارش میانگین و درصدگیری و در استنباطی از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که غیر از نبودن رابطه معنادار بین سبک رهبری دستوری و سلامت سازمانی در سایر سبکهای رهبری با سلامت سازمانی رابطه معنادار و مثبت وجود داشت. همچنین، 5/52% از تغییرات سلامت سازمانی با سبکهای رهبری تفویضی و مشارکتی تبیین شد. نتایج آزمون فریدمن مشخص کرد که سبک رهبری مشارکتی و سطح نهادی- بعد یگانگی نهادی، به ترتیب بیشترین اهمیت را در سبک رهبری و سلامت سازمانی دارا بود؛ لذا میتوان اظهار کرد سبک رهبری مدیران با سلامت سازمانی کلانتری ها ارتباط دارد. در پایان پیشنهادهایی به منظور ارتقای سلامت سازمانی در کلانتری های ناجا عرضه شده است که میشود به کمک به کارگیری آنها شیوه های مدیریت و رهبری مدیران، متناسب با سلامت سازمانی کلانتری ها مورد بازنگری قرار گیرد و بالاترین سطح سلامت سازمانی را شاهد باشیم.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی و سبک رهبری، مدیران کلانتریها، نیروی انتظامی
  • امیرحسین قبالی صفحات 109-134

    این مطالعه در صدد بررسی رابطه میان هوش هیجانی (متغیر مستقل) و عوامل پیشگیر از فساد اداری (متغیر وابسته) در میان افسران ارشد جایگاه های 16، 17 و 18 پلیس اطلاعات و امنیت عمومی شهر تهران به صورت تمام شمار است. در همین راستا، به منظور سنجش هر دو متغیر از پرسشنامه های استاندارد شده سود برده شد. سنجه 33 عاملی و چهار عاملی هوش هیجانی شات با پایایی 0/953 و ابزار 31 گویه ای عوامل پیشگیری از فساد اداری با دو بعد محوری عوامل رفتاری و عوامل ساختاری و 9 عامل با پایایی 0/973 به همراه تعدادی سوال بسته جمعیتشناختی توزیع و پس از جمعآوری و مورد تحلیل آماری از نوع توصیفی و استنتاجی از طریق نرم افزار تخصصی آماری SPSS نسخه 21 قرار گرفت. همبستگی دوسویه نوع پیرسون در سطح معناداری 0/004 به میزان 0/5معرف همگرایی نسبی این دو متغیر بود. در نهایت رگرسیون میان متغیرها نشان داد که هوش هیجانی به میزان 25% توان تبیین و پیشبینی عوامل پیشگیری از فساد اداری را دارد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فساد اداری، عوامل پیشگیری از فساد اداری، پلیس اطلاعات و فساد اداری
  • ماریا لیس سوت صفحات 135-162

    هدف - هدف این مقاله بررسی نقش مدیریت در ایجاد فرهنگ سازمانی مبارزه با فساد در سازمان های اعمال قانون است. تاکید مقاله بر جنبه های سازمانی فساد و نگرش مدیران در مورد شیوه های مبارزه با فساد است.
    طرح پژوهش - در این پژوهش از داده های کیفی سازمان های اعمال قانون در کشور استونی استفاده شده است. مصاحبه هایی مفصل از مدیران ارشد سازمان های اعمال قانون در استونی به عمل آمد.
    یافته - یافته ها نشان می دهد که نگرش مدیران می تواند باعث کم اهمیت انگاشتن مبارزه با فساد در فرهنگ سازمانی شود. در این مطالعه موانع مبارزه با ضد فساد بررسی می شود. نتایج نشان می دهد میزان مقاومت افراد به فساد تا حدودی بستگی دارد به اطلاع آنها از روندها و جریمه های قانونی. روش های کنترلی و نظارتی بهترین روش مبارزه با فساد است.
    کاربردهای عملی - این مطالعه به فهم عواملی کمک می کند که باعث شکست سیاستهای ضد فساد می شود. با شناسایی این موارد می توان برای فعالیتهای درمانی و خود- ارزشیابی اقدام کرد. مدیران برای مبارزه با فساد می توانند از روش های ارزش محور استفاده کنند.
    اصالت / ارزش - این مطالعه به درک کلی از نگرش مدیریتی و رابطه آن با فساد در سازمان میافزاید و این برای بهبود درک نظری ما از فساد در سازمانها و کمک به رویکرد مبتنی بر ارزش به فساد مهم است.

    کلیدواژگان: فساد و مدیریت، فرهنگ سازمانی و فساد، اجرای قانون ضد فساد، استونی
|
  • Hasan Bakhtiari Pages 13-36

    This research is an applied research and uses descriptive method to assess people's attitude towards organizational health in Ardabil's police departments. The study's population consists of people above 18 years old, of which 400 were chosen from average citizens (purposive sampling) and police department clients (random sampling). The research's data, were collected using questionnaires with their reliability and validity tested and analyzed. For the analysis of data normality test, one sample t test, and variance were used. The results demonstrated that in Ardabil people's view, organizational health is in a fairly satisfactory state. Nevertheless, the level of its health is decreasing. And social and governmental response to corruption is unsatisfactory. In addition people believe that there is not much difference between organizational health in police departments and other public organizations.

    Keywords: organizational health of Ardabil's police departments, official corruption in civil management, people's attitude, official corruption
  • Bamshad Pages 37-66

    The study aims to identify and analyze the effect of police electronic services on promoting organizational health and offers solutions for promoting and developing electronic services, training, and culturalization. The study’s population comprised 50 managers and officials (with rankings of 17 and 18) working in specialized police inspection (Rahvar, Agahi, Information and Social security, Prevention, Drug enforcement police, and Fata), inspection of military service organization, and NAJA inspection headquarter, which was an all inclusive selection. Required data were then collected using questionnaires. Reliability of the questionnaire was tested through extracting Cronbach’s alpha value. Results of the one sample T- test revealed that the sample mean value (43,41) is higher than hypothesized mean value(25). Results also demonstrated that there is a positive correlation (. /852) between development of electronic services and improvement of organizational health, and there is a positive correlation (. /626) between culturalization and training, and organizational health. 87percent of participants put stress on the role of electronic services in improving organizational health, and emphasized culturalization, training, and development of electronic services in order to elevate organizational health.

    Keywords: Role of electronic services in organizational health, +10 police offices’ activities, promoting organizational health in NAJA
  • Ali Boniadi *, Mohammad Hassankamfiruzi Pages 67-90

    The study attempts to redesign NAJA's managers and commanders competency Model through developing previous studies, and analyze influential factors according to the book of Nahjolbalaghe, and Imam Khomeini and the supreme leader's statements. The study compared previous study’s findings comparatively and indicated that although six concepts from Imam Khomeini and supreme leader’s statements might not be directly interpreted from Nahjolbalaghe’s example, these concepts, because of Nahjolbalaghe’s comprehensiveness, can be somehow deduced from it. further influential and affectable factors were analyzed through Grey Dematel method in order to revise performance evaluation, measurement, and selection. Results indicated that firmness of belief has the highest effect on the system with 18362 value. And military competency is the most affectable factor with the value of 0,9647. At the end, administrative recommendations are proposed.

    Keywords: Managers, commanders’ competency model, Nahjolbalaghe, the supreme leader statements, Imam Khomeini’s statements, Grey Dematel system, Dematel method in competency model
  • Mohammad Jafari, Khosroeskandari Pages 91-108

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between managers’ leadership style and organizational health in Hamedan police departments in 1391, which has been brought under consideration for studying a main hypothesis and four sub-hypotheses. The study’s population comprises all police personnel located in the city of Hamedan (N=750). The method used was stratified sampling. Using Cochran formula, sample size of 197 was calculated. The validity of the questionnaire’s items were accepted by scholars and experts and its reliability for leadership style and organizational health indicated 0/81 and 0/83 Cronbach’s values respectively. For hypothesis testing and data analysis, descriptive analysis including mean analysis and percentile, and inferential analysis including Pearson correlation and linear regression were conducted. Results demonstrated that there is a positive and meaningful relationship between all leadership styles and organizational health except for transactional leadership. In addition, 52/5 percent of the changes in organizational health can be accounted for by changes in participative and laissez faire leadership styles. Friedman test results indicated participative leadership style and fundamental level- aspect of fundamental unity are of utmost importance in leadership style and organizational health; therefore, a relationship between leadership style and police organizational health can be positively asserted. At the end, some suggestions for improvement of organizational health of police departments are given which can be of help in revisiting the relationship between manager’s leadership style and organizational health and results in the highest level of organizational health.

    Keywords: organizational health, leadership styles, police managers, Police
  • Amirhusseinghebali Pages 109-134

    This study is trying to investigate the relationship between emotional intelligence (independent variable) and preventive measures against official corruption (dependent variable) among senior officers with ranks 16, 17, and 18 in intelligence and public safety police of Tehran. Standardized questionnaires were used in order to test the two variables. 33 factor and four factor measures of emotional intelligence with the reliability of 0.953, and 31 factor measure of preventive factors against official corruption with the two pivotal dimensions of behavioral and structural factors and 9 factors with the reliability of 0.973 along with a number of demographical questions were distributed and after collecting were analyzed through descriptive and inductive methods using SPSS ed. 21. Pearson correlation at the significance level of 0.004 with the value of 0.5 proves the relative correlation between these two variables. At the end, it was concluded that the management and budgeting of emotions in confronting temptations in the workplace could be useful up to 25 percent.

    Keywords: Emotional Intelligence, Official Corruption, preventive measures against official corruption, intelligence, official corruption police
  • Mariya Lease South Pages 135-162
    objectives

    This research aims to study the role of management in creating organizational culture that fights corruption in executive organizations. The study’s emphasis is on aspects of organizational corruption and manager’s attitude on ways of fighting it.

    The study’s outline

    The study’s focus is on qualitative data of executive organizations in Estonia. Long interviews were conducted with senior managers of Estonia.

    Findings

    the findings show that manager’s attitude can result in undermining the importance of fighting corruption in organizational culture. In this study the obstacles of such an objective are studied. The results indicate individual’s resistance, to a large extent, depends on their information on legal process and penalties. Supervision and inspection are the best methods for fighting corruption.

    Practical application

    this study helps us to understand concepts that results in political failures in fighting corruption. Pointing out these failures might be helpful in curing it and also self assessment.

    Origin/ value

    this study enriches our understanding of managerial attitude and its relation to corruption in organizations that can also help us have a more value based approach to corruption.

    Keywords: Corruption, Management, Organizational Culture, Culture of Corruption, Taking Anti-Corruption Measures, Estonia