فهرست مطالب

حسابداری دولتی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

نشریه حسابداری دولتی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی جایگاه و نقش نظارتی ذیحساب در نظام مالی و محاسباتی کشور از دیدگاه مسئولین دستگاه های اجرایی
    سید رحمت الله اکرمی*، هادی خدابخش، مهرداد جباری، فرهاد فضیلت صفحات 9-18
    تحقیق حاضر به بررسی نقش و چالش های اجرایی نظارت قبل و حین خرج که توسط ذیحسابان دستگاه های اجرایی اعمال می شود پرداخته تا با شناسایی چالش ها و نارسایی های موجود پیشنهاد هایی به منظور بهبود نظارت بر پرداخت ها در دستگاه های اجرایی ارائه نماید. توجه به نظارت و کنترل در اجرای بودجه، امری اجتناب ناپذیر در مدیریت کشور است. وجود یک سیستم نظارتی اثر بخش از جنبه مالی کمک شایانی به اجرای عدالت اجتماعی و توسعه اقتصادی کشور خواهد نمود.
    جامعه آماری تحقیق روسای دستگاه های اجرایی مرکزی بوده و از روش تحلیل محتوای کیفی برای تحلیل و استنتاج استفاده می کند. نتایج تحقیق در 19 محور که از دیدگاه های روسای دستگاه های اجرایی در زمینه نقش و عملکرد ذیحساب استخراج گردیده به شرح نتایج تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظارت قبل و حین خرج، ذیحساب، خزانه داری کل
  • بررسی رابطه بین بهره وری نیروی انسانی و وظیفه مالیات ستانی در سازمان امور مالیاتی کشور
    رضا جامعی، فائزه رضایی یمین صفحات 19-30
    بهبود بهره وری نیروی انسانی سازمان ها یکی از ویژگی های جوامع پیشرفته امروزی است. با توجه به اهمیت نیروی انسانی در موفقیت سازمان های امروزی، این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بین بهره وری نیروی انسانی در سازمان امور مالیاتی کشور، انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل ممیزان کل مالیاتی در حوزه شرکت ها (اشخاص حقوقی) طی سال های 1385 الی 1392 که فعال بوده اند، را شامل می شود. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون پیرسون و رگرسیون استفاده شده است.
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین عوامل رضایت شغلی، امنیت شغلی، کیفیت شغلی، توانمندسازی کارکنان، بهبود آموزش کارکنان و ارزیابی ارتقاء شغلی و وظیفه مالیات ستانی رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین با استفاده از آزمون تحلیل مسیر داده های پژوهش، برازش بسیار خوبی با مدل مفهومی مشاهده شده است. نتایج این پژوهش به در مورد بهبود بهره وری نیروی انسانی در سازمان امور مالیاتی به مدیران و مسئولان اجرایی کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، مالیات ستانی، سازمان امور مالیاتی، توانمندسازی
  • شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر پیاده سازی نظام بودجه ریزی عملیاتی با استفاده از مدل الماس و تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی
    حسین بدیعی، حسن دهقان دهنوی، مهران اعرابی صفحات 31-40
    در دهه ی هشتاد قرن بیستم میلادی به علت ارتقای سطح مسوولیت پاسخگویی دولت ها و سطح مطالبات شهروندی، دولت های کشورهای اروپایی به فکر تحول در سیستم مدیریت این قبیل نهادها افتادند که منجر به رویکرد مدیریت نوین بخش عمومی گردید. از این رو، شکل گیری نظام بودجه ریزی عملیاتی از زمانی آغاز گردید که پارادایم مدیریت عمومی نوین نیز مطرح و به تدریج در کشورهای اروپایی به اجرا درآمد.
    ویژگی اصلی مدیریت عمومی نوین، تاکید بر کارایی، اثربخشی و صرفه ی اقتصادی در مصرف و به کارگیری منابع عمومی از طریق استفاده از ساز و کارهای مورد عمل در بخش خصوصی است که موجب شد تا نظام بودجه بندی دولت ها از برنامه ای به عملیاتی تغییر یابد.
    در ایران نیز از ده سال قبل، اصلاح نظام بودجه بندی در دستور کار سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور سابق قرار گرفت؛ اما پس از گذشت حدود 10 سال از آغاز این حرکت، اکثر صاحبنظران و متخصصان بودجه در داخل کشور اعتقاد دارند نتایج و دستاوردهای قابل قبولی نداشته است.
    لذا هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تبیین موانع و مشکلات پیاده سازی نظام بودجه ریزی عملیاتی در دستگاه های اجرایی استان یزد از طریق نظرخواهی از کارشناسان بودجه ریزی عملیاتی و مالی است. از این رو پرسشنامه ای حاوی 32 سوال مشتمل بر ابعاد مدل الماس تهیه و بین متخصصان سازمان های دولتی استان یزد توزیع گردید. سپس با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نهایت از ابعاد مدل الماس، ابعاد پاسخگویی و انگیزش و مدیریت تغییر بالاترین اولویت داشتند.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، مدل الماس، تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، فازی
  • بررسی نگرش جامعه حرفه ای حسابرسی ایران نسبت به خطر حسابرسی با رویکرد بخش عمومی
    طاهر داوری، محمد نظری پور صفحات 41-54
    خطر حسابرسی را می توان به معنای ناتوانی یک حسابرس در کشف خطاها و یا محاسبات غلط عمدی (مثل تقلب) در هنگام بررسی صورت های مالی شرکتی دانست. از آنجائیکه اولویت اصلی سهامداران کسب اطمینانی معقول از گمراه کننده نبودن صورتهای مالی است، لذا کاهش ریسک حسابرسی به حداقل سطح ممکن می تواند از جمله اولویتهای اصلی هر حسابرسی به شمار آید. هدف این تحقیق، بررسی نگرش جامعه حرفه ای حسابرسی ایران نسبت به خطر حسابرسی در بخش عمومی است. جامعه آماری تحقیق عبارت بود از: حسابداران رسمی شاغل در سازمان حسابرسی، موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی، انفرادی و اعضای هیات علمی دانشگاه ها (صرفا تجربه حسابرسی در بخش عمومی را داشته اند). با استفاده از فرمول کوکران 89 نفر بعنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون خی دو در سطح اطمینان 95% استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که سطح دانش و تجربه پاسخ دهندگان در زمینه ی حسابرسی مبتنی بر ریسک در سطح مناسبی قرار دارد. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که ویژگی های فردی (جنس و سن) و اجتماعی (سطح تحصیلات، محل اشتغال و سابقه کاری) تاثیر معناداری بر آگاهی پاسخ دهندگان از حسابرسی مبتنی بر ریسک ندارد.
    کلیدواژگان: خطر حسابرسی، خطر ذاتی، خطر کنترل، خطر عدم کشف و بخش عمومی
  • بررسی سودمندی مبنای حسابداری تعهدی بر شفافیت گزارشگری و مسئولیت پاسخگویی در دانشگاه های وابسته به وزارت علوم،تحقیقات و فنآوری(مطالعه موردی دانشگاه خوارزمی تهران)
    اکبر امینی مهر، رضوان حجازی، ضیاالدین شهیم پرمهر صفحات 55-66
    هدف پژوهش حاضر بررسی سودمندی مبنای حسابداری تعهدی بر شفافیت گزارشگری و مسئولیت پاسخگویی دانشگاه های وابسته به وزارت علوم (مطالعه موردی دانشگاه خوارزمی تهران) است. روش پژوهش تحلیلی از نوع کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان امور مالی دانشگاه خوارزمی بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه با مقیاس پنج گزینه لیکرت استفاده شد. از روش های آمار توصیفی شامل میانگین، درصد و فراوانی و آمار استنباطی همچون آزمون کولموگرف اسمیرنف جهت تعیین وضعیت نرمال بودن داده ها، آزمون خی– دو و همچنین آزمون تی استیودنت و نیز از نرم افزار spss به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده استفاده گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که حسابداری تعهدی باعث ارتقای پاسخگویی بخش عمومی می شود. یافته ها نشان داد که حسابداری تعهدی تاثیر معناداری بر شفافیت گزارشگری ندارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون تی – استیودنت نشان داد که حسابداری تعهدی بر تعیین بهای تمام شده خدمات در دانشگاه خوارزمی موثر است. سرانجام، با توجه به ادبیات مربوطه و نتایج حاصل از پژوهش راهکارهایی جهت بهبود وضعیت و به کارگیری حسابداری تعهدی و همچنین مسئولیت پاسخگویی و به طور کلی متغیرهای پژوهش در دانشگاه های مختلف وزارت علوم ارائه شد.
    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، شفافیت گزارشگری، تصمیم گیری و مسئولیت پاسخگویی
  • امکان سنجی پیاده سازی بودجه عملیاتی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
    رضا سبزواری، هاشم ولی پور، جواد زارعی صفحات 67-82
    هدف از انجام این تحقیق بررسی و امکان سنجی پیاده سازی بودجه عملیاتی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، یکی از بزرگترین شرکت های دولتی و تولید کننده حدود بیست و چهاردرصد نفت خام کشور می باشد.
    تحقیق حاضر به دنبال این موضوع است که با استفاده از مدل شناخته شده «شه (1998)» و با تاکید بر سه بعد توانایی، اختیار و پذیرش و بررسی صرفه اقتصادی، امکان پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی در این شرکت عظیم دولتی را مورد بررسی قرار دهد. تحقیق حاضر دارای سیزده فرضیه اصلی و هشت فرضیه فرعی می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که ازبعد توانایی پیاده سازی در سطح اطمینان 95درصد معنا دار نشده و این فرضیه مورد تایید قرار نگرفته است ولی از دو بعد اختیار و پذیرش فرضیات اصلی مورد تایید قرار گرفته است، همچنین بر اساس نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه اصلی چهارم نیز با توجه به تایید این فرضیه، نتیجه گیری شده است که پیاده سازی بودجه عملیاتی در این شرکت موجب صرفه اقتصادی می گردد.
    در مورد سایر فرضیات اصلی به بررسی معنی دار بودن تفاوت دیدگاه سه گروه آزمون شونده یعنی مدیران ارشد، مدیران میانی و کارشناسان بودجه پرداخته شده است و نتایج بررسی های بعمل آمده توسط آمارهای استنباطی مورد مقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی سنتی، بودجه ریزی عملیاتی، مدل سه عاملی شه، اختیار، پذیرش، توانایی، صرفه اقتصادی
  • بررسی تاثیر اجزاء سرمایه فکری بر ابعاد عملکرد مالی
    مهدی مهدی خو*، مریم محمود ترابی، محسن ختن لو صفحات 83-92
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر اجزاء سرمایه فکری بر ابعاد عملکرد مالی شرکتهای دولتی وابسته به وزارت نیرو در شهرستان همدان است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان این شرکتها بوده و روش پژوهش توصیفی و استنباطی است. ابزار گرد آوری اطلاعات تحقیق شامل پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری بونتیس و پرسشنامه 26 سوالی طراحی شده برای سنجش ابعاد عملکرد مالی است که روایی آن با روش تحلیل عاملی با چرخش واریمکس 2/80 و ضریب آلفای کرونباخ آن 7/91 محاسبه شده است. در این پژوهش نخست، اجزاء سرمایه فکری شامل سرمایه ارتباطی، سرمایه ساختاری و سرمایه انسانی شرکتهای مورد مطالعه اندازه گیری گردید و سپس با استفاده از آزمونهای همبستگی و تحلیل رگرسیون میزان تاثیر آنها بر هر یک از ابعاد عملکرد مالی شامل کنترل هزینه، مدیریت ارزش و کنترل ریسک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آنست که در سطح اطمینان 95 درصد، تاثیر اجزاء سرمایه فکری بر ابعاد عملکرد مالی مثبت و معنادار بوده و توانایی پیش بینی آن ها را دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، عملکرد مالی، کنترل هزینه، مدیریت ارزش، کنترل ریسک
|
  • A study of treasury officers role in financial regulation; Heads of Executives entities aspect
    Seyed Rahmatollah Akrami*, Hadi Khodabakhshi, Mehrdad Jabbari, Farhad Fazilat Pages 9-18
    The present study was to study the role of the before and during supervisory challenges on the expenditures of the Executive entities applied by treasury officers to improve supervision payments. The Statistical Society is the heads of the Central Executives and the research method is qualitative content analysis for the analysis and the conclusion. As the results of research 19 axioms has been extracted in the field of the role and performance of the treasury officers from viewpoints of the Executives heads which are presented and described in the results of the research.
    Keywords: Supervision before payments, treasury officer, general treasury
  • The relationship between labor productivity and Taxation of the State Tax
    Reza Jamei, Faezeh Rezaei Yamin Pages 19-30
    Improving the productivity of labor in organizations is one of the characteristic of modern advanced societies. Given the importance of human resources in the success of modern organizations، this study aims to examine the relationship between labor productivity in the State Tax has been made. The population of this research includes the total amount of tax within the companies (legal entities) during the years 1385 to 1392 that have been activated. In order to gather information، library research and questionnaires methods were used. The research method is descriptive correlation and the target is applied In order to investigate the hypotheses used in this research، the Prison Correlation and Regression test has been used. The results of the study show that among the factors of job satisfaction، job security، job quality، employee empowerment، improve staff training and career assessment and taxation task is a meaningful relationship. The data was analyzed using path analysis، a conceptual model has very good fit. The results of this research will help managers and executives in the organization''s tax to improve the productivity of human resources.
    Keywords: productivity of labor, Taxation, State Tax
  • Recognition and ranking of influencing on the implementation of functional budgeting system by diamond model and fuzzy hierarchical analysis.
    Hossein Badiei, Hasan Dehghan Dehnavi, Mehran Aarabi Pages 31-40
    In the 80s as a result of promotion of responsibility and accountability level of governments and citizenship demands، the European countries intended to transform and revolutionize management systems of these organs which results in the modern approach towards public sector. As such، the formation of functional planning begins at a time that the paradigm of modern public management has been mooted and gradually implemented in European countries. The main characteristic of modern public management is to emphasize efficiency and effectiveness، cost effectiveness and employment of public resources by private sector mechanisms which result in functional budgeting rather than program based budgeting. The change and improvement of budgeting system is on the agenda of the then management and planning organization from ten years ago. But after the passage of ten years، most budget experts are of the opinion that it is not useful. The central purpose of this research is to recognize and determine the obstacles and problems in the way of implementation of functional budgeting system in administration section of Yazd province by taking polls. As such، a questionnaire consists of 32 questions including all dimensions of diamond model have been prepared and distributed among experts from different governmental organization of Yazd province. Then، data have been analyzed by fuzzy hierarchical analysis. Finally، accountability، motivation and change management have been ranked as having top priority.
    Keywords: Functional budgeting, diamond model, fuzzy hierarchical analysis
  • The Attitudes of Iranian Professional Auditors toward the Audit Risk with Approach to public sector
    Taher Davari, Mohammad Nazaripour Pages 41-54
    Audit risk is the inability of an auditor in discovering errors or intentional miscalculations (i. e. fraud) while reviewing a company''s or individual''s financial statements. Since the main priority of shareholders is to obtain reasonable assurance that the financial statements not misleading therefore، to reduce audit risk to a minimum possible level can be considered one of the top priorities of each audit. This research attempts to study the attitudes of Iranian professional auditors toward the audit risk. Population was certified public accountants who are employment in Iranian audit organization، Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA)، private auditors and academic members. Using Cochran''s formula، 89 persons were selected as sample. In order to gather data questionnaire were used. Chi-square test at 95% was used to test the research hypotheses. According to the research findings، respondents'' level of knowledge and experience in the field of risk-based audit is the appropriate level. Also، the research findings show genetic components (sex and gender) and social components (education، place of employment and work experience) have not meaningful effects on respondents'' level of knowledge regarding risk-based audit.
    Keywords: Audit Risk, Inherent Risk, Control risk, Detection Risk, with Approach to public sector
  • Investigation Basis of Accrual Accounting Usefulness in Reporting Transparency and Improving responsibility in the universities affiliated to Ministry of Science, Research and Technology (A
    Akbar Aminimehr, Rezvan Hejazi, Z. Shahim Pormehr Pages 55-66
    The aim of this study was to evaluate the efficacy ofaccrual accounting on transparency of reporting & accountability of the universities affiliated to the Ministry of Scienc،Research and Technology. (a case study of Tehran Kharazmi university). Analyticadmethodlogy (A practical one) is applied. The population includes all financial employees of the Kharazmiuniversity،who were examined by a simpler random sampling method. To collect data، a questionnaire contining 30 questions،was used. The descriptive statistics including: average، percentage and frequency were used. And the Inferential statistical techniques sucg as kolmogrofesmirnof test، X2 test، and also T –student test was used to determine the normality of the data. And the spss software was used to analyze the collected data. The finding indicate that accrual accounting promotes the public sector accountability. Resuts showed that accrual accounting has no significant effects on transparency of reporting. Also the T-student test results showed that accrual accounting affects the cost of services in Kharazmiuniversity. Finally، according to the respective literature and the results of the research، some strategies were presented to improve the situation، implementation of accrual according and accountability and in general research variables in universities affiliated to the Ministry Science، Research، and Technology.
    Keywords: Accrual Accounting, Transparency reporting, Making Decision, accountability
  • Feasibility of implementation of operational budget in Gachsaran Oil and Gas Production Company
    Reza Sabzevari, Hashem Valipour, Javad Zaree Pages 67-82
    The main aim of this study is to investigate implementation of operational budget in Gachsaran Oil and Gas production company، one of the biggest company producing abut 24 percent exploitive oil in Iran. Under 138 point of 4th Development law، planning &management organization، is in charge of planning budget and implementation of operational budget in governmental companies and organizations since in operational budget، resources has been allotted to activities and reduce limited resources for the use can increase gain and reduce limited resources for the use this research has been done in gachsaran Oil &Gas production company and is going to study the feasibility of operational budget by «Shah model»، one of the famous budget model، which is under three parameters: «1)ability 2)authority 3)economic advantage in a big governmental company. This study includes thirteen main hypothesis and eight minor hypothesis. The result has shown that this company has not 95% ability for operational budget and this hypothesis is not confirmed from ability point of view. But from authority and advantage view، it is accepted. Based on the 4th main hypothesis it is confirmed that implementation of operational budget causes economic advantage. Other main hypothesis shown that among three levels of choice in the company، top management، middle management، budget experts have different ideas and the result has been compared.
    Keywords: traditional budget, operational budget
  • The impact of the components of intellectual capital on the dimensions of financial performance
    Mahdi Mahdavikhou*, Mariam Mahmoodtorabi, Mohsen Khotanlou Pages 83-92
    This research aims to study the impact of the components of intellectual capital on the dimensions of financial performance in the governmental companies related to power ministry in Hamedan city. The statistical population in this study includes the total employees working in these governmental companies. The research methodology in this study is descriptive-analytic and through a 26-item questionnaire which has been designed to measure financial performance and Bountis’ standard questionnaire for measuring the intellectual capital، required data were collected. Validity and reliability of the designed-questionnaire were 80/2 and 97/7 respectively، therefore; the validity and reliability of questioner was confirmed. The correlation test and regression method was used to analyze the research findings. At the trust ship level of 95%، findings show intellectual capital has a positive impact on financial performance.
    Keywords: Intellectual capital, financial performance, cost control, value management, risk control