فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال دوم شماره 8 (بهار 1394)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال دوم شماره 8 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فضل الله میردریکوند، سعیده سبزیان، هوشنگ گراوند صفحات 7-16
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش تکنیک های فراشناختی بر خودکارآمدی دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر اصفهان بود. پژوهش حاضر به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش، تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه در سال تحصیلی 1392-1391 در شهر اصفهان بود که از میان آنان تعداد 40 نفر به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، برگه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه خودکارآمدی شرر (1996) بود. پس از اعمال مداخله پس آزمون و بعد از 4 ماه آزمون پیگیری اجرا شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار 20 -SPSS و آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که ارائه مداخله مبنی بر آموزش تکنیک های فراشناختی باعث افزایش 2/71% خودکارآمدی در مرحله پس آزمون و 6/70% این ویژگی در مرحله پیگیری شد (05/0P)
    کلیدواژگان: تکنیک های فراشناختی، خودکارآمدی، دانش آموزان دختر، اثربخشی آموزش
  • فیروزه سپهریان آذر، امجد اقبالی صفحات 17-30
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سبک های یادگیری کلب، هیجان های مثبت و منفی تحصیلی با یادگیری خودگردان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و در قالب یک طرح همبستگی است. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دبیرستان های شهر سقز (7000 نفر) در سال تحصیلی 93 -1392 بودند. جهت دستیابی به اهداف پژوهش، تعداد 363 نفر (182 دختر و 181 پسر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، به عنوان نمونه مورد مطالعه، از این جامعه انتخاب شدند؛ و از آنها خواسته شد تا به پرسش نامه های هیجان های تحصیلی پکران، گوئتز و فرینزل (2005)، راهبردهای یادگیری خودگردان پینتریچ و دی گروت (1990) و سبک های یادگیری کلب (2007) پاسخ دهند. داده های پژوهش با استفاده از میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رابطه بین سبک های یادگیری کلب و یادگیری خودگردان، معنادار نیست. رابطه بین لذت از کلاس و امیدواری با یادگیری خودگردان مثبت و معنادار است. همچنین رابطه اضطراب، خستگی و عصبانیت با یادگیری خودگردان منفی و معنادار است. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام، سبک های یادگیری و هیجان های تحصیلی 29 درصد تغییرات مربوط به یادگیری خودگردان را تبیین می کنند. هیجان های تحصیلی قادر به پیش بینی یادگیری خودگردان هستند که از میان آنها متغیر لذت از کلاس بالاترین قدرت پیش بینی کنندگی را دارد.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری کلب، هیجان های مثبت تحصیلی، هیجان های منفی تحصیلی، یادگیری خودگردان
  • رقیه قربانی، محبوبه فولادچنگ صفحات 31-42
    امروزه یکی از دغدغه های نظام های آموزشی دنیا، ارتقای بهزیستی و سلامت روان یادگیرندگان است و از آنجا که عوامل فردی و اجتماعی گوناگونی در داشتن احساس بهزیستی تاثیرگذارند، شناسایی متغیرهای مرتبط با این حوزه ضروری به نظر می رسد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد خودتنظیمی و تسلط جمعی با بهزیستی روان شناختی است. روش پژوهش، همبستگی است و بدین منظور تعداد 300 نفر (170 دختر، 130 پسر) از دانش آموزان دبیرستانی شهر شیراز به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های یادگیری خودتنظیمی (بوفارد و همکاران،1995)، تسلط جمعی (هابفول، 2000 (و بهزیستی روان شناختی (ریف،1989) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل یافته ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، بیانگر ارتباط مثبت و معنی دار بین ابعاد خودتنظیمی (فراشناخت، شناخت و انگیزش) و نیز تسلط جمعی با بهزیستی روان شناختی است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری به شیوه گام به گام نشان داد که فراشناخت، انگیزش و تسلط جمعی با هم قادر به پیش بینی 26 درصد از تغییرات نمره کل بهزیستی روان شناختی هستند. با توجه به ارتباط بین متغیرها و پیش بینی بخشی از تغییرات بهزیستی روان شناختی به وسیله خودتنظیمی و بخشی به وسیله تسلط جمعی،لازم است معلمان و والدین، هم اهمیت تلاش های فردی و هم کمک گرفتن به موقع و بجا از اطرافیان را برای دانش آموزان مشخص سازند.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، تسلط جمعی، بهزیستی روان شناختی
  • صمد عابدی، بهمن سعیدی پور، مهران فرج الهی، محمدحسن صیف صفحات 43-68
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط بین متغیرهای باورهای هوشی، باورهای معرفت شناختی و باورهای انگیزشی با یکدیگر و نیز نقش آنها بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (راهبردهای شناختی و فراشناختی) دانشجویان دانشگاه پیام نور در قالب مدل علی و بهروش تحلیل مسیر است. به منظور آزمون فرضیه ها، نمونه ای شامل 600 نفر دانشجو از مراکز مختلف دانشگاه پیام نور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و روش نمونه گیری طبقه ای به طور تصادفی انتخاب و به پرسش نامه خودگزارشی متشکل از مقیاس های باورهای معرفت شناختی (شومر، 1993)، خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (پینتریچ و دی گروت، 1990)، باورهای هوشی (عبدالفتاح و یتس، 2006) و اهداف پیشرفت (میدلتون و میگلی، 1997) پاسخ دادند. یافته ها حاکی از آن است که مدل علی مفروض پس از اصلاح از برازش مناسبی برخوردار بوده و متغیرهای پژوهش در مجموع 29 و 35 درصد از کل واریانس راهبردهای شناختی و فراشناختی را تبیین نمودند. به طور کلی، نتایج نشان داد که باورهای هوشی علاوه بر تاثیر مستقیم، به واسطه باورهای معرفت شناختی، اهداف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دانشجویان تاثیر غیر مستقیم نیز دارند. همچنین یافته ها نشان داد که باورهای هوشی دانشجویان به ویژه باورهای هوشی افزایشی می توانند با میانجی گری باورهای معرفت شناختی، اهداف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی فراگیران و نهایتا عملکرد تحصیلی آنها موثر باشند. لذا، ضروری است که زمینه لازم جهت ارتقاء این باورها از طریق غنی تر کردن محیط زندگی و محیط یادگیری و آموزش فراهم گردد.
    کلیدواژگان: باورهای هوشی، باورهای معرفت شناختی، باورهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، دانشگاه پیام نور
  • محمد فرزانه، جواد پورکریمی، میترا عزتی صفحات 69-88
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه صلاحیت های حرفه ای و توانمندی روان شناختی دبیران مقطع متوسطه شهرستان شیروان صورت گرفته است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دبیران مقطع متوسطه (پسرانه و دخترانه) شهرستان شیروان در سال تحصیلی 94 - 1393 می باشد که تعداد آنها برابر با 329 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 177 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. در این پژوهش برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه تعدیل شده صلاحیت های حرفه ای کریمی (1388) و پرسش نامه توانمندی روان شناختی اسپریتزر و میشرا (1997) استفاده شده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (صلاحیت های حرفه ای «928/0» و توانمندی روان شناختی «838/0») ارزیابی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و آمار استنباطی (آزمون های کولموگروف - اسمیرنف، t تست تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام) استفاده شد. یافته ها نشان داد: 1) وضعیت صلاحیت های حرفه ای دبیران دوره متوسطه شهرستان شیروان بالاتر از حد متوسط و میانگین فرضی قرار دارد. 2) وضعیت توانمندی روان شناختی دبیران مقطع متوسطه شهرستان شیروان بالاتر از حد متوسط و میانگین فرضی قرار دارد. 3) بین شاخص کلی صلاحیت های حرفه ای و توانمندی روان شناختی دبیران دوره متوسطه شهرستان شیروان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (833/0r=). 4) سه مولفه صلاحیت فکری، صلاحیت رفتاری و صلاحیت اخلاق حرفه ای سهم معناداری در پیش بینی توانمندی روان شناختی دبیران دارند.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، توانمندی روان شناختی، دبیران دوره متوسطه
  • حسین زارع، محمدرضا سرمدی، مهران فرج الهی، عثمان آچاک صفحات 89-98
    ویژگی های آزمون، در کنار ویژگی های شخصیتی پاسخ گویان می تواند باعث بهبود بازیابی مطالب باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر سطح پردازش سوالات در آزمون های بازشناسی و یادآوری بر عملکرد حافظه دانشجویان است. روش تحقیق آزمایشی با دو عامل (نوع سوال و سطح پردازش سوال) است. تعداد 128 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده به چهار گروه آزمایشی منتسب شدند. گروه ها از نظر تست حافظه بالینی وکسلر تفاوتی با هم نداشتند. ابزار تحقیق شامل محتوای آموزشی درباره فیزیک کوانتومی بود. هر یک از گروه ها به تناسب یکی از سوالات (بازشناسی- سطحی، بازشناسی - عمقی، یادآوری - سطحی، یادآوری - عمقی) را دریافت کردند. روایی و پایایی متن و آزمون ها تایید شد. نتایج نشان داد که تاثیر عامل پردازش سوال بر عملکرد حافظه معنادار است (05/0P<& 344/3f=). عملکرد حافظه در سوالات با پردازش عمیق بهتر از عملکرد در سوالات با پردازش سطحی بود. پیشنهاد می شود طراحان آزمون از سوالات با پردازش عمقی تر مخصوصا در آزمون های بازشناسی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: عملکرد حافظه، سطح پردازش، اثر نوع سوال، بازشناسی، یادآوری
  • سمیه ساداتی فیروزآبادی صفحات 99-110
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ابعاد کمال گرایی با اضطراب حالتی/خصلتی در دانش آموزان دبیرستانی (متوسطه دوم) تیزهوش شهر شیراز است. در پژوهش حاضر، 203 نفر دانش آموز دبیرستانی (103 دانش آموز دختر و 100 دانش آموز پسر) شرکت داشتند. داده های پژوهش از طریق پرسش نامه کمال گرایی مثبت و منفی تری شورت و همکاران و پرسش نامه اضطراب حالتی/خصلتی اسپیلبرگر و همکاران جمع آوری گردید و سپس از طریق روش آماری تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون t مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رابطه معنادار منفی بین کمال گرایی مثبت دانش آموزان با اضطراب حالتی و خصلتی وجود دارد و رابطه معنادار مثبتی بین کمال گرایی منفی دانش آموزان با اضطراب حالتی و خصلتی وجود دارد. همچنین دیگر یافته پژوهش حاکی از این است که دختران و پسران در متغیرهای مورد مطالعه تفاوت معناداری داشتند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی مثبت، منفی، اضطراب حالتی، خصلتی، دانش آموزان تیزهوش
|
  • Fazlolah Mirderikvand, Saeideh Sabzian, Hoshang Garavand Pages 7-16
    The purpose of this study was An investigation of the Effectiveness of metacognitive techniques training on girl students Self-efficacy in high schools of Isfahan city. Present study was performed by quasi-experimental method with pre-test - post-test and follow-up. The statistical population was all high school girl students in the school year 1391-1392 in Isfahan city that sample groups were randomly selected among them by cluster sampling method. measurement instruments in the study was demographic questionnaire and Sherer self-Efficacy Scale (SES) that performed after intervention the post – test، and follow up test was performed four months later. findings were analyzed by using descriptive and inferential statistical test and software SPSS-20. The results of covariance analysis showed that presenting intervention based on metacognitive techniques training cause increasing 71/2% of self-efficacy in post-test step and increasing 70/6% of This feature in follow up step (P≤005). Based on findings of this study can conclude that presenting intervention based on metacognitive techniques was effective in increasing self-efficacy; thus this study suggested using metacognitive techniques in order to increasing self-efficacy in students.
    Keywords: Metacognitive Techniques, Self, Efficacy, Girl Students, Training Effectiveness
  • Firouzeh Sepehrian Azar, Amjas Eghbali Pages 17-30
    The aim of this study was to determine the relationship between the Kolb learning style and positive and negative academic emotions with self - regulation. The research method was descriptive and correlation. The population of this research consisted of all high school students of Saqqez city (7000 student) in 2013-2014 school year. To achieve our aim، first، 363 students (182 female and 181 male) were selected by multiphase cluster random sampling from this population as samples of this study. Then، the academic emotions questionnaire of Pekrun، Geuetz، Frenzel (2005)، strategies forself regulated learning Questionnaire of Pintrich and De Gegroot (1990) and kolb learning style inventory (2007) were used as instruments for data collection. The data were analyzed by using mean، standard deviation، Pearson correlation، and step by step regression. The results showed that there is no meaningful relation between Kolb learning style and self - regulation learning. Enjoy of classroom and hope was positively associated with self - regulation and، anxiety، boredom and anger was negatively associated with self- regulation. The results of stepwise regression analysis reveals that learning styles and academic emotions describe 29 percent of self - regulation. Academic emotions can predict self regulation learning that enjoy of classroom was the best predictor of self - regulation among them.
    Keywords: Kolb Learning Style_Academic Positive Emotions_Academic Negative Emotions_Self – Regulation Learning
  • Roghayeh Ghorbani, Mahbobeh Foolad Chang Pages 31-42
    In recent years، more attention is paid to the more subtle aspects of school life such as students'' well - being. Therefore، knowing personal and social factors related to well - being is necessary. The aim of this research is to study the relation of self- regulation and communal mastery to psychological well - being. The research is correlational and the sample consisted of 300 (130 male، 170 female) students from Shiraz schools were chosen by multistage random cluster sampling. They completed self - regulation (Bouffard et al.، 1995) communal mastery (Hobfoll، 2000) and psychological well-being (Ryff، 1989) Questionnaires. For data analysis، Pearson correlations and stepwise regression analysis were used. The results indicated a significant positive relationship between the dimensions of self - regulation (metacognition، cognition & motivation) and communal mastery to psychological well-being. Also، the results showed that metacognition، motivation and communal mastery could explain 26% of psychological well-being variations. In sum، these results showed that teachers must remind students the importance of personal efforts and proper help - seeking.
    Keywords: Self, Regulation, Communal Mastery, Psychological Well, Being
  • Samad Abedi, Bahman Saeidipour, Mehran Farajollahi, Mohammadhasan Seif Pages 43-68
    The aim of this research is studying the relationship between the variables of Intelligence beliefs، epistemological beliefs، and motivational beliefs with each other as well as their role in self - regulated learning strategies (Cognitive and Metacognitive Strategies) of Payame Noor University students in a causal Model framework and through Path Analysis. in order to test the hypotheses، a sample of 600 students from Payame Noor University centers were selected randomly by using multiple cluster sampling and stratified sampling، and answered a self - report questionnaire consisting scales of the epistemological beliefs (Schommer، 1993; revised by Manavipour، 2012)، educational self-efficiency and self-regulated learning strategies (Pintrich & De Groot، 1990)، intelligence beliefs (Abd-El-Fattah & Yates، 2006)، and achievement goals (Middleton & Midgley، 1997). Results indicated that the proposed causal model after revision enjoys a good fit index، and the variables described 29 and 35 percent of the total variance of cognitive and metacognitive strategies. In general، according to the results of this study، intelligence beliefs not only have a direct effect but also can indirectly have an impact on students’ self-regulated learning strategies through epistemological beliefs، achievement goals، and educational self - efficiency. Also، Results indicated that students’ intelligence beliefs، especially incremental intelligence beliefs، through the mediation of epistemological beliefs، achievement goals، educational self - efficiency، can be effective on students’ self - regulated learning strategies and finally their performance. Therefore، it is essential that these beliefs be enhanced through enriching the living and learning contexts.
    Keywords: Intelligence Beliefs, Epis, temological Beliefs, Motivational Beliefs, Self, Regulated Learning Strategies, Payame Noor University
  • Mohammad Farzaneh, Javad Poorkarimi, Mitra Ezati Pages 69-88
    This research is studying the relationship between ProfessionalCompetencies and psychological empowerment of high school teachers in the county of shirvan. The method of the research is descriptive correlational in collecting data، and is applicative in purpose. The statistical Population of this study consisted of all high school teachers (329 teachers) in the county of shirvan in school year 2014-2015 That 177 teachers were selected as sample by using Cochrane formula. data were collected through modified ProfessionalCompetencies questionnaire by Karimi (2009) and psychological empowerment questionnaire by Spreitzer and Mishra (1997) and The reliability of questionnaire was estimated by Cronbach’s alpha coefficient (professional competencies: 0/928 and pschycological empowerement: 0/838). for analyzing data، descriptive statistics (mean، standard deviation and percent) and inferential statistics (kolmogorov-smirnov tests، one-sample t-test، Pearson coefficient of correlation and Stepwise regression analysis.) were used. The main findings are: 1) professionalcompetencies of high school teachers in the county of shirvan is above of average and assumed mean. 2) psychological empowerment of high school teachers in the county of shirvan is above of average and assumed mean. 3) A positive relationship was found between general indicator of professionalcompetencies and psychological empowerment of high school teachers in the county of shirvan (r=0/833). 4) Three components، Intellectualcompetence، Behavioralcompetence and professional ethicscompetence have a significant contribution in prediction of psychological empowerment of teachers.
    Keywords: Professional Competencies, Psychological Empowerment, High School Teachers
  • Hossein Zare, Mohammadreza Sarmadi, Mehran Farajollahi, Osman Achak Pages 89-98
    In addition to the personal factors of memory، Test properties can affect the student''s information retrieval. The research aim was to study question type effect and questions processing level on everyday students memory performance. The method of research was factorial experimental with two factors (question type and question processing level). By using random category sampling، 128 students in boukan payame noor university were selected and were divided to four groups، by randomly sampling. The groups have no different in Wechsler Memory Scale. The research instrument was educational text about quantum physics. Each of four group gets one kind of four tests (1-recognition/ surface processing 2-recognition/deep processing 3- recall/surface processing 4-recall/deep processing). Text and tests validity and reliability were confirmed. Results revealed that the effect of processing level on memory performance was significant (f=3. 344 & p<0. 05). Memory performance in deep processing questions was significantly different from memory performance in surface processing questions. Research suggestion is to proceed to deep processing questions especially in recognition tests.
    Keywords: Memory Performance_Questions Processing Level_question Type Effect – Eecognition_Recall
  • Somayeh Sadati Firozabadi Pages 99-110
    The purpose of this study was to study the relationship between perfectionism dimensions and state/trait anxiety among high school gifted students in Shiraz. The sample of this study included 203 high school students (100 male and 103 female). Data of research was collected by questionnaire of negative and positive perfectionism by Terryshort & et al (1995) and State/Trait Anxiety Inventory questionnaire by Spielberger & et al (1970). Then data were analyzed through multiple regression analysis and independent T test. The results revealed that there is a negative meaningful relationship between positive perfectionism with state / trait anxiety among high school gifted students. There is a positive meaningful relationship between negative perfectionism with state/trait anxiety among high school gifted students. Other result indicated that there is meaningful difference between groups of male and female on variables of subjects.
    Keywords: State, Trait Anxiety, Positive, Negative Perfectionism, Gifted Students