فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1394)

مجله پژوهش های فقهی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی درگاهی، رضا عندلیبی صفحات 1-30
    هلال ماه، مباحث و ابعاد مختلفی دارد که حکم حاکم مخالف در ثبوت آن و تحلیل تبعات و لوازم فقهی آن در امور حج، یکی از مسائل آن است. در موسم حج، زمان وقوفین با حکم حاکم و امیرالحاج تعیین و اعلام می شود و ممکن است در برخی موارد، موافقت آن با واقع محرز نباشد؛ همان طور که ممکن است مخالفت آن با واقع، در بعض ایام یقینی باشد. با توجه به عمومات و اطلاقات تقیه و برخی روایات دیگر، همچون معتبره ابن مغیره از ابی جارود، پیروی از آن، از جهت حکم تکلیفی واجب است؛ چنانکه حتی در صورت علم به مخالفت نیز بر آن تصریح شده است.
    البته برخی، صحت حج را به وقوف اضطراری و برخی، به اعمال حیله منوط دانسته اند؛ منتها اطلاقات و عمومات تقیه، و برخی روایات، همچون معتبره ابن سنان و ابن مغیره از ابی جارود، بر صحت حج و کفایت آن دلالت دارند و حکم واقعی ثانوی حج در فرض تقیه (خوفی و مداراتی) در صورت علم به مخالفت هم، صحیح و مجزی است.
    کلیدواژگان: اعتبار، تقیه، حج، حاکم، حکم، مخالف، نفوذ
  • عبدالرسول احمدیان صفحات 31-50
    عقیده رایج در بین فقی هان امامیه، ضرورت قبض ثمن در مجلس عقد است؛ به طوری که ایشان یکی از شرایط عقد سلم را تسلیم ثمن در مجلس می دانند. لکن به این سوال به صراحت جواب داده نشده که آیا قبض در سلم همچون بیع صرف، جزو شرایط صحت و تحقق این بیع است و بدون آن اساسا ملکیتی حاصل نمی شود یا اینکه قبل از قبض، ملکیت محقق خواهد شد. هرچند فقی هان برای جواب هر یک از سوالات بالا به قضاوت و مقایسه ننشسته اند، عبارات ایشان به طور ضمنی سوالات فوق را برمی انگیزد. بررسی روایات نیز کمک شایانی به اثبات این شرط نمی کند و استناد به اصل نیز با وجود دلایل دیگر مفید نیست. شاید مهم ترین دلیل این شرط، اجماع باشد که با نقدهای زیادی مواجه خواهد شد. نکته درخور توجه اینکه در اثبات این شرط در معاملات سلف، به بطلان بیع دین به دین اشاره شده است و فقهای زیادی به آن استناد کرده اند و همان فقها در بحث بیع دین به دین برای اثبات بطلان آن، به شرط نقدی بودن ثمن در بیع سلف استناد می کنند که استنادی دوری را به وجود آورده است. با استناد به موارد فوق می توان این شرط را از شرایط صحت بیع سلف حذف کرد.
    کلیدواژگان: بیع، ثمن، دین به دین، سلف، شرط، نقدی
  • سید جواد ورعی صفحات 51-82
    قلمرو اختیارات حکومت در اینکه حق دارد برای هر فعل یا ترک فعلی که در شریعت گناه شمرده شده است، مجازات تعیین و گنهکار را مجازات کند یا خیر، موضوع این مقاله است. ابتدا به بیان رابطه «جرم» و «گناه» پرداخته شده و سپس دلایل دیدگاه های ششگانه ای که در متون فقهی وجود دارد، بررسی شده و نتیجه گرفته شده که تنها برخی از گناهان دارای مجازات دنیوی هستند، نه همه گناهان؛ از این رو، تنها برخی از گناهان جرم شمرده می شوند که حکومت حق دخالت و مجازات مرتکبان آنها را دارد. افزون بر گناهانی که در شرع برای آنها حد یا تعزیر مشخص شده است، تنها گناهانی که جنبه عمومی دارند و نظم، نظام و امنیت اجتماعی را تهدید می کنند، دارای مجازات دنیوی هستند و حکومت به عنوان ضامن اجرای آن دخالت می کند. اما گناهانی که جنبه شخصی دارند و در شرع برای آنها حد یا تعزیری معین نشده است، دارای مجازات دنیوی نیستند و حکومت حق دخالت و مجازات گنهکاران را ندارد.
    کلیدواژگان: تعزیر، جرم، حد، حکومت، گناه
  • عصمت سادات طباطبایی لطفی، زهراسادات سرکشیکیان صفحات 83-114
    بلوغ و ایمان از جمله شرایطی هستند که به اجماع فقهای امامیه و تصریح قانون در مواد 1313 ق.م. و 155 آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، در صورت استناد به شهادت به عنوان دلیل (نه اماره) در شهود لازم هستند. لیکن:1. با وجود تصریح فقها و تبصره 1 ماده 1210 ق.م. به سن بلوغ (پانزده سال قمری تمام بر مرد و نه سال قمری تمام بر زن)، ماده 1314 ق.م. با شرط کردن پانزده سالگی برای شاهد موجب ابهام در مقبولیت شهادت اناث بین نه تا پانزدهساله شده است؛ 2. در فقه، شهادت پسران ممیز ده ساله با شرایطی در قتل و جراحت پذیرفته می شود. در قانون، با وجود اشاره به امکان استثنا در ادامه ماده 1314، موارد استثنا نامشخص است، لذا برخی، برای رفع تعارض تبصره فوق با ماده 1314، آن را مربوط به اناث بین نه تا پانزدهساله انگاشته و برخی دیگر، با تعریف بلوغ به «توانایی درک اهمیت شهادت» تساوی قانونی اناث و ذکور در امر شهادت را توجیه کرده اند. بهترین راه آن است که بگوییم مهم، تحقق بلوغ و احراز آن توسط قاضی و سن تنها اماره بلوغ است، نه دلیل قطعی بر آن؛ 3. از نظر فقهای امامیه ایمان یعنی شیعه دوازده امامی بودن، اما عدم انحصار ایمان به شیعه دوازده امامی در مواد 1313 و 155 فوق الذکر موجب شده گروهی ایمان را در مقابل کفر بدانند، که با توجه به اساس بودن فقه شیعه در تنظیم مواد قانونی در ایران، صحیح نیست.
    کلیدواژگان: ایمان، بلوغ، حقوق موضوعه، شاهد، شهود، فقه
  • جلال الدین قیاسی، مرتضی میرزایی مقدم * صفحات 115-144

    سرایت جنایت از موضوعاتی است که در بحث قتل مطرح می شود. در اینجا مسئله این است که سرایت، اگر فرجامش مرگ مجنی علیه باشد، چه حکمی خواهد داشت؟ در جایی که جانی قصد قتل داشته یا جنایتش غالبا سرایت کننده به نفس است، مشکلی وجود ندارد و قتل عمدی است، لکن چالش هنگامی رخ می دهد که نه قصد قتل وجود دارد و نه جنایت غالبا سرایت کننده به نفس است. این موضوع هم در فقه و هم در حقوق امکان بررسی دارد. فقها در این مورد به دو دسته مشهور و غیرمشهور تقسیم می شوند. مشهور بر پایه ادله ای چون اجماع، بهره گیری از قاعده ضمان اثر جنایت غیرماذون، اینکه سرایت ذاتا کشنده است و سایر قواعد فقهی، حکم به قتل عمدی داده اند. در حالی که غیرمشهور با استناد به روایت، عمومات راجع به قتل عمد، بحث قتل عمدی را منتفی و بر قتل شبه عمدی تاکید کرده اند. بررسی ادله هر دو طرف آشکار می کند که دیدگاه غیرمشهور (شبه عمدی تلقی کردن این نوع قتل) با عمومات قتل عمد سازگاری بیشتری دارد. بررسی حقوقی مسئله نیز مشخص می کند که معیارهای حقوقی بر دیدگاه غیرمشهور منطبق است، زیرا نظام های حقوقی مختلف (فرانسه، انگلیس و ایران) تنها تا اندازه ای از توجه به قصد صریح منصرف شده اند که بتوان با توجه به رفتار مرتکب که نوعا، و در برخی نظام ها، قطعا کشنده است، قصد را احراز کرد.

    کلیدواژگان: جنایات عمدی، سرایت، قاعده اثر جنایات غیرماذون، قتل شبه عمد، قتل عمدی، قصاص
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، سمیه نجفی کشکولی، بی بی زینب حسینی صفحات 145-182
    اساسا واکنش اجتماعی در قبال پدیده مجرمانه به شکل مجازات اعمال می شود و این واکنش، تحقق اهداف مجازات ها را به دنبال دارد، تامین این اهداف تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که مجازات ها با سرعت و فوریت اجرا شوند و از قطعیت و حتمیت لازم برخوردار باشند. هر چه اجرای مجازات سریع تر و حتمی تر باشد، عادلانه تر و مفید تر خواهد بود. این اصل حقوقی در فقه ریشه دارد و با قاعده «لیس فی الحدود نظره ساعه» انطباق پذیر است. اما این اصل در مواردی بنا به ضرورت و به جهات تعارض اصل فوریت با اصول دیگر حاکم بر مجازات ها، با تاخیر اجرای حکم کیفری روبه رو بوده است. جهات تاخیر اجرای حکم کیفری شاید به اعتبار شخص محکوم علیه، شخص ثالث و اعتبار مکانی و موارد مختلف دیگر باشد که در صورت وجود عامل تاخیر، اجرای حکم الزاما تا رفع مانع به تعویق می افتد، ولی در عین حال در تاخیر اجرای حکم، مجازات در آینده اجرا می شود. بنابراین، اصل در دعاوی کیفری بر لازم الاجرا بودن آراست که این اصل در حقوق موضوعه تمامی کشورها و به ویژه در حقوق فرانسه نیز مورد توجه واقع شده است.
    کلیدواژگان: تاخیر مجازات، تعزیرات، حدود، قصاص، لازم الاجرا بودن مجازات، موانع اشخاص، موانع مکانی
  • حسام قپانچی، صادق صفری صفحات 183-210
    اصولا جوامع دچار هنجارها و ارزش هایی هستند که در قالب مجموعه ای به نام حقوق موضوعه گردآوری می شوند و طبعا نقض این ارزش ها در حقوق کیفری، جرم تلقی می شود و مرتکب، مستحق تحمل ضمانت اجرای پیش بینی شده برای نقض آن عمل است. بر اساس یک تفکر و اندیشه ساده، هر عملی که این ارزش ها را نقض کند، تنها باید یک بار مجازات شود. این اندیشه در قالب قاعده منع محاکمه و مجازات مجدد بیان می شود.
    مرور قوانین کیفری ایران بیانگر آن است که قاعده منع مجازات مجدد (احتساب مجازات قبلی) در دوره های مختلف، همواره با فراز و نشیب هایی مواجه بوده است و رویکرد واحد و یکسانی، در قبل و بعد از انقلاب نسبت به این قاعده مشاهده نمی شود. به طوری که قانونگذار ایران در قبل از انقلاب، این قاعده را به صراحت پذیرفته بود. اما در قوانین بعد از انقلاب؛ شاهد آن هستیم که ابتدا این اصل بدیهی، از قوانین ایران در سال 1361 و 1370حذف شد و سپس در سال 1392 مجددا احیا شد. نگارندگان در این مقاله قصد دارند ضمن بیان مفهوم این قاعده، به طور خاص، مبنای کار قانونگذار ایران در بعد از انقلاب را ریشه یابی کنند و به این موضوع بپردازند که آیا عمل قانون گذار ایران در حذف این قاعده، با مبانی فقهی مطابقت دارد یا احیای دوباره آن در قانون مجازات اسلامی جدید، بر مبانی فقهی مبتنی بوده است.
    کلیدواژگان: اعتبار امر مختوم، حقوق جزای بین الملل، مجازات مضاعف، محاکمه مجدد، منع مجازات مجدد
  • فاطمه پیری امیرحاجیلو، علی تولایی، محمدحسن شیخها صفحات 211-228
    جنین انسان، موجود محترمی است که از بین بردن آن به حکم اولی و با استناد به ادله اربعه جایز نخواهد بود. در این پژوهش که با روش تحلیلی توصیفی صورت گرفته است، این مسئله بررسی می شود که آیا با تحقق حالت هایی چون وجود ناهنجاری های ژنتیکی در جنین به گونه ای که از منظر پزشکی، امکان حیات او وجود نداشته باشد و خطر جانی هم مادر را تهدید کند، سقط جنین جایز خواهد بود؟ نتیجه ای که از پژوهش حاصل شد این است که سقط جنین قبل از دمیده شدن روح با توجه به فتوای اکثر فقها و قانون سقط درمانی جایز است؛ اما پس از دمیده شدن روح، تنها در صورتی که امکان حیات جنین بعد از وضع حمل وجود داشته باشد و خطر جانی نیز مادر را تهدید نکرده باشد، می توان قائل به عدم جواز سقط شد. ولی در بقیه موارد بر پایه قواعد فقهی مانند: نفی ضرر، نفی عسر و حرج، تزاحم و رعایت اهم و مهم و نیز استناد به حیات غیرمستقر، به عنوان حکم ثانوی، می توان سقط جنین را جایز دانست.
    کلیدواژگان: اختلال های ژنتیکی، جواز سقط، حرمت سقط، سقط جنین، فقه امامیه
|
  • Mahdi Dargahi, Reza Andalibi Pages 1-30
    The moon of month has various discussions and aspects whereas the regulation of Muslim ruler، opposing the positivity of Zilhajjah moon and the evaluation of its juristic outcomes and consequences in Hajj rites is one of them. In the season of Hajj، the times of both the Woqoof are decided and declared by the regulation of Muslim ruler and Amir Alhajj whereas it is possible that in some cases the regulation of Muslim ruler may be incongruous with fact; likewise it is also possible that its incongruity with reality may be certain in some cases. In reference with the grounds and practices of Taqiyyah and some other particular traditions like in the Mu''tabirah Ibne Mughairah by Abi Jarood، obeying such the incongruous regulation is obligatory because of its being Hukm e Taklifi; whereas it is also specified as obligatory even in the case of being certain in its incongruity. However some of the jurists believe that the correctness of Hajj depends on the Woqoof e Izterari and some others believe that it depends on the practice of Heelah (tactfulness); finally practices and grounds of Taqiyyah and some other traditions like Mu''tabirah Ibne Sinan and Ibne Mughairah by Ibne Jarood implicate on the correctness and sufficiency of Hajj while in case of Taqiyyah (fearful or compromising)، the Haqeeqi Sanavi Hukm (Real Secondary Ruling) of Hajj، even in case of being certain in its incongruity، is ''correct'' and ''Ijza'' too
    Keywords: Credibility, Implementation, Ruling, Ruler, Incongruity, Taqiyyah, Hajj
  • Abdurrasool Ahmadian Pages 31-50
    The common idea among the Imamiyeh jurists is that the price should be paid in contract meeting in a way that one of the conditions of the forward sale contracts is regarded as the necessity to submit the price in the meeting. It is not clear however that is this condition necessary to follow for the consolidation of the contract without which no ownership is determined? As it is the case in exchange of money، or the ownership is transferred to the buyer even before submitting the price. Although jurists have not explicitly discussed، asked or replied the above mentioned questions، they have implied to them. The traditions received around this subject are not capable of proving this condition، nor is there a general principle to refer to because with other proofs، there is no room for referring to the principle. Maybe the most important proof here is the consensus of the jurists which is undermined by many questions. An important point to notice is that to prove the necessity of this condition in such transactions many jurists have resorted to the invalidity of transacting debt with debt while the same jurists have referred to the necessity of the cash price in forward sale transactions to prove the invalidity of transacting debt with debt which will lead to the vicious circle. Considering above mentioned problems it is possible to omit this condition from the requirements of the validity of forward sale transactions.
    Keywords: Sale, Price, Forward sale, condition, Transaction of debt with debt, in cash
  • Seyed Javad Varaee Pages 51-82
    This research paper is focused on the realm of government authority to explain whether the government can determine the punishment for doing certain act or the failure to perform it، the one which is considered as sin in Islamic Law (Sharia). First، it articulates the relationship between «crime» and «sin» and then six views exist in texts concerning Islamic jurisprudence are examined. The results obtained via this study show that onlysome ofthe sins haveworldlypunishment، not all sins. Hence،onlysomesinscan beconsidered as crime and the governmenthasthe right to interveneand punishtheirperpetrators. In addition to the sins which their punishments determined as Hadd (ordained punishments) or Ta’zir (punishments determined by jurists and judges)، those sins which have public aspects and threaten the established order، system and social security can be subject to worldly punishment and the governmentcouldinterveneas a guarantor ofits implementation. But the sins which have personal aspects and the Islamic Law (Sharia) had not determine any Hadd or ta’zir in these cases are specified with noworldlypunishment and the governmenthas noright to interveneand punish theguilty.
    Keywords: Crime, Sin, Hadd, Tazir, Government
  • Esmat Alsadat Tabatabaei Lotfy, Zahra Sadat Sarkeshikian Pages 83-114
    In cases of appealing to testimony، maturity and faith of the witness are among the conditions which are considered as necessary according to the consensus of Imami jurists and explicit statement of law through article 1313 of Civil Code and article 155 of the procedure of the public and revolution courts in the Criminal affairs. But: 1. contrary to the explicit statement of jurists and point 1 of article 1210 of C. C.، on the age of puberty (15 lunar years for males and 9 for women)، article 1314 of C. C. has necessitated age of 15 for the witness and hence has questioned the testimony of female witnesses aged between 9 to 15. 2. In jurisprudence، the testimony of 10 year old discriminating-minor boy is exceptionally accepted in cases of murder and injury. However، in law، despite a reference in the rest of article 1314 to the possibility of exception، the exceptional cases have been left unidentified. Therefore، some relate it to female witnesses aged between 9 to 15; in order to remove the contradiction of point 1 of article 1210 and article 1314 of Civil Code. 3. From the viewpoint of the Imamiyyah jurists، faith means believing in Twelver-Imam Shiism.; however، lack of limiting faith exclusively to Twelver-Imam Shiism in articles 1313 and 155، has caused some scholars to interpret faith as contrasted with disbelief، which is not correct.
    Keywords: maturity, faith, witness, witnesses, fiqh, status law
  • Jalaldin Giasi, Morteza Mirzaii Moghadam Pages 115-144

    Infect caused by crimes is one of subject that has been discussed in murder. In here، the main question is that whether Infection caused by an intentional crime، if the victim is dies، what will be the verdict? It is obvious that If convicted has intention of murder or crime that often spread to death، murder is attained. But the problem is where there is no intent to murder and felony often cannot be passed to life. this problem has been mentioned in criminal law and jurisprudence. In these discussion jurists are divided into two categories: The famous and the non- famous. The famous as evidence-based consensus، taking advantage of the principle of liability for effect of crimes without right، taking advantage of the other legal rules، have ordered the murder. While the non- famous، referring to version and public rules about murder، deny murder and pressed on semi-intentional murder. Review of reasons of them reveals that the non-famous judgment (taken semi- murder) is more compatible whit General rules of murder. Review of law makes clear that، legal measures is compatible whit The non-famous judgment، because different law systems (France، England and Iran) only by where delete obvious intention that the actions of perpetuer was been murderer in the most of cases and in some law system certainly murderer

    Keywords: infection, intentional crimes, murder, semi, versus, principle of liability for effect of crime without right
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi, Somaya Najafi Kashkouli, Bibi Zeinab Hosseini Pages 145-182
    Essentially social reaction to a crime is realized as punishment and such punishment leads to achieve the goals of the punishments. Such goals are achieved، if they are executed immediately and happen certainly. If the punishment is rapid and certain، it is just and useful. This legal principle has originated in religious jurisprudenceby virtue of the principle، «No delay is permitted in punishments»، but in some cases it has been delayed due to the prestige of the condemned party، third party، place validity، etc. in a way that if there is any obstacle regarding the order realization، it is delayed until the obstacle removal، but at the same time، the delay would be executed in the order execution in future so in penal actions the orders are enforceable and this principle is taken into consideration in the statutes of all countries specially in France.
    Keywords: Enforceability of punishments, penance, talio (Retaliation), Tazir (Punishment having maximum, minimum limits determined by law, judge, respectively), delay in punishment, personal obstacles, local obstacles
  • Hesam Ghapanchi, Sadegh Safari Pages 183-210
    Basically societies have norms and values ​which are collected in a set called the statute law، andnaturallyviolatethevalues​​ofcriminal law، make the crime and commit، deservesanctionspredicted forviolation oftheact. According to a simple thought، any action that harms or violates the values ​​and violate it should be punished only once; This idea is expressed in the form of the rule prohibiting the re-trial. Review of Iranian penal code indicates that the rule banning punished again (considering previous penalties) in different periods، are always ups and downs faced، and unit approach and the same before and after the revolution to this rule is not observed. So that legislators in Iran before the revolution، the rule explicitly accepted. But the rules after the revolution we are witnessing. Certainly the first principle، the Iranian laws in 1361 and 1370 has been canceled and then restore again in 1392. The authors in this paper are intended stating the meaning of this rule and distinguish it from similar concepts and terms، in particular، the basis for legal work in after the revolution roots and on the issue whether a legislative act in the removal of this rule corresponds to the state of jurisprudence، create and revive it again in the new Penal Code، based on the principles of jurisprudence.
    Keywords: International criminal law, Validity ofsealingmatter, Bannedagainpunishment, Retrial, Double punishment
  • Fatemeh Piri, Ali Tavalaei, Mohammad Hassan Sheikhha Pages 211-228
    Humanembryo is the honorable extant. According to Islamic sources such as: quran، tradition، ijma and wisdom،destroyingembryosasthe first verdict is prohibited. In this research، was conducted with descriptiveand analyticalmethods this question wasstudied thatif Genetic Abnormalitiesexist in the fetusso that medicallyto live Pregnant Impossibl eafter the birth and cause threatenfor live of mothers if embryo abortion would bepermissible? Conclusion of this research it is: according to verdict of mostjuristsand legislation of therapeutic abortion،embryo abortion before soul inspirationis permitted. While after the parturition live of embryo be possible and no threaten for mother،embryo abortion is prohibited. Butother caseson the basis rules Juridical such as: “La Zarar”، “La haraj،“Tazahum” and observance “Aham va Mohem” and also precariouslife Embryo Abortion as a second verdict is permitted.
    Keywords: genetic disorders, Embryo abortion, to permit abortion, to prohibit abortion, Imamiyya jurisprudence