فهرست مطالب

زیست شناسی خاک - سال سوم شماره 1 (تابستان 1394)

مجله زیست شناسی خاک
سال سوم شماره 1 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی زارعی *، زهرا پیمانه صفحات 1-12
    راف لمون پایه ای پر محصول، زودرس، تند رشد و مناسب برای خاک های شنی است. این آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گردید. فاکتور های مورد استفاده در آزمایش شامل قارچ میکوریز آربسکولار در دو سطح شامل کلارویدئوگلوموس اتونیکاتوم و شاهد و تنش شوری در 4 سطح شامل EC برابر با 2، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر از منبع کلرید سدیم بود. تنش شوری درصد کلنیزاسیون ریشه، عملکرد ماده خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد و سطح برگ، ارتفاع اندام هوایی، عدد قرائت شده توسط کلروفیل متر، جذب فسفر و پتاسیم اندام هوایی را کاهش، اما دمای سطح برگ،نشت یونی برگ و جذب سدیم اندام هوایی را افزایش داد. در شرایط تنش شوری و بدون تنش، در تیمارهای میکوریزی عملکرد ماده خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد و سطح برگ، ارتفاع اندام هوایی، عدد قرائت شده توسط کلروفیل متر، جذب پتاسیم (به جز 6 دسی زیمنس بر متر) و جذب فسفر اندام هوایی در مقایسه با تیمارهای بدون قارچ افزایش و دمای سطح برگ و نشت یونی کاهش یافت در حالیکه جذب سدیم اندام هوایی تفاوت معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: تنش شوری، دمای سطح برگ، عناصر غذایی، مرکبات، میکوریز آربسکولار، نشت یونی
  • احمد علی پوربابایی*، امین بهرامی صفحات 13-20
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر علف کش های تریبنورون- متیل (گرانستار) و بروموکسینیل (پاردنر) بر فعالیت آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز در یک خاک آهکی تحت کشت گندم و میزان بازدارندگی فعالیت بیولوژیکی آنها بود. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار به صورت گلدانی انجام گردید. غلظت های علف کش تریبنورون- متیل 30، 42، 56 (غلظت توصیه شده) و 84 میلی گرم بر لیتر و علف کش بروموکسینیل 225، 450، 675 (غلظت توصیه شده) و 900 میلی گرم بر لیتر در دو حالت حضور و عدم حضور گیاه گندم اعمال شدند. فعالیت آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز خاک در 3، 30 و 60 روز پس از مصرف علف کش ها اندازه گیری شدند. در هر یک از علف کش ها کاهش معنی داری در میزان فعالیت دهیدروژناز و اوره آز با افزایش غلظت علف کش در هر یک از زمان های نمونه برداری در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده گردید. بالاترین میزان کاهش فعالیت آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز در خاک تحت تیمار با علف کش بروموکسینیل به ترتیب به میزان 61 و 51 درصد در 30 و 3 روز پس از مصرف در غلظت 900 میلی گرم بر لیتر بدست آمد. در این آزمایش فعالیت آنزیم دهیدروژناز بعد از روز سوم تیمار روند افزایشی نشان داد. این افزایش فعالیت را می توان ناشی از افزایش جمعیت میکروبی با قابلیت استفاده از علف کش به عنوان منبع کربنی دانست. همچنین کاهش معنی داری در میزان فعالیت آنزیمی در تیمارهای بدون گیاه در مقایسه با تیمارهای با گیاه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های خاک، علف کش، فعالیت زیستی، گندم
  • فرهاد آذرمی*، محمدجعفر ملکوتی، کاظم خاوازی، کبری ثقفی صفحات 21-30
    باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) می توانند رشد و عملکرد گیاهان زراعی را با افزایش فراهمی و جذب عناصرغذایی به ویژه فسفر بهبود بخشند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کاربرد همزمان باکتری سودوموناس فلوروسنس و کودهای فسفاتی بر عملکرد و جذب عناصرغذایی در دانه کلزا بود. آزمایش به صورت گلخانه ای و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل شاهد بدون تلقیح، تلقیح با باکتری سودوموناس فلوروسنس (PGPR)، سوپرفسفات ساده، سوپرفسفات تریپل، فسفات آمونیوم، خاک فسفات، سوپرفسفات ساده+ PGPR، سوپرفسفات تریپل+ PGPR، فسفات آمونیوم+ PGPR و خاک فسفات+ PGPR بود. نتایج نشان داد که تلقیح با باکتری سودوموناس فلوروسنس عملکرد دانه و کاه کلزا را به ترتیب 80/29 و 56/30 درصد نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری (p<0.05) افزایش داد. کاربرد همزمان PGPR با کودهای فسفاتی تاثیر بیشتری در افزایش عملکرد دانه و کاه کلزا نشان داد. بیشترین عملکرد دانه و کاه به ترتیب برابر 22/10 و 99/29 گرم در گلدان بود که از تیمار سوپرفسفات تریپل+ PGPR بدست آمد و اختلاف معنی داری (p<0.05) با سایر تیمارها داشت. همچنین کاربرد PGPR موجب افزایش جذب فسفر، آهن، روی و منگنز نسبت به شاهد بدون تلقیح شد. بیشترین مقدار جذب فسفر، آهن، روی، منگنز و مس در دانه کلزا به ترتیب برابر با 97/63، 76/0، 34/0، 43/0 و 03/0 میلی گرم در گلدان بود که به غیر از جذب آهن بقیه به تیمار سوپرفسفات تریپل+ PGPR تعلق داشت. بین تیمارهای سوپرفسفات تریپل+ PGPR و فسفات آمونیوم+ PGPR در جذب فسفر، آهن، روی، منگنز و مس اختلاف معنی داری (p<0.05) مشاهده نشد. به طور کلی کاربرد همزمان باکتری سودوموناس فلوروسنس و کودهای فسفاتی تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد و جذب عناصرغذایی در کلزا داشت. با توجه به نتایج حاصل شده، کاربرد PGPR همراه با کودهای فسفاتی می تواند فراهمی و کارایی آن ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفات، جذب عناصرغذایی، کلزا، کودهای شیمیایی
  • آسیه عباسیان، احمد گلچین، محسن شکل آبادی صفحات 31-43
    مطالعه فعالیت های آنزیمی و ویژگی های بیولوژیکی خاک نشانه هایی از پتانسیل خاک برای پشتیبانی از فرآیندهای بیوشیمیایی و حفظ حاصلخیزی خاک در اختیار ما قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نوع خاک و عمق بر برخی ویژگی های شیمیایی و بیولوژیکی خاک و نیز بر میزان فعالیت آنزیمی خاک شامل آنزیم های اوره آز، اینورتاز، آلکالین فسفاتاز و آریل سولفاتاز بر روی دو نوع خاک هیستوسول انجام شد. نمونه برداری در هر منطقه از 3 نیمرخ خاک (120-0 سانتی متر، با فواصل مساوی 20 سانتی متری) انجام شد. نتایج نشان داد که اثر نوع خاک، عمق و اثرات متقابل آن ها بر فعالیت آنزیم های مورد مطالعه در سطح یک درصد آماری معنی دار بوده و میزان فعالیت آنزیم ها به طور شدیدی در معرض شرایط محیطی موجود در انواع مختلف خاک است. مطالعه اثر عمق بر روی میزان فعالیت آنزیمی خاک نشان دهنده کاهش فعالیت آنزیمی در افق های پایین تر نسبت به افق های بالاتر خاک های مورد مطالعه بود. بررسی ارتباط سطح فعالیت آنزیم ها با کربن آلی خاک و بیوماس میکروبی کربن نشان دهنده نقش مثبت کربن آلی(**86/0 = r) و بیوماس میکروبی کربن (**87/0 = r) در هر دو نوع خاک مورد مطالعه بود. با بررسی میزان تنفس میکروبی کربن در دو نوع خاک مورد مطالعه مشاهده شد که مقدار تنفس میکروبی با گذشت زمان افزایش یافت که این نشان دهنده افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک است.
    کلیدواژگان: آنزیم های خاک، فعالیت میکروبی، مواد آلی، هیستوسول
  • جمال شیخی*، عبدالمجید رونقی، نجفعلی کریمیان، مهدی زارعی، جعفر یثربی صفحات 45-57
    به منظور بررسی اثر قارچ میکوریز آربوسکولار و ورمی کمپوست روی عملکرد بیولوژیک، ارتفاع ساقه، طول سنبله، و غلظت و جذب عناصر غذایی روی، آهن، منگنز و مس کاه و کلش دو رقم گندم، آزمایشی در شرایط گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح قارچ (با و بدون قارچ)، دو سطح ورمی کمپوست (صفر و 1 درصد وزنی) و دو رقم گندم (بهار و شیراز) بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیک، و بالاترین ارتفاع ساقه و طول سنبله مربوط به رقم بهار و در تیمار دارای ورمی کمپوست (بدون قارچ) بود. اثر ورمی کمپوست روی عملکرد بیولوژیک، طول سنبله، غلظت روی و منگنز، و جذب کل روی، آهن، منگنز و مس معنی دار بود. بیشترین غلظت و جذب روی مربوط به رقم بهار و در تیمار دارای قارچ (بدون ورمی کمپوست) مشاهده شد. کاربرد توام ورمی کمپوست و قارچ، سبب افزایش معنی داری جذب منگنز در مقایسه با شاهد و کاهش معنی دار جذب منگنز در مقایسه با سطح دارای ورمی کمپوست (بدون قارچ) شد. عملکرد بیولوژیک، ارتفاع ساقه، و غلظت و جذب روی و منگنز در رقم بهار در مقایسه با رقم شیراز به طور معنی دار بیشتر بود. در یک نتیجه گیری کلی، استفاده از کود های زیستی در جهت افزایش عملکرد گندم به عنوان یک محصول استراتژیک مفید می باشد و رقم بهار هم از لحاظ عملکرد و هم از لحاظ جذب عناصر غذایی کم مصرف بهتر از رقم شیراز بود.
    کلیدواژگان: گلوموس اینترارادیسز، ورمی کمپوست، عملکرد، عناصر غذایی کم مصرف
  • لاله فریدیان*، هوشنگ خسروی، علیرضا فلاح، محمد آقا لطف الهی صفحات 59-71
    باکتری های افزاینده رشد گیاه با مکانیسم های مختلفی از جمله تولید هورمون های محرک رشد، توانایی حل کنندگی فسفات های نا محلول، تولید سیدروفور و تثبیت نیتروژن بر رشد گیاه موثر واقع می شوند. در این پژوهش اثر تلقیح باکتری های Flavobacterium، Herbaspirillum، Pseudomonas (بومی)،Pseudomonas Foreign (غیر بومی) و Azotobacter به تنهایی و تلقیح همزمان آنها در دو خاک معمولی و همان خاک با رفع کمبودها بر اساس آزمون خاک بررسی شد. طرح آزمایشی به صورت کاملا تصادفی در چهار تکرار به صورت گلخانه ای بر روی گوجه فرنگی انجام شد. نتایج نشان داد که تمام تیمارهای خاک تغذیه شده بر اساس آزمون خاک دارای اختلاف معنی داری با خاک معمولی بودند. بیشترین میانگین وزن خشک اندام هوایی مربوط به تلقیح با Flavobacterium بود. در مورد خاک معمولی مخلوط سویه ها دارای بیشترین میانگین وزن خشک اندام هوایی بود. بیشترین میانگین ارتفاع بوته، تعداد گل در گلدان و محتوی کلروفیل برگ مربوط به تلقیح با مخلوط سویه ها در خاک معمولی بود. در خاک با تغذیه کامل، بیشترین میانگین تعداد گل در گلدان و محتوی کلروفیل برگ مربوط به تلقیح با سودوموناس غیر بومی بود. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین تاثیر در رشد گوجه فرنگی در خاک معمولی تلقیح شده با باکتری های محرک رشد گیاه به اثبات رسید اما در خاکی که بر اساس آزمون خاک رفع کمبود شده بود، تلقیح تاثیر چندانی بر شاخص های رشد گوجه فرنگی نداشت.
    کلیدواژگان: هورمون، کود زیستی، عناصر غذایی
  • جعفر گوهرگانی* صفحات 73-82
    خاک های اغلب مناطق ایران جزء خاک های آهکی محسوب می شود. بالا بودن پ هاش این نوع خاک ها، باعث تثبیت عناصر غذایی در خاک و کاهش جذب توسط گیاه می گردد. گوگرد یکی از محصولات صنایع جانبی پتروشیمی در کشور می باشد و به عنوان یک ماده ارزان قیمت و فراوان در دسترس می باشد. مصرف گوگرد در خاک به افزایش فرم محلول و قابل جذب عناصر غذایی مورد نیاز گیاه کمک می کند. بهمنظوربررسیتاثیرگوگردومایه تلقیحتیوباسیلوسبر قابلیتجذب عناصر کم مصرف شامل روی، آهن و منگنز در خاک و همچنین در دانه گیاه کلزاآزمایشی بهصورتکرت های دو بار خرد شده درقالبطرحبلوک هایکاملتصادفیبا18تیمارشامل3سطحصفر، 400 و800 کیلوگرمگوگرد درهکتاروسهسطح صفر، 2 و 4 کیلوگرممایه تلقیح تیوباسیلوس و دو سطح صفر و 20 تن ماده آلی با سه تکرار در یک خاک آهکی بهاجرادرآمد.نتایجتجزیهواریانس نشان داداثرسطوحمختلفگوگرد،مایه تلقیح تیوباسیلوسوماده آلی واثرمتقابلآنهابرصفات ذکر شده درسطح1% معنی داربود، غلظت عناصر منگنز، روی و آهن به ترتیب 50/23، 73/3 و 03/13 میلی گرم در کیلوگرم در تیمار 800 کیلوگرم گوگرد به همراه 4 کیلوگرم مایه تلقیح همراه با کود آلی در خاک باعث جذب بیشترین مقدار این عناصر گردید همچنین در دانه گیاه کلزا بیشترین مقدار جذب عناصر منگنز، روی و آهن به ترتیب 93/48، 40/41 و 93/97 میلی گرم بر کیلوگرم در همین تیمار بدست آمد.
    کلیدواژگان: باکتری تیوباسیلوس، عناصر کم مصرف، کود حیوانی، گوگرد
  • هوشنگ خسروی، کامران میرزاشاهی، محمودرضا رمضانپور، منوچهر کلهر، اسماعیل میررسولی صفحات 83-91
    باکتری همزیست تثبیت کننده نیتروژن با باقلا Rhizobium leguminosarum bv. viciaeمی باشد. در این پژوهش اثرتلقیح جدایه های بومی این باکتری بر رشد و عملکرد باقلا مورد بررسی قرار گرفت. مایه تلقیح به شکل پودری در حامل پرلیت و به روش تلقیح بذرمال استفاده شد. طرح های آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار مایه تلقیح، دو تیمار کود نیتروژنی100 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و تیمار شاهد بدون تلقیح اجرا شد. آزمون ها به مدت دو سال در مزارع تحقیقاتی مراکز تحقیقات کشاورزی استان های خوزستان، لرستان، مازندران و گلستان انجام شد. باکتری های منتخب از این آزمون ها در سال سوم در مزارع کشاورزان نیز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در مناطق مختلف عملکرد محصول در اثر تلقیح حداکثر تا 69 درصد و به طور میانگین در کل مناطق، حدود 20 درصد افزایش نشان داد. استفاده از مایه تلقیح در مزارع کشاورزان موجب افزایش30 درصدی در عملکرد بذر و 65 درصدی در جذب نیتروژن اندام هوایی شد. در جمع بندی نتایج این بررسی دو جدایه از باکتری R. leguminosarum bv. viciae برای تهیه مایه تلقیح Rhizobium برای مناطق مختلف تحت کشت باقلا در ایران توصیه شد.
    کلیدواژگان: کود زیستی، همزیستی، تثبیت نیتروژن
|
  • M. Zarei*, Z. Paymaneh Pages 1-12
    Rough Lemon rootstocks have a great yield، early production، fast growth and proper for sandy soils. A greenhouse experiment was conducted as a completely randomized design (CRD) with a factorial arrangement and three replications. The experimental factors were mycorrhizal treatments at two levels (inoculation with Claroideoglomus etunicatum and control) and salinity treatments at four levels (2، 4، 6، and 8 dS m-1 NaCl). The results showed that salt stresses decreased root colonization، shoot and root dry weights، leaf number، leaf area، plant height، stem diameter، chlorophyll index، shoot phosphorus and potassium uptake but they increased leaf temperature، electrolyte leakage and shoot sodium uptake. Under both non-stress and salt stress conditions، arbuscular mycorrhizal fungus increased root colonization، shoot and root dry weights، leaf number، leaf area، plant height، stem diameter، chlorophyll index، shoot potassium (except salinity level of 6 dS m-1) and phosphorus uptake، but leaf temperature and electrolyte leakage decreased in comparison with non mycorrhizal treatments. No significant difference observed for shoot sodium uptake.
    Keywords: Salt stress, Citrus, Arbuscular mycorrhizal, Leaf temperature, leaf electrolyte leakage, Nutrients uptake
  • A. A. Pourbabaei*, A. Bahrami Pages 13-20
    The purpose of this study was to investigate the effects of Tribenuron-methyl (Granstar) and Bromoxynil (Pardnr) herbicides on dehydrogenase and urease activity and biological properties of a calcareous soil under wheat cultivation. An experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with factorial arrangement (18 treatments) and 3 replications in pots. Tribenuron-methyl concentrations of 30، 42، 56 (concentration recommended) and 84 milligrams per liter and Bromoxynil concentrations of 225، 450، 675 (concentration recommended) and 900 milligrams per liter were applied into the soil samples in the presence and absence of wheat plants. The activities of soil dehydrogenase and urease were measured at 3، 30 and 60 days after herbicide application. The results showed that dehydrogenase and urease activities were reduced with increasing herbicides concentrations in each of the sampling time compared to the control treatment. The most reduction of dehydrogenase and urease activities (61% and 51% respectively) was observed at concentration of 900 milligrams per liter treatment after 3 and 30 days of application. Dehydrogenase activity was increased after three days and it might be due to an increase in microbial populations with the capability of utilizing the herbicides as a carbon source. Also، a significantly decrease observed in enzymatic activities in treatments without plants compared to the plant treatments.
    Keywords: Biological activity, Herbicide, Soil enzymes, Wheat
  • F. Azarmi*, M. J. Malakouti, K. Khavazi, K. Saghafi Pages 21-30
    Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) have a positive effect on crop yield through increasing the availability of phosphorous and other nutrients. The aim of this study was to investigate the effect of simultaneous application of Pseudomonas fluorescens and phosphate fertilizers on yield and nutrient uptake of canola grain. Experiment was carried out in a greenhouseconditions in acompletely randomized design. The treatments were as control، PGPR، single super phosphate (SSP)، triple super phosphate (TSP)، ammonium phosphate (AP)، rock phosphate (RP)، single super phosphate+PGPR، triple super phosphate+PGPR، ammonium phosphate+PGPR and rock phosphate+PGPR. The results demonstrated that grain and shoot yield of canola inoculated with PGPR increased by 29. 80 and 30. 56 percent compared to control treatment، respectively. Simultaneousapplication ofPGPR and phosphate fertilizers was the most effective treatment on grain and shoot yield. The highest amount of grain and shoot yields were obtained from triple super phosphate+PGPR treatment، which were 10. 22 and 29. 99 g. pot-1، respectively. There was a significant difference among other treatments. When canola plant inoculated with PGPR Fe، Zn، Mn and Cu uptake increased in canola grain compared to non-inoculated treatments. The highest uptake of Fe، Zn، Mn and Cu were 63. 97، 0. 76، 0. 43 and 0. 03 mg pot-1، respectively. There was no significant difference between triple super phosphate+PGPR and ammonium phosphate+PGPR treatments in uptake of Fe، Zn، Mn and Cu. Overall، the combined use of PGPR and P-fertilizers had a positive and significant effect on yield and nutrients uptake of canola. According to the results، the use of PGPR can increase the availability and efficiency of P-fertilizers.
    Keywords: Canola, Chemical fertilizers, Nutrient uptake, Phosphate solubilizing bacteria
  • A. Abasian, A. Golchin, M. Sheklabadi Pages 31-43
    Study of soil enzymatic activities and biological properties gives us potentials of soil in supporting biochemical processes and maintaining soil fertility. Current study was conducted to investigate the effect of soil type and depth on some of soil biological properties and on soil enzymatic activity including the Urease، Invertase، Akaline phosphatase and Aryl sulphatase enzymes in two types of Histosols. In each region، sampling was carried out from 3 soil profiles (0-120 cm، at each 20 cm interval). Results showed that the influences of soil type، depth and their interaction on the activities of the studied enzymes were statistically significant (p < 1%). The activity of these enzymes was affected strongly under environmental conditions. Soil depth had a significant effect on soil enzymatic activity. In lower horizons، enzymatic activities were truncated compare to upper horizons of the studied soils. Investigating the relation between enzyme activities with soil organic carbon and microbial biomass carbon designated the positive role of organic carbon (r = 0. 86**) and microbial biomass carbon (r = 0. 87**) in two soil types. The results of soil respiration showed that microbial respiration increased over time and it seems that soil biological activity increased during the experimental time.
    Keywords: Soil enzymes, Microbial activity, Organic matter, Histosols
  • J. Sheikhi*, A. Ronaghi, N. Karimian, M. Zarei, J. Yasrebi Pages 45-57
    An experiment was conducted to evaluate the effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and vermicompost on biological yield، stem height، spike length، and concentration and uptake of zinc (Zn)، iron (Fe)، manganese (Mn) and copper (Cu) in straw of two wheat cultivars as a factorial experiment arranged in a completely randomized design (CRD) with three replications under greenhouse conditions. Treatments included two levels of AMF (with and without AMF)، two levels of vermicompost (0 and 1%، w/w)، and two wheat cultivars (Shiraz and Bahar). Results showed that maximum biological yield، stem height and spike length obtained by application of vermicompost (without AMF) in Bahar cultivar. Biological yield، spike length، Zn and Mn concentrations، and total uptake of Zn، Fe، Mn and Cu significantly affected by vermicompost application. Maximum concentration and uptake of Zn observed in AMF treatments (without vermicompost) in Bahar cultivar. Mn uptake was increased when vermicompost and AMF were applied to soil samples but it was decreased when AMF was not applied. Biological yield، stem height، concentration and uptake of Zn and Mn were higher in Bahar cultivar compared to Shiraz cultivar. It might be concluded that biological fertilizers increased the wheat yield which is a strategic product. Yield and micronutrients uptake in Bahar cultivar were higher than Shiraz ones.
    Keywords: Glomus intraradices, Vermicompost, yield, Micronutrients
  • L. Faridian*, H. Khosravi, A. Fallah, M. A. Lotfolahi Pages 59-71
    Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) encourage the plant growth by different mechanisms including synthesizing growth promoting hormones، phosphates solubilization، sydrophore production and nitrogen fixation. In this study، the effects of single and coinoculation of Flavobacterium، Herbaspirillum، Pseudomonas and Azotobacteron growth indices of tomato were evaluated with and without chemical fertilizer. The experiment was conducted as completely randomized design (CRD) with four replications under greenhouse conditions. The results showed that there is a significant differences between the fertilized and unfertilized soil samples. The highest mean of shoot and root dry weight observed when soil samples inoculated with Flavobacterium but the highest mean of the two above mentioned indices detected when unfertilized soil samples coinoculated with mixed strains. The highest mean of plant height، number of flowering and leaf chlorophyll content was obtained in the unfertilized soil samples that were inoculated with the mixed strains. The highest number of flowering and leaf chlorophyll content were also obtained by inoculation of fertilized soil samples with foreign Pseudomonas strain. It was concluded that inoculation of PGPR had a profound effect on the growth of tomato plant grown in unfertilized soil samples، but not in fertilized soil samples
    Keywords: Hormones, Biofertilizer, Nutrient, Tomato
  • J. Gohargani* Pages 73-82
    Most of the agricultural lands of Iran are calcareous soils and sulfur deficiency in soils is a very common occurrence in Iran. Poor availability of micronutrients is one of the major factor of plant nutrient deficiency in calcareous soils. In this Study the effects of sulfur، Thiobacillusand organic matter application on some micronutrients availability such a Zn، Fe and Mn in the soil samples and canola seeds investigated in a calcareous soil. An experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with factorial arrangement (18 treatments) and 3 replications under greenhouse condition. Experimental factors include three levels of sulfur (0، 400 and 800 kg/ha)، three levels of Thiobacillus (0، 2 and 4 kg/ha) and two level of organic matter (0 and 20 tons/ha). The results showed that sulfur، Thiobacillus،organic matter and their interactions had a significant effect (p<0. 01) on all evaluated indices. The highest concentration of Mn، Zn and Fe were 23. 50، 3. 73 and 3. 13 mg/kg soil respectively in the treatment which had been received organic matter + 800 kg sulfur + 4 kg Thiobacillus. The maximum uptake Mn، Zn and Fe were 48. 93، 41. 40 and 97. 93mg/kg in canola seeds in the same treatment.
    Keywords: Thiobacillus bacteria, Micronutrients, Animal manure, Sulfur
  • H. Khosravi, K. Mirzashahi, M. Ramezanpour, M. Kalhor, E. Mir-Rasouli Pages 83-91
    Rhizobium leguminosarum bv. viciae has a symbiotic relationship with faba bean and have ability to fix nitrogen biologically. A field experiment was conducted to evaluate the effectiveness of seven different strains of Rhizobium leguminosarum bv. Viciae on growth and yield of faba bean. The inoculums were prepared as powdery forms and they were used for seed inoculation. The field experiment was carried out on the basis of randomized complete block design (RCD) in four replications as following: 7 inoculants (different strains of R. leguminosarum bv. Viciae)، 100 and 200 kg. h-1 of nitrogen and control. The field experiments were conducted for two years in research center of Khuzestan، Lorestan، Mazandaran and Golestan provinces. In addition، the selected strains were evaluated in farmers’ fields in third years. The results showed that the faba bean yield increased maximum by 69 and average by 20 percent over control due to the inoculation. Application of inoculums in the farmers’ fields increased seed yield and nitrogen uptake of shoot by 30% and 65% respectively. Finally، two isolates were recommended as Rhizobium inoculum for fields under cultivation of faba bean in Iran.
    Keywords: Biofertilizer, Symbiosis, Nitrogen fixation